Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1297) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Köszi!
És a lézeres bemérő honnan tudja, hogy hol van a darab az asztalon, milyen alakja van, és hogy ahol jár, meg mér, az nem spanejzli?
Mellesleg nagyon ki van ez találva, amiről mesélsz, sok idő megspórolható vele, és ha jól hallottam, a Röders is tud ilyet, h nem kell indikálni a darabot, ugyebár, nchelp?
Mit jelent az, hogy lineármotor?
nrvn: hidd el, nagyon barátságos vezérlő a HDH. Párbeszédes, tehát a különböző megmunkálások (fúrás, körmarás, menetfúrás és ezer más) ciklusként hívhatóak elő. Pl, behívod, h fúrás, Q200, ez lesz egy mondat, és alatta pontokba szedve a felszín koordináta, fúrásmélység (ami inkrement, nem adott értékig megy le, hanem a felszíntől számol), előtolás, süllyedési mélység, és sok hasznos adat még. Logikus, érthető, és grafika is segíti a programozást, illetve ki is grafikázza prg. írás közben a kontúrt, amit ha nem jól csinálsz, a gép szól, h nem jó, és nem tudsz továbbmenni. Ami jó, mert nem enged hülyeséget beverni a vezérlőbe. Illetve gyönyörűen legrafikáztathatod isometrikusan is (tkp térben) az elkészült munkát. Nagyszerűen lehet másolni, kivágni, beilleszteni PROGRAMOK KÖZT is, és azon belül is. (Hurcon csak progin belül, leglábbis eddig így tudom). Nagyon jó, hogy csinálsz egy fúrást, alatta beírod a koordinátákat, meghívod a fúrást a koordinátás mondat végén egy M99-el, ezeket a mondatokat másolod, és írsz a Q208-al egy saroktörést (tkp ez a spirálmarás), és ennek a végére beilleszted a fenti mondatokat. Kényelmes na. (ilyet a Hurco szintén nem tud, ott van mondat, azon belül kpfúrás, fúrás, és a furathelyek, fejsüllyesztés NEM, de ezen pozíciókat nem lehet a körmarás mondatába beilleszteni, ui ott csak 1 (!!!) pozíció van, max annyit tudsz, h eltologatod a MINTA ciklussal, ami ugye kva magyartalan, HDH-n ez a koordinátatranszformáció. És 30-40 koordinátát 3x is be kell verned a gépbe.) Amiről nchelp mesélt: FK (free kontour): szabadkontúr, ha kevés az adat, a gép majd kiszámolja. SL: egy (akár bonyolult) kontúron belül kibontja a fölösleges anyagot, értelemszerűen, ha vannak R5-k benne, nem az 52-es maró lesz a jó választás, hanem egy 10-es, de így meg nincs átfedés. Na ekkor jó az SL, nekem is van ilyen videóm youtube-on. Persze tud szigetet is csinálni. A Hurco már ennyire nem jó, mert hiába dialog, hiába párbeszédes, nagyon csúnyán magyartalan, ami kva nagy hátrány, és 3D-s megmunkálásoktól megfő. A HDH nem, hiszen saját paramétereket készíthetsz, és akár kúpokat, gömbsüvegeket marhatsz sarkos, tóruszos marókkal, vagy a megmunkálásnál beparaméterezheted a kiindulási síkot, fogást, marási mélységet, és ő tud maradékkal is számolni. Ez elég általános felhasználása HDH-n a paramétereknek (Q).
A videó minősége fos, a lényeg, h egy fészek készül, benne két csappal: katt

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.