- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Ebook okosítás: kijelző kalandok
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
apholyon #10080 üzenetére
Korábban már írtam. Ezekkel nem egy szétégetett keserű, híg löttyöt lehet csinálni, amit cukor meg tej nélkül meg se lehet inni, hanem sűrű, krémes, kismennyiségű kávét, aminek van önmagában is íze és nem kell hozzá cukor, h iható legyen.
Cserében nagyon nem árt viszonylag friss pörkölésű szemes kávét venni, és csak főzés előtt az adott adagot, tizedgrammos mérlegen ledarálni egy normális őrlővel. Sokan nem akarják ezt a "tökölést" -
Dorian
félisten
válasz
apholyon #10068 üzenetére
Nehéz kérdés. Ha valaki idősebb és hosszú évtizedekig megszokott valamit, akkor a megszokás hatása lehet jóval erősebb, mint a magasabb minőség.
Anyámék is szarvasival főznek, megszokták ezt: A sok és híg, összegégetett löttyöt, jól megcukrozva.
Mutogathatom én nekik a frissen pörkölt közepesen sötét kávét frissen darálva presszógépből, h milyen telt ízű, meg cremás, csak a vállukat vonogatják.
Vettek egy drága Bosch automatát is, szerintük rosszabb, szerintem csak máshogy szar. -
Dorian
félisten
AVX EG001 őrlőről a sok pozitív mellett egy kis mínusz-pont:
Az extra nagyszemű kávébab problémás neki, kb. az esetek negyedénél némi fizikai erőszakot kell alkalmazni, hogy a babok bemenjenek a kések közé. Most pl. a Nicaragua Maracaturra Honey-nél. -
Dorian
félisten
válasz
#31639808 #9952 üzenetére
A többihez képest számomra furcsán alacsony teljesítményének mi az oka, nem okoz problémát?
A tartályméret nem probléma, egyszerre amúgy is mindig csak egy adagot veszek ki és darálok.
Amúgy pedig külsőre tökéletesen passzol az új konyhabútoromhoz: fekete-sötétbarna, modern dizájnnal.
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #9945 üzenetére
"AVX kis varia klónja, a 48-as kúpossal?"
Nekem külsőre nagyon tetszik, de ennyit tudok csak véleményként megfogalmazni. Síktárcsás - kúpos, 48-as vagy másmekkora nekem semmit nem mondanak. Műszakilag ez jó? Nem túl gyenge az a 80 W-os motor a többi 300-ashoz képest? -
Dorian
félisten
Sziasztok, kávéőrlő ajánlást szeretnék.
AVX TB1 + CG1-em van, ebből az őrlő már csomószor volt javításon vagy beállításon, amik egy kis ideig mindig orvosolták az aktuális problémát de aztán újra nemmegfelelően működik. Most pl. nem darál finomra (enyhén szólva), szóval csak valami értékelhetetlen híg lét vagyok képes vele produkálni. Ma reggel óta teljesen használhatatlan lett: ha tekerem a finomság-beállító tárcsát, nincs is kattanó hang, csak elforog, a belsejében is zörög valami, gondolom megint elállítódott-szétesett.Szóval van olyan őrlő amit ha megveszek, nem kell pár havonta ilyesmivel idegelnem magam? Mert akkor inkább adok ki erre pénzt és veszek egy másikat a hosszútávú nyugalmam érdekében. Nincsenek túl-kifinomult igényeim, közepesen sötét kávékat iszom, gondolom a főző (ebben nincs a 9 BAR-os tuning) sem igazán alkalmas világosabbakra (bár közepesen világosból is főztem már vele jót). Szóval nem akarok őrlővel sem túllőni feleslegesen a főző képességein: ha képes egy Monsooned Malabar-hoz szükséges finom őrlésre és STABIL MŰKÖDÉSRE, az számomra elég.
Ezeket néztem számomra még elfogadható árban. Melyik mellett milyen érvek és ellenérvek vannak? Sajnos nekem nem mond semmit, hogy egyikben ilyen meg olyan kés van, a teljesítmény elég-e, stb.
Lelit Fred 80e - kissé ronda
Eureka Mignon Classic Manuale 100e - külsőre nagyon tetszik -
Dorian
félisten
válasz
tamas.nick #6281 üzenetére
Max 2 naponta úgyis újra kell töltenem, mert 3/4-e kifogy.
-
-
Dorian
félisten
Nos, újratervezés van, mert az így visszasózott deszt vízzel kissé keserű ízt kapott a kávé.
És ez [link] a kávé, aminek pont nem kéne ilyennek lennie. Szerintetek a keserűsó lett sok?
A maradék bekevert vizet félre teszem, a soron következő két csomag úgyis sötét pörkölésű olaszos kávé lesz, annak talán még jól is áll majd. -
Dorian
félisten
Kimértem először az 1,2 g (nál hajszállal kevesebb) keserűsót, majd 1,5-ig adtam hozzá szódabikarbonát. Eleve egy csészébe tettem bele, tehát a mérleg sem a mérési alsó határon volt.
Meglátjuk majd milyen lesz, mert előtte ki is tisztítottam PulyCaff-fel a főzőt, ilyenkor a szokásosnál mindig gyorsabb a lefolyás, kisebb a nyomás, forróbb a kávé, így adagolás-újratervezés van, de majd hétfőn érünk haza. -
Dorian
félisten
"0,2-0,3g szódabikarbóna és 0,8-1,2g keserűsó 5 L deszt vízbe. Érdemes egy pufferoldatot készíteni, hogy könnyebb legyen kimérni az összetevőket"
Először készülök elkövetni ilyesmit, de nem teljesen értem, ez a pufferoldat mire jó?
Lecsavarom az 5 l-es flakon tetejét, beleteszem a sókat, jól összerázom, és ennyi.
Miért nehéz kimérni az összetevőket? Tizedgrammos mérlege minden kávésnak van.
Vagy vmit nem veszek figyelembe? -
Dorian
félisten
Mexico Finca Puebla Sweet Cherry (közepesen világos pörkölés):
Most reggel első próbálkozásra még túl gyorsan jött le túl nagy mennyiség, majd később igyekszem a 2,5-es arányt nem meghaladni. De tök mindegy, a lényeg így is tiszta: hihetetlenül krémes, lágy és édes, gyümölcssavakat ne ebben keressetek. Imádom -
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #6112 üzenetére
Tegnap bontottam. Kicsit tartottam tőle, lévén csak AVX TB1+CG1 kombóm van, de 3. csapolásra meglett ami sztem ilyen gépekkel kihozható. A leírását csak most utólag olvastam, de a sárgabarack, eper és nugát ízjegyek anélkül is felismerhetőek.15g-os PRO7015R kosárba 19g kávé, legalacsonyabb őrléssel. Így 50g kávé 25 mp alatt jön le, jelentős crema-val.(19,5-lel megvan a 38g 35mp alatt, szintén jól néz ki, szintén sok crema-val, de az már nagyon savas)
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #6110 üzenetére
Én nagyon örülök, h lecseréltem egy normálisabbra.
Most más izgalom van:
Eddig közepesen sötét kávékat ittam, most vettem két fél kilós közepesen világos kávét (egyet szándékosan, egyet véletlenül). Remélem sikerül alap, PID nélküli presszógéppel is normális kávét csinálni belőlük. -
Dorian
félisten
Brazil Fazenda Da Lagoa Specialty 86p:
Tetszik! Mondjuk örülök, mert kapásból egy kilót vettem
Igazi brazil krémes, telt íz. Nem a gyümölcsös ízjegyek dominálnak, hanem a édes, kakaós, étcsokisok. -
Dorian
félisten
Nicaragua Pacamara Natural 87p Specialty:
Eddig azt gondoltam, hogy nem szeretem a gyümölcsös ízjegyeket a kávéban - eddig számomra az egyszerűen csak savanyú volt - és maradnom kell a kakaós vonalnál.
Ennél a kávénál viszont a savasság nem uralkodik el, és édes ízekkel párosul, mint egy rendesen érett gyümölcs esetében. Remek! -
Dorian
félisten
Nekem meg az őrlőm beadta a kulcsot. Megy vissza gariba, addig elővettem a Nespresso-t.
Fú, régebben hogy oda voltam érte, most meg: mi ez a szr... -
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5451 üzenetére
Én még kezdő vagyok és azt szeretem a legjobban, pont ezekért. Valahogy nekem a túl savas(nyú) ízek nem jönnek be. értem én, hogy a gyümölcsízek meg minden, de ez van.
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5317 üzenetére
Én hozzá szoktam ütögetni a kosarat töltés közben a konyhapulthoz így kb. egyenletes lesz, a tetejét meg elsimítom.
-
Dorian
félisten
válasz
pető bá' #5140 üzenetére
Következőt próbáltam ki:
Eddigi 17-17,2 helyett 16,5g 4-es őrlésen: Ez már iható, bár enyhén alul kivonatoltnak tűnik (?) Mennyiség is rendben 30mp-es átfolyással.
(Próbáltam ugyanígy 16,5g-ot 3-as őrléssel, az ugyanúgy savas maró cucc, csak kicsit több, mint a nagyobb mennyiséggel.)
Azt hiszem körbe lőttem ezzel a kávával a lehetőségeket. -
Dorian
félisten
válasz
pető bá' #5136 üzenetére
A tököm tele van az egésszel.
Most kipróbáltam a 4. helyett 3. őrléssel. 35mp alatt is csak gyűszűnyi mennyiségű (18,5g) keserű maró ihatatlan cucc jött ki.
Ok, akkor visszaállok 4. őrlésre. 35mp alatt ugyanaz a szar, csak minimálisan több mennyiség.
Harmadik próbálkozásra ugyanúgy 4. őrléssel 25 mp alatt lejött 45g, mondom tök jó. Ez meg savanyú volt.
Kezd nagyon elegem lenni ebből az egészből. Talán túl erősen tamperolom? -
Dorian
félisten
válasz
ribarszki #5131 üzenetére
Korábban ha az őrlőt finomabbra vettem, akkor többnyire egy sötét, maróan keserű szart kaptam.
Ilyen őrlőt használok a 31-ből 4. finomságon: [link]
Ilyen géppel: [link]
A kávékat frissen pörkölve rendelem és rendeléstől 1 hónapon belül, bontástól 2 héten belül tuti elfogyasztom. Pl. most ilyent bontottam: [link] Ezt majd ma megpróbálom egyel finomabbra őrölni, 35mp-es lefolyással.
Szóval itt csak a hozzáértésemmel lehet gond.waxos:
Eddig sosem méregettem, most reggel gyorsan megnéztem nagyjából mennyi. Azért írtam, h ml/g mert kb a két szám ugyanaz volt.
Mindig közepesen sötét pörkölésű kávét veszek.
A képletbe a tamperolási erő hogyan játszik bele? Mert csupán ezzel is totál fel tudom borítani az egészet -
Dorian
félisten
Na akkor nem tudom mi van. Most reggel gyorsan megmértem, nálam a 17 g-ból főzött (dupla vagy hívhatjuk akárminek) kávé 25mp-es kifolyási idővel olyan 60 ml szokott lenni. Most csináltam 35mp-cel, 75 ml/g lett. Ez így nem jó? Mért nem?
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5109 üzenetére
Monduk sztem ketten nagyjából megiszunk 2 hét alatt 1 kiló kávét.
Más:
Ezt a kivonatolási arányt nem értem. Mármint ti patikamérlegen méritek közben, hogy hány gramm kávénak kell lefolynia?
A főzőn a lefolyást 25-40mp-ig lehet állítani. Viszont azt vettem észre, hogy 25 fölé állítani teljesen értelmetlen, mert vagy baromi sok, de híg löttyöt ad, vagy ha ezért finomabbra darálom, akkor meg az elején alig folyik valami és egy keserű szar lesz az egészből.
Jelenleg úgy csinálom, hogy a 25 mp-et vettem fixnek, (de valamelyiknél 20-nál leállítom) és a kávéfajtától függ, hogy milyen finomra kell őrölnöm, hogy ne legyen se savasan keserű, se hígan savanyú. + A tamperolással is frankól el lehet szúrni az eredményt.
Utálom a sokismeretlenes egyenleteket... -
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5106 üzenetére
"Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka"
Most ez komoly? Most vettem kilós kiszerelésű kávét... -
Dorian
félisten
El Salvador Santa Maria Farm Red Bourbon
Na, ez kiváló kávé, beteszem a kedvencekbe -
Dorian
félisten
Sziasztok,
Nespresso kapszulás kávézásról váltanék ha van értelme. Sosem volt "normálisabb" kávéfőzőm, úgyh így olvassátok a kérdéseim
Az ízminőséggel jelenleg nagyjából elégedett vagyok - bár ittam már kávézókban jobbakat (meg csomó kávézóban rosszabbat) de úgy sejtem, olcsóbb lenne, ha nem kapszulában venném a kávét. Valóban így van?
Szembe jött velem az AVX EM TB1 készülék. [link] Az ezzel készült + innen vásárolt szemes kávé milyen minőségi viszonylatban van a Nespressóshoz képest?
Ezzel mennyivel bonyolultabb megcsinálni egy kávét, mint eddig? Nem szeretnék 10-15 percig varázsolni, amíg reggel hozzájutok
Ha veszek egy gép+őrlő csomagot, meg persze kávét, akkor készen vagyok, megvan minden? (Néztem a "barista csomagot" de azt sem tudtam, mit jelentenek a felsorolt dolgok...)
Milyen vizet javasolt használni? Nespressónál pl. desztvizet használok, mert jobb, mint csapvízzel, de épp nemrég mondta vki, hogy szénsavmentes ásványvízzel kell, mert jobb úgy az íze.
Új hozzászólás Aktív témák
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Apple iPhone 16 128GB,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi 13T / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / AKCIÓÓÓ !
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3399, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest