Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyi0321
tag
Üdv!
Kezdő gitáros vagyok, meg tudnátok mondani, hogy mi a fene az a dead note?
Már több tabban is találkoztam vele, és keresgéltem neten de nem igazán értem. -
Szten Márs
nagyúr
Írtam egy blogout bejegyzést, ami talán kissé ontopic, fogadjátok szeretettel!

-
Bero
aktív tag
Esetleg nem érdekelne valakit egy Gibson Melody Maker 90 ezer magyar forintért?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Forceman
üzenetére
Igazából nem nagyon szoktunk ilyet mondani, én meg főleg nem, de nagy megbánások közepette mégis azt mondom: rendeld meg.
Ha semmiképp nem akarod megrendelni, akkor meg a kinézett erősítővel próbálgasd végig a szóbajövő gitárokat. Ha nincs elég tudásod ehhez, akkor az eladóval pengettess bele - ez egy teljesen szokványos kérés, szóval nyugodtan megteheted. Próbáld ki tiszta és torzított csatornán is, mindenféle hangszedő-felállásban, ez fontos.
Még akkor is, ha az eladóval pengetteted meg a gitárt, és őt kéred meg, hogy játszon rajta kicsit, próbáld te is kézbe, mert érezni fogod a súlyát, a nyak kényelmét (vastagságát, formáját), a forma általános kényelmét minden tekintetben stb stb...
Nyilván ilyen alapdolgokat érdemes megnézni, hogy mennyire egyenes a nyak, van-e rajta bármi esztétikai hiba, stb...
Biztos van még kismillió más, de most hulla vagyok, ennyi jut eszembe egyelőre... -
joey0235
aktív tag
válasz
Psychonaut
üzenetére
én is hallgattam már egy jó párszor eddig a legjobb 1 csaj volt aki gitározott az nagyon fasza volt.

-
Cyberpunk
félisten
Hali. Van nekem egy Squier Stratocaster7 nevezetű 7 húros gitárom. Metál irányba milyen hangszedőket ajánlanátok bele és húrokat?
-
pc-user
senior tag
Utcazenéléssel foglalkoztatok már?

-
cucka
addikt
Nem elvetemült gondolat ha csak egy vékony lakk réteg van a gitáron ami hagyja a fát rezonálni, és ezek a repedések a lakk és a fa között nem is látszanak, olyan vékonyak.
Ez már az a szint, ahol egyesek azt is meghallják a felvételen, hogy milyen színű gitárral játszották fel
. Nézz be a hangmester fórumra, ott gyülekeznek az ilyen megfejtők, akik két rézdrót között is hallani vélik a különbségeket.Persze egy elektromos gitárnál csinálhatják szintetikus anyagból is a testet mégis ugyanolyan jól szól.
Próbálkoztak is vele, csak senki sem vette, ezért egyik nagy gyártó sem erőlteti ezt a vonalat. -
Szten Márs
nagyúr
Nem minden szentírás, amit könyvben olvasol

De oké, akkor gondoljuk át logikusan. Annyi bizonyos, hogy a lakkozás változtat a gitár hangján valamilyen mértékben és valamilyen módon. Mindkettő kitétel fontos, de mindegy, első körben a másodikkal ne törődjünk. A gitár fedlapja rezonál, mint egy egység... természetesen a fa erezetének és a merevítéseknek megfelelően, de mint egy egység, az egység olyan értelmében, hogy egyforma karakterisztikával. Ha néhol repedések keletkeznek a lakkon, mi történhet? Ha a lakkozás csak igen kevéssé változtat a hangon, akkor semmi, nem fogunk hallani különbséget. Ha a lakkozás számottevően, de legalábbis hallhatóan befolyásolja a hangot, a rezgések karakterisztikáját, akkor a repedések, mivel azok egyenletlenül helyezkednek el, elszórtan a gitár felszínén, egyenletlenül fogják kifejteni a hatásukat, az egységes rezgést és egységes karakterisztikát megtörve. Ez egészen értelemszerűen jól nem befolyásolhatja a hangot, csak rosszul. A valóságban azonban ilyen lakksérüléseknek aligha lesz hallható a hatása... de ismétlem, ha véletlenül hallható is, akkor is csak negatívan hathat.
Aztán ott a másik dolog, hogy igen, a lakkozás befolyásolhatja a hangot, viszont a lakkozás minősége, fajtája nem kicsit számít, bizony korántsem biztos, hogy csak negatívan befolyásolhatja a lakkozás egy hangszer hangját. Hogy mást ne mondjak, a hegedűk esetében ezt igencsak nyakon lehet csípni
Az meg, hogy az elektromos gitárnál ne számítana a test anyaga, megint egy jól hangzó, de hasonlóan érdekes felfogás. A brutálisan nagy jelű hangszedők esetében lehet, hogy nem igazán a fa anyaga kifejezésre jutni, sőt, ez esetükben így van, de egyéb esetben nem csak, hogy a fa anyaga, de a faanyag tömege, sőt a nyak és test csatlakozásának módja is változtat a hangon. A fa anyaga meg abszolút, egyszerűen más karakterisztikát biztosít a gitárnak, igen, az elektromosoknak is.
-
X2N
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nem elvetemült gondolat ha csak egy vékony lakk réteg van a gitáron ami hagyja a fát rezonálni, és ezek a repedések a lakk és a fa között nem is látszanak, olyan vékonyak. Valamelyik oldalon, vagy könyvben olvastam. Persze egy elektromos gitárnál csinálhatják szintetikus anyagból is a testet mégis ugyanolyan jól szól.
-
Szten Márs
nagyúr
"De egy gitár annál jobban fog szólni minél többet játszanak rajta, ennek az az oka hogy a fa érik, a lakkozáson idővel repedések lesznek amik hagyják a fedlapot rezonálni."
Na, ilyen értelmezést az ageing jelenségére még életemben nem hallottam
Elég elvetemült egy gondolat, az a helyzet 
-
X2N
őstag
válasz
theartofdota
üzenetére
Szettet nem szabad venni, inkább gyűjts még rá és vegyél egy korrekt Cortot.
-
theartofdota
tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
köszönöm
esetleg még ezek a szettes ibanezek nem lehetnek jók?
pl Ibanez V50-NT -
X2N
őstag
válasz
joey0235
üzenetére
Csak akkor ha az felső kategóriás gitár, alsó, közép kategóriás gitárok nem fognak többet érni 10 vagy több év után sem, ezért nem fognak olyan gitárt keresni ami nem valami presztízs modell. Anno sokan vettek Gibsonokat amikor még nem volt ennyire túlárazva, aztán betették egy széfbe, hogy aztán később eladják mint régiség. Igazából ezek a gitárok nem szólnak jobban, mint azok amiket ténylegesen használtak, igaz azokon is beérett a fa. De egy gitár annál jobban fog szólni minél többet játszanak rajta, ennek az az oka hogy a fa érik, a lakkozáson idővel repedések lesznek amik hagyják a fedlapot rezonálni.
-
joey0235
aktív tag
Én úgy halottam hogy ha valaki vesz 1 gitárt akkor nem sokat csökken az ára 5-10 ezer ft-t max. és minél öregebb a gitár annál többet ér, vagy ez hogy van?

-
Eastman
addikt
Ha még otthon vagy és nem zártad le a prezentációd egy érdekesség:
A Jurassic Parkban van egy jelenet, mikor a T-Rex közelít a terepjáróhoz amiben hőseink ülnek rettegve. Van a jelenetben egy pohár víz, amely szinte szabályosan rezeg a hüllő léptei hatására. Sokáig tanakodtak a készítők, hogy hogyan is oldják meg ezt a képsort. Végül is a tökéletes hullámok keltéséhez a gitár fizikáját hívták segítségül.

Közben megtaláltam a részletes sztorit is:
One of the most difficult gags in the film was the vibrating glass of water caused by T-rex's footsteps. Spielberg got the idea for this shot when he was in his car listening to Earth, Wind & Fire, and his rear-view mirror started to vibrate because of the bass rhythm in the song. However this shot proved to be very difficult and they had no idea how to achieve the perfect circles. But Lantieri managed to figure it out the night before the shot. He put a glass of water on top of a guitar and plucked the string and the result was perfect. On the day of the shot, guitar strings were put inside the car and a man on the ground plucked the guitar strings to achieve the effect. Forrás.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
theartofdota
üzenetére
Szia!
A linkelt gitárost ismerem (már így youtube-ról
), valóban tud valamit 
35-40-ig... nos ez pont egy érdekes árhatár. Kicsivel 40 ezer felett már igen sokféle tömör fedlapos gitár kapható, ami igen hosszú ideig ki fog szolgálni. 40 alatt pedig teljesen rétegelt gitárok vannak csak, ami egy igencsak érezhető ugrás lefelé.... Ha nem akarod meglépni az ugrást a tömör fedlaposok felé, akkor nem is érdemes 35-40 körüli pénzt gitárra költeni, 25 ezer körülért vannak teljesen jó full-rétegelt gitárok. Pl 100-as sorozatú Epiphoneok, de még inkább a Cort AD-810.
Viszont úgy érzem, hogy abszolút megéri rászánni a pluszt a következő kategóriára, a későbbiekben nem fogja megbánni az ember... amit onnan ajánlhatok:
Cort Earth 70, Samick OM55 - legalábbis így 40 körüli kategóriában.Persze a legjobb az, hogy ha körbejárod a hangszerüzleteket és kipróbálod, meghallgatod a gitárokat, nagyon sokat segít a döntésnél

-
Psychonaut
veterán
válasz
theartofdota
üzenetére
Cortot keress.
-
theartofdota
tag
régebben tanultam 3 évet gitározni, most valahogy újra megjött ehhez a fantasztikus időtöltéshez -(ugye kinek mi...)- a kedv.
tudnátok ajánlani kb 35-40 ezerig értelmes alternatívát fémhúros akusztikus gitár vásárláshoz (használtan is)?ez a gyerek meg pofátlan szinteken tud játszani
[link] -
Psychonaut
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nem tudtam.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hopp, rossz videót is adtam... bár ez a pali is penget üveghangokat, viszont ő mindenhol a lefogáshoz képesti oktávnál csinálja úgy, hogy ráver (nagyon finoman) a húrra és úgy szólaltatja meg. Tehát ez a nyakon matató kezünkkel rendesen, hagyományosan lefogjuk, és a pengető kezünkkel fenékbebillentjük az oktávnál/kvintnél/nagytercnél a húrt módszer.
A nyakon matató kezünkkel furán, majdnem lefogjuk-felengedjük, míg a pengető kezünkkel rendesen pengetünk módszert ez a pali alkalmazza ebben a videóban: [link]
És itt már nem csak az oktávnál vannak megszólaltatva - eredetileg ezt a videót akartam adni, csak félrekapcsolt az agyam
(Mindenesetre megéri megnézni mindkettőt
Már csak az üveghangok keltésének különböző módszerei miatt is.) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Psychonaut
üzenetére
Nem csak... üveghangot nem csak az oktávnál, hanem a kvintnél és nagytercnél is meg lehet szólaltatni, érdemes megnézni ezt a videót (gyönyörű dal, szóval amúgy is), itt elég üveghangot játszik a pali, különféle helyeken: [link]
Plusz nem igazán lefogás ez a lefogás, de gondolom ezt tudod
Azt viszont, hogy nem csak oktávnál van, nem mindig szokták tudni. -
Psychonaut
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
12. bund lefogasaval.

-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Wikipédiás cikk egész érthető róla.
-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Köszi!
ilyenről hogy üveghang, tegyek említést? -
Szten Márs
nagyúr
Rövidül a rezgésbe hozandó húrhossz. Elküldtem, hogy egy húr rezgési frekvenciája miktől függ, de triviálisan ezek a tényezők: valamilyen anyagi állandó, a húr keresztmetszete, a rezgő húrhossz, meg a húrt hosszirányban feszítő erő. Amit küldtem, ha jól emlékszem, az képletbe is rendezi ezt az egészet. A hangolókulcsokkal a fenti tényezők közül a feszítőerőt tudjuk változtatni, azzal meg, hogy matatunk a nyakon, a rezgő húrhosszt.
-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
És akkor amikor a nyakon az ujjunkkal leszorítjuk a hurokat, akkor mi történik pontosan? Attól keletkeznek a különköző hangok?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
-
Szten Márs
nagyúr
A gitáron? Megpengeted a húrokat, azok rezgésbe jönnek, erről ugye adtam anyagot. A húrok átadják a rezgést az alsó nyeregnek, ami továbbadja azokat a húrlábnak a húrláb pedig átadja a gitár fedlapjának. Ha megpengetsz egy akusztikus gitárt (mert úgy értelmeztem a kérdésed, hogy csak akusztikusokkal akarsz most foglalkozni), akkor a kezeddel érezheted, hogy hogyan rezeg a fedlapja. A rezgésbe hozott fedlap fogja a dobgitár (ugye így hívják az akusztikus gitárokat, nem véletlenül) testében lévő levegőt megmozgatni, de hogy ott mi is történik, legalábbis fizikaórán előadható igényességgel, most így nem tudom megmondani neked...
Amit viszont találtam: [link]
Ott lent ugye van strings, body és air menüpont is, azokat érdemes végigfutni.A húr rezgéseit egyébként a különböző anyagokból készült alsónyergek más hatékonysággal adják át a húrlábnak: egy műanyag nyereg kevésbé jól vezeti ezeket, mint egy csontból készült. ugyanúgy a húrláb anyaga is meghatározó, valamint a gitár fedlapjának, valamint hát- és oldallapjának az anyaga is. Általában a denzebb fából készült fedlapok fényesebb, a magasabb tartományokban kifejezettebb hangot produkálnak, a lágyabb faanyagok pedig vastagabbat, a mélyebb tartományokban kifejezettet. (Pl sitka lucfenyő vs vörös cédrus - az előbbi fényesebb, az utóbbi vastagabb hangot produkál). De ez is csak empirikus ismeret.
-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
arról pár szót tudnál írni hogy hogyan képeződik rajta a hang?
-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
wháá nagyon köszönöm

-
Szten Márs
nagyúr
Ne legyél benne annyira biztos, hogy a fizikatanár vágja a gitár fizikáját. Ismerek párat, és nem hiszem, hogy ezzel különösebben foglalkoznának. (A tanár nem lexikon
)Holnapra? Nos, akkor épp időben kezdted el... piff... A gitár testét egyébként nagyban kényelmi megfontolások alapján tervezték, plusz empirikusan alakult ki a legtöbb dolog, nem tudományos alapon. Empirikusan, azaz tapasztalati úton. Mostanság, hogy kicsit értünk a fizikájához is, rengeteg mindent átterveztek ilyen-olyan elvetemült gyártók, csak a gitáros közösség nem fogadta be annyira ezeket. Egyik érdekesebb dolog pl. az eltolt hanglyuk, mint a McPherson gitároknál, de a klasszikus gitároknál a húrlábnál is voltak ötletek, a merevítéseknél abszolút, pl Kantare gitároknál a hagyományos - szintén empirikus úton kitalált - merevítéseket felülbírálta a tudomány és eszerint alkottak gitárokat.
Az ún. ageing, az, hogy a tömör fájú gitárok idővel jobban szólnak, szintén fizikai okokra vezethető vissza - bár nem túl kutatott terület, szóval amit mondani fogok, jórészt egy hipotézis. A gitár faanyagában lévő belső feszültségek szűnnek meg a pengetés, játék hatására, és a más, ezáltal átalakult anyagszerkezet máshogy fog rezegni - konkrétan szabadabban. Emiatt nyílik a gitárok hangja idővel, ha sokat játszunk vele. Illetve többek között... a faanyag nedvességtartalmának változása is szerepet játszik ebben.
A húrok rezgéseiről meg keresek mindjárt valamit...
-
csdm
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Holnapra.
Hát igazából egy 10 perces kis összefoglaló kelene, nem kell komolyra venni. Ilyenek kellenének, hogy mi a szerepe a különböző húrokbnak, hogy a húrok rezegtetik meg a levegőt és ezek hangot adni, meg miért van olyan teste a gitárnak, amilyen. Milyen tipusú rezgések keletkeznek amikor megpengetjük. Esetleg valami ábra, videó. Érdekességek ami a fizikához kapcsolható.
Jó beszélőkém van, kevés anyagból is ki tudok hozni elég sokat, de azért valamennyire szakszerű is legyen, mert a fizikatanár vágja ezeket
Holnap reggelre is jó
-
stepe
csendes tag
-
csdm
senior tag
Hali!
Valaki le tudá írni, hogy mi a gitár fizikája? Tehát honnan ered a hang, rezgések, miért van szükség hogy üreges legyen a gitár teste, stb stb. Vagy valami link, ahol ezt összeszedik, esetleg érdekes képekkel/videókkal tarkítva?
Fizika előadáshoz kellene anyag.
Köszi! -
X2N
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Gitártanáromnak a lábkapcsolójában romlott el egy 25Ft-os mikrokapcsoló, ennek kicseréléséért elkértek volna szerelőnél 5eft-ot, kicseréltem, 5 perces munka volt.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
OK, elfogadom.

Szép napot!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Nem, soha életemben nem volt lyukas fogam

Amúgy igen, más felfogás, de ugyanaz a hajtóerő. Pont azért szeretek magam foglalkozni vele, amiért te szereted máshoz vinni

Kicsit ehhez tartozik: vettem csont alsó nyerget pár napja, a műanyag helyett, viszont a kész, kompenzált, kifaragott alsó nyergek nem jók a távol-keleti készítésű gitárokkal, magyarán a kishazánkban kapható gitárok sacc/kb 95%-ával nem kompatibilisek: más méret, hosszabbak... Helyette lehet venni egy kompenzálatlan, téglatest alakú darab csontot. A hangszerész, ahol voltam 10 ezer forintért faragta volna bele a gitáromba... máshol is kb. hasonló árakra emlékszem, szép kis pénz. Megvettem a darab csontot, após pedig szobrász... kicsit izgultam, hogy tuti pontos lesz-e, hiszen nagyon aprólékos munka, nagyon apró dolgok dönthetnek... nos, olyan pontosan, pöpecül megfaragta nem is tudom... max. 15-20 perc alatt, hogy azóta is az állam keresgetem... Ha valaki ért még kétkezi munkákhoz manapság, elég szép pénzeket lehet megtakarítani
Másfelől viszont negyed óra munkáért elkértek volna egy tízest lazán... már ha a hangszerész képes ennyi idő alatt (és ilyen pontosan!) kifaragni a csontot egyáltalán... -
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
...de fogat nem tömsz, igaz?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Elfogadom a nézeted, de picit másképp' gondolom.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
A száradó nedvesedő fa, a másmilyen húrfeszítés hatását a nyakmerevítő pálca állításával egy imbuszkulccsal le tudjuk küzdeni, persze, ha nem csavarodik a nyak, csak a görbülete változik kissé.
A gitáromat szeretem, nagyon is. Épp ezért igyekszem én magam annyit foglalkozni vele, amennyit csak tudok, és úgy megtanulni ápolni/bánni vele, amennyire csak lehet... hogy ne kelljen idegen kezekbe adni.
Potméterekkel meg nem kell bajlódnom, ugye
De jogos, az elektronika macerásabb lehet. -
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Pl szárad vagy épp' nedvesedik a fa, feszítik a húrok a nyakat, húrcserénél másmilyet kapsz / próbálsz, máshogyan tekered a kulcsokra a derótokat (tizedmilliméterek is befolyásolják a menzúra hosszát), koszolódnak a potméterek, stb, stb, stb.... Fogászatra is elmész évente, igaz? A hangszernek is teste-lelke van. Ha szereted, időnként szakember kezébe adod.
...szerintem.

Alap, hogy radiátor közelébe vagy épp' napra nem tesszük, gitártokba szilikagél zacskó és magasabb fekvésekben is skálázunk, játszunk, gyakorlunk rajta, hogy a testhez közeli bundok is kopjanak kb egyenletesen a "fejközeliekkel". Ha nem így lenne, akkor a hangszerész évente szól, hogy "Figyelj a gitárodra!"
-
Eastman
addikt
válasz
pc-user
üzenetére
Szia!
A "nyakra erősírthetőkből" igazából fejre csíptethető a nyerő.
...amire rá tudszt nézni mikor a kulcsok felé nyúlsz hangoláskor...
A gitár nyakának rezgéseit veszi le. Én is szemezgettem vele, de nekem van a fejen - ott ahová a csipesz kerülne - egy fém dombor logo vagy jelvény úgyhogy sajnos nem tudnám használni. Igazából színpadi cucc, elsősorban Strat vagy Strat jellegű "vintage tremolós" modellekhez a legjobb, mert azokat két dal között gyakran hangolgatni kell. Egyszerű megoldás, nekem szimpatikus.
Szten: Szerintem alap egy hagológép, de ezt az elvem már ismered. Kézenfekvőbb itt a XXI. században mint minden síppal, dobbal, nádihegedűvel meg üveghanggal oktávrahangolgatós módszer. Ötezer és levan a gond egy pár évig... Azt is fenntartom, hogy legalább évente egyszer hangszerész kezébe kell adnunk a kedvencünket a pontosítás végett.
Szerk: A Vintage egy márka is (mint főnév) és az "öreg", régi vagy régi stílusú gitárok jelzője is. Nem összekeverendő!
-
pc-user
senior tag
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
pc-user
üzenetére
No igen, ehhez elég jó hallás kell. De a hangolósíp - ha csak nem utazásra szánod - abszolút felesleges. Neten találsz ezer meg egy oldalt, ahol a megfelelő húrok hangjait játszhatod le, és ezzel hangolhatsz ilyen módon.
Amúgy ha csak az A húrt (vagy tetszőleges másikat) hangolod be, és relatív hangolással hozzáhangolod a többit, akkor egymáshoz képest - persze a gitár pontosságának megfelelően (!) - jól fognak szólni a húrok, nem lesz hamis.Demonata: nem tudom, talán egy 50 ezer körülért, tippre.
-
matyi94
senior tag
Töltsd le az ap tuner nevű rendkívül egyszerű programot és hangold be azzal. (ha esetleg nem lenne mikrofonod a teszkóban 550Ft-ért vehetsz egyet
) -
pc-user
senior tag
Olcsó (550 ft) megoldásként vettem egy hangolósípot, hozzáhangoltam az akusztikus gitáromat és ezután jött a meglepetés: a gitár hangja rettenetesen hamis lett

-
Demonata
csendes tag
Mennyiért tudnám eladni a gitáromat? Cort EVL Z2-es aktív EMG hangszedőkkel. Jó állapotú, matt fekete.
-
X2N
őstag
válasz
Psychonaut
üzenetére
Kihasználatlanság miatt adnám el. Csinálok egy Mesa Dual Rectifier copy-t és arra kell a pénz.
-
X2N
őstag
Olcsón eladnám ezeket a dolgokat:
-Ibanez GRX 170 elektromos gitár 5 éves
-Ibanez GSR 180 BS basszusgitár 3 éves
-Digitech RP-80 multieffekt
-Marshall MS-4 2W-os gitárerősítő
-Ibanez SAS36FM híd pickup -
bubi92
őstag
köszi a tanácsokat. azért gondoltam, hogy gépről hajtom, mert eleinte nem biztos, hogy lenne pénzem erősítőre, később valószínűleg.
-
Sweet Lou 6
addikt
2 éve vettem egy Squier Precision Bass-t, semmi gond vele, teljesen használható és jó minőségű a maga kategóriájában, kezdésnek szvsz tökéletes. Én a helyedben nem gépre kötném, hanem vennék hozzá akár egy olcsóbb, alsóbb kategóriás Marshall erősítő kombót, mert lehet, hogy koncertezni nem fogsz vele, de gyakorláshoz szép hangja lesz.
-
matyi94
senior tag
Basszusgitárt nem nagyon szoktak gépről hajtani, de elméletileg egy ASIO kompatibilis hangkártyával megoldható.
Basszgitárokat már kaphatsz újonnan is ilyen áron pl.:
Squier
Epiphone
Ibanez
Cort
LTDEzek közül az Ibanezt, a Cortot és a Squiert ismerem, játszottam is rajtuk, igazából ezek alsó kategóriás hangszerek, nyilván nem egy életre veszed, hanem csak az alapokat megtanulni.Én a helyedben az Ibanezt vagy az LTD-tválasztanám, mert általában elmondható a márkákról, hogy kiváló a faanyag minősége, akusztikája és kényelmesek is. Nyilván csak alternatívákat ajánlottam, azt vedd, ami neked tetszik, csak arra figyelj, hogy ne ilyen nevenincs gyártótól legyen(pl. Soundstation, Vintage stb.).
-
bubi92
őstag
hello
ahogy néztem neten, használtan 30-40-50 körül kezdődnek a basszusgitárok. érdemes ilyen árszintben venni, vagy ezek nagyon tréék? kezdésnek lenne. van arra lehetőség, hogy a gépre kötöm rá és onnan szól? esetleg valaki tudna küldeni vagy linkelni tanulóanyagot hozzá, hogy itthon eltudjak kezdeni tanulni?
-
matyi94
senior tag
Amúgy van egy eladó EH Big muff Pi pedálom, a szögletes dobozos változat. Zsír új, nagykerből. Bolti ára 28e, én 18+postába adom.
-
matyi94
senior tag
Sziasztok! Írtam egy kis bemutatót az új gitáromról itt. A közeljövőben készül még egy az Ibanez grx 140-esemről és az Orange tiny terror erősítőmről is. Ha kérdésetek van, csak bátran!
-
Eastman
addikt
válasz
joey0235
üzenetére
Ezzel a gyakorlattal be tudod melegíteni az ujjaid, egy idő után jobban tudod majd "uralni" az ujjak mozgását. Sokszor ismételd, illetve ezzel kezd a napi gitározást! Ez után könnyebben rááll a kezed az akkordokra, később az akkordváltásokra.
e -----------------------------------------------------------------0-1-2-3-4--I
H ----------------------------------------------------0-1-2-3-4---------------I
G -----------------------------------------0-1-2-3----------------------------I
D ----------------------------0-1-2-3-4---------------------------------------I
A ---------------0-1-2-3-4----------------------------------------------------I
E --0-1-2-3-4-----------------------------------------------------------------Ie --4-3-2-1-0-----------------------------------------------------------------I
H ---------------4-3-2-1-0----------------------------------------------------I
G ----------------------------3-2-1-0-----------------------------------------I
D ----------------------------------------4-3-2-1-0---------------------------I
A -----------------------------------------------------4-3-2-1-0--------------I
E ------------------------------------------------------------------4-3-2-1-0-IOda-vissza!
Ha már nagyon megy akkor fel-le pengetve! 
Ez a kis írás is hasznos lehet.
[ Módosította: Ndruu ]
-
joey0235
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Tabot tudok olvasni , próbálgattam az akkordokat de nem mentek ezért én is inkább ilyen könnyebb zenékkel próbálkozzon most. Majd később ha már jobban megy a gitározás majd belekezdek az akkordokba
Köszönöm a listát 
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
joey0235
üzenetére
Ez a kérdés kicsit furcsa
Az akkordok ismerete nélkül elég nehéz zenélni.
Egyébként én úgy tanultam gitározni, hogy először nagyon egyszerű szólókat tanulgattam, itt találhatsz párat. Persze ehhez tudni kell tabot olvasni, ha esetleg nem menne, írj, és elmondjuk hogy kell.
Az ilyen nagyon egyszerű kis pötyögéssel való kezdésnek az az előnye, hogy a kezed megszokja a gitárnyakat, a húrokat, megszokja, hozzászokik ahhoz, hogy mozogni kell azon a nyakon, szóval kissé idomul a kezed / idomulnak az ujjaid a hangszerhez.Rögtön akkordokat tanulni nem feltétlen a legjobb taktika, bár a legtöbben úgy kezdik. Az akkordokhoz egyszerre kell mozognia 3-4 ujjadnak, biztosan, gyorsan. Ezekhez a számokhoz elég egy-két ujjnak mozognia, vagy ha többnek kell, van idő, nem egyszerre kell az összesnek a helyére kerülnie, amíg az egyik húrt pengeted, a következő ujjadnak van ideje a megfelelő húr és bund felé érnie és lenyomni.
Ha egy kicsit belejöttél abba, hogy hogyan is kell a gitár nyakán mozogni, akkor pedig el lehet kezdeni akkordokat tanulni, először sima lehúzásokkal, aztán különböző sikákat tanulni hozzá.
Ez persze szigorúan csak az én javaslatom, nekem így ment, így volt kényelmes, de nem biztos, hogy másnak is így a legjobb

-
X2N
őstag
válasz
Expendable
üzenetére
Nekem is SA szériás gitárom van és megvagyok vele elégedve. A gyári humbi nem az igazi benne, zajos és nincs benne erő, lecseréltem Seymour duncan SH-6-ra, sokkal jobban szól vele. Tremolója mint minden vintage tremoló idővel elhangolódik de ha nem rángatod használható. Szerintem nézz körül a Cort-nál mert az Ibanezeknél nincs akkora választék, csak RG-ket tudsz venni, vagy használtan veszel valami jó gitárt normális hangszedőkkel.... Mennyire fontos neked a H-S-S-elrendezés?
-
Expendable
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem egy Ibanez SA 160-ast. Otthonra, gyakorolni.
Örülnék pro és kontra véleményeknek
Köszi szépen. -
Forceman
tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Rendben meg lettem győzve

Ha meg lett véve leírom a tapasztalatokat. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Forceman
üzenetére
Kezdésnek, ennyi pénzből a tremoló mentes javára. Egyrészt kevesebbe kerül, azt valami jóféle tokba, vagy akármilyen egyéb felszerelésbe be lehet forgatni, másrészt kevesebb szívás van vele. Használni egy "floyd rose" (nem véletlen az idézőjel) tremolót ilyen árkategóriájú gitáron... hát elég esélytelennek tartom... hiába ügyelnek a minőségre Cortéknál, csodát tenni ott sem tudnak.
-
Forceman
tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Sajnos még mindig vacillálok a tremoló mentes és tremolós változat között, nem tudom kinek a javára döntsek

-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Forceman
üzenetére
Guitar Rig
AmplitubePróbálgattam mindkettőt, nekem az Amplitube jobban tetszett. Igaz, a Guitar Rig-ben picit talán többféle állítgatási lehetőség van amiben el lehet veszni.
Amplitube-ban pofonegyszerűen tudsz rögzíteni is zene mellé, másikat nem próbáltam erre.
Azóta leszoktam róluk, a kis Zoom pedálomat kötöm rá a gépre azt kész.Ingyenes progit nem tudok...
-
Forceman
tag
Köszönöm a segítséget, egy ilyen mellett teszem le a voksomat, nem találtam olcsóbbat.
Az viszont érdekelne hogy ha rádugom a gépemre, akkor vajon tudok-e valamilyen programmal torzítani, változtatni, kihangosítani. Egy xonar DS-em van. -
stepe
csendes tag
Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Tesla topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Szólánc.
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asrock Phantom Gaming OC RX 7800XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Philips Envia 6000 34 WQHD 0,3ms OLED monitor garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Laptop Studio 2in1 / i5-11300H 16GB RAM Érintőkijelző
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink) (2 4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

csinálja csak jól azt a funkcióját amiért van

)
...amire rá tudszt nézni mikor a kulcsok felé nyúlsz hangoláskor...