Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5953) King Unique válasza hibavissza (#5949) üzenetére


King Unique
titán

Igen, vélhetően nem véletlenül készültek azok a táblázatok, amik szemléltetik, hogy a különféle MacBook modellek és SSD-k használatánál milyen eltérések lehetnek Thunderbolt 3 / 4 porton az adott külső ház adatátviteli sebességénél.

Nem világos, hogy ez a "Nagy fàjlok màsolàsànàl minden ssd sebessége beesik a mem modul sebességére kiépítéstől függetlenül. Jellemzöen 6 Gbps-ra" általánosítás honnan jött minden SSD-re vonatkozóan. Az lett leírva az előbb, hogy a kellően hatékony és nagy méretű DRAM + SLC gyorsítótárral rendelkező SSD-k kevésbé / nem lassulnak be fájlmásolásnál, ellenben amelyiknél egyáltalán nincsen gyorsítótár vagy csak SLC van a szabad területtől függően és kevés a szabad terület, vagy HMB esetén nincsen kellő mennyiségű szabad rendszermemória (RAM), azok eleve hajlamosabbak a belassulásra, ami tény.
Úgy jön ide, ami le lett írva, azaz az adatátviteli sebességnél a szintetikus teszteknél kapott értékek egy dolog, ellenben a tényleges fájlmásolásnál lehet azoktól az értékektől eltérés.

Az "egyetlen gyàrtó külső rackja sem képes hozni a szabvànyt" kijelentésnél nem világos mi lenne az a szabványos érték, amit kötelezően tudnia kellene a külső házaknak, meg aminek a jelenlegi modellek nem felelnek meg. Thunderbolt 3 / 4 alapon most is egész jól megközelíthető egy M.2 PCIe 3.0 x4 (Gen 3x4) NVMe SSD adatátviteli sebessége, mint azt az előzőleg linkelt példa is jól szemlélteti.
Ha a névleges értékre (40 Gb/s) vonatkozik a "matrica szinten", akkor ott viszont nem újdonság, hogy a névleges sávszélesség és az abból származtatott elméletileg elérhető max. adatátviteli sebesség tényleges adatátviteli sebesség, ami korábban pl. az egyes USB-szabványoknál már részletezve lett.

[ Szerkesztve ]

(#5955) hibavissza válasza King Unique (#5953) üzenetére


hibavissza
veterán

Ez úgy van, hogy àltalàban 1 GB valós fizikai gyorsítótàr van a jobb modelleken. Ha efölött van az adatmennyiség akkor nincs olyan bűvészmutatvàny, hogy ne közvetlenül írja vagy olvassa a rendszer a memória modulokat. Azok sebessége pedig 6 GBps-nàl tetőzik. Bàr biztos van màr gyorsabb is.

A hsz többi részével nem tudok mit kezdeni. Értetlenkedésnek tűnik nekem, bocsi. 40 Gbps avagy 5000 MBps. Ezt kellene làtnunk a speed tesztben. Ezzel szemben a legjobb 6-7 ezer MBps tempójú SSD-k is jóesetben 2500-at futnak. Ez nettó parasztvakítàs. Megkockàztatom fogyasztóvédelem.

(#5958) King Unique válasza hibavissza (#5955) üzenetére


King Unique
titán

Nem, nem pont úgy van, mivel a DRAM puffer mérete adott sorozattól és tárolókapacitástól függően lehet pl. 512 MB - 4 GB közötti, vagy akár még nagyobb is. + Ott van az előző válaszban példával szemléltetett SLC gyorsítótár az SSD szabad területét használva, ami megint nem 1 GB, mint az a grafikonon jól látszik. + Ha HMB-s az SSD, akkor a szabad rendszermemóriát használja gyorsítótárként, ahol ha van elég szabad RAM, akkor az megint több GB lehet és nem mindössze 1 GB.
Vagyis nyilván nem arról van szó, hogy 1 GB-nál nagyobb méretű fájlokat, akár pl. egy 4-5 GB-os Windows ISO-fájlt nem lehet belassulás nélkül rámásolni (írni) az SSD-kre, meg hogy pl. egy NVMe SSD ilyenkor az említett 6 Gb/s (~ 500-600 MB/s) értékre lassulna, amely utóbbi amúgy is érdekes lenne.

Pedig lehetne azokkal mit kezdeni, mivel konkrét példával lett szemléltetve az USB-s szabványoknál és külön le is lett írva, hogy a névleges max. sávszélesség és az abból származtatott elméletileg elérhető max. adatátviteli sebesség tényleges adatátviteli sebesség, ami a Thunderbolt 3 / 4 esetén ugyanúgy érvényes a 40 Gb/s és 5 GB/s vonatkozásában. + A Thunderbolt 3 szabványról linkelt leírásban szerepel az is, hogy a 40 Gbit/s (5 GB/s) az elméleti maximum, ellenben pl. PCIe 3.0 x4 alapon max. 32,4 Gb/s (~ 4 GB/s) érhető el.
A "legjobb 6-7 ezer MBps tempójú SSD-k" emlegetése itt most eleve irreleváns, mivel nem PCIe 4.0 x4 (Gen 4 x4), hanem PCIe 3.0 x4 (Gen 3 x4) Kingmax AX3480 SSD-ről van szó, amely utóbbinál PCIe 3.0 x4 alapon max. 4 GB/s érhető el. Viszont az az elméleti maximum, ellenben maga az SSD eleve nem tud annyit, pl. a hasonló AQ3480 sorozat 2 TB-os modelljénél is max. 3400 / 2800 MB/s olvasási és írási sebesség van megadva. Annyi pedig egy Thunderbolt 3 / 4 interfészes külső házzal is majdnem elérhető, amit a már linkelt példa jól szemléltet.
Nem feltétlen "2500-at futnak" általánosan, az előbb linkelt példában is kb. 3000 MB/s olvasási sebességet és 2800 MB/s írási sebességet tudott az ORICO M2V01-C4 külső ház Macen Thunderbolt 3 / 4 porton.
Ha maga a hardverkörnyezet, azaz a mostani esetnél egy másik válaszban leírtak alapján a Mac és annál az adott M1 chip a szűk keresztmetszet az adatátviteli sebességnél, akkor ahhoz ugye semmi köze nincsen magának a külső háznak, nem az utóbbi, hanem eleve az előbbi hibája.
Dehogy fogyasztóvédelem, itt nem sok alapja van reklamálni a felhasználónak pusztán a Thunderbolt 3 / 4 interfész adatátviteli sebessége miatt, ha pl. az előzőleg említett Acasis TBU401 külső háznál eleve megadja a gyártó a 2800 MB/s és 2500 MB/s értékeket és azokat kb. hozza is az egyes teszteknél (példa), valamint ha eleve megadja a gyártó ezen és ezen táblázatokban, hogy a hardverkörnyezet (PC / Mac) és a külső házba tett SSD függvényében milyen adatátviteli sebességeket kell tudnia a külső háznak. Reklamálni az adatátviteli sebesség vonatkozásában itt max. akkor lehetne, ha az adott SSD és Mac / PC párosításnál nem hozza a megadott értékeket a külső ház, vagy még akkor sem feltétlen minden esetben, mivel ráfogható, hogy a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezete a probléma forrása és nem feltétlen a külső ház. Valamint lehet a Thunderbolt kábel hibája is a sebességprobléma oka, mint a linkelt példában, akkor lehet még jogos a reklamáció és indokolt a garanciális csere, mármint ha a gyártó által mellékelt kábelről van szó.

Egy 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 interfészes külső házzal kb. max. ilyen és ilyen értékek érhetők el jelenleg 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 porton. Ha a kedves felhasználónak ezen értékek nem felelnek meg és annyira kevesli - bár egy M.2 PCIe 3.0 x4 (Gen 3 x4) NVMe SSD-hez kb. pont elég lehet - , valamint a hardverkonfigurációja amúgy sem teszi lehetővé még ennek az adatátviteli sebességnek sem az elérését, akkor értelemszerűen nem feltétlen kell ilyen külső házat vásárolni és használni.
Az előbbinél gyorsabb a Thunderbolt 5 és az USB4 Version 2.0 szabvány lehet 80 Gb/s alapon és jöhet jól főleg az M.2 PCIe 4.0 x4 (Gen 4 x4) NVMe SSD-ket tartalmazó külső meghajtóknál. Viszont ez egyelőre még nem igazán elterjedt, sőt nem is nagyon találni jelenleg ilyen interfészes külső házakat és ilyen portokkal szerelt Macet / PC-t.

[ Szerkesztve ]

(#5961) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Nem tudom mennyire ontopik a kérdés, adatot mentenék 2.5" laptop sata hdd-ról, és ahhoz kellene valami usb-s csatlakozási lehetőség.

Egyenlőre a legegyszerűbbet próbálom keresni, csak egy összekötő konverter kábel, a ház nekem nem feltétlen kell. Viszont olyasmi lenne jó, amihez külső dc táp van, mert nem szeretném a laptop usb-jét terhelni. Egy laptop alaplapot már megsütöttem áram túlterheléssel, és nem olcsó mulatság.

Aliexpress-en kotorászok az usb sata találatok között, de a külső táp támogatása valahogy hiánycikk.

Ha talált bárki handy stuffot az aranyrúdnál olcsóbban, egy jelzésnek örülnék.

Előre is köszönöm.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5962) King Unique válasza coco2 (#5961) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból nem derült ki, hogy pontosan milyen 2,5"-os HDD-ről van szó, meg hogy 7 / 9,5 / 15 mm magas-e, 5400 / 7200 RPM-es, stb.
Egy 2,5"-os, USB-s tápellátású külső merevlemez működéséhez normál esetben nem szükséges külső tápellátás, alapesetben ezért sem szoktak mellékelni a különálló 2,5"-os külső házakhoz, adapterekhez sem külső áramforrást a gyártók. Megfelelő gazda hardver (pl. PC, Mac) használatánál max. kiegészítő tápellátásra lehet szükség Y-kábellel és arra is leginkább csak akkor, ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardveren. Ellenben USB 3.X portoknál rendszerint nem szükséges, sőt akár egy 2,5" 7200 RPM külső HDD megfelelő működéséhez is elég lehet 1 db USB 3.X port.
Egy 2,5"-os külső merevlemezhez külső tápadapter használata max. akkor indokolt, ha a gazda hardver 1-2 db USB-portja nem képes megfelelő tápellátást biztosítani az eszköznek. Ami pl. router, Raspberry Pi, okostelefon, tablet, tévé esetén lehet reális, ellenben egy laptopnál és asztali PC-nél kevésbé, nem igazán. Vagyis egy laptopnál normál esetben felesleges a külső tápellátással bajlódni, sőt ha csak USB 2.0 port van rajta, még az sem feltétlen gond, mivel ha több darab USB 2.0 port van a készüléken, akkor eleve adott 2 darab port használatának lehetősége Y-kábellel.
Ha kiegészítő tápellátásra lehet szükség, akkor SATA-USB adapterből értelemszerűen olyat célszerű vásárolni, aminek Y-kábeles végződése van, azaz 2 db USB-portól történik a 2,5"-os külső merevlemez tápellátása (példa).
Ha nem kell okvetlenül egy hagyományos 2,5" SATA-USB külső ház, akkor köztes megoldásként pl. az AXAGON ADSA-1S6 jó választás lehet, ami használható különálló SATA-USB adapterként és (9,5 mm-es meghajtómagasságig) külső házként egyaránt. Igaz ahhoz nem Y-kábelt mellékelnek, de ha USB 3.X portok vannak a laptopon, akkor normál esetben nincs is szükség Y-kábellel 2 db USB-portra egy 2,5"-os külső merevlemez megfelelő tápellátásához.
Ez a "mert nem szeretném a laptop usb-jét terhelni. Egy laptop alaplapot már megsütöttem áram túlterheléssel, és nem olcsó mulatság." elsőre kissé abszurd, normál esetben nem nagyon van olyan, hogy egy 2,5"-os külső merevlemez csatlakoztatása ilyet okozna.
Ha mindenképpen olyan megoldás kell, amihez van külső tápellátás, külső tápegység, akkor ez a 2,5"-os SATA-USB külső házaknál és SATA-USB adaptereknél max. olyan formában valósítható meg, ha pl. van a külső házon DC tápbemenet (példák) és ahhoz külön vásárolunk egy 5 V-os külső tápegységet.
Ha mindenképpen olyan megoldás kell, amihez van külső tápellátás, külső tápadapter, akkor másik lehetőség külső tápellátással rendelkező aktív USB-elosztó (hub) vagy HDD dokkoló (+ példa) használata. Vagy olyan IDE/SATA-USB adapter használata, amelyhez eleve mellékel a gyártó külső tápegységet (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5964) Moki2


Moki2
aktív tag

Súgóként mert erről az axagonról nem volt infó .AXAGON EEM2-GTSA .
[link]
usb c és usb a kábel is van hozzá , win alatt hátlapi usb c csatolóval stabilan 750 MB/s volt a sebesség.Teszt eredmény pedig itt. Win ssd-ként látja és klónozás is működik.

[ Szerkesztve ]

(#5965) coco2 válasza King Unique (#5962) üzenetére


coco2
őstag

Köszönöm a tippeket, az aktív hub ötletét választottam végül.

>...normál esetben nem nagyon van olyan, hogy egy 2,5"-os külső merevlemez csatlakoztatása ilyet okozna...

Normál eset, vagy sem, egy hp pavilion usb portja amper szagos lett, aztán lekapcsolás után nem indult el többet. Elfogadom, hogy nem normál eset ilyennek történnie, de ha mégis megtörténik, aligha perelhetem be egy gagyi kábel gyártóját, hogy lenne szíves megtéríteni nekem a laptop alaplapcsere árát.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#5966) werszomjas


werszomjas
őstag

Sziassztok,

Adott egy MiniPC (Bmax B7 Pro)
Ebben van egy NVMe SSD, amiről a rendszer fut.

Van egy 2,5-es, 1TB-os, MX500-as SSD-m, amit adattárolásra használok, de úgy, hogy az folyamatosan használatban van, tehát nem biztonsági mentésre van.

Ehhez keresek egy megbízható USB 3.0-s külső házat.

Hordozva sosem lesz, fixre be lesz kötve, így a hordozhatóság nem szempont.

Legyen a lehető leggyorsabb, stabil működésű és ami fontos, hogy jó hőelvezetésű. Az sem baj, ha nincs burkolata.

Mi az ajánlott erre a felhasználásra?

AXAGON EE25-XA6 ALINE pl komromisszumos valamiben?

[ Szerkesztve ]

üdv

(#5967) werszomjas válasza werszomjas (#5966) üzenetére


werszomjas
őstag

Kis kiegészítés, hogy ne tegye alvó üzemmódba az SSD-t, ha épp úgy érzi, nincs használatban.

üdv

(#5968) werszomjas válasza werszomjas (#5966) üzenetére


werszomjas
őstag

Kicsit szűkítettem a kört közben, viszont technikailag nem látok már ezek között különbséget. Nem értem, minek ennyi féle teljesen egyforma eszköz :DDD
Mi alapján döntsek ezek közül? Ársorrendben:

EE25-XA6
EE25-SL
EE25-F6B
EE25-A6M
ADSA-1S6

üdv

(#5970) King Unique válasza werszomjas (#5966) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os SATA SSD-hez kell USB 3.X külső ház, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat.

Ha az AXAGON kínálatából kell USB 3.0-s és TRIM (UNMAP) képes külső ház 2,5"-os SATA SSD-hez, akkor onnan értelemszerűen úgy lehet célirányosan választani, ha fixen meg van határozva, hogy pontosan milyen jellemzőknek - amik eleve fel vannak tüntetve a termékek weboldalán - megfelelő külső ház kell.

Csavaros rögzítésű, Micro-B fizikai csatlakozós (a külső ház felől), részben fémházas: EE25-XA6
Csavarmentes rögzítésű (tool-free), Micro-B fizikai csatlakozós (a külső ház felől), részben fémházas: EE25-A6M, EE25-F6B
Csavarmentes rögzítésű (tool-free), Micro-B fizikai csatlakozós (a külső ház felől), teljesen fémházas: EE25-F6B (fekete színű) / EE25-F6G (szürke színű) / EE25-F6S (ezüst színű)
Csavarmentes rögzítésű (tool-free), Micro-B fizikai csatlakozós (a külső ház felől), műanyag házas: EE25-SL, ADSA-1S6
Használható különálló adapterként és külső házként egyaránt, csavarmentes rögzítésű (tool-free), Micro-B fizikai csatlakozós (a külső ház felől), műanyag házas: ADSA-1S6
USB-C (Type-C) fizikai csatlakozós (a külső ház felől), csavarmentes rögzítésű (tool-free), részben fémházas / műanyag házas: EE25-SLC, EE25-A6C

"ne tegye alvó üzemmódba az SSD-t, ha épp úgy érzi, nincs használatban."

A felsorolt AXAGON külső házak mind támogatják a készenléti (alvó) módot 10 perc inaktivitás után, sőt általában a többi hasonló külső ház is szokta, mivel alapesetben az energiatakarékos működés az elvárt. Ahol a készenléti mód normál esetben csak átmeneti állapot, abból felébred és újra használatra kész lesz a külső meghajtó, amint az operációs rendszer vagy egy program hozzáférést intéz a külső meghajtóhoz.
Ha az a cél, hogy egyáltalán ne váltson készenléti módba a külső ház és benne az SSD, akkor az könnyen beállítható (tiltható) szoftveresen pl. a HDS programban a lemezek leállásának akadályozása funkció használatával. De akár úgy is megoldható a tiltás, hogy mindig van valamilyen olvasási / írási művelet (pl. torrent feltöltés / letöltés, film / zene folyamatos lejátszása) a külső meghajtón, ami ezáltal meggátolja a 10 perces teljesen inaktív állapotot a készenléti módba váltáshoz.

[ Szerkesztve ]

(#5971) GoodSpeed


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog

Helló, egy ismerősöm ilyet szeretne venni:

ASUS STRIX ARION LITE M.2 NVMe Alu SSD 10Gbps case (ESD-S1CL) - Külső merevlemez ház | Alza.hu

A kérdés: 2 TB-os SSD-t kezel e?
Mennyire ajánlott?

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5972) King Unique válasza GoodSpeed (#5971) üzenetére


King Unique
titán

A kérdésre eleve adott a válasz, a termék angol nyelvű és magyar nyelvű hivatalos weboldalán - elsődlegesen eleve azt kellene nézni, nem az egyes webáruházak esetenként hiányos (és akár pontatlan) termékleírásait - is le van írva az alábbi.

"ROG Strix Arion Lite fits* 2230/2242/2260/2280 M.2 PCIe NVM Express® SSD up to 2TB with M key/ B+M key."

"A ROG Strix Arion egy 2230/2242/2260/2280 méretű M.2 PCIe NVM Express® SSD-t képes befogadni max. 2 TB-ig, M key vagy B+M key elrendezéssel."

Egyébként van ASUS ROG Strix Arion Lite és ASUS ROG Strix Arion külső ház is, tapasztalat az utóbbival van (példa). Ahol a kettő eleve nagyon hasonló, sőt kb. ugyanaz, max. például olyan eltérések vannak, hogy míg a ROG Strix Arion esetében mellékelnek a gyártó leírása alapján az USB-C - USB-C mellé USB-C - USB-A kábelt is, addig a "Lite" változathoz csak USB-C - USB-C kábelt.

[ Szerkesztve ]

(#5973) GoodSpeed válasza King Unique (#5972) üzenetére


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog

Köszi, hát ezt teszi az a felületesség, amikor nem magamnak vásárolok, sőt senkinek sem, csak megkérdezik, és ha nem látom egyből, akkor gyorsan kérdezek :D Egyébként itt a fórumon konkrétan rákerestem még előtte a típusra, mivel nem volt egy találat sem, ezért dobtam be kérdésként :)

Amúgy most a laptophoz ilyet vennék, ha lenne még egy kinti NVMe meghajtóm :D

[ Szerkesztve ]

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#5974) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Üdv. Melyik most a legjobb ár-érték arányú USB 3.X, 2,5", csavar nélküli ház, amiben nem melegszik az SSD? Trim is jó lenne, bár úgy olvastam Win 10 óta a rendszer is tudja optimalizálni. Vagy az nem elég?
A napokban sokfélét átnéztem, olvastam véleményeket és elég gyakori volt még ismertebbeknél is, hogy nem stabil, ledobálja a gép az eszközt, vagy nagyon melegszik. Orico volt a kiszemelt, de arról is sok a negatív, lebodálja, melegszik és hamar meghibásodik. Az itt korábban ajánlott Axagon ADSA-1S6 na ez pont nem nekem való, körömtörő kinyitás (sokaknak a pöcök törött le) és túl rövid a kábele. Pedig jó ár és van trim.
Érdekes, de ami nekem van Ewent EW7044 nagyon jó véleményeket kapott mindenhol, paraméterek, kialakítás is ok, de nálam lassabb, mint az USB 2.0 Logilinkem. Több gépen és rendszeren használom őket évek óta. Másolásnál gyorsabb, de pl ua a HDD-re Macriummal a klónozás olyan lassú volt, hogy inkább leállítottam és átraktam az USB 2 házba. Aztán vissza és megnéztem egy rendszerbetöltést róla, ami nem volt gyorsabb, mint az USB 2 Logiling házban. :F
TC-vel 800 Mb-os fájl másolás:
Ewent usb3 sebesség: 78-80 kbyte/mp
Logiling usb 2 : ki sem írta olyan gyorsan átmásolta.
TC-vel 15 GB fájl másolás:
Ewent usb3: 30-40-ről kezdi és beáll 78-80 kbyte/mp-re
Logilink usb2: 1000-ről kezdi, de lassul és beáll 39 kbyte/mp-re
Fájlok törlése gyorsabb a Logilink házban... szóval fura, mert mérésnél lassabb, de mégis gyorsabban végez bizonyos műveleteket.

[ Szerkesztve ]

(#5975) Krystal_s válasza Krystal_s (#5974) üzenetére


Krystal_s
addikt

*Logilink akart lenni, ahol véletlenül g-vel írtam.

(#5976) Energie X


Energie X
őstag

Sziasztok!

PCI-E SSD-khez vennék külső házat. NVME 1.3 és 1.4 250GB-2TB-ig bezárólag. Van valami betbuy amit érdemes megvenni? Jobb lenne olyan ami lehetőleg csavarmentes, USB-A-n és C-n is használnám.

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#5977) King Unique válasza Krystal_s (#5974) üzenetére


King Unique
titán

Nem feltétlen lehet kiemelni a sok közül egy külső házat ami a legjobb, meg az eleve attól is függ, hogy a felsoroltakon kívül még milyen egyéb jellemzőknek kell megfeleljen. Ahol nemrég egy másik válaszban a TRIM (UNMAP) támogatással rendelkező USB 3.X interfészes és 2,5" méretformátumú AXAGON külső házaknál szemléltetve lett, hogy pl. a csavarmentes rögzítés (tool-free) mellett a műanyag / részben fém / teljesen fém kivitel, valamint Micro-B / USB-C fizikai csatlakozó szerint is lehet csoportosítani.

Az ATA TRIM illetve USB-s csatlakozásnál az SCSI UNMAP funkció működéséhez a külső ház és az operációs rendszer felől egyaránt szükséges a támogatás, önmagában az utóbbi nyilván nem elég, meg hogy Windowsoknál Windows 8 óta a meghajtóoptimalizálás = trimmelés SATA SSD-knél és SMR HDD-knél. Valamint az UASP támogatása és működése is feltétele a TRIM illetve UNMAP működésének, ami Windowsoknál Windows 8 óta támogatott natívan.

Azért az ilyen árukeresős és hasonló weboldalakon található pár soros "véleményeket" nem feltétlen kell minden esetben készpénznek venni, meg nem mindegy, hogy egy adott külső ház eleve rossz sorozat, vagy csak a vásárló fogott ki hibás terméket, vagy a saját a hardver- és szoftverkörnyezetében nem stimmel valami és azért nem megfelelő a működés, vagy akár a nem megfelelő használat miatt ment idő előtt tönkre. Ahol pl. az adatkapcsolat megszakadásának eleve több oka is lehet (példa), korántsem csak a külső ház hibája.

Az AXAGON ADSA-1S6 külső ház extrája a TRIM (UNMAP) támogatása mellett az, hogy különálló adapterként és külső házként egyaránt használható, viszont maga a külső ház része gagyi, egy egyszerű kis műanyag doboz. Ellenben annyira azért nem feltétlen, hogy a műanyag zárópatentok csak úgy letörjenek a nyitásnál - zárásnál, az utóbbihoz általában erősebb feszegetés szükséges, ami ez esetben inkább felhasználói hiba (user error), vagy nagyrészt annak eredménye is...
A kb. 20 cm-es USB-kábel valóban elég rövid és lehetne valamivel hosszabb is. De ez amúgy nem véletlen, mivel 2,5"-os külső HDD / SSD meghajtóknál a túl hosszú USB-kábel tápellátási és adatkapcsolati problémákat okozhat, ezért is ritkán szoktak pl. 50-60 cm-nél hosszabb kábeleket mellékelni a gyártók.

Az Ewent EW7044 eleve USB 3.2 Gen 1 (USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 | 5 Gb/s) interfészes külső ház, az egy USB 2.0-s (480 Mb/s) modellnél nyilván nem lehet lassabb. Az hogy egyik-másik külső házban maga a HDD / SSD mit tud olvasásnál és írásnál, vagy éppen a gyári / másik / rövid / hosszú USB-kábel mennyire biztosít stabil adatkapcsolatot és működést, az nem keverendő azzal, hogy maga a külső ház, az abban lévő USB 3.X (5 Gb/s) - SATA 6 Gb/s chip milyen adatátviteli sebességre képes. + Az is számíthat az adatátviteli sebességnél, hogy Windowson az adott eszköznél, külső háznál engedélyezve van-e az írási gyorsítótárazás vagy sem. Mérni az adatátviteli sebességet pedig alapesetben először szintetikus teszttel szokás (pl. ATTO, CDM, WinSAT), mivel a fájlkezelős fájlmásolás értékét eleve több tényező befolyásolhatja.

[ Szerkesztve ]

(#5978) Krystal_s válasza King Unique (#5977) üzenetére


Krystal_s
addikt

Sajnos csak 10 cm az említett Axagon kàbele a weboldaluk szerint, de a 20 is kevés lenne, nincs hely bal oldalt a gépem mellett az asztalon, ott vannak az USB portok. 50 cm már ok lenne.
Eventnél sajnos van (kikapcsolhatatlan) írási gyorsítótár. Furcsa, hogy nem lehet kikapcsolni.Majd mérek CDM tesztet este, de használat közben én nagyon lassúnak érzem, pedig most pont rá lenne szükségem és nem kéne mást vennem. Nincs ilyen másik kábelem, amivel kipróbálhatnäm. De szerintem nem azzal van probléma.

[ Szerkesztve ]

(#5979) King Unique válasza Krystal_s (#5978) üzenetére


King Unique
titán

Nem, az AXAGON ADSA-1S6 külső háznál kb. 20 cm hosszú a gyárilag mellékelt USB-kábel, ami a nemrég linkelt termékbemutató videóban is látható a termék dobozán és magán a kábelen egyaránt, a termék hivatalos weboldalán feltüntetett 10 cm-es kábelhossz elírás lehet. Na meg van ilyen külső házam, onnan is a pontos méret ismerete.
Ha olyan csavarmentes rögzítésű (tool-free) és TRIM (UNMAP) képes 2,5" | USB 3.0 külső ház kell, amihez gyárilag az előbbinél hosszabb USB-kábelt mellékelnek, akkor ott van pl. az AXAGON EE25-F6B, annál 60 cm a kábel hossza.

[ Szerkesztve ]

(#5980) King Unique válasza Energie X (#5976) üzenetére


King Unique
titán

M.2 PCIe NVMe SSD-khez való külső házak felől lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében és egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek - azon kívül, hogy M.2 PCIe NVMe SSD-t (is) támogat - megfelelő külső ház kell.
Ha olyan külső ház kell, amihez USB-C - USB-C és USB-C - USB-A kábelt is mellékelnek, akkor mostanában több olyan is említve és linkelve lett itt, megosztották mások hogy milyeneket vettek, stb. Példák: [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#5981) Krystal_s válasza King Unique (#5977) üzenetére


Krystal_s
addikt

CDM mérésekkel gyorsabb az Ewent usb 3 házban lévő átlagos HDD, mint a Logilink usb 2-ben lévő HDD.
Ezek szinte ugyanolyan HDD-k, de tegnap át is cserélem a lemezeket és úgy is próbáltam.
Nem akarok HDD-t használni, csak egy tesztelés miatt érdekelt, hogy USB-ről tényleg működik-e egy sima klónozással a Win 10.

Furcsa most ez, mert a mérésekkel jobb az Ewent, de használat közben nem. Egy sima Macrium Restore másolásnál kétszer állítottam le, annyira lassan másolt. Kb 5 percenként 1%-ot, a Logilinkben meg fél percenkét ugrott 1%-ot.
Ewent usb3 - HDD (a cache írást ki tudtam kapcsolni)

Logilink usb2 - HDD

(#5983) King Unique válasza Krystal_s (#5981) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván gyorsabb egy USB 3.0-s külső ház USB 3.0 porton mint egy USB 2.0-s, ez nem is lehet kérdés, SSD-vel még látványosabb lenne a különbség. Na meg ha nem közel 80%-ig lenne leterhelve (telemásolva) a HDD, akkor valószínűleg magasabb szekvenciális értékek jöttek volna ki az USB 3.0-s külső háznál.

Ha ugyanaz a HDD az USB 3.0-s Ewent külső házban döcögősebben működik, mint az USB 2.0-s LogiLink külső házban, meg egy törlés —► újraparticionálás —► újraformázás sem oldja meg, akkor van miről beszélni.
Ha az előbbi a helyzet, akkor az Ewent külső háznál a döcögős működés oka lehet akár az USB-kábel hibája is, ezért másik kábellel is érdemes kipróbálni. Ahol javasolt figyelni arra is, hogy a kábel ne legyen túl hosszú, mert ugye a túl hosszú kábel miatt lehet tápellátási és adatkapcsolati probléma, asztali PC-knél elsődlegesen a hátlapon lévő és ne az előlapon lévő USB-porthoz legyen csatlakoztatva, közvetlenül az USB-porthoz legyen csatlakoztatva és ne USB-elosztón (hubon) keresztül, stb.
Ha az előbbiek mind ki lettek próbálva, mind rendben vannak, ellenben továbbra is fennáll a probléma, akkor érdemes ellenőrizni az előzőleg linkelt hozzászólásban leírt egyéb dolgokat is, azaz nincs-e pl. USB 3.0 - Bluetooth / Wi-Fi interferencia, kipróbálni a külső házat másik PC-n és másik operációs rendszerrel is, stb.
Ha az előbbiek mind ki lettek próbálva, mind rendben vannak, ellenben továbbra is fennáll a probléma, akkor szóba jöhet akár a külső ház hibája is. Azzal viszont sok mindent nem lehet kezdeni, max. garanciális cserét intézni ha még garanciális a termék, vagy ha nem, akkor esetleg saját felelősségre megpróbálni a firmware-t frissíteni. Az utóbbihoz viszont tudni kellene, hogy pontosan milyen USB-chip van a külső házban, ami legtöbbször csak fizikai szemrevételezéssel állapítható meg pontosan.

[ Szerkesztve ]

(#5984) Krystal_s válasza King Unique (#5983) üzenetére


Krystal_s
addikt

Hát köszönöm. Lehet ez ilyen.
Több gépen, több rendszeren használtam már, az első perctől ilyen. Úgy vettem észre a nagy fájlok másolásánál gyors, de a kicsikkel lassú. Ugyanígy fájlok törlésénél. A nagyokat gyorsan, a kicsiket lassan törli.

(#5985) King Unique válasza Krystal_s (#5984) üzenetére


King Unique
titán

A kis méretű és nagy méretű fájlokkal végzett műveletek általános sebessége nagyban függ a külső házban lévő HDD / SSD meghajtótól, annak adatátviteli sebességétől. A külső ház, az abban lévő vezérlő az adatátviteli sebességet attól függően határozza meg, hogy pl. USB 2.0-s vagy USB 3.0-s, támogatja-e az UASP adatátviteli módot vagy sem. + A már említett írási gyorsítótárazás is számíthat, ami bekapcsolt állapotban főleg a kis méretű fájlokkal végzett műveletek sebességén javíthat, gyorsíthat.
Egy lassú, 5400 RPM-es 2,5"-os HDD-nél nem meglepő, ha a kis méretű fájlokat lassan, míg a nagy méretű fájlokat gyorsabban másolja és törli, ahol ez normál esetben HDD és nem külső ház specifikus. De ugyanúgy pl. SSD-knél is hiába tud egy USB 3.0-s külső ház max. ~ 46X MB/s szekvenciális olvasási és írási sebességet, ha X GB másolása (írása) után maga az SSD belassul, mert nincsen benne DRAM cache, elfogyott az SLC cache (példa), stb. Ahol ez ilyenkor nyilván megint meghajtó (SSD) és nem külső ház specifikus probléma.

[ Szerkesztve ]

(#5986) position77


position77
friss újonc

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni olyan USB doboz keresésében / vásárlásában ami megfelel az alábbiaknak

- Linux alatt működjön
- 8TByte 2.5" SSD-t támogatja
- Külső táp nélküli
- A lehető legegyszerűbb / legkisebb

Sajnos a gyártók sok esetben nem adják meg, mekkora a legnagyobb SSD kapacitás amit támogat a doboz.

A válaszokat előre is köszönöm.

(#5987) King Unique válasza position77 (#5986) üzenetére


King Unique
titán

A 8 TB-os SSD kezeléséhez értelemszerűen olyan külső házak jöhetnek szóba, amelyeknél vagy odaírják a gyártók hogy támogatnak 8 TB-os HDD / SSD meghajtókat, vagy azt írják oda hogy nincsen korlátozva a tárolókapacitás.
Az utóbbi kritériumnak pedig megfelelnek pl. a nem olyan régen egy másik válaszban említett AXAGON 2,5" | USB 3.0 külső házak, ahol pl. az EE25-F6B modellnél világosan fel van tüntetve az alábbi.

"Támogatja a 2.5" SATA III / II / I HDD és SSD merevlemezeket a maximális kapacitás korlátozása nélkül, max. 9.5 mm magasságig."

Egy 2,5"-os külső háznál a külső tápellátás nélküli működés eleve adott, USB 3.X port használatánál pedig normál esetben kiegészítő tápellátás sem szükséges.

A "legegyszerűbb" érthető pl. a csavarmentes rögzítésre (tool-free) is, ami az előbb említett AXAGON EE25-F6B külső háznál szintén adott, ahogyan a TRIM illetve UNMAP funkció támogatása is, amely utóbbi SSD használatánál ugye jól jöhet.

A "legkisebb", vagyis a fizikai méret a 2,5"-os külső házaknál eleve adott és behatárolt, annál kisebbek max. az mSATA, valamint az M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-khez való külső házak lehetnek.

A Linuxon történő működés és támogatás szintén adott, az említett külső ház hivatalos weboldalán is le van írva az alábbi.

"MS Windows XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 / 10 vagy újabb, Windows Server 2003 / 2008 / 2012 / 2016 vagy újabb (az összes 32- és 64-bites Windows rendszer támogatott), Mac OS X 10.x vagy újabb, Linux 2.6.x kernellel vagy afelett."

Ellenben az, hogy pl. a S.M.A.R.T. információk olvasása és a TRIM (UNMAP) funkció működik-e, az már az adott Linux disztribúciótól, az azon lévő programverzióktól és a rendszer beállításaitól is függhet.
Ahol ezt a S.M.A.R.T. adatok kiolvasásánál a topik korábbi példái és egy blogbejegyzés jól szemléltetik, terminálban a smartctl parancs esetén szükség lehet a -d és akár egyéb kapcsolók használatára is (példa), stb.
A TRIM (UNMAP) működésre bírása pedig többeknél külön beállítást igényelt Linuxon (példa), ellenben Windowson nem volt ilyenre szükség, ez is igazolja az előbb leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#5988) position77 válasza King Unique (#5987) üzenetére


position77
friss újonc

Nagyon köszönöm a részletes választ.

Olvastam a korábbi hozzászólások között az említett összefoglalót és ott találtam a EE25-SLC típust (https://www.axagon.eu/hu/produkty/ee25-slc)

Tehát ha azt írja a gyártó, hogy "max. lemezkapacitás: összes, korlátozás nélkül" akkor biztosan és stabilan jól fog működni a 8TB-os SSD-vel is? Ha igen akkor ez az eszköz megfelelő.

Köszönöm a segítséget.

(#5991) King Unique válasza position77 (#5988) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ha azt írja oda a gyártó hogy nincsen korlátozva a külső házba tett HDD / SSD tárolókapacitásának kezelése, akkor nincsen és elvileg akár 8 TB-os SSD-t is kezelni kell a külső háznak.
A stabil működés meg ugye függhet a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezetétől, a stabil USB-s tápellátástól, stb., ami a tényleges kipróbálásnál fog leginkább kiderülni.

[ Szerkesztve ]

(#5993) ben-ga


ben-ga
tag

Sziasztok!
Az Orico PWM2-BK külső tok rossz vétel ha csak ritkán és keveset van használva?

(#5994) #19103744


#19103744
törölt tag

Sziasztok!

Portable windowst szeretnék. (ill. más oprendszereket is telepítenék) Ezért gondoltam az m2 NVMe-re, mivel a lemez particionálható, így adatokat is vihetek mellé.
DELOCK 42600, vagy 42638-ra gondoltam, erről kérnék véleményt, de bármilyen más megbízható márka szób ajöhet. (akár egy ilyen is szóba jöhet bár számomra totál ismeretlen márka: [link] ) Nagyon csincsung nem kell, nem szenvedni akarok, hanem használni, bármikor bárhol. Előre is köszönöm!

Remélem nem lesz sértődés, de szerintem baromira ráértek itt a PH-n de legalábbis időmilliomosok vagytok. 19 topickot nyitottam meg mire elkeveredtem ide, ez is úgy történt, h. másokok fegyelmezésébe is belefutottam, ahol egy egy istencsászár helyretette az illetőt, nem jó helyen van, menjen ide vagy oda, ott megint olvastam egy ilyet/hasonlót stb. Valami nem jól működik itt az már biztos. A kereső messze elmarad a ma elvárhatótól, nem azt mondom, h. google szintű legyen de nem ártana kicsit több intelligencia. Ez így fárasztja a felhasználót ahogy a topickgazdákat adminokat stb.

[ Szerkesztve ]

(#5995) King Unique válasza ben-ga (#5993) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, hogy pontosan milyen SSD-hez kellene USB-s külső ház, mert az M.2 formátumnál ugye van M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe is, amit a másik topikban is szemléltettek, ahol szintén fel lett téve ugyanez a kérdés. Ahol az ORICO-PWM2 külső ház M.2 SATA SSD-khez való, ellenben M.2 PCIe NVMe SSD-khez a ORICO-PWM2-G2 és ORICO-PWDM2-G2 modellek.
Egyébként volt már szó itt a topikban erről a külső házról és ahhoz kapcsolódóan egyebekről is, lásd más esetét, aki M.2 PCIe NVMe SSD-hez keresett külső házat.
Továbbá a másik topikban kérdezett "M.2-k hűtése" is volt már itt téma, lásd ugyancsak egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#5996) ben-ga válasza King Unique (#5995) üzenetére


ben-ga
tag

Köszi, SATA, azért írtam azt a típust :R

(#5997) King Unique válasza #19103744 (#5994) üzenetére


King Unique
titán

Ha M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell külső ház, akkor lásd az imént linkelt másik esetet, valamint egy másik válaszban leírtakat.
A Delock 42600 és Delock 42638 külső házakkal egyelőre nincsen itt tapasztalat, eddig nem nagyon említette senki, hogy olyat vásárolt és használ. A célra elvileg azok is megfelelhetnek, az utóbbi előnye, hogy M.2 PCIe NVMe mellett M.2 SATA SSD-ket is támogat, hirtelen kb. ennyi.

Azért annyira nem nehéz megtalálni ezt a topikot, logikusan eleve az adattárolás témakörön belül kell keresni, ahol rendszerint ott szokott lenni az első 10-20 topik között, a fórum keresője is kilistázza / kilistázza a megfelelő keresőszavak használatánál, más topikok téma összefoglalóiban is van ezen topikra hivatkozás (1. példa, 2. példa, 3. példa), stb. Bár az lehet, hogy a "mobil rack" helyett a "külső ház" megnevezés valamivel jobban érthető lenne, de anno az előbbi címmel lett létrehozva a topik, ami maradt is és nem volt tömeges igény a módosításra.

[ Szerkesztve ]

(#5998) #19103744 válasza King Unique (#5997) üzenetére


#19103744
törölt tag

Átböngészem amiket linkeltél, köszi. Azért gondoltam Delock-ra (esetleg Baseus) mert a piacon túl sok már a csincsung (nagyon kínai) cucc. Nagyon olcsók és az már eleve gyanús, nem szeretném elbukni az SSD-t vagy akár csak a rajta lévő adatokat csak mert sporóltam néhány 10€-t. NVMe-t fogok használni, mivel a gépemben is ilyen van, és a laposban is ilyenek vannak. Utóbbiban van 2 db (meg egy 2.5-ös SATA HDD, de le van tiltva, nem használom) Az 500-ast kivenném, elégségesnek érzem a 2TB-ot oda, és abból tudnék egy portable wint csinálni, szóval vennem sem kellene. Akár egy USB 3.0-s ház is megfelelne mivel PCIe 3.0 4x-es, de gondoljunk a jövőre... és lehet, h. inkább valami TLC jobb lenne bele.

Nos úgy tűnik még mindig nem jó topickban vagyok, mert most nézem, h. itt 2.5-ös ház a téma. Szal aki ide linkelt se jó helyre küldött de mindegy. Minek ennyire szétszedni a témát? SSD-k is 28 felé szétszedve... Rettentő nagy különbségek azért nincsenek a külső házak és a tárolók között, csak gyűlnek a topickok rendületlenül, végül már senki nem tud eligazodni (de legalábbis azok akik nem napi szinten használják biztosan nem), aminek az lesz a következménye ami szokott, törlésre kerül, vele olyan dolgok is amik fontosak lennének.

[ Szerkesztve ]

(#5999) #19103744 válasza King Unique (#5997) üzenetére


#19103744
törölt tag

Előzőben SLC-t akartam írni de már keverem őket. Szal, még ami fontos lehet, sehol nem írnak arról, milyen lapkakészletel vannak szerelve ezek az ORICO cuccok. A Delock pl.: kompatibilis a Thunderbolt 3-al is ami nem egy hátrány mivel a laposon korlátozott a csatik száma, konkrétan 3 db van és csak 3.0 Gen.1, csak az USB-C ami Gen.2. OK h. nem lesz 40Gbit (20) átvitel még egy jódarabig, de 10Gbit azért nem egy hátrány ha beraknék egy 2, vagy később ha esnek az árak 4TB-osat. Sokat tapasztaltam már az évek alatt mások bőrén is, h. CSAK arra kell hogy... azután meg amikor már nem csak arra kellett, akkor ment a kukába és venni kellett másikat.

[ Szerkesztve ]

(#6000) King Unique válasza #19103744 (#5998) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban AXAGON, ICY BOX (RaidSonic), ORICO külső házak lettek linkelve, amik a Delock külső házakhoz hasonlóan eleve márkásak és ezen területen neves, kiforrott gyártók termékei, nem "noname" vackok.

A chipset pontos típusát nem minden külső háznál szokták feltüntetni a gyártók, de azért némelyiknél a termék hivatalos weboldalán megtalálható ezen információ, lásd pl. az ORICO-M2PV-C3 külső háznál Realtek RTL9210.

Ezek az M.2 PCIe NVMe - USB 3.X külső házak USB-C alapon eleve kompatibilisek és használhatók Thunderbolt 3 (40 Gb/s) porthoz csatlakoztatva is, ellenben az adatátviteli sebesség max. 10 Gb/s lehet, mivel a max. 20 Gb/s USB 3.X-nél a 40 Gb/s Tunderbolt 3 / 4 szabvány max. csak annyit (10 Gb/s) támogat.

Mármint TLC belső SSD akart az lenni, mert jelenleg rendszerint QLC és TLC van, SLC már nem nagyon, max. esetleg elvétve találni és azt is nagyon drágán.

Ha linkelve lett előzőleg egy hozzászólás, amiben részletezve vannak M.2 PCIe NVMe SSD-khez való USB 3.X külső házak, valamint a téma összefoglaló elején is világosan le van írva az alábbi, akkor evidens, hogy jó topikban érdeklődsz M.2 PCIe NVMe SSD-hez való külső házak felől.

"A jelen topik elsődlegesen a 2,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik, de a manapság egyre elterjedtebb külső SSD megoldásokra tekintettel az M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe típusokkal kapcsolatos kérdések is helyet kaphatnak itt."

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.