Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
guitarguy
csendes tag
Micsoda gyönyörőség: http://images.kramerguitars.com.s3.amazonaws.com/Products/Doublecut/Baretta/Gallery-Images/84-White-Finish-Shot.jpg
Nyaki szedő híján, itt aztán nincs kifogás...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
atidzsiforc
őstag
válasz
atidzsiforc
üzenetére
marmint az emg-nek (sg-mben van egy emg81)
-
-
Eastman
addikt
válasz
Real Ghoost
üzenetére
Na, ez odabsz rendesen!

-
guitarguy
csendes tag
válasz
Ragnar_
üzenetére
Nem feltétlenöl örökölt. Csak ugye nem sokan születnek zenész családba,kapnak korai zenei képzést stb. Így nem igazán lehet tudni hogy mennyien rendelkezhetnének ezzel a képességgel.
Persze ez csak az én elméletem.brickm: A relatív hallás más tészta. Az bármely korban fejleszthető és kulcsfontosságú a zenéléshez.
-
brickm
őstag
válasz
guitarguy
üzenetére
Még jó,hogy logikus magyarázata nincs,miért is jó egy zenésznek az abszolút hallás....
Értem én,hogy a matematikusaggyal rendelkező felismeri és pontosan azonosítja a 72-es és a 18749-es számokat ránézésre...gondolkodás nélkül...de mennyivel rajabb aki megmondja ezidő alatt,hogy mekkora a két szám közötti különbség....?!
Igen,a relatív hallásra célozgatok finoman most. -
-
guitarguy
csendes tag
válasz
Ragnar_
üzenetére
Ja, tévedsz. Pl az abszolút hallást csak nagyon fiatalon lehet elsajátítani. (6-8 év bőven késő, legyen inkább 2-3) Vannak kivételek, de ritka mint a fene.
Nem létszükséglet, de azért jól jön az zenélésben... Mit nem adnék érte ha nem csak a skálát hallanám ki kapásból, de a konkrét alaphangot is.Viszont a C-t felismerem mindig, de a többit nem. érdekes dolgok ezek.
-
sajtee
őstag
válasz
Real Ghoost
üzenetére
Voltam akkor is.
Volt egy 11 órás sorban állás az első sorért...
Aztán idén a Volt-on is láttam őket, szintén első sorból.
Ez már annyira nem köt le, de nyertem jegyet. -
bigrob
őstag
-
guitarguy
csendes tag
Ecsém...
Egy 6húros 22-24 bundos gitáron csak több mindent meglehet oldanii mint egy kiba. ukulelén...
Ok, tudom van akinek az utóbbi is bőven elég...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sajtee
őstag
Szerdán valaki ott lesz a Slash koncerten?

-
atidzsiforc
őstag
hehe
-
kemotox
addikt
-
Real Ghoost
aktív tag
válasz
Eastman
üzenetére
Szerintem nem szólal meg elem nélkül. Legalábbis amikor a bass gitárosunk gitárjában meghalt az elem akkor folyamatosan esett a jelszint meg trogyogott az erősítő, először azt hittük az ment tönkre, aztán leesett, hogy mi is volt a hiba.
Az általános közhiedelemmel ellentétben szerintem használható tisztán is az EMG egyébként, de érződik rajta, hogy nem arra tervezték.
-
Eastman
addikt
Srácok,
aktív EMG használható passzívként? Elem nélkül hogyan viselkedik a hangszedő? Nem vagyok járatos ezen a területen.
(Itt nem találtam választ, mégis hasznos bevezető a témába.)
Tiszta csatornán milyen a hangja az EMG 60 / 81 párosnak? Tényleg "steril", vagy esetleg van benne dög tisztán is?
-
AKs
tag
válasz
Bobrooney
üzenetére
Természetesen nem veszem kötözködésnek, és leírom részletesebben a véleményemet.
Alapvetés: jelen esetben alsó kategóriás hangszerekről beszélünk.
Ha a kollégának ez lenne az első elektromos gitárja, valószínűleg nem igazán van tisztában a lehetséges buktatókkal, amit a vásárláskor ellenőrizni kell.(Ezt semmilyen youtube video nem pótolhatja, tekintve a minőségi szórást) Ezt lehet pótolni egy checklist-tel, kinyomtatja, egyesével végigmegy rajta. Ha szerencséje van, semmi élből kizáró tényezőt nem talál (nyak egyenes, oktáv beállítható, húrmagasságok épeszű határon belül vannak stb.)
A probléma ott kezdődik, hogy a két konstrukció, a Tune-o-matic (Cort) és a strat. féle tremolós között jelen esetben a leglényegesebb különbség, hogy az előbbi jóval egyszerűbb, stabilabb. Egész egyszerűen kevesebb a hibázási lehetőség. Ha az oktáv és a húrmagasság OK, nehéz utána elcseszni.
A strat. féle tremolónál csomó minden bejátszik, kezdve a tremoló blokk általában hitvány minőségű öntvény anyagától, a rugók, babák minőségén, állítgatásán át...
Javaslat: tégy egymás mellé két ilyesmi gitárt, 10 percig valami intenzív E A D akkordozgatás, és utána nézd meg melyik tartja jobban a hangolást. Csodálkoznék, ha a strat. lenne az. Ismétlem: alsó kategóriáról beszélünk. Ilyenkor szokott jönni a lecserélem a ... , és máris többe van a leves, mint a hús. A végén van egy ugyanolyan vékonyan, cincogósan szóló strat.-od, + x ezer Ft-ért.
Azt sem tartom kizártnak, hogy volt már olyan ember, aki vett 20 e.-ért mechanikailag OK-s strat.-ot, de szerintem ők vannak kevesebben
-
guitarguy
csendes tag
válasz
Real Ghoost
üzenetére
Amint rádugja az erősítőre és játszani kezd...

Nyílván különbséget nem fog hallani, ha még nem volt elektromos gitárja, de azt kapásból lefogja venni h nagyon szar. Ez elsősorban rossz minőségű single coil szedőkre vonatkozik, mert az még zajol is mint a hülye. Hányadék na...Amúgy is sztem örülni kéne hogy ennyiből meglehet úszni egy szettet, ami még profi felhasználásra is okés.
(Ja és emg 81 az isten
)brckm: Persze hogy alkalmas akár metalra, csak nem mindegy melyik...

A linkelt sx vmiféle analóg zajgenerátornak tenné meg max.
-
brickm
őstag
válasz
guitarguy
üzenetére
40-50ezret félretenni pikapra?Azt ugye tudod,hogy 50ropiért már akár ütöttkopott gibson paf szedőt kapsz?!... Az meg elég nagy pazarlás egy 100k-s gitárba lássukbe. Bőven elég neki otthonra pötyögni a gyári hangszedő ia, ha nagyon ügyes még a Single coillal is eltol valami light metált. Pláne ha gitárrifgel tesz egy soros gate-et a jelutba.
A diktátor zenekar pl rendszeresen játszik Single coillal, Hozzáteszem hevimetált. Nézz utána.
https://m.youtube.com/watch?v=W2lWQ7boPCA -
csadi0011
őstag
válasz
guitarguy
üzenetére
Luxus hobbi na, még amatőr szinten is.
Sőt. Amelyik gitár nem egy köteg 20 ezresből született, azzal már nem is lehet zenét játszani.Seasick Steve biztos amatőr alatti szinten tolja.
-
bodza21
csendes tag
válasz
Real Ghoost
üzenetére
Most hallgattam a felvételeket a youtubon. Kinézetre az SX tetszik, de a Cort Z-42 hangja sokkal szebb.
-
guitarguy
csendes tag
válasz
bodza21
üzenetére
Mind2 valszeg kuka. Használtan Cort m600, kx1q alá nem adnám. Meg van egy jóféle LP copyjuk is.
Ezeket kb 60 körül megtudod szerezni használtan. (+ az se árt ha félreteszel kb 15 ruppót, mert kb úgy jársz mint én, h hiábba ellenőríztem le jól amikor vettem a gityót, csak kellett rajta bundot csiszoltatni...)
Ez alatt ne vegyél gitárt.Újonnan jó(kezdőknek és középhaladóknak alkalmas) villanyos gitár kb. 100 ruppó minimum.
+40-50 ropi értelmes pickupokra.Luxus hobbi na, még amatőr szinten is.
-
Bobrooney
senior tag
"A Cort-tal a fix húrláb + testen átmenő húrozás miatt szerintem egyértelműen kevesebb nyűgöd lesz (jobban tartja a hangolást ebben az árkategóriában, a sustain is jobb lesz)."
Kétlem hogy a stratoval több nyűg lenne. A jobb sustain-t meg meg kell fizeni nincs mese, tehát ezen az árkategórián majdnem felesleges. Kétlem hogy a Cort megérné a felárat, ha csak tényleg nincs szüksége a humbuckerre.
-
AKs
tag
válasz
bodza21
üzenetére
A Cort-tal a fix húrláb + testen átmenő húrozás miatt szerintem egyértelműen kevesebb nyűgöd lesz (jobban tartja a hangolást ebben az árkategóriában, a sustain is jobb lesz). Továbbá a metálkodást a másik darabbal merészen elfelejtheted.
Én, ha az általad adott információk alapján kellene döntenem egyértelműen a Cort-ot választanám.
(Egyébként van itthon többek között Cort KX1Q és olcsóbb/drágább strat., is.) -
Bobrooney
senior tag
válasz
bodza21
üzenetére
Pedig annyi van mint az állat Sx Stratocaster, ez 62-es modell lehet.
pl egy videó, direkt kerestem ilyet, h otthon se érjen meglepetés. -
bodza21
csendes tag
Sziasztok.Régóta van akusztikus gitárom, de most szeretném meg venni első elektromos gitáromat.
Használtakat nézek a jófogáson, kettöt találtam. Szeretném a véleményeteket kikérni hogy melyiket válasszam. Nem akarok koncerteken fellépni vele, csak itthon játszani rajta és nem rendszeresen.
Itt a két link:http://www.jofogas.hu/budapest/Cort_Z_42_elektromos_gitar_38461553.htm?first=1
http://www.jofogas.hu/budapest/SX_Custom_Handmade_elektromos_gitar_elado_vagy_csere_38382674.htm
-
AKs
tag
válasz
csadi0011
üzenetére
Megvallom őszintén gp6 meg van, de az általad leírt módszert nem ismertem, mondhatjuk úgy is, hogy nem mélyültem el benne. Ma megint tanultam valamit.
A többivel maximálisan egyetértek, hozzátéve, hogy nem csak akkordok, hanem skálák esetén is hasznosnak tartom a munkádat. Persze az ujjrenddel azért nem árt tisztában lenni. A Te táblázatodban az áttekinthetőség, egyszerűség tetszik (többek közt). -
csadi0011
őstag
válasz
Eastman
üzenetére
Vagy Basszus Ukelele. EADG. Anyu meg dobol és kész a családi banda.

@(#21212) AKs: Igazából a szempont nálam az volt, hogy magamnak csináljak egy olyan rendszert, amivel az én szintemet fejlesztem. Ugye ehhez azért kell egy kis ismeret már. A giutar pro-ban van jó 1-2 kattintásos akkord lesegető. Sőt, többet is tud. Belépsz és nyomsz egy A betűt. Ugye a különbség annyi, hogy az külön mutogatja meg, hogy milyen formákban lehet lefogni az akkordokat. Én szándékosan csináltam olyat, ahol nem a lefogás a lényeg, hanem az akkord hangjainak mutatása a gitár minden részén. És majd én eldöntöm, hogy hol akarom lefogni. Csak ugye tudni kell, hogy mivel jár. Pl, ha nem az akkord első hangja van a basszusban, akkor már más, meg, ha nem minden hangját fogom le az is. Ilyet nem tud eltéveszteni az, aki a guitar pro-n nézi, vagy könyvből.
-
-
izomhod
őstag
hejhó!
egy 3éves kissrácnak szeretnék valami gitárszerűséget venni, mert nagyon szereti az enyémet, de legyen már neki is egy sajátja, még ha nem is tanulni, de azért ismerkedni.
hathúros pici gitár?
ukulele?vagy mivel érdemes kezdeni, valakinek van ilyen tapasztalata?
köszi
-
Real Ghoost
aktív tag
Elmúltak már ezek a Jolanás-Musimás idők - hála az égnek -, ha nejlon helyett fém húros hangzásra vágyik valaki, nagyon olcsón tud ilyen gitárt venni akár újonnan is, teljesen felesleges emiatt kockáztatni, hogy tönkremenjen a nejlon húros gitár.
A klasszikus gitár is akusztikus nyilván, de mégis úgy van elterjedve, hogy a klasszikus = nejlon húr, akusztikus = fém húr. Valóban nem teljesen helyes ez így, de legalább kevésbé keverik össze őket.
-
Eastman
addikt
válasz
tzsolesz
üzenetére
Téves.
A klasszikus (mint zenei műfaj), nejlonhúros (mint jellemző) gitár is akusztikus. Hiszen az üreges testben visszaverődik a húrok által megrezgetett levegő. Ebből ered a hallható hang, az akusztika elvén.
...és valóban, ilyen a fémhúros, szintén "doboztestű" ún. "western" gitár is. Mindkettő akusztikus. Mindkettőnél fontos tényező a test faanyaga, annak tulajdonsága, hiszen ez a "doboz" lesz a hangerősítő.
A népszerű, közismert elektromos gitár leggyakrabban tömör fa testű, ahol nem a testben képződik a hang, hanem pick-up-ok mágneseinek és réztekercseinek segítségével az elektromágneses indukció elvén. Lényegében itt a test anyaga szinte mindegy.
A legegyszerűbben; amelyiken kör alakú hanglyukat látsz a húrok alatt és megkopogtatva a testet, mély, öblös, "doboz" hangot hallasz, az a gitár nagy eséllyel akusztikus gitár. Függetlenül a húrok anyagától.

Ez persze ennél összetettebb, nagyon leegyszerűsítettem. Köszönöm, ha kiegészítitek, lektoráljátok.
-
tzsolesz
nagyúr
-
Ragnar_
addikt
válasz
brickm
üzenetére
Egyetértek, de amikor én kísérleteztem, akkor még csak könyvtárakban volt internet, úgyhogy tapasztalat híján megkockáztattam, néhány nap múlva a felvált húrláb látványa nem volt kellemes
Egyébként úgy tudom gyártanak fém húrokat is kifejezetten akusztikus gitárokra, de nem akarok hülyeséget mondani, rég nincs már akusztikus gitárom.
(Az is lehet, hogy a fémhúrral is használható akusztikus gitár kicsit más kialakítású, bár ránézésre nem mindegyik típus..[link] -
brickm
őstag
válasz
Ragnar_
üzenetére
A nylon húros gitárok illesztése, ragasztása, anyaga nem alkalmas arra, hogy a fémhúrok által keltett jóval nagyobb feszítő erőt megbírja. Ekkor szokott a húrláb és a nyak elválni a testtől. Javítható, de kellemetlen.
Vannak gitárok amik megbírják ennek ellenére a fém húrt, de nem feltétlen érdemes kísérletezni, mert egy 30ezres gitár törött nyakát sokba kerül javíttatni. -
AKs
tag
válasz
Eastman
üzenetére
Én is tisztelettel üdvözlök mindenkit.
Eastman mester meglátását csak megerősíthetem:
Az "elhúzhatja a nyakat" dolgot, mint jó mérnökember én a gyakorlatban bizonyítottam kb. 25 évvel ezelőtt.
Az áldozat egy Cremona csoda volt, később a nyak és a test a ragasztásnál érzékeny búcsút mondott egymásnak. Nem mintha előtte használható lett volna a "kezelés" hatására. -
tzsolesz
nagyúr
Köszönöm mindkettőtöknek.

Mindenképpen nylon húrkészletet veszek rá akkor.Real Ghoost Ez megfelelő lenne?
Eastman Vidéki vagyok, nem tudom hol található ez a hangszerbolt, de gondolom nem érné meg felutazni ezért.
Egyébként szívesen járok hangszerboltokba. -
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok. Van nekem egy Toledo CG100 WA típusú klasszikus gitárom. Nem vagyok nagy gitáros, csak hobbiból zenélgetek néha haveri körben, amolyan tábortűz körüli hangulat (zaj) keltés fokú a tudásom is.
Na már most elszakadt rajta az E1, és a H2 húr is. Eredetileg Nylon húrok vannak rajta. Szeretném újra húrozni új húrokkal az egészet. Nem tudom, hogy milyen húrt vegyek rá.
Megfordult a fejemben az is hogy fémhúrokat veszek rá, de a húrláb kialakítása miatt ezt az ötletet kukáztam. Nem tudom kibírná-e szegényke a nagy megfeszítést, amit a fémhúrok adnának neki.Két kérdésem lenne:
1. Valóban felejtős fémhúrokat venni rá, vagy van olyan típus amit bátran rá lehet rakni?
2. Nylon húrok közül melyik az a típus ami ajánlott itthoni hobbi célokra, nem drága, és fényesen, hangosan szól?Köszi szépen előre is.

-
AKs
tag
válasz
csadi0011
üzenetére
Én köszönöm

Tegnap találtam rá, mikor írtam. Az új verziót leszedtem, jó irányba halad a dolog.
Szerintem sok embernek hasznos lenne, akik nem állnak a képzettség kellő fokán, és szeretik az egy-két kattintásos módszereket. Esetleg Keith Richards-nak, a színpadon, amikor épp nem tudja melyik bolygón van
-
MATEO6600
őstag
Én is mutatok egy gyönyörű szólót...
Hát mekkorát szól már??
és ez sem egy bonyolult fajta.
Nagyon szeretném ezt játszani, de sajnos sehol nem találok hozzá tabot, fejből meg nem megy a dolog. -
csadi0011
őstag
Köszönöm!Nem gondoltam, hogy valakit foglalkoztat a dolog. Közben fejlesztgettem. Kijavítottam a hibákat, amiket találtam, meg raktam bele új dolgokat. A Link még mindig ugyan az. Nem tudom, hogy mikor töltötted le, de most felraktam a legfrissebb változatomat. Van benne Capo (nem nagy szám, de ha capoval akarsz nézni valamit, és idegesít, hogy a capo előtti hangokat is kijelöli, akkor jól jön), aztán be lehet állítani, hogy milyen fekvésben lásd a hangokat. (kb ugyan az, mint a capo, csak jobbról balra is kiüti a nem kívánt hangokat), meg egy hang transzformálót is beleraktam, ha valaki mondjuk akkordokkal dolgozik és fel, vagy le akarja vinni a hangokat, abban tud segíteni.
Ötleteket, meg kritikát elfogadok. Szívesen megpróbálok megoldani bármit. -
Eastman
addikt
Milyen finom gitárszóló: [link]

Nem sok hangból áll, de nagyon a helyén van!
-
-
madgie
titán
válasz
guitarguy
üzenetére
Épp tegnap akartam beírni, hogy jöhet itt bárki a technikákkal, Malmsteen-t mondjuk kutyába se nézem, mert szerintem unalmas cifrázás, amit művel

Plazmacucci: van (illetve volt) még kazettám is tőle, nem mp3 alapján ismerem
Ettől függetlenül nem tartom sokra, remélem a tegnapi RHCP csóka fika után nekem is jogom van ehhez 
-
guitarguy
csendes tag
Eléggé Blikkes jellegű az a Rolling Stone lista... Malmsteen nincs a top20-ban...
Pedig elvileg gitárosok szavaztak. Eddie VH is kb. egy tök kezdő csecsemőnek tűnt mellette az 1 ujjas tapicskolásával, dive bombos hatásvadász szarságaival stb.
Ok, nem a gitártechnika volt a szavazásnál az elsődleges, de akkor is kínos hogy nincs a listán. -
Eastman
addikt
válasz
csadi0011
üzenetére
Ezt úgy hívják, hogy építő jellegű vita. Olyan nevek és elvek kerülnek elő amiknek utánanézel és amiket szűrhetsz és továbbgondolhatsz. Az új ismeretekkel továbbgondolod a saját elméleteid is. Unalmas lenne, ha mindig csak helyeselnénk egymás szavaira. A jó vita; érvek kulturált ütköztetése. Ki ez a fakezű akit linkeltél??
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Napelem
- Ubuntu Linux
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen okostelefont vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Crimson Desert
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Powerbank Anker Prime, 20100mAh, 220W, QC + PD, Fekete A110BH11
- Akciós áron eladó HP Dragonfly G3 /I7-1265U/32 GB/512B SSD/13,5"/FHD+/400nit/Touch
- Nvidia Quadro és AMD FirePro kártyák - számla, 6 hó gar.
- Apple MacBook AIR 13 / M2 / 16GB / 256 GB! BeszámítOK
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vester bogom is megszolalt elemek nelkul csak persze az is ergyan, halkan, mert nincs mi tapolja a preampot.

Vagy elég, ha zongorázol neki lényeg, hogy zenét halljon ? Az lehet segít a 'hallás' kilakulásában, de az szerintem nagyobb részt inkább adottság, örökölt valami.

)

)
és ez sem egy bonyolult fajta.