- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
Hogyan streameltek?
-
Norbi 72
veterán
Jó volt hazajönni melóból,és végigolvasni a mai műsort..
-
krichd1
addikt
válasz
whatnot #100397 üzenetére
Táp mindig fontos. Arról működik minden, motor, optika, mozgató mechanika, DAC IC minden mindenre visszahathat táp oldalról, főleg ha rosszul van megcsinálva. Mechanikai rezgésekről még nem is beszéltünk. Ha konkrét bit hiba nem is, jitter mindenképp keletkezik, kérdés hogy mekkora. Szerencsés esetben a hibajavító áramkör lecsökkenti, feltéve ha elég nagy a puffere. Ugye lejátszásnál nincs sok idő erre, nem úgy mint egy egyszerű másolásnál, ahol akár órákig is elszórakozhat hibajavítással a technika.
Régen csak a drágább CD lejátszók vették a fáradságot, hogy több hiba esetén ténylegesen kijavítsák a hibákat (már ha ezt a hibajavító kód lehetővé teszi), az olcsóbbak pár hibát javítanak (ameddig kevésbé számításigényes, mivel kis pufferük volt, ha volt egyáltalán), a többinél meg interpolálnak. Manapság már számítógépekben is használt mechanikát, elektronikát, nagy puffert használnak. Viszont analóg résznél még mindig hajlamosak spórolni.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Egy Thomson DPL660ht hangfalakkal távirányítóval cakon pakk hibátlan állapotban meg ér 25000-et? -
eastone1
senior tag
válasz
liszi70 #100392 üzenetére
Hát azt nem tudom hogy imax es- e de az viszont érdekes, hogy a powerdvd beállításaiban nem az r9 290x es kártyát olvassa be hanem az amd procit illetve az igp jét. Listázza hogy miket nem tud. pedig azokat mind tudja a 290x.
Biosban letiltva az igp, monitor a kártyából kap jelet. -
krichd1
addikt
válasz
whatnot #100390 üzenetére
Bitzajt nem írtam.
Kérdésedre idézek egy mondatot, amin majd lehet csámcsogni."Az optikai vevőegység tápfeszültségének legkisebb változása, zaja hatványozott mértékben jelentkezik a kiolvasott jelben, amely még a digitális döntés - 1 vagy 0 - előtt hamis információt adhat ahhoz."
Megjegyzem még egyszer, hogy nem tudom jól megfogalmazni, nem is értek hozzá. Ha szakmai választ akarsz, azt ne tőlem kérdezd.
-
eastone1
senior tag
Sziasztok. Itt is megkérdezném hát ha valaki belefutott már ilyesmibe. Power dvd vel játszok le egy BD50 es filmet.
Menet közben átvált magától teljes kitöltésre aztán meg kis idő elteltével visszavált szélesvásznúra. Ha be van állítva a stretch to fit, ha nem. Amikor kitölti a kijelzőt képváltáskor a bal oldalon hagy egy fél centis függőleges sávot következő képváltásnál meg kitölti. Hardveres gyorsítás van beállítva illetve a catalyst globál ban kipipálva a támogatott lejátszók. -
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
krichd1 #100380 üzenetére
A bit egy logikai érték, amit fizikai jel formájában tárolunk, továbbítunk. A jel lehet zajos (megváltozik az a fizikai tulajdonsága valamilyen hatás miatt, amit a feldolgozáskor mintavételezel), és ebből adódóanaa bit lehet hibás (értsd nem azt az értéket hordozza, amit szántál neki.). De ha egyszer eldöntötted, hogy a jelet milyen bitté dekódolod, akkor a bit nem hordozza a jövőben a jelre rakódott zajt. Hogy a hibás biteket kiszűrjék, az előreálthatóan zajos csatornára hibavédő kódolást is szoktak tenni, ami lehet moduláció része, vagy a logkika folyam transzformációja.
-
Janaboy
veterán
válasz
lajthabalazs #100370 üzenetére
Vagy egy jófajta szünetmentessel
-
sixer66
senior tag
Erről van valakinek saját tapasztalata?
Mivel van rajta pre out, már össze tudnám közni mozivassal, ugye? -
krichd1
addikt
válasz
whatnot #100371 üzenetére
Elsősorban ne hibás bitekben gondolkodj, hanem zajjal terhelt bitekben. Egyszerű másolásnál ez nem okoz gondot (kivéve ha a meghajtó olvashatatlannak nyilvánítja a lemezt), de audio lejátszásnál már igen, mivel a plusz zaj kihallható analóg résznél. Bár így nem teljesen pontos megfogalmazás, de mind1. Én nem akarok ebbe belebonyolódni, nagyon precízen nem tudom megfogalmazni, úgy, hogy ne lehessen belekötni.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
xtremetuning #100375 üzenetére
1. Akkor miért számít a tápkábel?
2. Mi volt a baj az akkukkal? -
lajthabalazs
senior tag
válasz
whatnot #100371 üzenetére
Azok a rendes források, amiket a diplomamunka hivatkozik, ehhez a részhez pont egy Sanyo specifikációt, amit ha meg is lehetne találni, valószínüleg nem bővelkedne elméleti részletekben
Sajnos pont az 1.1.3 és az 1.2 közt pont az a rész hiányzik, amire te is rákérdezel, és engem is bosszant. Ott az adat a CD-n, ki lehet olvasni az adatot a CD-ről (ezt bizonyítják a számítógépes "mérések"), akkor miért nem tudják ezt megtenni az olcsóbb HiFi eszközök?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
liszi70 #100365 üzenetére
nemtom,h a hardver miatt volt-e, vagy a filet kezeli jobban a streamerem.
ha vki megirja a tutit, és nem horror összeg,akkor kipróbálom, de azért nekem nem ér meg sok pénzt.
az meg, h magam nekiálljak, hogy kideritsem, melyik volt a hunyó,annyira már nem érdekel. akkor inkább zenélek, vagy gyerekezek.
-
whatnot
őstag
Holnap várom a szerviz hívását, remélhetőleg végre sorra jut az én erősítőm is.
Közben meg rájöttem, hogy mivel átraktam egy-két dolgot, a 3m-es optikai kábel már nem elég, így most nincs is elég hosszú kábelem -
xtremetuning
addikt
válasz
1. A switchem nem tudja teleszemetelni a rendszerem.
2. Az akksis mókán már rég túl vagyok. Túl is léptem azon a hangon. -
lajthabalazs
senior tag
válasz
Janaboy #100364 üzenetére
Pont olyan
Persze ha végig dróton van összekötve a forrás és az erősítő, akkor ha az egyikbe belecsap a villám, a másik is megég, és ehhez hasonlóan kisebb zajok is hatással lehetnek a nem megfelelően leválasztott audio-rendszerre. De hát megfelelően le kell választani.
Vannak ilyen eszközök, amikkel nézegetheted a csomagokat: tcpdump, Wireshark, de legegyszerűbb a fogadott stream-et az alkalmazásból lementeni file-ba, és akkor szépen össze lehet nézni, hogy mit küldött, mit kapott. Egyezniük kellene
-
vendingo
veterán
Már tudom, hogy mit éltetek át amikor szenvedtem az erősítő bekötésekor
Amúgy most hogy kezd összeállni a rendszer, nagyot fordult az ízlésvilágom.
Idejöttem, hogy keresek hangcuccot 70%mozira 30% zenére.
Ehhez képest az új szettel 90% zene 10% mozi van
Újra kell hallgatnom az összes zeném, mert nagyon más minden, el se tudom képzelni milyen egy ettől sokkal jobb technika. Lehet jobb is, mert akkor hívnám a providentetFilmeknél is jelentős változás van, sokkal részletgazdagabb minden. Tegnap néztem az Amazonia c. természetfilmet HD master hanggal, olyan volt, mintha ott lettem volna.
Eddig nagyon tetszik, alig várom, hogy bejáratódjanak a dobozkák.
-
válasz
Sok akkumulátoros hifi cucc van, jó drágák.
-
whatnot
őstag
válasz
krichd1 #100356 üzenetére
Igen, ez már rendes forrás
Ami kérdés viszont felmerült bennem: írja, hogy az olvasást, ill. az értelmezést/döntést befolyásoló dolgok inkább az analóg áramkörökre hasonlítanak itt. Ez ok, nem is mondta senki, hogy az olvasás hibamentes, sőt. A kérdés az, hogy végül a DAC-ba mi jut be: tényleg hibával terhelt jel? Tehát vannak hibás bitek? Ha nem, mert végül is javításra kerülnek a bitek, akkor nem mindegy, hogy alacsonyabb minőségű alkatrészek miatt az olvasáskor többször hibázik?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
xtremetuning #100354 üzenetére
Hát ha nem szeretnéd, hogy a switch teleszemetelje a HiFi rendszeredet, akkor válaszd le galvanikusan. Legegyszerűbb esetben használj WiFi-t. Az adat átmegy, a rossz áramok meg ott maradnak a switchen. Ha ödzkodsz a vezetéknélküli átviteltől, akkor leválaszthatod optodecuplerrel is a rendszered.
Egyáltalán miért ragaszkodnak az audiofilek még mindig a 220V-os hálózathoz? A HiFi eszközök hatalmas tápjai nem csinálnak mást, mint a rossz minőségű és zajos 220V-os hálózati áramot tisztogatják, hogy szép egyenáramot kapjanak. Pedig ezt megkaphatják egy akkumulátorból is. Töltögetni kell, meg a nagyobb áramfelvétel miatt komolyabb aksikra van szükség, de cserébe teljes elszigeteltség a káros külvilágtól. Fém mentes optikai kábelen bejön a jel, és árad a gyönyörű hang.
-
krichd1
addikt
válasz
bajnokpityu #100362 üzenetére
A linkelt diplomamunkával az elméleti rész, ami most szükséges, érdekes a felmerülő kérdésekhez. Maga a termék megítélése más téma.
Human Audio is tartott kiselőadást hasonló témában, azt az anyagot nem tudom hol lehet elérni. Ilyen marketing jellegű interjút, blogbejegyzéseket nem mindenki fogad el hiteles forrásnak, még akkor sem, ha egyébként igaz a tartalma. -
Azért a ma délutáni olvasgatás után már kezd hiányozni, hogy erre járjon valaki és megkérdezze, mit ajánlanak itt a fórumban, soundbart, vagy valami jó kis 1000 wattos egybeszettet. Ez így kicsit tömény volt
-
zolem
aktív tag
Gyerekek a HIT a lényeg ! De most már menjetek zenét hallgatni vagy filmet nézni azon ami van vagy üljetek át egy másik....
Ance! Azok elriadtak ! -
lemmy9
őstag
válasz
liszi70 #100365 üzenetére
De akkor az is benne van, hogy egyszer jobbnak hallod, egyszer rosszabbnak.
Biztos, hogy van benne pszichológia.
Pl. Az ügyfél bejött egy visszahívásos szoftverfrissítésre az autóján, majd visszajött, hogy szupi lett, simább az egész, köszöni, nyomta a jattot.
Pedig a legfrissebb SW volt rajta alapból, hozzá sem nyúltunk. -
válasz
xtremetuning #100358 üzenetére
Egyébként az emberi hallás biztos hogy van olyan megbízható a különbségek megítélésre, mint a tudományos bizonyítékok arra, hogy nem lehetnek különbségek? Nem provokáció, érdekel a téma.
Magyarázat, mielőtt szétszedtek : Azt írja Pityu, hogy amikor két különböző gépről húzott be zenét, akkor hallott különbséget közöttük. Ezt olvasva a legtöbb "mérnök" valószínűleg anginás dührohamot kap krónikus röhögőgörccsel, de én nem vagyok mérnök, én inkább kérdezek. Szóval biztos, hogy az amit az ő tudatán átengedve különbségnek "hall", az valóban és minden körülmények között, tehát például vakteszten is kihallható, releváns különbség? Mert a fülünket marhára sok minden befolyásolja, szinte egyik percről a másikra is tudunk máshogy és mást hallani, a környezettől, a pillanatnyi állapotunktól, a vérnyomásunktól stb. stb. függően.
Ismétlem, nem provokatív a kérdés, hanem tudásszomjas. -
Janaboy
veterán
válasz
xtremetuning #100349 üzenetére
Lehet azért tűnik érthetetlennek a dolog, mert ez picit olyan mintha egy dokumentum két különböző szerverről hálózatban megnyitva nem ugyanazt mutatná!
Én kivi lennék arra, ha mondjuk létezne olyan technika (lehet van is) amit beteszel a küldő és a fogadó közé (amennyire relatív lehet tenni) és hogy a közegen átküldve teljesen digitálisan mérve megegyezne-e a tartalom a küldő és a fogadó oldalon! Hiszen ha alapjában ugyanaz az adat érkezik be, akkor én úgy gondolom hogy nem szólhat máshogy! -
bajnokpityu
félisten
válasz
krichd1 #100356 üzenetére
anno beleolvastam, érdekes volt
még ha pl a négyszögjel digi kijáraton nem túl szép. láttam anno a tabláét, meg olcsóbb konverterekét, volt difi.viszont a végeredmény számomra nem elég meggyőző. nem rajongok a heed futómű+dacért.
olyan írásokat lenne jó olvasni, amik azért magunk izlése szerint magas szintű cuccok mérnökeitől származnak. hogy miért pont úgy csinálták, ahogy. XT a múltkor meglepett egy soulotion interjúval.
-
Tamoo
nagyúr
A "hitetlenkedőknek" javaslom végigolvasni! [link] természetesen az előzményekkel együtt szép sorban.
(ez a büntetés) -
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu #100352 üzenetére
NAS ?
Nagyon nem.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
bajnokpityu #100342 üzenetére
Az upsampling nem a CD olvasásának módja, hanem a kiolvasott adat manipulációja, az, hogy beleteszik az olvasóba és úgy adják el a népnek, mint egy jobb olvasó, csak táplálja a minőségi CD olvasás mítoszát.
Utánaolvastam mert annyira bizonygattátok, hogy felmerült bennem, hogy talán rosszul emlékszem a tanulmányaimra, de nem találtam meglepő információkat. Ez az analóg-digitális keveredés többször előjött ma a beszélgetésben. Persze hogy a fizikai réteg analóg, valójában nincs is olyan, hogy digitális jel. Attól lesz digitális, hogy úgy értelmezzük.
Ha egy papírra, ami nagyon analóg kézírással felírom, ami szintén nagyon analóg azt a digitális információt hogy "EGY NULL NULL EGY" (ami akár lehet Bethoven 9. szimfóniájának első négy bitje) akkor azt a digitális információt az analóg adathordozóról az emberek nagy része helyesen fogja leolvasni. És ugyanígy olvassa ki az analóg CD-re rögzített analóg jelekből a digitális információt az én gagyi kis DVD olvasóm. Közben van moduláció, meg hibajavítás, meg mindenféle, de a vége ugyanaz. Helyes digitális információ, ezért használták a CD-t biztonsági mentésre, mert bíztak benne, hogy amit egyszer valaki ráírt, pontosan azt fogja tudni kiolvasni.
-
zolem
aktív tag
válasz
bajnokpityu #100352 üzenetére
irigyellek. Nekem még semmim sincs. azért (is)vagyok itt.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Janaboy #100345 üzenetére
Ha szeretnél habot a tortára, akkor ha a switcben kicserélem a tápkábelt, ott is igen nagy difi lesz. Csak azt nem szoktam demózni, mert akkor várni kell a csere miatt. Az, hogy ott a két szám és váltogatom őket, na, ott nem nagyon tudsz mibe belekötni.
(#100353) liszi70 : jogos, ott a pont.
"Van itt olyan hifista is, aki azt hitte, hogy hallja a különbséget a felhőbe feltöltött és utána letöltött FLAC-fájlok között is." - Kammerer néha túl sokat szív
-
válasz
xtremetuning #100344 üzenetére
"az általad vélt Esoteric 'csalást'"
Így helyes : az általad kérdezett, esetleges Esoteric "csalást"
"Azóta nem mindegy, melyik szerveremről, melyik switchemen keresztül, milyen lan kábellel."
Értem én, a te rendszereddel és neked még elhinni is képes vagyok ezt. De amúgy semmin nem csodálkozok már, annyi mindent "kihallanak" emberek. Van itt olyan hifista is, aki azt hitte, hogy hallja a különbséget a felhőbe feltöltött és utána letöltött FLAC-fájlok között is.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
zolem #100350 üzenetére
ha 1-2 nap eltelik, hogy éppen melyikről streamelek, akkor meg nem mondom. annyira azért nem nagy difi.
de amikor ugyanazt a filet húztam át két külön gépről, egymás után, ott azért volt differencia.megmondom őszintén egy ideje nem kütyüzök a sztereoval, nincs kedvem már keresgélni, elértem a saját alsó limitemet, hogy már elég jó nekem, és meghagyom másoknak a fejlesztési irányokat keresgélni. (egy dolog van,ami még vonz, kütyüzés terén, az olcsó cuccokból élmény kihozni
XT: valami hasonlóm van a pinyóban. Akkor routert se kell keresgélnem, megelégszem, hogy Neked elég jó
NAS se volt mindegy?! -
xtremetuning
addikt
válasz
bajnokpityu #100348 üzenetére
Megvan. Sajnos. Én lennék a legboldogabb, ha mellőzhetném azt a bazinagy switchet és kicserélhetném egy kisebbre. De egyelőre nincs jobb (hangú) alternatíva.
-
zolem
aktív tag
válasz
bajnokpityu #100348 üzenetére
Biztos a hálózat a tettes. Mérget rá !
-
bajnokpityu
félisten
válasz
a mostani streamereddel is megvan az az aránylag nagy differencia,mint a régivel?
megmondom őszintén, nekem a kényelem az első, de a flac- alac konverziót még lehet hajlandó leszek megcsinálni, ha azon múlik.azt sajnos én is hallottam, h a szomszéd gépről az alac jobb volt,mint 2 routeren keresztül egy másikról a flac. flacból konvertáltam anno az alacot, még az OSXhez kellett. ez sem volt pici differencia, viszont nem tudom a flac vs alac vagy a hálózat miatt volt-e.
viszont ez mindenképp off, sehogy se kapcsolódik a mozikombájnhoz.
-
Janaboy
veterán
válasz
Ez mar lehet valamifele betegseg?
-
xtremetuning
addikt
válasz
lajthabalazs #100338 üzenetére
Akkor van egy borzasztó rossz hírem : én már jó ideje kihagyom a futóművet. Streamelek.
Azóta nem mindegy, melyik szerveremről, melyik switchemen keresztül, milyen lan kábellel.
Mindnek kihallom a hangját. Halkan hozzáteszem, a rendszer is olyan, hogy képes megmutatni.És most jöhet az 'Ó mennyei digitális borzalom...'
Pedig programozóként van némi fogalmam a háttérben zajló folyamatokról. És mégis...
(#100343) liszi70 : én meg leírom mégegyszer : goto 100329. Csináld végig és akkor ki tudod küszöbölni az általad vélt Esoteric 'csalást'. Ha arra tudjátok venni a fáradtságot, hogy itt vitázzatok, vegyétek erre is.
-
válasz
xtremetuning #100337 üzenetére
Megkérdezem még egyszer, mert a hivatkozott hozzászólásban nincs erre válasz.
Az nem lehetséges, hogy az Esoteric vagy a dCS Vivaldi a kiolvasás után mégiscsak csinál valamit azzal a hanggal, ami miatt hifista álommá nemesül?Szerk.: OK, közben Pityu válaszolt, hogy szerinte nem csinál semmit vele.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
liszi70 #100335 üzenetére
nem csinál az semmit. csak pontosan olvas. legtöbb CD olvasóban nem volt upsample. és pláne nem azért jó ezek hangja. az már csak hab a tortán.
nagyon nagy tévedés, hogy akár a CD, akár az spdif formátum 100%osan digitális, hogy akár megközelitené az ethernet átvitel megbízhatóságát.. mindkettő részben analóg.
ha ennek utánaolvastatok, akkor folytasátok, én összesen ennyit akartam mondani.
-
zolem
aktív tag
válasz
xtremetuning #100336 üzenetére
hát ezaz! ez több mint fotómű. szó szerint . azaz nem csak futómű hanem feldolgózó is
mondjuk ez egy futómű kb.
-
Lajos1966
tag
válasz
lajthabalazs #100326 üzenetére
Soraidat olvasva (most ezen ne sértődj meg kérlek) eszembe jutott a gyerekkorom.Nagyjából 10-11 éves koromban kaptam a szüleimtől egy Panasonic rádiós-magnót.Nagy szó volt ez akkoriban (77 táján),anyám 2 havi keresetébe került (kb.4-5 ezer Ft).Hallgattam rajta a zenéket és azon gondolkoztam,hogy mi a fenének kell basszusgitár egy zenekarba mikor úgysem hallom, meg cin a dobosnak,azt se hallom.
Azóta azért már tudom. -
lajthabalazs
senior tag
válasz
xtremetuning #100327 üzenetére
Örülök, hogy te is feltetted végre ezeket a kérdéseket, de én a válaszokra vagyok kiváncsi
Azt el tudom fogadni, hogy az olcsóbb CD meghajtó olvasás közben olyan hatással van a rendszer többi komponensére, ami rontja a hangot, rippelés közben én is éreztem, hogy rázza a laptopot és hallatszott a hangja is. De az a vicc, hogy a CD-t ki lehet hagyni a rendszerből. A CD-n lévő adat digitális, annak minden reprezentációja pontosan ugyanazt az információt és ezáltal ugyanazt a hangminőséget hordozza. Ahelyett, hogy emberünk venne egy félmilliós futóművet, és örülne, hogy végre megszabadult a CD lemez minden negítív mellékhatásától, megszabadulhat a CD lemeztől is: leszedheti az adatot a CD-ről egy 4000Ft-os asztali meghajtóval, és odaadhatja sok más felületen, ami mentes a CD lejátszó betegségeitől. Bele lehet dugni pendriveon egy DAC-ba a tömörítetlen WAV-ot, és akkor meg van spórolva az összes gond, ami a CD lemezzel érkezik.
-
válasz
Még a világplacebo is elképzelhető
, de az nem lehetséges, hogy az Esoteric vagy a dCS Vivaldi a kiolvasás után mégiscsak csinál valamit azzal a hanggal, ami miatt hifista álommá nemesül?
Én nem értek hozzá műszakilag, de elég meggyőző, amit és ahogy állítanak a "mérnökök", és tesztek sorozata is bizonyít, hogy a kiolvasásban és a bitekben gyakorlatilag nem lehet különbség. -
whatnot
őstag
válasz
xtremetuning #100331 üzenetére
Ennek ellenére nem bírtad ki, hogy ne szóljál be.
Tartsunk magunkat akkor ehhez. -
zolem
aktív tag
válasz
lehet kapni külön futóművet ?
-
Csabroncka
addikt
válasz
A lézer jelfeldolgozása során, ott ahol ahol a fényből elektromosság lesz már előjön a különbség. Ráadásul ha úgy fogjuk fel, mint egy detektor, akkor nem mindegy, hogy milyen minőségű és mekkora "zajt" produkál a már előbb említett jelben, - vagyis a digitális jel is valamilyen szinten analóg és itt a probléma.
-
whatnot
őstag
válasz
xtremetuning #100320 üzenetére
"Én azt nem értem, miért akartok 'érteni'."
Úgy látom, te ilyen kötekedő típus vagy. Szerintem innentől hanyagoljuk egymást.
@BBéci: öhm, bocs, de amikor te fiatal voltál, volt internet?
Csak mert 25 éves tapasztalatról beszélsz, '90ben meg azért még necces volt a neten információkat keresni.
Nyilván benne van az, hogy téged ez a témakör sokkal de sokkal jobban érdekelt. Engem nem. Ettől még kérhetek forrást. Ha nem adsz, nem adsz, nekem úgy is jó, legfeljebb nem rád hallgatok, hanem majd olyanra, aki készségesebb és segítőkészebb. -
xtremetuning
addikt
válasz
Akkor keress egy közepesen megépített szobai rendszert. Vagy, ha van otthon, mégjobb. Azért írok közepest, mert az már meg fogja mutatni nagy eséllyel azt a különbséget, amit belépővel nem biztos, hogy hallanál.
Hallgasd meg rajta a cd-t, amit írtál. Majd cseréld ki az íródat egy totálisan más típusra. Írd ki ugyanazzal a programmal, ugyanazzal a sebességgel ugyabban a pc-ben. Hallgasd meg ugyanazon az otthoni rendszeren ugyanazon a hangerőn. Kiderül lesz e varázslat.
Ha mást fogsz hallani, felejtsd el a bitfolyamok összehasonlítását editorral.
(#100328) Lajos1966 : ezeket hiába írod, mert az erdeménynek bitperfectnek kell lenni. És mégsem....
-
Lajos1966
tag
válasz
whatnot #100318 üzenetére
Csak néhány nagyon-nagyon alap dolog,ami miatt különbözhetnek az optkai olvasók:
-beépített optika olvasófej anyaga (pl.műanyag az esélyesebb,hogy gyengébben fogja a jeleket olvasni)
-a futómű (lehet szintén filléres műanyag,de lehet igényes gyártó akár katonai minőségű fémmechanikával és olajos rezgéscsillapítással,ami a pontosabb olvasást biztosítja
-a beépített kábelek minősége (olcsó réz vs. minőségi OFC réz)
-készülékház anyaga (egyszerű műanyag vs. fémház,ami kellően merev,hogy a felesleges rezgéseket elnyelje,elvezesse
-tápegység (ezt ugye nem kell magyarázni,a pc világában is jól ismert dolog). -
xtremetuning
addikt
Vajon miért tartják sokat megélt emberek az Esoteric futóműveit a világ egyik legjobbjának, ha nincs/nem lehet különbség ? Vagy a dCS Vivaldit ? Miért vágynak rá az audifülek ? Mindenki egy nagy gonosz világplacebó áldozata, aki már hallotta és azóta azzal álmodik ? MINDENKI ???
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
xtremetuning #100317 üzenetére
Fogtam egy régi CD-t, berippeltem kétszer egymás után (sajnos nincs két DVD olvasó a családban) összehasonlítottam a két olvasást és bitről bitre ugyanazt az adatot olvasta ki a vacak slotines dvd meghajtó. Valószínünek tartom, hogy azt az adatot olvastam ki, amit a gyárban rányomtak, sajnos az eredeti bitfolyammal nem tudom összehasonlítani, de erős a gyanúm.
És a fenti nem egy meglepő eredmény, pont így találták ki a CD-t, az egész digitális médiahordozást: hogy mindenkinek meglegyen az elvi lehetősége, hogy pontosan azt hallgassa, amit a lemezre tettek. A legolcsóbb discmantől a legdrágább VRDS-ig valahol a rendszer belselyében megjelenik egy memória-chipben ez az információ, amit valamikor régen gyártásra küldött a stúdió, és ami most itt van az én SSD-men is. A VRDS sem fog teltebb biteket kiolvasni, és a disman által kiolvasott adatok sem lesznek laposabbak. Pontosan ugyanazok a bitek lesznek, se több, se kevesebb, ebben nincs varázslat.
És persze, a discman nem fogja ugyanúgy rezgetni a levegőt a két kis füldugó segítségével mint a VRDS-re kötött DAC-ra kötött erősítőre kötött hangszórópár egy tökéletes akusztikájú teremben. De ez nem a CD és a lézerfej hibája lesz, hanem minden másé, ami azután jön, hogy az információ összeállt.
-
BBéci
legenda
válasz
whatnot #100303 üzenetére
Amikor fiatal, kezdő hifis voltam és az akkori tapasztalt "öregek" mondtak valamit, nem estem nekik, hogy magyarázzák meg, hanem megragadtam minden alkalmat, hogy utána járjak, hogy tapasztaljak. Természetesen nem az interneten, nem linkeket kértem, hanem a gyakorlatban.
Ha link kell, azt nem tudok adni. Keresgélj, én nem fogom a kedvedért órákig bújni a netet. Inkább beteszek egy jó lemezt a CD-játszóba, amit hosszas tesztelgetés, hasonlítgatás alapján választottam ki és hallgatok valami muzsikát. -
xtremetuning
addikt
válasz
cecil #100322 üzenetére
Én azt gondolom, pontosan értem, mit kérdeznek. Válasszuk el a dactól és kezeljük csak! futóműként.
És igen, hallgassunk meg ugyanabban a pc-ben egy plextor, egy teac, és egy ősöreg sony 1x-es futóművet.
Lesz meglepi. Írjuk ki ugyanazt az anyagot, ugyanazzal a futóművel, de más médiumra. Lesz meglepi.(#100321) lemmy9 : Jó neked. Egyesek szerint én mindig az vagyok
-
cecil
aktív tag
válasz
Janaboy #100319 üzenetére
igazából én azt akartam kérdezni pont, hogy m,iért is megy a "vita"??
HTPC-be optikai egységet akar a kérdező venni, vagy valamilyen lejátszót ami optikai egységes?
2. esetleg tök meddő a vita attól függetlenül ki mit mond, mert eleve nem csak az olvasát végző optikai egységről beszélünk...
1. esetben is mivel ha még hallaná is látezik "audiofil" optikai egység mondjuk HTPC-be???
Sorry ha félre értettem a vita tárgyát...
Egyébként meg ha valaki tényleg nem hallja a különbséget akkor minek belemenni ilyenekbe?
Megfordítom a kérdést ha esetleg meg hallod a különbséget de elméleti alap esetleg mást mond akkor mit teszel? Elhesegeted, hogy jaj hülye vagyok ilyet nem is hallhatok mert bizonyos állítások szerint nem létezik? -
lemmy9
őstag
válasz
Ma gonosz vagyok: feromon, dopamin, stb.
-
Janaboy
veterán
válasz
Nem teljesen (vagy nem feltétlenül) azt akarják érteni, hogy hogyan vagy miért így miért úgy működik, hanem azt, hogy miért jobb kiadni mondjuk egy blu-ray lejátszóért 20eFt helyett mondjuk 500eFt-ot..
Én még pl azt se teljesen fogadtam el, hogy a HDMI kábel hogy (vagy egyáltalán egy átlag ember szemszögéből észrevehetően) a péklapátban módosítja a kép minőségét mondjuk egy médialejátszó és egy tv között.. -
whatnot
őstag
válasz
Janaboy #100313 üzenetére
A digitálisból analógba fordítás dolga a DAC. Ott tényleg nyilván sok múlik, nem véletlenül nem is kérdeztem ezt. A kérdés itt most pusztán az optikai olvasóra vonatkozott, ami kizárólag digitális.
@xtremetuning: neked nincs igényed rá, ezt én elfogadom. Te is fogadd el, hogy nekem másmilyen igényeim vannak. Szeretem érteni a dolgok működését, nem csak műszaki értelemben. Belőlem gyerekkoromban nem sikerült kiölni, hogy feltegyem a kérdést: miért.
-
xtremetuning
addikt
Én azt nem értem, miért akartok 'érteni'. Nem lenne egyszerűbb elfogadni ?
Vagy ha érted, akkor már hallani is fogod ? Ha nem tudod megmagyarázni, akkor nem is hallod ?De ha mégsem halljátok magyarázat nélkül (illetve ragaszkodtok hozzá), akkor vegyétek meg a legegyszerűbbet olcsóért és legyetek vele boldogok. Ennyi
Demagóg leszek : nem tudom megmagyarázi a szeretet. Érteni sem akarom. Csak érezni.
-
Janaboy
veterán
válasz
Oldfighter #100314 üzenetére
Én a szakértelem azt értem, hogy ha még hallom is a különbséget nem tudom elmagyarázni szakszavakkal, mert nem tudom mi az..persze a hallása is egyértelműen más mindenkinek..de ennek ellenére mégis egy-két ember úgy adja elő, mintha mindenki ugyanazt hallja csak szimplán "hülye", mert nem érti..
De ezek után már bánom, hogy megszólaltam -
lemmy9
őstag
Na most akkor mit csinál egy VRDS, és mit csinál egy discman a hanggal? Konkrétumot kérünk!
-
Oldfighter
senior tag
válasz
Janaboy #100310 üzenetére
"De közben azzal sem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb ember elé teszel egy 200eFt-os rendszert vagy egy 5 milliós rendszert, azt se tudja, hogy miben keresse az eltérést! Lehet, hogy hallja, de nem tudja elmagyarázni (hiszen nincs szakértelme), hogy mit hall máshogy és az egyáltalán melyik kellene, hogy legyen az "igazi"!"
Itt nem szakértelem hiányáról kell beszélni -ami ostobaság-, hanem szervi hibáról.
Szakértelemnek az összeszerelő csarnokban van helye, odahaza a karosszékben meg hallásnak. -
válasz
Janaboy #100310 üzenetére
"egy digitális eszközön (CD,DVD stb) tárolt hang előbb utóbb visszafordul analóggá, innentől minden, ami közvetít a digitális forrástól a hang kijöveteléig bármi befolyásolhatja annak minőségét!"
Bocs, de most tök másról beszélsz, alapvetésekről. Azt is mondhatnám, hogy naná! De te azt írtad, hogy "nagyjából kapizsgálod" a szóban forgó témát, tehát a lejátszók esetleges jelkiolvasás-különbségének miértjeit. Azt hittem, majd megtudjuk tőled a tutit, ezért kérdeztem rá, de sajnos továbbra is sötétben tapogatózunk.
-
Janaboy
veterán
válasz
liszi70 #100295 üzenetére
Nem hiszem liszi70, hogy az én okoskodó megjegyzésem kellene ide, hiszen ennek a hangtechnikai résznek maximum a felszínét kapirgálom!
De azt megértettem, hogy egy digitális eszközön (CD,DVD stb) tárolt hang előbb utóbb visszafordul analóggá, innentől minden, ami közvetít a digitális forrástól a hang kijöveteléig bármi befolyásolhatja annak minőségét!
Ugye egy CD-n, ha audio cd-ként írjuk eleve máshogy történik a jelfeldolgozás mint pl ha egy cd-re írt mp3-at, wav-ot vagy éppen flacot hallgatunk vissza!Amúgy alapvetően nem semmi topic, nézelődtem már sokfelé, de egyszerűen eddig ez volt az első olyan hely, ahol egyszerűen nem lehet okos az ember, mivel nem elég, hogy egy adott gyártón belül van százféle típus (és van olyan gyártó is, akinek a nevét még sose hallottam
, ráadásul sokszor az 5-10 éves erősítő szebben/jobban működik mint az aktuális, még azzal is számolni kell, hogy milyen konnektorban van, milyen kábellel van összekötve és milyen hangfalat vásárolsz (az milyen anyagból van stb)..és most ezeket nem költség szempontjából mondom!
De közben azzal sem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb ember elé teszel egy 200eFt-os rendszert vagy egy 5 milliós rendszert, azt se tudja, hogy miben keresse az eltérést! Lehet, hogy hallja, de nem tudja elmagyarázni (hiszen nincs szakértelme), hogy mit hall máshogy és az egyáltalán melyik kellene, hogy legyen az "igazi"! -
zolem
aktív tag
válasz
lajthabalazs #100308 üzenetére
Irigyellek(komolyan) és maximálisan egyetértek!!
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
Dorian #100288 üzenetére
Ahogy zolem is írta, mások is észrevették, hogy néha a fizikai jelek sérülnek. Ezért ha az alkalmazási rétegben szükséges az adatok pontos visszaállítása, akkor az alsóbb rétegekben gondoskodnak arról, hogy a technológia ezt biztosítsa. És a CD szabványban erre szükség volt, a pitek meg landok fölött jópár rétegnyi redundancia biztosítja hogy ha valaki megkarcol egy lemezt vagy újlenyomatos lesz akkor is lehessen róla Windows-t telepíteni vagy kiolvasni a zenei tartalmat. Nem TCPIP és nem is SPDIF, hanem CIRC és EFM, de az alapelv ugyanaz: van egy zajos csatorna amit megfelelő kódolással hibavédetté tesznek.
Linkeltek a nagy CD tesztet. Azzal kezdődött, hogy különböző lemezekre kiírtak egy image-et. Egyetlen egy dolgot nem teszteltek le, hogy azt az image-et vissza lehet-e olvasni a lemezekrő. Mert ha ezt megteszik, akkor kiderül, hogy az adat minden lemezen ott volt, és minden lemezről olvasható maradt, akár egy 4.000Ft-os DVD olvasóval is.
Valószínüleg azért vannak róla viták, mert nem érti senki, hogy pontosan mi történik.
A legtöbb, amit eddig a futóművek közti különbségről megtudtam különböző fórumokon, az volt, hogy a jobbak kiszűrik a forgásból adódó elektromos és mechanikai zajokat.
-
törölt tag
Ejj, mi ez itt?
Az én olvasatomban ez most úgy van jelenleg, hogy a drágább cucc jobb, ami nem biztos, hogy feltétlenül igaz, de minőségibb.
Ha jól értem, a digitális kiolvasás után jön a DAC, ami itt már számít, hogy milyen minőség, és elvileg minden erősítőben ez más lehet, ugye? Mert ha így van, eddig tiszta.
Azt viszont nem értem, hogy a hangfalaknál mi az, ami számít, mitől szól jobban egyik, míg a másik nem, ha mindkettő ugyanarra az erősítőre van kötve, ugyanazzal a forrásanyaggal.Persze, tudom, hallgassam meg, és emlékszem régebbről, hogy a különböző gyártók hangfalai különbözőképpen szólnak, ez tény.
De most úgy tűnik, hogy nem mindegy, hogy melyik erősítőt melyik hangfallal rakom össze, mert elsülhet jól is, meg rosszul is a dolog.Még azt is elfogadom, hogy vannak azonos, de különböző minőségű kábelek és ez is számít.
De miért? Csak valaki mondja meg, hogy mire kell figyelni, mert tudás nélkül vásárolni nem könnyű, sem átolvasni 100e hsz-t vagy a nagyon sok nem megbízható oldalt.
Az összefoglaló nagyon jó, de nem feltétlen ad választ minden kérdésre.
-
whatnot
őstag
válasz
Dorian #100301 üzenetére
Olvastam, arra ment a megjegyzésem.
Abszolút nem értem a kiakadásodat. Amennyi energiát belevisztek a panaszkodásba, abból már simán be lehetett volna linkelni egy-két cikket.@BBéci: az eredeti kérdést én tettem fel és nem kaptam rá választ, csak kb. azt, amit már írtam. Lehet, rossz tulajdonság, de az ilyen magyarázat nélküli ez van, nyeld be így dolgokra allergiás vagyok.
Alázatnak, szerénységnek szituációtól függetlenül meg kéne lennie...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest