- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Viiktor1989 #4797 üzenetére
Én már a felénél drukkoltam, hogy állítsd már le!
-
válasz
Viiktor1989 #4797 üzenetére
Gyorsan átzubog, ez még mindig a bolti kávé?
Amúgy nem lett rossz, de csak az számít, hogy neked ízlett e.SunMount3r: Az döglött, vegyél szemes kávét. Milyen gép?
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Készìtettem egy videót [link] a kávé készìtésemről. Lezsűrizné valaki? 😁 Köszönöm
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Az Aldi-s Amaroy márkáról és az őrölt kávéikról mi a véleményetek? Valamiért gyanítom, hogy nem épp túl jó. Az instant kávéjuk legalábbis szerintem nagyon alja minőség, ehhez képest gondolnám, hogy az őrölt kávéjuk sem éppen valami csúcs. ??? Vagy abból is van kivétel?
A másik meg a Penny-s Casa Blanka lenne. Ennek az instantja egész jó (főleg a Gold), főleg azon az áron. Ez talán jobb őrölteben is?
A másik téma, hogy Philips HD7461-et használunk és ennek a melegítős "platnija" (az a szürke gumiszerű bevonatos alátét rész), már eléggé bekoszolódott idővel, főleg a rászáradt (tán rá is égett???) kávé miatt. Ezt mivel/hogyan lenne érdemes lepucolni, hogy ne tegyünk kárt benne? (Főleg a gumis bevonat miatt, eddig nem mertünk nagyon nekimenni.)
THX!
-
válasz
Viiktor1989 #4794 üzenetére
Hagyd ahogy vannak. Aztán mondjuk hűtőben, levegő gondosan kinyomva, extra zacsiban, lezárva.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4793 üzenetére
Sajnos vakszűrőm nincs,viszont még csak bolti kàvéval kóstolok, akkor lehet ez a gyenge làncszem. Ma érkeztek meg a rendelt friss pörkölésű kávék, pihentetés után írok 😊 Sajnos ezeken nincs kifujó szelep,akkor csak egyszerűen hagyjam úgy,ahogy vannak?
-
válasz
Viiktor1989 #4792 üzenetére
Nem minden pogi marad száraz. A lefúvó megy rendesen vakszűrővel?
Ha döglött kv, az rögvest vizes marad elég valószínű. Egyébként meg ha ízlett, az a fontos. Ha nem, lehet kotorászni a bajban :) -
Viiktor1989
aktív tag
Köszönöm,kisérletezem tovább
-
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
Mindennel együtt és nem ml, hanem gramm.
-
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
A teljes kifolyó mennyiség, ebbe a crema is beletartozik.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
Mérleggel, grammra.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4785 üzenetére
Még ezt meg kell ,hogy kérdezzem, magát a kifolyó kávét,ti hogy szoktàtok mérni,hogy lesz helyes az 1:2,1:3 arány,bele kell ilyenkor számolni a krema réteget is, vagy nélküle értendő a mennyiség?
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4785 üzenetére
Köszönöm
-
válasz
Viiktor1989 #4784 üzenetére
Presszó blend esetében mikor szőkül, érdemes lekapcsolni és kész van. Úgy kell beállítani, hogy ez időben és mennyiségben kijöjjön. Világos pörinél nem feltétlenül igaz, mert gyakran kifejezetten hosszú csapolások (1:3) adják ki az ízt a savanya nélkül. Már víznek néz ki, mégis így jó. Szóval szokás szerint mindegy mit mond az influenszer; próbálgasd, mert te iszod, nem a monitor.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4783 üzenetére
Egy videóban láttam,hogy szőke lefolyàsnak hívják a csersavat, és igazából nekem is krémes, szökés sokszor,de nem tudom,hogy ez a csersav miatt vagy maga a krema ilyen..
-
válasz
Viiktor1989 #4781 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, bocs.
A sötét, esetleg robusztás pörkölések vastagabb krémmel rendelkeznek, mint a világosak. A világosak savasabbak ízben mindenképp, de a gyomrodban egy erős sötét blend nagyobb pusztítást végezhet adott esetben, mint egy specialty világos. Legalább is nekem jobban üt egy fekete presszó blend. -
eastsider
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #4780 üzenetére
Ajándékba kaptam :) elég különleges, nem is napi fogyasztásra ajánlottak.
Nem rossz de kell valami reggeli kavenak is.
Most sokkal durvabbra oroltem. Így lejön szépen. A dallmayr finomabbon jó volt .
Na de tanulok
[kép]Elotte elfoztem 1kg dallmayr crema d'orot. Igazibol az is bejött. Boltibol van valami ajánlott egyébként ?
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4780 üzenetére
Srácok,a világos lefolyàs mindenképpen a csersavassàgot jelöli? Vagy az lehet a kávé lefozes közepe körül a krema réteg is?
-
-
eastsider
nagyúr
válasz
hyperspace #4773 üzenetére
Valahol sziszeg. Elég durva pedig..lehet kiveszem az alatetet a cm702bol. Pedig a moka expressbe jó volt ez a finomság
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Ha brikkanal mintha "alig akarna feljönni" a kávé akkor mi hibazhat?
Kicsit pukkan a szelep valamennyi feljon. Majd még utána is, de mintha kevés lenne az eredmény
Túl durva orles? Kevés víz?
Előre is köszönöm -
Viiktor1989
aktív tag
Rendben, köszönöm
-
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Expolygon webshop, 1000Ft-os LaMarzocco klón a jó. De majd ha már zsinórban mennek a jó duplák.
Szimpla az szívás. A 7g is inkább 9-9,5; még úgy is necces sok esetben. -
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Ismét ahogy sz.zs írja.
Vegyél egy ims 12/18 szűrőt. Szerezz friss kávét, ne boltit. -
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Először tanulj meg jó duplát készíteni. A szimpla egy külön “művészet”
-
Viiktor1989
aktív tag
Akkor pofozgatom továbbra is 😊 Egyébként a szűrő kosarak szabvànyméretűek? Szeretnék egy 7grammosat venni,illetve egy 1000 ft értékű is megteszi?
-
válasz
Viiktor1989 #4763 üzenetére
Ahogy sz.zs. írja.
Kell is pofozni, nem kell sajnálni, ez ilyen. Oldalról, felűről, nyugodtan.
Én 5 évig pofoztam a 800-at. -
-
válasz
Viiktor1989 #4763 üzenetére
Teljesen normális, kéri a pofonokat
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4762 üzenetére
Egyenlőre mezei ,bolti kávébabból csináltam,akkor valószínű,hogy dupla a szűrőkosaram, ezért volt kevés bele a 7 gr kávé. Illetve az normális,ha a Graef 702-es őrlőből még egy csomó őrlemény kiesik,ha elkezdem pofozgatni az oldalát..?!
-
válasz
pető bá' #4760 üzenetére
Ha nem vársz akkor is menni fog, csak adott esetben elég vad végeredmény születhet a babokban lévő sok CO² miatt.
Viiktor@ dupla kosárban szimpla adag nem lesz jó, nem arra találták ki. A 9 bar sincs kőbe vésve. Sötét, robusztás blendhez persze nem árt. Ha nem lehet elérni, akkor vagy a kv döglött, vagy az őrlés finomságán kell állítani.
Az elkészült kv kinézete nagyjából mind1, esztétikailag érdekes. A tigriscsíkos krém is, ha ezért le is lőnek a többiek. -
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Első kàvéim egyike, még teljesen új vagyok ebben a témakörben. [kép] [kép] Mondanàtok róla véleményt? Érdekes,hogy ezt 18 gramm őrleményből készült viszont,ha fele ennyiből csinálom,akkor fele idő alatt is jön le,el sem éri a 9 bar-os nyomást,sajnos. Ezen hogyan tudnék javítani? Illetve ilyenkor szűrő kosàrban a zaccon víz marad,ez mitől lehet?
-
válasz
RetepNyaraB #4759 üzenetére
és ki bírja ezt kivárni?
megöl a kíváncsiság..
-
válasz
pető bá' #4758 üzenetére
Egy-két hét állás, főleg a világos pöriknek hosszabb. Szelepes zacsiban jó helyen van, pihenés után lehet fagyasztani, de csak adagonként szétporciózva.
Én meguntam azt is, most gyári szelepesben ül a hűtőben, úgyis elfogy egy hét alatt a 250g. Ha hosszabban kellene tárolni mint 2-3 hét, akkor tuti fagyasztom. -
Friss pörkölésű kávét (3-4 napos kapucziner) meddig és hogyan érdemes "pihentetni"? Van aromazárós és "sima" csomagolású is most, valószínűleg fagyasztani is fogok belőle, kérdés mikor? Legutóbb az 1kg gondolást kb 1,5-2 hét után bontottam fel és azonnal fagyasztottam le nagyrészét, de most ilyen 250g-s csomagok vannak.
-
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #4756 üzenetére
ugorj át a hardcore café-ba. ott néz körül
/jó úton vagy/
-
Viiktor1989
aktív tag
Most kicsit jobban àtolvasva a fórumot, kinéztem egy ajánlott szettet, konkrétan Gaggia Classic és Graef őrlő hozzá. Vicces kérdés,de a Saeco Intelia után,mekkora ugrás lenne îz élményben az alábbi szett?
-
Viiktor1989
aktív tag
De jó,hogy megkérdeztem. Köszönöm urak!
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #4753 üzenetére
Összefeszíted, úgy hogy van közötte kávéőrlemény.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Őrlés közben jobb, mert ha összefeszíted álló helyzetben a kerámia késeket és úgy indítasz rá, elpattanhat a kés vagy törhet valami.
-
#49155328
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #4750 üzenetére
Semelyik őrlőt nem szabad kikapcsolt állapotban állítani, főleg a finomabb irányba.
-
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Tudtommal őrlés közben szokták ajánlani, de az okát nem tudom, hisz maga a fej állítás mechanikus a legtöbb esetben, nem motorvezérelt.
-
#49155328
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4746 üzenetére
Velencei gondolások! Ennyi.
-
válasz
Pgabor79 #4742 üzenetére
Nekem mindkettő van. Az első az századgrammos és hajlamos erősen elmászni a kalibrálása (illetve ráteszel valamit és simán odébb megy egy perc alatt egy-másfél tized grammot (talán az elem ludas, én nem cseréltem tavaly március óta. Akkor is használt volt). A második atomstabil, kissé lassan reagál. Meg vastag, GC csepptálca csak pucér karral játszik, capuccino csésze talán úgy se fér alá.
-
Kicsit más: megy a tvben a shel reklámja, hogy termelnek, pörkölnek meg őrölnek is.
Erre a végére betolnak egy bögre amcsi kávét! -
Pgabor79
aktív tag
Tudtok ajánlani megfizethető(!) árú tized pontos mérleget? Esetleg Aliexpress-es holmikkal érdemes próbálkozni?
-
-
-
Nem is tudom, h merjem-e megmutatni:
Nekem ehhez kellene vmi alátét
#4727kory24: Félre értetted, nincs kotyogóm. Automatáról váltottam "kézire"
Csak ügye most magamnak darálok - persze mindig kicsit több sikerül. A darálóból már alapból nem egyszerű beletenni a karba. Az persze mellé megy óvatosan - csak nézelődők, h mit kellene jobban csinálni...#4728RetepNyaraB: Kb. ez a "rutin" nálam is. Csak az egy gombnyomás után ez kicsit más. Mindegy, le tudom törölni a pultot persze
-
-
kory24
őstag
válasz
body007 #4725 üzenetére
Kotyogós alját megengedem vízzel, mérlegre rakom (ami a konyha pulton van), tárazom és teás kanállal óvatosan belepakolom a kívánt mennyiségű (fix gramm) kávét.
Mivel nem kell púposan rakni vagy tömöríteni ezért általában nem megy mellé semmi kávé. (de ha mégis menne akkor az a mérleg lapjára ahonnan leseperhető)
Ha lefőtt, akkor csap alatt hideg víz lehűtöm, elmosom, szét szedem zacc megy egy gyűjtőbe, majd csap alatt belül is ki mosom és kész.
Miért váltottál autómatáról kotyogósra?
Én épp fordítottjára készülök :) -
#85578752
törölt tag
válasz
body007 #4725 üzenetére
Nem hülyeség, kialakul a napi rutin, sokszor évek alatt. Fel kell tudni ismerni, mi az ami tényleg hozzáad az eredményhez és mi az ami csak pótcselekvés.
Én annyit őrölök, amennyi kell a kosárba, ami kiszóródik az a zacckiütőbe kerül. Fél grammok, pangó őrlemény, tamperra és kosár oldalára tapadt kávéról van szó, mert a tamper nem illeszkedik pontosan a kosárba. Ezért is fontos a megfelelő eszköz. Pontos tampernél kevesebb a hulladék is.
A szétszóródó maradékot ecsettel gyűjtöm össze, a zacckiütőbe kerül.
Sage őrlősnél a tálca szépen benyelt minden hulladékot, csak a tamperelés koszolt.Automatánál most a napi rutin egy negyed vileda amivel gőzölés végén letörlöm a gőzcsövet, nap végén pedig a főzőegység hátuljáról szárazon lesöpröm a maradék őrleményt mosogató felett, ha van feltapadt zacc akkor kancsós vízzel lemosom. Nem áztatom, nem vizezem össze az egész főzőegységet ha nem muszáj. Így hogy nincs rajta vízkő, és alig van zsír, nem tapad rá zacc, tiszta mindig.
A tálcából is szűrt vízzel öblítem ki a zaccot. A legtöbb zacc a főzőegység alatti kis tálcában és persze a zacctartóban marad. Összesen kb. fél liter szűrt víz kell ehhez a napi karbantartáshoz. -
Mint kezdő kv készítő kérdezném, h miként szoktátok a rendszert megtölteni. Nem a mennyit teszek a kotyogóba meg mennyire finomra őrlöm lenne a kérdés. Az az egyszerű kérdésem lenne, h miként / hogy / hol készítitek a kv-t? Magyarán: konyhapulton? Utána mi lesz a megmaradt kv-val? Tálcán? Hogy szeditek össze a maradékot? Esetleg egy papír lapon?
Van erre speciális alátét? Gondolok itt olyanra mint a zöldséghámozáshoz való "akármi" ami félbe hajtható és mint egy csúszda kiborítható a tartalma. Van ilyen kávékészítéshez?
Ilyen hülyeségek foglalkoztatnak mióta lecseréltem az automatát
-
dm1970
aktív tag
válasz
ServerWorks #4722 üzenetére
Csak a guglival fordítottam, ez alapján nekem az jön le, hogy csak a kapszulás kv-ról van szó.
Vagy nem? -
#49155328
törölt tag
válasz
ServerWorks #4722 üzenetére
Sajnos úgy néz ki.
-
#49155328
törölt tag
-
ServerWorks
aktív tag
Rég jártam erre...
a minap meglepődve olvastam az Illy kapszula dobozán, hogy Hollandiában készíti a Jacobs Douwe Egberts
-
#49155328
törölt tag
Itt ezt tudnám ajánlani : https://cady.hu/gaggia-classic-2018-eureka-mignon-specialita-white-bundle-csomag-p-28677.html
ha viszont automata kell mindenképpen akkor : https://logout.hu/tema/automata_kavegepek/friss.html
-
Üdv. Ismerősöm kért tanácsot, de nem értek ezekhez a gépekhez. Olyan automata kvfőzőt keres, aminek több kávébab tartálya van a különböző kávékhoz. Ezt nézte ki [link] . Ez jó lehet, vagy van ajánlottabb ezekkel a feltételekkel. Nagyjából nem árérzékeny, de szeretne 400k alatt maradni. Köszi.
-
-
looser
addikt
válasz
pető bá' #4713 üzenetére
Akkor esetleg egy Iberital Challenge :-) Tőlem nemrég vették meg, magam 30-ért vettem 5 éve használtan, akkoriban a CM702 újonnan is kb. ennyi volt, de az, hogy negyed, nyolcad fordulatokat állított az ember és máris javult a lefolyás, az fantasztikus érzés
Nincs túl sok tapasztalatom, egy Hario Minivel kezdtem, utána jött az IC és most a Vario. Szóval én szívem szerint egy minél több fokozatban állítható őrlőt javasolnék, amit kinéztél szerintem nagy ugrás lesz, de ha teheted, inkább nézz egy tárcsás használtat, a hc topicban biztosan tudnak ajánlani. Itt mindenképpen nézz körül, ha esetleg mégsem a Graefet vennéd. Hajrá
(#4712) Silent77: akkor benne lennék egy 3(+X)x1kg-os rendelésben, ha lesz még ember
-
-
looser
addikt
válasz
Silent77 #4708 üzenetére
Hú, kicsit összezavarodtam... Nem két év a szavatosság kávéra? Ha erre csak egy, akkor igen friss, ha kettő...akkor az már kicsit sok nekem :-) De benne lennék, ha tényleg ilyen friss. Akkor még egy ember? :-)
(#4710) pető bá': én most adtam el az Iberital Challenge-et, ez "végtelen" fokozatú (
) és bár hozzá képest a Vario-nak "csak" 200 fokozata van, de ezzel is szépen el lehet játszani. Szerintem ha van kedved és pénzed, vágj bele, de talán egy tárcsás őrlőre lenne érdemes rámenned. Nemrég volt 35e-ért egy Compak K6 a KVX-en, az elég jó vétel volt.
-
Graef CM 81-> Graef CM 502 váltásnak lenne értelme? 20 vs 140 fokozat elgondolkodtatott..
-
Hamár ajánló, ez milyen lehet?
Douwe Egberts Omnia Barista Edition Cortado szemes kávé 900 g
Van egy 3 ezres kuponom és ingyé hoznák ki
Vagyis inkább ez:
Douwe Egberts Omnia Barista Edition Espresso Mezzo szemes kávé 900 g
-
looser
addikt
válasz
Silent77 #4705 üzenetére
Erre gondolsz? A feliratból ítélve csehektől jön. A 4000Ft/kg-os ár tényleg jó, főképp ha friss.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest