Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#17532) Pazolini


Pazolini
senior tag

Egyszerű volt a problémám, mégis sokat szíttam vele.

WD10EARS advanced format diskre mentett adatokat, ill. az onnan bárhova máshova másolt adatokat win7 hibásan olvasta ki.
A lemezen információt helyeztek el a gyártók: vista sp1 előtti OS-ekre külön SW-rel lehet csak a nagyobb szektorokra optimalizáltan a lemezt használatba venni és/vagy partícionálni. Vista sp1-től felfelé "ready for use as is"; csakhogy azt nem írja az okosság, hogy win7 alatt is CSAK!!! és kizárólag a rendszerbe ágyazott logikai lemezkezelőt lehet használni. Én naívan az Acronisszal partícionáltam meg, s mint utóbb kiderült, ez volt a baj. Mert az a szektorok nem megfelelő eltolásával hozta létre a partíciókat, csak 512e módban, vagyis mintha a fizikai szektorok nem 4096, hanem csak 512B-sak lettek volna.
Rengeteg szarakodás után, egy unplug>reboot>plugin>reboot formációval végre helyes működésre bírtam a lemezt, az adatokat helyesen olvasta végre ki a lemez/OS, de így is a partíciókra "non-optimally aligned" hibaüzenetet adtak a WD által rendelt, vezető partícionáló szoftvercégek által xp-re fejlesztett (Paragon és Acronis) alignoló programjai, amik ugye arra hivatottak (hogy akár adatátpakolással) eltolják, vagyis helyükre tolják a partíciók kezdő szektorait, hogy ezáltal a fizikai és a logikai szektorok megfelelően lássák egymást (gyakorlatilag többszörös újraírás és újraovasás helyett csak egyszer dolgozzon a lemez), ezzel a működési teljesítményt jelentősen (főleg apró fájlokkal való munka esetén) megnöveljék.
Szerencsémre nemrég, éppen rendszerlemeznek vettem egy HD103SJ Samsungot, amire lementettem az adatokat, nem vacakoltam az "eltolással", win7 lemezkezelőjében töröltem a partíciókat, majd újraformáztam 4096-os egységekkel, s most már minden hasít úgy, ahogy kell. (Nem mintha bármikor korábban belassult volna...)
Nem sikertörténet ez, ha azt veszem, mennyi adatomat kellett féltenem időközben, nettó hány hetet töltöttem külföldi és magyar fórumok átolvasásával, XP-re átpakolással, s más egyéb HW-SW analízálással.
S a dolog csak egyetlen pici mondatocskán múlt...
Miért használtam volna Acronis helyett a beépített szoftvert, ha az előbbi 6 osztállyal többet tud, s mindig megbízhatóan teljesített??? Az "AS IS" nem elég informatív, s nem is fedi a valóságot.
Tanulság: semmi. Ha csak annyi nem, amit Liksoft postjainak kísérőszövege mond...
Üdv. :U :K :DDD

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.