Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#32201) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Hivatalosan is insolvent lett a cegem mult heten, de ez nem jelenti azt, hogy bereket mar nem tudnak kifizetni. Elindult valami eljaras, nem tudom hogy ez csodeljaras-e, amiben az adossagokat elengedik es a cegvezetest atvette egy un. insolvency admin.
Deel.comosoknak penteken lesz tajekoztatas, de azt hallottam hogy a nemeteknel az hangzott el hogy 3 honap runway van es addig mindenkinek fizetnek fizut, ezalatt megprobaljak eladni a mar az adossagaitol megszabaditott ceget.

Varhatoan jo olcson de talan lesz ra vevo. Mindenesetre az interjuim gyumolcse beerett, kaptam egy offert egy multitol (sima magyaroszagi munkahely):
Brutto fizu kicsivel 2.1 folott + 10-20% bonusz evente fizetve. Bonusszal nem szamolok, mert bar haverom minden evben kapott miota ott van, jellemzoen cegek hanyatlani kezdenek mikor oda megyek dolgozni, es ezt tuti kivezetik mire en is kaphatnek. ;]

Nem rossz offer, bar nem adnak extra szabadnapokat mint a mostani helyem, amit azert meg fogok erezni.

Valoszinu hogy el fogom fogadni, mert nagyon unom mar a likviditasi problemas banant, de sajnos ez igy 9-10 honap munkaviszony utan job-hop lesz, es ha tenyleg sikerul jovore svajcba koltoznunk, akkor ujabb job-hop, ami eleg szarul nez majd ki a CV-ben.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#32202) freaghill válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


freaghill
őstag

Wow, már 9-10 hónapja dolgozol az új helyen? :Y

(#32203) Tapsi válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


Tapsi
addikt

A job hopperségtől nem félnék, beírod, hogy csődbe ment a cég, aztán csoki. Mi a leghosszabb egy poziban töltött időd a karriered során?

[ Szerkesztve ]

(#32204) Misogi válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


Misogi
aktív tag

"ami eleg szarul nez majd ki a CV-ben".

Kb. legalább 10-15 tapasztalt recruiterrel beszéltem már erről a témáról az évek során és senkit sem érdekel, általában az emberek túlgondolják ezt a dolgot, főleg az idősebb korosztály. Ha nem váltasz mindig melót 7-10 havonta, hanem csak előforduló esetről van szó akkor felesleges ezen aggódni, szerintem.

(#32205) n00n válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


n00n
őstag

Én elég sok embert interjúztattam, és a job hopper szerintem ott kezdődik, ha ezt legalább 5-6x eljátszod :) Nem pár alkalommal.

(#32206) bandus válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


bandus
veterán

nice catch, gratula. ez összességében is jobb pénzben, mint a külföldre bedolgozás, nem?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#32207) goodboy007 válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


goodboy007
senior tag

Nem kötelező mindent kiírni LinkedIn-en/CV-be.
A svájci melóig simán maradhat akár az előző hely is vagy "kozmetikázd ki" és írd azt, mintha csak az új helyen dolgoznál 10 hónappal ezelőttől kezdve.

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

(#32208) 360xbox360 válasza goodboy007 (#32207) üzenetére


360xbox360
tag

Azert egy background checknel ez hamar kiderul :)

(#32209) Madwe válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


Madwe
nagyúr

Azért egy cég ami csődbe ment, meg egy külföldre költözés mind olyan indok ami full legitimálja. Ha valakit zavar a job hopperkedés, úgyis rákérdez, de ügyesen szerkesztett cvben lűtszik is (a lokáció váltás tuti, a csődre is tuti ki lehet találni valami szép megoldást)

(#32210) Xero válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


Xero
nagyúr

Tulgondolod. Le se fogjak tojni. Raadasul mindenhol van valid indok (csod, koltozes).

(#32211) OPiiPO válasza Oppenheimer (#32201) üzenetére


OPiiPO
addikt

Most voltam interjún, jópár éve volt egy 7 hónapos munkaviszonyom. Se a HR-est se az interjúztatókat nem érdekelte, elmondtam mi volt a gyors váltásnak az oka utána nem tulajdonítottak neki semmi jelentőséget.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#32212) Nehaiu válasza goodboy007 (#32207) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Ez ugye nem komoly?

(#32213) Xero válasza Nehaiu (#32212) üzenetére


Xero
nagyúr

Plane egy bewilligung elott kisse vicces. Ha olyanjuk van a seggedbe is beleneznek, es sz@r dolog, ha kozlik, hogy bocs de Te nem johetsz be. :DDD

(#32214) gyépés


gyépés
aktív tag

Én CV alapján simán job-hoppernek számítok. Sajnálom is, mert szeretnék tovább maradni mindenhol, de eddig minden alkalommal az történt, hogy vagy jelentősen visszább kellett volna vennem a szakmai szintből, amit az elején mindig tisztázok, hogy nekem ez az egyik fő motivációm, vagy a cég egyáltalan nem is tartotta be az ígéreteit. Mivel én pontosan azt adtam mindenhol, amit ígértem így nem éreztem unfairnek a váltást. Ez van, mindenki jobban jár, ha a megfelelő ember kerül a megfelelő helyre.
Egyébként szinte mindegyik volt munkahelyemmel, kollégáimmal jóban vagyok, jópárszor hívtak vissza, de mikor elkezdtünk beszélgetni, mindig kiderült, hogy semmi nem javult, így meg minek.
Szóval a job-hopperkedés és az évekre beragadás valami langyos posványba közt szerintem sok fokozat van és ezek nem lathatóak csak abból, hogy ránézel egy cv-re.

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#32215) weiss válasza gyépés (#32214) üzenetére


weiss
addikt

Az mit jelent, hogy visszább kellett volna venned a szakmai szintből?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#32216) Misogi válasza weiss (#32215) üzenetére


Misogi
aktív tag

Gondolom arra gondol hogy nem nyújtott a meló elég szakmai kihívást és fejlődési lehetőséget, de lehet tévedek.

(#32217) gyépés válasza weiss (#32215) üzenetére


gyépés
aktív tag

Felesleges butaságokat kellett volna fejleszteni igénytelen minőségben, mert ugye sietni azt kell nagyon, meg nincs normális infrastruktúrára sem idő meg keret. Ezek mind hibás döntések eredményei a felsőbb szintekről, viszont nekem, mint munkavállalónak sok időm elmegy rá és végül kuka lesz, fejlődni meg semmit nem fejlődök tőle. Ilyen 3-6 hónapos tévedéseket még bevállalok, de mikor a következő évekre(!) ilyen kilátások vannak, abba nem akarok beragadni. Úgy, hogy mindig lett volna lehetőség egy korrektebb megoldásra, változtatásra, ami kommunikálva is volt, de nem volt erre igény. Ilyen manapság a piac. Én az utolsó 6-8 évben már sehol nem éreztem, hogy értéket teremtenék, bagy hatékonyan fejlődnék, inkább csak égettük a forintokat/eurókat.
Úgyhogy azóta ilyen 1-1,5 éves munkahelyeim vannak, addigra derül ki kb. hogy ez nem az, amit ígértek és nem is lesz az egy jó darabig.

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#32218) Oppenheimer válasza freaghill (#32202) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Mikorra megszunik a munkaviszonyom, igen, 9-10 honap lesz.

Tapsi: Persze, beleirom majd. De sajnos a mostani helyem elott is volt egy 9 honapos kitero, ott a ceg nem valtotta be az igereteit szakmai kihivasok teren, es teljesen demotivalta valtam. Ezt is meg a mostani csod miatti valtast is magyaraznom kellett minden HR-esnek.

Az ezt megelozo helyemen kozel 4 evet toltottem.

bandus: Koszi! Brutto alapber gyakorlatilag megegyezik a mostanival, az uj helyen lenne up to 20% eves bonusz, de inkabb 10-el erdemes szamolni (ha profitabilis marad a ceg). Itt van egy kis cafeteria meg aprosagok.

n00n: Az jo, akkor a te definiciod alapjan a 3-al (ha jovore tenyleg lelecelunk), meg egesz jo leszek. ;]

OPiiPO: Azert 1 es egymas utan 3 kozott mar van kulonbseg es tobb magyarazni valot kivan. Persze a szakmai langyosviz, csod es koltozes is legit indok, de indokolni kell sztem.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#32219) D1Rect válasza Oppenheimer (#32218) üzenetére


D1Rect
félisten

2021-2022
2022-2023
Ha megkérdezik, elmondod mi volt.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#32220) Tapsi válasza gyépés (#32217) üzenetére


Tapsi
addikt

Hát, megmondom őszintén, ezek alapján én biztosan nem vennélek fel/nem szívesen dolgoznék veled. Minden munkahelyen vannak szar feladatok, legacy rendszerek, hülye déntések. Az meg tényleg gyanús, hogy mindig más volt a hibás, és nem te. No offense. :)

#32218Oppenheimer

Ez mindig akkor necces, ha friss a dolog. 5 év múlva a kutya sem fog rákérdezni.

[ Szerkesztve ]

(#32221) emvy válasza Tapsi (#32220) üzenetére


emvy
nagyúr

Legacy rendszerei sikeres cegeknek vannak. A legacy rendszer azert legacy, mert regi, es kozben valtozott a vilag, es a legnehezebb dolog az iparban az folyamatos adaptacio.

Tehat legacy rendszerek terelgetese = biztositani, hogy a sikeres vallalatok sikeres termekei tovabbra is sikeresek legyenek. Ennel nagyobb hozzaadott erteku munka keves van.

Nullarol szazezer sorig minden projekt egyszeru. Egymilliotol tizig meg utana tiztol vissza hatig meg nem egyszeru, de ertekes :)

while (!sleep) sheep++;

(#32222) Tapsi válasza emvy (#32221) üzenetére


Tapsi
addikt

Arról nem beszélve, hogy egy zöldmezős rendszer is legacy lesz egyszer. Akkor meg kihuppansz a cégtől, merthát legacy lett? :) Sosem értettem ezt a sírást a fejlesztők részéről.

(#32223) Madwe válasza Tapsi (#32220) üzenetére


Madwe
nagyúr

Rengeteg olyan kollegám volt, aki totál kiégett az ilyeneken. Amire szvsz elég egyszerű a megoldás, ha tényleg ilyenre vágyik: menjen el egy startuphoz minél koraibb stádiumban, ott aztán lehet cutting edge megoldásokat használni, minden greenfield. Meg ott még fel se tűnik, h egyébként mennyire maintainelhetetlen szarkupac az ami képződik mert az csak 3-5 év múlva bukik ki, amikor már rég felvásárolták beszántották a céget :D

[ Szerkesztve ]

(#32224) emvy válasza Madwe (#32223) üzenetére


emvy
nagyúr

> menjen el egy startuphoz minél koraibb stádiumban, ott aztán lehet cutting edge megoldásokat használni, minden greenfield

ott meg majd megy a siras, hogy minden tegnapra kell, es csak hakolas van

(az osszes szarkupacot olyanok irtak, akik zoldmezos projekteken szerettek volna dolgozni)

while (!sleep) sheep++;

(#32225) OPiiPO válasza emvy (#32221) üzenetére


OPiiPO
addikt

Most épp 12+ éves kódot pakolok át már a harmadik ERP rendszerre, egyszerűen az akkori fejlesztő + BA tökéletesen lefedte a logisztikai folyamatok egy jópár részét ami a mai napig úgy működik - a döntés az lett hogy minden megy fel a felhőbe minimális, csak a technológia okokból szükséges változtatásokkal.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#32226) Dinter válasza Tapsi (#32220) üzenetére


Dinter
addikt

Nem azt mondta, hogy nem akar legacy-n dolgozni, hanem nem akar gányolni.

Felesleges butaságokat kellett volna fejleszteni igénytelen minőségben, mert ugye sietni azt kell nagyon, meg nincs normális infrastruktúrára sem idő meg keret.

Át tudom érezni. Előző helyen vf-nek 2 év (!!) fejlesztési tapasztalata volt, látszott is az egész projekten. 0 CI/CD, 0 tesztelés, kódformázás és minőség nem számított. Health check úgy működött, hogy ha lehalt, a tulajok reggel 6-kor hívták a vf-t, hogy csináljon valamit :DDD Mindenre az volt a válasz, hogy "jó lesz így egyelőre", meg "egy ideig együtt tudunk vele élni", ami nyilván aztán végleg úgy maradt. Deploy kézzel ment minden környezetre VS-ből, vagy saját tákolt scriptekkel, semmi verziózás vagy release nyomonkövetés. Mivel nem voltak tesztek, az esti deploy után általában jó pár ember éjfélig nyomkodta kézzel végig a funkciókat, hogy működnek-e. Az is rendszeres volt, hogy ami még aznap délután 5-6-kor készült el, teszt nélkül vagy felületes teszten ment is ki pár óra múlva prodra, sokszor meg is volt az eredménye.
Elkezdtem ezeket a hiányosságokat javítani, de sokkal kevesebb időt kaptam rá, mint kellett volna. Szembesítettem vele 1:1-n, hogy ez az ő felelőssége lenne, de akár én is megcsinálom ha kell, csak adjanak rá elég időt. Erre az volt a válasz, hogy tudja, hogy fontos lenne, de a felsővezetés nem ad rá elég időt. Innen tudtam, hogy ez sosem lesz jobb, így inkább leléptem onnan.

A mostani helyen nagy hangsúlyt fektetnek ezekre, és ez látszik is, tudtam is tanulni belőle.

(#32227) adrian14 válasza Dinter (#32226) üzenetére


adrian14
tag

Nekem erre azt mondták anno: "Ne sírj, hogy nincs idő, ott van még az éjszaka is" ;]
Persze poénból... én meg mondtam, hogy minden megoldható, ha megfizetik.

(#32228) sutszi


sutszi
veterán

Ha már Svájc is szóba került mostanság.: [Software developer salary in Switzerland [2023]]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#32229) kexksz válasza emvy (#32221) üzenetére


kexksz
addikt

Ezt nem mondanam ilyen fekete-fehernek, 0-100-ig megcsinalni mindent lehet nehezebb, mint utana eveken at "terelgetni". Nem veletlen, hogy gyakran nagyobb cegek is az uj termekeket tipikusan MVP fazisig tanacsadokkal csinaltatjak meg, aztan mikor mar "kesz" es annyi a feladat hogy ne haljon le meg esetleg evente 1 uj feature legyen benne akkor odaadjak belsos embereknek negyed annyi penzert. Aztan miutan evek alatt elburjanzik az egesz lehet megint tanacsadokat hivni, hogy par honap alatt refactoraljak at vagy csapjanak hozza valami brownfield fejlesztest. :DDD

Az mas kerdes, ha egy "kesz" termeken kell ugyanolyan gyorsan iteralni uj featureokkel mintha egy greenfield termeket epitenel, de en ugy tapasztalom, hogy ez ritkabb eset mint az, hogy az emberek kb semmit nem dolgoznak rajta. Rengeteg embert interjuztattam, aki tobb eves tapasztalattal nagy multis termeken egyetlen egy komplexebb komponenst vagy featuret nem tud elmondani amit o csinalt volna end-to-end... Legtobb ilyen SAFe es tarsai helyen kb egy PI alatt csinalnak meg annyit amit egy leanebb cegben/termeken egy sprint alatt.

(#32230) Egon válasza sutszi (#32228) üzenetére


Egon
nagyúr

Érdekes, úgy tűnik lassan utolérik az amcsi béreket a fejlesztők Európában is.
Btw számomra fura, hogy a backend többet keres mint a full stack és a DevOps, és a security még a backendnél is több juttatásra számíthat - ezek számomra arra utalnak, hogy nem feltétlenül reprezentatív ez az adatsor.

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#32231) carapace


carapace
csendes tag

Most jelenleg nekem ez van az álláskereső kosárban:

1. Amcsi fintech magyar részlege, senior product manager br 2.5 millio / hó
2 Másik amcsi fintech magyar részlege, senior product manager br 3 millio / hó, de itt egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy ez mennyire stabil
3. Svájci bank, ezek a múlt héten kerestek meg, VP állás market risk terület, ez olyan 180k CHF/év

(#32232) Tapsi válasza carapace (#32231) üzenetére


Tapsi
addikt

Mind remote? Főleg a 3. esetben kérdés ez.

(#32233) emvy válasza kexksz (#32229) üzenetére


emvy
nagyúr

> Ezt nem mondanam ilyen fekete-fehernek, 0-100-ig megcsinalni mindent lehet nehezebb, mint utana eveken at "terelgetni".

Szerintem nincs olyan, h 0-100, mert egy rendszer sosincs keszen. Azt akartam mondani inkabb, hogy minel nagyobb a rendszer, annal nehezebb rajta modositani.

while (!sleep) sheep++;

(#32234) Oppenheimer válasza carapace (#32231) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hajrá a svájcihoz!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#32235) carapace válasza Tapsi (#32232) üzenetére


carapace
csendes tag

Svájci banki állások nagyon ritkán remote-ok a hülye szabály miatt, hogy svájci banki adatok csak svájcon belülről lehetnek hozzáférhetőek. Szóval ez is kiköltözős műsor. Havi 12k CHF nettó, ha kiviszem a családot marad belőle 7, ha hétvégi ingázást nyomok akkor 9.

Az egyes opció full home-office, a kettesnél két-három hetente be kéne járkálni a pesti irodába. Szakmailag egyébként a kettes a legdurvább, ott szerintem brutál nagyot lehetne ugrani 1-2 év alatt is ilyen head of product irányba. De mondjuk ebből a szempontból a svájci se rossz. Na majd meglátjuk.

(#32236) bandus válasza carapace (#32235) üzenetére


bandus
veterán

ha az a kérdés, hogy 7k vagy 9k frankom marad a hónap végén és cserébe szopok az ingázással meg hétközben nem látom a családot se, akkor szerintem igazából nincs is kérdés :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#32237) emvy válasza bandus (#32236) üzenetére


emvy
nagyúr

Egyertelmuen a tobb penz/kevesebb csalad

while (!sleep) sheep++;

(#32238) JoinR válasza emvy (#32237) üzenetére


JoinR
senior tag

:C

(#32239) kexksz válasza emvy (#32233) üzenetére


kexksz
addikt

En a 0-100 alatt 0-MVP-re gondoltam.

(#32240) emvy válasza kexksz (#32239) üzenetére


emvy
nagyúr

Szerintem erre mas emberek valok, mint az MVP -> enterprise termek fazisra, mindkettonek megvannak a nehezsegei.

while (!sleep) sheep++;

(#32241) n00n válasza carapace (#32231) üzenetére


n00n
őstag

br 3.0 millió / hó nem rossz :) jó itthon is olvasni egyre több ilyen fizut :D

(#32242) nyunyu válasza carapace (#32235) üzenetére


nyunyu
félisten

Svájci banki állások nagyon ritkán remote-ok a hülye szabály miatt, hogy svájci banki adatok csak svájcon belülről lehetnek hozzáférhetőek.

Ezekre itthon is vannak előírások, pl. az MNB tiltja az éles ügyféladatok publikus felhőbe feltöltését, azok nem hagyhatják el a bank(csoport) szervereinek határait.

Emiatt nincs egyik magyar banknak sem aktuális Jira verziója, mivel a saját magad szerverére telepíthető verziók fejlesztését abbahagyták, lassan már support sincs rájuk.
Új licensz meg már csak az Atlassian saját felhőjében működő Jirára kapható.

Azt meg egy ticketing rendszernél nem tudod garantálni, hogy az ügyintéző nem fog éles banki kliensről screenshotot, vagy logot csatolni a hibajegyhez...

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#32243) Xero válasza nyunyu (#32242) üzenetére


Xero
nagyúr

Nem tiltja. Javaslat van felhovel kapcsolatban de de facto tiltas nincs. A legkomolyabb besorolasu rendszer is mehet publikus felhobe.
Tavaly nyalaztuk vegig, az MNB es EU-s uj DORA-t is oda-vissza. ;)

(#32244) emvy válasza Xero (#32243) üzenetére


emvy
nagyúr

+1, termeszetesen -- es varhato szerintem, hogy az lesz, mint az UK-ban, h a publikus felhok lesznek javasolva biztonsagi okok miatt

while (!sleep) sheep++;

(#32245) goodboy007


goodboy007
senior tag

Az EKB is mostanság megy cloud-ba ha jól tudom, ezzel azért csak precedenst teremtenek a következő években.

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

(#32246) carapace válasza n00n (#32241) üzenetére


carapace
csendes tag

Vannak, csak kiturni oket nagyon macera. Erre a cegre pl a chatgpt hivta fel a figyelmem, amikor azt kerdeztem tole hogy egy bizonyos domainben hol lehetne allast talalni, en azelott meg nem is hallottam roluk. Maga az allas az kinn van a linkedinen is, de a sajat szuroim sose hoztak fel, de szerintem masnak se, mert van ra osszvissz 1 jelentkezo.

(#32247) Xero válasza goodboy007 (#32245) üzenetére


Xero
nagyúr

Sokan vannak mar reszlegesen kint, a holding is kivitt kb mindent is aws-re (atrugdosta a teljes szamlavezetot public cloudban SaaS-ba az MNB-n), de a customer master pl tenyleg necces dolog. Ettol fuggetlenul de facto tiltas nincsen meg a legkomolyabb kritikus infrastukturara sem.

[ Szerkesztve ]

(#32248) gyépés válasza Tapsi (#32220) üzenetére


gyépés
aktív tag

Lehet gyanús, nem gond, legfeljebb nem dolgoznánk együtt. :D
Egyébként volt már ilyen, hogy ezért nem vettek fel, meg valszeg most is van ilyen, hogy ezért nem hívnak már be sem, mert a CV-m nem tetszik a sok munkahely miatt, de ez van. Én nem foglalkoztam vele sosem, milyen a CV-m. Annyit csak, hogy pontos és valós adatok legyenek rajta. Eddig ennyi elég volt.

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#32249) Xero válasza emvy (#32244) üzenetére


Xero
nagyúr

Amugy a DORA ilyen szempontbol kicsit felemas. Van egy olyan iniciativa, hogy az EU kitettseget mersekelni kell US providerekkel szemben. Jelenleg ertelmezheto public cloud alternativa a nagyokon kivul honnan van? Alibaba... :DDD
Mondjuk szerintem egy huszarvagassal csinalnak majd EU-s leanyokat es problem solved, de ezert talan meg nem ez a default javaslat.

Raadasnak maguk az intezetek is faznak meg. Hajmereszto kerdesekkel es kifogasokkal talalkozom meg a risk es secu embereknel. Nehezen veszi be a gyomruk, hogy az adat kimegy a DC-bol es nem erinthetik meg a vasat. ;] :P

szerk: Plusz az MNB-nek is egy amenhez nagyon melyen le kell mennie audittal es certekkel. AWS/Azure/GCP-nel is kb meg a villamos szolgaltato szamlajat is be kell nyujtani es atvilagitani. Ezt egy valakinek mar sikerult atvernie az Amazonon es az MNB leamenezte. Szoval elvi korlatok mar nincsenek.

[ Szerkesztve ]

(#32250) emvy válasza Xero (#32249) üzenetére


emvy
nagyúr

Sajnos az europai technologiai innovacio annyira bena kacsa, hogy fogalmam sincs, hogy fogjuk ezt megoldani.

while (!sleep) sheep++;

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.