Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80026) PROTRON válasza #90088192 (#80022) üzenetére


PROTRON
addikt

Szakmabeliként azért kicsit pontosítanék a hazai viszonyokat illetően ha nem haragszol (gondolom az AU vagy Ausztriát illeti, vagy egyenesen Ausztráliát).
Az RCD (Fi relé vagy hiba-áramvédőkapcsoló rövidebben ÁVK, csak hogy a kolléga hazai boltban megtalálja) terén a 100mA hivatalosan csak betonkeverő és egyéb hasonlóan "problémás", mobil gépek esetén alkalmazandó idehaza vagy németorszában, főként építkezés idejére, ahova elvileg ugye nem megy be sem gyerek sem senki olyan aki nincs felkészülve az építési területen leselkedő veszélyekre.
Általánosan dugalj áramkörök esetében 30mA a legmagasabb ami lakásokba való, még igazából fix bekötésű bojlerhez is. Ha levágja, akkor inkább bojler csere.

Ma már vidéken a családi házaknál elektromos szolgáltatói előírás, hogy a telek határra kerülő fogyasztásmérő szekrényben, a mérőórát megelőző tokozatban kell elvégezni a bejövő PEN vezető potenciálrögzítő földelést, majd a földelő vezető külön választását a közös sínről és külön vinni, megszakítás nélkül a mérőhelyen keresztül az ingatlanba.
Belvárosi, társasházi lakásoknál, ahol még nem újították fel a főelosztótól kezdődően a fővezeték hálózatot, ott valóban a lakás elosztóban csinálták meg anno a PEN szeparálását. Van is belőle bonyodalom bőven, pl amikor kezdő eNberkénk a bejövő PEN-t egyből beleköti egy ÁVK-ba, majd utána csinálja meg a szétválasztást...vagy nem is csinál egyáltalán, mert hát ott az ÁVK. Aztán meg a kollégája elfelejti dugalj szerelés előtt leellenőrizni a feszmentességet és két külön kézzel fogja meg a fázis-nullát hogy tutira belekerüljön az áramkörbe.

Egyébként telephelyeken, erőgépek esetében van külön védő célú földelőszonda, de ott az külön van méretezve.
Mert pl egy családi háznál az agyagos talajba ha 1 méter mélyre leásol, majd lefúrsz 3m rúd földelőt, akkor sem fogsz olyan szintű földelést elérni, hogy ne kelljen ÁVK.
Ugye az általad írt "bizonyos távolságra vagy" esetében ott a földelés elvileg 2 ohm vagy alatta kéne hogy legyen, míg amit leütsz szerencsével "csak" jóval 10 ohm felett lesz, ami halottnak a csók 50 volt feletti feszültség tartományon.

Míg ÁVK esetén, ahogy Te is pedzegetted, elegendő a fenti szonda, hogy el tudjon indulni a hiba-áram abba az irányba. Emiatt azaz áram hiányozni fog a nulla vezetőről.
Az ÁVK-n belül normál üzemállpotban az előre menő és visszafolyó áramok gerjesztése a tekercsre zérus, tehát egyensúlyi állapot lép fel.
Az ÁVK az egyensúlytól való eltérést figyeli, ahogy Te is írod, nem a hiba-áramra old le, hanem a hiányzó áram miatt kibillent egyensúly miatt.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.