- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
Tegnap Popcorn csirkét készítettem 1 kg csirkemell filé-ből tabuléval. Azt hittem leteszem a hajam mire bepaníroztam a 146 db popcorn-t
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Donki Hóte #12193 üzenetére
A kakaóbab fermentálása link
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #12192 üzenetére
A formában úgy egy napig, aztán kiborítom egy sütőpapirral borított deszkára. Pár nap múlva a tetejére fordítom új papírt teszek alá. Egy NoFrost hűtő is jó ötlet lehet mert az szárít, bár abban még nem próbáltam.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
attiati
veterán
válasz Donki Hóte #12193 üzenetére
Szerencsére azt már készen kapod úgy.
Napon lassan szárítják, nem hőkezelik.
Nem tudom, hogy melyik van előbb. Nem is fontos, amíg nem lesz a kert végében kakaófámSzokott valaki fermentálni itt?
Vajon beindul a folyamat citrom vagy almaecet segítségével?
12 óra alatt, szobahőmérsékleten, zárt üvegben.
1:2 arányú zabpehely és víz + kevés darált rozs[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz attiati #12184 üzenetére
fermentált nyers (!) kakaóbab töret
Nagyon vakon vagyok a témában, ezért megkérdezem, hogy ez azt jelenti, hogy össze kell törni a nyers kakaóbabot a fermentálás előtt, vagy meg (le, szét, ki, át, be ) kell fermentálni a nyers kakaóbabot és utána kell törni?
Nem akarom elrontani a tudományos pontosságú receptet
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
-
Keef_Lee
senior tag
válasz krizmo_ #12186 üzenetére
Éléskamrában nyitott ablaknál.
Teljesen halványsárga kezdettől fogva, amíg el nem fogy. Egyébként finom így is, csak a neten sokszor látom, hogy szinte bordó a színe.
Az meg pláne érdekes, hogy itt az egyik legbordóbb kép van, pedig a receptet úgy kezdi, hogy "öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el".
(Asszony szerint ez gyümölcsfajta függő is.) -
totron
addikt
válasz Donki Hóte #12154 üzenetére
Az milyen az a paradicsomlekvár? Mag, s héj benne van, ezeket leszámítva klasszikus szószról beszélünk?
-
attiati
veterán
Elkészült az első zabkása új recepttel, tudományosan
Annyi kiegészítéssel, hogy:
2x-es vízben áztatva
Főzéshez tettem még 1x-es vizet.
7 perc főzés
Nagyon jó állaga lett.Főzés után megy bele fahéj, útifűmaghéj, frissen darált lenmag, banán ÉS fermentált nyers (!) kakaóbab töret a tetejére.
Pluszban valami gyümölcs.
Opcionálisan mazsola, méz (glikémiás indexet feleslegesen megdobja!)Maradt egy enyhe citromos íze, rozs sem rontotta el. Tökéletes.
A kakaóbab kötelező rá![ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz Keef_Lee #12180 üzenetére
Gyorsan oxidálódik... citromlét érdemes adni hozzá finoman...hogy az ízét ne befolyásolja.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
-
Keef_Lee
senior tag
Birsalma sajt időszak van!
Mitől lesz piros a kész sajt? Mert nálunk finom, de mindig világos sárga. Lehet, hogy aprítás után hagyni kellene egy kicsit állni és csak utána főzni? -
-
veterán
válasz attiati #12174 üzenetére
Milyen típussal próbálkoztatok?
Fogalmam sincs, nem kaptunk hozzá típusbizonyítványt
Most aszaltunk almát, vékonyra vágtuk, állagra olyan lett mint az almachipsz a boltban.
Nem tudom, hogy ízre milyen lett, de valószínűleg jó volt, mert a sógorom együltő helyében megette az összeset
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
btraven
őstag
Vettem fagyasztott csirkeszívet a Lidl-ben életemben először. Itt azt mondják hogy ez nem konyhakész? Le kell vágni a végét? Miért, azt csak a macskának lehet megenni? Nekem nincs cicám, muszáj lesz nekem megenni, nincs kifogás. [link]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz attiati #12174 üzenetére
Hát az úgy volt..., hogy kimentem a kertbe, aztán a két fán, ami volt. A fajtájáról annyit tudok, hogy az egyik President, a másik meg nem
Mindegyikkel úgy jártunk, ha kellemesen ehető puhaságú volt, akkor penészedett, ha tovább szárítottuk, akkor kevésbé volt rágható. De elállt és ehető volt, csak egészen más, mint a bolti. -
attiati
veterán
válasz Donki Hóte #12164 üzenetére
"Szilvát szintén próbáltuk, hát köze nincs a boltban kapható aszalt szilvához".
Egyébként ez nagyban függ a szilva típusától is. Itt írják a típusokat és hogy melyik alkalmas aszalásra. Milyen típussal próbálkoztatok?
Tippre amelyiknek magas a száraz anyag tartalma, az kevésbé jó aszalni.
szerk:
De majd még jobban beleásom magam a témába.
[https://szilvainfo.hu/]
https://szilvainfo.hu/aszalt-szilva-hatasa/[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz btraven #12168 üzenetére
Volt a Pennyben hétfő kedd de olyan ocsmány volt, hogy ott hagytam. Gusztustalan barna lében tocsogott.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz Essejó #12170 üzenetére
A Spar nagyon drágán adja. De azért köszi.
EcoFamiliban
250 Ft/ kg C1
350ft/ kg a c2Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
btraven
őstag
Olyat már hallottam hogy toronyóra lánccal, na de karaj?
-
veterán
válasz attiati #12165 üzenetére
Köszi.
Szerencsére a szárított paradicsom (ha nem nevítik túl) megőrzi a színét, az idén termett nálunk piros, sárga, kékespiros (indigó) meg csíkos, így eléggé változatos színű szárított paradicsomot tudunk eltenni télire.
A boltban kapható az mindig barna, nem tudom, hogy hirtelen túlmelegítik, vagy a tartósítószer miatt lesz csúnya barna
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
attiati
veterán
válasz Donki Hóte #12164 üzenetére
Nagyon guszta!
"köze nincs a boltban kapható aszalt szilvához"
Sajnos a boltit beforgatják olajba és tartósítószerezik.
Úgy otthon is meg lehetne csinálni, csak hát pont ez benne a lényeg, hogy mentes legyen.Amúgy ezek szerintem mehetnek ON-ba!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz attiati #12161 üzenetére
Szoktunk, de leginkább paradicsomot, az jól szokott sikerülni
Fügét is aszaltunk, de nem lett jó. Szilvát szintén próbáltuk, hát köze nincs a boltban kapható aszalt szilvához
Aztán a szárított paradicsomot fokhagymával, fűszerekkel eltesszük üvegekbe télire.
Ja, aszaltunk még málnát, az jó lett, de pl. az eper nem.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
attiati
veterán
Szoktatok otthon gyümölcsöt aszalni?
Mondjuk szilvát. -
veterán
-
Essejó
veterán
válasz Donki Hóte #12158 üzenetére
A múltkor lányom véletlenül elnézte a rendelést és vett 1 doboz mirelit sóskát. Szögezzük le én szeretem a sóska mártást!
De ő kinézett egy Street Kitchen levest Na ez amit soha többé, ennyire rosszat még az éleben nem ettem! A pirított kenyérkocka volt egyedül jó benne, de azt magam csinálom szikkadt kenyérből, tepsiben.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
veterán
-
Beni2360
félisten
válasz Donki Hóte #12154 üzenetére
Na ezért nem utazok Tunéziába.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
attiati
veterán
válasz Donki Hóte #12154 üzenetére
érdemes leöblíteni egy céklasörrel
-
Keef_Lee
senior tag
válasz Donki Hóte #12154 üzenetére
Ez a füge lekvár és a "karácsonyi" ízvilág között van valahol, de igazából semmihez sem hasonlít.
-
veterán
válasz Keef_Lee #12153 üzenetére
Egyszer ettem életemben paradicsomlekvárt (bár az rendes piros volt), hát azt az "élményt" sosem fogom elfelejteni
Nem volt semmi baj vele, csak teljesen idegen ízvilág volt.
Ahhoz a meglepetéshez tudom hasonlítani, amikor egyszer nyaralás alatt Tunéziában véletlenül fahéjas cukros fokhagymás spenótfőzeléket ettem
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Beni2360
félisten
válasz Donki Hóte #12151 üzenetére
Akkor ezért olvastam a napokban, hogy klasszikus sült zsír. Nem tudtam mire vélni.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
veterán
válasz bandus #12148 üzenetére
A klasszikus zsír csak avasodni tudott, de manapság nagyüzemileg nem sütik a zsírt, hanem szeparálják, így többféleképpen is meg tud már romlani
De könnyű kiszúrni a megromlott nagyüzemi zsírt, ha melegítéskor erős ecetszaga lesz, akkor azt dobd a kukába
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
bandus
veterán
tavaly karácsony előtt vettem bolti sertészsírt zserbóhoz, bejglihez. van még belőle. azóta a hűtőben volt tárolva. semmi színe, szaga nincs, de lejárati dátumnak május van megadva a dobozon. felhasználhatom ezt még? akarok egy kicsit gyakorolni zserbó terén, hogy az ünnepekre pöpec legyen.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
totron
addikt
Egy svájci sajt van a fogak alatt, kukacok ette verzióra - többször sikerült már jó fajta penésszel megáldott helyiségben ilyet előállítani - hasonlít leginkább a bukéja, bejön. Csak háát ennek 11500 kilója. A saját kicsit olcsóbban kijött, nagy különbséget meg nem érzek egyelőre a kettő között.
-
Beni2360
félisten
Valami jó és finom szalvéta gpmbóc receptet keresnék. Esetleg valaki?
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
krizmo_
Topikgazda
válasz bugizozi #12141 üzenetére
Száraz pácot kapott, amiben só, bors, pirospaprika, kömény, pici olaj volt, és lett beletűzdelve fokhagyma, majd miután be lett dörzsölve ezzel a fűszerkeverékkel, dijoni mustáros kenés ment rá.
Sütés után simán el lehet vágni a csontnál szeletekre?
Sütés után közvetlenül kicsit "szétesős", de másnap már nagyon könnyedén lehet szeletelni. 2-3 főre ez 4 napig tart ki nálunk, ~2,5 kg volt a nyers hús. -
krizmo_
Topikgazda
Rég volt már mit főztem ma hsz, pedig lehetne ismét, sok ötletet adott. Nálunk csonttal együtt sült karaj volt, csőben sült brokkolival és rizzsel:
-
Beni2360
félisten
válasz krizmo_ #12132 üzenetére
így jobb is az elnevezés.
A kapott kovász 110 éves és a Szabi péktől származik. Azt kaptam hozzá, hogy 10g és az etetés. A maradék meg mehet az aktív kovászhoz.
De már rendelve volt a rozskovász, azt osztottam meg, amire jött a válasz, hogy kaphatok kovászt.
Hát így van most két fajta.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Beni2360 #12131 üzenetére
Ez úgy jött, hogy megtetszett ez rozs kovász.
Ha rozskovászt akarsz, akkor rozzsal eteted fel a kovászod, úgy variálod, ahogy akarod. Van hogy én is kifehérítem, ha olyasmihez kell.ez csak 60g.
Nem kevés az, főleg ha erős a kovász. 40 grammot szoktam eltenni, és azt etetem fel.UI: jól látom változott a topik megnevezése?
Igen. Mivel már többször feljött, hogy ebben a topikban ne legyen szó kenyérsütésről, így gondoltam egy átfogóbb név kellene. Így mindenről lehet beszélgetni, ami egy konyhában történik.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz krizmo_ #12111 üzenetére
Ez úgy jött, hogy megtetszett ez rozs kovász.
Majd teszek el belőle egy kisebb adagot.
Közben kaptam a másik kovászt itt a szomszéd kerületben ajánlották fel na ez csak 60g.
A rozsosból szárítok le egy adaggal aztán aki kapja marja.
UI: jól látom változott a topik megnevezése?[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
attiati
veterán
válasz totron #12129 üzenetére
"főzésre, áztatásra az eredetileg összetett szénhidrát is egyszeresként kezd el viselkedni."
-- erről tudsz támpontot / linket dobni? Nem találok anyagot."nem szabad, hogy átitassa a folyadék"
--- GI szempontból lehetséges, de az harmadlagos.
Az emésztés könnyítése és a fitinsav csökkentés miatt fontos áztatni, főzni.Ez utóbbit nagyon kiemelik, de közben a többi gabonának jóval magasabb a fitinsav tartalma. Amúgy ez egész komoly problémát tud okozni, hogyha valaki minden étkezésnél visz be nyers hüvelyest vagy magvakat. (tehát nem főzi, áztatja, fermentálja, csíráztatja)
Gátolja a kálcium, vas, cink felszívódást.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz attiati #12128 üzenetére
Érdekes különben ez a rezisztens-vonal, utána fogok olvasni.
A zab önmagában jó, én arra jutottam, hogy nem szabad, hogy átitassa a folyadék, frissen add hozzá. Így nem is ehetetlenül száraz, de nem is bebólintós massza.
A növényi olajokat nem tudom, a zsír biztosan lassít viszont.
Az biztos, hogy főzésre, áztatásra az eredetileg összetett szénhidrát is egyszeresként kezd el viselkedni.
Ami legkevésbé emel az a durum tészta, nekem az jött be hosszútávon is. Mellékhatása, hogy bármi mástól hülyét kapok, legyen az félbarna teljes kiőrlésű kenyér is és akkor hol van még a többi, ami mind fehérebb, feldolgozottabb.
-
attiati
veterán
válasz totron #12127 üzenetére
Helyette mit lehet enni?
50g zab helyett bevinnék legalább 100g jó minőségű kenyeret, aminek szintén 55-ös a glikémiás indexe.
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet. Mostantól mindig megy bele a fehérjepor és kihagyom a mazsolát. Ezek javítani fognak. Azt írják, hogy a növényi olajok is segítenek a GI-n. Szoktam bele tenni őrölt lenmagot is.
Turmix-on pedig nem is fogok gondolkodni.Zabkása állagból nem lehet engedni, kell bele a 8x-os vízmennyiség. A víz nagy részét egyébként felszívja a rost (és az útifűmaghéj). Valószínűleg nem ugyanannyira ront a glikémiás indexen a víz hozzáadása, mint az alma-almalé hasonlatban.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
válasz attiati #12126 üzenetére
vagy ha víz hozzáadásával, abban oldva visszük be a szénhidrátot (például ahelyett, hogy megennénk egy almát, iszunk egy pohár almalevet).
Írja itt is, rengeteget számít az állag. A közepesből ezzel a gipszmassza-szerű kivitelezéssel lesz magas, tetézi még a hatást, hogy mindezt reggel. A legnagyobb munkát délben adhatjuk ilyen ügyben, a nap 'szélein' a fehérjék domináljanak. A rosttartalom már is háttérbe szorul.
A turmixokat személy szerint kivonatnám a forgalomból, mint elérhető legkisebb szemcseméretet előálállító gépezeteket - bármiből ultra magas GI-t kreál. S gondoljunk csak bele, hogy jellemzően a fruktózban gazdag elemekből divat turmixot készítni. Inkább ne. -
attiati
veterán
Teljesen oké, ha mindent eszel.
De ha nem akarok szuperfeldolgozott kaját reggelizni, felvágottakat, stb és sokat szenvedni az elkészítésével, akkor a zabkása tökéletes.Superfood-ot lehet belőle készíteni. (Banán, zab, útifűmaghéj, kakaó, fahéj, méz + pár bogyós gyümölcs és esetleg fehérjepor). Minden benne lesz (triptofán, rost, kakaó élénkít kávé helyett, vitamin, fehérje).
#12122totron
Igazad van, tényleg közepes a glikémiás indexe.
[A nagy Zab(pehely) kérdés, avagy fogyasszuk vagy ne?]
Zabkása glikémiás indexe[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz totron #12122 üzenetére
"edény alja bevonzza az összes keményítőt"
Nem az összes keményítőt, hanem a rezisztens típusú keményítő nagy részét. Mert azt a legnehezebb lebontani hővel, áztatással, enzimekkel. A lebomló keményítőt "feloldod" forralással és belekevered a kajába. Persze lehet, hogy a le nem bontott keményítőt is ott kavargatjuk az edényben.
A fazékból szerintem mindennek a tányérra kellene kerülni.
"egész kása téma egyébként kimondottan előnytelen, nagy a glikémiás index"
Erről még nem olvastam. Miből gondolod?
Sőt, pont a zab alacsony glikémiás indexét hangsúlyozzák.#12123cucka
A rezisztens keményítő nagyon is értékes. Abból nem csinál a szervezeted szénhidrátot.
A bélbaktériumodat tartod fenn vele. Mondhatni, ő anélkül nem tud létezni.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz attiati #12121 üzenetére
A zabkásás kérdésre én sem tudom a választ.
De. A keményítő az nem egy különösebben értékes tápanyag. Bármilyen szénhidrát tartalmú cucc tele van vele (tészta, rizs, krumpli stb). Szóval nyugodtan kihagyhatod a tányérből, semmi értékeset nem vesztesz.
A modern étrenddel amúgy is az a fő probléma, hogy túl sok szénhidrátot (és keményítőt) tartalmaz. -
totron
addikt
válasz attiati #12121 üzenetére
De miért gondolod, hogy a folyamat során az edény alja bevonzza az összes keményítőt? Nyilván az fog odatapadni ami érintkezik az edény aljával, pár százaléka az egész keményítő-tartalomnak. Ropogós elemként utólag hamizható.
Ez az egész kása téma egyébként kimondottan előnytelen, nagy a glikémiás index. Nem álmosodtok be extrán a fogyasztása után? Nem kellene a kelleténél nagyobb amplitúdókkal kínálgatni a hasnyálmirigyet. -
attiati
veterán
válasz attiati #12119 üzenetére
A reddit-es linken nagyon jó értekezések vannak. Az élelmiszer mérnök srác is jól leírja.
A keményítő lebontása a lényeg.
A - hosszú idejű - áztatás során is végbemegy ugyanúgy a keményítő lebontási folyamat, mint főzés során, de vélhetően nem teljesen ugyanolyan mértékben és emiatt vélhetően jobban megterheli az emésztőrendszert. Hacsak nem tejben történik az áztatás és erős a fermentálási folyamat.
"When you make overnight oats, you do gelatinize the starch somewhat, but not to the degree you would if you cook. Many chemical reactions still occur without heat, they just proceed hundreds of times slower than they would with heat."
Azt írja, hogy a zabban a keményítő 3%-a rezisztens, tehát nem bomlik le (valószínűleg sem főzéssel, sem áztatással). Csak a bélrendszerben a jó baktériumok tudják lebontani (és számukra nagyon fontos táplálék).
Ezért is érdekel engem, hogy mi fő ki a fazék aljára? Az lehet a rezisztens keményítő?
Ha igen, akkor azt nagyon nem kellene kihagyni a tányérból.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
ebből a videóból megérted, 2 perc
[link]Megértésem szerint beáztatva is oké, mert úgy is végbemegy az oldékony rostok kioldódása és az emésztőrendszereden kívül történik, ez a fontos.
Illetve kellő mennyiségű folyadék kell, mert az emésztőrendszeredből fogja elvonni.+ [Is there starch conversion in overnight oats? FOOD SCIENTISTS PLEASE HELP]
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz krizmo_ #12117 üzenetére
köszi; gondolom a “kása” szó miatt (is??) írtad a főzést; így másképpen is kérdezem: zabpehely állítólag egészséges; főzve jobban hasznosul (mije? mindene?) vagy főzés nélkül beaztatva (joghurtba, tejbe) ? vagy nincsenek különbségek, vagy nem ismert, mert nem ismert tudományos publikáció erről
-
krizmo_
Topikgazda
válasz attiati #12112 üzenetére
Nálam akkor szokott hasonló előfordulni, ha túl magas hőmérsékleten csinálom.
#12114 avl
“Kell” a zabkasat melegíteni, főzni ?
A kásákat kell főzni. Én müzlivel is szoktam zabot enni, de főzve kásaként teljesen más. Amikor nincs étvágyam, de jó lenne valamit enni, akkor ledarálom a zabot, majd tejjel-kakaóval/gyümölccsel összeturmixolva megiszom. Valamint sütni is szoktam, ha müzli szeletet készítek, így is nagyon más az íze. -
attiati
veterán
válasz totron #12113 üzenetére
Ezt zab témát az edény típusától függetlenül indítottam.
Mindenféle edényben lerakódik valami nálam.Nálatok nem fordul elő?
Akkor valamit rosszul csinálok.
Túl magas a hő, vagy bármi?"Amit vesztesz tápértékben az a hőtől lesz, nem a letapadástól."
Arra gondoltam, hogy egy konkrét összetevő rakódik ki, például értékes keményítő. -
avl
senior tag
“Kell” a zabkasat melegíteni, főzni ? egyrészt az előző hsz. miatt, másrészt azért kérdezem , mert “gyári zabkasat” sosem vettem/veszek; ha, akkor zabpelyhet+tört lenmagot meg valamit még (szezammagot, mazsolát, vörösafonyat,…) simán joghurtban keverék és hidegen órákat áll hűtőben (~12-24-et)
-
totron
addikt
-
attiati
veterán
válasz krizmo_ #12108 üzenetére
Már főzés közben is látszik egy sárga réteg az edény alján.
Kb. félidőnél jelenik meg és fokozatosan vastagodik.
Úgy, hogy közben végig kevergetem.
Kevergetéstől nem jön fel, csak felkaparni lehetne.
Főzés közben ruganyos állapota van.
Ha nagyon sokáig főzném, akkor felhólyagosodik.Ha hagyom megszilárdulni az edény alján, akkor egyben kivehető és a képen látható eredmény lesz. Ehhez kell jópár óra azért.
Ez keményítő?
Ezek szerint nektek nincs ilyen.
Vagy 100x főztem már zabot és minden alkalommal ott van.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Soulfly842 #12101 üzenetére
Korábban sokat jártunk erdőbe túrázni, de sose mertünk gombát gyűjteni. Gyerekkoromba sokféle gombából készült a gombapörkölt, hiányzik is, ill. a legjobban a pöfeteg hiányzik, azt már olyan régen ettem.
-
attiati
veterán
Zabkásáról régóta szeretnék kérdezni.
Normális, hogy az edény alján egy ilyen vékony réteg kirakódik?
[kép ---- a barna folt kakaó]
Ha normális, akkor mi csapódik ki ilyenkor? A keményítő vagy értékes nyomelemek is?Próbáltam többfajta edényben, több gyártó zabjával.
A közös pont, hogy mindig: 8x-os vízmennyiség, 7-8 percig forralva, gluténmentes zabMa először kísérleteztem vele, hogy lassabban forralom az elején, másfeles fokozaton, majd a végén jobban és így nem rakódott le. De kemény maradt és zabosabb ízű.
-
fradi81
veterán
-
attiati
veterán
Edényből most mi ajánlott?
Ikea, pepco, aldi, tefal unlimited?
Főleg zabkását készítek benne minden reggel.A régi Tefal edény bevonata foltokban elkezdett feljönni, mert forralás után a zabkása alján mindig lerakódik egy vékony réteg és amikor lehúztam, akkor vitte magával a bevonatot is
-
Beni2360
félisten
Én meg készülök a tegnap kapott rozskovászból [kép] sütni.
Ma de 10 órakor bekevertem 50g kovászt, 80 ml vízben és 100g BL80-s liszttel. Estére ilyen lett [kép] és már készül holnapra az aktív kovász.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Soulfly842
addikt
A mai terv a gombász topicból:
[link]Ui.: Ilyen kevesen gombásznak a fórumban?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon Hakko Baku Uten Wep kínai
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest