Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5851) BossBoss


BossBoss
őstag

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe M.2 SSD-hez egy jó külső rack-et?

Kicsit elvesztem a kínálatban. Macbook Pro M1 (TB4) illetve iPad Pro M1 (TB4)-hez lenne használva.
Néztem Thunderbolt csatis megoldást is, de horror. Szerintem elég lenne egy 3.2 Gen 2x2(20 GB) is.
Milyen márka, ill. pontos típus lenne ajánlott? Néztem Orico-t, Delock, Axagon-t.

Nagyon Köszönöm! :R

(#5852) King Unique válasza BossBoss (#5851) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt külső házakat M.2 PCIe NVMe SSD-khez attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőkkel rendelkező külső ház kell és milyen árban.

"Szerintem elég lenne egy 3.2 Gen 2x2(20 GB) is." (Gb/s - gigabit/s)

A Thunderbolt 4 (40 Gb/s) port az USB 3.2 szabványoknál max. 10 Gb/s adatátviteli módot támogat, vagyis ahhoz felesleges az USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) interfészes külső ház, mivel nem lehet kihasználni az utóbbi adatátviteli sebességét (példa) és ezért elég lehet egy USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes modell.
A Thunderbolt 4 (40 Gb/s) port adatátviteli sebességét Thunderbolt 3 / 4 (40 Gb/s) interfészes külső házzal (+ értelemszerűen abba kellően gyors M.2 PCIe NVMe SSD-t téve) lehet kihasználni, lásd más példáját.

[ Szerkesztve ]

(#5853) BossBoss válasza King Unique (#5852) üzenetére


BossBoss
őstag

Értem, köszi! Akkor elég egy 10 GB/s. Ne melegedjen annyira, de azért bírja a strapát, olyan 20 max 30 ezer forintot szánnék rá. Megbízhatóság fontos. Te mit ajánlanál?

(#5854) King Unique válasza BossBoss (#5853) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt válaszban ott vannak a példák, ahol ha elég az M.2 PCIe NVMe támogatás és az USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfész Type-C (USB-C) alapon, akkor adott pl. az AXAGON EEM2-UG2 külső ház, az árban is bőven belefér a megadott keretbe.
Ha olyan külső ház kell, aminél valamivel jobb hőelvezetést biztosító bordázott kialakítás vagy akár aktív hűtés van, M.2 PCIe NVMe mellett akár M.2 SATA támogatás is, USB-C - USB-C kábel mellé USB-C - USB-A kábelt / adaptert is mellékel a gyártó, stb., akkor adott a lehetőség annak megfelelően egyéb külső házat választani, a linkelt válaszban eleve pontokba vannak szedve a példák az adott jellemzők alapján.
+ Akár egy ASUS ROG Strix Arion Lite / ASUS ROG Strix Arion külső ház is opció lehet, az is beleférhet a megadott 20-30 ezres anyagi keretbe az árukereső / árukereső találatai alapján.

[ Szerkesztve ]

(#5855) golya87


golya87
őstag

Sziasztok!

2230-2242-es SSD-hez való tokot tudnátok ajánlani?
Az itt felsorolt 2280-as Orico, vagy 22110-es SSD-ket befogadó Icybox tokoknál kisebbekre lennék kíváncsi.

Előre is köszönöm!

(#5857) Bálnaborjú


Bálnaborjú
tag

Sziasztok ! Fantasztikus, hogy ez a topic még mindig él és aktuális. Úgy látszik, ez egy örök téma!

Régóta keresek olyan külső 2,5" HDD/SSD házat, amin írásvédelem kapcsoló van, és rendesen továbbítja a trim parancsot az SSD felé. (Sajnos jóformán alig van írásvédelemmel rendelkező ház, talán még az ICY BOX IB-241WP az egyetlen kapható, de az biztosan nem kezeli a trimet.) Tudnátok segíteni ebben ?

Az NVMe házak között még inkább van írásvédelemmel rendelkező, ami kezeli a trim (unmap) parancsot, de úgy gondolom, hogy a kisebb áramfelvétel miatt a jó öreg SATA, még ha lassabb is, de nagyobb kompatibitást nyújt a régebbi, USB-A 3.0 portokkal.

[ Szerkesztve ]

(#5858) BossBoss válasza King Unique (#5854) üzenetére


BossBoss
őstag

Köszi az Asus tippet! Közben rátaláltam erre:

ASUS TUF-Gaming-A1 M.2 NVMe Külső ház USB-C 3.2 Gen 2x1 fekete

iPon-on elérhető volt. Árban rendben. Meg is rendeltem.

Asus Rog Strix nekem már kicsit túl LED-es. :B

(#5859) King Unique válasza golya87 (#5855) üzenetére


King Unique
titán

A "2230-2242-es SSD-hez" nem teljesen pontos megnevezés, mivel az M.2 SSD lehet SATA és PCIe NVMe alapú is.
A "2280-as Orico" külső ház, vagyis pl. az ORICO-M2PV-C3 eleve többféle (2230, 2242, 2260, 2280) fizikai méretű M.2 PCIe NVMe SSD-t kezel, nem kizárólag csak 2280-asat. Vagyis az ilyen külső házaknál értelemszerűen 2230-as és 2242-es méretű M.2 SSD használata is opció.
A többféle méretformátum támogatása okán a legtöbb M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe SSD-hez tervezett külső ház eleve 2230, 2242, 2260, 2280 fizikai méretformátumokat támogat, csak 2230 és 2242 méretet támogató modellekből viszont eleve jóval szűkebb a kínálat. Meg az utóbbiakat a népszerű gyártók termékkínálatában nem is feltétlen lehet megtalálni, hanem inkább Amazon és társai nemzetközi webáruházak kínálatában. Példák:: [link], [link].
22110-es mérethez meg eleve alig találni külső házat, amiről már volt szó itt, ahol az ICY BOX kínálatában pont nem nagyon van olyan külső ház.

[ Szerkesztve ]

(#5860) King Unique válasza Bálnaborjú (#5857) üzenetére


King Unique
titán

A népszerű gyártóknál 2,5"-os SATA HDD & SSD meghajtókhoz való és írásvédelmi kapcsolóval ellátott külső házak pl. a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában találhatók, lásd IB-248WP-C31, IB-256WP és a már említett IB-241WP. A TRIM illetve UNMAP támogatása viszont passz, bár az USB 3.1 Gen 2 Type-C IB-248WP-C31 modellnél talán lehet rá esély.
A népszerű gyártóknál 2,5"-os SATA HDD & SSD meghajtókhoz való és TRIM (UNMAP) támogatással rendelkező külső házak pl. az AXAGON kínálatában találhatók, ellenben írásvédelmi kapcsolóval ellátott modellek már nem nagyon.
A külső házban lévő HDD / SSD írásvédettként történő beállítása megoldható alternatív módon is, pl. Windowsoknál az alábbi módszerrel.
Nem feltétlen kisebb egy M.2 SATA / PCIe NVMe SSD energiaigénye, mint egy 2,5" SATA modellé, meg pont nemrég volt szó itt egy másik esetnél arról, hogy akár egy tévé USB-portjához csatlakoztatva is működhet az előbbi, egy PC USB 3.X portjához csatlakoztatva meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#5861) Bálnaborjú válasza King Unique (#5860) üzenetére


Bálnaborjú
tag

Köszi a választ. Sajnos a IB-248WP-C31 sem trim-képes, a Raidsonic ügyfélszolgálata szerint (egyébként ez nem is kapható sehol).

Az Axagon szimpatikus, mert rendesen az ügyfél arcába tolják a fontos paramétereket.

Érdekes lenne egy tesztet látni arról, mennyivel kisebb egy NVMe SSD fogyasztása egy 2 PCIe vonalat használó (ezáltal azt nyilván kevésbé kihajtó) külső házban, mint egy alaplapban, ahol mind a 4 vonal használatban van. Ilyet kerestem, de nem találtam a neten sehol.

(#5862) petrosilov


petrosilov
tag

Sziasztok! Már teljesen elvesztem az információk között, kérek szépen egy kis segítséget:

Apple Mac Mini M1 -hez keresek gyors külső tárolási lehetőséget, ami még megfizethető és beszerezhető. (TB3 vagy USB4, 2TB) Az ORICO-M2V01-C4 talán lehetséges megoldás. (??) Tesztek szerint nagyon gyors, olvastam az itteni topicbeli beszámolót a sebesség kontra kábel minőség kapcsolatáról. Az Amazon hozzászólásai közt kap hideget és meleget, megoszlik a nép véleménye. Ezek alapján bizonytalan lettem. Hosszabb távú tapasztalata van-e valakinek? Ha ajánlott kategóriába esik a termék, akkor milyen SSD -t illik bele tenni, illetve honnan érdemes venni a házat? Én Alzán és Amazonon találtam, kb egy árban, a kínai piactéren picivel olcsóbb, de arra még vám+áfa, szóval az is ott lesz a végösszegben mint az előbbiek.

(#5863) csixy válasza petrosilov (#5862) üzenetére


csixy
addikt

Jól sejtem, hogy a külső M2 NVME SSD ház azért lehet megbízható megoldás, mert bármilyen rendszerre csatlakoztatva úgyis saját magának intézi a trimmelést , meg az adatkavarantyúzást a vezérlője által. Nem kell belülről utasítgatni, hogy hogyan molyolgassa meg magát. ????

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#5864) King Unique válasza petrosilov (#5862) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt külső házakat M.2 PCIe NVMe SSD-khez attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőkkel rendelkező külső ház kell és milyen árban.

Ha a Mac Mini M1-en van Thunderbolt 3 / 4 port és cél annál 40 Gb/s alapon a max. adatátviteli sebesség kihasználása, akkor az említett ORICO-M2V01-C4 külső házzal és abba kellően gyors M.2 PCIe NVMe SSD-t - milyen belső SSD-t ügyben értelemszerűen a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni - helyezve az összejöhet és kb. olyan értékek érhetők el, mint korábban másnál. Ahol a fórumtagnál először azért nem hozta a kívánt adatátviteli sebességet a külső ház, mert nála (nem feltétlen másnál is, aki olyat vesz) a gyárilag mellékelt kábel nem volt megfelelő, amit végül a kábel cseréje megoldott.

[ Szerkesztve ]

(#5865) petrosilov válasza King Unique (#5864) üzenetére


petrosilov
tag

Köszönöm szépen a választ! Végigolvasgattam, volt sok új dolog benne. Akkor nem mellényúlás ez az Orico ezek szerint. Igen, a cél a lehetőségek/sebesség kihasználása. Azon még gondolkodom, hogy ilyen áron ez megéri-e. :) Machoz a beépített SSD opciók igen drágák, ezért azok az adatok, amikkel gyakran dolgozom (nálam ez 20-30 MB-os képfájlok tömegét jelenti) egy TB3-as porton ülő külső SSD-n vannak. Jelenleg ez Samsung T7 2TB, őt nem az írási sebességéért szeretjük. Ehelyett gondolkodom egy jobb megoldásban.

(#5866) petrosilov válasza King Unique (#5864) üzenetére


petrosilov
tag

Na most vagyok bajban. :D Megnéztem a zöldemberes webshopot, bőség zavara van 40G-s házakból, van itt minden, mint a búcsúban. 60 ezertől felfelé rengeteg usb4-tb3 háza van az Oriconak, elkezdtem nézegetni, elég problémás, hogy melyik az igazi. Gondolom a válasz a részletekben rejlik, mint pl a vezérlő típusa, de most komolyan, ennyire bele kellene ásnia magát egy földi halandónak, hogy vegyen egy tárolót. Na mindegy elakadtam sajnos, ha valaki csípőből vágja a műszaki hátteret, az most sokat tudna vele segíteni.

Orico 40G házak

[ Szerkesztve ]

(#5867) King Unique válasza petrosilov (#5866) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban nem véletlenül lett említve 40 Gb/s alapon az ORICO-M2V01-C4 külső ház, azzal van itt a topikban tapasztalat. Ellenben a gyártó egyéb modelljeivel már nem feltétlen, ahol bár elvileg azok is megfelelhetnek a célra és lehet azok közül is választani, de hogy melyik mennyire oké, az tényleges tapasztalat híján passz.
Ha a max. adatátviteli sebesség elérése a cél 40 Gb/s alapon, akkor nyilván a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 és USB4 jelölésű külső házak közül kellene választani, mert vannak abban a kínálatban USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) és USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) interfészes modellek is. Valamint a webáruház helyett lehetőleg a termék hivatalos weboldalán megnézni, hogy melyik külső ház pontosan mit tud. Bár még az utóbbinál sem feltétlen mindig egyértelmű, pl. az ORICO-M224C3-U4 külső háznál 40 Gb/s van említve, de több helyütt meg 20 Gb/s (~ 2 GB/s) adatátviteli sebességet szemléltetnek a képek.
Belföldi online vásárlásnál adott 14 napig az indoklás nélküli elállás joga, vagyis ha esetleg nem válna be az adott külső ház, akkor adott a lehetőség visszaküldeni, vételárat visszakérni, stb.

(#5868) petrosilov válasza King Unique (#5867) üzenetére


petrosilov
tag

Igen igazad van, nincs okosság sajnos. Túrom a netet, mindenfélét ír mindenki, lehet maradok a gyakorlati tapasztalatnál. Bár a többi cucc valószínűleg újabb, de semmi megbízható infó. 14 nap visszaküldős történet megvan, de nem vagyok a "visszaküldöm mert nem tetszik a színe" típus. Persze itt nincs opció, mert ha mégsem megy úgy ahogy kellene, akkor ez már túl drága játék, hogy benyeljem. Köszi a segítséget!

(#5869) shina


shina
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék egy két 2.5" meghajtós külső USB-racket (ASM1352R chip, USB-C 3.2 Gen 2) szoftveres RAID1 (Linux mdadm) üzemmódban használni két notebook merevlemezzel. Tudom, hogy ezek a rackek tudnak hardveres RAID-et is, de én a szoftvereset preferálnám.

Kérdésem, van-e valakinek ilyesmivel tapasztalata? Pontosabban:

* Zavarja-e ez a mobil rack firmware-ét (egyszerre mind a két meghajtó írása) JBOD módban? Mennyire működik megbízhatóan ilyen feltételek mellett?
* SMART adatokat ki tudom-e olvasni mind a két meghajtóra külön-külön?

Ezen felül, ha esetleg nem RAID-ben használnám, hanem csak mint két lemezt, ezek a duál rackek tudnak-e olyat, hogy csak az aktív meghajtó pörög, amíg a másik meg alszik?

Nagyon Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

___________________/\_____________\0/_______

(#5870) ilyen_85


ilyen_85
senior tag

Sziasztok,

A fórum alapján próbáltam magamnak kikeresni a választ de gondoltam megkérdezem, hogy jó-e amit összeszedtem.

Tehát pendrive-ot váltanék ki külső házba tett ssd-vel. Elegem van abból, hogy egy 60-80 gigás fájl felmásolása 1 óra vagy annál is több...

A "pendrive-ot" utána a tv-n is használnám. De kb bármilyen adat mozgatását erre bíznám (épített NAS és pc-n is van usb 3.2 slot, illetve néha egy M2 Mac mini), a pendrive-ot meg ki.... az ablakon...

Külső ház:
https://kulso-haz.arukereso.hu/axagon/eem2-xr-m-2-p696150957/

SSD:
https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/apacer/as2280p4x-512gb-m-2-ap512gas2280p4x-1-p807426849/

Tudom ssd-t a másik topikban kell "kérni" de szeretném megkérdezni itt is, hogy a házba megfelelő-e ez az SSD.

Illetve, hogy jó e ez a külső ház?

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#5871) King Unique válasza shina (#5869) üzenetére


King Unique
titán

A kétlemezes külső házakkal eleve kevesebb tapasztalat van ebben a topikban. Leginkább az ICY BOX IB-RD2253-U31 volt téma többször, ami tud JBOD (SINGLE) és RAID 0,1 módokat, újabban USB-C (Type-C) kábelt is mellékelnek hozzá, készült korábban blogbejegyzés is erről a külső házról, stb.
Ha külön-külön van kezelve a 2 meghajtó JBOD illetve SINGLE módban, akkor mindkét meghajtó egyszerre történő írásánál esélyes, hogy megoszlik majd az adatátviteli sebesség, lásd az alábbi példát.
JBOD illetve SINGLE módban eleve különálló meghajtóként vannak kezelve a külső házba tett HDD / SSD meghajtók és ezáltal a S.M.A.R.T. adataik is külön-külön kiolvashatók, ellenben pl. RAID 1 módban csak az egyik meghajtónál lehet.

[ Szerkesztve ]

(#5872) King Unique válasza ilyen_85 (#5870) üzenetére


King Unique
titán

Az AXAGON EEM2-XR RADIATOR külső ház M.2 PCIe NVMe SSD-khez való 2280-as méretig, az Apacer AS2280P4X pedig szintén 2280-as M.2 PCIe Gen3 NVMe SSD. Vagyis igen, kompatibilitás szempontjából értelemszerűen oké ez a külső ház és SSD párosítás.
A célra az előbbi külső ház is megfelelhet, de eddig leginkább csak említés szintjén volt itt téma, mintsem bővebb beszámoló vagy teszt formájában. Ha egyéb, M.2 PCIe NVMe SSD-khez való külső házak is érdekelnek, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőkkel rendelkező külső ház kell és milyen árban.
Az USB 3.2 szabvány lehet ugye Gen 1 alapon USB 3.0 (5 Gb/s), Gen 2 alapon USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) és Gen 2x2 (20 Gb/s) is. Vagyis az említett USB 3.2 Gen 2 (= USB 3.1 Gen 2) interfészes AXAGON EEM2-XR RADIATOR külső ház adatátviteli sebessége 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 (= USB 3.1 Gen 2) porton használható ki, ellenben pl. 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0) porton az utóbbi szabvány szintjére redukálódik.
Belső SSD ügyben pedig igen, elsődlegesen a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban javasolt érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5873) ilyen_85


ilyen_85
senior tag

Köszi szépen a segitséget. Úgy látom az AXAGON EEM2-XR RADIATOR külső ház kifutó :F tipus. Pedig tegnap vagy mikor még nem tűnt ez fel. Mind1, az egyik linkelt hozzászólásban található EEM2-SG2 SuperSpeed+ RAW box -t választom inkább akkor helyette.

A zöld marslakós boltban épp akciós, de inkább a vizeseknél veszem, mert a marsalkóknál meg nincs a kinézett ssd.

Az ssd-t egyébként azért nem érdeklődtem meg külön, mert ezt a tipust ajánlották másnak is, igy gondoltam jó lesz nekem is.

Köszi mégegyszer! :R

(#5874) shina válasza King Unique (#5871) üzenetére


shina
csendes tag

Ha külön-külön van kezelve a 2 meghajtó JBOD illetve SINGLE módban, akkor mindkét meghajtó egyszerre történő írásánál esélyes, hogy megoszlik majd az adatátviteli sebesség, lásd az alábbi példát.

Köszönöm a példát. Ezek alapján akkor ez nem lesz probléma, mert az SSD-kel ellentétben két HDD úgysem fogja tudni szaturálni a 10Gbps USB3.2-t, sőt valószínűleg még az 5Gbps USB3.1 is elég lenne nekik, még szekvenciális írás/olvasás mellett is.

___________________/\_____________\0/_______

(#5875) scream24


scream24
senior tag

Sziasztok. Van egy új generációs Xbox series S konzolom. Ehhez szeretnék egy külső eszközt. Tudom van gyári bővítőkártya, de annyit nem szánnék rá. Hátha van valaki, aki bővített már így, vagy esetleg ajánlana valamit. M2-es kártyában gondolkodnék (semmi tapasztalatom a külső eszközök terén) igazából, ott a sebesség is nagyobb, S időtállóbnak is tűnik. Köszönöm.

Minden csoda két napig tart. Régebben még három napig tartott, de azóta felgyorsult a világ.

(#5876) King Unique válasza scream24 (#5875) üzenetére


King Unique
titán

A milyen külső házat M.2 SSD-hez témában általánosan lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében leírtakat, valamint egy korábbi válaszban és a legutóbbi esetnél leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen külső ház kell és milyen árban.

Az M.2 formátum lehet SATA és PCIe NVMe is, valamint 2230, 2242, 2260, 2280 és akár 22110 fizikai méretű. Vagyis azt fixen el kellene dönteni és meg kellene adni, hogy pontosan milyen M.2 SSD-hez kellene külső ház, bár vannak olyan típusok is, amelyek 2280-as méretig SATA és PCIe NVMe modelleket egyaránt támogatnak (példa).
A külső ház felől az előbbin túl olyan jellemzőket is szokás megadni, mint hogy pl. USB 3.2 Gen 1 / Gen 2 / Gen 2x2 vagy Thunderbolt 3 / 4 interfészes, valamint USB-C / Micro-B / USB-A fizikai interfészes legyen-e, továbbá legyen-e TRIM illetve UNMAP / Dataset Management deallocate támogatás, stb.
Attól is függhet a milyen külső házat, hogy hol lesz használva az eszköz, ha csak és kizárólag az Xbox játékkonzolhoz csatlakoztatva akkor azon pontosan milyen csatlakozási lehetőség van, stb.
Az "ott a sebesség is nagyobb" az M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD-knél (1. példa | 2. példa) értendő az M.2 SATA és 2,5" SATA változatokkal (1. példa | 2. példa) szemben, de akkor az előbbinél értelemszerűen annak megfelelő interfész illetve port (pl. minimum 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2) szükséges a gazda hardvernél (PC, Xbox), máskülönben a lassabb port (pl. USB 2.0 / USB 3.2 Gen 1 = USB 3.0) fogja limitálni az adatátviteli sebességet.
Ha eleve nem lenne kihasználva egy M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD adatátviteli sebessége és nem feltétel az M.2 okán a kisebb fizikai méret, akkor bőven megfelelhet a célra egy 2,5" SATA SSD és ahhoz való külső ház is USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) alapon (példák).

[ Szerkesztve ]

(#5877) scream24 válasza King Unique (#5876) üzenetére


scream24
senior tag

Köszönöm a fáradságot és a kimerítő választ. Ezt még erősen tanulmányoznom kell. :D Annyit tudok, hogy a boxon az USB 3.1 Gen 1 . Tehát ezt szeretném maximálisan kihasználni. Természetesen ár érték arányban a legjobban. Mint laikus gondoltam az M.2 ssd mellett, mert sokkal gyorsabbnak tűnik a sima sata ssd-nél, ami (talán) időtálóbb megoldás lehet, persze könnyen lehet, hogy tévedek. Esetleg ajánlanál valamit, vagy esetleg melyik irányba kellene elindulnom? Látom, hogy vágod a témát. :R

Minden csoda két napig tart. Régebben még három napig tartott, de azóta felgyorsult a világ.

(#5878) King Unique válasza scream24 (#5877) üzenetére


King Unique
titán

Mármint az M.2 PCIe NVMe SSD-k, az olyan alapú külső SSD-k gyorsabbak sokkal az M.2 SATA és 2,5" SATA változatoknál, ahol ugye az utóbbiak kb. ugyanazt az adatátviteli sebességet tudják SATA alapon.
Ha csak USB 3.1/3.2 Gen 1, vagyis USB 3.0 portok vannak a játékkonzolon, akkor oda pont felesleges az NVMe-alapú külső SSD, mivel nem lesz kihasználható az adatátviteli sebessége. Ez esetben elég lehet egy SATA-alapú külső SSD, egy 2,5" / M.2 SATA SSD és ahhoz való USB 3.0-s külső ház.
Az előbbinél gyorsabb megoldásban, vagyis M.2 PCIe NVMe SSD-ben és ahhoz való USB 3.X külső házban akkor érdemes gondolkodni, ha pl. PC-n / Macen is használva lesz a külső SSD és a PC-n / Macen van legalább 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2), vagy 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 port.
Az előző válaszban már linkelve lettek külső házak 2,5" SATA és M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-khez egyaránt. Ahol értelemszerűen el kellene dönteni, hogy pontosan milyen SSD-hez kell külső ház és az előző válaszban felsoroltaknak megfelelően milyen jellemzőkkel, majd utána lehet tovább fejtegetni a témát, annak megfelelően választani, stb.
A külső házba való belső SSD ügyében pedig a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni, ha a belső SSD még nem került kiválasztásra és megvásárlásra.

[ Szerkesztve ]

(#5879) scream24 válasza King Unique (#5878) üzenetére


scream24
senior tag

Köszönöm szépen a fáradozást. :R Igen, jobbára csak a boxal lesz használva. Átrepülök a ssd topicba.

Minden csoda két napig tart. Régebben még három napig tartott, de azóta felgyorsult a világ.

(#5880) Vegha


Vegha
senior tag

Sziasztok,
tavaly itteni ajanlas alapjan vasaroltam egy LOGILINK UA0115-t, amit ha a routerre feldugok es megosztom, akkor pl. tcmd-ben a path ugy kezdodik, hogy ASMedia_USB30Device_1_edb9/... Ezt a nevet meg lehet valahogyan valtoztatni ? Nekem semmit nem mond, raadasul tul hosszu. Eleg lenne HDD0 is vagy akarmi. Neztem W10-en lemezkezeloben de ugy tunik ezt a firmware mondja magarol (?).

(#5881) King Unique válasza Vegha (#5880) üzenetére


King Unique
titán

Windowsok esetén pl. az eszközkezelőben a lemezmeghajtóknál lehet megnézni, hogy milyen néven, milyen azonosítóval jelenik meg a külső ház (példa: ASMT 2115 USB Device).
Az előbbi azonosító nem feltétlen az "ASMedia_USB30Device_1_edb9/..." lesz, illetve abból ASMedia vezérlő esetén az "ASMedia_USB30" / "ASMedia_USB30Device" lehet reális, a többit viszont vélhetően a routeres használat, hálózati megosztás teszi hozzá.
A külső háznál az eszközazonosítót (PID) és a gyártóazonosítót (VID) firmware szinten lehet módosítani, amire illetve a firmware módosítására / frissítésére ASMedia chipes külső házaknál a PID: 55AA azonosítójú modelleknél van lehetőség a téma összefoglalóban ismertetett módon.
Csak "emiatt" viszont nem feltétlen érdemes piszkálni a firmware-t, ami egyébként is kizárólag csak saját felelősségre javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#5882) Vegha


Vegha
senior tag

Tartottam ettol a(z utolso) valasztol, de persze, lehet vele egyutt elni. Akkor igy marad.
koszi.

(#5883) Cold5


Cold5
senior tag

Sziasztok,

Kifejezetten 2230-as méretű M2 NVME SSD-hez keresnék külső házat. Maximum 2242-es legyen a ház mérete, de lehessen bele rakni 2230-ast! 1000/1000 sebesség már elég.

Tudtok ajánlani valamit? :R

kérnék 8 bacardit, 4be, 2 kólával...

(#5884) King Unique válasza Cold5 (#5883) üzenetére


King Unique
titán

Arról nem olyan régen volt szó itt a topikban egy hasonló kérdésre adott válaszban, hogy a legtöbb M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-hez való külső ház eleve 2230 - 2280 közötti méretre van tervezve, a csak 2230 és 2242 méretet támogató modellekből eleve szűkebb a kínálat és nem is feltétlen minden gyártó termékpalettáján találni olyanokat. Viszont ha mindenképpen csak 2230 és 2242 méretet támogató külső ház kell NVMe SSD-hez, akkor az említett válaszban linkelve lett arra is egy példa.

[ Szerkesztve ]

(#5885) Tsebacsi


Tsebacsi
nagyúr

Sziasztok,

kedves barátom keresne 2 vagy 2,5TB-os vinyót és hozzá külső házat kimondottan adatmentésre, havi 1 alkalommal rádugja a gépre, lementi az új dolgait és ennyi, a többi időt a fiókba pihen az eszköz.
Sajnos kicsit skót a szentem, a lehető legolcsóbb megoldást keresi mindig :D
De tudtok neki ajánlani valami jó kombót?
Az árlimit mondjuk 30k HUF, hazai beszerzés, minél előbb.
Erre gondolom még mindig egy HDD lenne alkalmas, 2,5" méretben, de javítsatok ki, ha tévedek :K :B

Hálásan köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!

(#5886) King Unique válasza Tsebacsi (#5885) üzenetére


King Unique
titán

Ennek a topiknak a külső házak ajánlása a témája, ahol ha max. 9,5 mm magas 2,5"-os SATA HDD-hez kell USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1) külső ház, akkor lásd a téma összefoglalóban, valamint korábbi eseteknél linkelt példákat, + az alábbi blogbejegyzésben lévőt.
Az USB-s külső házba való belső merevlemez felől értelemszerűen a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni, annak a témája. Ahol jelenleg 2 TB-os 2,5"-os HDD-k vannak, ellenben 2,5 TB-os modellek nincsenek, max. 4-5 TB-osak, ha nagyobb tárolókapacitású kell.
Ha az esetleges bonyolítás helyett a minél egyszerűbb megoldás a cél, akkor lehet inkább gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezt kellene venni, lásd az egyik társtopik ezen és ezen példáit. Ahol bizonyos esetekben egy gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemez akár még valamivel olcsóbb is lehet, mintha külön lenne megvásárolva a belső merevlemez és ahhoz az USB-s külső ház, lásd az alábbi blogbejegyzésben részletezve.
Manapság már kb. mindegyik újabb gyártású 2,5"-os belső és külső merevlemez SMR technológiát használ, ami írásnál (átmeneti) belassulást eredményezhet. Viszont ha csak havonta 1x lesz majd használva a külső merevlemez és akkor sem lesz nagy adatmennyiség rámásolva (ráírva), akkor nem különösebben téma ez.
Ha már adatmentés, akkor a társtopikban az is ki lett tárgyalva, hogy a megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, eleve több helyre kell menteni a fontos adatokat, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5887) petrosilov válasza petrosilov (#5868) üzenetére


petrosilov
tag

Tisztelettel jelentkezem a dolgok jelenlegi állásával.

SSD házból az Acasis TBU405 40Gbps gyártmányt választottam, belekerült egy Kingston NV2 2TB -os SSD. M1 processzoros Mac Mini-n ezt az eredményt tudja. Az alacsonyabb írási sebességre az Acasis elég jól dolumentált leírásai között találtam magyarázatot, miszerint a sima M1 processzor gyárilag van korlátozva. Az M1 Pro és Max állítólag teljes sebességgel ír. Mindenesetre ezzel most megelégszem, jóval gyorsabb bárminél, amim eddig volt. Melegedés nem számottevő, most hogy már 20 perce másolok rá, olyan 40-45 fokos lehet a fémház. A többi tapasztalat meg majd jön idővel...

(#5888) Tsebacsi válasza King Unique (#5886) üzenetére


Tsebacsi
nagyúr

:R Köszönjük szépen!

Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!

(#5889) RWD


RWD
tag

Sziasztok! Elolvastam az összefoglalót, táblázatokat is nézegettem, ezzel együtt feltennék egy kérdést, ha nem gond.
Van egy Samsung 850EVO SSD-m, régi asztali gépben porosodik. Befognám "külső" vinyónak a laptopomhoz, mert most kb semmi értelme nincs így. Adatmentésre használnám, semmi másra.
Melyik külső rack éri meg legjobban, ár/érték arányban? Nincs semmi extra követelményem a cuccal szemben, legyen megbízható és normális minőségű.
Köszi! :)

(#5891) King Unique válasza RWD (#5889) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalót, akkor ott a "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetben vannak konkrét példák SSD-khez használt külső házakra. Valamint egy másik válaszban szintén, ha 2,5"-os SATA SSD-hez kell USB 3.X interfészes külső ház. Ahol a melyiket értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen jellemzőknek megfelelő külső ház kell, lásd a linkelt válaszban lévő csoportosítást.

(#5892) RWD válasza King Unique (#5891) üzenetére


RWD
tag

Rendben, köszönöm szépen! :R

(#5893) FireFox1996


FireFox1996
őstag
LOGOUT blog

Sziasztok!

Van 2 db Axagon EE25-XA6 külső rackem, más lassan 1 éve használom gond nélkül. De kb 2 hónapja azt csibálja, hogy a PC (+ laptop) nem ismeri fel már a vinyókat, se SSD-t, se HDD-t, viszont a Samsung TV továbbra is látja őket.
PC disk management látja a lemezt, de nem látja az adatokat.
Ha megformázom újra a lemezt, akkor megint látja a PC-t a vinyót. De az egyik lemezt pont nem akarom leformázni, mert most le kéne menteni sok letöltött adatott róla.
Mi a megoldás ilyenkor?

<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>

(#5894) FireFox1996 válasza FireFox1996 (#5893) üzenetére


FireFox1996
őstag
LOGOUT blog

Megvan az oka: a drive letter vmi miatt nincs megadva. Megadtam neki, és ok.

<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>

(#5895) bestyen

Sziasztok!
Meglévő Samsung 870 EVO 4TB SSD-met szeretném külső házba helyezni. Folyamatosan használatban lenne (torrentre használom), nem szeretnék belassulásokat, se hibákat, TRIM támogatás is fontos. 10 Gigabites USB-C portja legyen, hogy a teljes sebességét ki tudjam használni. Halvány LED előny (vagy ha nincs rajta). Milyen külső házat lehet ajánlani erre a célra?

(#5896) King Unique válasza bestyen (#5895) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat, ha 2,5"-os SATA SSD-kell külső ház, ahol az USB-C | 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2) | TRIM (UNMAP) jellemzők megléte alapján is lehet szelektálni.
Az is lényeges, hogy az adott külső ház biztosan kezelje a 4 TB-os HDD / SSD meghajtókat, ahol pl. a megadott jellemzőknek megfelelő ORICO 2518C3-G2 külső háznál fel is tünteti ezt a termék weboldalán a gyártó.
Akkor érdemes USB-C alapon USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes külső házat venni, ha pl. a PC-n / Macen is van USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) / Thunderbolt 3 (40 Gb/s) / Thunderbolt 4 (40 Gb/s) port, máskülönben nem lesz kihasználható az az adatátviteli sebesség. Másképpen fogalmazva, ha pl. csak USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s), azaz USB 3.0 portok vannak a PC-n / Macen, akkor csak annak megfelelő adatátviteli sebességet fog tudni a külső ház és ez esetben elég lehet egy USB 3.0 interfészes külső ház is. Ahol egyébként egy USB 3.0 (5 Gb/s) - SATA3 (6 Gb/s) interfészes külső ház egy kellően gyors SATA 6 Gb/s SSD-vel amúgy sem sokkal lassabb, mint egy USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) külső ház, bár az igaz, hogy ilyenkor az SSD max. adatátviteli sebessége az utóbbi esetben használható ki teljesen. Példa: USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) vs. USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2).

[ Szerkesztve ]

(#5897) apeelme


apeelme
addikt

Sziasztok!

Összefoglaló átnyálazása után keresek egy illetékest aki tudna ajánlani egy USB3.0-s külső házat ami garantáltan működik Linux alatt (raspbian) UASP-vel. Egy Verbatim Vi550 S3 1TB menne bele. A jelenlegivel (AXAGON ADSA-1S6) szívok mert csak usb-storage-ben hajlandó működni.
Kösziiii!

[ Szerkesztve ]

(#5898) King Unique válasza apeelme (#5897) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os SATA SSD-hez kell UASP és UNMAP (TRIM) támogatással rendelkező USB 3.0-s külső ház, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat.
Az AXAGON ADSA-1S6 külső ház eleve támogatja a gyártó leírása alapján az UASP és UNMAP (TRIM) funkciókat, ami pl. egy fórumtag által készített videóban és hozzászólásban is jól látszik Windowson tesztelve. Az, hogy esetedben valamiért nem működött az UASP (és UNMAP) egy adott Linuxnál vagy Linux-alapú rendszernél, az már egyéni probléma. Meg pont ezért ha az adott Linuxnál / Linux-alapú rendszernél nem stimmel valami, vagy nem lett utólag megfelelően beállítva - lásd más esetét ugyancsak Linuxon egy AXAGON EE25-XA6 külső háznál az UNMAP (TRIM) működése kapcsán - , akkor ilyenkor ajánlani sem feltétlen lehet olyan külső házat, aminél az előbbiek biztosan kapásból működni fognak abban a szoftverkörnyezetben.
Van Raspberry Pi topik, az azzal kapcsolatos Raspbian operációs rendszer beállítási lehetőségei, UASP (és UNMAP) működésre bírása, stb. felől értelemszerűen ott javasolt érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5899) Remekelek28


Remekelek28
őstag

Üdv
Szerintetek egy ilyen Coolink külső házba behelyezhető valamilyen átalalitóval egy M2 nvme ssd 2280?

(#5900) Protonmail válasza limpi (#5839) üzenetére


Protonmail
csendes tag

Nem egyezik meg a két típus.
Az UGREEN 30848 ASM1153E chipet tartalmaz: [link].
AZ UGREEN 50743 ASM235CM chippel szerelt: [link].

Ha K&H Bank, CIB Bank vagy Revolut Bank ajánlókódot szeretnél, írj üzenetet!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.