Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #40998 üzenetére
Egy kicsit kevésnek érzem az infót: az egy dolog, hogy a feszültség (tartomány) és a maximális tömeg adott, de semmi más? Kémia, meglévő töltő, kapacitás nem meghatározott? Mert egy ilyen telep szinte akármilyen kémiájú akkumulátorokból összehozható: NiCd, NiMH, Li-ion / -polimer, de még VRLA-ból (zselés ólomakkuból) is létezik olyan, amelyik könnyebb 40 dekánál. Ha az adott tömeghez legnagyobb energiatároló-képességet szeretnéd, akkor lítiumion (két vagy három soros cellát), ha a legolcsóbbat, akkor 12V-os VRLA-t választanék. De ha valamelyikhez adott a töltő, úgy egyszerűbb a választás.
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #41006 üzenetére
Innentől kezdve annyi a kérdés, hogy mekkora áramfelvétele lesz a terhelésnek? Illetve hogy van-e hagyományos NiMH-töltőd (kapacitástól függően AA-, C-, D-mérethez), esetleg labortápod (ólomakkuhoz), vagy mindenképp venni / készíteni kell egy egyszerű töltőt is?
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #41655 üzenetére
Angolul vagy németül tudom. A magyar helyes nevét nem. Sokan és sokfélét gyártanak. Sajnos nem a legolcsóbb alkatrészek között található.
Egyébként: Incremental encoder (E) vagy Inkrementaler Drehgeber (D).
eBay-en: [link]
[ Szerkesztve ]
-
kjani18
őstag
válasz DrojDtroll #41652 üzenetére
Bontott egeret. Némi átalakítással...
Nagyságrenddel olcsóbb megoldás.[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #41663 üzenetére
Igen, ráadásul az inkrementálisakat pont erre találták ki. A konstrukciója magyarázza az árakat. Van olyan, ami képes fordulatonként 320,000 impulzus leadására is. Másik véglet pedig az akár 10.000-es fordulaszám. Mikrokontrolleres alkalmazásokhoz gondolom simán "fekszik" az eBay 16 USD árú cucca is fokonkénti 10 impulzusával és 6000 rpm-mel.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #41666 üzenetére
Piciny logikával a forgási irány is hozzáférhető, így akár balra-jobbra, előre-hátra számlálást mérést is lehetővé tesz a két fáziseltolt kimenetével.
Amire figyelni kell még, az a csatolóelem, ami a jeladót a "mért" forgórésszel összeköti. Nem megyek részletekbe, de koaxialitás, nyomatékproblémák adódhatnak.
Csak példának: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #41685 üzenetére
A pontos felbontása 360/600 fok impulzusonként, azaz 0.6 fok.
-
artiny
őstag
válasz DrojDtroll #41711 üzenetére
hat a testverem,en csak ott voltam es amikor kiesett az elem belole eltettem, szoval nem en tortem szet - en nem tennek ilyet
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #44488 üzenetére
Próbálkozhatsz a meglévő kapacitás 2x, 3x értékével, de nem biztos, hogy sokra mégy vele. A relatív nagy kisütőáram miatt nem sokáig tárol, továbbá nem ad stabilitást, az 5 V azonnal csökkenésnek indul.
Jóval hatékonyabb a primer oldali 400 V-os puffer értékének növelése. A kapcsolóüzemű tápegység ugyanis folyamatosan szabályoz, akár még 100 V körül is biztosítja a stabil kimenőfeszültséget. Továbbá itt a nagyobb feszültséghez kisebb áram párosul, lassabban sül ki a kondi. Még így is, hogy kisebb a kapacitás.
Több másodperces áramszünet is áthidalható ezáltal. Számítógép tápegységénél is hasznos tud lenni, amikor a 2x 220 μ kapacitást megnöveltem 2x 330 μ-val, vagyis összesen 2x 550 μ lett.
Utána olyan áramszüneteknél, amikor a világítás egy pillanatra elment, gép ment tovább. Jelenlegi tápegységemhez is tervezek elméletben egy kondenzátortelepet, amihez bontott TV-tápokból szedném össze kondikat, de azt nem fixre kötném (bele sem férne), hanem egy külön csatlakozóval oldanám meg, továbbá egy soros dióda lenne beiktatva, meg egy áramkorlátozó ellenállás.
A kondenzátortelep az ellenálláson keresztül töltődne fel lassan, így elkerülhető a durva áramlökés. Áramszünet esetén viszont a diódán keresztül adná le a tárolt energiát. (UPS-t nem akarok, annyira nem kritikus alkalmazás, csak néha bosszantó egy-egy rövid kimaradás.)
Esetemben így nézne ki, ezt egy meglévő rajz átszerkesztésével dobtam össze:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Ribi
nagyúr
válasz DrojDtroll #44491 üzenetére
Csak ahhoz szét kell kapni a tápkockát ha lehet egyáltalán és oda bepréselni.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #44491 üzenetére
Nem csak elég, hanem sokkal hatékonyabb, a rövid áramszünetek ellen.
Viszont ésszel kell csinálni, a nagyobb feszültség és az okozható károk miatt a biztonságra is ügyelve, valamint a növekvő kapacitás --> növekvő bekapcsolási áramimpulzus tényét is figyelembe véve, az adott konstrukciót előzetesen tanulmányozva.
Az eredeti kapacitás duplája általában nem okoz komplikációt, ez már TV-javítások alkalmával is bebizonyosodott.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
nagyúr
válasz DrojDtroll #44494 üzenetére
Lehet jobban járnál, ha vennél valami kicsi szünetmentest. Nem azért, mert Kernel leírása nem megfelelő, hanem azért, mert nem veszélytelen, amire készülsz.
[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #46474 üzenetére
Egy fémdarab, amelyet nem gerjesztenek semmivel és nem használod egy vevő részeként (azaz nem működik antennaként), nem válthat ki ilyen hatást. Persze árnyékolhat, reflektálhat, némi segítséggel villámhárítóként funkcionálhat, de önmagában zavaró elektromágneses tér keltésére nem alkalmas.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #46474 üzenetére
Mint @And írja: reflexió, azaz visszaverődés, ami fáziseltolással érkezik az eredeti jelhez képest egy/ugyanarra az antennára.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #47467 üzenetére
Ilyen definícióhoz egy 2x erősítésű műveleti erősítő.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #49674 üzenetére
Egybeépítettel nem, de motor-encoder kombinációval igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #49680 üzenetére
Erre nincs válaszom. Ahol használtuk, az ipari környezet volt, két nagy motor "tevékenysége" volt vezérelve/ellenőrizve az enkóderek által. Ott minden fontosabb volt, mint az általuk termelt zaj. Sajnálom!
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #50738 üzenetére
Három szokott lenni rajta (3 fázis), esetleg egy negyedik (csillagpont / test).
Nem tudom így fotó nélkül elképzelni, egy ilyen képet találtam csak, amin 8 vezeték van:
[ Szerkesztve ]
-
IstvánLászló
senior tag
válasz DrojDtroll #51159 üzenetére
Egy ilyen rendszerben szervomotorokat alkalmaznak szerintem.
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
IstvánLászló
senior tag
válasz DrojDtroll #51165 üzenetére
A szervomotoroknak sok sok típusa létezik.
Itt a link, lenti sorban, egyenlőre ennyit tudok segíteni most neked.
https://www.google.hu/search?q=szervomotor&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjev7L1jarLAhXrB5oKHS7ICooQsAQILw&biw=1024&bih=635
Remélem segítettem neked ezzel.
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51218 üzenetére
Elméletben van, beszerezhetőséget nem néztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51222 üzenetére
Nem foglalkoztam ilyenekkel, de így rákeresve:
http://www.google.com/images?q=stepper+motor+5+phase
A bipoláris mintha gyakrabban előfordulna.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51224 üzenetére
Úgy látom, kicsit másképp kell értelmezni, az 5-fázisú léptetőmotorok vezérelhetők unipoláris és bipoláris módban egyaránt.
Unipoláris meghajtásban szükség van a csillagponti kivezetésre, tehát ez legalább 6 kivezetés összesen:
Vagy szükség van a tekercsek független (10 db) kivezetésére:
Amit csillagba is lehet kötni, így unipoláris és bipoláris meghajtást egyaránt kaphat. Utóbbi esetben a csillagpont levegőben marad (hasonlóan a háromfázisú AC-motorok működéséhez, ahol a csillagpontot nem fontos bekötni):
Ha a tekercsek belsőleg körbe vannak kötve:
Akkor csak 5 kivezetés van összesen, amit bipolárisan lehet / kell vezérelni.
A szimplán unipoláris léptetőmotorokat arról lehet felismerni, hogy a fázistekercsek középkivezetéssel rendelkeznek:
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #51272 üzenetére
-
yohnsee
tag
válasz DrojDtroll #51254 üzenetére
Személy szerint a Sprint layout-ot favorizálom, szerintem egy hobbi/félprofi szinten simán kiszolgál.
Ha kell segítség benne, szívesen segítek.AVR
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51280 üzenetére
Feszültség csak egy dolog, ott van még az áram, csúcsáram, kérdése is. Védődióda legyen benne integrálva lehetőleg, bár ez általában adott. Amellett a motoron is legyen dióda, ez persze csak egyirányú DC-meghajtás esetén lehetséges.
Webáruházak oldalain lehet ilyenkor turkálni, csak egy példa:
http://www.hqelektronika.hu/hu/category/tranzisztor_fet
(#51285) csabyka666
Ahogy már korábban is fejtegettem, élete során a 3300 is lemehet valamikor 2200-ra, a tulajdonos talán észre sem veszi (még 1000-nél sem) vagy talán most van 2200-on, az adott esetben.
Felhasználási cél, terhelés függvénye is. Lehet olyan, hogy valaki gépéhez megfelel, évekig elmegy, de az is lehet, hogy emiatt kell majd hamarabb javítani ismét.
Tehát ez egyéni megfontolás kérdése is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51254 üzenetére
Van olyan program is, amelyik 200 pin/pad határig ingyenes, tehát az sem mindegy, mire kell. Vagy van például a Chrome-alapú EasyEDA, bár nem tudom, mennyire alkalmas.
Mindenesetre legutóbb a próba kedvéért ebben rajzoltam egy Li-ion kisütő-kapacitásmérő áramkört. Egyúttal közre is adom a "bonyolult" technikát, hátha mást is érdekel, illetve később keresővel megtalálható:
FET áramgenerátort használtam terhelésnek, ami biztosítja a stabil 200 mA terhelőáramot, a kívánt feszültségtartományban. Ez fűti el az energiát, tehát hűtőbordára kell szerelni.
Az áramot az 570 Ω ellenállással lőttem be pontosan 200 mA-re, de amellett még befolyásolja a 3,3 Ω, illetve a tápfeszültség is, ezért stabil 12 V-ot igényel.
Egyébként a tranzisztor B-E feszültsége / 3,3 Ω határozza meg a durva értéket.
Az akku véletlen fordított bekötése esetén a dióda kinyomja a biztosítékot, bár én kihagytam ezt a két alkatrészt. Valójában még Start nyomógomb sincs, kézzel nyomom be a tok nélküli relét, amitől ugyanúgy öntartásba kerül.
Elkezdi meríteni az akkut, 2,5 V-nál a relé elenged, az akkut terhelő áram is megszűnik, mert lekapcsolódik a Gate-feszültség. Ezután az akku feszültsége visszakúszik 3 V körüli értékre. Tehát ettől még nincs túlmerítve, csak már nem bírja tovább a terhelést, kevés benne az energia.
A TL431 (2,495 V referenciafeszültségével) közvetlenül alkalmas a célra, osztásra sincs szükség, de a 10 kΩ ellenállásra igen, mert anélkül kiakad, nem jól működik.
A TL431 közvetlenül tud kapcsolni 150 mA áramot, tehát a relét úgy kell megválasztani, hogy a tekercs ellenállása kb. 100 ohm vagy nagyobb legyen.
Kimenetnél egy kínai vekkert kötöttem be, ez méri az időt. Eredetileg egy AA-elemmel működik, valamikor régen azért vásároltam, mert van egy zárókontaktusa (amivel ébreszt) azzal akartam valamit időzíteni, amire már nem is emlékszem.
Itt azt használtam ki, hogy természetesen addig megy az óra, amíg áramot kap, utána az időpontot még "tárolja" is. Amikor még nem volt BC-700 töltőm, egyéb töltés-kisütési célokra is alkalmaztam már ezt a vekkert.
Egyébként, ahogy az óra a másodperceket lépteti és rángatja az áramot, a LED enyhén villog. 100 µF kapacitás tárol annyi energiát, ami elég az áramimpulzusok áthidalásához, egy zöld LED 1,65 V nyitófeszültsége pedig megfogja a tápot.
Órát "nullázom", utána indítom, tehát ha például 10 óránál áll meg, akkor 2000 mAh kapacitás.
Terveztem még egy relémentesített változatot, félvezetős öntartással, de ez már nem lett kipróbálva, hogy működik-e. A másik úgyis végzi a dolgát, közben ráuntam a témára:
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #51882 üzenetére
Optikai zoom-ra gondolsz.
Olyan mint a merev lemez olvasó feje.
Pontosan nem tudom a nevét, de én előfeszítet motorként hívom.
Mert két végállás között állandó feszültség mozgatja, ennek eltérésével növeli vagy csökkenti a kitérést.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51882 üzenetére
Kis kereséssel sok képre lehet bukkanni. Például:
-
Ribi
nagyúr
válasz DrojDtroll #51898 üzenetére
Első körben valamivel letakarítanám a hátoldalát a nyáknak, mert lehet ott jobban árvezet a trutyi mint kellene és ezt nem szereti. Több monitornál is a ciripelés oka rendszerint döglött kondi volt, de azok általában felpuposodtak.
Először takarítsd le. Ha mást nem kicsit vakard meg a réz felületek között, hogy biztos ne legyen átvezetés. -
Ribi
nagyúr
válasz DrojDtroll #51919 üzenetére
Hátoldalára kondiból nem hiszem, hogy került, mert nem tud átfolyni így a túloldalra. Inkább beleömlött valami.
Lehet emiatt kondi is kinyiffant, de ezt csak kiszerelés után lehetne megmérni.
Ott több rész is olyan mintha teljesen össze lenne kötve a trutyival. Ami biztosan nem jó -
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51947 üzenetére
Forgási sebesség, de ebben a kontextusban (standard no. of increments per revolution) a fordulatonként generált impulzusok száma, azaz "felbontás".
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51949 üzenetére
Ezek szenzációs kütyük. Kérdés mire akarnád használni. Automatizálásban, robotikában nagyon ott a helyük.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51951 üzenetére
Egy jópofa alkalmazás. De (szerintem) egy 'shaft encoder' itt kissé olyan "ágyúval verébre" verziónak tűnik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51957 üzenetére
Egy olyanszerű eszköz, mint az egér görgője, vagy a modernebb autórádiókon a mindent szabályozó gomb. Ezek az enkóderek (persze a csúcs) elmennek akár 25 impulzusig fokonként. 12000-es fordulatszámig alkalmazhatóak. Ezekért találom kicsit túlzásnak. Meg az 5 cm-es átmérő és 6cm-es hossza a testnek sem elenyésző.Komoly optika és elektronika van bennük, ami miatt az áruk sem csekély. Ezért gondoltam arra, amit említettem. Ezt persze a vezérlőbe. Hogy a fényképezőgépnél hogy lehet megoldani a fókusz vezérlését, azt most nem tudom.
Lehet nem jól gondolom... -
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51959 üzenetére
Akkor - mondjuk - nem szóltam semmit. Csak azért gondoltam másra, mert úgyis mindenképp impulzusok mennek a fényképezőgép felé, azokat meg egyszerűbben is elő lehet állítani. Arra kíváncsi lennék, hogy végzi a fényképezőgép elektronikája pl. egy 27 fokos elfordulás pontos másolatát. De ennek majd utánaolvasok.
Sikert hozzá!
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51961 üzenetére
Tudom, de akkor nem tudtam, csak nagyon homályosan mi is a tulajdonképpeni alkalmazás. Valamikor néhány alkalmazásban dolgoztam ilyen eszközzel és tudom mire jó és milyen drága.
Ha az ára, méretei és a hozzá építendő elektronika/finommechanika nem akadályok, akkor rajta! Élvezet vele dolgozni.[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz DrojDtroll #51959 üzenetére
Erre nem lenne jobb (olcsobb) leptetoket hasznalni? Masolni akarod egy motor forgasat?
Fel fokos pontossagu encodert szerintem bonthatsz barmelyik rendesebb szervo motorbol.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #51964 üzenetére
Lényegében sebességtől függetlenül, csak a 2 kimenő impulzussorozatot kell feldolgozni. Ahogy olvasom már vannak megírt Arduino alkalmazások is rá. Lehet, hogy a @soldi3r ötletét is mérlegelni kellene. Én nem tudom milyen encoderek vannak a szervomotorokban.
-
Lompos48
nagyúr
-
soldi3r
veterán
válasz DrojDtroll #51967 üzenetére
Erre a celra akkor talan lezerezni is lehetne encodert, vagy van optikai keszen.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz DrojDtroll #51972 üzenetére
Ez igaz. Mondjuk nem tudtam, hogy ennyire olcson is be lehet szerezni incrementalis jeladot. Amit feljebb linkeltel 9000 PPM-est, azt nem igazan hiszem, hogy ez az arkategoria.
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #51985 üzenetére
Köszi, de nem tudom melyik topik él és kérdésem feltehető.
Reply PÜ
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #52134 üzenetére
Külön jelölik az árnyékolást, mert előfordulhat, hogy az a fémvázzal lesz közös, de földhurok elkerülése miatt nem jó közösíteni az áramkörrel.
Vagy létezhet pozitív testelésű áramkör is.
Egyébként összekötheted, ez olyan mint egy potméter háza / árnyékolása. Nem vezet sehová, csak testelni kell.
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #53744 üzenetére
Teljesen szünetmentes átkapcsolás nem nagyon képzelhető el anélkül, hogy a két forrást összeszinkronizálnád, komolyabb online UPS-ek is így váltanak át a (félvezetős) bypass-ágra. Sima relé / mágneskapcsoló is megoldhatja az átváltást, de az is egy rövid kimaradással jár, amit vagy elvisel a megtáplált berendezés, vagy nem.
Ha viszont az egyik forrás eleve egy inverter, nem volna egyszerűbb annak a DC-oldalán megoldani a folyamatos tápellátást? -
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #53746 üzenetére
Nem árt neki, sőt azt a pillanatot, amíg egy relé átbillen, a tápegység pufferkondenzátora is képes áthidalni.
Sok esetben a PC-táp is, de itt azért függ a pillanatnyi terheléstől, illetve pufferkapacitástól. Olcsó tápokban ezzel is igyekeznek spórolni, minimálisra venni.
Nálunk egy időben gyakoriak voltak a pillanatnyi áramszünetek. Nem bírta a helyi trafó a terhelést, később feljavították a rendszert.
Amelyik tápegységbe plusz kondikat raktam (korábban más okból variáltam vele), a kis szüneteket áthidalta, míg egy másik tápegység nem.
Itt a primer oldali pufferekről van szó természetesen, a gyári kettőre tettem 1-1 darabot párhuzamosan. (A szekunder kondik a nagy áram miatt azonnal kisülnek, de a primer oldalon kisebb áram, lassabb csökkenés van, amit a stabilizálás kiszabályoz, egy határon belül.)
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #53833 üzenetére
erre valaki?
-
mezis
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Autós topik
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Wise (ex-TransferWise)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest