Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
brickm, syn7h37ic, Eastman:
Köszönöm, na, ilyen hozzászólások miatt már megérte felhozni a témát

brickm, neked külön köszönöm, hogy sikerült az eddigitől teljesen eltérő hangnemben írni.
Többet nem is tudok hozzátenni, meggyőztetek.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brickm
üzenetére
Az egész téma onnan indult, hogy miért jó, ha a test rezeg, egyaltalán mit befolyásol. Senki nem tagadta soha, hogy különböző anyagok máshogy veszik át a rezgéseket, sőt, ez a tény expliciten is megjelent sok gondolatmenetembem. Van egy olyan érzésem, hogy te csak bele-beleolvasol a hozzászólásaimba, vagy maximum felületesen átfutod őket, mert szemlátomást abszolút nem vagy képben arról, hogy miket is írok, illeve hol és miért vagyok elakadva. Ez így nehéz.
Amiről te beszélsz, az annyi, hogy a tekercselés maga is rezgésbe jöhet, így hang keletkezhet, de ez nem azt jelenti, hogy a rezgő fa áramot indukál. Ezt is írtam már.
A mellények úgy jöttek, hogy igen lelkesen fikázod más vélt vagy valós tudatlanságát, hozzá nem értését, te magad meg próbálsz a mérföld magas ló tetejéről jólmegmondani, holott pont csak annyit mutatsz fel és ismételgetsz, amennyit bárki tud, ha 3 napig szorgosan olvasgat gitárokról. Ez így nem annyira komolyan vehető, plusz előre sem visz.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Különösebb békétlenség nincs szerintem. Fórumokon hamarabb és jobban elszaladnak az indulatok, és erősebb kifejezések röpködnek mint más kommunikációs csatornákon, ez egy ilyen buli. Ettől még nem hiszem, hogy tényleg komoly baja lenne bárkinek bárkivel.
A témáról úgy gondoltam, hogy érdekes és érdemes róla beszélni, de úgy tűnik, nem igazán sikerült neki a megfelő vágányra rátalálnia - van ez így.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brickm
üzenetére
Igen, ezt a tananyagot ismerem, fejből fújom kb egy évtizede. Csak nem feltétlen hiszem el, illetve a mértékekről nem vagyok meggyőződve. Ami egyébként most nem is egy lényegi dolog, nem ez van a központban.
Ezzel szoros összefüggésben nem azt kértem, hogy a mindenki által jól ismert nótát írd le nekem, mivel nem is erről beszélünk. Arról beszélünk, hogy vajon mi okozhatja a különbségeket, mi lehet a fizikai hátterük. (Meg arról, hogy vajon a fa rezgése indukál-e mágneses áramot a tekercsben, de talán ennek az abszurditására magad is rájöttél azóta.)
Igen, pusztán tippelek, de sajnos nem látom, hogy bárki más, akár itt, akár bárhol máshol tovább jutott volna. Mivel szemlátomást akkora a mellényed, hogy alig fér be a topicba, gondoltam tudsz valami konkrétumot, de úgy tűnik, üres az a mellény.
Mindenesetre arra kérnélek, hogy ha semmiféle érdemi ismeretet nem tudsz felmutatni ami túlmutat a "3 napja olvasgatok a gitákról" szinten, akkor próbálj nem másokat hülyének nézni. Értem én, hogy nehéz, de hiszek benne, hogy sikerülni fog neked.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Jaja... a tehén bonyolult állat, de én megfejtem

Amúgy nincs nálam a szent grál. Találgatok. Nem tudom, mekkora hatása van, azt meg pláne nem, hogy miért. Mindkettővel kapcsolatban vannak gondolataim, és mivel újra meg újra átgondolom őket, ezek változnak is, de ennyi. Nem vicc, nem irónia, fricska, hogy szívesen veszek infókat.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brickm
üzenetére
A tekercselés berezgése nem a fa indukciója a tekercsben. Nem teljesen világos, milyen érdemi okfejtésre gondolsz. Fejtsem ki, hogyan működik egy hangszedő, miért indukál áramot a húrok rezgése és miért nem a testé? Vagy mit szeretnél látni?
Az ajánlatod a strato-lp-vel pedig mondjuk úgy, érdekes azután, hogy direkt egy hosszabb gondolatmenetet szántam arra, hogy kimagyarázzam, vajon hogyan befolyásolhatja a gitár anyaga a hangot. Biztos olvastad, amit írtam? Az egy dolog, hogy túldimenzionáltnak érzem a kérdést, de ez ne zavarjon meg. Ezzel együtt is igyekszem magyarázatokat találni.
Amúgy ha már a magyarázatoknál tartunk. Ha ennyire idegesít, hogy emberek nem értik a világ fizikáját (másoddiploma kísérletként egy másik természettudományos végzettség után mondjuk lehúztam 4 félévet fizika szakon, uv-mentesen, és nem tanulmányi okokból hagytam mégis ott, szóval annyira mégsem gondolnám, hogy ezen a téren tökhülye lennék), tényleg szívesen meghallgatom, hogy te mire vezeted vissza a különbségeket. Nem véletlenül tettem hozzá a gondolatmenetemheu, hogy szívesen várok bővebb infókat. Nyugodtan szedd elő őket. Tudom, ezt pont nem nekem írtad, de egyetértek a fórumtásunkkal.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
-=Libria=- és syn7h37ic már leírt szinte mindent, amit én is leírtam volna.
A gitárosok veszettül tudnak ragaszkodni a tradíciókhoz. Főleg az elektromos- és a klasszikus gitárosok. Nem véletlen, hogy a szénszálas gitárok (és egyébként mindenféle egyéb unortodox megoldások) leginkább pont a fémhúros akusztikusok világában kezdenek elterjedni, ott a legkisebb a tradíció-alapú ellenállás. A gitárgyártóknak így sem megy szuperül, lsd Gibson. A fogyasztók nem szoktak jól reagálni a formabontó, sőt, meghökkentő újdonságokra, tekintet nélkül arra, hogy az úgy amúgy jó lenne-e. Egyszerűen egy ilyen változtatást szentségtörésnek tartana a legtöbb ember, és üzletileg öngyilkos húzás lenne bármelyik gyártótól ebbe beleállni.
brickm #31503:
Az, hogy a hangszedőket nem érdekli a test rezgése, teljesen alapvető dolog. A mákos tekercsben is pont annyi az önindukció, mint amennyit áramot indukál egy fa rezgése a hangszedők tekercseiben. Az, hogy miért más egy üreges testű gitár hangja, mint egy tömöré, érdekes kérdés. Első körben két pontosan azonos gitárt kéne meghallgatni, amik csak a tömörségben/üregességben különböznek. Másodrészben én is sokat gondolkoztam ezen a "fa befolyásolja a hangot" dolgon. Abszurdnak hangzik, de épp nemrég írtam másnak, hogy attól, hogy valamit nem értünk, nem feltétlenül hülyeség. Egyrészt biztos, hogy igaza van Zoli133-nak a #31527-ben. Természetesen a fa rezgésétől valamilyen minimális szinten mozognak a hangszedők, amik hatással vannak a hangra - de én kétlem, hogy ez a hatás bármilyen szinten kihallható lenne. A másik, amire gondolni tudok, hogy a fa átveszi és elnyeli a húrok rezgéseit. Az az ötletem, hogy a különböző fafajták a különböző frekvenciájú rezgéseket más-más mértékben képesek átvenni, így egy fafajtánál x, egy másiknál y frekvencia hal el hamarabb, az egyiknél z következik, a másiknál z meg sokáig nem nyelődik el stb stb stb. Csak tippelgetek, de másra egyszerűen nem tudok gondolni. Mindenesetre minimum erősen kétlem, hogy a faanyagnak olyan erős hatása lenne egy elektromos gitár hangjára, mint ahogy azt az elektromos gitárosok gondolják. És persze a fent említett mechanizmus az üreges - nem üreges különbséget nem magyarázza. Ha valakinek van konkrét infója, hogy igen, ez meg ez a fizikai háttere a dolognak, szívesen veszem.-----
Sorry mindenkitől a késői válaszért, most kerültem rendes gép elé.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
FockeWulf
üzenetére
Régebben:
- Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, PlútóJelenleg:
- Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, NeptunuszEz eléggé 9 vs 8...
Nézd, elhiszem, hogy bántott a fizikatanár általánosban. Elhiszem, hogy valamiért ellenszenves neked ez az egész. De nem igazán üdvös, ha úgy próbálsz valamit ekézni, hogy nem érted a lényegét - mint a fizikai modellek mibenlétét, vagy a nevezéktani kérdéseket. Szívesen segítek, megpróbálom elmagyarázni, ahogy tudom, ha érdekel. Ha nem érdekel, az a te döntésed. De az, hogy nem értesz valamit, az nem jelenti azt, hogy az a valami hülyeség - még akkor sem, ha feneketlen mélyen vagy a Dunning-Kruger mocsárban.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
FockeWulf
üzenetére
Newton abszolút ideje sem a tudomány tévedése, bár ehhez érteni kéne, hogy miről szól a fizika. A fizika modelleket alkot, matematikai modelleken vizsgálja a valóság ilyen-olyan szegleteit. Ezek a modellek leírnak, megjósolnak nekünk valamilyen jelenségeket. Minden modell a valóság egy szegletét írja csak le. A fizika tehát azt mondja le, hogy ez meg ez a szeglet így és így írható le.
A Newtoni fizika a maga abszolút idejével teljesen pontosan leírja azokat a jelenségeket, amiket ő le akart írni. A newtoni modellek a newtoni modellel vizsgált jelenségekre ugyanazt az eredményt adják, mint a relativitáselméletek. Ezt úgy mondjuk, hogy klasszikus határesetben ekvivalens a kettő. A matematikai ekvivalencia pedig fizikai ekvivalenciát is jelent. A newtoni mechanika nem hibás, sosem volt az. Van határa, mint minden fizikai modellnek, a határon túl más modelleket alkalmazunk. Mint mindenhol a fizikában.A 8 vs 9 bolygó pedig nevezéktani kérdés, nem több. Annak a kérdése, hogy mit szeretnénk bolygónak nevezni. Remélem, ezt még te is látod

kemotox: Tudom. De a geoid hülye szó.
-----
Mindenki másnak is fogok válaszolni, de most nem igazán tudok hosszasan írni, szóval kicsit később.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem kell hagyni a régi időket. Bár tudomány alatt nyilván a (természet)tudományos módszertannal feltárt ismereteket kellene érteni, ami nem volt lefektetve akkoriban, de legyen.
A tudomány soha nem állította, hogy a Föld lapos. Épp ellenkezőleg, már az ókori tudomány is rájött, hogy a Föld gömböjű. A föld lapossága pusztán a köznép hiedelme volt. Más egyéb?
Szerk: most látom, írtál még, mindjárt reagálok.
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
FockeWulf
üzenetére
Fel tudsz sorolni mondjuk hármat a tudomány tévedései közül? Amikor határozottan állított valamit, egy elfogadott modell része volt valami, de kiderült, hogy téves. Nem lesz egyszerű, szóval adik időt

Amúgy van egy bája annak, amikor az emberek olyan szerkezeteken ekézik a tudományt, amik megalkotását a tudomány tette lehetővé

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Nem, nem tesztkérdés. Teljesen komoly kérdés. Amennyire látom, a gitárok világában nagyon kevés a megfelelő módszertanú vizsgálatokkal alátamasztott tudás és igen sok a misztikum, a hiedelem. Az egyik ilyesmi a gitárnyakillesztés hatása a hangkitartásra - mki fejből vágja, hogy a csavarozottnál a legroszabb, átmenőnél a legjobb. Ezzel szemben egy valamire való tanulmány ismeretes a témában, ami azt találta, hogy pont fordított a helyzet: a csavarozottnál a legjobb, átmenőnél a legrosszabb. Ráadásul a különbség olyan kicsi, hogy csak műszeresen volt megállapítható, fülre nem.
Ami a sustaint illeti, szerintem triviálisan a húrra ható mágneses és mechanikai impedenciák összessége fogja meghatározni. Minél erősebb a hangszedők mágnese és minél több van belőlük, annál nagyobb erősebb térben rezegnek a húrok, ez annál inkább hat rájuk és torzítja, lassítja a rezgésüket. (Sustain szempontból ezért jók az aktív hangszedők.) A mechanikai ellenállás még egyszerűbb: minél jobban képes a gitár átvenni, elvezetni, elszívni a húrok rezgéseit, azok annál kevesebb ideig rezegnek. Márpedig a hangszedőket nem érdekli a test rezgése. (Ezért is érthetetlen, hogy ugyan miért jó az nekünk, ha rezeg a test. Ezért is kérdeztem.) A hangszedőket csak a húrok rezgése érdekli, így kívánatos, hogy azokat a gitár minél kevésbé tudja elvezetni. Egy hatalmas tehetetlen tömegű, kemény, denz fából készült test és nyak erre megfelelőbb, nem fogja úgy elvezetni a húrokból a rezgést, mint egy puhább, kisebb tömegű fa, a maga kisebb mechanikus impedenciájával. Így a les paul testtől több sustaint várunk, de ennek semmi köze a nyakillesztéshez.
Amúgy a tudomány SOHA nem mondta, hogy a poszméh nem tudhat repülni. A tudomány jó sok idővel ezelőtt annyit mondott, hogy nem tudja, hogyan repül a poszméh. Azóta amúgy tudja. Hatalmas különbség. A félreinterpretálás kedves, tudományellenes emberek műve, ami jól elterjedt. Ne ülj fel neki.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Whit3Rav3n
üzenetére
Van átmenő nyakas Ibanez bőven-bőven a prestige széria alatt is, pl RGAT62. De miért kellene az átmenő nyak, ha az Ibanez csavarozott nyakkal is bőven kényelmes és jó elérést biztosít magasabb fekvéseken is?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Eastman
üzenetére
Ilyen nyakprofil már volt a kezemben, onnan tudom, hogy jó lesz

Ha nem is egy nagy, minden boltot végigjáró túrát, de egy rövidebb szétnézést már megejtettem előzetesen. Természetesen pénz nélkül, mert különben már lehet, hogy egy full mahagóni dreadnought fémhúros akusztikus lenne itt velem, és némileg tépném azért a hajam

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
kemotox
üzenetére
Persze, ha direktben szar a hangja, akkor az lelombozó. De itt aligha abban a kategóriában vagyunk, ahol ez veszélyeztet. Ha sokat nem is, ennyit bőven meg lehet állapítani yt-ról. Finomabb dolgokat nyilván nem, de egy alapkaraktert igen - ami már fontos egyébként -, meg azt, hogy nem gagyi.
Ami a kényelmet illeti, jó lesz. Csak, hogy érezd: van egy pár klasszikus gitárom. Bumszli vastag nyakak (nem csak széles, vastag is), olyan test, ami élesen nyomja a pengető kart, a 12. bundnál akad az ember a testbe. És imádom őket. Ennél, azt hiszem, ergonómia szempontjából csak felfelé léphetünk
Ami zavarna az az extrém keskeny nyak és kicsi rádiusz, de itt ezek is rendben vannak, okésak ezek a specifikációk nekem, és ezt speciel nem látatlanban mondom.Szóval persze, igazad van, akkor, ha az ergonómia/hang aspektusból komoly bajok vannak, akkor a fene megette az egészet, de itt abban a mezőnyben játszunk, ahol ezekre a szempontokra ha látatlanban csillagos ötöst értelemszerűen nem is, de egy pipát gond nélkül adhatunk, és ha van is feljebb, nyugodtan elő lehet venni a szubjektív vonzalom kártyát. Lehet nem sikerült jól átadnom, de egy szint felett nekem az válik a legfontosabbá. Másnak meg biztos mások a szempontjai, és ez így van jól.
Eastman: Wow, kösz, ez a fotózós ötlet remek! Nem jutott volna eszembe. (Jaja, tudom, hogy sok bolt árlistáján ott van. Körbenézek, de sok reményt nem fűzök hozzá, hogy tényleg tartanak is a boltban belőle. De meglátjuk
) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
kemotox
üzenetére
Nem hozzáértésen alapul ez a döntés, ami már csak azért sem meglepő, mert nem értek hozzá

Viszont úgy gondolom, hogy egy hangszernél nem az a legfontosabb, hogy hiperjól szóljon, hogy ergonómiai csoda legyen, hogy bármilyen objektív és emiatt hozzáértést igénylő szempontból a csúcsra törjön - bár ezek is kétségkívül fontosak -, hanem az, hogy örömmel vegyük kézbe. Hogy akarjuk újra és újra megfogni, megpengetni és játszani rajta. Persze, ehhez is hozzájárul az, ha objektív szempontokból jó, de - legalábbis nálam - elsősorban szubjektív, mindenféle kézzelfogható alaptól mentes, puszta vonzalom a fő. Ha ránézek erre a gitárra, tudom, hogy kézbe akarom fogni és rongyosra akarom játszani. Mert csak. És ez az érzés a legfőbb motiváció, meg a gitározás értelme, főleg, ha az ember nem profi szinten csinálja. Szigorúan szerintem és nekem persze
Eastman: Nem igazán hinném, hogy bárhol is lenne raktáron, de körbenézek azért

-
Szten Márs
nagyúr
Oké, én részemről megtaláltam, amit kerestem, mindenféle kétség és kétely nélkül:
Fender Classic Series 72 Telecaster DeluxePont pár napja írtam, hogy a Telecaster messze a legszebb testforma az elbaszott, konzervatív ízlésemnek, szóval nem is tudom, milyen elmezavar vezetett oda, hogy a Fender háza táján ne nézzek körül. (Bár leginkább az, hogy a legtöbb tele single coilos és/vagy agyamenten keskeny nyakú, még agyamentebbül kis rádiuszos, brutálisan görbült fogólappal szerelve. Próbáltam egyet-kettőt, kb szédültek az ujjaim rajta. Ennél a modellnél viszont pont stimmel minden.)
Tudom, soha nem veszünk gitárt látatlanba, jó sokszor elmondtam én is, jó sok embernek, úgyhogy ideje nagyívben tennem a saját tanácsomra és szétnézni, honnan rendelhetem meg, aztán hadd szóljon

Mindenesetre köszönöm mindenkinek a tippeket!

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
üzenetére
Sajnos nem az én agyszüleményem a Libamez, hanem grafitemberé
Grafit nagyon jól elkapta a djentrifikáció lényegét a szélesedő 50 húros Libamezzel 
Amúgy ha emellett döntök, azért egy esélyt adok ezeknek a gyári hangszedőknek. Ennyi jár mindenképp.adam014: Hmm, köszi a tippet. Amúgy az a bajom az eladással, hogy nem hiszem, hogy kapkodnának azokért a hangszedőkért. Dimarziónak Dimarzio ugyan, de még a honlapjukon sincs fent, kizárólag az Ibaneznek gyártják az Iron Label sorozathoz. Kerámia humbik, amik, függetlenül attól, mekkora kreténség, vagy sem mágnes anyaga alapján megítélni hangszedőt, csak-csak kisebb népszerűségnek örvendenek, mint alnico társaik, ráadásul alig találni infót a reklámanyagokon (ideértve az ilyen-olyan kereskedői review-eket is) kívül róluk.
Azt hiszem adok magamnak még pár nap gondolkodási időt, aztán hadd szóljon. Nem akarok Atticus nyomdokaiba lépni.
(Na ki emlékszik még rá?
) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
üzenetére
Klasszikus gitáron játszom leginkább, azaz a 48mm sem lenne sok - 52-höz vagyok szokva

De nem kell 7 húr. A Libamez RHAX6FM pont az egyik gitár, amit kinéztem, a 648mm menzúra meg tökéletes. Viszont a Dimarzio Fusion Edge hangszedők pont nagyon fedett hangzásúnak tűnnek nekem, ez a tipikus víz alól/budiból szólás. Djent huszárkodásra tökjók, de amire nekem kell, ha már Dimarzio egy Air Norton/The Tone Zone páros jobban tetszene. A cserével már kicsit borsos az ár sajnos. Viszont baromi szép gitár, satus kulcsok, ébenfa fogólap, ami nincs összerondítva mindenféle berakásokkal, szuper nyakprofil...nagyon tetszetős.Bigrob: Igen, a Libazemek tetszetősek, főleg nyakprofilra. Meg amúgy is. A Chapman gitárokat abszolút nem ismerem, utánanézek. Köszi!
-
Szten Márs
nagyúr
Srácok!
Bár pont pár hónapja mondtam, hogy az elektromos gitárok nem érdekelnek, illetve elvoltam sok-sok évig nélkülük, az a helyzet, hogy mégis be szeretnék szerezni egyet. A fene belé, gitáros betegség, úgysem ússza meg az ember, hogy ne akarjon mindenféle gitárt

Tudnátok esetleg segíteni? Hátha van valamelyikőtöknek egy-két jó tippje gitárra. Párat már néztem, de lehet, tudtok újat mondani.
Ami fontos (csak gitár, magában):
- Lehetőleg 250ezerbe férjen bele. Ha egy kicsit drágább, de baromi jó, oké, legyen, de 300 felé semmiképp nem tudok, illetve akarok menni.- Minél szélesebb és laposabb a fogólap, annál jobb. Egy 43mm szemöldökszélesség és 16" (400mm) rádiusz, vagy több lenne az optimális, de 42mm-nél és 12"-nál (305mm) semmiképp ne legyen kevesebb.
- Fix híd
- Humbuckerek, lehetőleg passzívak, amik jól szólnak felezés nélkül is tisztán. Jól = lehet piszkos, sáros hangzás, nem kell a twang, de ne olyan legyen, mintha a víz alól szólnának egy hordóból. Nem kell brutális kimenő jel, torzítva inkább classic rockos hangzás a cél, mintsem metál.
- Olyan színe legyen, amit egy nem metroszexuális férfi is képes kézbe fogni, anélkül, hogy tartania kellene attól, hogy egy tucat homokos csillampóni-csődör megrakja hátulról, amikor nem figyel éppen.
- A többi nagyjából mindegy. Test anyaga, testforma (ne legyen félakusztikus), menzúra (Inkább normál, mint rövid, de ez utóbbi sem kizáró. Ne legyen bariton.)
Minden tippért köszönet!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
üzenetére
A telecaster tényleg egy konzervatív forma (pont ezért is szeretem) , a relic viszont szerintem nem egy konzervatív divat, pont ellenkezőleg. Olyasmi, mint azok a farmerek, amiket már gyárilag szétszaggattak, esetleg meszelővel még egy csíkot is húztak rá. Ez inkább egy lázadó, fiataloknak szóló dolog. Nekem sem tetszik, sőt...
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
üzenetére
Lehet. Én pont így érzem magam, ahogy jobban meg akarnám nézni a képet.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
madmike
üzenetére
Klasszikus gitárra fémhúrokat tett az ismerősöd... Ez bizony jó eséllyel ilyesmivel jár, ezért történt ez a baleset. Hívd fel a figyelmét rá, hogy még véletlenül se fém húrkészletet vegyen rá (és véletlenül se ezeket a húrokat tegye vissza), hanem vegyen egy rendes nylonhúrkészletet, és azzal húrozza fel a gitárt. Ha kész és újra használható lesz persze

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Vegyigyümi
üzenetére
Gratulálok

Tabokat milliárdnyit találsz bármerre netszerte. Kezdéshez pl csemegézhetsz innen, a tab mellett itt még videókat is találsz: [link]
Ezek direkt abszolút kezdőknek vannak összeválogatva

-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
Én nem ajánlom a 9-es készletet. Tulajdonképpen a 10-est sem, de ha már nagyon vissza akarjuk venni a nehézségi szintet, akkor legyen. De ezek helyett inkább a sok gyakorlást meg az ujjak eddzését, erősítését ajánlanám.
Minél véknyabb húrkészletet rak fel a gitárra valaki ugyanis, annál véknyabb, cincogósabb, testetlenebb hangja lesz a gitárnak. Szerintem akusztikusra a 11-es lenne az abszolút minimum. Az is csak akkor, ha az ember rengeteget nyújt, amúgy inkább 12-es.
A 10-es már elég gyász, de mindegy, legyen... na de 9-es. Ne már...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Aksomatic
üzenetére
A számozás a legvéknyabb húr inchben mért átmérőjének százszorosa. Egy 9-es húrkészlet vékony e húrja 0,009, míg egy 10-es húrkészleté 0,010 inch vastag.
Akusztikus gitárra 9-es húrkészletet nehezebb venni, de egy 10-esnek bőven jónak kell lennie.
A márka ebből a szempontból lényegtelen.
-
Szten Márs
nagyúr
De a lényeg tényleg az, hogy ne a szemed vezessen, hanem a füled

-
Szten Márs
nagyúr
Nem hiszem, hogy az áttört fejet célszerű klasszikus fejnek hívni, tekintve, hogy fémhúros akusztikusoknak is lehet ilyen feje, illetve klasszikus gitároknak is lehet tömör.
Az áttört fej leginkább a kisebb méretű OM/concert/parlor testformájú fémhúrosokra jellemző. Ami azt illeti, parloroknál gyakoribb, mint a tömör fej. Az, hogy egy webáruházban kevés ilyet találtál, sokat nem jelent - maximum annyit, hogy ez a gitárkategória alulreprezentált abban az üzletben.
-
Szten Márs
nagyúr
Ilyenkor ne a szemed legyen az elsődleges érzékszerved. Hagyatkozz a füledre, a szemed akár be is hunyhatod. Hallani fogod, hogy ezek bizony fémhúrok. A nylonhúroknak teljesen más hangjuk van.
Amúgy nem túlzottan szokatlan dolog az áttört fej fémhúros akusztikuson, bőven lehet ilyet látni. Sőt, mondok meredekebbet: vannak klasszikus gitárok is tömör fejjel. Ne a fejet nézd, ha el akarod dönteni, milyen gitárt látsz.
Ezt a felül fémhúros, alul meg nylon dolgot felejtsd el, ilyen nem létezik. Ez csak egy gyakori félreértés, ami azért alakult ki, mert a basszus nylonhúrok be vannak sodorva egy fémszállal, de attól az még nylonhúr. Ahogy írták is már előttem.
-
Szten Márs
nagyúr
Szerintem ez abszolút szubjektív, hogy kinek melyik válik be, melyik mennyire tetszik. Próbálj végig minél többet, az a legobb, amit tehetsz.
Én is végigpróbáltam kismillió félét, fajtára, vastagságra, márkáray mindenre és végül a 12-es D'Addario EXP foszfor bronznál maradtam, évek óta már csak azt használom. Ez is drága, kb egy árban van az Elixirrel, de nem véletlenül kerülnek ezek annyiba, amennyibe. Ezek bevonatos húrok, tovább megőrzik a hangjukat, ritkábban kell őket cserélni, szóval végső soron nem lesznek sokkal drágábbak a sima társaiknál.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Ez piszok jó

GoTReX:
Szerintem nincs olyan, hogy túllenni valamin. Én gyakorlatilag minden egyes nap gyakorlok ilyen-olyan akkordváltásokat, pedig kb egy évtizede gitározok. Akármennyire úgy érzem, hogy na ez megy, újra, meg újra gyakorlom. Szerintem ez hozzátartozik a bulihoz. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Igyekszem megtenni a tőlem telhetőt, nehogy bárkinek hiányérzete maradjon

-
Szten Márs
nagyúr
Amúgy elég sok metál banda játszik néha egy-egy számot akusztikuson, vagy akár ad "unplugged" koncertet. Rég rossz, ha egy bandánál a metál csak a rommátorzított gitárhangban van.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én speciel nem vagyok benne biztos, hogy ilyen ujjrendet magolgatni kellene. Egyrészt ami kényelmesen jön neked, azt az ujjad használd, másrészt nagyban függ a kontextustól, hogy mikor melyik ujjat hova érdemes rakni. Azaz nálad pl, hogy mi lenne a következő pár hang.
-
Szten Márs
nagyúr
Nála a kettes ujj lesz a mutatóujj - ha csak nincs hat ujja

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Nem térítésre gondoltam, csak sima tapasztalatok és vélemények megosztására. Eszmecsere, meg ilyesmi jelleggel.
De persze, ahogy gondolod. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Ugyan kérlek, ne legyél ilyen érzékeny

Van egy sokkal jobb ötletem: oszd meg velem/velünk a tapasztalataidat, meglátásaidat, azt, hogy te hogyan látod ezt a kérdést. Persze, csak ha van kedved, és akkor épülhet ez a topic.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Ugyan mit?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brickm
üzenetére
Elektromosban igen, valóban. Egyébként enyhén több, csak épp az elektromos gitárok nem érdekelnek.
De nem ezért gondolom így amúgy. Leginkább azért, mert nem létezik fizikai háttér, ami indokolná, magyarázná, hogy minimálisnál nagyobb hatása legyen a fának az elektromos gitár hangzására. Persze, minimális van, mert nem mindegy, mire feszíted ki a húrokat és az hogy rezeg maga is és hogy alakítja a húrok rezgését, de ez eltörpül egy elektromos gitár hangzását alakító n+1 tényező mellett, és mikroszkopikusan kicsi ahhoz képest, amennyire akusztikus hangzását meghatározza, ahol a rezgő faanyag maga hozza létre a hangot. Mindez persze valóban nem a saját, empirikus megfigyelésem, kézbevett elektromos gitárokról, elismerem - hangsúlyoztam is, hogy ez nem egy szakirodalomból vett okosság, csak saját vélemény. Saját megfigyelésem a jövőben sem valószínű, hogy lesz, ugyanis aligha fogok kézbe venni az életem hátralevő részében akár csak még egy elektromost gitárt is. Evvan.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brickm
üzenetére
Mindkettő készül mindkettő fából, sőt, azonos kategóriában gyakran a tele is és a strat is éger, vagy épp mindkettő kőris.
Aligha van köze a faanyaguknak az eltérő hangzásukhoz. Sőt, személyes véleményem szerint az elektromos gitárok hangzásában úgy általánosságban is a faanyag szerepe igencsak marginális - legalábbis én így látom. -
Szten Márs
nagyúr
Amúgy attól függ... ha ujjakkal pengetsz, akkor kézenfekfő az e-t ráhúzott pengetéssel (apoyando) pengetni. Ekkor az e megszólalása pillanatában fog némulni a h, nem előtte, de jó lesz.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
kemotox
üzenetére
Persze. Ilyen-olyan dolgokkal, na de hangszerrel...? A hangszer enyhén szólva más. Az, hogy megtetszett ilyen-olyan impulzusok alapján a temple of elemental evil, de az elején meguntam vagy éppen úgy gondoltam, hogy tök jó lesz B. Cornwell Excaliburja, de nem volt az, vagy, hogy azt gondoltam, többet fogom használni a gyümölcscentrifugát, mert milyen jó is lesz, aztán azóta is itt áll, nem egyenlő azzal, hogy szeretnél megtanulni zenélni, egy hangszeren játszani. Más dimenzió.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
bigrob
üzenetére
Igen, ezt szokták mondani, de ez igencsak furcsa nekem. Eleve el nem tudom képzelni, milyen az, amikor az ember nem tudja, akar-e xy hangszerrel komolyabban foglalkozni. Hiszen az vagy szerelem, és pontosan tudja, hogy igen-igen-igen, neki az KELL így csupa nagybetűvel... vagy nem tudom mi van. Minek vág bele, ha igazából nem is tudja, kell-e neki? Unalomból? Vagy nem is értem. De ez valószínűleg az én korlátom, úgyhogy mindegy is. A másik pedig az, hogy ha valaki valamilyen okból eleve nem tudja, hogy kell-e neki ez az egész gitározósdi egyáltalán, akkor miért egy gagyi valami fogja meggyőzni, hogy igenis kell...? Szóval furcsállom. Ennek ellenére sokfelé hallom, hogy erre mégiscsak jók ezek a low-end hangszerutánzatok, szóval valami lehet benne.
-
Szten Márs
nagyúr
Fantasztikus... ezek a szakértő eladók

Nem mellesleg ez a "nylonossal kell kezdeni" mánia olyan finom mellékhatásokkal jár, hogy az emberek a klasszikus, illetve általában a nylonos gitárokat elkezdték kezdőgitárnak látni, amit majd kinő az ember, és akkor vált valami komolyabbra... pedig hát...
Amúgy egy gitáros topicban miért ír mindenki OFF-ban a gitárokkal kapcsolatos élményekről/véleményekről?

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
KisApám
üzenetére
Cort AD-810 és egy tok hozzá és pénzben is jobban kijössz, plusz lesz egy olyan gitárod, ami egészen biztosan teljesen jó kezdésnek. Ja, meg pár színes gombért még rendelhetsz mellé pengetőt. Ezek a szettek eléggé felejtősek...
Na, látom közben szerkesztetted a hozzászólásod. És igen, igazad van, a boltba járás és a személyes próba a legtutibb

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Moleman
üzenetére
"de a rózsafa hát miatt reménykedem, hogy befektetésnek sem rossz, most, hogy korlátozták a kereskedelmét"
Én csak a brazil rózsafa kereskedelmének korlátozásáról tudok. Ez indiai rózsafa, legjobb tudomásom szerint itt nincsenek korlátozások. Persze tévedhetek. Esetleg tudsz róla valami anyagot, infót?
"én is nejlonon kezdtem, "mert azon kell""
Uhh, ez egy nagyon rossz beidegződés, és ahol csak lehet, ez ellen viszont szót szoktam emelni. Azért mondják, hogy azon "kell", mert hogy az puhább és kevésbé bántja az ujjbegyet. De amikor tizenegykét éves kislányok vígan megtanulnak fémhúroson játszani, akkor felnőtt férfiaknak is azt mondani, hogy kezdjenek nylonnal, nehogy a végén még bibis legyen a pici ujjacskájuk, hát az számomra több, mint értelmezhetetlen. És látok ilyet, nem kevésszer. Tévedés ne essék, nem ellened, vagy bárki ellen beszélek, akiket rádumáltak a nylonoson kezdésre, hanem azok ellen, akik képesek rádumálni másokat a nylonra, "azon kell kezdeni" felkiáltással. Egyszerűen agyament dolognak tartom. A "jajj, fájni fog az ujja" izén kívül meg nincs semmi, de abszolút semmi ok, hogy miért klasszikuson kezdjen valaki, ha úgy amúgy nem azon szeretne.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
BluEyes
üzenetére
"Nem kicsi elfogultságot vélek itten felfedezni."
Hát de ezen nincs mit felfedezni, hiszen gyakorlatilag én magam írtam le, hogy nylongitár buzi vagyok

Viccet félretéve: ettől függetlenül én szeretem és tisztelem a fémhúros akusztikusokat is. Sőt, néha még kézbe is veszek fémhúros gitárt. Már akusztikusat. Elektromosat semmiképp, az számomra teljesen idegen, és a legkisebb mértékben sem vonz.
"Szerintem látható, hogy fölösleges mélyebben belemerülni, csak zavart okoz a kezdők fejében a túl sok információ"
Nem kell sokkal több információ, mint amit leírtál. Elég egy "általában" szót beszúrni a kellő részekhez (pl: nylonhúros gitár: "általában szélesebb nyak" a szélesebb helyett ), illetve kigyomlálni a szubjektív jelzőket, amik más embereknek nem biztos, hogy igazak (pl. "kényelmes"), Így nem lesz információözön sem, de mégis pontos a leírás.
"És azt is tartom továbbra is, hogy a legnagyobb kikúrás klasszikus gitárt tukmálni olyanra, aki nem kíván a klasszikus zenével foglalkozni."
Ez viszont egész egyszerűen nem igaz. Vannak emberek, akiknek szimplán kényelmesebb a klasszikus gitár, pont a nagyobb húrtávolságok, a szélesebb nyak miatt. Ha egy ilyen embernek a nylonos hangja jön be jobban, akkor neki a klasszikus a tökéletes választás, akkor is, ha tábortüzes akkordozgatást akar, meg akkor is, ha iron maiden-t, meg metallicát akar fingerstyle interpretációkban előadni. Ha viszont nem kényelmes neki a klasszikus, vagy a fémhúrok hangja tetszik neki jobban, akkor persze, felejtse el a klasszikust. És még továbbmenve hozzáteszem, hogy ha a nylonos hangja tetszik neki jobban, csak a klasszikus nem kényelmes, akkor ott vannak a crossoverek - nem véletlen említettem meg őket. És akár akkordozgatásra is.
"Amikről te beszélsz, az a haladó(bb) gitárosoknak szól, és én erősen biztogatlak is, hogy szedd össze az anyagot, és írjad meg, akár egy Logout cikkben."
Ilyesmire eddig még csak nem is gondoltam, de most, hogy mondod, egészen kedvet kaptam hozzá.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
KisApám
üzenetére
"mind az akusztikus, mind a klasszikus gitárt"
A klasszikus gitár az egy fajta akusztikus gitár. Akusztikus gitár az, ami elektronika nélküli, tehát akusztikus megszólalásra van tervezve. Az akusztikus gitárokat meg lehet tovább csoportosítani fémhúros akusztikusra, meg nylonhúrosra. A nylonhúroson belül meg egy kategória a klasszikus.30 ezer környékén, pláne tokkal nagyon nehezen fogsz bármit is találni legalábbis ami megvehető. Mindenesetre igen, az egy jó ötlet, ha körülnézel. Fémhúrosra az említett boltok teljesen jók (a stageshop kivételével, oda akkor érdemes benézni, ha minimum egy nullával többet szánsz gitárra), nylonosban pedig csapd hozzá mindenképpen a kil-t és a segovia-t.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
KisApám
üzenetére
Tényleg azt döntsd el első körben, hogy nylonhúrost, vagy fémhúrost szeretnél. Aztán azt, hogy mennyit költenél rá. Azt kérlek vedd figyelembe, hogy a gitár egy hangszer, és ennek megfelelő ára is van. Már ha nem valami izét szeretnél venni, ami megszólalásig hasonlít ugyan a gitárra - de megszólalás után már a legkisebb mértékben sem.
Viccet félretéve, a hipermarketes hipergagyi gitároknak nem is a hangjuk a legnagyobb bajuk, hanem a használhatatlan hangolókulcsok, a pontatlan bundozás, az absztrakt geometriájú nyak és ilyenek - amik miatt még tanulásra is alkalmatlanok.
Ha tudsz egy kicsit pontosítani, akkor mi is könnyebben ajánlunk konkrét gitárokat is

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
BluEyes
üzenetére
Mint olyan ember, akit - egy ideje már - kizárólag a nylonos gitárok hoznak lázba, de nem kizárólag a klasszikus gitárok, ha nem haragszol, azért pár gondolatot hozzáfűznék ahhoz a hozzászólásodhoz.
Amikor elkezd az ember a gitárokkal foglalkozni, és a minden hangszerboltban megtalálható tömegcikkekkel barátkozni, akkor valóban kétféle gitár fog a kezébe kerülni - fémhúros, szinte bizonyosan dreadnought, 43mm nyakszélességgel (a szemöldöknél mérve) és nylonhúros, szinte bizonyosan klasszikus, 52 mm nyakszélességgel. Tehát ezeknél a gitároknál a nylonos nyaka valóban szélesebb. Vaskosnak viszont nem biztos, hogy vaskosabb. Egyrészt. Másrészt mindenféle vélt, vagy valós vaskosságtól függetlenül az, hogy a fémhúroshoz odaírtad a kényelmest, szimplán a saját szubjektív preferenciáid kivetítése, szerintem nem jó megközelítés. Nekem nem volt kényelmesebb egyetlen fémhúros nyaka sem, mint akár egy tipikus klasszikus gitáré sőőőőt... Mások vagyunk, mindenkinek más a kényelmes.
De a kutya nem is itt van elásva. Inkább ott, hogy ha az ember kilép ebből a tömegcikk világból, rájön, hogy a nylonhúros gitár nem feltétlen klasszikus. És ahogy halad előre az idő, egyre kevésbé lesz az. Azon kívül is, hogy érdemes a flamenco gitárokat különvenni a klasszikustól, egyre terjednek a crossover gitárok. Vékonyabb nyak - 50, 48, vagy akár 47mm - és esetenként ívelt fogólap. Sőt, akár 14. bundos testcsatlakozás. Miközben fémhúros vonalon a szélesebb nyakú változatok terjednek egyre jobban, főleg a fingerstyle népszerűsödése és térnyerése miatt. A 43mm mellett a 45, 46, vagy akár 48mm is simán ott van a kínálatban. Épp ezért adott esetben előfordulhat, hogy egy konkrét nylonhúros gitár nyaka keskenyebb, mint egy fémhúrosé.
Ez kicsit szörszálhasogató volt, tudom, csak kikívánkozott, ha már
A pontosság jegyében, vagy mi.De van egy ennél jóval szembetűnőbb dolog, amivel maximálisan nem értek egyet a linkelt hozzászólásodból. Ezt írod:
"A klasszikus gitárt akkor lehet ajánlani vételre, ha konkrétan klasszikus darabokat kívánunk tanulgatni"
Nem gondolom, hogy ez így lenne. Klasszikus gitárt akkor lehet ajánlani vételre, ha valakinek az fekszik kényelmesen a kezébe, és a nylonhúrok hangja tetszik neki. Tábortüzes gitározáshoz szerintem pl pont tökéletes a klasszikus, és sok máshoz, ami nem klasszikus zene. Na meg nem klasszikus nylonhúrosakat - most kénkrétan a crossover gitárokra gondolok - akkor is lehet ajánlani, ha valakinek a nylon hangja tetszik jobban, de a klasszikus gitár nem fekszik annyira a kezének.
Ezek sem klasszikusok túlzottan (bár persze a klasszikus zene fogalmának értelmezésétől függ, de értitek hogy értem):
- Metallica: Unforgiven 2
- Pirates of the caribbean: He's a pirateA nylonhúroknak megvan a maguk hangja, íze, hangulata. Mindenhez IS lehet ezt választani, amihez a fémhúrost. A vízválasztó a szubjektív ízlés - kinek melyik hangja tetszik.
(Még annyit érdekességképpen megjegyeznék, hogy lehet tömör feje egy klasszikusnak vagy épp áttört feje egy fémhúrosnak is. Tudom, senki nem állította az ellenkezőjét, csak sokszor működik reflexből, hogy az egyiket csak az egyikhez, a másikat csak a másikhoz társítjuk.)
A végén még visszaszokok ide

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
MATEO6600
üzenetére
Ezt a döntést rábízom az emberekre. Ha neked magyar szavaktól folyik ki az agyad a füleden és inkább _random_ angol szavakat keveresz egy magyar mondatba, akkor oké. Értelemszerűen a saját normáidnak felelj meg. A többieknek is felnőtt szüleik vannak, ők is eldöntik ügyesen.

-
Szten Márs
nagyúr
Itt azért óvatos vigyázni. A nut nem jelent egy teljesen más gitáralkatrészt, viszont a magyar (osztrák/német/skandináv) terminológiában a B az egy tökmás hang, mint a H - konkrétan a fél hanggal leszállított verziója, azaz a világ legtöbb részén a Bb.
Épp ezért, ha nem tartjuk tisztán a szóhasználatunkat, itt kavarodás lehet. A nutnál nem. Annál csak kifolyik az agyam a fülemen
-
Szten Márs
nagyúr
Nem kell szemöldökcsontnak hívni, elég a szemöldök. Amúgy nem túl meggyőző érvelés, ha figyelembe vesszük, hogy pl akusztikus gitároknál sem hívjuk a fedlapot top-nak, vagy a hátlapot back-nek. De fotós körökben sem rémlik pl, hogy az objektívet lens-nek hívnák.
@30065: Nem igazán követem a topicot az utóbbi... nos, sok-sok évben, arról lemaradtam.
-
Szten Márs
nagyúr
Nem túl gyakran írok mostanában erre, de ez a nutozás, nútozás valami félelmetesen ronda és úgy legyengített idegileg, hogy muszáj megszólalnom.
Emberek: felső nyereg, szemöldök, húrvezető. Magyar szavak. A nút nem kúl, jó lenne avojdolni, mert vannak saját vőrdjeink, amiket használhattok inszted. Komolyan.
-
Szten Márs
nagyúr
Nem sűrűn írok mostanság ide, de basszus, ez... ez ez ez, váhh.

-
Szten Márs
nagyúr
válasz
FockeWulf
üzenetére
Még sok évvel ezelőtt összeszedtem pár okosságot a honlapjáról és röviden leírtam a véleményem ezzel kapcsolatban.
Azóta nem sok minden változott...
-
Szten Márs
nagyúr
Beleszaladtál te is egy gyakori tévedésbe: az a 3 nylon, 3 fémhúr az bizony 6 nylonhúr. Csak ebből 3 be van vonva egy vékony fémsodrattal, de attól az még nylonhúr.
Ahogy előttem is javasolták, vagy tartsd meg, vagy érdemes máshol hirdetni. Az említetten kívül pl a népszerű hirdetőoldalakon, vagy talán még a muszty-dobay fórumon is kellhet valakinek. -
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
Lesz innen valaki rajtam kívül holnap Knopfler koncerten?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sajtee
üzenetére
Csak csatlakozni tudok izomhod hozzászólásához, ha tetszik és meggyőz, akkor vedd meg, ne azt nézd, hogy a specifikációkban azt írják, hogy rétegelt. Igen, egy tömör fedlaposnak gazdagabb hangja van, ami még fejlődik is idővel, és ezt főleg akkor érezni nagyon, ha az ember nem csak akkordokat sikál, hanem bontogatni is próbál, de ha tetszik egy gitár hangja, akkor tetszik, és ennyi.
El lehet lenni teljesen tökéletesen egy rétegelttel is, főleg tábortűznél, énekelgetni. 
A felsorolt gitárokról már leírtam, mit gondolok, többet nem nagyon tudok. Én az AD-810-et választanám, a Jade 1 nem nagyon illik ilyen használathoz, a többi meg nem tud többet a Cortnál, de legalább drágább.
És jaja, igazad van, kell tudni gitározni, mert itt nem tudod mivel elfedni.

Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3822
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)