Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#24101) lazydog válasza djxp01 (#24098) üzenetére


lazydog
addikt

Kizárt. Még a Z97 chipset is túl öreg ezen fícsör támogatásához.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#24102) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Hova tegyem az SSD-t?
Vettem a laptopmba(HP EliteBook 8470p) egy SSD-t amit nem tudok hova "jobb " elhelyezni.
Mármint a HDD helyére illetve a dvd író helyére.
Olvastam olyat hogy a HDD ott van jó hejen ahol gyárilag van mert rázkódásvédelem meg stb.
Na de a DVD író helyén meg megvan ugyanaz az írás,olvasás sebesség ?Nem lassabb?
Szeretném megtartani mindkettőt.

Remélem jó helyen tettem föl a kérdést.

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#24103) lazydog válasza hódmaci (#24102) üzenetére


lazydog
addikt

A HDD helyére kell tenni, épp azért amit helyesen írtál.
Ha a HDD-t is meg szeretnéd tartani, venned kell egy átalakítót, aminek segítségével beteheted az ODD helyére.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#24105) Bodor válasza #45553408 (#24104) üzenetére


Bodor
veterán

Nem tűnik ez olyan rossznak.

(#24106) skyli


skyli
senior tag

Sziasztok!

Van egy Evo 850 ssd-m Win10-el, és miután feltettem az Intel Rapid Storage Technology-t és a Samsung Magician-t, sokkal lassabb lett a boot idő. Próbáltam letörölni mindkettőt, uninstallálni, illetve rendszervisszaállítást is próbáltam, de nem javult meg. Szerintem az IRST okozza ezt, de nem értem, miért nem tudom visszacsinálni.

Az eddigi 12 mp körüli boot idő 20-23mp-re nőtt. Eléggé észre lehet venni, mert eddig csak feketeség volt, majd bejött az asztal(lassú monitor :D), most van betöltő kör is és tényleg több idő.

Ami furcsa, hogy Start>Újraindítással ugyanannyi idő alatt betölt, mint régen, illetve akkor is, ha a Biosból indítom újra. Start>Leállítás után viszont sokkal lassabb lett. Ha bekapcsolom a Fast Startup-ot az energiabeállításoknál, akkor még lassabb 6mp-el. Azt eddig kikapcsoltam, mert úgy gyorsabb volt és most is ki van kapcsolva, mégis olyan mintha be lenne (lassabb).

Tudna valaki segíteni? Bármilyen ötletnek örülnék, jó lenne, ha nem kéne újratelepíteni, mert amúgy nagyon jól működik a gép, csak ez most elég idegesítő :D

[ Szerkesztve ]

(#24107) movax válasza skyli (#24106) üzenetére


movax
őstag

Szintén Evo 850-est használok, de win7 alatt, Intel-driverrel (Rapid Storage is). Magician is van, persze nem fut állandóan. 13 mp a boot-idő. Lehet, hogy a win10 a hibás.

[ Szerkesztve ]

(#24109) jacint78 válasza skyli (#24106) üzenetére


jacint78
addikt

Telepítettél windows-t, vagy tükrözted a meglévőt? Ha az asztal betöltése előtt szotyizik az általában a hálózat töketlenkedése miatt szokott lenni.

type your text here..

(#24110) skyli válasza movax (#24107) üzenetére


skyli
senior tag

Viszont ezek előtt jó volt. Szerintem az irst rontotta el. Fast startup ha be van kapcsolva, akkor neked is lassabb lesz?

(#24111) skyli válasza jacint78 (#24109) üzenetére


skyli
senior tag

Telepítettem, aztán tükröztem egy másik ugyanilyen ssd-re (klónoztam), aztán kipróbáltam azzal is, aztán visszatettem a régi ssd-t. Akkor ez a baj? Hogy jöttél rá? :o én meg hülye vagyok hogy nem mondtam ezt :D :W
A tükrözött ssd picit gyorsabb, de az maga az ssd miatt, gondolom jobb széria:) de ugyanez a probléma megvan ott is. az 10mp alatt bootol kb hiba nélkül, a buggal meg kb 18.

[ Szerkesztve ]

(#24112) Bodor válasza #45553408 (#24108) üzenetére


Bodor
veterán

Szerintem jó ez így, hagyd békén. Ha "javítanál" rajta, akkor sem éreznéd gyorsabbnak.

(#24106) skyli: Ha az uninstall és a visszaállítás sem segít, akkor szerintem inkább rakd újra a rendszert.
Mi nem szoktuk ajánlani sem a magiciant, sem az IRST-t.

Megpróbálkozhatsz még a 4. ponttal

Olvasnivaló

(#24113) skyli válasza Bodor (#24112) üzenetére


skyli
senior tag

Köszönöm, megpróbálkozom majd vele :R

A tükrözés amúgy eleve halott dolog? Mivel az új ssd gyorsabb, inkább arra tenném át a rendszert.

[ Szerkesztve ]

(#24114) jacint78 válasza skyli (#24111) üzenetére


jacint78
addikt

Csak azért kérdeztem, mert, ha közben valami windows frissítés volt a háttérben attól is változik, ha közben felraktál rá bármilyen programot ami a hálózatot érné el, akkor is belassulhat, tehát esélyes, hogy ép a windows szórakozik veled.

Nálam kétféleképpen indul, ha az üdvözlőképernyőnél tökörészik, akkor csatolja a hálózati meghajtókat és minde frankó, ha gyorsan betölti az asztalt is, akkor nincsenek csatolva a hálózati meghajtók (mindet végig kell kattintgatni :W )a vnc szerver meg arra panaszkodik, hogy a tűzfal blokklja (pedig nem). Ha a driverek betöltésekor lassabb, akkor több esély van arra hogy a hálózat is készen lesz. Magyarul, ha túl gyorsan tölt be a rendszer, akkor egyszerűen valamit túl hamar akar elérni a windows, hát elég furcsa, tulajdonképpen nem éri utol önmagát, vagy mi a frász..

Tehát nem a tükrözés miatt van ez, nem erre célóztam semmi baj nincs a tükrözéssel.

[ Szerkesztve ]

type your text here..

(#24115) semetka


semetka
őstag

Sziasztok. Holnap jön meg az új gépem. Csak az SSD megy át a régiből. Az SSD-n MBR partíció van, de az új gépet és az új HDD-kel GPT-n szeretném használni. Ha UEFI-ben telepítem a Win 10-et akkor az SSD simán GPT-s lesz vagy valamit intézni kell parancssorban?

[ Szerkesztve ]

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#24117) skyli válasza jacint78 (#24114) üzenetére


skyli
senior tag

Lehetséges, hogy túl gyors lett és ezért lett végül lassabb? :o ez megmagyarázná azt is, hogy miért lassabb nálam a fast startup. (ugyanez van ott is, homokóra és a logo látszik). De miért gyors, ha újraindításra megyek? Meg sztem a reset gombbal is gyors, de azt nem szoktam használni, de biztos vagyok benne h azzal is gyors lenne. És nem telepítettem semmi újat, sőt rendszervisszaállítást is csináltam oda, ahol még jó volt.

(#24118) jacint78 válasza skyli (#24117) üzenetére


jacint78
addikt

Iszonyat hülyén hangzik, de igen, lehetséges. Persze függ attól is, hogy mégis milyen rendszerről van szó, mert a windows 7 még biztos nincs arra fellkészülve, hogy gyorsan induljon és hiába álítom be, hogy várjon a hálózatra, teljesen hatástalan, mert lehet, hogy a hálózati alrendszer még el sem indult mire csatolná a hálózati meghajtókat például.

Elmélet az én konkrét hibámra:
Amikor ki van kapcsolva a gép, általában 100Mbit módra váltanak a lan kártyák, amikor betölti a drivert, megszakad picit és gigabites módra vált, viszont ekkor újra csatlakozik a hálózathoz, IP-t kér a DHCP-től stb.. Ha lassabban tölt be, akkor már rég kiosztja a router az IP címet a gépnek mire az üdvözlőképrenyő beugrik és csatolná a meghajtókat, de jelen esetben annyira gyors a betöltés, hogy mire csatolná a meghajtókat, még nincs IP cím sem kiosztva és ezért hűlyül meg nálam a hálózat például. Ha éppen úgy siekrül neki, hogy felállt már a hálózat, akkor tökörészik az üdvözlőképernyőnél, de utána megy rendesen minden.

[ Szerkesztve ]

type your text here..

(#24119) skyli válasza Bodor (#24112) üzenetére


skyli
senior tag

A 4-es pontban nekem a gyári driver van, ezzel már próbálkoztam :/
Az egyik ajánlott program jelentése ez:
[L:http://i.imgur.com/boDPy4G.png][link][/L]

Nekem jónak tűnik, a superfetch nincs kikapcsolva és a lapozófájl a gyári méretű, de ettől még nem kéne ilyen bugnak lennie. Sztem akkor reinstall lesz.. és windows bug (?)
A sebességgel amúgy nincs baj, csak előtte a userbenchmark oldal adott átlag alatti értéket erre (az újabbra átlag felettit) és ezért próbálkoztam az IRST-vel.

[ Szerkesztve ]

(#24120) skyli


skyli
senior tag

Itt látszik szerintem (windows eseménynapló):
[L:http://i.imgur.com/Fiq5zmd.png][link][/L]

[ Szerkesztve ]

(#24121) Bodor válasza skyli (#24119) üzenetére


Bodor
veterán

Szó volt itt arról már a topikban ha jól emlékszem, hogy a Samsung Magicianban eszközölt beállítások, módosítások alkalmával nem lehet igazán tudni, hogy mennyire mélyen nyúl bele a program a rendszer lelkébe. Lehet, hogy annyira, hogy a Magician eltávolítása nem von vissza minden beállítást, bár a rendszer visszaállítás ezt meg kellett volna hogy oldja. Szóval én azt mondom - ahogy mindenkinek eddig is - , hogy ne tedd fel azt a programot, vagy legalábbis ne állíts át vele semmit.

[link]

[link]

[link]

[link]

Jól emlékeztem...

[ Szerkesztve ]

(#24122) skyli válasza Bodor (#24121) üzenetére


skyli
senior tag

basszus.. ez szép. amúgy csak a ram cache-t kapcsoltam be vele egyszer, meg az os settingsben kapcsolgattam dolgokat, illetve az os settingsnél performance-ra tettem egyszer. akkor az irst lehet nem is csinált bajt? vagy azt is hanyagoljam, semmivel se lesz attól gyorsabb? :D a deepqueue pontokat tartottam kevésnek a tesztben és ezért álltam neki. A samsungost meg a ram cache miatt.

(#24123) Bodor válasza skyli (#24122) üzenetére


Bodor
veterán

Felejtsd el az IRST-t is...

(#24124) skyli válasza Bodor (#24123) üzenetére


skyli
senior tag

Köszi. Most már mindent kipróbáltam és semmi. (sfc scannow, checkdisk /f /r, win indítási javítás). Ráadásul mintha több helyen is lassabb kikapcs+indítás mind az újraindítás.

Lejjebb a logban találtam ezeket a sorokat még, a baloldali, ha újraindítom, a jobboldali ha kikapcsolom és be:

Nem minden időpont hosszabb, tehát nem az ssd lassul be, hanem csak vmi tök mást csinál..

[ Szerkesztve ]

(#24125) Bodor válasza skyli (#24124) üzenetére


Bodor
veterán

Én nem tudom, hogy egy nap hányszor kapcsolod be a gépedet, hogy ekkora probléma az a pár másodperc várakozás, de ha nem az SSD-vel van baj, akkor a Windows 10 topikot ajánlom a megoldás keresésére.

[ Szerkesztve ]

(#24126) semetka


semetka
őstag

erre valaki?

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#24127) Syz válasza Bodor (#24121) üzenetére


Syz
senior tag

Hát ez gáz akkor.. Én feltettem és teszteltem vele, meg a lapozófájlt is abból módosítottam.Most akkor érdemes lenne egy Win reinstall a Magician miatt?Ha ennyire gáz a progi akkor szerintem be is kerülhetne a sárga dobozba ilyen figyelem felhívó szándékkal :)

"Egy nap 24 órából áll..egy rekeszben 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!

(#24128) Bodor válasza semetka (#24115) üzenetére


Bodor
veterán

Ez a cikk még nem említi ugyan, de szerintem Windows10-zel is ugyanúgy kell telepíteni,mint W7-8-cal.

De idézek a cikkből.

"Fontos!
W7 esetén csak akkor kötelező az UEFI install, amennyiben a rendszernek szánt meghajtód kapacitása nagyobb, mint 2,2TB. Ha ez nem áll fenn, akkor nincs szükség UEFI install-ra, maradjatok a hagyományos telepítésnél."

Szerintem az SSD-d nem nagyobb,mint 2,2TB....

Persze ez is itt van:

"- MBR - korlátja, hogy 2,2TB-nál(2TiB) nagyobb partíciót nem kezel, azaz pl ha egy 3TB-os HDD-n MBR partícióstílust alkalmazol, akkor hiába 3TB-os a HDD, csak 2,2TB-ot fogsz tudni használni

"Tehát: A partícióstílus a lényeg, nem a HDD kapacitása."

Attól még hogy 2.2 TB-nál nagyobb HDD-d van esetleg, nem kell a GPT, csak két partícióra kell osztani, de a választás a tiéd.

(#24127) Syz: Ha neked nincs problémád, akkor felesleges a reinstall.

Hova kéne sárga dobozt tenni? Az összefoglalóba ,amit szinte senki em olvas el?

[ Szerkesztve ]

(#24129) Doky586 válasza Bodor (#24128) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Attól még hogy 2.2 TB-nál nagyobb HDD-d van esetleg, nem kell a GPT, csak két partícióra kell osztani"

Nem egészen. Akkor a hdd-n muszáj a gpt, de attól még az ssd lehet mbr...

(#24130) Syz válasza Bodor (#24128) üzenetére


Syz
senior tag

Hát szerintem akkor is könnyebb lenne ott felfedezni egy ilyen infót mint egy pörgős topicban a hozzászólások közt.De te vagy az illetékes szóval ezt úgyis te fogod eldönteni, én csak javasoltam :)

"Egy nap 24 órából áll..egy rekeszben 24 db sör van..Ez nem lehet véletlen!

(#24131) semetka válasza Bodor (#24128) üzenetére


semetka
őstag

Köszi a választ. Nekem sem feltétlen fontos, mert az SSD mellett 2 db 1TB-os winyó lesz, de sok helyen azt olvastam hogy jobb a GPT.

[ Szerkesztve ]

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#24132) movax válasza skyli (#24110) üzenetére


movax
őstag

Hol is van ez a Fast startup?

(#24133) PrinceHerceg


PrinceHerceg
őstag

Sziasztok!

Tegnap megvettem életem első SSD-jét, mely végül egy ADATA SP920-as lett, abból is 128GB-os verzió, szigorúan a rendszer számára, azonban kérdéseim merültek fel vele kapcsolatban! :B

1. Ha 1x azzal reklámozzák ezeket a pehelysúlyú cuccokat, hogy több a rendelkezsre álló tárhely rajtuk, akkor miért csak 119GB-ot látok belőle?

2. Elsőre amikor telepítettem a Win-t vmi hihetetlenül lassan olvasta be a pendit, min 10 percmiért csak 119GB-ot látok?

3. Továbbá a +2év gari pontosan hogy érvényesül majd a gyártó részéről?

4. v3.1-est fogtam ki, ez új, esetleg régebbi variáns?

Egyenlőre ennyi lenne! :))

[ Szerkesztve ]

(#24134) Doky586 válasza PrinceHerceg (#24133) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

128 / 1.024^3 = 119 ...

(#24135) Bodor válasza Doky586 (#24129) üzenetére


Bodor
veterán

Ezek szerint rosszul értelmezem amit a cikk írója írt.

(#24131) semetka: Én még nem tapasztaltam az előnyét, ezért maradt az MBR.

(#24133) PrinceHerceg:

3. Továbbá a +2év gari pontosan hogy érvényesül majd a gyártó részéről? LINK

4. v3.1-est fogtam ki

?? Mi a v3.1-es

SSDOK képet mellékelj ha újra kérdezel.

(#24136) PrinceHerceg válasza Bodor (#24135) üzenetére


PrinceHerceg
őstag

Wari = perfekt! :)

A v3.1 pedig a verziójára utal, ezért is kérdeztem meg, hogy van-e esetleg ismert széria betegség, vagy hasonlók, mint a többi elektronikai termék esetében szokás! :D

[ Szerkesztve ]

(#24137) dugo_ válasza semetka (#24131) üzenetére


dugo_
veterán

Ha GPT-t akarsz, akkor telepítés alatt parancssorból nyitsz egy diskpart ablakot, aztán átkonvertálod benne simán pár sornyi pötyögéssel.

(#24138) skyli válasza movax (#24132) üzenetére


skyli
senior tag

Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Energiagazdálkodási lehetőségek\Rendszerbeállítások

[ Szerkesztve ]

(#24139) movax válasza skyli (#24138) üzenetére


movax
őstag

Kösz. Win7-ben nincs ilyesmi.

(#24140) #38742016


#38742016
törölt tag

Sziasztok.

Van egy hackintosh (Apple OS X Windows-os gépen), gyors, a SMART értékeket mutatja a program, elvileg a TRIM is be van kapcsolva, de... Honnan tudom, hogy ez igaz? Van OS X-re valami TRIM teszt? Az értékek jók?

[ Szerkesztve ]

(#24141) Ra's al Ghul


Ra's al Ghul
senior tag

Sziasztok!

Egy 840 EVO SSD-n érdemes bekapcsolni Over Provisioning -ot Samsung Magician -ban Windows 10 alatt?

Theatricality and deception are powerful agents to the uninitiated.

(#24142) varmi2 válasza Ra's al Ghul (#24141) üzenetére


varmi2
nagyúr

Nem. Sőt, inákbb le kell törölni a progit. Nem javító vele semmit,de károkat okozhatsz windowsba.

[ Szerkesztve ]

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#24143) Ra's al Ghul válasza varmi2 (#24142) üzenetére


Ra's al Ghul
senior tag

Értem, köszi a gyors választ.
Most azt nem tudom, hogy lefutott-e egy Advanced Performance Optimization ami elvileg régebbi Windowsokhoz lett kitalálva. Ez mennyire lehet a későbbiekben gond?

Theatricality and deception are powerful agents to the uninitiated.

(#24144) Ra's al Ghul válasza Ra's al Ghul (#24143) üzenetére


Ra's al Ghul
senior tag

Még annyi, hogy csináltam egy gyors tesztet.
Mi a vélemény? Elfogadható a sebesség vagy nagyon elrontottam?

Theatricality and deception are powerful agents to the uninitiated.

(#24145) varmi2 válasza Ra's al Ghul (#24144) üzenetére


varmi2
nagyúr

A sebességgel nincs gond. Tegyél be egy ssdok képet, és ha azon is minden rendben lesz, akor nincs gond.

[ Szerkesztve ]

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#24146) Ra's al Ghul válasza varmi2 (#24145) üzenetére


Ra's al Ghul
senior tag

Itt is lenne a report:

Theatricality and deception are powerful agents to the uninitiated.

(#24148) Temalord


Temalord
csendes újonc

Sziasztok valaki tudna segíteni ilyen megoldásban https://www.youtube.com/watch?v=hCutw_LneH0 sdd-n bármelyik mükszik ez a megoldás hogy a hdd felgyorsítom vele?

(#24149) AeSDé Team


AeSDé Team
őstag

Sziasztok!
Egy mai modern SSD nagyjából mennyivel eszik kevesebb energiát egy átlagos laptop HDD-nél? Növelheti egy laptop akkuidejét néhány perccel ha átlagosan nagyon alacsony a terhelés, vagy nem lesz különbség?

(#24150) semetka


semetka
őstag

[link]
Kingston HyperX 3k, immáron az új gépben, végre sata 3-on, 2,5 évesen :)

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.