Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @Bevezető rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- N€T0X|N: VGA-im eddig - képekkel bővítve
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem már korábban rájött mindenki, hogy te Maiden rajongó vagy.
Nem tudom ki a vihar az a Petrucci, de hogy Dave Murray vagy Adrian lazan lejátssza, az biztos. :-D
a mondat első fele megmagyarázza a másodikat
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Nem tudom ki a vihar az a Petrucci, de hogy Dave Murray vagy Adrian lazan lejátssza, az biztos. :-D"
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem tudom ki a vihar az a Petrucci, de hogy Dave Murray vagy Adrian lazan lejátssza, az biztos. :-D
Itt vesztetted el a topik nagyját
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem mondtam hogy senki nem kiváncsi rájuk, de az idén budapesti koncertjükre még a koncert előtti napon is lehetett jegyet kapni, az utolsó bpi Metallica koncertre meg fél óra alatt fogyott el az összes jegy. Ezzel amúgy megint csak nem azt akarom mondani, hogy az egyik jobb mint a másik, de igenis több embert mozgat meg a Metallica a mai napig
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az egy mélypont volt a Maiden karrierében. Olyan, mintha a Metallica Hetfield nélkül lépett volna fel.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Műveltebb gitáros körökben (
) Petrucci azért sokkal nagyobb név, mint Hetfield. Meg szerintem itt a topiklátogatók nagy része fel tud fejből sorolni legalább 10 gitárost, aki jobb Hetfieldnél. Persze ez is szubjektív, Hetfield is sokat letett az asztalra a '80-as években.Egyébként szerintem leszögezhetjük nagy általánosságban azt, hogy a virtuóz, precíz, gyors játékhoz kicsi, vastag, hegyes és kemény pengető kell.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az a petruccsi még nem is olyan kicsi hallod, a sima Jazz 3 még annál is kisebb, cserébe jobb a tapadása. Nekem a kettő között lenne az ideális.
Amúgy ezek még nem is az igazán vastagak közé tartoznak, még a 2.0-s teknőssel játszottam egy csomót annak idején. De mióta megvannak a fent említettek, azóta elő se vettem. De vannak ilyen 3mm vagy vastagabb pengetők is ám. Olyanokat még nem volt szerencsém próbálni. Van egy magyar srác aki pengetőket készít. Itt is volt pár hónapja linkelve. TK is meglátogatta a műhelyében.
Van egy marék graphtech-em is, azok méregdrágák, de egyikkel szarabb játszani mint a másikkal
cserébe nagyon szépen rezonálnak.Szóval akkor még játszogatsz velük, váltogatod őket, vagy már eldöntötted melyik a tiéd?
-
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amikor a gitaromat vettem a boltba 22 ev koruli elado, mindjart kiprobalom, hogy minden okes-e vele, boltban volt vagy 50 erosito, odavitte a katanahoz, letekerte az osszes effektet, olyan hangja volt, hogy becsokiztam.
Akkor eppen valami hasonlo arkategorias fender erositom volt, volt is a boltba, kiprobalnad mar azzal is , es azzal is ugy szolt , hogy becsokiztam…
Na ez a guitar azota sem szolt ugy a budos eletbe
lehet az a 12 ev hianyzik ami a csavonal mar megvolt ? 
Na de fog ez a gitar meg ugy szolni, mint ahogy a csavonal szolt, foleg ha majd eladom valakinek aki tud gitarozni.Szerintem nagyon jo cucc, ar-ertek aranyba, nagyon ajanlott a Katana. Csak az alapjan amiket kommentelsz azert a gyakorlast meg a probalgatast- tanulast nyomod rendesen. Bar harmad annyi csinalnam.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem itt mindenkinek az van beragadva, hogy megjelenés körül 50-60k körül voltak ezek az 50wattos katanák, ahhoz képest 120ért elég meredek

Sajnos azóta euróban is felment az áruk(200 euró körül volt mikor kijött, vagy lehet még kevesebb, most 300), és az euró árfolyamunk se ott van mint 5 éve -
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem 30 alatt már nem nagyon kapsz újonnan 1-1 Boss pedált.

Letöltesz pár jó presetet aztán már csak plug and play. -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Bizony, én pontosan emiatt szemeztem vele anno, minden Boss kispedál modellje benne van.

-
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nézzél szét itten!
https://guitarpatches.com/patches.php?unit=katana&sort=&page=1
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
félreértettél, az usb B csatlakozóra irtam, hogy még nem hallottam embert aki így nevezi a nyomtatókábelt
egyébként zenei körökben nem ritka, jó masszív ipari csatlakozó. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hogy mi? Mi az a printer kábeles USB?
-
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak szólok a Katana is csinál ilyet.Mivel nem motorosak a potik.Pl.bekapcsolod és néha csak kuss van mert a telón(katana libray)választott el nem mentett patch nincs ezért amíg nem piszkálod meg addig csend van.😁
-
gaborbol
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ú, az is izgalmas korszak lesz.

A pengetőknél sokat segíthet, hogy a kedvenc gitárosaid mihez mit használnak, én is így találtam meg a saját kedvenc pengetőim. Mondjuk azt nem értem, hogy Rick Beato hogy tud a 0.73-as nylonpengetővel úgy játszani, én azt csak a 12 húroshoz vettem most elő, de talán még ahhoz is túl puha.

Annak idején először egy 0.73-as Fender Medium pengetőt kaptam ajándékba, ezért csak azt ismertem, utána 10+ évig mindig csak azt vettem, ha próbáltam is néha mást, sose tetszett. Borzasztóan gyorsan kopott, különösen akusztikus gitárral.
Aztán többször rendeltem egy-egy nagy kupac különböző pengetőt, különböző méretekből, anyagokból, végigpróbálgattam őket, egy ideig nagyon vastagés drágaakril Gravity pengetőket is használtam, aztán végül kiderült, hogy bár régen nem tetszett, most nagyon tetszik az 1.0 mm-es Tortex. Azóta az lett a fő pengetőm elektromos gitárhoz, powerchordokhoz, szólóhoz. Most épp 1.0 mm-es Fender Heavy van a kezem ügyében, de a külső tapintásukat leszámítva ők nagyon hasonlók. Kedveltem még a John Petrucci signature-t és a Hetfield Black Fanget is.
Gyorsabb ritmusgitározáshoz, elektromos akkordozáshoz 0.60 mm-es Tortexet használok, sajnos ez is gyorsan kopik, de nagyon jól mozog.
Akusztikhoz Danish Pete tanácsára 1.0 mm-es nylont használok, kicsit melegebb, tompább hangja van, mint amihez szoktam régen, de jó a fogása és egyelőre egyáltalán nem kopik. -
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na szép!
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Grat!

-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hajrá! A boss cuccok tök jók. Nem véletlen, hogy sok zenész még fellépésre is használja a Katana-t. Sőt van aki felvételre is.
Élvezd, szerintem most megtaláltad a cuccodat. Már csak a kezeket kell koptatni erősen.
Jó utat!
Tényleg, pengetőkkel már játszottál? Mármint próbálták sok különbözőt? Azok is tudnak változtatni a játékodon. Lehet érdemes kipróbálni párat ha még nem tetted. -
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A katana tisztái nagyon szépek, a torz csatik meg igencsak műanyag, olyan "fosdigitális" hangzásúak. Nem mondom hogy rossz, de van akinek pont az nem tetszik. Szóval előtte próbáld ki azért alaposan a csatikat. Meg úgy mindent rajta....
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha a saját gitároddal ki tudod próbálni és tetszik, az a lényeg. Ezek nélkül viszont nagyon lutri.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az MG széria Marshalléknál a legalja szar (no offense), úgyhogy simán elképzelhető az amit mondok.
A Line6 Spiderem is konkrétan így működött. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
100-asom volt. Az tetszett, csak rámtört a kipróbálhatnék és azóta vagy 15 kombót kipróbáltam. Most egy kis ismeretlenebb csövesem van, 100 ezer volt használtan. És ez egy másik dimenzió! Imádom! Tuti nem cserélném le erre az 50-esre

-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De, az alap, előre beprogramozott programok amire visszaáll még ha reseteled is.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az kra nem ér annyit.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem ezt akartam mondani. Nincs felprogramozva semmi, a user tudja elmenteni rá a beállításait, alapból nincs semmi rátéve. Illetve, mindegyik csatornán ugyanezt csinálja, nem csak egyen.
Már vissza is csomagoltam, holnap megy vissza.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem az lesz mint amit már elmondtak a többiek is.
Előre beprogramozott csatornák amik tartalmazzák a torzítást, hangerőt, effektek(?)et és ha váltasz oda vissza te hiába tekered le felmászik.
Személy szerint elengedném ezt a Marshall kombót és valami ajánlottra cserélném, Katana és társai.
Nálam pl egy Joyo Zombie van 8"-os Orange kis ládával, nincsenek effektek, de bedugod oszt megy.
Igaz van egy noise gatem meg egy od808 kopi pedálom amit én azért elé szoktam kötni. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jópár nem kispályás használta, E.V.H. Gary Moore, Jake E. Lee, R. Samboran stb...
Meg persze a Charvelből nőtt ki a Jackson a Randy Rhoads model kifejlesztésekor.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Próbáld ki, hátha kiszeretsz belőle!

Sokáig szerelmes voltam a Charvelbe, de aztán kipróbáltam egyet, és nem találtam kényelmesnek, pedig a superstratok állnak hozzám a legközelebb.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
HELYILEG ugyanoda eső hangról van szó, de zeneelméletileg nem ugyanazt jelenti (lsd. még enharmónia).
C-hez képest a Cisz értelmezhetetlen kis szekundként, mert C-hez képest a MÁSODIK hang az (valamilyen) D kell, hogy legyen, azaz a C-nek a kis szekundja az Desz lesz.
(Csak zárójelben: ennek okán a Cisz a Hisz-nek lesz kis szekundja.)
C-hez képest egy TERC, azaz HARMADIK hang NEM LEHET (valamilyen) D, mert a D az SZEKUND. Terc az (valamilyen) E lesz.
Remélem, követhetően írtam le.
Nem olyan egyszerű ez elsőre, én is átmentem ugyanezen anno.
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Technikailag ugyanaz a hang, ugyanaz a frekvencia.
Zeneileg viszont nem mindegy, hogy cisz vagy desz. Minden skálában az ABCDEFG betűk szerepelnek. Az hogy milyen hangnemről/skáláról beszélünk, azt az dönti el, hogy ezek közül melyiket merre módosítod.
Szóval annak nincs értelme zeneileg, ha egy skálában C és Cisz hang is legyen, helyette C és Desz.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
t1 - tiszta prím pl: C - C
k2 - kis szekund C - Cisz
n2 - nagy szekund C - D
k3 - kis terc C- Disz?
n3 - nagy terc. C-E?Öööö... Nem véletlenül "szekund", "terc", satöbbi, az akárhanyadik (!) hangot nézzük. Szekundnál, ha C az alaphang, NEM LEHET Cisz a szekund.
Ergo:
t1 - tiszta prím pl: C - C
k2 - kis szekund C - Desz (kis MÁSODIK)
n2 - nagy szekund C - D (nagy MÁSODIK)
k3 - kis terc C- Esz (kis HARMADIK)
n3 - nagy terc. C-E (nagy HARMADIK)...ugyanígy tovább kvart, kvint, szext, szeptim.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hivatalosan nem tudom, sose tanítottak előírásszerűen.

Nekem személy szerint átláthatóbb félhangokban gondolkodni, mivel a gitár bundjai is félhangonként vannak.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
ne sírd el magad, egész életművet meg lehet írni anélkül, hogy kiejtenéd a szádon a tritónusz szeptim szavakat
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
5 félhang a kvart. A szóbeli elnevezések nem a félhangtávolságokat jelölik, hanem hogy a skála hanyadik hangja - avagy C dúr skálánál hanyadik fehér billentyű a zongorán, ha úgy könnyebb megjegyezni.
1 félhang - kisszekund
2 félhang - nagyszekund
3 félhang - kisterc
4 félhang - nagyterc
5 félhang - kvart
6 félhang - tritónusz
7 félhang - kvint
8 félhang - kisszext
9 félhang - nagyszext
10 félhang - kisszeptim
11 félhang - nagyszeptim
12 félhang - oktáv -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem bonyolultabb, csak rá kell jönni
Amugy a gitár hangolása pont azért lett olyan amilyen, hogy azzal a négy ujjal, amit tudsz használni minél több akkotdot le lehessen fogni az első fekvésben... -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem, a C a G fölött van egy kvarttal (vagy alatta egy kvinttel, attól függ, honnan nézzük).
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, a kisterc 3 félhang, a nagyterc 4 félhang távolság.
A B-kkel és Bb-kkel óvatosan kell bánni, a magyar B az angol Bb, a magyar H az angol B. Tehát a G kisterce a B (angol Bb), nagyterce a H (angol B).
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezért érdemes a minimális zeneelméleti alapokat tudni.
egyébként ha nem jót penget akkor tudni fogod, hogy rossz mert szarul szól. Ez a zenében egy elég egyértelmű jelzése a rossznak
persze a fület be lehet csapni pl megszokással, féloff, előszedtünk egy 20éves dalomat hogy koncerképessé tegyük, az eredeti midi szintisávokat elvitte az idő vasfoga vagy egy elromlott floppy szóval leültem fülessel az eredetinek és nekiálltam leszedni a szintiszólamokat és újra beirni gépbe. Az egyik részél már majd kifolyt a fülem de nem értettem mit játszottam fel anno mert értelmes hangközökből az istennek nem akart összeállni, kiderült hogy simán rájátszottam egy kisszekundot a témára - konyhanyelven egy fél hanggal mellé szólt egy hang, de akkor ez úgy elsikadt, a studioban se kérdezett rá a Töfi, hogy ezt komolyan-e gondoltuk, azóta is úgy van a lemezen és fel se tűnik pedig tök szar értelmezhetetlen valami ha direkt azt figyelem
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A G dúr attól G dúr, amilyen hangok vannak benne, G-D-B. Attól, hogy D a legmélyebb hang, még G dúr marad, csak a G dúr első fordítása (first inversion), vagy G/D (G dúr D basszushanggal).
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
attól, hogy G dúr akkord alsó két hangját nem fogja le és pengeti meg még G marad. Ugyanazok a hangok vannak benne csak a G és B alsó oktávja nem szól csak a felsők.
-
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De jó!Én meg fojt -föl-le-föl lel pengettem éreztem hogy szar csak nem tudtam miért
Megérte felkeni ma! -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Zseniális ez a zene, már a leírásodból hallottam a fejemben, hogy ez lesz.

-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem ha állva kellett játszani, mondjuk mostanában vizonylag soha, mindig tüdőn volt a gitár
nekem úgy volt kényelmes. Mondjuk nem teljesen, de viszonylag magasan. -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha nem akarsz még a közeljövőben színpadra állni, egyelőre maradhatsz ülve.

Én is csak sok év után, kényszerből tanultam meg állva játszani, mikor fellépésre készültünk, amúgy a zenekari próbákon is ülni szoktam (vagy egy kanapén fetrengek
).Amúgy nekem az segít, ha rövid pórázon hordom a gitárt. Aránylag magas vagyok, de csak 112 centis pánttal játszom (furatközéptől furatközépig).
Egy idő után már nem kell majd látni, hogy mit játszol, csak a csuklód visszahajlása lesz a szűk keresztmetszet. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát ez ilyen, meg kell így is tanulni. Minél lentebb engeded annál másabb minden fogás. Tökig lelógatva kb egy másik hangszer.
-
Berreh
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem kell olyan messzire tekintened sem időben, sem térben, lásd.
Beállítva, kívánság húrkészlettel, hangolással, maximálisan ajánlott.
A macska rúgja meg, hogy most ilyen is van ... -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na, és mire jutottál? Veszel lassan egy ilyen gitár tartót?
Na, ugye milyen veszélyes ez a dolog? -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért kell megtanulni a hangközöket, mert hogy értsd, mit beszél a tanár, amikor majd elmondja, hogy a dúr akkordban nagyterc van, a moll akkordban meg kisterc.
A kromatikus skála meg nem zenélés, hanem egy gyakorlat arra, hogy bemelegítsd az izületeidet, megtanuld fogni a pengetőt, stb.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Nemrég láttam egy videót, amiben Kirk Hammet mondta, hogy a legelső dolog, amire emlékszik, amikor gitárt vett a kezébe, az a kromatikus skála volt, hogy minden áldott nap tolta." ---> Ezek szerint a wah pedált csak később fedezte fel.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Inkább pöngetne azon a Furch-on

-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát, "pech", azzal nagyon nem lőhetsz mellé.
EB-ból lehetne válogatni bőven, hogy milyet szeretne az ember, cserébe szerintem nem bírják addig, amíg kellene, de hát ki mire esküszik, mi vált be neki. E-re én is Elixirt rakok fel, de a NanoWeb-ből 10-52-est, másra meg maradnak az EB-k, megszokásból. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Majd ha elkezdesz barré akkordokat is játszani látni fogod hogy ott is a nyak hátulján lesz célravezető fogni

-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet érdemes húrokat is próbálgatni. Tudom, nem régen tette helyre a PRS-ed a hangszerész, de húr és húr típus között is van különbség. Gondolom rádobott egy "átlag" Ernie Ball 10-es szettet, LP-re vékonyabbat barbárság rakni, de anyagában sem mindegy, hogy keményebb vagy puhább a szerkezete. A fentebbi Kóródi Tomis videó talán nyújt hasznos infókat élőben próbálgatás nélkül is.
Adott esetben simán vághatja is az ember ujját, ha nincs rajta elég bőrkeményedés vagy ha nyomja, mint süket a csengőt és marha kemény a húr.
Ui.: Azért raktam off-ba, mert inkább a jövőre nézve tartogathat információt/tanácsot, hogy ha véletlen cserélni kell húrt a gitáron, akkor figyelj arra, hogy nem mindegyik egyforma, attól, hogy méretre állítólag igen. Mindenki találhat magának kényelmeset és kevésbé azt.Ui2.: Kíváncsiságból ránéztem erre a "köröm fehéredős dologra", nekem is fehéredik, akárhogy nyomom.
Inkább azt figyeld meg, hogy ha a lehető leglazábban fogod le a megszólaláshoz, akkor milyen a hangja és ha jól lenyomod, akkor milyen. Akár egy csiptetős hangolóval is nézheted hol tiszta a hang. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, az is lehet, hogy neked érzékenyebb az ujjad és a vér hamarabb kifut a szövetekből ezért kis nyomásnál is így kifehéredik.
Ha sikerül lazán gyakorolnod és úgy megtanulnod játszani akkor 100x olyan gyors leszel és 100x olyan pontos. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Alapvetően a klasszikus fogas, főleg szóló játékhoz ahogy Goose-T mondta huvelykujj a nyak hátulján középen. Akkordnál nem kell feltétlen ezt ennyire szigorúan venni, de szerintem ahogy a képeken fogtad barre akkordot nem fogsz tudni így lefogni, mert nem fogja körbe érni a kezed
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Még egy nagyon fontos dolog: a fogólap nem azért van, hogy rányomd a húrokat, az barbárság. Egyáltalán nem kell a fogólaphoz érnie a húroknak, csak árkos lesz tőle a fa és még szarul is fog szólni. Próbáld meg csak annyira lenyomni a húrt, hogy már éppen ne zörögjön. Ha túl erősen nyomod a húrt, elmászik felfelé a hangja, és fals lesz.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Dehát azt mondtad hogy te nem szeretnél akkordok(kal)at játszani, hagyd a fenébe az ilyesmit és akkor nincs ez a gond, nyomd a jó kis füstölgő szólókat
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Látod Hogy kifehéredik a körmöd, leginkább az Amollnál látszik, na az nem jó, túl érősen fogod. Próbáld lazábban fogni a húrokat .
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne bassz már hogy bármelyik tanár azt mondta így kell fogni a gitár nyakát
Akkordnál adott esetben néha én is kicsit hozzáérek hüvelykujjal, főleg hogy tompitsam a vastag E húrt ha nincs az akkordban. Szólónál nyújtásokhoz szokták így fogni, de gyors futamoknál akár lassíthat is ez a fogas. Persze biztos lehet találni kivételeket akik virtuozok és csak így fogjak, de ha már tanarhoz jársz nem biztos ezt kéne tanítsa -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Tényleg nem ez a klasszikus nyakfogás... Nekem mondjuk sosem állt rá a kezem, hogy a hüvelyk ujjammal fogjak rá a basszusra, de sokan csinálják, mert nem "használod el" a mutató ujjat.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne szorítsd. :D
Nagyon lassan játsz egy egyszerű skálát pentatont pl, es lazitsd el a hüvelyk ujjadat. A fogó ujjakkal pedig erő nélkül érintsd a húrokat a bundokhoz.
A hüvelyk ujjnak csak akkor kell átérnie a nyakat ha basszus hangot akarsz vele fogni, ami elég pro, lehet ilyet is gyakorolni, de ne most, egyszerre egy dologra koncentrálj. Szóval a hüvelyk ujj az a nyak közepe felé alja felé lesz a nyaknak. Probalj pár lassú pentaton futamot, majd próbáld úgy, hogy elengeded a nyakat. Így nyilván a büdös életben nem fogsz játszani, de jó gyakorlat. Ha van melletted valaki akkor meg kérheted, hogy miközben játszol emelje el néha az ujjaidat a húrokról illetve emelje el a hüvelyket a nyakról. Ha jó lázán csinálod akkor el fogja emelni anélkül, hogy ellen tartanál. Ilyenkor persze bezörög majd a húr meg elmegy a hang, de ez csak egy gyakorlat, ezekkel ne törődj. -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne fogd marokra a gitár nyakát, nem f*sz az.
Általában a hüvelykujjaddal kell kitámasztani a nyak hátulján, a tenyered többi része ne érjen hozzá. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Válassz ki valami amit játszani akarsz, skála, szám, kromatikus skála, mindegy.
Kezdj el úgy játszani hogy lefogsz egy hangot, de éppen annyira, hogy jól megszólaljon, ha lehet rajta lazítani annyira hogy még ugyanúgy szóljon akkor lazíts. Ezután jöhet a következő hang. Nem az a lényege ennek a gyakorlatnak hogy jól szóljon, vagy tempóban legyen
szóval csináld kifejezetten lassan, szinte fájóan lassan, de jól, mindig a legminimálisabb erővel lefogva ahhoz hogy megszólaljon a hang. Ha csinálod naponta 5-10 percet, és valamennyire odafigyelsz egyébként is a játéknál hogy ne szorítsd nagyon, sokat fog dobni.Amúgy kb ugyanez a gyakorlat van arra is, ha nem akarod hogy az ujjaid összevissza álljanak játék közben, elkezdesz nagyon lassan játszani egy kromatikus skálát, csak azt a hangot játszva amire kell, és annyira emeld fel a következő ujjat amennyire muszáj, törekedve a legminimálisabbra
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Oké, jogos. Ő is mondhatná, hogy ennyi és keress mást, ha neki nem tetszik a stílusod.
De ha náladná vónák akkor rohadtul mennék valaki máshoz.
Amúgy szerintem is van olyan, hogy ne játssz olyat amit nem tudsz, mert majd 5 év múlva mikor azzal fogsz küzdeni, hogy öld ki a beégett rossz dolgokat akkor majd csak búslakodsz, hogy jah, végül is lehet ebben igaza volt. Ha az izommemóriába beég valami onnan nagy munka kivágni valamit, vagy áttranszformálni. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Annyiban igaza van, hogy tényleg vannak rossz tabok, a songsterren is biztos találsz, ultimate guitaron pláne, de valószínűleg pont az ilyen ultra nagy számok, mint a One, vagy egyéb nagyobb Metallica számok (vagy ismertebb Maiden számok akár) jók lesznek, mert songsterren főleg sokan javítgatják az idő folyamán.
Négyig meg csak el tudsz számolni, bár ahogy korábban is mondtam, hogy ha azzal jön hogy ezt még nem tudod, akkor az kéne legyen rá a megoldás, hogy megtanítja, nem az hogy beszól -
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én is otthagynám ezt a tanárt. Végtelenül arrogáns, hogy az egész internet és YT szar, de menj oda, majd ő megmondja a tutit. A ritmikai oldala meg szerintem bullshit, hallás után szinte bármilyen bonyolult ritmikát vagy furcsa szünetet el lehet játszani gitáron. Elég ritka az, hogy gitárosként te határozod meg a tempót vagy a szünet végét (de előfordul, pl Wonderwall, ahhoz kell egy pontos belső metronóm
).Az igaz, hogy az internet tele volt/van szeméttel, mostanában nem nagyon kerestem kottát, de biztosan nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint 15 éve.
De valahol az is jó, hogy nézed a kottát, aztán ha nem úgy szól, mint az eredeti, magadtól megkeresed hallás után, hogy kéne játszani, hogy jó legyen. -
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én már nem járnék ide.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egyrészt igaza van abban, hogy az internet tele van pontatlansággal (P.Lost Say just words nem mindig az ami van a dalban és én pl sokáig bosszankodtam azon, hogy több basszerosunk is az első megtalált netes tab alapján tanulta meg ugyanúgy rosszul miközben fülre tisztán hallatszik, hogy nem azt játssza a basszus amit ők ) másrészt meg egyértelműen nem neked való ez a tanár, nem értem miért szopatod vele magad.
-
Nunder
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Avatarom tanúlsága szerint mintha én is meghallgattam volna már egy-két Maiden nótát, de a lényeg, hogy ezelőtt 10-15 évvel én is ilyen vaskalapos voltam mint te. Csak a Heavy/Power metal vonal, semmi más nincs és nem is lesz soha. Minden más csak csörömpölés, üvöltözős kása vagy "szardarálás", csak a Sonata Arctica, Helloween, Blind Guardian meg a Hammerfall...
Aztán amikor azokon belül elkezdtem ráakadni innen-onnan kevésbbé ismert bandákra, és rájöttem, hogy némelyek igen is elmossák, neadjisten át is lépik a stílus hatérait, akkor nyílt ki a világ.
A szardarálás progresszív metállá - khm.. djent - (Dream Theater, Protest the Hero, Devin Townsend, Periphery stb.), az üvöltözés metalcore/death/melodic death metállá (Trivium, Parkway Drive, In Flames etc.) szelídült és ahogy az extrémebb irányok fele nézelődtem, úgy jöttek be a régi klasszikusok, mintegy miből lett a cserebogár: Rush, Dire Straits, Sabbath, Zeppelin etc. Klasszikus zenéről meg akkor még csak ne is beszéljünk.
Lényeg, hogy nem forog se Cliff a sírjában, ha nem csak Metallica-t hallgatsz, és Steve se kap arcidegzsábát, ha két Maiden közé bekeversz valami mást. Merj nyitni, mert olyan élményektől fosztod meg magad, amik nemcsak a zenei ízlésed fejldését segítik elő, de gitárosként új horizontokat nyitnak meg.
-
fattyu
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
te se hallottál még savatage-t

és imádom a maident én is.
de régi helloween-ek és az összes savatage pont olyan ha nem jobb
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Általában nem gondolom teljesen komolyan az ilyen kijelentéseket, csak ezeket írásban rosszul adom át...
Mindenkinek megvan a maga favoritja, de azért érdemes próbálkozni nyitni a kevésbé mainstream felé, meglepő dolgokat találhat az ember. Igazából azt is nehéz megfogalmazni, hogy hol van a mainstream határa. Akár a Maiden-nek is vannak méltatlanul elfedett számai, amik sokkal jobbak lettek, mint néhány "sláger", de utóbbiakat nem lehet megkerülni, ahogy magát az együttest sem.
Nehezen javaslok számokat, mert nagyon szerteágazó a saját ízlésem is, de hallgasd meg mondjuk a Panterától a "Sleep"-et vagy a "Floods"-ot és juss el a számok második felére. Esetleg keress valami RATM számot. Aki a "Killing in the name"-ben nem érzi mekkora "groove" van vagy egy "Testify"-ban, azzal nem tudok mit kezdeni... Meg kell érnie rá.

Ami neked a Maiden, az nekem a BLS többek között, egyszerűen úgy érzi az ember, hogy nincs rossz szám. Mondjuk nézz rá a "Funeral Bell"-re meg a "Berserkers"-re. Örök klasszikus még a Down-tól a "Bury me in Smoke" vagy a "Stone the Crow" is.
Ajánlanám a Kingdom of Sorrow-tól az "Enlightened To Extinction"-t is, de azt vennéd észre a végén, hogy holnapra a PRS-ed B-be (H-ba) van hangolva standard E helyett.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Semmit nem muszáj, nekem sem mindegyik ismert metal banda jön be ugyanúgy. Én régebben Dream Theatert pl. nem hallgattam, mostanában már gyakran, meg úgy általában progresszív rock/metalt.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
El kell engedni a mainstream-et, nem jó az semmire, szegény Trujillo is a pénzen kívül semmit nem kapott a Metallicától...
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha jól tudom játszott a GnR-ban is, de most egyik aktuális projektje a Sons of Apollo. Progresszív rock/metal. Volt DreamTheater dobossal, és billentyűssel. Én az ilyen szinteket már komolyzenének tekintem.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó lesz ez, csak csapatni kell sokat. Íme egy hasonló rövid torzítatlan dallamos még régebbről mikor a toneport preseteket próbálgattam:
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igazából ez teljesen okés szint, sőt ahhoz képest, hogy nem régen kezdted meg pláne. Meg merem kockáztatni, hogy sokan itt nem tudnának kapásból eljátszani egy random számot gyakorlás nélkül, még ha egyszerű is és sokat hallott. Én legalábbis 15 év után sem biztos, hogy mindenben magabiztos lennék. Valamire rááll az ember keze, akkor kevesebb gyakorlás kell, valamire meg nem, akkor több. Teljesen felesleges ezen hergelni magad, ha nem megy leteszed, később előveszed.
Egy ember biztos van, akinek nem kell sokat gyakorolni: [link] Szerintem ne ő legyen a kitűzött cél, mert arra születni kell.
Felhozhatnám a BLS - Stillborn számát, aminek a fő riffje konkrétan egyetlen F hang. Garantálom, hogy nem sikerül elsőre reprodukálni hasonlót, ha nincs meg a trükk.
-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát... gyakorolni kell. Sokat. Más trükkje nincs.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért Hajrá! Kitartás, türelem! A beletett munka olyan, mint a szar, előbb-utóbb ki kell jönnie!

-
Vampyr
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha gonosz lennék, akkor mondanám, hogy frankón feleffektezted a cincogást…
Egyébként teljesen jó, bevallom nem hallgattam végig, de amit igen, abban annyira nem véltem izgulást. Persze lehet még gyakorolni, mindenki tud gyakorolni, még ZW is. Meg Rex is szokja még a Thunderbird-öt. Az biztos, hogy sokan már ilyen ügyességgel is befutnak manapság és nem is fejlesztik tovább magukat. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csodákra képes manapság a tudomány, azzal a bódéval amit 4 kerékre szerelnek és durrogás hajtja egy óra alatt oda lehet érni a klubba. Mi 11 után játszunk.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én meg onnan 100km-re itthon gatyában a kölyköket vacsoráztatom... duuuurva

-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szuper, akkor innentol a hatar a csillagos eg.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
naugye )
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Valamit nagyon rosszul csinalsz.
A hangkariba bedugot a gitart meg a fulest. A fules resznel ne legyen fizikailag bekapcsolva a direct monitoring vagy ahogy azon a kartyan nevezik.
Aztan a logic/garageband pref-ben beallitod a ki es a bemenetet a hangkartyara. Utana csinalsz egy track-et, aminek az input-ja az ahova a gitart dugtad. Aztan radobsz valami erosito plugint es mar mehet is. Aztan ha raerzel erre, rajossz hogy bitang dolgokat lehet kihozni ebbol realtime. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az a füleskimenet a behringeren a direct out, a nyers hangot küldi ki késés nélkül, azért nem hallottál effektet. Abból a jelútból kell a füleskimenetet megoldani ami a hangszóróra megy, hogy ez a te rendszeredben hogy oldható meg azt nem tudom megmondani.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Van egy direct monitor gomb az interfészen, na az ne legyen benyomva. Onnantól azt kéne halljad ami az effektből jön, feltéve hogy az interfész van outputnak beállítva, és nem a mac hangszórója
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
minek vegyek 100 ezres hangkártyákat, meg pluginokat, amikhez nem is értek
Mindezek nem kellenek, interfészed van, ingyen is vannak baromi jó ampsimek amiknek a kezelése pont olyan bonyolult mint egy erősítőé (tekergeted rajta a potikat) és nem utólag kell szórakozni vele, interfészbe bedugod a gitárt, elindítod az ampsimet és szól a metál a hangfaladból. Nyilván ha a hangfalaid kis vackok akkor nem dörren meg annyira de ahogy fentebb valaki irta kitolod a kombódba a kész jelet és már meg is van a 12 colos hangszóró döge, a többit meg jobbra megcsinálja a plugin mint a kombó.
Itt 0-10$ között van jópár erőlködő aminek a kezelése szögegyszerű mert nem félmillió erősítő meg fiszfasz van benne hanem pár pedál meg egy db fej. Nem kell hozzájuk daw, nem felveszed és utólag mataszt hanem mennek külön programként. https://audioassault.mx/collections/plugins
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Figyelj, én hallani szeretném, amit játszom, nem gépre felvenni a cincogást, és utána széteffektezni.
Ehhez pedig kell egy jó erősítő"OK.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Valamilyen szinten azért elgondolkodtatóak az irományaid itt a fórumon, biztos, hogy unalmasabb lenne nélkülük az élet errefelé. Viszont kicsit mintha el lennél tájolva, hogy mi a helyzet. Értem én, hogy kezdőként tapasztalod még a dolgokat, de az internet annyira tág, hogy utána lehet olvasni és utána nyilvánítani véleményt, mert ebből is úgy tűnik, mintha te lennél felháborodva. Nincs semmi ismereted a pluginekkel, de határozottan állítod, hogy szerinted milyen és neked miért nem jó, közben meg másról beszélsz, ahelyett, hogy utánanéznél a témának.
Valószínűleg az a "néhány" gitáros, aki használja sincs vele megelégedve, csak ez jutott nekik... Szinte a legtöbb ismert gitáros használ ilyeneket, főleg a fiatalabb rétegben. Szól neki a saját soundja a fejhallgatón vagy a számítógép hangszóróján és nem egy 100 W-os csövest bőget a lakásban 4x12-n. Jelenleg ez a legtakarékosabb és effektívebb módja az otthon gitározásnak szerintem. Lehetőségek tárháza, real-time hang, stb. Ehhez képest ne haragudj, a Marshall jobban tehet róla, de az az MG FX30 keservesen szól és nincs is benne sokkal több. Az egész MG széria tűzrevaló nagyjából, főleg a kisebbek. Ha tényleg az a vágy, hogy jó erősítőn akarod hallani, hogy mit játszol, akkor 30-50 W cső legalább meg 4x12, utána tekergetheted 1-es állás körül a potit, hogy ne szedje szét a szobát, lehet valami műterheléssel el tudsz menni 2-re is és sose fog a munkaponton dolgozni a rendszer, hogy tényleg a hangját halld.
Gondolkoztam a problémádon is a kombóval kapcsolatban, de nem igazán ugrott be semmi, ami konkrétan ezt okozná. Elég összetettek ezek a ketyerék már, főleg, ha programokat tudsz menteni és a Volume-t viszi magával, olyankor nem mérvadó a poti állása. Ha meg kisebb kategóriában keresel jobb sound-ot, akkor mondjuk DSL1 a Marshalltól. Esetleg a Katana, CODE, Spark, ilyesmi szériák, de ott már telefonon is tudod nyomkodni, az meg még sem olyan, mintha potit tekernél. Az eddigiekből biztos nem fog tetszeni, hogy egyszer kell 3 órát eltölteni a sound beállításával, esetleg mások preset-jét használni. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Teljesen jó az a Behringer hangkártya egyelőre mindenhez ami neked kell, garage bandet nem annyira ismerem, de valahogy ott is meg lehet oldani, hogy az effektek élőben szóljanak. Szóval nem kell a gitár nyers hangját felvenned és utólag effektezni, simán lehet olyat hogy kiválasztod az effekteket(erősítő, stb) élőben, és ugyanúgy szól a gitár a számítógép hangszóróján át mint egy erősítőből.
Vagyis ugyanolyan nem lesz, azért egy 12" hangszóró nem ugyanúgy fog szólni mint egy számítógép hangszóró
De elektromos gitár hangja lesz -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"nem gépre felvenni a cincogást, és utána széteffektezni." te valamit rosszul gondolsz
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A hangkártya+pluginnál kvázi ugyanazt hallod, mint egy erősítőnél, csak a gitárt nem tudod nekitámasztani. Nyilván más erősítőn játszani, de nagyon sokan használnak hangkártya+plugin megoldást.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ebből látszik, hogy azt se tudod mi hogy működik.
0 késéssel tudsz játszani a plugineken, mintha egy erősítőd lenne.
Előre beállítod a preseteket és csak játszol. -
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerinted en hogyan használom? Realtime rajta van az az effect ami éppen kell, kvazi 0 latency-vel. Pont olyan mint ha erősítőbe dugnád a gitárt...
Nálam ennél jobb tanulási módszer mint hogy folyamatosan játszom a zenével együtt egyszerűen nincs.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondtam én hogy kell neked egy rendes hangkártya + valamilyen plugin.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Milyen erősítő amúgy?
Milyen noname gitárról van szó?
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet olvassa a topic-ot és magára ismert

Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Autós topik
- Robotporszívók
- M.2 csatlakozók terén (is) jónak ígérkezik az MSI közelgő AMD-s alaplapja
- Egérpad topik
- Horgász topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Assetto Corsa EVO
- Lalikiraly: Astra kalandok @Bevezető rész
- További aktív témák...
- Hófehér,megkímélt Asus 15,6",Intel(2,4Ghz)akár 1TB SSD,jó akku, nagyon szép
- Nagyon szép,megkímélt Asus 15,6",Intel(2,58Ghz)akár 1TB SSD,nagyon jó akku
- ASUS ROG STRIX RTX 3070 Ti OC EDITION
- ThinkPad.15,6",FullHD IPS,8.gen.core i5 (8X4,0Ghz)16-32GB RAM,256-512SSD
- X1 Carbon 10th, FHD+ IPS érintő, i7-1270P, 32GB, 512GB magyarított (lézerezett), ujjlolv, IR kam gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus CM 500W
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max Stílusos erő, Pro kamera rendszerrel! 128GB - 3 hónap gari!
- Logitech z5500 5.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

) Petrucci azért sokkal nagyobb név, mint Hetfield. Meg szerintem itt a topiklátogatók nagy része fel tud fejből sorolni legalább 10 gitárost, aki jobb Hetfieldnél. Persze ez is szubjektív, Hetfield is sokat letett az asztalra a '80-as években.