- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22995 üzenetére
Na jó, kezdek kicsit mérges lenni, ennek semmi se jó. Próbáltam amiket írtál, eredmény: venti felpörgés, indulás, leáll, venti felpörgés, venti leáll, alapra beáll. A f@sz kivan nekem ehhez nincs türelmem. A P35-el jobb eredményem volt mint ezzel. Még a tápra gyanakszom, holnap moddolom picit, de nem hiszem el, hogy egy FSP 350 PNR nemelég ehhez, ami simán felvesz 370W-ot konnektoron keresztül.
Itt vagyok most:
-
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22995 üzenetére
1000 köszi, ennek este nekiveselkedek, azért könnyebb egy tapasztnyalt tunyingostól tanácsot kérni, mint kisakkozni hosszú órák, napok árán, mi a jó
zuchy:
Úgy látom, majdnem ugyan abban a cipőben járunk, már CPU-k terén is. Én is egy E6750-et váltottam, de jó hülye voltam hogy eladtam bagóért (4500Ft), pedig G0-s volt, a P35-ben ment 3.4Ghz-t, ebben a P45-UD3P-ben szerintem lett volna abból 4Ghz, egy jó hűtéssel.
Minél előbb csináltasd meg a lapot, az az E0-s E5440 jóval többre képes, de a lapod is. -
válasz
PAtr0n #22994 üzenetére
A ramoknak nem számít a proci szorzója.
Loadline-t tedd enabledre.
A vtt-t "cpu termination" néven találod meg
Auton semmit ne hagyj a feszek közül! Szépen normalra lődd be kézzel őket. Az újraindulgatás helytelen ref miatt szokott lenni. Ennek elkerülésére mentsd le a profilt biosban az F11 billentyűvel és ha alapon indulna akkor F12-vel vissza tudod tölteni majd.
Szerintem kb ilyen feszekkel kezdj neki és utána majd csökkented:
Cpu vcore: 1.275V loadline on
Cpu term: 1,36V
Mch: 1,4V (sok egy kicsit, de sok ramod van és majd megy lejjebb)
Refek egyenlore auton.
Esetleg probalj meg mch reffel jatszani...
Cpu terminationt 1.2-re teszed, ekkor beallitod kézzel az mch refet az alap értékre. Ezután cpu term fel 1,36-ig, ez viszi magával majd a refet is, innen tudsz majd finoman egyet fel egyet le lépkedni ameddig nem lesz stabil -
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22990 üzenetére
De jó, hogy neked ez ilyen egyszerű, nekem már a 4Ghz se megy, de már egy rohadt 3.8 se.
Leírom az anomáliát:
Alap beállításokon minden fasza, bár még így is auton feszelgeti a magot ami nagyon nem tetszik tehát + hő amit rendesen észrevenni.
1. Ramok (4x 800Mhz 1Gb Kingston Hyperx Blue) leoszva 2x-re, 2.3V adva nekik (gyárilag is ennyi van rájuk írva, a BIOS meg csak 1.8-at akar nekik adni)
2. CPU 8.5X szorzón, 470-es fsb, tehát 3.99Ghz minden alapfeszen (kivéve a ramokat):
Először elindult a gép elsőre, örült is a fejem, Cinebench is lefutott (403pont, azért többet vártam) de Prime már hibázott pár másodperc után (Small FFT-vel indítva, hogy a ramot ne tépje).
3. Ezután szórakoztam a Load-line calibrationnal (enabled-re tettem), vcore kapott fix 1.27-et a gyári 1.2375 helyett. MCH +0.1V-t. Eredmény: felprögő ventik majd hirtelen leáll, indul, leáll, indul, aztán ha szerencsém van indul alapra tett fesszel, és a BIOS-ban piros figyelmeztetés fogad, hogy ejnye, piszkáltam a feszeket amikkel nem tudott indulni a gép.
4. Próbáltam az általad javasolt beállításokkal (pedig még 500fsb közelében sem vagyok), de úgy sem akar semmit a rohadék, csak felpörög, leáll sokszor, és aztán indul alapon.Amikor indult egyszer 3.99Ghz-en akkor meg nagyon elszállt a hőfok volt hogy 85fokot írt az Aida, biztos az auto feszelés miatt, ami nekem nagyon nem teszik.
Pár kérdés: BIOS-ban a Load-line calibrationt mire állítsam? Elvileg ez nem enged feszültség droppot ugye?
VTT fesz: Na ezt hol kell állítani, milyen néven találom meg? Lehet ez az okozója mindennek.
Az auto Vid feszelést ki lehet valahogy iktatni?mellesleg még gyanakszom a tápomra is, szereztem 4 pin to 8pin ATX átalakítót, a proci mellé, de lehet nem kap rajta elég kakaót, így modollok picit, szerzek neki másik ágról is +12V-t, ja és összeforrasztom őket, nem csatlakozózok.
Jó kis lap amúgy, gyorsabban is indul mint a P35, valahogy hamarabb átrágja magát a system self testen is.
kicsipapucs gyere már, szar van a palacsintában!
Ueda:
Igen, a szorzócsökkentésre is gondoltam, de addigra már elment a kedvem az egésztől, és beépült a P45.ha majd itt sikerült egy stabil 4Ghz feletti eredményt kicsikarnom, emberi hőmérsékletekkel, eljön majd az alulfeszelés és órajelezés ideje is.
zuchy:
És mersz így tuningolgatni hogy nincs meg 1 tüske? nem semmi. De láthatod, egyenlőre én is kínlódok, még a 3.82Ghz is instabil. -
zuchy
őstag
Úgy döntöttem, hogy megjavíttatom a foglalatot, mert tényleg aprópénz lenne és addig nem is érdemes tovább kínlódni, plusz az anomáliákat is megszüntetném és lehet csak kinyírom a procit. Szerintem 95% hogy a hiányzó tüske csinálja ezeket a dolgokat, nincs rá más magyarázat. Nézegettem 2600k-t, az szép tuningbarát, de már kifutó és használtat lehet kapni csak, az új LGA1150-ből vannak jó lapok, csak a procik nekem személy szerint nem jönnek be amiatt, hogy silány minőségű a proci és a kupak hővezető képessége. Mondjuk én a 4670K-t néztem az van még emberi áron, de így... Később jönnek még a jobb verziók, pl 4690k-de baromi drágák, nem ér ennyit az egész, mert akkor már a HD7750 is kevés lenne. Szóval inkább megpróbálom megcsináltatni hátha. Ha meglenne már csak a 4GHz, anomáliák nélkül, már elég lenne, de szerintm menne még feljebb is.
-
Ueda
senior tag
válasz
PAtr0n #22985 üzenetére
Nálam a feszültség csökkentése közben a szorzót is csökkenteni kell (Asus P5Q + Q9650). 2400 Mhz-et csak 300x8 beállítással érem el 0,950 V-on. Ha ugyanezt meg akarom csinálni 266x9-el 0,975 V-on, újraindulgat a bios. 1,000 V-al megy a 266x9 is. 250 x 7 = 1750 Mhz 0,875 V-al megy, de itt megint korlátoz a szorzó. A legkissebb feszt amit be lehet állítani a lapomon 0,85 V-ot, 300 x 6 = 1800 Mhz beállítással értem el.
-
válasz
PAtr0n #22989 üzenetére
Nagyon egyszerű a dolog részemről
500 feletti fsb-hez én 2x2GB rammal egy 1,40V mch, 1,40-1,42V vtt, cpu amennyit kér, meg a pll-en is emelsz egy kicsit (általában nem kell sokat). Nekem refek mindig auton voltak, sosem szórakoztam velük
De erről majd kicsipapucs bővebben -
PAtr0n
addikt
válasz
kicsipapucs #22988 üzenetére
Jó rendben, hagyom is. Viszont segíthetnétek kicsit Geza-val.
Beépült a helyére az UD3P, át kellett rendezni miatta z egész belet, nem gondoltam hogy ez ennyivel nagyobb
Még nem piszkáltam az órajeleket, egyenlőre Win7 reinstall van meg ami ezzel jár, szóval az érdekel, hogy a 4.4Ghz-hez mit érdemes piszkálni a Vid-en kívül. -
-
PAtr0n
addikt
Most kapcsolok, te még mindig az UD3R-el kínlódsz? Fura, elvileg ugyanolyan a Xeonunk (E0-s), majd meghajtom nemsokára egy UD3P-ben, és jelentek hogy nekem milyen beállításokkal megy 4Ghz fölé. Elvileg tudja, Geza60 kolléga hajtotta 4.4Ghz-en is ezt a professzort. Azt nem tudom hogy ebben a lapban e
-
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22983 üzenetére
Jönnek bizony, de a leköszönő EP35-DS3-mal csinálok még pár tesztet, a cél a stabil működés minél kisebb órajelen, a lehető legkevesebb fesszel. Eddig itt tartok:
Érdekes ez a lap. Amikor átállítom BIOS-ban az értékeket egyre kisebbre, baszik elindulni, mindig leáll és újraindul pár mp-n belül. Ha kikapcsolom a táp kapcsolóval, és várok picit, indul egyből az előtte beállított feszekkel és órajellel.
De itt még nem állok meg, megyek lejjebb
-
zuchy
őstag
Sziasztok!
Tesztelgettem a skew-kkal. A legjobb eredmény 4-5 perc volt a blenden ha az MCH 50ps a CPU 0
Akkor gondoltam emelek még a MCH-n de csak rosszabb lett. Utána gondoltam csinálom egyszerre, de úgysem. Ha csak a CPU-t emeltem, akkor sem. Próbáltam még ha az MCH skew 50ps, a CPU 0ps ott emelni a VTT-n és vagy az MCH feszt egyel fejlebb vagy CPU Skew 50ps, MCH Skew 100ps, de nem akarta.
Illetve olyan anomáliával találkoztam, hogy pl a WoT játékban 3,95GHz-en ha eltávolodok a tanktól nincs hanga a járműnek. Most visszatettem 3,82GHz-re, ott már van hangja...BF4-ben is volt hasonló anomália...
Pont a WoTra vettem, mert oda kell a proci, persze az elején E8400-akat néztem, aztán lett a Xeon. Modernebb játékokban jobb is a Xeon. Esetleg más biossal lehetne még? A Referencekkel is játszottam, de 5-6 értékkel az MCH refel lejebb nem indul a windows. Innen emeltem kettőt rajta, úgy se indult.Holnap kiveszem a procit és megnézem az adaptert, hátha...
-
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22980 üzenetére
Számos Gigabyte lapom volt már és van is... A P45-UD3P múlt idő lett ma reggel számodra
Köszi még 1x a lehetőséget, még a hétvégén összepattintom az E5440-el, és megnézem mit megyMasterDeejay:
Köszi az okítást, akkor majd jól lefeszelem, meg leszorzózom a procit, és jég hidegen bekapcsolom -
válasz
Geza60 #22980 üzenetére
Ez rendben van, azaz tényleg nem értek hozzá mi jó mi nem 775-ből csak a procikat néztem.
Itt azzal van a probléma hogy téves infó van fent az oldalukon. Mielőtt veszek egy lapot, megnézem mit támogat pontosan az adott rev-nek és biosnak megfelelően.Remusz911
Mindenkinek Giga lapokat ajánlok és ha gépet kell összerakni akkor Giga és Asus a fő irány.
Csak simán nincs szerencsém velük, ezért nem veszek saját magamnak ilyet. AMD-ből Abit kidöglése óta nem találok nekem való lapot, azaz a mostani Foxconn megfelelő de elvoltam Biostar féle lapokkal is, DFI lenne még jó de itthon nem lehet kapni. Intel részről utolsó saját lapom egy Chaintech 6LTM volt Penti2-essel játszósgépnek.Nem nagy gond mert ezt a xeon rendszert is csak összerakom, kijátszom vele magam aztán megy eladásra. De nyilván eladáskor előnyős tényező lenne ha alapból vinne egy átlag tuningot. Meg pont hogy cikket akartam volna róla írni hogy mire elég mai használatban. Mondjuk veszteség nélkül el tudnám adni a lapot aztán keresek másikat.
-
válasz
MasterDeeJay #22977 üzenetére
Pedig szerintem 775 tuningra a Giga lapoknál nincs jobb a piacon. Számos Gigabyte lapom volt már és van is, mindegyikkel maximálisan elégedett vagyok! EP45 UD3P, EP45T Extreme, X48T DQ6 ezek mind mind nagyon jól összerakott lapok és a tuningot is szeretik, az elsőhöz pedig nem túl nehezen és jó áron hozzá lehet jutni
Nálad a nagyobb probléma nem a "Gigabyteságban" van, hanem egy nagyon gyenge chipset van a lap alatt, ami nem szereti a tuningot. -
Remus389
veterán
válasz
nekem jó tapasztalataim vannk a giga lapokkal
az előző is az volt
kinek a pap...
pluszba még a színe is tetszik
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
Nekem is úgy volt anno az 1600-as rammal a menet, hogy támogatja a lap...de aztán mikor megvettem kiderült, hogy csak 1 modulnál képes kezelni. Duálba csak 1333 a max.
-
válasz
F_Zolee #22976 üzenetére
Megcsináltam a pin modot, azzal is csak 333-on megy.
Korábban a rossz tapasztalatok miatt megfogadtam hogy nem lesz giga lapom mert valamivel mindig megszívatnak. Másnak megveszem de magamnak soha. Ezt sikerült még 3x eljátszani hogy valami mindig szar volt. Ez a negyedik alkalom hogy átbasznak a Giga lapokkal. Valószínű valamelyik vicces kedvű emberke rakta fel a weboldalukra az 1600-as támogatást a prociknál, én meg jóhiszeműen megveszem mert a weblap szerint tudja. Hozzáteszem baromira nem értek intelhez, kénytelen vagyok követni azt ami le van írva a hivatalos oldalon. Akitől meg megvettem annak nem tudom mit mondjak, beégek hogy nem értek hozzá és minek vettem akkor meg...
Most pedig keresek egy baltát és megnézem hogy első csapásra ketté tudom-e vágni a lapot, azaz nem az túl könnyű lenne. Nem adom fel, inkább megnézem hogyan lehet szarráfeszelni a chipsetet valami vmoddal azzal hátha összejön.
Most 4. alkalommal is megfogadom hogy nem lesz több Giga lapom, nem azért nem nem szeretnék hanem csak és kizárólag azért mert ők nem szeretnék hogy legyen, mindent elkövetnek hogy ne legyen már jó nekem giga lappal. -
F_Zolee
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #22974 üzenetére
Abban a lapomban a Q8x-as procikat én se tudtam 340-nél jobban hajtani...szóval valami rejtett feature volt.
-
Ueda
senior tag
válasz
MasterDeeJay #22972 üzenetére
Úgy néz ki, antituning a lap. A gyártó oldalán sem írják, hogy többet tudna 1333-nál : http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4082#ov . (Gigabyte oldalt nem tudom linkelni, de a specifikációk lenne a lényeg.)
Mások is elakadtak vele 343-nál : http://www.overclock.net/t/1436836/intel-core-2-quad-q9300-on-gigabyte-ga-g41mt-s2-overclock-problem .
Asus p5kpl-am sem számít tuningos lapnak, de legalább kiírták, hogy OC 1600 fsb és ment is benne a proci 1600 fsb-ig : http://www.asus.com/Motherboards/P5KPLAM/specifications/ .
Illetve az elején nem voltam pontos, mert nem antituning a lap, csak kissebb fsb-vel rendelkező procikkal működik 1333-ig. -
válasz
F_Zolee #22973 üzenetére
Egy pinmoddal még megpróbálkozom. [link] Háta tényleg bios bug és kis erőszakkal menni fog. Meg azért annyira nem lehet szar hogy +8mhz fsb-től ne induljon el. Nem akarnám visszavinni mert jó áron volt.
Ueda
Ide van írva hogy megy benne 1600-as, tehát elvileg kéne vinnie alapon. Azért gyanakszom hogy bios bug. (legfrissebb F8a van fent, de F7-el sem ment)
Az újabb reveseknél csak 1333-asadok vannak, de az enyém még a régi legelső szériás 1.3-as. Volt régebben ilyen hogy a régi rev jobban ment mint az új azaz pl NF7 S2 v2 gyengébb volt tuningban amd-nél.
Nebaxamámeg emiatt vettem. -
F_Zolee
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #22972 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a G41 nem épp tuning barát.
Mondjuk anno asrock p45-ös lapom meg quadokat nem bírta. Szétfeszelte a vtt-t hiába állítottam be bármire...
-
Sehogy nem bírok 340 nél több fsb-t kiharcolni ebből a lapból. Bezzeg az ezeréves P965 még 500-al is bootol, csak hát az meg ddr2-es. Nem jövök rá mi kell neki, procinak vinnie kellene mert a P965-be bootol 400-al csak nem stabil.
Mit próbáljak még meg?
Alapon totál stabil, de a ramot is csak 1333-on kezeli ezért is kellene neki a 400-as fsb! -
válasz
MasterDeeJay #22970 üzenetére
Magam sem mondtam volna szebben!
Feszt és órajelet le és úgy nézze a kolléga, terheletlenül lehűlve, hogy hány fok. Szobahőmérsékletközelit kell kapnia, pontosan. -
válasz
PAtr0n #22969 üzenetére
Ha a proci hőmérője nincs bekalibrálva akkor teljesen mindegy milyen programot használsz. Beállítani érték eltolódással lehet de ahhoz valahogy valósat kellene mérni rajta külső hőmérővel.
Én úgy tudom hogy a sima cpu az a foglalat hője, legalábbis korábban az volt. A core meg a prociban lévő érzékelők. Pontosan nem tudod kiszámolni, mindegyik szenzor még a magonként is tévedhet plusz mínusz tíz fokot. Azt nem tudom hogy magas vagy alacsony hőmérsékletnél mennyivel mérhetnek félre, mert akkor hiába van bekalibrálva ha mindig mást mutat.
Nem kell halálosan komolyan venni a hőfokokat, nem azért rakták bele hogy te nézegesd hanem a proci saját magának időben le tudjon lassulni/kapcsolni túlmelegedés esetén. Aztán annál meg teljesen mindegy hogy 90 vagy 100 fokon kapcsol le. (bár előtte valószínű úgyis szétfagy ha húzva van)Nálam az X6 nál netezés alatt CPU 18fok, a magok 20 fokosak, ami baromság mivel 26 fok van a szobában. 10 perc után meg cpu 21 fok, magok 19 fokosak. Ennyire lehet ezeknek hinni... Nagyjából gondolom hogy terheletlenül nekem most 27-30 fok lehet. Nálam lefele csal.
A videókarik szenzora látszólag pontosabb, a vincsiké vegyes.
Nálad azok az értékek jelenthetnek pl 62 fok esetén 52 és 72 között valósan, ennyire pontatlanok a szenzorok.Azt kellene megcsinálnod hogy teljesen leveszel minden tuningot, a legkisebb órajelen indítasz és megnézed mit produkál terheletlenül. Ekkor mivel nem melegszik ezért közel szobahőmérsékelen kell mennie, azt meg meg tudod mérni. Kiderül tényleg csak nagyjából hogy mennyire mér félre a szenzor. Ja és persze hagyod hűlni a gépet előtte.
-
PAtr0n
addikt
válasz
MasterDeeJay #22968 üzenetére
Én úgy tudtam, hogy az Aida mér közel a legpontosabban. De mihez számoljak 5-10 fokot? Egyik mérés üti a másikat. Az E5440-nél a szumma alacsonyabb mint a magonkénti átlag, az E5450-nél meg a magok hűvösebbek, a szumma meg sok.
Ezen igazodjon el az emberfia. -
Alakul a konfig [link], vincsim már van a gép elindult és win8-at szépen viszi. (illetve táp ideiglenesen FSP 245-50PNA videókari nélkül inkább mert 6950-es kicsit sok lenne neki
és ramból is csak 1db)
Tuning még nincs azaz nem jövök rá mi miatt nem tudom húzni.
340 fsb felett nem bootol, azaz másodszorra indul és hibás tuningnak írja. Még kis (6x) szorzón is ezt csinálja. Sehogy nem megy 340 felett, windows alatt easy tune-el is ennyinél fagy ki. Ramot visszaosztottam de 1333-ig biztosan stabil.
A lap a gyári oldal szerint eszi az 1600-as procikat [QX9770]. Ez szerintem ez valami bios bug. (09/09/2013-es legutolsó bios van fent.)
Nem létezik hogy ne menjen 400-on, még a retró P965 is legalább bebootolt ennyin.
Holnap majd alkotok valamit, legrosszabb esetben pinmodolom 1600-asra.PAtr0n
Én még nem láttam olyat hogy pontosan mutatott volna akár milyen proci hőmérsékeletet. Szerintem vegyél egy átlagot belőlük. Plusz mínusz 5-10 fok amúgy sem számít, legyen 60fok alatt aztán kész
A 40-esnél nem jó valami, microkód/friss bios hiányzik. -
lmno
őstag
Akinek ilyen hasonló procija van mint nekem (Q9550), és valami jobb fajta GCN-es Radeonja, annak milyen tapasztalatai vannak a Mantle-vel? Van valami látható különbség, vagy nem sok?
-
válasz
Remus389 #22961 üzenetére
Nem követem a hazai használt árakat, csak ebay-ről rendelek. (ezt vettem ha még látszik: [link])
8-12eFt az átlagár a e5440-hez pl:11eft , a kicsik ennél olcsóbbak. e5405 6eFt De van e5450-es 15eFt. (itt alkudni lehet lefele, sztem 12-13e körül odaadná. Aztán határ a csillagos ég, e5460 15-16e, és így tovább...Licitesnél van esély ezen árak felére is, mostanában igen nagy a választék 771-es xeonokból. Ha valakinek elborul az agya az vehet 30-40 körül 8magos 16 szálas ES sandyt is asszem s2011-be quad chanellel.
Szerintem emiatt egy Q9550 reális ára max 13-15 lehetne, mert csak annyiban jobb hogy több lapban megy és nem kell átalakító hozzá, de xeonnak kisebb tdp-je van és (emiatt talán) jobban is húzható.
Aztán van xeonból az energiatakarékos (L) még kisebb tdp-s kicsivel drágábban, illetve a rendes nagy tdp-s megfelelő X széria amit nem vesz senki mert 120-150w-osak.
AMD vonalon még durvábbak az árak, 4 magosok 3eFt-tól amit SENKI nem vesz már meg mert nem megy asztaliban, a szerverekhez meg 2 vagy 4 proci (de 8-as is van) kell és csak fölöslegesen zabálná az áramot. Itt is van 16 magos opetron 40eFt, 8 magos 25eFt. Sajnos AMD-nél egy szálas teljesítmény gyenge, így csak annak érné meg aki több szálon dolgozik.
Belementem a témába, mert sokáig le akartam cserélni az X6-ot és a lehető legolcsóbban próbáltam megoldani valamint vonzottak a szervercuccok. Munkámból adódóan tudom hogy válogatott dolgokat szánnak szerverbe(, vagy az asztali a hulladék?). -
belaazallat
addikt
válasz
kicsipapucs #22962 üzenetére
-
PAtr0n
addikt
válasz
kicsipapucs #22962 üzenetére
Na majd én leverem a jó kis Yorkimmal P35-ben, csak várd ki a végét!
Amúgy nem semmi eredmény, grat hozzá!
Azért tedd rá a vizet is, kergesd meg úgy is mit megy! -
Az után a hulladék, ótvar QX9770 után egy épkézláb eredményt is sikerült összevarázsolnom, miután visszavettem a topik valaha volt legjobb Q9550-ét (L830B550 1,12V vid, lipi procija ez volt, nálam is járt már 2x. Páraknak talán mond valamit).
Íme egy kis előmelegítés, amíg nem kap jeget, vagy vizet, remélem tetszik:
Egyben ez kihívás is! Tessék próbálkozni leverni bármilyen York procival a fenti eredményem, kíváncsian várom! -
Remus389
veterán
válasz
MasterDeeJay #22960 üzenetére
Egy 7850-es plusz egy 2500k+lap nem jön ki 60-ból. A 775-re nem kell költenie mert már megvan. különben kijönne, ha belekalkuláljuk hogy eladja a mostani cuccait
mondjuk lépésekben, megveszi a videókártyát, eladja a régit, kb 15.000 Ft-ja bánja
megnézi hogy működik-mennyit javult, ha elégedett, hagyja ahogy van, ha nem akkor továbblép
marad 45. ezer, a Q9550 is megér egy huszast, egy használt 2500K 35 ezer, ismét 15.000 mínusz
a RAM az kb egyárban van
a lapot nem tudom, pár ezer lehet a csere-bere
kb 35-40 ezerből ki lehet hozni a cserét
WoW 8 eft-ért Xeon E5440, grati! valóban elég ütős gép lesz, jobb mint az enyém !
-
válasz
gtamate2 #22959 üzenetére
Ha összesen van 60eFt-ja akkor teljesen logikus hogy videókártyát vesz és a maradékot félreteszi későbbre hogy lecserélhesse a 775-öst, bár pár évig ki lehet vele húzni.
Egy 7850-es plusz egy 2500k+lap nem jön ki 60-ból. A 775-re nem kell költenie mert már megvan.Egy olcsó játékgépet rakok össze éppen és már csak pár dolog hiányzik. Vettem 8eFt-ért egy Q9550-nek megfelelő de kisebb tdp xeon e5440-t és 10eFt-ért hozzá Giga 1600Fsb-s G41-es DDR3-as lapot. Tény hogy elavult a 775, de ennyi pénzből nem lehet többet kihozni, ja de talán 6eft kisebb xeon e5410 egy jobb tuningal.
Ha összeáll a gép akkor mindenképpen írok logout bejegyzést róla. Meglátjuk mit tud majd mit tud egy 2007-es proci.Videókarinak 6950@70 lesz benne, ram még kérdéses mert a noname szerverramot nem eszi meg (12eft 8gb, de így az olcsóság is ugrik, nincs kizárva hogy egy speckó dologgal javított eredetileg rossz ram lesz benne) Cél hogy a legolcsóbb gépet rakjam össze amivel még épp megy minden közel maximumon. Nem egyszerű.
Ja és senki ne értse félre, nem azt mondom hogy mindenki rohanjon venni 775-ös rendszert...de majd a tesztből amúgy is kiderül mire elég. -
gtamate2
veterán
i5 kerül 50-60k-ba? i5 4400 - 44k újonnan, használtan nézhetsz egy 2500k-t vagy 3470-et 35k körül tuningolhatod is ha szeretnéd. Alá lap meg memória már nem nagy tétel és rájössz hogy a minimum FPS sokkal jobb lesz mint a q9550 alatt. Egy 7870-et is jobban kihajt egy i5, 775-re már nem költenék
-
Öreg vagyok én már!
Nálam a 280 az örökre GTX280 marad, a jó kis öreg harcos! -
-
PAtr0n
addikt
válasz
Remus389 #22941 üzenetére
R9 270 = 7870
r9 270X = 7950Azt azért hozzáteszem, hogy a 7-es széria jobban megéri használtan, mert a fenti 2 kártya kicsit jobban teljesít átnevezett megfelelőjéhez képest. Előbbi 3%-al, utóbbi 5%-al.
lmno:
Ha fontos a multi, arra kevés lesz a Q9550, felesleges mellé 270x, nekem a sima 270-et sem tudja kihajtani a Xeon E5440 (ami húzva Q9650 szint). Ugráló fps, a GPU kihasználtság 65 és 100% között, attól függően mennyi feladatot nyel be a CPU.Single játékokban viszont foylamatos 100% GPU load, szóval nem mind1 mikkel játszol.
-
lmno
őstag
válasz
senzaj #22950 üzenetére
Azért szerintem nem mindegy, hogy 80-100 vagy 200 ezret költ az ember
F_Zolee: Igen, én is úgy gondolom hogy jobb most egy erősebb kártyát venni, mégha nem is tudom annyira kihasználni, de később ha tényleg procit cserélek, legalább azt nem kell.
Egyébként használtat nem nagyon akarok, újonnan ilyen 7000-es szériából meg nem nagyon van már. Most láttam egy 280-asat 62 ezerért, az se lenne rosszAzon 3 giga ram van ráadásul.
-
Remus389
veterán
válasz
senzaj #22947 üzenetére
és ha nincs rá keret? akkor ne vegyen jobb videókártyát?
azért mondjuk, ha játszik az ember elsősorban a videókártyára költsön, a processor legyen másodrendű
F_Zolee értelmetlen olyan erős videókártyát egy Q9550 mellé betenni, szerintünk 7850/7870-est max, ezek használtan 30-35 ezer Huf, ha eladja az 5850-est, olcsón megússza
-
Remus389
veterán
válasz
MasterDeeJay #22945 üzenetére
szerintem is az erős videókártya, gyenge processzor a nyerő kombináció játékokhoz
pontosabban inkább a videókártyára költsük a keretet
-
Hasonló gondban voltam én is.
Igaz nekem Amd X6-ossom van ami csak a plusz két magban erősebb.Egy X4 nagyjából Yorkfieldel van egy szinten azonos órajelen de lehet a yorki kicsit gyorsabb.
Sokáig filóztam hogy cseréljek legalább sandy-re de inkább vettem erősebb kártyát és nem bántam meg. 6950-ről váltottam 7970-esre és így is másfélszer annyi fps-em van még úgy is hogy elvileg procilimit van. Én nem cseréltem le a fél belét a gépnek plusz 0-10% fps-ért.
Játékoknál alapból a videókari számít igazán. Nem érné meg lecserélni pár fps miatt a fél gépet.
Az új 270-280 széria nem éri meg a pénzét ha használtan jóval olcsóbban kapsz ugyan olyan 78xx 79xx szériás kártyákat amit szinte megegyeznek velük.
Egyszerű a dolog, vegyél használtan egy 7850-70-est és ha valami csoda folytán nem lenne elég akkor még mindig utólag cserélhetet a rendszert. Az biztos hogy a játékok nagy része közel maximum grafikán futni fog FHD-ben a mostani prociddal is. Esetleg multiplayer játékoknál okozhat lassulást.
Ha azt a procit fel tudod húzni 3.8-4Ghz-re akkor jó darabig elég lesz még erősebb kártyával is (pl: 7950-70). Én már csak abban hiszek amit látok azaz hogy amivel játszom az megy maxon, nem lassul, nincs microlag és ha ezt tudja a mostani is akkor nincs értelme pénzt kidobni. -
Remus389
veterán
-
Remus389
veterán
szerintem nyugodtan vehetsz olcsón használt 7850/7870 2gb videokártyát, ha jól tudom a 270x ugyanez, csak a feliratot cserélték le
Full HD mellett valóban a video kártya dolgozik leginkább, viszont vannak processor igényes játékok, sőt pályák, ahol visszafoghatja már a core2quad (kérdés persze mennyire, játszható attól Még vagy sem )
ezért szerintem nem érdemes ettől nagyobbat beletenni, talán Még egy 7950 beleferhet
-
lmno
őstag
-
Remus389
veterán
szerintem egy alaposan megtunningolt q9550 mellé HD 7850, 7870 illik max (illetve annak az újabb verziói )
ha nem tudod jól húzni, akkor 7850 2gb, kb 30.000 ft, az 5850 kb 18.000 ft eladni, tehát 12000 Ft a csere
de persze alattam is írja Mr. Obvious , ha lecsereled az egészet, gyorsabb géped lesz, több pénzért
-
lmno
őstag
Üdv!
Milyen videokártyát érdemes venni egy Q9550 mellé manapság? Ha kell, tudom húzni valameddig , bár nem egy világbajnok a lapom sajnos.
Max. 50-60 ezerig, inkább Radeon-os vonalon. Pl. 270X, vagy már az is sok lenne mellé?
Egy 5850-et váltanék.Thx
-
válasz
gtamate2 #22935 üzenetére
Megpróbálhatom de nem hiszem hogy emiatt ne menne. Számítottam rá hogy nem megy benne.
Nagy sűrűségű ramot csak igen kevés inteles lap kezel. Ez a ram egyébként szerverbe való szervezésű csak ecc és reg nélkül, fixen 1333-as és ráadásul DDR3L 1.35v nem pedig sima. AMD nél ez nem probléma mert a szerverbe is hasonló memóriavezérlő van mint az asztali prociknál.. Intelnél meg szinte semmi nem eszi meg asztaliból, de valahol érthető is. Cserébe olcsó volt 24eFt 2x8gb...tudom hülye vagyok hogy ilyet megveszek de amikor vettem akkor közel 2x-ébe került ennyi ram itthon, bár most sem olcsó...ja meg persze SK Hynix AFR chipes ami 1600+-osokon szokott lenni de nincs olyan gépem amivel megnézhetném mit tud.
Megpróbálom hogy egy másik rammal elindítom majd beállítom fixre a ram órajelet/feszeit/időzítéseket hátha menne, de tuti azzal van a baj hogy nem eszi ezt a fajta ramot. -
gtamate2
veterán
válasz
MasterDeeJay #22934 üzenetére
Nem lehet lejebb venni a 1066-ra az 1600-as ramjaid? Próbáld meg úgy szerintem.
-
Sikerült vennem viszonylag olcsón egy GA-G41MT-S2 rev 1.3 lapot ami alapból tud 1600-as fsb-t és DDR3-at fogad. Most postára várok hogy megérkezzen Izraelből
egy E5440-es Xeon amit szeretnék 3,4Ghz-en hajtani úgy pont 1600-as fsb-lesz és a ramokat is ilyen osztóval ddr3-1600-on.
Aztán ramból nem tudom milyen órajelű kell ezeknek? 1600-ast? 8gb-os nagy sűrűségűt nem ette meg, így le kellene cserénem 2x4gb-ra de milyenre?A lap kezeli a xeonokat, ment benne az E5410-es (ami persze Írországi
) is kölcsön ramokkal, de nem volt időm tuningot tesztelni. A célom hogy egy közepes-erős játékgépet rakjak össze belőle, van hozzá egy Sapphire nemref 6950-esem amit még moddolni kell (egy chippet átkötni) 6970-esre. Hűtésnek szokásos AC Freezer7-es bevállt lesz. Tápból valami átlag márkás 450-est veszek, SSD-ből legolcsóbbat aztán ha kijátszogattam vele magam akkor megy eladásra. Az biztos hogy jól jár vele aki megveszi, még mindig elég erősek ezek a procik közel max grafikás játékra.
-
PAtr0n
addikt
válasz
Geza60 #22929 üzenetére
Épp az veszem észre, hogy kevésbé melegszik, bár lehet nem mérvadó túlzottan, mert azóta kicsit szellősebb a házam amióta utoljára néztem E5440-el. Viszi a 9-es szorzót, de ledöglik nagyon hamar. 400-as FSB-is instabil. Nem is tudom most mi legyen. Tudom, hogy van benne potenciál, de itt már végleg kifingott a P35.
Gyakorlatilag most gyengébb a gépem, mintha benne hagytam volna inkább az E5440-t.
Szomorú vagyok. -
-
PAtr0n
addikt
No végre ki tudtam próbálni az E5450-et, megjött az adapter (köszi Geza60!
)
A proci maga jó lenne, de az EP35-DS3-ban buktam a 9-es szorzót ami ezzel a CPU-val jön, még 400-as FSB-n is instabil a rendszer. 8-as szorzóval 435 FSB még oké (3.44Ghz). A másik cumi, hogy CPU fine clock ratio most már nincs, ergo 8.5-ös szorzót nem tudok állítani, úgyhogy ennél a 3.44Ghz-nél megáll a tudomány. De nem baj, mert Cinebenchben még így is 19pont híján, majdnem behozza az 5440-emet, ami 3.79Ghz-en járt a teszt alatt. Ez C0 steppinges, az 5440 meg E0. Ezekkel sose voltam tisztában, melyik jobb, és miért?
Meg úgy vettem észre, hogy ez proci hűvösebb, szóval nincs mese, most már kell egy normális lap alá, mert megőrülök! kicsipacsker hallod? -
biacsia
tag
válasz
senzaj #22925 üzenetére
Igen! Érezni fogod a különbséget!
Én Q9550 /i53570k cserét léptem meg.
Nekem , ami a leginkább javult, az az, hogy eltűntek a játékokból a mikrolagok.
Sokkal "folyékonyabb" képet adott u.a. a vga (560Ti volt ) a váltás után.
Amennyiben csak "netezel" a következő 20 évben hű társad maradhat! -
senzaj
senior tag
Egy újabb off: egy i7 2600K-ra megérné váltani? Mennyi gyorsulást hozna kb?
-
Visszajött hozzám a topik legjobb Q9550-e.
Tesztelgetem lentről szépen fölfelé. Először FSB-t nézek vele.
1.10V VTT mellett 440-es FSB-ig jutok.
1.20V VTT 471-ig elég.
1.34-gyel megy 500-at.
1.44-gyel 540 valid.Szerintem sokat adsz neki kolléga! GTL-ekkel meg skew-kkal kell játszani, nálam ezek számítanak sokat.
-
Szia!
Én UD3P-ben nézegettem Xeonokat anno
500FSB-hez kellett már 1,4-1,42V mch és a Vtt is 1,36-1,38V, viszont 1,2V körül az összes vitte az 500 fsb-t prime stabilan. Minden refem auton volt, mch és cpu refek is.
Hőfokokat nézve bőven mehet még feljebb órajelben, kicsit adj a feszeknek és megindul az! -
zuchy
őstag
-
zuchy
őstag
válasz
kicsipapucs #22918 üzenetére
Na megpróbáltam csökkenteni az MCH refet miközben a proci ref auto. Ha normálon hagytam az MCH refet, akkor ment a Blend 2 percet kb. Amikor elkezdtem csökkenteni egyesével, akkor már nem töltött be a win.
0.7V alatt meg már nem bootolt. Normálhoz képest egyel nagyobbal meg hibázott 1 másodperc után.Nem tudom hogy lehetne átlépni a ~465 Mhz FSB-t... Esteleg másik bios? Most az F12 Xeon mikrokódos változata van fent. Én úgy tudom, hogy ennél a lapnál nem ez a legtuningosabb bios. Talán az F11b.
De most belövöm jóra a 3.95GHz-et.
-
-
zuchy
őstag
válasz
kicsipapucs #22915 üzenetére
Az nem jó hír... A proci Refet akkor állítsam normálra, és kedzjem el csökkenteni az MCH Refet?
-
-
zuchy
őstag
válasz
kicsipapucs #22913 üzenetére
1066-osak. Még adtam a VTT-nek 1.34-et, a procinak is még feszt, de amint rányomtam a teszt futtatásra 2 másodpercen belül eldobta a 2-es magot. Érdekes, hogy csak az 1-es vagy 2-es magot dobta el. A 3-ast 4-est egyszer se. Egyébként ez egy olyan alaplap aminek a proci foglalatából hiányzik egy tüske.
Az előző tulaj használta 4 magossal, 2 magossal és nem volt gond vele. Szerintem ha ez lenne a gond el se indult volna már a gép.
-
-
zuchy
őstag
válasz
kicsipapucs #22897 üzenetére
Kipróbáltam az a beállításokat amiket javasoltál, de 1 perc után az egyes magot eldobta. VTT: 1,3V MCH 1,36V, CPU Skew 0ps. A többi pedig régebben készített ajánlott beállításaiddal volt, kivéve a ram szorzót, az 2.00D meg a ramok 7-7-7-24-en mentek. New értem mi ez a fal itt 4GHz-en... Hogy fog ez menni 4GHz fölött?
-
válasz
senzaj #22902 üzenetére
Na, átnéztem azt az érthetetlen oldalt.
Hát a wr az ennyi:[link]
Kicsit több mint 2x annyi, mint a tiéd!
Erősen cpu limitált vagy 3dmarkban, de ahogy nézem, nem fogja vissza a GPU score-od és ez jó! Kihajtja a vidkarit. Emelhetsz kicsit a vga órajelén, amíg emelkedik a pontszáma a tesztben. De nemsokára biztosan eléred a határt, amíg a cpu tudja tartani a lépést.szerk.: Kösz srácok, hogy esnétek le a lóról!
-
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs #22907 üzenetére
kicsipapucs for president!
-
válasz
kicsipapucs #22907 üzenetére
Csak összejött
-
-
elistvan
őstag
válasz
kicsipapucs #22905 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
-
elistvan
őstag
Lehet buta a a kérdés de egy e-s xeon 80w fogyasztással (mondjuk e5450) van ugyanolyan teljesítményű mint egy ugyanolyan de x-es?
-
-
senzaj
senior tag
válasz
kicsipapucs #22901 üzenetére
Én közben gyorsan lefuttattam egy ilyet.
Nem tudom, hogy milyennek számít...? -
válasz
senzaj #22900 üzenetére
Jóvanna!
HWBot-on kellett a cpu kraft, hogy enyém legyen a világrekord, GT430 64 bit 3DMark Vantage-ben!
5,1GHz-es 2600k ellen próbálkoztam régen 3,8GHz-es Q9550-nel. Aztán, ha már nálam van ez a proci, gondoltam nyomok egy próbát, hátha fel tudom annyira húzni a QX-et, hogy a CPU-score növekedés miatt első helyhez elég pontot kapjak. És bejött, jócskán enyém a wr (300pont).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- BestBuy topik
- Házimozi haladó szinten
- Automata kávégépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Marcona Socket AM5-ös deszka érkezik a Maxsun gondozásában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Update 06.11. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest