- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- V.Milán: ⭐DICSŐSÉGFALAM⭐
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalacskepu: ASRock 775i65G R2.0 iGPU Rekordok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gonorrea #27885 üzenetére
Ua6-ra kellene frissítened, és UEFI is lenne. DOS alól kell megcsinálni a frissítést, Q-FLASH-sel az eltérő BIOS fájl struktúra miatt nem sikerült.
Nem ez lesz az első eset, hogy P67-ben nem sikerül az Ivy tuning. Anno ismerősömnél a P8Z68-V/GEN3 ugyanilyet csinált. Ivy-t nem, Sandy-t tuningolt rendesen. Nála BIOS frissítés segített.
HGyu
-
gonorrea
senior tag
válasz
F e Z o #27891 üzenetére
Megvolt a cmos reset, változás semmi!
Átállítottam extreme memory profile (x.m.p) profil 1-re, cpu clock ratio (16-39) 39x, save, majd újraindítás után ez fogad:
Visszaállítottam mindent alapra, csak a cpu-t raktam 39x-re, így elindul a gép aida64 stabilitás tesztnél viszont megint csak azt mutatja hogy 3691-3711 MHz vel fut
Feladom...
-
Speed®
titán
válasz
Diniboy #27877 üzenetére
H61 nem frankó, USB3/SATA3 nuku, ha fapad kell, ezekkel B75. De érdemes alátenni egy Z68/77et inkább, +600MHz kiaknázható "ingyen" velük a nonK procikkal is, emellett normálisabb a körítés is többnyire rajtuk.
gonorrea
Biztos, hogy "K" az a proci..? Szabadon állítható kellene legyen a szorzó 50 fölé is..ha auto OCval szórakozol, akkor mondjuk lehetnek meglepik. BIOS főmenűben Ctrl+F1, aztán mindent manual kell belőni, az a tuti. Mennyin ment a proci az előző gazdájánál? Hasonló értékekkel lehet próbálkozni.. -
gonorrea
senior tag
Üdv Hölgyek/Urak!
Szeretnék segítséget kérni!
Nemrég vettem egy 3770k procit (Costa Rica), olvasgatok már pár napja de valahogy nem nagyon jön össze nekem ez a tuning dolog.Config:
gigabyte ga-p67a-d3b3 elérhető legfrisebb bios a gyártó oldaláról, UEFI nincs
Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX (alapon 1333on fut) 2x4 GB
i7 3770k
artic extreme freezer rev2.
chieftec 500w
(A procit használtan vettem, mx4 pasztát használtam)Alapból csak 16-39x lehet állítani, de hiába állítom 39x-t biosban, windowsba cpuz akkor is csak 37x mutat, illetve tesztelve sem megy 3697 MHz fölé, sőt ha hagyom 35x akkor is
Állítgattam ezt-azt bisoban (amit mertem), de legtöbbször újraindítás után visszaállt alapra, ha nem tudott elindulni a gépLehet egyáltalán ezzel az alaplappal tuningolni ezt a processzort
Előtte egy 3570 (nem k) volt, az is ment alapból 3.8at (bios turbo)Esetleg tudna valaki segíteni szájbarágósan?
-
Diniboy
aktív tag
válasz
kicsipapucs #27880 üzenetére
Mindenkinek köszi a választ valószínű mégis valami jobb lesz, nem nagyon találok rendes felszereltségű h61est
-
-
Diniboy
aktív tag
Üdv i5 3470hez keresek alaplapot és azon gondolkodtam hogy ha a szolgáltatásai a lapnak megfelelnek mindegy mit veszek ha benne van a támogatott cpu listában ? Egyszerűbb H61es lapokkal is elmenne? Tuningot nem tervezek lévén nem K-s a proci. Arra gondoltam ez esetben felesleges lenne z77re költeni
-
Tarill
őstag
sziasztok! asrock z77 lapban egy non"k" i7 3770-et használok 4.1ghz-n ez elvileg blck növelés nélkül a max, a biosban fesz szabályozásnál offset voltage van állítva, loadline 3 és -120mV, így linx alatt nézve cpu-z szerint 1.175V körül van a fesz, core temp szerint 1.31V vajon melyik a valós? illetve ezek jó beállítási értékek? 80fok fölé nem megy egy mag se
-
válasz
Bolobi #27862 üzenetére
Szia!
2Gbit Samsung D-die chipes a ramod. 2.1V-ig nem lenne baja.
Egyszer két őrült tuningos ismerősöm egy hónapig használt egy más specifikációjú, de ilyen chippel szerelt ram kitet, napi szinten, 2.50V-on, probléma nélkül. A ramok a hónap leteltével is simán hozták a teszt előtti tuningeredményeket.
Nem azt mondom, hogy bárki csinálja utánuk és, hogy ez jó, csak érdekességképp és összehasonlítási alapnak írtam.
1.700-ig simán elmehetsz 24/7-re, ha éppen mondjuk pont annyi plusz kéne a kívánt érték stabillá tételéhez.
Jó eséllyel a 2400C10 1.65V, vagy kevesebb fesz benne van a stick-jeidben. -
Speed®
titán
válasz
Bolobi #27868 üzenetére
Ha ennyire közel van a BSODhoz, 1-2 lépcsővel adhatsz többet neki, hátha megy a korrekció ezerrel a háttérben (WHEA log?). Ha nem csinál semmi mást a gép, illik ~konstansnak lennie a GFlops értéknek. Teszt közben throttling nem látható? TDP keret ki van tolva? RAM 1.625..VCCIO/VTT ~1.125? vCore kérdésre nincs válasz, minden proci egyedi..persze van az a pont, ahonnan nem érdemes feljebb menni, ha aránytalanul többet kér +100MHzhez pl., mint előtte, de azt neked kell megkeresned. Proci amúgy delidelt? Egész hűvös..
-
Bolobi
tag
válasz
Speed® #27867 üzenetére
Nem auto fesz. Fix feszre van állítva. Ez a legalacsonyabb ami még stabil vagxis ez alatt a linx már 5 sec alatt kékhalál.
Load line 2-esre van állítva. Ram 1.625v. Pll overvoltage disable. Ezeken kívül minden auto.
Lőjek bios képet esetleg h min lehetne még javítani.
Vcore mennyi lenne jó amugy? -
Bolobi
tag
Auto volton hagytam most megnézni mit kér a 4,5-höz.
Ez az eredmény: [link]
Ez mennyire tűnik jónak?
Összes venti 700 RPM-re szabályozva -
Bolobi
tag
válasz
m0h0senator #27861 üzenetére
Ez a fő kérdés most. Mert a ramom az 2133 Cl9 1.65 a gyári érték. csak nem mertem még ráadni. Most 1600-on van teszteléshez. De akkor majd rálövöm.
Intel Burn teszt vagy Linx a jobb tesztre? -
Bolobi
tag
Hello
Leváltottam a 2500K procim egy 3570K-ra.
Lenne pár kérdésem mielőtt nekiesnék a tunningnak.
Jelenleg -0.050 offset tel alapon megy 3,6 minden takarékosság kilőve kereken 1.000 Vcore-al. Linx-et nyomva így max 50fok. Lehet megy lejjebb is egyenlőre ennyit lőttem be
D14 hűti a proci 4 darab 14-es noctua venti még a házban hozzá.
Mikre kell odafigyelni Ivy-nél? Mik azok az értékek amiket nem érdemes túllépni? Vcore? Vram?
Köszi a segítséget -
fanci
tag
Sziasztok!
Egy i3 3220-as ki tud hajtani egy gtx650ti boost vga-t? -
cajn
tag
válasz
m0h0senator #27855 üzenetére
rendben.. most az llc level1-en van...
1.24-1.25v-on megy p95 alatt..
a hőmérséklet 72-75fok... már kupaktalanítva van szerencsére.. -
m0h0senator
őstag
-
vaakuum
addikt
Én meg nem emlékszem, mi az alapbeállítás, de tuningnál szokta szeretni azt, ami a vízszinteshez közelebbi karakterisztikát adja... ha nem is a legdurvábbat, de egyel alatta. Értéket nem mondok, mert csak azt tudom, hogy vannak lapok, ahol az 1-es érték a legnagyobb, míg másoknál meg a magasabb számok jelzik az egyre nagyobb értékeket...
-
cajn
tag
válasz
m0h0senator #27850 üzenetére
Most 4.3-an megy 1800-as ramokkal 1.23v-al stabilan..
Próbálkoztam 1.26v-al a 4.4-et de annál már instabil.... még akkor is ha visszateszem a ramokat alap órajelre. -
m0h0senator
őstag
Először is, ramokat tedd gyári beállításra. Akár mehet az XMP-is. Utána fix feszültséggel állíts be mondjuk 42-s szorzót és ehhez legyen egyelőre 1,25V. Ezt még a legantituningosabb proci is tudja. Realtemp-el monitorozd a hőfokokat vagy HWinfo, a CPU feszt pedig a CPU-Z mutatja.
-
cajn
tag
Sziasztok!
Van egy 3570K-procim egy asrock z77 extreme 4 deszkában..
a gondom az hogy sehogy nem tudom 4.4Ghz-en stabillá tenni..
A ramok 1600mhz-esek de 1800-on hajtom őket... viszont gyári órajelen se stabil a proci...
valakinek ötlet? -
GPU-Z
újonc
Köszönöm az eddigi segítséget, de még mindíg nem elég jók a linkelt képek.
Tehát még mindíg keresek jó minőségű makro fotót az alábbi proci megjelölt részéről, amin jól látható a nyák fóliázása. -
monosz
őstag
válasz
Blue Thunder #27844 üzenetére
No akkor mehet a menet.Köszönöm.
[B(#27843) Speed(R) ]:
-
Blue Thunder
senior tag
válasz
monosz #27842 üzenetére
Semmi baj nincs ha a 2400-as ramokat 1.65-ön viszi ez természetes, itt már nem kell(lene) vesződnöd fesz emeléssel, ha lapod tudja akkor nincs gond simán viszi. Nekem mostani konfig előtt Asrock Z77 extreme 4 illetve 3770k párosítás volt, ugyancsak ezekkel a ramokkal Kingston hyper-x beast 2400. Semmi gond nincs vele, biosban belövöd az xmp profilt és menni fog...és hosszú távon sincs semmi baja
-
bandika0626
senior tag
Én 1,65V járatom a ramokat 2400MHz hez már egy éve de még működik a procim.
-
monosz
őstag
válasz
Apollo_21 #27833 üzenetére
Ez érdekes,mert nálam az Xmp profil megküldi 1,65 V-al,viszont az időzítést baromira lebutítja.
Manuálisan kell beállítanom,1,56V 8.8.8.24.c1-re,és így makulátlanul megy.
A lényegi kérdésem az lenne,hogy mennyire kell az 1,5V-ot betartani? Sehol nemtalálok rá tuti választ. -
Apollo_21
addikt
válasz
monosz #27831 üzenetére
Helló,
lehet oltári baromság amit írok de vmi oldalon olvastam, pontossan nemtudom hol hogy pl xmp profilhoz 1.65öt nyugodtan lehet használni...namost pl vki ebben is cáfolhatna vagy bólinthatna hogy így van..mert normál sebességen 1866on nemakar menni sima xmp profillal a dominator platinumom..terméeszetes 1.5v-os -
monosz
őstag
Üdv urak!
Olyan kérdésem lenne,hogy a jelenlegi 1600Mhz c8 -as ramjaimat szeretném cserélni valami nagyobbra.
A mostani Corsair dominatorok 1,65V osak,de 1,56-on hajtom őket.Mennyire kőbevésett dolog az 1,5 V?
Használhatok effektive 1,65V-os ramokat azon a feszen? Vagy az élettartam szemponjából érdemes az 1,5V-hoz igazodni? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Speed® #27820 üzenetére
Természetesen nitrónál szükséges a delid, de ott is háromszor meggondolom, elemzem a helyzetet, és nem az visz rá, hogy hopp, meleg (magas hőmérsékletet ér el =/= sok wattot disszipál, jó példa az i7-5775C vs. X6-1100T).
Ahhoz, hogy halkabb legyen a hűtés, szerintem nem kell a delid, a szememben ez csak egy olyan érv, ami csak azért került bemondásra, hogy valami mellette szóljon.
HGyu
-
windlord
őstag
válasz
ricsi8800gt #27824 üzenetére
Gyártásban nem úgy van, hogy kedvünkre kikeverünk valamit...
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
m0h0senator #27823 üzenetére
Alap hogy indokolt volt a delid
-
ricsi8800gt
addikt
-
m0h0senator
őstag
Én pl azért delideltem a 3770K-t, mert az épített vízzel sem hűtötte le és engem zavart, hogy ott a drága hűtés és a magok 90 fok körül rohangálnak ( tuning alatt) miközben a kupak 50 fokos sem volt.
-
Repsol600
addikt
válasz
ricsi8800gt #27818 üzenetére
Azt csak őt tudják mért használnak ilyen ocska pasztát, több elmélet is van. Biztos nem a költségek miatt, nekik nagy tételben ha Liquid ultrát használnának a kupak alá kb 10-20 forintal kerülne többe procinként.
-
Speed®
titán
válasz
04ahgy #27808 üzenetére
Megint a delid..
Ott a pont, a halk hűtésért is megéri adott esetben, de gondolom azt sem vitatod, pl. extrémkedésnél (érintett vagy ugye LN2 témában) van-e szükség arra, hogy a lehető legjobban tudd kordában tartani a hőmérsékletet..az meg nem megy, ha ott a változó összetevőként jelen lévő gyári hulladék kenés okozta difi. Mindegy, nem akarom továbbgörgetni a témát, csak ez a boszorkányüldözés faktor szúrja a szemem részedről a témában, miközben magad is használod (feltételezem) adott esetben eszközként a jobb eredmény érdekében.
ps.: itt rakott egy pontot, már mosolyoghatsz a ravatalozóban
-
04ahgy
nagyúr
válasz
ricsi8800gt #27818 üzenetére
Hiába méregdrága, ha megveszik így is, és ha alapon működik így is. A 6700K 120-130e Ft, és viszik, mint a cukrot.
HGyu
-
Repsol600
addikt
válasz
ricsi8800gt #27800 üzenetére
Direkt nem tesznek jobb pasztát.
-
daveoff
veterán
-
windlord
őstag
válasz
daveoff #27811 üzenetére
Én ezzel a kijelentéssel is vitába tudnék szállni, de nem teszem.
Örök vita ez a delid.
Nem értem, hogy miért erőlteti pár ember a fórumon, hogy kötelező delidelni?!
S miért erőlteti pár ember, hogy hülyeség?!
Sorakoznak mindkét táborban az érvek és ellenérvek.
Lassan be kellene tenni egy összefoglalóba, és kerülni a témát.04ahgy leírta már 100x a fizikai törvényszerűségeket, ezeket köszönjük. Lehet belőle tanulni és értelmet szerezni.
A delidelt felhasználók meg a deliddel szerzett pozitív felhasználói véleményeket.
(Még ha ez ütközik a garanciális feltételekkel valamint a fizikai törvényszerűségekkel)
Lassan ez a delid olyan lesz mint az UFO jelenség!Részemről téma OFF!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27809 üzenetére
Így igaz. Nem hullanak egyre-másra az Intel CPU-k, pedig gyári hűtővel, kicsit porosabb állapotban, nem jól szellőző házban el sem tudom képzelni, hogy hány és hány CPU megy játék alatt konstans 100°C+ T(j) mellett. Alapból a vásárlók alig pár százaléka használ nem gyári hűtőt, és akkor még nincs belekalkuláva az sem, hogy ettől még nem tuningolnak. Szóval a virtuális kézfogás és vállveregetés jár az álláspontodat illetően!
No, és még egy fontos, amit elfelejtettem kiemelni: az Intel TDP az Thermal Design Power. Nem Total Dissipation Power. Tehát erre van a hűtés, pasztázás, minden egyéb méretezve. A LinX, IBT, Prime95 alatti disszipáció ezt jócskán meghaladja, nem véletlenül hívják ezeket szintetikus tesztprogramoknak. Eleve, tervezési de facto állapot értelmében olyanok, hogy ne hagyjanak belül egyetlen részegységet sem szunnyadni. Ilyen körülmények között meg ne csodálkozzunk, hogy a pl. 95W elvezetésére tervezett pasztázás a 150W-ot csak sokkal nagyobb delta T árán képes elvezetni. A tuning során pedig órajellel lineárisan, feszültséggel pedig négyzetesen nő a fogyasztás. 3,5GHz-es 3770K-t 4,5GHz-re húzva, 1V-ról 1,25V-ra emelve a feszültséget ez pontosan kétszeres disszipáció növekedés. Érthető, hogy a delta T is megugrik, ez így van rendjén.
Összefoglalva: nem az Intel pasztázása a rossz, csak a felhasználás módja nem az, amire az Intel azt tervezte. A fizika meg hozza a papírformát.
HGyu
-
windlord
őstag
válasz
04ahgy #27808 üzenetére
Azon kívül, hogy bömböl a gépemben a hűtés, semmi.
Értem én, hogy elbírja, de nekem ez a hangorkán amely a gépemből előjön amikor próbálok mindenből halkat venni nem elviselhető.Kövezzetek meg, de én delideltem.
Elégedett vagyok, jobb így nekem.
Elbuktam a garit, és akkor?
Felelősségem teljes tudatában tettem, hiszen a saját cuccom.A fizikát értem!
A proci attól még ugyanúgy melegszik, elbírja, ilyen a gyártástechnológia... stb.Arra reagáltam, hogy tud melegedni bőven, akár alapfeszen és igen játékok alatt is...
Amiről daveoff beszél az Sandy tulajdonság a hőfokok terén.
-
daveoff
veterán
válasz
04ahgy #27808 üzenetére
Pontosan, egyrészt ez a hőmérséklet dolog nem kicsit túl van lihegve, másrészt az intel se hülye, hogy használhatatlan procikat dobjon piacra. Ha valaki AVX-es LinX-et tol 24/7-be, annak mindenképpen érdemes delidelni, de a többi esetben nem hoz annyit, hogy megérje a garivesztés. 3770k-nál én is megcsináltam, és az volt a legszebb a dologban, hogy játékokban szinte semmit nem javult a hőfok, igaz LinX-ben közel 20°-al hűvösebb lett, de azt ki nem szarja le. Most a 4790K-nál már inkább a garit választom, játék alatt, pl BF4 multi, ahol rendesen igénybe van véve a proci, 55-65°C között mozog a hőmérséklet, szerintem ez nagyon baráti. AVX-es LinX-et elindítom fél percen belül 90 fok felett van a proci, ilyen terhelést az életben nem kap játékok alatt, csak sokan ebből indulnak ki...
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27804 üzenetére
100%-ban igazat adok neked. Hőfokban lehet igazán nyerni, MHz-ben igen keveset, szerintem, holott nem egy és nem két CPU tuningja van a hátam mögött. Kupakmoddal és anélkül is. Egész egyszerűen olyan az architektúra, hogy nem érdekli őt, ha 95-105°C a T(j). Egy i7-3770K, GIGABYTE GA-Z77X-UP7-ben, gyári rézmagos hűtővel üzemel nálam (tesztkonfigurációm), alapbeállításokkal, és 4 magon terhelve bizony a lap megadja neki a maximális turbót mind a négy magra, és ehhez a maximális turbó feszültséget is. RealTemppel indikálva a hőfokokat és CPU-Z-vel monitorozva az órajelet jól látható, hogy akkor kezdi (ráadásul ekkor is még csak egyesével!) visszavenni az órajeleket és a hozzá tartozó feszültséget, ha az adott mag megnyalja a 105°C-ot. Ez pedig így üzemel idestova 3 éve, csak akkor van kikapcsolva, ha kifújom belőle a port és amikor hardvert cserélek. Ráadásul nem csak nálam üzemel így, és nem csak én használom gyári hűtővel. A legtöbb nagy gyártó alaplapja pedig agresszíven bánik a turbóval, legalábbis az intel specifikációhoz képest.
Ez megfejelve nem gyári hűtővel még mindig kellő mozgásteret ad a tuningnak, a kupakmod és a garivesztés kockázata nélkül.
(#27807) windlord: És ha 70 fok felett leszel, akkor mi történik? Semmi! Ahogy a 80 vagy a 90°C-os határ átlépésekor sem történik semmi, pont úgy, ahogy a 100°C-ot meghaladva.
ricsi8800gt: boldogan halok meg, ha látok Tőled olyan hozzászólást, ahol van írásjel. Nem is kell a helyes pozícióban lennie, csak legyen valahol. Tedd be randomban valahova!
HGyu
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- JavaScript topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- iking.Hu - Apple iPhone 11 - White - 100% - Használt, megkímélt állapotban
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest