Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soulfly842
addikt
Bár a gasztronómiai örökségünk, híres helyeink csak közvetetten kapcsolódik az otthoni főzéshez, de most kedvet kaptam megint
(pörgő éttermi topikot meg nem láttam) Februárban úgy is lesz egy köröm Törökbálintra. Tuti beugrok megint a bádog gundelbe hazafele!
Kedvet kaptam!(Hogy az istenbe bírt ennyit megenni ez a vékonyka koreai leányzó?
-elég profi a magyar fordítás amit csinált - gondolom AI-val) 11 millió követője van és milliók néznek meg minden részt. Másik bp-i videó:
[link] -
-
attiati
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Szerintem a kaposztalevél magába tudja szívni.
De gyakorlatilag az összes élelmiszerben eszed őket (felvágottak, sonkák, stb...).
Lehel piacon minap vettem mindenmenteset (aprított),de valahogy nem éreztem azt a friss ízt, mint a tesco-s vecsési féle káposztánál.
Nem is igazán értettem, hogy a Lehel piacon hogyan áll el hűtés nélkül, ha nincs benne tartósítószer.
-
válasz
totron
üzenetére
Felénk az volt még szokás, hogy az egész káposztát odatették főni ecetes-sós vízben. Sajnos én is attól tartok, hogy áruházban nem találok jót.
Azért reménykedtem, hátha valakinek volt már jó tapasztalata...#12594 Essejó
Köszi!
Lehet azzal teszek egy próbát, vagy elmegyünk érte a Lehet piacra(korábban itt vettük), mert ott lehet kapni több savanyúságosnál is. A többit privátban írom.
#12595 attiati
Köszönöm!
Ha megmosom/áztatom a leveleket, akkor mennyi tartósítószer marad rajtuk? -
totron
addikt
-
totron
addikt
válasz
krizmo_
üzenetére
Helyi piac, öreg néni vagy az aktuális családi árulók, kik ez ügyben megvetették ott a lábuk. Ha több van, kipróbálni mindegyikőjüktől, rendszerint lehet kóstolót is kérni.1 előállító esetén is lehetnek kevésbé erős/más szériák. Az előrecsomagolt áruházi verziók tényleg sokszor megcsúfolásai a műfajnak, bár nem mindig. Piac.
-
Hol tudok venni jó savanyított káposztát (egészben)? Eddig egyszer vettünk az Auchanba, és katasztrófa volt.
Korábban mindig Vecsésit vettem a piacon, de már nincs a közelben. -
-
Madoc
veterán
Tologatós szeletelőt ("mandolin") tudtok ajánlani ami jó, minőségi? És tud többféle alakúra szeletelni.
-
attiati
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
a fiataloknak nem kell, kiváltható flexeléssel is

-
totron
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Igen, sajnos sav és fogzománc nem jó barátok. Aki szerencsésebb és vastagon vannak készletek a szájában, az hajlamos nem elhinni azok beszámolóit erről, akiknek eleve kevesebb jutott, így ott jobban és hamarabb érezhető a hatás. Ha van valakinek a tarsolyában megoldás erre, azt szívesen veszem.
Az idő. Hát kérem az idő az olyan, hogy ha örömöd leled valamiben, akkor száll. Ha nyűg, akkor meg úgy is vánszorog, bármivel. Az üveget kell kifőzni, a zöldségeket meghámozni, ami olyan, meg megmosni őket. Beleteszed, megkomponálod ellepésig, lezárod. A szelepes konstrukciók királyak, korunk jó megoldásai, nyitogatás nélkül érhetsz célt. Káposztát pl. 15 literes mázasban csináltam, máshol batár hordókban teszik ugyanezt, szaporulat- és szokásfüggő. Egyebeket standard befőttesüvegekben, 0.75-1-1.2-2-3-5 liter, ami tetszik. Egyszemélyes projekt esetén optimum lehet az 1.2. Érdemes több, relatíve kisebbel operálni az elején, hogy ha 1 elrombul, kevesebb menjen a levesbe. Lehet szelepes, méret szerinti szabvány csak fedőt is kapni, azt most ne kérdezd, hol.
A spejz jó ahhoz, hogy kitartson a készlet tavaszig vagy tovább. A spájz, á-val talán a sváb vonalról való kifejezés.
A gép - milyen gép ez? - miért nem kíván sót? Nem a só bántja a zománcot. A sót nem kell túltolni. Az sem mindegy mivel eszed.
Baktériumok: különösen a jó magyar kultúra szerinti éhgyomorra pálinka a gyilkos, az nagy károkat okoz. -
totron
addikt
Papíron jó ötlet a lúgos irány, de srácok, azok a biztonsági mondatok... Nagyon ott vannak a szeren: [link] [link] Kerülném. De olyan jó messzire. A nap végén nyilván mindenki úgy cselekszik, ahogy.
Beavatás a nem öntöttnek is jár a műveletek végén, így az ecetes-vizes oldat belefér még. De sima vízes ázás után is van esély a sikeres kapirgára. Ha nem siet emberünk. A mikrobarázdákban, esetleges kavitációs kráterekben megül a vegyszermaradék, még ha idővel mosódik is ki, nem kockáztatnék. Az öntöttnél persze sokkal jobb a helyzet, de ne ez legyen a viszonyítási alap. Kés fenése után is érdemes letörölni a sorját/fenőacél maradványait törlőkendővel, konyharuhával, illetve 1x lágyan használni a kés élét a célhusi előtt máson, ez lehet fa vágódeszka is. Érdemes ilyen "nano" szinten nyomni, hiába nem látjuk. -
Top cat
addikt
válasz
krizmo_
üzenetére
Ez nem mehet így tovább. Azonnal szerezz be egy sarokcsiszolót.
Mondtam már neked korábban is, hogy elengedhetetlen konyhai tartozék.
-
válasz
Moleman
üzenetére
Ez a sütőtisztító hab is nagyon hatékony,
Nekem is ez vált be eddig a legjobban. Nincs olyan bántó szaga, mint a többi zsíroldónak, és valóban nagyon hatékony. Rá van írva, hogy serpenyőknél is lehet használni, talán beválhat.#12561 prime_adam
A kép alapján egyszerű, olcsó serpenyőnek tűnt. Sok szerencsét a megmentéshez, remélem sikerül! -
Moleman
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Erre szerintem nyugodtan rámehetsz bármivel, nem lesz baja tőle. Ez a sütőtisztító hab is nagyon hatékony, biztosan tisztára tudod varázsolni vele, legfeljebb rajta kell hagyni 2 éjszakán át. Érdemes kültéren csinálni, mert nagyon büdös, én a gáztűzhely rácsát fújtam be vele nemrég, 1-2 nap alatt szinte tökéletesen lehozta róla a 10+ évnyi ráégett zsírt.

Ezt a narancssárga műanyag pengét amúgy eredetileg egy telefon-szétbontó készlethez kaptam, én is csak most fedeztem fel, hogy erre is tökjó.
-
Ance
őstag
válasz
prime_adam
üzenetére
Így, hogy kiderült milyen edény, továbbra is ajánlom a Biobubit. Előnye még, hogy lúgos, nem savas, mert a vas cuccoknak nem tesz jót a sav. Lényegében természetes anyag (nátrium-hidroklorid és cukor), szóval nem marad káros anyag az edényben.
Őszintén nem tudom, hogy ennél mit jelent az, hogy 100% vas, de biztos nem öntöttvasat. Tippem szerint ötvözőanyag nélkül készített nagyon alacsony széntartalmú acél lesz az a 100% vas. Kb. mint a nagyon profi wok edények.. Például a rozsdamentes acél edények csak annyiban különböznek ettől, hogy van bennük nikkel és króm. Csak azért írom, mert ha ilyen, akkor ugye nem öntöttvas, akkor nem tud felszívódni benne semmilyen mosószer stb. tehát a tisztítása is könnyebb. A hosszú áztatástól rozsdásodni fog szerintem.
Így, hogy tudjuk micsoda, semmiképpen ne dobd ki.
-
pohár
félisten
válasz
prime_adam
üzenetére
hideg zsíroldóba áztatni nem segíthet feloldani a retket rajta?
-
totron
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Simán áztathatod, ez nem öntöttvas, már csak a szegecselés miatt sem. Jó irány, jó termék amúgy, kidobásra távolról sem érett meg ettől. Meg aztán nem is egy ezer forintos pléhdarab akkor. Az előáztatás (napok) segíti, hogy ne kelljen mechanikailag állatkodni; a kevesebb karc mindig jobb, kevesebb mikroanyagot gyűjt be a jövőben. Gitárpengetővel esnék neki. Ilyen lerakódás egyébként megesik, don't pánik, kívülről nézve gusztus dolga is, sajátként használva össze tud jönni, ez ilyen (legfinomabb palacsinták tudnak sülni így). Ecetet vess be.
Szerk.: több körös a történet, szóval természetes, ha nem egymenetben szabadulsz meg a dzsuvától.#12549prime_adam, hm, majdnem mondtam kályhát/sparheltet, de vájat nélkül lángterelőnek tűnik - meg biztonsággal használhatónak.
-
prime_adam
aktív tag
Látom mindenkit sokkoltam a serpenyővel, de őszintén szólva én ugyanennyire le vagyok sokkolva tőle (nem csak én használom).
Ez egy minőségi öntött vas serpenyő és nem is régi, max. 2 éves. [link]
Csak senki nem tudta, hogy kell jól elmosni, mert a sima meleg vizes mosás, amit ajánlani szoktak, nem igazán hozta le róla a koszt és azóta több rétegben ráégett.A kérdésekre válaszolva, ha a karcinogén nem ivódik bele a vasba, akkor szeretném megpróbálni valahogy tisztára sikálni.
#12553 Moleman Köszi, ilyet még nem láttam. Itt nem kell féltenem a felületet, de tetszik ez az eszköz!
#12554 Ance Köszönöm, ha nem válik be valami áztatás, azt hiszem ezzel mindenképp teszek egy próbát, mert ha grillre is ajánlják, gondolom a vashoz is tökéletes lenne. -
Janusz001
őstag
válasz
prime_adam
üzenetére
Ha nem bevonatos és ennyire a szíved csücske, akkor homokszórás, majd kiégeted normálisan. Öntöttvasnál működik.
De szerintem új serpenyő. -
válasz
prime_adam
üzenetére
1. Dobd ki ezt a serpenyőt.
2. Vegyél egy új serpenyőt.
3. Minden használat után mosogasd el.Nem egészséges így ételkészítésre használni.
Ebből a serpenyőből már sose olyan, amilyennek szeretnéd.
-
Essejó
veterán
válasz
prime_adam
üzenetére
Ez konkrétan milyen edény? Van valami bevonata (teflon, ilang ilang) ?
-
Ance
őstag
válasz
prime_adam
üzenetére
Nem elsőre, de sokadikra a Biobubi zsíroldó esélyesen leviszi ( [link] ). Mikor már pár réteget leszedett, akkor újra befújni és dörzsi szivaccsal lehet még rásegíteni. Fémdörzsivel azért vigyáznék, bár nem tudom milyen edény, mert nem látszik. Ha sima acél, védőréteg nélkül, akkor mehet. Mind a dörzsi szivacs, mind a fém dörzsi kuka lesz utána.
A kérdés már csak az, hogy megéri-e a pénz és a befektetett energiát
. A Temuról 12-15.000-ért kár kapsz egy 28 centis, jó minőségű acél serpenyőt. -
Moleman
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Kínából lehet rendelni műanyag pengéket, én azzal szoktam rámenni ilyen érzékenyebb felületekre - nem tuti, hogy teljesen ellenáll neki a tapadásmentes bevonat, de elég puha műanyag, bírnia kéne.
-
Top cat
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Te jó ég!
Mi volt ez, valami rozsdamentes serpenyő? Ezt már szerintem nem szeded le semmivel.
-
modflow
veterán
válasz
prime_adam
üzenetére
Szerintem meg zsírra szállt por.

-
prime_adam
aktív tag
És ha már itt járok, van valakinek jó és bevált módszere a fém serpenyő ráégett olajtól való megszabadítására? Egyszer vettem egy fém serpenyőt, és a sok "így nem szabad, úgy nem szabad" takarításnak az lett a vége, hogy koszos maradt és ráégett minden.
A netes technikák, tehát tegyük forró víz alá és kefével súroljuk le módszer nem igazán szedi már le ezt a koszt. Amúgy az élnél látszik is, hogy a vas alatta még szinte új, szóval ez nem rozsda, hanem ráégett olaj.
-
attiati
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Nem vagyok doki, de a mostani kutatások szerint aki alkoholt fogyaszt, annak elég gyatrán néz ki a microbiomja. Lefertőtlenít mindent a pia. Az más kérdés, hogy a torkát is fertőtleníti az óránkénti feles, úgyhogy esélye nincs a torokbacinak. De alul sincs semmi esélye a jó baciknak. Ez pedig 2-3 lépcsőben megágyaz mindenféle krónikus betegségnek, ezért alakul ki magas vérnyomás az alkeszoknál.
Sajnos nekem a Nagyfaluban nem elérhető a saját kert, hogy több száz kg zöldséget előállítsak. Marad a piacos zöldség, ahol a bio is kétes eredetű.
-
Essejó
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Már hogy ne lenne az alkoholnak számos előnye az egészslgre. Az alkohol dezinficiálja a káros baktériumokat és vírusokat. Láttál már masszív alkohilistát influenzásnak? Na ugye, hogy ugye!
A kovászos uborkát sem a probiutikum miatt eszem, hanem mert szeretem! 
Kisgyerek koromban minden ősszel elővettük a nagy dézsát, volt vagy 300 literes, és kb 3/4-ig lett taposva gyalult káposztával. Ettük egész télen. Nem volt nagy a kertünk, de a káposzta és a krumpli kivételével minden megtermett. Teli volt a spejz, lekvárral, savanyúsággal, befőttel.
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Fogzománcra milyen hatása van? Savasodik a cucc?
Már elsőre is időigényesnek tűnt az elkészítés

Mennyit foglalkozol 1kg cuccal úgy saccperkábé?Próbaképpen neki fogok állni.
Kell hozzá valamilyen szelepes üveg?
Mekkora űrtartalmú edényt használsz?Spejzban egyébként nincs hideg a fermentáláshoz?
Ahol eddig spejzot láttam, mindegyiket hidegen tartották (és spájznak hívták
)Esetleg annyi előnyét látom a gépi fermentálásnak, hogy nem kell hozzá só (és így a fogakat is jobban békén hagyja, illetve a fermentált ételek egyetlen egészségügyi hátránya a magas sóbevitel).
#12544Essejó
Köszi a linket.
Pont az egészségügyi hatásáról olvasok most egy könyvet és az indította el az érdeklődést. Elméletben már ismerem a folyamatot is, a kovászos kenyér is megvan.Sör, bor egyébként nem tekinthető probiotikus ételnek, pozitív egészségügyi hatása nincs, mert az alkohol kinyírja a baktériumokat az emésztőrendszerben. Ami éppen a fermentált ételek lényege.
-
totron
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Gondolj rá háttérfolyamatként, mint hogy az is: nagyijaink sem ültek hónapokat a spejzben, figyelve az üveget, kicsit uncsi lett volna, bár nagyon szépek tudnak ezek lenni. A zöldségeknek áll legjobban ez a műfaj: minden, ami klasszik savanyúság, mint savanyú káposzta, csalamádé, csípős almapaprika káposztával töltve és társai is mind-mind fermentálásnak köszönhetően létrejött jóságok, a zsíros ételek majdhogynem elengedhetetlen kísérői, húsok kiváló komplementerei, csak sokan nem ezen a néven ismerik a folyamatot, nem kapcsolják össze. Így talán már rögtön nem is érzed magad laikusnak. Esetleges hátulütő: akinek megálljt mond mégis a fogzománca, ott stop van, kellemetlen szembenállás.
Végrehajtódik a folyamat, igen, bár az egy külön értekezés témája lehetne, hogy konkrétan a tejsavas folyamatokra milyen maradvány milyen hatással van, nyilván előnyt ezen a fronton sem csinál. A vegyszerbevitelt mindenhol a minimumra szorítsuk, de itt a biotikum-mivolt miatt is ajánlott hajtani ezt az irányt; a műtrágyázott föld eleve kizsigerelt, így a végeredmény is egyre gyatrább és gyatrább lesz, hígul a beltartalom, s utána értelemszerűen semmilyen feldolgozással ennek mértékén javítani nincs mód. Ha már vesződsz vele add meg neki (magadnak) amit lehet. Elképzelhetőnek tartom, hogy könnyebben jön egy fermentálós sikerélmény bioval, könnyebb később varázsolni az eleve jobból.
Aecet, mint olyan itt is kerülendő, ahogy sajtkészítéssel sem kerül összefüggésbe magára valamit is adó helyeken. Meg a gép is uncsi, bármiféle, már el is felejtettük azt az opciót.A nálad lévő levegő még, ami meghatározó. A fermentálás kiváló indikátora a mindenkori, lappangó penészspóra-mennyiségnek. Vagyis aranyat ér egy jó adottságokkal bíró spejz, de az ugye mindig. Mindkét iskolával lehet találkozni párhuzamosan leírásokban: nyitogassuk időnként a fedeleket vagy ne. Mindkettőnek vannak hívei. Ha gyanúsan elkezd opálosodni-fehéredni a folyadék teteje pár nyitás után, akkor te a nem nyitogatós oldalhoz tartozol. Ilyenkor érdemes belőni a zárás teherbírásához a fejlődő gázokat - ez kitapasztalás kérdése, a zöldségek párosítása, azok minősége mondja meg mi hogyan lesz pontosabban. Ezekhez már tényleg lokális-személyes jártasság kell (mint a kovászos témák esetén).
Mindig el kell lepnie a víznek mindent, nem oxidálódhat semmi, különben barnulás-plöttyedés, hosszú távon elrombulása következik az egész állománynak. Ha menet közben ütne be a crach is lehet fokozni is a hami tempóját, így menve elébe a kényszerkidobásnak - de ilyen esetben sem vallottál kudarcot, csak nem minden úgy alakult hosszú távon, ahogy eltervezted.
Vannak ezek a mázas, direkt fermentálásra teremtett agyagedények, azokkal is lehet próbálkozni. Ott nem hermetikus a lezárás, mindig ügyelni kell a leszorításra (víz alatt tartásra).Az irányelvek nagyjából ezek. Szerintem izgalmas.
Karfiol, répa, spárga, zöldparadicsom.
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Azt mondod, hogy a gép ide nem jó?
Nehéz laikusként felismernem úgy, hogy még manuálisan sem csináltam.Nem biozöldséggel is végrehajtható a folyamat, ha tisztán technikailag nézzük? Hülye kérdésnek tűnik, de nem tudom, hogy a baktériumokat mennyiben befolyásolja a permet (gondolom semennyire).
Csírákkal szoktam foglalkozni, úgyhogy a lelassulás megvan. De a fermentálás 1-2 nagyságrenddel több időtöltésnek tűnik.
-
totron
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Zöldségek széles tárháza, amit csak ki tud találni az ember, de legutóbb önállósította magát a birsalmabefőtt is például. 4 nap után már lehet fogyasztani, persze eláll egy egész telet is, attól függ, szóval gyorsítani felesleges. Ahhoz, hogy legyen értelme a műveletnek és kialakuljanak a probiotikumként szolgáló, hasznos vegyületek, ahhoz bizony idő kell. A tapasztalás folyamata mellett személy szerint ebben is látom a szépségét, van ideje leülepedni a tapasztalatoknak, kicsit kivesz a napi pörgésből. A 4. napon is van benne már alakulás, de később még inkább. Az optimum 2-3-4 hónap magasságában van. Érdemes tényleges beltartalmi értékkel bíró alapanyagokból megkomponálni a szetteket, vannak nagyon kreatív videók. Tehát ha nekivágsz nem csak nevében biozöldségekkel, alaposan megtisztított befőttesüvegekkel, akkor már jó vagy. Az üvegeid és te magad vagy a gép. Minden startert tartalmaz az alapanyagz maga - #legfőbb szépség. A penészt kell kerülni, egyebekben tapasztalás van, nehéz elrontani. Az instant út tévút.
-
attiati
veterán
Fermentálni szokott valamelyikőtök?
Géppel vagy anélkül?
-
fradi81
veterán
Szilvásgombócot meg hasonlókat is szoktak, akkor gondolom ez is bírja.
-
bul07
nagyúr
Sütés
Mostanában rákaptam hogy ezt sütök
Egyszerű sajtos rúd, jó benne hogy nem kell keleszteni, és kevés alapanyagból van(liszt, tejföl, sütővaj), se perc alatt meg lehet oldani
Elsőre előpakolással készre sütéssel 90perc alatt végeztem, és ilyen lett a végeredmény
Azóta többször sütöttem és sokkal szebb lett, csak azt már nem fényképeztemKérdésem amin gondolkoztam
Szerintetek le lehet e fagyasztani a kigyúrt tésztáját?
Mert gyúrni nem szeretem, és gondoltam rá hogy meggyúrok egy nagy adagot és a felét lefagyasztom, és majd kiolvasztom és kisütöm későbbLehet ezt a tésztát fagyasztani?
-
totron
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A belső kör jelöli a tekercs fizikai létét, a külső a hatósugarat/ajánlott max. edényméretet.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A te hibát a pontatlanság... de a legjobb megoldás az, hogy tilts le. Légyszi...légyszi...
-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ilyen undorító választ is ritkán lát az ember. Szándékosan két képet dobsz be, hogy majd jól megleckéztetsz...
De teljesen hidegen hagy mit kukáztál össze az árukeresőn. Mert ez még mindig csak 1 olyan paraméter amit részlegesen tudtál teljesíteni. A második ugyanis egy téglalap alakú zóna. Ezt jelenti a 300/180mm. Szóval tegyél rá egy 28-as serpenyőt hogy a két széle lelógjon... Összegezve az eddigieket... vannak fantáziálásaid arról mi a jó és mi a nem jó. De ezek mögött nincs értelemes érv csak annyi, hogy szerinted a főzés szubjektív. És szerinted csak nagyon drága indukciós lap lehet jó... Hát akkor sok sikert ezekhez az elméletekhez...
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
A 24, vagy 25 cm átmérőjű tekercs nem nagy szám, olyat nem is mutatok neked.
Hanem mutatok 28, ill 30 cm-es főzőzónával rendelkező háztartási főzőlapokat
A konkrét típusok megkeresését rád bízom, segítségül annyit mondok, hogy az egyiknek a neve B betűvel, a másiknak a neve C betűvel kezdődik
-
totron
addikt
Egyáltalán mitől lehet rossz egy indukciós lap? Hányféleképpen lehet gerjeszteni egy tekercset...?
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az a gondom, hogy abszolút igazságként nyilvánítod ki a szubjektív véleményed... De miután tételesen megkérdőjeleztem amit állítottál azzal jössz, hogy szubjektív? Hát a technológiai és fizikai paraméterek korántsem szubjektív tényezők...
És folytatod az előző hozzászólásban... Újra leírom. Én most megnéztem mit lehet kapni a piacon. IKEA, Electrolux és Bosch-t csak a top termékeik leírását néztem. 1 zóna legfeljebb 21cm átmérővel rendelkezik. Egyedül a bosch-nál van eltérés, ott a fűtőtestek méretei 4 x (20,0 x 23,0 cm) De még ez sem közelíti meg az általad említett 24-25cm-t. És ez egy 90cm széles főzőlap!Szóval engem érdekelne, hogy melyik az a főzőlap amit TE úgy ajánlasz, hogy azt te is megvennéd, és teljesíti az általad említett kritériumokat.
BUÉK
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szóval ez kb az a kategória amit leszóltál és szerinted használhatatlan.
Örülök, hogy kiforgatod a szavaimat, soha egy szóval nem mondtam, hogy ez a kategória használhatatlan.
Nekem az ilyen kategóriás lapokkal nem öröm a főzés, ha neked egy 17,5 cm átmérőjű főzőlap megfelelő, akkor örülj neki!
Mivel pont minden egyes mondatomba belekötöttél, ezért abszolút felesleges vitatkoznunk, teljesen másként látjuk a dolgokat, ennyi az egész

Nem azért vagyunk itt, hogy abszolút igazságokat hirdessünk, a főzés eleve egy szubjektív műfaj.
Amúgy BUÉK

-
válasz
mikloss
üzenetére
A jó indukciós főzőlap megvásárlásához ki kell mozdulni a komfortzónánkból

A megszokott 60 cm széles méretben nem tudok ajánlott lapot mondani, ahhoz, hogy nagyobb átmérőjű (minimum 24-25 cm) tekercset lehessen beépíteni, ahhoz a főzőlap szélességét nagyobbra kell venni.
Olyan lapokat nézz, amelyeknek a szélessége minimum 72-75 cm, ezekben találsz nagyobb tekercseket, és ezekbe már az átlagnál több fokozatot tartalmazó vezérlőegységet építettek be (viszont az áruk is sajnos 200 eft környékétől indul
).Ha csak 60 cm széleset lehet nálatok beépíteni, akkor ott kell kompromisszumot kötni, hogy olyat vegyél, ami nem 4, hanem csak 3 főzőlapot tartalmaz, így lehet nagyobb átmérőjű a tekercs. Amúgy nemigen veszítesz semmit, a 4 főzőlaposon sem fér el a valóságban egyszerre 4 normális méretű fazék
. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Úgy 8-10 évnyi tapasztalat van egy IKEA Tilreda típussal. Még ez első generációs verzió... Szóval ez kb az a kategória amit leszóltál és szerinted használhatatlan.
Az érintett paraméterei: 17,5cm zóna átmérő, 2000W, 9 fokozat.Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.
Úgy teszed ezt a kijelentést, mintha biztosan tudnád, hogy ez helytelen... Miközben a villanyrezsó is pulzál...hiszen a hőkapcsoló lekapcsolja, mint ahogy indukciósnál is teszi. Csak más a tartomány... A gáz az ami tudja azt a kiegyenlítettséget ami itt hiányolsz... De fordítsuk meg a kérdést. Miért is rossz ez egyáltalán? Én még soha ebből hátrányt nem tapasztaltam.
Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.
Ez elég szubjektív megítélés. Nekem elég a 9. Ha nagyon szőrözni akarnék, akkor 1-2 még lehetne köztesnek...de 16-19 már csak a praktikusság miatt is butaság. Annyira kényelmetlen lenne a használata, hogy senkinek nem kellene. Mire a váltásokat megteszed ennyi fokozat között a +/- jelekkel... hát 3-szor lefő a kávé...
Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot
Most megnéztem néhány főzőlapot, hogy mekkora zónákkal dolgoznak. 21cm-es volt a legnagyobb átmérő minden esetben. A felsőbb kategóriában vannak olyan megoldások ahol 2 zónát össze lehet vonni spec esetre...de ez nem oldja meg az te problémád a 28cm-es serpenyőre... Ami egyébként megint csak elég egyoldalú probléma felvetés a részedről... Ahogy fent is említettem a 17,5-cm-es zónával én 26-28-as serpenyőket használok. Ezek mind egytől-egyig egyenletes hőelosztással működnek*... semmiféle anomáliát nem tapasztaltam. Gondolom nem véletlenül hiszen ezek úgy vannak kialakítva, hogy a kvázi standard max 21cm-es zónával is jól tudjon működni a 28-as serpenyő... hiszen itt is jelentős a méretkülönbség... Szóval ki van ez találva...
Én pont a múltkor néztem a 28-as serpenyőbe öntöttem 4 tükörtojást azonos időpillanatban... Hát ha valahol akkor ott látszik, hogy egyenletes volt a működés.
Továbbá kifejezetten nagy serpenyőt használom amikor nagyobb méretű húson csinálok kérgesítést... az is nagyon szépen ment.
Innentől viszont felmerül ismét a kérdés, hogy miért is állítasz be valamit problémaként ami nem is probléma?A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban

Erről mesélj még légyszi részletesebben... A sok éves edények közül egyiknek sincs ilyen problémája. Az sem mindegy, hogy kavitációt szeretnél ide gondolni, vagy kavitáció jellegűt. Mert nagyon nem mindegy... Ha már bemondtad ezeket, akkor kérném, hozzá a tudományos alátámasztást, hogy itt tényleg van kavitáció és ennek negatív hatása. Mert ezek nélkül ez csak egy üres bemondás.
*Ez a vastag meg vékony talp kérdéskör szintén elég érdekes... ami indukciós lappal kompatibilis az vastag lesz már...egészen biztosan, de még előtte is elindult egy trend, mert többféle fémet préseltek egybe azért, hogy egyenletesebbé és gyorsabbá tegyék a hőátadást. A vastagságnak nem itt van köz az indukcióhoz...eleve nem lehet olyan, hogy vékony egy indukciós edény alja...különben elgörbül a mágneses térben. Ezt is be tudom neked mutatni, mert ilyen is történt már a kezem alatt...ez egy kávéfőző adapter volt.
Szóval összességében az általad felsorolt feltételezett problémák, vagy nem is léteznek, vagy úgy tűnik próbálsz a kákán is csomót keresni. Gáz, villany, indukciós lapok közül az indukciós a legjobb amivel valaha dolgoztam. Sokkal reszponzívabb és sokkal közelebb áll a reakcióideje a valósághoz...minden másnak nagy a késleltetése és ebből fakadóan nagyobb a hibalehetőség is. Az nem kérdés, hogy megszokást igényel, de aki nem csak turista a saját konyhájában annak ez nem lesz gond.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Sertésvelőt szeretnék vásárolni a hétvégére Bp. 3.ker környékén, de persze tudok valamennyit utazni erte
Van bevalt hentes, ahol szoktatok latni/beszerezheto meg a heten?
-
mikloss
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ez nagyon hasznos infó volt, hamarosan indukciós főzőt akarunk majd venni.
Melyik az ajánlott felsőkategóriás cucc, tudsz 1-2 példát mondani? köszi. -
totron
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem off az, de írjuk szürkében, nehogy krizmo_ felhördüljön.
Jó, hogy leírod a tapasztalataidat, abszolút van helye és szükséges az egészképhez. Ami itt van használatban egy egyhelyes noname hordozható valami, de évek óta megy. Nincs égés, nem von el zoxigént hosszabb főzések alatt sem, tehetetlenséggel sem kell bajlódni, vagyis király. Többféle van ezen a szinten is, ilyen, meg olyan néven, sokszor azonos kasztnival, a beltartalom kérdéses. Árban fentebb is akad hektikusság gondolom, mint gonosz bőség zavara, mindenesetre ez a példány bevált.
Nincs pulzálás, folyamatosság van. Gyakorlatilag amelyik folyamatos működéssel dolgozik az nem tud rossz lenni, nem? Talán egyedül időzített módban, levesek esetén figyeltem meg ki-be kapcsolást...? De értelmes léptékekkel. Nem biztos, hogy tesz ilyet. Direkt módban, Wattkijelzéssel folyamatos, az biztos.
Edényekkel is ez a helyzet, sokba nem kerültek, de hibátlanul megy az a pár ami rá kerül. A talpba menő vizet már várom, eddig még nem következett el. Forralni tényleg tanácsosabb 1800 Watton 2000 helyett, bár ezt sokszor nem tartjuk be. Ennek ellenére nem kavitálta még ki magát sehol egyik sem. Erre is és a méretproblémára is, de még az árra is megoldás az öntöttvas, csodás összeérése régi világnak és nemrég bevetett konyhatechnológiának. Amúgy is jobb öntöttben palacsintát sütni. A 28 cm extrém már, a legszélesebb lángú gázégők is épphogy megugorják a feladatot. A 14-18 centis tökercs tényleg lehetne nagyobb, de sok esetben ez is inkább beidegződésnek, képzettársításnak bizonyult inkább, itt elég. Persze jöhetnek, jöjjenek is ellenpéldák.2 köztes fokozat elférne, de fedőfinomhangolással ez is megoldódott (az elején rendesen botrányosnak tartottam, hogy ilyen formán kell imitálni-előállítani a két köztes állapotot).
A bonyhádi az hoz olyan 50-60%-ot, nem az igazi valóban.
nem alakul ki áramlás felette a folyadékben
Hogy segíti az oda nem égést, ha igen?Vékony talpú alatt hány centit értesz és hányat vastag alatt? Sajnálom, hogy nem vált be ott.
-
Moleman
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Köszi, ez nagyon hasznos infó!
Nekem villanyból még csak klasszikus volt, nagyon olcsó és középkategóriás, a középkategóriás teljesen jó volt.
Indukciósból a hordozható lidlist próbáltam, elvileg 22 centi a melegítőfelülete, én meg nagyobb edényekben szeretek főzni, ezért nagyon ritkán használom, olyankor amúgy nem rossz. A nagy ovális öntöttvas edénnyel viszont nem működött rendesen, 20 percen át próbáltam sötétre pirítani egy rántást, semmi nem történt, átraktam a sima villanyra, azon 3 perc alatt kész volt.
-
válasz
totron
üzenetére
Nem akarok OFF-olni, de nekem nem vált be az indukciós főzőlapunk.
4 éve van meg, alig várom, hogy elromoljon és másikat vegyek helyette. Valószínűleg az a baj a miénkkel, hogy egy közepes árfekvésű típus, indukciós lapból csak felsőkategóriásat szabad venni. Aki nem tud annyit rászánni, hogy felsőkategóriásat vegyen, az jobban jár egy klasszikus rezsó típusú elektromos főzőlappal, vagy ha középkategóriás indukciósat vett, akkor nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy nagyon profi edényeket vegyen rá (nem, a klasszikus bonyhádi zománcos fazék nem jó rá, akármit is mondanak a szakértők
).Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.
Ezt lehetett csökkenteni azzal, hogy sokkal vastagabb talpú edényt teszek rá. A vastag talp segített azon a problémán is, hogy a vékony talp abban a rövid időben, amíg megy az indukció, hirtelen gyorsan felmelegszik, nem alakul ki áramlás felette a folyadékben, tehát sokkal könnyebben leég az étel a vékonytalpú edényben

Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.
Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot

A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban

Szóval nem akarok senkit sem lebeszélni az indukciós főzőlap vásárlásáról, de jobban jár a vevő, ha eleve felsőkategóriás lapot vesz. Aki viszont nem tud / nem akar komoly összeget költeni a főzőlapra plusz az edénykészletre, az jobban jár a klasszikus elektromos főzőlappal

-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nálunk ezek voltak ill. volt még sajtsaláta, franciasaláta és virsli:
Boldog új évet kívánok mindenkinek! 🎉🥂
-
Beni2360
félisten
Nem értem. Miért kellene a legmagasabb fokozaton főznöm? Egyébként amíg az 1lit tej felmelegszik és bele öntöm S 45dkg cukrot 1700W megy. És nem ég oda. Ahogyan kezd felforni lejjebb veszem 1000W-ra és néha átkevetem, leszedtem a habot. Amint 1liter alá megy a színt 500W és szépen totyag. Ugyan ez a gázon már kezd az alján lerakodni.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nálunk elég lazán volt mindig is értelmezve, ami volt otthon. De rzek kerülnek bele nagyjából mindig: megybefőtt, ananászkonzerv, kiwi, banán, narancs. Talán tavaly alma is volt benne.
-
-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nagyon jó menü!
-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Addig nincs nagy baj, amíg finom.
Miből áll a menü? -
Megvolt az első bukta a szilveszteri menü készítésében

A főtt sonkát pizzatészta bundába szoktuk csomagolni és szép pirosra sütjük sütőben.
Az idén viszont a sonkára rakott tésztabunda nem átsült, hanem a sütőben egyszerűen lefolyt a sonkáról

Ilyet se láttam még

Mondjuk így is finom, csak a tésztát le kellett kapargatni

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Spellforce 3
- Yettel topik
- Elektromos autók - motorok
- Milyen TV-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Rowenta X-Plorer S140+ Animal & Allergy robotporszívó
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- LG UltraGear 27GR93U-B IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4447, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(pörgő éttermi topikot meg nem láttam) Februárban úgy is lesz egy köröm Törökbálintra. Tuti beugrok megint a bádog gundelbe hazafele!
-elég profi a magyar fordítás amit csinált - gondolom AI-val) 11 millió követője van és milliók néznek meg minden részt.
Lehet azzal teszek egy próbát, vagy elmegyünk érte a Lehet piacra(korábban itt vettük), mert ott lehet kapni több savanyúságosnál is. A többit privátban írom.
Egyébként Vecsésen tuti kapsz, csak "kis" autózás az M0-án. 

Leszedem a külső leveleket, a belső kisebbeket pedig aprítom. De nem erre vonatkozott a kérdésem... Egyébként, a levél is teljesen jó most, vettem már azt is, amikor nem kellett túl sok.
Úgyúgy!

Mr.Csizmás