Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz
sherlock82 #5145 üzenetére
Szóval csak annyi, hogy Frei árban lehet venni valóban jó minőségű kávét. Van, aki le is őrli neked, de ha nem ver a földhöz, ~30k magasságában be lehet lépni a motoros és a kézi őrlők világába is, ami egy sokkal magasabb minőségi szintet eredményez a csészében. Van ilyen kissé elcsépelt mondás, hogy a zöld kávé 3 hónapig, a pörkölt kávé 3 hétig, az őrőlt kávé 3 óráig őrzi meg a frissességét.
-
sherlock82
senior tag
válasz
hyperspace #5144 üzenetére
Köszönöm, ezt az oldalt nem ismerem, el is mentettem !
-
-
hyperspace
őstag
válasz
sherlock82 #5142 üzenetére
Annyi pénzért elég jó kávékat lehet venni kis magyar pörkölőktől, szerintem ne ragadj le egy kávénál. [link]
-
Toobee
veterán
válasz
sherlock82 #5142 üzenetére
iPhone + divatos lépő, mégse specialityt iszol növényi tejjel? Hová tűnt a mai világból a valódi érték?
-
sherlock82
senior tag
Vettem pár Cafe Frei őrölt kávét.
Lehet átszokok erre, az omnia és a többi bolti kávé helyett.
-
eastsider
nagyúr
sziasztok,
meg mindig brikka 2.
mitol lehet, ha "kohogve" jon le a fozet?
probaltam mar forralt vizzel
kicsit jelzes ala love a vizszintet,
durvabb orlemennyel
ami kicsit segitett az az, hogy 3-as helyett 6-oson foztem
nincs lenyomva az orlemeny, csak lehuzva, hogy ne legyen piramis
kave most epp L'OR CREMA ABSOLU PROFOND
[kép] -
Dorian
félisten
válasz
pető bá' #5136 üzenetére
A tököm tele van az egésszel.
Most kipróbáltam a 4. helyett 3. őrléssel. 35mp alatt is csak gyűszűnyi mennyiségű (18,5g) keserű maró ihatatlan cucc jött ki.
Ok, akkor visszaállok 4. őrlésre. 35mp alatt ugyanaz a szar, csak minimálisan több mennyiség.
Harmadik próbálkozásra ugyanúgy 4. őrléssel 25 mp alatt lejött 45g, mondom tök jó. Ez meg savanyú volt.
Kezd nagyon elegem lenni ebből az egészből. Talán túl erősen tamperolom? -
waxos
csendes tag
Ha nem váltogatod sűrűn a kávékat, akkor elég lesz csak addig méregetned, amíg nem találod meg a jó lefolyást, beállitást az adott kávéhoz. Utána már a lefolyásból úgyis látod kell-e még később egyáltalán korrigálni vmit. Ha ugyanúgy jön le, akkor csak az őrlőbe kerülő mennyiséget mérd.
-
Dorian
félisten
válasz
ribarszki #5131 üzenetére
Korábban ha az őrlőt finomabbra vettem, akkor többnyire egy sötét, maróan keserű szart kaptam.
Ilyen őrlőt használok a 31-ből 4. finomságon: [link]
Ilyen géppel: [link]
A kávékat frissen pörkölve rendelem és rendeléstől 1 hónapon belül, bontástól 2 héten belül tuti elfogyasztom. Pl. most ilyent bontottam: [link] Ezt majd ma megpróbálom egyel finomabbra őrölni, 35mp-es lefolyással.
Szóval itt csak a hozzáértésemmel lehet gond.waxos:
Eddig sosem méregettem, most reggel gyorsan megnéztem nagyjából mennyi. Azért írtam, h ml/g mert kb a két szám ugyanaz volt.
Mindig közepesen sötét pörkölésű kávét veszek.
A képletbe a tamperolási erő hogyan játszik bele? Mert csupán ezzel is totál fel tudom borítani az egészet -
waxos
csendes tag
Ha az inputot grammban méred, akkor az outputot is abban kellene, mert ez ad pontos eredményt. Ha közben ml-re váltogatsz, az tévútra visz. Grammban mérve jobban fogod látni melyik kávénak milyen kivonatolási arány áll jól (input output arány). Klasszik kávénak általában az alacsonyabb, világos pörkölésnek a magasabb szokott jól állni. Ha sikerül elérni a kívánt mennyiséget, de mondjuk túl gyorsan, vagy túl lassan jött le, akkor az őrlő beállitásával tudod befolyásolni a csapolás idejét.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
ribarszki #5131 üzenetére
Van több fajta kávénk (amiről most már le kell szoknom, tudom
), de Dallmayr Prodomo ill. Lavazza Qualitá Rossa a leggyakoribb, amiből főzünk. Meg van egy kis Pascucci Bio, ami mondjuk valszeg a legjobb ebben a mezőnyben.
Őrlő meg szerintem rendben van, az egy Hario Mini Mill Slim plus.
-
ribarszki
őstag
Így nem igazán jó. A 17grammból 25-30mp alatt 35gramm kávé jöjjön le. Az már egy tankönyvi lefolyás. Nálad túl gyors a lefolyás, nincs ideje kioldódnia a savaknak, lapos lesz a végeredmény. Illetve savanyúbb.
Próbálj meg az őrlőn finomítani. De ha döglött a kávé, akkor nem tudsz elég finomra zárni, egyszerűen átszalad a víz. Crema nélküli fekete levet kapsz.
Illetve Taltos0711 milyen kávéból főztök? Mivel daráltok?
-
Dorian
félisten
Na akkor nem tudom mi van. Most reggel gyorsan megmértem, nálam a 17 g-ból főzött (dupla vagy hívhatjuk akárminek) kávé 25mp-es kifolyási idővel olyan 60 ml szokott lenni. Most csináltam 35mp-cel, 75 ml/g lett. Ez így nem jó? Mért nem?
-
válasz
Taltos0711 #5126 üzenetére
Szerintem kávénál a gramm és a milliliter az nem annyira van pariban egymással, devmegfogom nézni este ha otthon leszek. Minden esetre g-ban “illik” mérni, ha már mérünk, de ez már lassan HC téma lesz
. Az én videóimon amúgy 16 g kávéból csapolok 30, illetve 17 g kávéból 34 g italt.
-
ribarszki
őstag
válasz
Taltos0711 #5126 üzenetére
A szimpla kávét 7-10 gramm közötti mennyiségből készítjük. A nagy könyv szerint (ettől el lehet térni) az 1:2 arány az ideális. Tehát 8gramm kávéból 16gramm/ml kávét csapolunk. Ez a szimpla.
A dupla esetében 17-20 gramm körüli kávét duplázunk, tehát 34-40mk kávét csapolunk. De vannak kávék amiknek jobban áll az 1:1.5 arány. Ott akkor 20gramm kávéból 30ml-t csapolunk. A világosabbaknak pedig mehet 1:3 arány is..Itt egy saját videó 9 grammos szimpla csapolásáról.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
#49155328 #5117 üzenetére
Nézegetem itt a linkelt videókat és matekolok...
Most akkor ha jól értem, te egy dupla adagot főztél le. De úgy tudom, hogy 1 g (kész)kávé kb. 1 ml-nek felel meg. Tehát akkor te 32 ml-t főztél le. De nem úgy van, hogy 1 oz (ami kb 30 ml) az egy eszpresszó? Dupla adag őrleményből lett egy adag kv?
Bocs, ha hülyeséget írok... -
válasz
Taltos0711 #5124 üzenetére
Vsz. normális (nem döglött) kávéval össze kellene jönnie.
Friss alatt azt értem, hogy 1-2 hónapnál nem régebbi pörkölés . -
válasz
Taltos0711 #5121 üzenetére
-
ribarszki
őstag
válasz
Taltos0711 #5121 üzenetére
Ez egy teljesen jó lefolyás. Nekem szokott lenni 40-45mp lefolyásaim is 2:1 arányban. De a világosabb pöri jobban elviseli a hosszabb lefolyast.
-
viktorhu
veterán
válasz
Taltos0711 #5114 üzenetére
Ha feltolod három kilóig, akkor lemegy az ára.
-
inf3rno
nagyúr
Közben rájöttem, hogy a Dedica-hoz kapott kanál nem véletlen olyan formájú, amilyen. A nyelével le lehet húzni a kávé felesleget és az aljával lehet tömöríteni.
Az élet apró örömei.
-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #5116 üzenetére
Ja, ez 3 hete még csak 4000 volt.
Már minden drágul. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Taltos0711 #5114 üzenetére
ooh, gyökkettő UI, ha 4 kilót veszel (16 db zacsit), akkor 4400
sorry
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5109 üzenetére
Monduk sztem ketten nagyjából megiszunk 2 hét alatt 1 kiló kávét.
Más:
Ezt a kivonatolási arányt nem értem. Mármint ti patikamérlegen méritek közben, hogy hány gramm kávénak kell lefolynia?
A főzőn a lefolyást 25-40mp-ig lehet állítani. Viszont azt vettem észre, hogy 25 fölé állítani teljesen értelmetlen, mert vagy baromi sok, de híg löttyöt ad, vagy ha ezért finomabbra darálom, akkor meg az elején alig folyik valami és egy keserű szar lesz az egészből.
Jelenleg úgy csinálom, hogy a 25 mp-et vettem fixnek, (de valamelyiknél 20-nál leállítom) és a kávéfajtától függ, hogy milyen finomra kell őrölnöm, hogy ne legyen se savasan keserű, se hígan savanyú. + A tamperolással is frankól el lehet szúrni az eredményt.
Utálom a sokismeretlenes egyenleteket... -
eastsider
nagyúr
válasz
Taltos0711 #5112 üzenetére
4x250-esbe vegyed
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #5110 üzenetére
Köszi! Bár nálam 4990 a kilós ár...
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
Köszönöm a sok infót, megpróbálok akkor egy videót összehozni...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5108 üzenetére
Dehogy kellett volna. Az még egy mihaszna pénztemető...
Sztem az Alza kv-nak 5k Ft alatt van kilója, majd csak belinkeli valaki, aki szokott onnan rendelni.Dorian@ fajtája is válogatja, a sötét, pláne sok robusztás cucc jobban bírja. De simán megy a levesbe az aroma és egy idő után a lefőzési tuljadonságok is. Én szétraknám olyan egységekre, amit mondjuk egy hét alatt elfogyasztasz és jöhet a simítózáras zacsi, hűtő felső polc (nem a paradicsomos rekesz, de nem is a Kolozsvári szalonnás).
Aztán ahogy gondolod, én csak reszelgetem itt a körmöm és hülyeségeket beszélek :) -
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5106 üzenetére
Igen érzem, hogy ez feneketlen kút (mind szellemi tudásban, tapasztalatban és persze pénzben
).
Igazából maradjunk akkor a realitások talaján; 5000 körüli kilós árnál én megállnék. Szeretek kísérletezni, de szeretném ha úgy van, akkor stabil eredményt tudjak hozni.
Most ezt így újra olvasva, lehet automatát kellett volna venni? -
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5106 üzenetére
"Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka"
Most ez komoly? Most vettem kilós kiszerelésű kávét... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Taltos0711 #5102 üzenetére
Pedig a nyomásfokozóssal is lehet időre menni, kevésbé kényes őrlésre/tömörítésre, mint egy sima kosár.
Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka, még oxigén elől elzárva is (hiszen bőven cserélődik benne, mikor nyitogatod, plusz ami benne van a zacsiban).
Igazából kérdés mennyire szeretnél elmerülni a témában (veszélyes lejtő :) ).
Ha semennyire, akkor is tartsd a kv-t sima hűtőben, levegő kinyomva, lezárva es lehetőleg egy extra simítózáras zacsiban (pl. Dm, rossmann mélyhűtő zacskó). Ezzel megóvod egy darabig a megdögléstől, mert döglött babot mindegy hova és mivel darálsz, főzöl, nem lesz jó. A 20k Ft/kg árú menő kv se, nemhogy a bolti dallmayr.
De 3 hónapot semmi nem bír ki, legfeljebb adagonként fagyasztva, ami erősen hardkór téma.Ha meg érdekel az egész, az nagyon messzire vezet, de első körben érdemes kipróbálni egy kispörkölő 25 dekás termékét, óva a dögléstől. A gépedbe kár a drága anyag (nem leszólás, hanem tény), de egy tetszőleges kisüzemi klasszik presszó blend is köröket fog verni bármilyen nagyüzemi termékre. Vagy pl. Egy Alza kaffé, itt asszem többen isszák és állítják árában nincs jobb a piacon.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5095 üzenetére
Rendben, csinálok.
Ez a lefolyásos balhé nekem sosem jött össze. Ha 30 ml-t akarok lefőzni, akkor az 10 mp alatt lejön, de ha meg akarom tartani a rendes időt, akkor az kb 60 ml lesz... Itt jönne az, hogy oké, finomabb őrlemény kell, de attól meg teljesen béna lett az egész, keserű lett és alig lett valami crema-ja. Én itt arra gondoltam mindig, hogy ezeket az adatokat nem biztos, hogy nyomásfokozós és/vagy 15 bar-os gépre számolták... Bár inkább a nyomás lehet itt a mérvadóbb, lehet 9 bar-on kiadná a matek?! Nem tudom...Dallmayr Prodomo volt szerintem, aminél először feltűnt ez a dolog, azt kb 3 hónapja vásároltam. Szekrény tetején van tárolva eredeti csomagolásban zacskózáró csipesszel... Vannak ennél régebbi kávéim is (még keressük az ízvilágunkat
), azokkal nem jött elő ilyen gond. De kipróbálom akkor a legfrissebbel, hogy kizárjuk a döglött kávét
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #5098 üzenetére
Ügyfélszolgálat!
Egy espressot vettem, meglássuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gitáros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Jövedelem
- Tőzsde és gazdaság
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest