Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
boken
senior tag
Csak én tudok olyan kérdést feltenni amire senki nem tud választ?
-
gerii
addikt
válasz
musli26
üzenetére
Az egyik ingyen van, ha úgy nézzük. Tóparton lehet olvasgatni.
Most olvasom:
Az ausztrál kormány 15 millió dollárt különített el arra, hogy megtizedeljék az ország pontypopulációját. - csak nehogy így kezdődjék a zombivírus. Zombipontyok. -
boken
senior tag
Ebay-es fonott zsinórról van valakinek tapasztalata?
érdemes venni, milyen fajtát esetleg? -
csƵ
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
10 év gari van rá. Azért az nem semmi.
-
-
Dyde
aktív tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Kár érte, pedig ebben ez árban korrekt orsó volt a régi. Tekergetés után mi a véleményed róla így 2 csapággyal már nem annyira szuper vétel mi?
-
csƵ
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Csatornai.
-
-
Dyde
aktív tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Az idei szériától? Fel is van tüntetve a dobozán vagy valahol?

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ha már Sienna, volt a kezetekben már az új? Mínusz 2 csapágy.
-
Janusz001
őstag
10-12k magasságában milyen bevált orsót ajánlotok? Feeder bot ra kellene, 40 -es méret, első fékes, nyelető nem kell.
-
csƵ
addikt
Ma próbáltam ki a methodozást elsőnek. 4 pontyot fogtam, 1 compót, 2 keszeget és 1 kárászt. A tavon szinte senki más nem fogott semmit. Nyilván nem azért, mert olyan jó a technika, de legközelebb is így fogok horgászni.

Az új spiccbotomat is kipróbáltam, egy 1 kilós ponttyal avattam fel. -
boken
senior tag
Sziasztok, két kérdésem lenne, valakinek van tapasztalata a Préri 1 tóval kapcsolatban?
Tervezek oda egy feeder pecát egyik napra.
a másik hogy vettem teszt célból egy Ilyet . van valakinek tapasztalata?
ezt minden bedobás után kell feltenni, vagy nem akadályoz fárasztáskor?
Köszi mindenkinek előre is.
-
musli26
tag
Korábban kereset valaki horgászkocsit.
Ezt találtam:[link]Szerintem jó áron van.
Olcsóbbat nem láttam. -
Grillo
őstag
Vajh holnap vagy holnapután érdemes lógatni egyet a Dunán? Ilyen időben?
Van valamilyen általános ismertető, milyen vízállásnál érdemes, és milyenben nem?
-
dragonfx
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
omfg....

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nem csinálod rosszul. Minden normális horgász így fáraszt.

Csak egy újabb baromságot akarnak eladni. -
Zoli bácsi
őstag
Kaptam megint az ET-tól hírlevelet. Double speed orsó, 2 nap múlva már kapható! Hogy tudtam eddig nélküle élni..
[link]
Aztmondja: "Amint fárasztásra kerül a sor, válasszuk a kisebb áttételt, mellyel, ha szükséges, nagyobb erőt tudunk kifejteni, vagy finomabban tudjuk fárasztani a horgon lévő pontyot, amúrt. "
Hát én nem az orsóval szoktam a halat tekerni, a bottal pumpálom, aztán a lazuló zsinórt tekerem föl. Rosszul csinálom? -
-
golyós
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A mély nem jó, rengeteg zsinór kell rá, feleslegesen.Távdobásokhoz is jobb a sekélyebb peremű.
-
jansky1
senior tag
válasz
tepenzed
üzenetére
Szerintem sok is. Nekem ez a "fő" botom, tavakon használom, közepes távolságra. Nem jött eddig zavarba semmitől, 12 kg-ig bezárólag fogtam vele.
Szerk.
Most látom, hogy szettet linkeltél, szerintem tökéletes arra, amire használni szeretnéd. Mondjuk az 50-es orsót kicsit túlzásnak találom.
-
tepenzed
őstag
sziasztok, szerintetek ez mennyire jó első botnak (eddig kölcsönnel nyomtam)?
http://www.haldorado.hu/shop.php?itemid=24386&zoneid=1Tavakban horgászok, főleg közepes távolságra, 2-3kg pontyokra, de azért befuthat néha egy 8-9 kg-os is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kétszer ennyit kéne rákölteni mi?
-
jansky1
senior tag
válasz
musli26
üzenetére
knotless knot, ha hajszálelőke is kell.
-
musli26
tag
Fonott előke zsinórt milyen kötéssel kötitek fel a horgot?
Eddig csak monofil zsinórt használtam. -
Emu
őstag
Biztos van mindenben igazság. Én is először 2db Nevis winner orsót vettem potom pénzért a két régi teleszkópos botokra, és mivel nem volt semmi gond velük, így mertem berendelni egy Feedermaster-t. Persze utóbbi ~10 horgászat alatt darabjaira esett, a két régi azóta is rendben teszi a dolgát...
-
Zola007
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
voltak jól sikerült orsói, mint a Pantera, Legacy, Legend és voltak kevésbé jól sikerültek mint az Endura, Feeder Master, stb
De az utóbbi 2-3 évben eltolódott az arány a problémásabb darabok felé és ezt 2 horgászboltos ismerősöm is megerősítette, akivel mostanság beszéltem.Nekem is van 3 nevis orsóm, sőt volt 4 is
Az Endura pl. első használat előtti zsinórfeltöltéskor megadta magát
Küldött hozzá a Spro alkatrészt, de eladtam javítás után, mert láttam szétszedve és láttam hogy milyen spórolás van benne. Persze lehet mondani, hogy 10-12 ezerért annyi jár, de nem gondolom, hogy a spiáter alkatrészek bárhol megállják a helyüket, mikor ugyanaz acélból max 50 Ft-al drágább, de még egy jó minőségű műanyag is simán veri.
A spiáter térkitöltésre találták ki, nem mozgó vagy teherviselő alkatrészek gyártására. -
Zoli bácsi
őstag
Offba teszem, és véletlenül sem vitát akarok kirobbantani, csak egy teljesen szubjektív vélemény, arra reagálva, hogy a Nevis orsókkal gond van. Legtöbb orsóm Nevis, nem azért mert sztárolom, hanem azért mert amennyit ki szeretnék adni egy orsóért, annyiért jobbára ez van. A 6-8 ezres kategória alá nem megyek, bár a 3 ezres Nevis Coast orsókat is látok idősebb sporttársaknál, akik évek óta használják boldog tudatlanságban..

A Nevis legtöbbet eladott orsója a Pantera volt, azt hiszem a tavalyi évben. Rákérdeztem a boltban, mondja a boltos hogy sokat eladott, egy sem jött vissza garanciaidő alatt. Az én Panterám a harmadik szezont húzza, és köszöni, de jól van. A hasonló árú Silstar orsókkal volt gondom, egy Tierra feeder szervizben van, mintha a nyeletőfék nem váltana teljesen vissza, furcsa hangokat ad, egy másik nyeletős Tierrának meg a felkapókar megáll félig visszaváltva, gyenge a rugó ami visszahúzza.
Nevis botokat is használok, Nevis orsóval. Ha elviszi a hal, vagy összetöröm, ez van, ilyen az élet, mondom, és veszek egy másikat, nem fogok 40-50 ezres orsókat-botokat használni, aztán sikítófrászt kapni ha törik, elveszik.
Ha harcsára mennék, vagy 20 kilós pontyokra, akkor nem a Nevis Panterát tenném fel, de a pár kilós átlag pontyokhoz tökéletes felszerelés nekem. Persze bátran használnák Nevist nagy halakhoz, de akkor már komolyabbat. Egyik rokon kőműves, Ausztriába dolgozik. Vehetne komoly felszerelést, de olyan cuccai vannak, hogy ahhoz az én Pantera orsóm is űrtechnika. Piacos teleszkópos bot, és Nevis Coast, és ahoz hasonló orsók. Azt mondja hogy a Rábára lemenni, a sárba meg a homokba, esni kelni vele a vízparton minek jobb? És megfog mindent, márnákat, harcsát (persze csak kisebbeket), télen mennyhalat.
Van Shimano orsóm, pergetőboton (Sienna). És két darab Spro Freeliner LCS is. De a többség Nevis nyeletőfékes orsóból áll (Pantera, Winner Freeway, Promo Carp), és ugye egy két Silstar, amikkel van probléma, de Nevissel soha. Lehet szerencsém van velük nem tudom. Ezt csak azért szerettem volna leírni, mert rendszeresen felmerül hogy nem jók a Nevis orsók. Ja, és azt még nem is írtam, vettem télen leakciózva valami Lineaeffe Hyper Carp nyeletőfékes orsót, 7ezerért. Feltöltöttem zsinórral, nem is használtam, két szélre rakta a zsinórt, közepe szinte üres... Ehhez képest egy Nevis Viper 2 ezres orsó zsinórképe is egy álom.
-
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Janusz001
üzenetére
Fentebb írtad a Cormoran Bull fighter botot. Van nekem, 230gr-os dobósúlyú, erősen leárazva vettem folyóvízi pecákra. Szerintem valami kompozitféle anyag, a kisebb dobósúlyú tesói egy éve ott vannak a boltba 10 db ezresért, kutyának sem kellettek....

EM DIstance feederem is van, 390-es. Kollégával ellentétben én jókat olvastam róla, azért vettem, de annyit még nem nyüstöltem hogy határozott véleményt mondjak, de nem bántam meg hogy megvettem. Az a helyzet, hogy idén egy kisebb tavon horgászom, ami teljesen nyílt víz, így a tavaly szezon közben vásárolt botjaim a nagy tóra, akadós terepre, gyakorlatilag teljesen kihasználatlanok.
Ezt a boss botot fogtam a kezemben, a boltba, még nem akciózták mint most, meggyőző volt, minőségi cuccnak tűnik.
Nem tudom orsód van-e, ha az is kell, akkor ajánlanám ezt is figyelmedbe: [link] -
Janusz001
őstag
Akkor azt hiszem maradok a boss -nál. Azt hittem valami felsőbb kategória lehet.
-
joe979
senior tag
válasz
Janusz001
üzenetére
A spiccek az eltérés ... 1 üveg és 2 carbon, vagy fordítva : [Nevis Boss & Envy]
-
Janusz001
őstag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Eddig nekem a Nevis eléggé kiesett a látókörömből, oka talán a sok negatív hallomás, kritika különféle termékeiknél, eddig talán csak gumi cucut vettem ebből a márkából.
Ha már ennyien ajánljátok és lehetőség van rá, megnézem a helyi horgászboltok egyikében.Mondjuk a Nevis feeder botok között eléggé elveszik az ember, annyi féle van.
-
Janusz001
őstag
Valaki használ heavy feedert vagy tud ajánlani, olyan 12-15k határig, 3.6m , 150g dobósúly körül. Amivel eddig szemezgetek az a Eurostar master class distance feeder, mivel a medium heavy botjai is tetszenek.
-
golyós
addikt
Nekem meg pont mindenki szídja.
Csalitüskén kínáld fel, én mondjuk 10mm-nél nagyobbat sosem rakok fel.De a 16osból baj nem lehet.Azt leszámítva, hogy most kezdenek ívni a pontyok, bár a "szar idő" miatt lehet, hogy csúsznak vele pár napot.Ez mondjuk telepített tónál nem akkora gond. -
Dyde
aktív tag
Mivel csomó embertől hallottam hogy milyen jó csali a stéges smoke ball, úgy döntöttem veszek egy ananászosat, de nem tudom eldönteni hogy 12 vagy 16mm-eset vegyek. Ahová járok ott eddig bojliztam, mert egy sporthorgász tó, átlag súly 5kg körül lehet, de van benne sok 20 körüli is. Most vettem egy feeder botot is amivel kicsit próbálgatom a method technikát, oda nagynak gondolom a 16mm-eset de függetlenül attól hogy feedert is szeretném tesztelni nem célhal a keszeg, sőt nem is nagyon örülnék neki. Viszont mivel ez egy lebegő popup csali, azon filóztam hogy nem feltétlen kell a nagy golyó, mivel a kisebbet talán könnyebben fel tudja szippantani a hal vagy esetleg nem is ijed meg annyira a nagy csalitól? Tapasztalt kollégák mi a véleményetek erről?

-
Janusz001
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Pont ezt az erőgumit használtam, az árát viszont megkérik.
1 próbát nekem megér egy heavy feeder, olyan 150g körül gondolkodom, jelenlegiek 30-90g -os ak.
Van viszont 2db 2 részes Silstar yokozuna soft pilkem 30-135g 3m, lehet átszerelem őket, jelenleg süllőzésre használom ezeket, egyelőre kevés sikerrel, törpék elrendezik mindig a csalit. -
Zoli bácsi
őstag
Én ezt a fajta erőgumit használom, a boltos szerint a többi nem ér semmit.

Ennyire akadós terepen hanyagolnám a feedert, bojlis bot vagy egy keményebb folyóvízi fenekező, fonott zsinórral.
-
Janusz001
őstag
Én dobás előtt mindig belenyomom a horgot kívülről a kosárban lévő etetőanyagba, így dobásnál tuti nem gubancolódik. Fonott 10-12cm előkét használok. Viszont azzal nekem is sokszor meggyűlik a bajom, hogy a kisebb halak amíg zabálják a kosárból az anyagot, egyszerűen beleforgatják a horgot a kosárba, aztán ott ázik a szerelés meg a csali hiába. Süllyedő vagy lebegő csali mindegy, előkén is ott a gubancgátló. Jelenleg deáky rögzített gubancgátlós kosarat használok, szerintem ezen kell majd változtatnom.
Feederre visszatérve, én ezzel kezdtem tavaly a horgászatot, tudatlanul mh botokra esett a választásom, nos mint kiderült az általam horgászott holtágon eléggé nem célszerű. A túlpart 40-45m, nádfal előtt akadós terep, a horgászhelyemtől jobbra balra megint csak akadók, szóval sokat nem lehet engedni a halnak ha kapás van, mert egyből rongyol befele az 1-2m -re lévő nádfal/akadóba.
Talán adok egy esélyt heavy, esetleg extra heavy botoknak, mert a módszer tetszik, de rohamosan melegszik a víz, a halakban érezhetően egyre több kakaó van. Tavaly nyáron még betudtam a sok akadóban történő halvesztést a bénaságomnak.Erőgumit én tört gubancgátlóval használtam, sose volt bajom vele, jobban belegondolva még a fent felvázolt probléma sem, csak egyszer gondoltam egyet, lecseréltem az egész erőgumis dolgot.
-
csƵ
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem az erőgumin csúszott a kosár. Förtelem. Többé soha. Kipróbálok más módszert.
-
Zoli bácsi
őstag
Én is próbálkozom vele, a kosár a főzsinóron csúszik, alája kötöttem be egy 15-20cm-es erőgumit, aztán jön a horogelőke a horoggal. Minden dobásnál gubancolódott. Lecsökkentettem az erőgumi méretét 6-8cm-re, így elég jól lehet gubancmentesen dobni. Majd kipróbálom úgy is, hogy a kosarat az erőgumin csúsztatom. Azt nem vettem észre, hogy több halvesztésem lenne, mint erőgumi nélkül. A legbiztosabb módszer a gubancok ellen nekem a feeder tört gubancgátló cső, vagy a hagyományos fenekező horgászatból átvett egyenes gubancgátló csővel szerelt kosár.
Csodálkozva nézem a horgászvideókat, hogy fél-egy méteres horogelőkékkel horgásznak, nekem már a 20cm-es gubancolódhat. -
csƵ
addikt
Egyébként ez a powergum egy nagy átcseszés, ahogy eddig észrevettem.
Többször is volt már olyan, hogy érzem, hogy megakadt a hal, aztán hirtelen nincs meg. Mire kitekerem a szereléket, az előke össze-vissza rá van tekeredve a főzsinórra és a kosárra. -
tween
őstag
válasz
üzenetére
Egyik nyáron match-eztem a helyi tavon, nagyon meleg volt, nem nagyon evett a hal, de láttam, hogy nagyon mozog a tökleveles a híd mellett. Odaballagtam, a hídról rálógattam a legjobban pezsgő zónába a sűrű levelesbe. Egyszer csak úszó kitol, úgymarad. Komótosan bevágok neki, de mintha betonba rántottam volna. Megindult a sűrűbe, szinte függőlegesen felülről kitereltem a tökből, lassan ballagott kifele, mint egy öszvér, ezután szépen bement a híd alá, de onnan is ugyan arra kitereltem, mint amerre bement, a híd lábai között, pedig rátekerhette volna egy cölöpre. közel 9 kilós dagadt tükrös. Tényleg tohonyák a tavi "nagyok", vagy csak kifogtam egyet

-
Grillo
őstag
Kedden szabin leszek, mondom lemegyek horgászni egyet a Dunára, de időképet elnézve inkább itthoni program lesz belőle...
-
adrian360
őstag
meg attól is függ mennyire meleg a víz, szerintem most még elég hideg hogy 30 percig erősködjön a hal.
meg persze az se mindegy hogy elsőre lett kifogva egy vadvízből, vagy huszadjára egy kocka tóból
-
L_YKing
addikt
-
csƵ
addikt
Egy 9 kilós ponty fárasztása mennyi időt vesz igénybe? Tegnap mellettem a srác kettőt is fogott és mindegyiket félóráig fárasztotta egy bojlis bottal. Kicsit sokalltam, mert feederekkel 3-5 perc alatt kiszedik a videókban.
-
dragonfx
veterán
-
Zola007
veterán
-
csƵ
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Megint ott tartunk, hogy elég lenne csak egy 3 méteres 200g-o-s harcsapergető bot, mert az annyira univerzális.

-
Írjak az UL élményről, érzésről? Próbáld ki, és megtudod.
"Azt sem értem, hogy mi a jó abban, hogy pergetéssel apró halakat fogni, ha mégis nagy harap rá, akkor a kicsi csalit letorkolja, a bot karikába hajlik, illetve nem tudod megtartani az akadó előtt."
Jól van, ezek után meg szerintem inkább hagyjuk is. Minden további csak egy meddő vita lenne.
-
tween
őstag
Maradjunk annyiban, hogy ez az UL csak oda való/jó igazán, ahol nyüzsög és vagy csak apró van, akadó kevés. Nálam a 30gramm a nyerő, kb. mindenre jó, persze csak jó fajtából. Aprót is érezni, de a 4 kilós csuka alatt sem csiklandozza a bot vége a csuklódat. Pont.
-
hcs57
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Az érvelésed a horgászbiznisz érvelése - rá akarnak beszélni, hogy ne csak a horgász módszerek szerint, hanem a hal mérete szerint is több felszerelést vegyek, Most is van már egy csomó botom, orsóm, nem célom ezek számát tovább növelni.
Azt sem értem, hogy mi a jó abban, hogy pergetéssel apró halakat fogni, ha mégis nagy harap rá, akkor a kicsi csalit letorkolja, a bot karikába hajlik, illetve nem tudod megtartani az akadó előtt.
Írsz erről az UL élményről? -
"Az UL, mint horgászat speciális bottal és orsóval, csupán azért, mert sügért akarsz fogni?... nem is tudom, vegyek e minden halfajtának külön botot és orsót."
Nem pont a sügér miatt van az UL pergetés, hanem a sügér méretű, illetve az ahhoz közeli halak miatt.
Sokkal nagyobb élvezetet, és fárasztási élményt nyújt így a horgászat ha célzottan ilyen méretű halakra megy az ember, mintha mindezt egy erősebb bottal tennéd. Mit nem lehet ezen megérteni?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Jofi81
üzenetére
Köszönöm, ez kell nekem!
Délelőtt ebben a viharos szélben jobb dolgom nem lévén nekiálltam szerelgetni. Match végszerelékkel kezdtem, cérnaütköző, gyöngy, csúszó karabiner, újabb gyöngy, még egy cérnaütköző.... ólmok, majd a szemem kiesett mire a sörétólmokat sikerült felcsíptetni. Aztán a vízparton lehet hogy módosítani kell a súlyozást, bemérni a mélységet, elmozdítja a szél, az áramlatok az úszót... Utána fenekező végszerelék készült, főzsinórra gubancgátlós kosár, gumigyöngy, karabiner, kész! Vízparton csalizás, etetőkosár tömés és mehet. Mennyivel egyszerűbb...Nem csoda, hogy egyre ritkábban látok úszós horgászt.
-
Jofi81
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
-
hcs57
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem régebben a csonti a horgon kitekerés közben pödörte be ( más is lehet.. ), ezért újabban kis forgót kötök az előke elé.. azóta nincs ilyen gondom.
-
dragonfx
veterán
a második pecán szintén 4 halacska jött annyi hogy most 3 potyesz meg egy tok ami elég szép 80-90cm.es volt. ugy saccra 4 kiló környéke.
nem cisnáltam fotot mert annyira rukapált a parton na nesze neked matrac...azon is rukapál... -
BlackmMmDog
senior tag
Megvolt 3 horgászatom ebben az évben. Annyira ettek a kárászok ,ha etetőanyagot használtam bármi is volt a csali csak az jött.Áttértem csak főt magmix-re(minden bedobáskor szórtam a horog köré). Sikerült megdöntenem a rekordomat egy 5,47-es ponttyal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- 279 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - 16/256GB - Megkímélt állapotban - Google Jótállás:2026.12.09-ig
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 512GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Steady74