Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
A netes rendelés eléggé szívás, mostmár legalább van a topicban ilyen tapasztalat is, remélem legalább másnak segít, anno mikor érdeklődtem engem senki nem beszélt le róla, most már legalább lesz egy ilyen véleményező is a személyemben... Duh, csak próbálom a jó oldalát nézni.
-
sti10p
senior tag
válasz
Printszkrín
üzenetére
Én eléggé erősködtem a kibontás ügyben, de ő is, mondván, hogy csak abban az esetben lenne lehetséges, ha a csomagolás sérültnek látszik, ekkor vesz föl jegyzőkönyvet stb., és hogy az nem tartozik rá milyen feltételeket szab a küldő, ők a GLS és rájuk a saját szabályaik vonatkoznak, ennyi.
Remélem nem néztem be végleg a dolgot, amit a mezzo hozzállását illeti, bízom a legjobb kimenetelben...
-
sti10p
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Az első lépésem az lessz, hogy fölhívom a mezzofortét hogy mi legyen, de még ha azt is mondják, hogy ok küldejem vissza és csinálnak vele valamit, az se tudom hogy jönne ki a Magyar postával egy ilyen akció. Mert addig ok, hogy csomagküldő szolg hozta, de a postában már nem bízok meg annyira...
A netes rendelés eléggé szívás, mostmár legalább van a topicban ilyen tapasztalat is, remélem legalább másnak segít, anno mikor érdeklődtem engem senki nem beszélt le róla, most már legalább lesz egy ilyen véleményező is a személyemben... Duh, csak próbálom a jó oldalát nézni.
Amúgy ha 3K-ból tényleg kijön akkor nem kérdés, hogy inkább helyihez viszem, ha pedig az az eset jönne, hogy vigyem fel Pestre akkor 12K alatt nem jönne ki (1x oda-vissza út, otthagyom, ha kész megyek érte még 1x oda-vissza út).
Nem tudom a mezzo-nál hogyan állnak ezekhez a garis dolgokhoz, de mindenesetre az is elég furcsa volt, hogy holott a webshop-ukban feketén/fehéren le van írva, hogy amikor megjön a csomag azt kibonthatom és ellenőrízhetem az árú épségét, garancialevelet stb. és ha úgy találom egyből megy vissza az egész, ennek ellenére a GLS-es fickó kijelentette, hogy szó se lehet róla, csak fizetés és aláírás után bonthatom ki és onnantól már neki semmi köze hozzá. Erről meg ennyit... A garanciával remélem több szerencsém lessz.
-
lakisoft
veterán
White Collar METAL tiszta vicc ahogy kinéznek:
[link] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Printszkrín
üzenetére
Csak a rossz nyakbeállítás nem tudom mennyire minősül garanciális problémának

Mert oké, ha visszaviszi személyesen és azt mondja, hogy légyszi állítsatok már rajta, akkor valószínűleg a legtöbb helyen készségesen megcsinálják, de ilyen netes rendelős, visszaküldözgetős, postázgatós bulinál nem tudom mi a helyzet...sti10p:
Egy telefont megér a bolt felé mindenképp szerintem
Hívd fel őket, meséld el a panaszodat és kiderül hogy állnak hozzá... -
Printszkrín
senior tag
Ha netes rendelés volt, akkor elvileg visszapostázhatod az ő költségükre.
Ilyenkor ők intézik a garanciális problémákat.Szerk: Sajna náluk nem így van, saját költségedre kell megoldani az oda juttatást.
Viszont ha még nem telt el 8 munkanap a vásárlás óta, akkor vissza is kérheted a pénzed.- Az elállás joga:
- Megrendelése során Ön élhet a 17/1999. Kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával. Ön a szerződéstől az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat. Ebben az esetben az Eladó köteles a Vevő által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő harminc napon belül visszatéríteni. Figyelem! A Vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Az Eladó követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését -
lakisoft
veterán
Nincs valakinek eladó MIDI billentyűzete?
-
sti10p
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Bocs azt hittem írtam már: netes rendelés volt a hangszeraruhaz.hu-rol.
-
Szten Márs
nagyúr
A boltban, ahol vetted nincs hangszerész? Akkor az lenne az első, hogy visszaviszed hozzájuk, hogy ilyen, meg ilyen gondjaid vannak vele, csináljanak vele valamit. Mivel garanciális, ezért ha kellően jófejek, megcsinálják neked szó nélkül és ingyen.
A karcok a boltban a gitárt próbálgató vevőjelöltektől származhatnak... gondolom nem mindegyikük törődött túlzottan a hangszer épségének megőrzésével, elvégre nem az övék volt, csak leültek elé...
Ja igen, húrkeménység... a 12-es húr egy dolog. Az én Cortomon jóval kényelmesebbek a 12-es húrok, mint egy Staggon a 10-esek, egy Furch gitáron pedig még a Cortnál is jóval kisebb erőfeszítéssel lehet matatni a 12-es húrokon. Szóval nem csak ezen múlik a dolog
(Persze adott - egyforma - beállítások mellett számít a húrok keménysége.) -
sti10p
senior tag
Sikerült kipróbálnom ma egy 50e-es Aria-t, a következőket tapasztaltam:
1. Az E húr mellékes rezonanciája elenyésző volt még az alsóbb bundoknál is, ebből az következik számomra, hogy az én CD-140S-em bizony beállításra szorul. Ha jól olvastam a fender-magyarország GYik-jéből és a fórumából, akkor elvileg ha oda beviszem akkor ingyen meg kell csinálniuk, persze kérdés hogy megéri e nekem az utat Pestre, nem jobb e egy helyi hagszerészt kifogni, mert ugye még az is kérdés hogy mit kell vele egyáltalán csinálni.
2. Ennek a kis Ariának a húrjai meglepően könnyen jártak, kevesebb erőkifejtéssel kellett rajta játszani mint az CD-140S-emen, nem is fájt tölle az újbegyem. Ezt is a rossz nyakbeállítás rovására írhatom, vagy a 12-es húrok miatt lehet?!
(Amúgy a bejáratás szerintem az én gitáromnál már megvolt, mivel ha bizonyos szögből esik rá a fény és közelről nézem (úgy egyébként nehét észrevenni), akkor látszik egy csomó pengető karc a koptatón, de még alatta is (nem tudom ez mennyire normális vagy ahogy Szten fogalmazott: maga Hulk játszott e rajta
), valamint a húrok bevonata is kopásról árulkodik, egy ideje már elfekvőben lehetett, remélem nem azért mert tré volt és ezért nem vette meg senki...)Jön a hagszerész fejezet, remélem 10k alatt és kockázatok nélkül megúszom, mert klaffogás ide vagy oda egész megkedveltem ezt a gitárt mióta nállam van, remélem ne fázok rá vele és megéri még egy "kicsit" belfektetni...
-
Bencsizy
csendes tag
Eladó Epiphone Les Paul 100 HS. Hibátlan, 1 év 9 hónap garanciával eladó!
Cserére, alkura lehetőség nincs.700T Humbucker (híd), 650R Humbucker (nyak), 3 állású pickup kapcsoló, 2 hangszín, 2 hangerő, stb
http://www.hangszerdiszkont.hu/hu/shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=3025&category_id=1
Ára: 46 000 HUF
Posta a vevőt terheli!
E-mail: Bencsizy@gportal.hu
Tel: 06308431293 -
Szten Márs
nagyúr
Szerintem kevered valamivel
Ebben a ketegóriában a dreadnought-ok szinte kivétel nélkül lucfenyő feldappal készülnek, méghozzá sitka-lucfenyővel. Készülhetett volna engelmann-lucfenyőből is, de az egy drábább alapanyag (és nem feltétlen jobb, csak más karakterű), vlószínűtlen, hogy abból lenne. A gyári specifikáció a lucfenyő pontos(abb) fajtáját meg sem említi egyébként. Szóval valószínűleg ezt benézted, és jó 95%-ot teszek rá, hogy "sitka spruce" fedlapos gitárod van. Tömörnek tömör lesz, az szinte biztos, de egyébként ha a hanglyuk (belső - nyilván mást nem tudsz
) oldalát megnézed, akkor láthatod is, hogy tömör-e vagy laminált. (Bár el lehet ott fedni a lamináltság nyomait, ha a gyártó úgy akarja, de nyugodj meg, tömör feldapos a gitárod
)Megnéztem az upgrade includes-t. Egy része biztos, hogy a te gitárodon is megvan, méghozzá:
"Features scalloped X bracing, 20-fret rosewood fingerboard, dual-action truss rod, and die-cast tuners.". Ezek ott vannak a tiéden is. A többi meg csak design. Másféle berakás, másféle logo meg koptató. Semmi jelentőségük nincs.(Az Unique Features-t is megnéztem, azt inkább nem is kommentálnám
Azt mondja unique feature szerintük a dual action truss rod
Szóval az ott a kabaré helye max
)A linkedet kicsit később elolvasom majd

-
sti10p
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Bocs én írtam el egy kicsit az "Upgrade includes"-sor után írják a fejlesztéseket, no ami ott fel van sorolva az az enyémen mind nincs...
A fedlap anyaga felől nem vagyok biztos, de mintha láttam volna egy korábbi táblázatban, hogy két félével gyártották, de már annyit gugliztam emiatt hogy nem tudom hol láttam, vagy nem e keverem valmivel, de már jo-józik tölle szemem.

Azt a táblázatot sem találom amin a gyárat meg az évszámot be lehetne nézni.
A gitárboltba meg holnap fogok menni, amikor akartam pl. akkor zárva volt.
Amúgy csak érdekesség képpen, hátha valakinek újdonság: [link]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Igen, valóban kényelmesebben és természetesebben fészkelődhet egy csont szemöldökben a húr, erre nem gondoltam

sti10p:
"így az a sok finomság amit a Fender CD-140S oldalán az "update" résznél olvasható erre még nem került rá sajna,"Komolyan, én nézem jobbról-balról a Fender oldalán a CD-140S lapját de nem látok update részt, pedig még a ctrl+f-et is bevetettem, hátha én vagyok vak
Belinkelnéd, amit te nézel?Honnan van az infód, hogy kétféle fedlappal gyárották? Mi volt az a kétféle anyag?
Nem mentél el végül hangszerboltba megnézni, hog a többi gitár is így viselkedik-e mint a tiéd?
-
sti10p
senior tag
Szerettem volna kideríteni, hogy melyik gyárban csinálták a CD-140-esemet, de tegnapra levették a Fender oldaláról ezt az információt
:[link]- (azt hiszem ez volt az). Csak annyit tudok hogy Kínai a gyár (a Serial number amúgy CSJ-vel kezdődik). Az is kiderült, hogy valószínüleg nekem még az egyet megelőző szériás gitárom van, így az a sok finomság amit a Fender CD-140S oldalán az "update" résznél olvasható erre még nem került rá sajna, pedig a mezzoforte oldalán is már az újról volt a kép, úgyhogy egy elég rég elfekvő darabot sikerült kifognom úgy látszik. De az oldal hiányában a gyártási időpontot sem tudom kideríteni, pedig gugliztam egy csomót az ügyben. És még annak az is kérdéses ebben az esetben, hogy milyen anyagú a fedlap (bár hogy tömör az biztos), mert ezt is 2 félében gyártották anno.Most amúgy nézelődök hangszerész ügyben itt helyileg, megnyugtatóbb lesz ha elviszem és rábólint a gityóra
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nálam após speciel pont szobrász, megoldotta olyan döbbenetes pontossággal kb. negyed óra alatt, hogy csak lestem...

Edző bá' marhacsontból farigcsál. ...előtte persze jól lecupákolja mikor a gulyásleves után leteszi a kanalat.
Friss hírek:
én
Van értelme akusztikuson kicserélni csontra? Csak az üres húroknál szól bele a hangzásba vagy lefogott húroknál is ízt ad a hagoknak? 9:01
Tibor
persze feltétlenül az akusztikuson is, ott még a húr tüskéket is érdemes csontra cserélni. 9:03
Tibor
kéthelyen adja át a húr a rezgést egyik a felső nyereg a másik az alsó nyereg vagy elektromos estén alul húrbabák.
fontos hogy milyen anyagból készült. 9:05
én
Ha jól tudom azért is jó a csont mert nem "ragad" bele a húr a nyújtásoknál igaz? Jobban csúszkál a horonyban a recés is, úgy emlékszem. Ferkóval dumáltunk erről anno.
Tibor
jajaSzóval jobban tartja a hangolást csont szemöldökkel, nem akad fel a húr.
A GraphTech csak üldözi az ősi, jól bevált megldásokat.
...de ez nem újdonság az élet minden területére igaz. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Nem tudok róla, hogy lehetne kapni kompenzált csont alsónyerget a Cort-ra megfelelő méretben (ami egyébként megegyezik az itthon kapható akusztikus gitárok kb 95%-ának nyeregméretével....), és bár ez nem jelenti azt, hogy nincs is, mindenesetre csodálkoznék, ha lenne

Két út van: vagy veszel egy kompenzálatlan nyers csontdarabot (azért téglatest formára le van faragva
) húrvezetőnek és hangszerésszel megcsnáltatod (kb 6-10 ezer között lehet valahol ennek az ára emlékeim szerint), vagy megoldod házilag - ebben az a ciki, hogy a tizedmilliméterek is számítanak.
Nálam após speciel pont szobrász, megoldotta olyan döbbenetes pontossággal kb. negyed óra alatt, hogy csak lestem...A szemöldök csontra cserélésének én olyan hűde nagy értelmét nem látom. Egyrészt csak a nyitottan (lefogatlanul) rezgő húroknál van bármi értelme is, azaz csak nyitott akkordoknál egy két húr rezgése jut el oda. Ha kápót használunk, akkor még ennyi sem, akkor nincs semmi jelentősége. Másrészt a hídnál ugye az alsó nyeregnél a fedlapra vezetődik rá a húrok rezgése és a fedlap rezgéséből lesz a hang. A szemöldöknél a nyak-fej találkozási pontjára adódik át annak a pár húrnak a rezgése, ha olyat fogunk... ott nem sok befolyása van a hangra. Nullánál talán több, de nem sokkal. Ha egyáltalán... Egy értelme viszont biztosan van: jobban néz ki - ha elég közelről nézzük

Ja igen: a szemöldökök is vannak többféle méretben, neked 1 11/16"-os kell.
A nyakmerevítőről meg: le vannak lazítva a húrjaid, amikor babrálni próbálod?
-
alienpapa
senior tag
válasz
Eastman
üzenetére
Én is gondoltam rá, meg arra is h az alsó nyerget is kicserélem csontra. csak először csinálok műanyagból egy prototípust, h ne a csonttal kísérletezzek.

Egyébként most próbáltam kicsit állítani a merevítőpálcán, nem túl sok sikerrel. Az imbusz kulccsal meg se tudom moccantani a csavart, pedig már elég erősen tekertem. Mondjuk kicsit féltem a gitárt, szóval nem akartam izomból nekiesni. Mit rontok el? -
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Igen, earth 70en van. Már írtam a múltkor is róla, h nagyon szeretem ezt a gitárt de a húrmagassággal egy kicsit elszálltak a fiúk a gyárban! Nekem iszonyatosan magas voltak, úgy rémlik h két egymásra rakott 50Ft-sot be tudtam tenni a 12. bund alá. Akkor szétreszeltem az alsó húrlábat(ami a gitár testén van). Sokkal jobb lett, de az első bundoknál szinte semmivel nem lettek alacsonyabban a húrok, ezért reszeltem a szemöldökből is.
Amúgy nagyon szeretek vele pepecselni, tök jó érzés h saját magamnak állítom be a gitárt.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hopp, azt elfelejtettem mondani, hogy mielőtt a merevítőpálcához nyúlsz, lazítsd le a húrokat!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Neked Cort Earth 70-ed van, ugye... annál szerintem - ha csak nem szabtak el rajta valamit - megfelelőek eleve is a húrmagasságok. Ha nagyon csökkenteni akarod, szerintem a hídból is és a szemöldökből is reszelj nagyon keveset - alulról. Igen, mindkettőből és lehetőleg egyformán (bár tudom ez nem könnyű), olyan egyszerű okból, hogy szimmetrikus legyen a húrok lejjebb ültetése. Ha csak a szemöldökből faragsz, a hídnál ugyanolyan magasra kell felfutnia a húroknak, csak épp mélyebbről, a húrok emelkedési szöge így nagyobb lesz, mint eredetileg, magasabb fekvésekben nem lesz jobb játszani vele, ilyesmi. Arről nem is beszélve, hogy csak a szemöldök árkait mélyítve minimális mértékben, de változik a rezgő húrhossz, így veszít a pontosságából a gitár.
Az Earth 70-hez egy plusz ajándék hidat amúgy is adnak - legalábbis régebben adtak - szóval, ha elrontod, akkor is ott a cseredarab

Amúgy relative igen olcsó alkatrészek, így ha van rá keret, be lehet szerezni hídből is meg szemöldökből is még plusz pár darabot, és lehet kísérletezgetni, játszani, hogy hol tiszta még a hangzás, de alacsony a húrmagasság, hogy a legkényelmesebb, legjobb, stb. Bár hatalmas türelem kell ilyen kísérletezgetéshez, egy hangszerre megéri áldozni az időnkből
Ha az óramutató járásával egyezően tekered a merevítőpálcát, akkor növeled a feszítettségét, az óra mutató járásával ellentétesen csökkented. (Ha a nyak görbülete eredetileg egy völgyre, vagy teknőre emlékeztet, akkor kell növelni a pálca feszítettségét, csökkenteni pedig akkor, ha a nyak görbülete egy dombra vagy felpúpozott hátú macskára hasonlít. Szerintem jól megaszondtam, így képek nélkül nem nagyon tudom jobban elmagyarázni
De szerintem érzi az ember, hogy mit takar a feszítés és mit a feszítettség csökkentése.) -
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Az a helyzet, h nem vettem ki a régit, hanem azokból a kis "árkokból" amikben a húrok fekszenek egyenként reszeltem. Ez jól is sikerült 5 húrnál.... de a G az csörög.
Szóval valószínűleg cserélni kell.
Mondjuk eszméletlen, hogy mennyivel könnyebb így rajta játszani. Az F-dúrt sokkal könnyebben lefogom, mint előtte.
Húúú amíg el nem felejtem.... Ha a merevítő pálca csavarján az óramutató járásával egyezően tekerek egy negyedet, akkor a nyak hogyan fog változni? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Miért, a ragasztótól ferde lesz?
(Túl sok nyilván nem jó, ne folyjon az ott jobbra-balra kifelé alóla.) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Én beragasztottam. De reszelni akartál, nem újat venni, nem? Mindenesetre, ha nagyon sok időd van, meg lehet azt cisnálni, hogy ragasztás előtt csak simán felteszed, felhúrozod a gitárt, megnézed, hogy milyen lett az új szemöldökkel vagy/és reszelés után, és ha úgy találod, hogy jó, akkor jöhet a ragasztás.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Köszönöm szépen! Az új szemöldököt be kell ragasztani valahogy, vagy csak be kell tenni a régi helyére?
-
Köszönöm én is a segítséget! Elnézést az eltűnésemért, kicsit mozgalmas hétvégém volt. Itt vannak a képek, amiket ígértem.

Cort Earth 70 NAT képek -
Szten Márs
nagyúr
-
alienpapa
senior tag
Azon gondolkodtam, h reszelni kéne a felső nyereg mélyedéseiből egy kicsit, h a húrok lentebb legyenek. Csak az a gond h nincs itthon olyan apró tűreszelő, amivel ezt meg tudnám oldani. esetleg valami tipp?
-
atidzsiforc
őstag
válasz
alienpapa
üzenetére
Nah nekem is megy a mutatoujjas verzio!

Akustikus gitar temahoz: En az Eldoradoban vettem egy 20k-ert egy fekete stagget nyar vegen, tipusat most nem tudom pontosan, de igy nez ki. Valamiert ennek a hangja jott be a legjobban, pedig probaltam 2x-3x dragabbakat is, azok olyan "tompan" szoltak.
Bundjai lehetnenek kicsit nagyobbak, de amugy egesz jol eljatszok vele az elektromoshoz szokott kezeimmel is. -
alienpapa
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Én a középső ujjammal fogom.
Nem láttam még sehol ezt a technikát, de nekem kényelmes. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Hát ez besz.rás

-
atidzsiforc
őstag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Ezt most nagyon jol esik hallgatni!
-
NeoPampalini
senior tag
Chapman stick, valaki?
Nagyon komoly: -
sti10p
senior tag
Sten Mars és Eastman és mindenki aki eddig hozzászolt: köszönöm az eddigi véleményeket/felvilágosítást.

Mivel a YouTube-os videók hanganyaga alapján nem egyértelmű egyelőre, hogy ez a "klaffogás"
, vagy rezonálás egyedi jelenség e a gitárnál, ezért a legegyszerűbb módját választottam a kiderítésnek: holnap bemegyek egy boltba és kipróbálok pár forma-forma kategóriás gitárt, hogy produkál e hasonlót (bár az elég sanszos most is, hogy az alsó 1/3-nál tapasztalt E-húr rezonálás kicsit sok), hogy ha bejön utánna egyszerűbb csak a "túl kifinomult"
hallásomra fogni a kételyemet. Ha nem jön be, akkor marad a hangszerész. Egyébként a Fender szervíz fórumán olvastam hasonló dolgokat, de ez még a jövő kérdése...Úgyhogy folyt köv...
-
Eastman
addikt
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Arra ott az Aminoerg.

...kérnék is ez alkalomból a gyártótól egy csomag húrt!

-
atidzsiforc
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Szerintem az inhuvelygyulladas veszely.
-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Leírtam mutató fogja E hangot, középső ("matató") meg az A-t és a Ciszt.
Justin féle sem rossz.Nekem a H-dúrral vannak gondjaim. Nem tudom a gyűrűsujjam utolsó percével fogni a három húrt. A kisujjammal meg nem tudom a H meg a Disz hangot egyszerre. ...meg k'éne ott is másra az a kis ujjacska.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Én az egy ujjas lefogást láttam sokfelé: a mutatóujj első ujjperce ráfekszik a megfelelő három húrra és lefogja, a vékony e húr felett meg már a második ujjperc van, ami elemelkedik onnan? Nekem mondjuk nagyon kényelmetlen. Bár biztos meg lehet ezt is szokni, sőt azt sem tartom kizártnak, hogy van akinek eleve kényelémesebb
A kétujjas az milyen? 
A videó nekem bejön tökéletesen, fura. Mindenesetre itt ez az ábra, ha ennek megfelelően odarakod az ujjaidat, láthatod, hogy milyen az ő általa ajánlott lefogás

-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Lehet, hogy igazad van.
Nem tölt be nálam a video. Én az A dúrt igyekszem csak mutató és matató ujjal fogni. (Persze a második fekvésben még keskeny a nyak, közel vannak a húrok egymáshoz.) Szeretem, ha minél kevesebb ujjam van forgalomban, hogy a kisujjam elérjen mindenhova ahol ízesíteni lehet az akkordokat, a játékot. Szóval kétujjas-technika rulez.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Az enyhe ív OK, ha OK... ha valakinek nem OK, akkor annak nem OK. Ahogy mondod, a feeling a lényeg. Ha a feelinghez hozzátartozik akár csak hmm "lelkileg", akár ténylegesen a játék miatt a tökegyenes nyak, akkor hozzá tartozik. Bár valószínűleg csak lelkiekben tartozik hozzá max, de ha ott hozzá tartozik, akkor miért ne?
Olyan ez, mint hogy valaki szívesebben veszi kézbe a gitárját, ha az a felirat van rajta, hogy Fender
Tök egyéni dolog és nem csak technikai. Szerintem.sti10p:
Persze, a 0.12-es húrokat nehezebb lenyomni, mint a 0.11-es, vagy főleg 0.10-eseket. Elektromos gitárokon meg gyakran 0.09-esek vannak. Szóval igen, a 0.12 ilyen értelemben kemény. Viszont jobban rezgésbe hozza a fedlapot, mint egy véknyabb húr, szebben szól vele a gitárod
Meg fogja szokni a kezed... ha nagyon akarod, cseréld 0.11-re, de szerintem megéri a 0.12-őt használni, akkor is, ha eleinte keménynek tűnik.Seraph 16:
Hehe, az A-dúr amilyen egyszerűenk tűnik, olyan szivatós tud lenni kezdetben... én is rengeteget szenvedtem vele, nem fértek el az ujjaim, rezgett, nem szólt jól. Már barrés akkordok is simán mentek, amikor az A-dúr még mindig nem
Aztán valahogy kialakul... anélkül, hogy tudatosan nyúzná az ember, csak simán itt-ott egy-egy számban van A-dúr, kell használni, és kialakul, és a kezdeti problémák elmúlnak, mintha nem is lettek volna. Na, nekem ez baromi sok időbe telt, azt hittem az életben nem lesz jó, de most már azon csodálkozom, hogy régebben hogy nem szólt rendesen, meg hogy nem fértek oda az ujjaim 
Egyébként lehet érdemes a Justin féle lefogást kipróbálnod a hagyományos helyett... -
válasz
Eastman
üzenetére
Rendben, a hétvégén fogok felrakni képeket.
Pengetővel kezdtem el gyakorolgatni, és először akkordokban szeretnék megtanulni játszani, elvileg az nem annyira nehéz. De az akkord bontás és a szólózás is nagyon érdekel.
Hallgatok nagyon sokfélét, de elsősorban a rockos, jazzes vonulatok érdekelnek, a discós mulatós zenéket pedig nem annyira komálom. Pár kedvenc a sok közül: Nirvana, Sting, Santana, Diana Krall, Al Di Meola, The white stripes, Living Colour, Dream Theater...Sti10p esete viszont érdekes, mert szinte ugyanezt akartam kérdezni. Pl. egy A dúrt nagyon nehéz úgy lefogni, hogy normálisan szóljon. Általában akkor tiszta a hang, és nem rezonál be, ha a két bund között középen, vagy lentebb fogom, így viszont nagyon nehezen férnek el egymás mellett az ujjaim. Viszont lehet bennem (is) van a hiba, mert amikor vettem, megkértem az eladót, hogy játsszon rajta egy kicsit, és nála nem hallottam rezonálást.
-
Eastman
addikt
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Így van.

-
Eastman
addikt
Azt se' feledd, hogy a mély és magas E húrnál nem ugyan azt látod, be is csaphatja a szemed, ha sokat nézegeted. Nem is kell ugyan azt látnod, hiszen az egyik vastag a másik meg vékony.
...kevés embert ismerek személyesen aki gyári Fender húrt használ vagy azt vásárol. Ernie Ball, Dunlop, D'Addario, Elixir.
Szten az embered, ő rutinos az akusztikus húrok terén. Én villanygitárt pöngetek (a felsorolásom is kb. ezt tükrözi
). -
sti10p
senior tag
válasz
Eastman
üzenetére
Ezt a szemöldök és a nyak alsó vége közötti ívet én oldalról látom, szemből nem annyira, de nem túl szembeötlő, viszont nem is teljesen szabályos ív, a fejnél picit fentebb hajlik.
A csavarodást meg gondolom csak szemből lehet nézni és így is csak egy ici-picit tűnik úgy mintha a mély E húr felől mélyebb lenne (tehát hogy a bundok íve ott távolabb van a húroktól), így a híd felől nézve.Amúgy a belinkelt videó egy kicsit megyugtatott!

-
Eastman
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Egy szinten túl. Amúgy az enyhe ív OK. Főleg ha 12. bundnál egy 200-as koppra belemegy. Az még OK szerintem.
Nem hiszem, hogy ez a gitár be lenne állítva. A technikája meg ellentmond minden tankönyvnek.
A feeling a lényeg. Nem a Wembley-ben lépsz fel az új gityóddal. Ha már ott tartasz, a road-ok a kezedbe teszik majd a hajszál pontos gitárt. 
...mondjuk ez a gityó biztosan rendesen be van állítva.

-
Szten Márs
nagyúr
Így hirtelen egy videó: [link]
Annyit még hozzátennék Eastman leírásához, hogy lehet szálfa egyenes is a nyak, meg lehet igen enyhén görbült, gitározási stílustól függ, hogy melyik a nyerőbb
Egy szinten túl mindenesetre a görbültség semmiképp nem oké, függetlenül a stílusunktól. A csavarodás meg más kérdés, persze. -
Eastman
addikt
Fej felöl, test felöl belenézel. Végignézed a magas és mély E húr mentén. De tudd, hogy egy kicsit íves még a jól beállított gitár is, olyan mintha egy nagyon feszes íj húrját néznéd. A szemöldök és a húrláb között egy nagyon nagy átmérőjű kör szelete a nyak íve. Persze ez nem ilyen egyszerű, de kb, így tudom Neked érzékeltetni. Görbülni görbülhet, csak oldal irányba ne csavarodjon.
De azt is tudd, hogy a gitár anyaga, a húr anyaga reagál a hőmérséklet és páratartalom változásra! Tehát változó paraméterekkel rendelkezik, semmiképpen nem mondható, hogy állandó. Magyarul és röviden: ne parázz!

...egy 50 ezres Fender akusztikus gitártól. Jó az, hidd el!
-
Eastman
addikt
Csigalom és nyugavér!
Feleslegesen stresszeled magad. Örülj a gityónak és vidd el beállítattni egy szakemberhez! Ha ferde lenne egy hangyaf@sznyit a nyak azt avatatlan szem úgy sem látja. Bocs.
...amúgy is csak úgy derül ki a legpontosabban, ha 12 darab húszezrest egyenként négybehajtasz és a húrok alá végigtömködöd.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sti10p
senior tag
Hogy nézzem hogy egyenes e a nyak? Mert most oldalról néztem és mintha lenne benne egy kis horpadó ív a közepén (vagyis a két végén mintha feljebb lenne, főleg a feji végen). Előről nézve teljesen egyenes.
Pénzérmés próba: kombinálva a ma forgalomba lévő pénzérmék közül 2 egyszerre nem fér be a 12-ik bund alá, hogy ne feszítené kicsit fel a húrt, de egyesével mind befér.
Lemértem amennyire tudtam vonalzóval és 3mm-t mértem.Kezdek komolyan ilyedezni...
-
Eastman
addikt
Ha mindenhol jó, csak az E és A húr mentén néhány bundnál nem, akkor azokból finoman lecsiszol a hangszerész anélkül, hogy a húrlábat és a szemöldököt igazgatná. Otthon NE ÁLLJ NEKI !!!

-
Eastman
addikt
válasz
atidzsiforc
üzenetére
...én is így olvastam.

-
Szten Márs
nagyúr
Amúgy Eastman-nál a pont: meg kell tanulni optimális erőkifejtéssel lenyomni a húrokat... ne legyen túl sok, de túl kevés se... idővel megy

A pénzérmés mérésre kíváncsi leszek. Amúgy a nyak egyenes?atidzsiforc, Eastman: Jaja, igazatok van, meg már megjött a megfejtés is. Én voltam a hunyó egyébként, mert a "ne érjenek"-et "ne érjek"-nek olvastam

-
atidzsiforc
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Az en olvasatom szerint a hur er hozza.
(#6829) sti10p: Valoszinuleg nincs beallitva a nyak rendesen.
-
sti10p
senior tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Eastman-é a helyes megfelytés: a lefogott húr hozzáér és így berezeg a lentebb lévő bundoknál, de csak a két legvastagabb húr.
Amúgy most egy kicsit megílyedtem...
Megnézem mindjárt ez a pénzérmés próbát...
-
Eastman
addikt
válasz
Eastman
üzenetére
Kiegészítés:
...optimális erőkifejtésre van szükség, nem kell a fáig nyomni a húrt. (Tudom, hogy nem erről beszélgetünk, csak megemlítem.) Azért is fontos a gitár pontos beállítása, behangolása, mert, ha a tiszta hangokat hallod folyamatosan (hónapokon, éveken át) akkor észreveszed - kihallod a saját játékodból, ha nem tisztán, hanem egy kicsit hamisan gitározol. Edző bá' mondja gyakran, hogy egy hamis gitár hosszútávon úgy elviszi az ember hallását, hogy a tisztát is rossznak hallja majd. Nehéz úgy a kedvenc dalaid játszani, hogy közben érzed, hogy már tök jól megy az akkordmenet, de valami mégsem stimmel. Kudarcélmlényt okoz, meggátol a fejlődésben.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Igen, ha arra gondolsz, hogy a magasabb hangokat képző bundok jelentik a feljebb lévőket, ez a másik tippem, de hogy hogyan ér bele az ember bármi lefogása közben bármilyen más bundokhoz, ezt nem vágom

Eastman: Mármint úgy érted berezeg a következő bundnál
Ez is egy lehetséges megfejtés 
Most már, hogy ennyi tipp gyűlt össze, kíváncsi vagyok a megoldásra, hogy mire is gondolt

-
atidzsiforc
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Szerintem a lefogottnal magasabban levo bundokra gondolt. A nyakbeallitasra gyanakszol?
-
Eastman
addikt
Irány egy hangszerész! ...pl. a Fender Márkaszervíz.
Szten Márs
Ezt viszont nem értem... hogy a túróba tudnál hozzáérni a lefogottnál lentebb lévő bundokhoz?
Szerintem arra gondolt, hogy ha erősebben nyomja a húrt a bund felett, jobban meghajlik az átmenő húr, magasabb lesz és nem rezeg be a következő bundnál. Ez tény.
sti10p
...ezt kiegészítve az is tény, hogy ha erősebben fogsz egy akkordot, kvázi jobban nyomod a húrt, nem lesz tiszta a lefogott hang(ok), akkord. A tiszta hangnál egy picit magasabb hang lesz. Így hamis a játék, a dal.
-
Szten Márs
nagyúr
Először is gratulálok a gitárodhoz

A témához: elektromoson ritkán játszom, nekem magamnak nincs is elektromos gitárom (és beszerezni is először még több akusztikusat tervezek
) viszont azért időről időre odajutok egyhez-egyhez, haverok, miegymás révén. Azt kell mondjam, hogy amikor elektromos kerül a kezembe, olyan érzésem van, hogy éppen csak hozzáérek a húrhoz és már le is van fogva. Olyan extrém módon így van ez, hogy néha egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy csak ennyi, odaérintettem az ujjam hegyét és kész, le van fogva... néha már-már zavaró. Szóval igen, elég más a kettőt lenyomni. Ugyanakkor jó lenne megnézni, hogy az első és a 12. bund felett milyen magasan vannak a húrok. Én ezt pénzérmékkombinálásával szoktam megoldani, úgy lehet leginkább mérni, és ezen a honlapon találhatod a különböző pénzérmék vastagságát, ebből tudsz kvöetkeztetni
Légyszíves mérd meg nekünk, ha az első bundál nem is megy pontosan, de legalább, hogy a 12. bund felett milyen magasan van a vastag E húr 
"de elég nagy erőt kell kifelytenem, hogy normálisan le tudjam fogni a felső húrokat (E-A, de főleg az E), úgy hogy ne érjenek hozzá a lefogottnál lentebb lévő buntokhoz "
Ezt viszont nem értem... hogy a túróba tudnál hozzáérni a lefogottnál lentebb lévő bundokhoz?
Nem húrt akartál írni? Mondjuk úgy sem értem teljesen a dolgod, de bunddal végképp nem 
(Ja és bund d-vel, nem bunt
) -
sti10p
senior tag
Végül a Fender CD-140S-t vettem meg. Élőben szebb mint képeken, sikerült egy normális példányt kifognom ilyen szempontból, mert amiket a neten láttam azok néha elég furák voltak, vagy csak a fotó róluk, de ennek szépen fénylik a fedlapja.

De van egy dolog amit így 1 órányi játék után még nem tudok hova tenni:
Ha sikerül egy-egy akkordot normálisan lefognom akkor teljesen szép hangja van, de ehez eléggé erőlködnöm kell. Nem tudom, hogy csak én vagyok elszokva az akusztikus gitártól vagy csak az elekromoshoz vagyok túl hozzászokva, de elég nagy erőt kell kifelytenem, hogy normálisan le tudjam fogni a felső húrokat (E-A, de főleg az E), úgy hogy ne érjenek hozzá a lefogottnál lentebb lévő buntokhoz (ekkor rezonál, meg "klaffog", úgy mint az elekromos gitáron, de ott ugye eleve közelebb van a húr a buntokhoz, meg az erősítve nem hallatszik), szóval így elég furcsa. Persze nem akarom azt mondani, hogy ez rossz, mert nagyon régen volt már a kezemben akusztikus gitár (azokat az olcsókat amiket eddig boltban pengetgettem nem számolom ide, bár a jelenség ott is hasonló volt). Leginjkább ha az E-húrt az alsó 1/3-ban fogom le valahol, akkor még az erős nyomás sem segít. Azt hittem sokkal könnyebb lessz lefogni a húrokat, de ez eléggé megdolgoztatja a kezem. Vagy minden akusztikus gitáron előfordul, mármint ez a bunt magasságból adódik, vagy nem általános az oka? Szóval ez a rezonáló klaffogás normál jelenség?!...
Konkrét vélemény csak akkor fog kialakulni bennem, ha megtudom, hogy ezt a dolgot hova számítsam, egyelőre...
-
Eastman
addikt
válasz
Seraph 16
üzenetére
Grat hozzá!
Soha NE tedd fűtőtest közelébe !!!
Én szívesen látnék képeket! Milyen stílusban szeretnél pengetni? Mit hallgatsz?Szerk:
Én itthon leterítem a gitárjaimat egy-egy törölközővel (amíg nem találok egy-két szép és nagy sálat vagy kendőt), hogy ne porosodjanak. Háromlábú padlóállványon pihennek. Tokba nem tartom a hangszereket, mert akkor nincsenek kéznél, simán el tudok mellettük menni. ...így nem. Mindig beléjük botlok.

-
lakisoft
veterán
válasz
Printszkrín
üzenetére
Köszi.
-
matyi94
senior tag
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Na nekem ez sb live-al borzasztó volt!
-
lakisoft
veterán
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Köszi de inkább gitár oldalról akartam megközelíteni a dolgot.
-
sti10p
senior tag
válasz
atidzsiforc
üzenetére
"Pedig a tortoise shellnel nincs szebb!"
Én sem gondoltam, hogy csúnya, hanem csak hogy fura, de lehet azért mert még nem láttam élőben. Meg hogy fehér koptatóval milyen jol nézne ki, olyat még egy akusztikuson se láttam, bár lehet élőben meg az lenne még furább.
-
Na skacok, megvan életem első gitárja

Egy Cort Earth 70 NAT lett a kiválasztott. Pár hsz-szel korábban ajánlottam megtekintésre, de nem akartam róla sokat írni, amíg nincs meg. Hát gyönyörű. Fényes lakkozású a gitár, kivéve a nyakat, az matt (így könnyebben mozog rajta a kéz), az új Cort dísz kétféle kagylóház berakású, a hangolók matt feketék (ha érdekel valakit, rakok fel róla képet). A húrok magassága pont akkora, mint amekkorát anno Szten írt az övére (mély e húrnál 12 bundnál 200-as érme éppen befér, 100-as már nem ). És nem utolsó sorban: a hangja csodálatos. Árkategóriájában nem találtam ennél szebbet.
Már fájnak az ujjbegyeim![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
sti10p
senior tag
seraph16:-kössz az összegzést!

Más: Egy kicsit furának tűnhet, de hallottatok már olyan matricárol amit az akusztikus gitár koptatójára lehet ragasztani (és esetleg még le is lehet szedni
)?
Csakmert ez a tortoise shell szín amit kinéztem elég fura nem?! Erre raknék egy más színűt, vagy kicserélném fehérre, itt találtam pl. :[link], fel van sorolva hogy van fehér is, de a menüből már csak feketét és tortoise-t lehet választani
...
Nem tudjátok hol lehet ilyesmit kapni, nomeg, hogy hogyan is lehetne ezt leragasztani/lecserélni? Bár egyelőre csak érdeklődésből kérdem, nem biztos hogy meglépem, megvárom amíg a kezemben lessz a gitár, hogy milyen élőben... -
lakisoft
veterán
válasz
atidzsiforc
üzenetére
Ez nem megfelelő nekem . . . akkor majd keresek magamnak. Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG (SP-LSP7TFAXXH) 120" DLP LÉZER TV ! MAX 300CM !!!! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS43FM700UUXUF) 4K GAMER SAMART MONITOR! 2025 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS43BM700UPXUF) 4K WIFI GAMER MONITOR N! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32D800UAUXEN) 4K GAMER MONITOR AKCIÓ!! UJ MODELL!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Hívd fel őket, meséld el a panaszodat és kiderül hogy állnak hozzá...
(Persze adott - egyforma - beállítások mellett számít a húrok keménysége.)
) oldalát megnézed, akkor láthatod is, hogy tömör-e vagy laminált. (Bár el lehet ott fedni a lamináltság nyomait, ha a gyártó úgy akarja, de nyugodj meg, tömör feldapos a gitárod
Azt mondja unique feature szerintük a dual action truss rod

Baromi szépre sikerült.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)