Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-13 08:31:56

LOGOUT.hu

A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30551) Grodd válasza bteebi (#30549) üzenetére


Grodd
tag

"Tudtommal ez a trükközés Excel 2007-től már nem működik."

Rosszul tudod. Éppenhogy azóta működik :) Előtte nem kellett zip-pé sem átnevezni és kicsomagolni a hexaeditoros módszerhez. (De vannak sokkal egyszerűbb megoldások is a hexázásnál)

(#30552) Grodd válasza bteebi (#30549) üzenetére


Grodd
tag

Azt elfelejtettem írni, de gondolom egyértelmü: az általad javasolt "very hidden" munkalap védelem is ugyanilyen egyszerüen eltávolítható a fenti módszerekkel.

(#30553) Grodd válasza Fferi50 (#30534) üzenetére


Grodd
tag

Ez a megoldás csak akkor müködöképes, ha 1:1 adatkapcsolat van a két tábla között. Ha nem, akkor excel 2016-ban csak ôssze kell merge-elni a két táblát. ( egy-két egérklikk). Ha korábbi excel, akkor powerquery kell hozzá, vagy MS query (utóbbi nem olyan szép megoldás, de alapból benne van a régebbi excelekben is)

Helyesbítek: elolvasva alaposabban a feladatot: a vlookup semmiképp sem járható út, csak a powerquery (vagy excel 2016 get&transform) vagy ms query.

[ Szerkesztve ]

(#30554) Grodd válasza lappy (#30541) üzenetére


Grodd
tag

Na ez szemléletes példa arra, hogy mire nem jó az excel. Csak nézd meg a CPU és RAM használatot.
Ez nem több öncélú szórakozásnál. (Egy excel gurut különben ez kb annyira érdekelhet, mint egy programozót az ascii art :) )

(#30555) Delila_1 válasza Grodd (#30554) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Ezen a fórumon nem szokás fikázni egymást. Kérlek, vedd ezt figyelembe a további hozzászólásaidnál.
Köszönöm.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30556) hallgat


hallgat
csendes tag

Sziasztok!

A következő problémával küzdök és kérek segítséget, ha valaki már találkozott vele:
MS Query használatával adatokat húzok be egy Excel munkafüzet lapra, ODBC kapcsolaton keresztül elért MS SQL szerver adatbázis táblákból.

Mivel egy-egy lekérdezés nagyon sok sort tud visszaadni, szűkítenem szükséges.
Erre MS Query-nek van is megoldása, paraméter mezőben megadható fix érték, értékek, vagy kiadhatok cellára mutató hivatkozást, amit WHERE feltételként kezel a lekérdezés során.
Ez idáig OK, rendszeresen használom gond nélkül.

Most olyan WHERE feltételt kellene megadnom, ami tetszőleges számú adatot tartalmaz egy cellában, azaz -- WHERE "mező" IN (paraméter1,paraméter2,paraméter_n) --. Jelen esetben termékek adatait kérdezem le, a cikkszámok a szűkítési lehetőség, így a cella egymástól vesszővel, vagy ponttal, vagy akármivel elválasztott cikkszám felsorolást tartalmaz.
Mivel makróval fűzöm össze a cellába a szükséges cikkszámokat, meg tudom szabni előre, hogy mi legyen az elválasztó karakter, ez nem gond.

Az MS Query grafikus felületén a paraméter mezőknél választható az a lehetőség, hogy "eleme".
Ebben az esetben a paraméter meghatározás így nézhet ki: --eleme (123456;543210;456789)-- Pontosvesszővel tagolt felsorolás. De ez csak akkor működik, ha fixen begépelem előre a cikkszámokat, vagy kiválasztom a felajánlott listából a query-n belül a saját eszközével.

Az "eleme" paraméter tartalmazhat bármennyi értéket, akár ha WHERE lenne ott. Igazából az SQL kódot megnézve az is van, csakhogy az --WHERE "táblanév.mezőnév" IN(?)-- formával, azaz a kérdőjel jelzi, hogy adatot kell bekérnie. A kérdőjelet nem lehet megváltoztatni. Bármi más karakter kerül a kérdőjel helyére, nem fut le a lekérdezés, szintaktikai hibára hivatkozva.

Ha szeretném azt elérni, hogy a paraméter a későbbiekben egy cellaértékre hivatkozzon, vagy dobjon fel párbeszéd ablakot, azt a [ ] jelekkel tehetem. Ez esetben nem kell értéket előre megadnom, a lekérdezés futásakor kéri be, és ekkor alkalmazza a kérdőjeles megoldást is.
Ez esetben ez látszik a grafikus lekérdező felületen --eleme ([szabad_szöveg])--. A szabad szöveg bármivel helyettesíthető, vagy akár üresen is hagyható, csak a párbeszédablakban megjelenő szövegre van hatással, mondhatjuk, hogy a paraméter neve, de csak az emberi szem számára.

Innen azonban nem tudok tovább haladni. :((

Ha az "eleme" paramétert választom, nem tudom elérni, hogy a beadott értékeket elfogadja, bármivel is választom el őket az Excel cellában. Idáig el sem kell menni, kézzel is futtatható, még az MS Query felületén, ahol ilyenkor egy párbeszéd ablakban kéri be a paramétert. Ha több számot próbálok beadni, mindegy mivel elválasztva, érvénytelen értékre hivatkozva nem fut le a lekérdezés.

Esetleg valaki, aki használja az MS Query-t, találkozott már hasonló problémával? Azaz miként tudok több számot paraméterként megadni a futtatandó lekérdezés számára?

Előre is köszönöm!!!!

[ Szerkesztve ]

Office 2010 Attól, hogy a verebek alakzatba állnak, az még nem SAS!

(#30557) Grodd válasza Delila_1 (#30555) üzenetére


Grodd
tag

Hát akkor, lehet, hogy nem egy fórumot olvasunk, de én ennél elég sok fikázást látok más topicokban ugyanezen a fórumot. Ez szerintem nem volt fikázás, csak vélemény nyilvánítás. Amivel lehet persze vitatkozni.

(#30558) Grodd válasza hallgat (#30556) üzenetére


Grodd
tag

Igen, sajnos nagyon ismerös a probléma. Rengeteget szenvedt vele, mire rájöttem, hogy sajnos ez nem oldható meg MS queryben, mert nem lehet sehogy sem tömböt átadni paraméterként. Hidd el, tényleg nem lehet, rengeteg idöt elcsesztem vele, de nincs megoldás. Excel 2016 get&transform vagy korábbi excelben powerquery az egyetlen megoldás erre, ha érdekel, megírom.

(#30559) Grodd válasza Grodd (#30558) üzenetére


Grodd
tag

Helyesbítek: nem tömböt nem lehet átadni, hanem egy cellatartomány értékei által alkotott tömböt.
Sajnos ez komoly hiányossága az MS querynek, és nem lesz már megoldva soha, mivel a 2016 get&transform ot és a PowerQuery-t nyomatja a MS ezerrel, a MS queryt kispadra küldték.

(#30560) hallgat válasza Grodd (#30558) üzenetére


hallgat
csendes tag

Szia!

Köszönöm!
Ez is segít, mert nem töltök vele feleslegesen sok időt. :R

Vállalati környezetben nem nagyon fog menni kiegészítők telepítése.
A powerpivot nevű kiegészítést már én is kiszemeltem magamnak, most hízelgek, hogy tegyék fel. Nem elég ha nekem, mert a megírt programokat nagyrészt nem én használom.

Ez esetben azonban más megoldáson töröm a fejem. Ha Excelből be tudnék makróval tölteni adatot egy már létező SQL táblába...
Ez esetben az adatbázisban készítenék egy táblát a cikkszámoknak. Ez a tábla már behúzható MS Query alatt is, a kapcsolat típusával pedig szabályozható, hogy csak a táblában szereplő cikkszámok kerüljenek bele a lekérdezés eredményei közé.

Ez esetben a makrónak azt kellene tudnia, hogy egy munkafüzet adott oszlopának értékeivel feltöltsön ODBC kapcsolaton keresztül egy létező MS SQL táblát úgy, hogy előtte törli annak tartalmát.

Hát akkor most errefelé kutakodok.

Még egyszer köszi!

[ Szerkesztve ]

Office 2010 Attól, hogy a verebek alakzatba állnak, az még nem SAS!

(#30561) Type-R


Type-R
őstag

Egy kis segítséget szeretnék kérni Excel ügyben.

1.
Az excel munkafájlomban az első oldalon található egy összesítő tábla, megnevezésekkel, árakkal.
A többi lapon (kb 100db) található végösszegeket szeretném vissza varázsolni az első lapra, fkeres, meg vkeres függvények segítségével.
Ez eddig meg is van.
A gondom, hogy az első lapon így létrejön nekem száz oszlop, és mindegyiknél külön meg kell adom a képletben a lapszámot.
Képlet:
=HAHIBA(VKERES($E4;'Blatt 1'!$B$5:$K$36;32;0);"0")

A képletben szereplő lap Blatt x-et lehet valahogy léptetni?
Magyarul, ahogy húzom a képletet balról jobbra, úgy az X mindig egyel nagyobb legyen?

Remélem érthetően tettem fel a kérdést? :DDD

Különböző munkáknál mindig ugyan ezzel kell szöszölnöm.

2.

Létrehoztam egy űrlapot, amiben vannak függvények, ez megsegíti az embereink munkáját, viszont a sok másolással, meg törlésekkel a szegélyeket mindig szétcseszik. :W
Meg lehet azt valahogy csinálni, hogy a lapot fixáljuk (szegélyeket), hogy mindig ugyan úgy nézzen ki?

3.
Azt hogy lehetne megcsinálni, hogy ilyen kis lefele nyíl segítségével egy előre definiált adatbázisból, mindig ki tudják választani a számukra szükséges adatot? (pl egy előre definiált anyag lista)

Köszönöm előre is a segítséget.

(#30562) #26467072


#26467072
törölt tag

Kedves Mindenki, bízok benne a problémámra tudtok némi ötlettel/megoldással szolgálni.
Javarészt szöveggel dolgozok, egy chat log-ot szeretnék átalakítani grafikonná melyik nap mennyi sor üzenet ment oda-vissza az év napjain.
Szóval semmi közös nincs a szövegben (szia és hasonló kifejezéseken kívül), a legváltozatosabb számú sor üzenet ment át a másik félhez míg válasz nem érkezett, stb.

Egyetlen oszlop van (még). Kérlek tekintsétek meg a mellékelt képet.
Gondoltam rá, hogy valamelyik függvénnyel 1 vagy 0-t rendelek egy szomszédos oszlopba hogy szöveg vagy dátum-e (szám), ezt így kezdésnek, de aztán....?
Viszont kérlek benneteket segítsetek megtalálni a megoldást, mi segíthetne, hogy az excel összeszámolja a szöveges sorokat míg másik dátumot nem "észlel"?

Előre is köszönöm. :R

Elsőre kifogott rajtam a fórum, azt hittem mutatni fogja a képemet.

[ Szerkesztve ]

(#30563) sonkauram


sonkauram
csendes tag

Üdvözletem!

Nem szeretnék belemélyedni az excel makrókba mivel egyetlen feladatot kell hogy végezzen, (bár baromi hasznos lenne) egy gyors kérdésem lenne.

M. Office 2007 Enterpirse-om van. És egy olyan makró kódot szeretnék kérni (A-Z-ig amit crtl+c crtl+v-vel bemásolok és működik) ami egy kis ablakban kiírja azt a cellát amiben épp a kurzorom tartózkodik.
Tehát ha A84-ben vagyok és megnyomom az Alt+F8-at akkor kidobja egy kis ablak, hogy A84 elég ennyi nem kell semmi más szöveg.

Lehet érthetetlen hogy mire jó ez nekem egy sufni tuning autoit scripthez kellene.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget. :DD :R

(#30564) Grodd válasza sonkauram (#30563) üzenetére


Grodd
tag

Sub sonkauram()
MsgBox ActiveCell.Address
End Sub

(#30565) Grodd válasza #26467072 (#30562) üzenetére


Grodd
tag

Excel 2016-ban ez sokkal egyszerűbb get&transform-mal, mint függvényekkel:

olvasd be a táblát, dobd el az üres sorokat, alakítsd dátummá, másold az oszlopot, a hibákat az új oszlopban cseréld null-ra, fill-up old (ha jól értelmezem, a dátum az üzenetek után jön, ha előttük, akkor nem fill-up, hanem fill-down), szűrd le az eredeti oszlopot az errorokra, és nyomj egy group by-t az új oszlopra. A lekérdezés mindig az üzenetek számát fogja mutatni dátumonként. (csak rá kell refreshelned)

Feltöltöttem ide (Ha 2016-nál korábbi az excel, akkor kell hozzá PowerQuery bővítmény):

HerrVajk

(Meg lehet csinálni függvényekkel vagy és/vagy pivottal is de így esokkal logikusabb, átláthatóbb, felhasználóbarátabb és egyszerűbb. )

(#30566) Grodd válasza Type-R (#30561) üzenetére


Grodd
tag

1. =HAHIBA(VKERES($E4;INDIREKT("'Blatt "&OSZLOP()&"'!$B$5:$K$36");32;0);"0")

Amennyiben az első oszlopban szerepelt az eredeti képleted. Ha nem, akkor annyit adj hozzá az OSZLOP()-hoz, amennyi szükséges.

De megjegyzem, ilyesmit sokkal egyszerűbb, szebb és rugalmasabb lenne Excel 2016 Get&Transform -al (vagy powerqueryvel) csinálni

2. Védd le a munkalapot

3. Ha adatbázisból akarod, akkor Microsoft query-vel vagy PowerQuery-vel tudod megoldani. Ha egy excel listából akarod (szerintem erre gondoltál) akkor validációval (Adatérvényesítés) : Listából

(#30567) Delila_1 válasza #26467072 (#30562) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

A szövegnek és a dátumnak azonos sorban kell lennie. Ha 1 dátumhoz több szöveg (üzenet) is tartozik, mindegyik szöveg mellett legyen ott a dátum. Nem szükséges, hogy a dátumok valamilyen sorrendben legyenek. A táblázatodnak legyen címsora.

Innen már csak egy kimutatást kell összehoznod pár kattintással, amit a legrégebbi Excel verziók is tudnak. A sorcímkékhez teszed a dátumot, az értékekhez a szöveget.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30568) Grodd válasza hallgat (#30560) üzenetére


Grodd
tag

Hát azért az olyan sztenderd Microsoft-os excel kiegészítőket, mint PowerQuery, PowerPivot általában vállalati környezetben is engedélyezni szokták, sőt, szerencsére ma már ezek alapból telepítve vannak a vállalati gépeken jobb helyeken (ahol még nem migráltak Office 365-re, vagy Office 2016-ra, mert azokba már alapból be van integrálni, nem kell semmit telepíteni)

Ha a PowerPivotot kiszemelted agadnak, és hízelegsz az érdekében, akkor már tetesd már fel egyúttal a PowerQuery-t is. Amit PPivotban meg lehet oldani, azt PQuery-ben is, csak sokkal szebben, gyorsabban, és egyszerűbben :) Nomeg a PPivotot még 2013-ben és 2016-ban is külön kell telepíteni (igaz, Pro Plus csomagban benne van, de akkor is külön kell telepíteni a kiegészítőt) Sőt, 2013-tól PPivot csak Pro Plushoz érhető el, annál kisebb SKU-khoz még ingyenes letöltés formájában sem érhető el (csak Office 2010-hez)
a PowerQuery viszont már be van teljesen integrálva a mai excelbe (az összesbe, nem csak Pro-ba). Persze nagyvállalati környezetben előfordulhatnak bizonyos extrém esetek, amit PowerPivotban egyszerűbb megoldani, mint PQueryben, de az ritka, mint a fehér holló :)

Ha makró is járható út , (azt hittem anélkül akarod/kell megoldani) akkor van más módja szerintem akár annak is, hogy beolvasd a range-ből egy tömbbe az adatokat, és ezt a tömböt kiírd egy sztringbe, amit aztán átadhatsz paraméterként a MS querynek.

Ha mégsem, akkor magát az SQL query-t magát szerkesztheted. Nem kell feltétlenül feltölteni a táblát az SQL serverre. Itt nézelődhetsz:

http://stackoverflow.com/questions/27385245/using-excel-vba-to-run-sql-query

(#30569) Grodd válasza Delila_1 (#30567) üzenetére


Grodd
tag

Hát ha ilyen szép strukturált lenne az adatforrás, az tényleg ideális helyzet lenne ehhez a kétklikkes kis pivothoz de sajnos a chat-logok ritkán néznek ki ilyen szépen, ahogy az eredeti kérdésben szereplő kép is mutatja :)

Megolható persze pivottal az eredeti feladat is, (PQuery vagy Excel 2016 nélkül) , csak be kell hozzá vetni egy kis agyrém függvényezést is és egy segédoszlopot ;)

(#30570) Grodd válasza Grodd (#30565) üzenetére


Grodd
tag

Azt elfelejtettem írni:

Gondolom ezt a chatlogot egy külső szöveges file-ból copy paste-eled be excelbe.

Ezt a lépést is megspórolhatod, ha nem táblából olvasod be az adatot, hanem a külső adatforrásból. És így ahogy frissül az adatforrás, úgy frissül a lekérdezésed is. Így elég az excelbe csak egy (a lekérdezést tartalmazó) munkalap,

(#30571) Delila_1 válasza Grodd (#30569) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Nyitnod kellene egy új topicot PowerPivot, a PQuery, PView, PMap címmel. Bele vehetnéd az SQL, ODBC kezelését. Ezekhez – jobbára – új telepítések szükségesek, nem tartoznak szorosan az Excel topic témaköréhez. Szerencséd van, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol ezek a rendelkezésedre állnak.

A jó eredmények eléréséhez a legfontosabb dolog, hogy értelemszerűen, feldolgozhatóan vigyük be az adatokat.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30572) Grodd válasza Delila_1 (#30571) üzenetére


Grodd
tag

OK, igazad van, köszi az ötletet, nyitok valami ilyesmit, ahogy látom, ilyen még nincs. Csak még a címen tűnődök. Bár vizualizációhoz (PView-hoz, PMap-hez ) nem nagyon értek (sima diagrammokhoz se nagyon), de biztos lesz aki kisegít.

Azzal viszont vitatkoznék, hogy nem tartozik szorosan az excel témakörbe. Korábban valóban nem tartozott, de a 2016-os verziótól már más a helyzet. Persze kell még egy kis idő, amire a vállalatok többsége átáll rá. Ahhoz is kell idő, (és oktatás) amire a felhasználók godolkodása átáll az új paradigmára.

SQL-t viszont hiszem, hogy feltétlenül bele kéne kavarni ebbe az új topicba, mert az Excel 2016-nak pont az a lényege, hogy az egyszerű felhasználó is, összedobhasson bármilyen egyszerű vagy komplexebb lekérdezést bármilyen (akár sok különböző) adatforrások kombinálásával, (legyenek azok bármilyen formátumban, struktúrában) mindenféle különösebb informatikai képesítés, SQL vagy ODBC ismeret nélkül. Pont az a lényeg, hogy egyáltatlán ne kelljen SQL-ül tudnia a júzernek.

Nem véletlenül hivják Self Service (önkiszolgáló) BI-nek ezeket a megoldásokat. És végre valahára az excelbe is beintegrált egy ilyet. Most már bizony az excel topic témakörébe tatozik szorosan.

Korábban volt ugye a MS query, az is be van integrálva az excel-be, de azt még nem nevezném SSBI megoldásnak, mert azzal csak nagyon szimpla query-ket tudott egyszerű felhasználni összedobni (és még azt sem túl felhasználóbarát módon), komolyabb dolgok eléréséhez bizony bele kellett nyúlni az SQL kódba, ami nem várható el a felhasználóktól.

Még a PowerPivotot sem nevezném SSBI-nek, azzal is csak primitív, több táblából dolgozó pivotokat tudott egyszerű felhasználó összedobni, komolyabb dolgokhoz a DAX kódban kellett matatni, nem túl felhasználóbarát módon. Az első igazi SSBI a Microsofttól a PQuery (Excel 2016 Get&Transform)

Egyébként nem kell, hogy SQL server legyen az adatforrás, bár nagyvállalatoknál jellemzően az, de nyugodtan lehet akár az excelben tárolt adattáblából kiindulni, szövegfileból, xml-ből, access adatbázisból, weblapról, webes OData feed-ből, Acive Directory-ból, exchane serverről, azure-ból, vagy akár social network szolgáltatásból (Facebook és társai) adatot behúzni.

Szóval mi legyen a cím szerinted ? Excel 2016 topic? Azzal az a baj, hogy ezek az új funkciók 2010-re, 2013-ra is elérhetőek (igaz, azokhoz külön kell telepíteni a bővítményt) . Vagy Excel Next-Gen features topic ? Azt meg nem mindenki értené meg....

(#30573) bteebi


bteebi
veterán

Sziasztok!

Egy munkalap A oszlopában, A1-től kezdődően vannak értékek, ezeket kellene bemásolni 10×8-as (tehát 10 soros, 8 oszlopos) táblázatokba, amik ráadásul egyesített cellákat tartalmaznak, valahogy így:

Tehát az A1 értéke a C4-es cellába kerülne, az A10 a Q4-be, a C6-ba az A11, stb. Ha 80-nál több elem van az A oszlopban, akkor a következő elem már új 10×8-as táblába kerülne. Hogy lehetne ezt egyszerűen megcsinálni? Nagyon bonyolultan minden bizonnyal meg tudnám oldani :B, de nem az lenne a célom, hanem a logikus megoldás, úgyhogy várom a javaslataitokat! :R

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#30574) sonkauram válasza Grodd (#30564) üzenetére


sonkauram
csendes tag

Köszönöm, a gyors pontos választ Grodd :)) Sok fejtörést úsztam meg.

(#30575) huliganboy


huliganboy
addikt

Sziasztok!

Az alábbi problémával küzdök!

Excelben kapok hetente-kéthetente egy kb. 40 oszlopos és állandóan változó de 1000-12000 sor közötti táblázatot adatokkal, fejléccel. A fejlécek minden esetben egyeznek.

Ha az egyik táblázatban elkezdek dolgozni akkor, mikor megkapom a másikat mindig hatalmas munka azt úgy összefésülni, hogy az addigi formázások, megjegyzések is megmaradjanak... A problémát fokozza, hogy az adott listákban adott adatok többször is előfordúlnak...

Ti, hogy "egyesítenétek" ezen táblákat, hétről hétre, hogy az addigi munkátok ne menjen kárba?

Köszönöm! :R

(#30576) Sesy


Sesy
aktív tag

sziasztok

előre szólok, hogy "vannak hiányosságaim" az excel használatában, így lehet, hogy a kérdésem megoldása pofon egyszerű :D

azt szeretném megoldani, hogy az ajtók jele csak akkor jelenjen meg egy legördülő menüben, ha az A oszlop aktuális sora tartalmaz értéket.

vagyis az ábrán az 5. sorban ne szerepeljen semmi...

azt megoldottam, hogy az A oszlopban az 5-7 sorban csak akkor jelenik meg érték, ha az ajtók számát változtatom.

egyszerűbben: a HA függvénybe beágyazható-e az, hogyha teljesül a feltétel, akkor az adott pozícióban legyen egy legördülő menü, ha nem teljesül, akkor pedig maradjon üresen.

előre is köszönöm a segítséget

üdv:
g.

[ Szerkesztve ]

Born stupid... Try again!

(#30577) Delila_1 válasza bteebi (#30573) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30578) Delila_1 válasza Grodd (#30572) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Találtam ilyen hosszú címet a topicok között: "Az Intel nyílt forrásúvá tette a Stephen Hawkingot segítő szoftvert", 67 karakter. A segédprogramok felsorolása, PQuery, PPrivot, PView, PMaps, ODBC, SQL alkalmazása csak 52. :)

Egyébként létezik SQL topic.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30579) Delila_1 válasza Sesy (#30576) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

A laphoz kell rendelned a makrót, aminek a módját megtalálod a téma összefoglalóban..

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$B$9" Then
Application.EnableEvents = False
Range("B" & Target + 2).Validation.Add Type:=xlValidateList, _
AlertStyle:=xlValidAlertStop, _
Operator:=xlBetween, Formula1:="=Jel" '*******************
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub

Jel-nek neveztem el a területet, ahonnan az érvényesítés az adatokat veszi. Az erre hivatkozó sor végére tettem egy halom csillagot, azt írd át a saját elnevezésedre.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30580) Delila_1 válasza huliganboy (#30575) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Van egy gyűjtő lapod, aminek a végére mindig bemásolod az újonnan kapott adatokat (fejléc nélkül)?

Teljes sorok egyeznek meg, vagy csak 1-1 adat az egyes sorokban?

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30581) huliganboy válasza Delila_1 (#30580) üzenetére


huliganboy
addikt

Szia!

Egyelőre nincs gyűjtőlapom, próbálom "kereséssel" megoldani a dolgokat, de akár arra is vevő lennék.

A sorok adatai mindig megegyeznek tudtommal.
A B valamint C oszlop tartalmaz egyedi azonosítót ha segít!!

(#30582) Delila_1 válasza huliganboy (#30581) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Fel kellene tenned elérhető helyre 2-3 összefésülendő lapot néhány adattal. Természetesen a nem publikus adatok helyett írj mást, de az egyes cellák jellemzői (szöveg, dátum, hivatkozás, képlet) egyezzenek meg a valós lapokéval.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30583) Sesy válasza Delila_1 (#30579) üzenetére


Sesy
aktív tag

köszönöm
be másoltam

"Jel-nek neveztem el a területet, ahonnan az érvényesítés az adatokat veszi."
ezt ugyan nem igazán értem, de ha jól gondolom, akkor ide kellene írnom az a területet, ahol az ajtók jelét határozom meg, mondjuk A22:A27 :F

ezt meg tettem, de nem történik semmi :(

Born stupid... Try again!

(#30584) huliganboy válasza Delila_1 (#30582) üzenetére


huliganboy
addikt

Rendben! Köszönöm, ma vagy holnap megpróbálom felrakni!!

:R :R

(#30585) Delila_1 válasza Sesy (#30583) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Kijelölöd az A22:A27 területet, majd a szerkesztőléc bal oldalán lévő név mezőbe (ahol azt látod, hogy A22), beírod a Jel szót, majd Enter.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30586) Delila_1 válasza Sesy (#30583) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Füzet, amibe bevittem a makrót.

Most a B9-ben nincs szám. Ha beírsz egy 1-est, a B3-ban lesz az érvényesítés, 2 beírásakor a B4-ben is, és így tovább.

Az A22:A27 területnek megadtad a Jel nevet, de csak 3 adatot írtam bele.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30587) Sesy válasza Delila_1 (#30586) üzenetére


Sesy
aktív tag

köszönöm, meg néztem

lehet, hogy nem voltam teljesen világos, amikor kérdeztem :D
vagy nem tudom használni amit küldtél :D

szóval:
az lenne a feladat, hogy ha az ajtók száma 1, akkor csak 3-as sorban van adat, és csak ott jelenik meg a lel oszlopban, illetve a darabszám oszlopban a legördülő menü.

ha az ajtók száma 2, akkor a 3-4 sorokban és így tovább...

viszont ha váltok, és csak 1 db ajtó lesz akkor megint csak a 3-as sorban legyen adat

az egész egy épület helyiségkönyve lenne, egy csomó információval, többek között az ajtókról/ablakokról
tehát van olyan helyiség, ahol csak 1 db ajtó van, de van olyan ahol mondjuk 4 db

és ha megoldható, akkor azt szeretném, hogy ahol csak 1 db van (mert ezt adom meg) akkor utána ne is tudjak véletlenül sem több információt bevinni...

Born stupid... Try again!

(#30588) #26467072 válasza Grodd (#30565) üzenetére


#26467072
törölt tag

Teszek is egy próbát, köszönöm a gyors válaszodat. :R

(#30589) #26467072 válasza Delila_1 (#30567) üzenetére


#26467072
törölt tag

Köszönöm :)

(#30590) bteebi válasza Delila_1 (#30577) üzenetére


bteebi
veterán

Az ötleted alapján megoldottam, köszönöm! :)

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#30591) tgumis


tgumis
tag

Sziasztok!
Hogyan tudom azt megoldani,hogy ha megnyitok egy munkafüzetet akkor egyes munkalapok D oszlopán automatikusan szűrjön a nullánál nagyobb értékek jelenjenek meg csak.Amikor viszont bezárom a táblázatot akkor ismét jelenjen meg az összes sor. Természetesen menet közben akinek kell tudja megnézni a nullás sorokat is.
Előre is köszi a választ.
Alapesetben makróval és szűrővel meg tom oldani de olyanok használják akik csak nézhetik és nem vágják az excelt alap szinten sem.

(#30592) szatocs1981 válasza tgumis (#30591) üzenetére


szatocs1981
aktív tag

Ha jól értelmezem a feladatot, akkor a következöt csinálnám:

Application.UserName paranccsal le tudod kérdezni, az aktuálisan bejelentkezett felhasználót.
Ha ez megegyezik a te neveddel/felhasználói fiókoddal, akkor lefut a makró (kiszüri a nullát), ellenkezö esetben pedig makró nélkül megy tovább az egész.

(#30593) Grodd válasza szatocs1981 (#30592) üzenetére


Grodd
tag

Environ("Username") lesz az ;)
Az Application.Username az excelbe beállított felhasználónév (/ tools/options-ben) Ami ugye bármi lehet ;)

(#30594) mindanee válasza Grodd (#30550) üzenetére


mindanee
tag

Valahogy nem tudok megbékélni azzal a gondolattal, hogy a Microsoft nem gondol arra, hogy egy excelben többféle adat lehet a hozzáférhetőség szempontjából. (Tehát van ami bárki számára elérhető, és lehet benne olyan, ami pl csak az adott cég pénzügy részlege számára elérhető.).

Szóval ha nem a lapvédelem, akkor mi a megoldás az én problémámra? :)

(#30595) DeFranco


DeFranco
nagyúr

sziasztok!

szívok a hét.napja függvénnyel. a képlet ez:

B2 cellában: =HÉT.NAPJA(A2;2)

A2=2015.09.01.

ez a nap keddre esett, a B2-ben meg is jelenik az érték, hogy "2", viszont ha ezt vagy SZÖVEG függvénnyel a hét betűvel kiírt napjává alakítom, vagy nnnn egyéni cellaformátumot adok neki (ami azonos eredményt ad), akkor ott nem keddet, hanem hétfőt ír ki, gondolom azért, mert a default 1=vasárnap... ...7=szombat rendszerben gondolkodik.

hogyan lehet ezt elegánsan megoldani valami favágó segédfüggvény (pl. VÁLASZT) beiktatása nélkül, hogy helyre (keddre) kerüljön?

(#30596) Delila_1 válasza DeFranco (#30595) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

B2 -> =A2, cellaformátum nnnn

Herr Vajk, bteebi: szívesen.

[ Szerkesztve ]

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30597) DeFranco válasza Delila_1 (#30596) üzenetére


DeFranco
nagyúr

hú, ez nagyon jó, de szükségem lenne az értékre B2-ben, tehát az lenne az optimális, ha 2-t adna "eredményül" és "keddet" mutatna.

így tudnám pl. kimutatásban vagy szűrőben leválogatni pl. a hétfői napokat.

ha már itt tartunk: azt tudod, vagy tudja valaki, hogy a HÉT.SZÁMA függvényben a kétszámjegyű vissza_típus-ok mit jelentenek?

[ Szerkesztve ]

(#30598) Delila_1 válasza DeFranco (#30597) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

A súgóból:

A kép fölött találod az 1. és 2. forma meghatározását, elég idétlen fogalmazásban. Azt jelenti, hogy ha egy év első napja <csütörtök, ez a hét az első az évben, vagyis a hét száma 1.
Ha viszont >= csütörtök, akkor 53 lesz a függvény értéke. Ebből az következik, hogy érdemes a 21-et megadni utolsó paraméterként.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30599) Delila_1 válasza Sesy (#30587) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Ha a B3:F7 tartományba képletekkel írod be az értékeket, akkor egy Ha függvénybe kell beágyaznod ezeket.

A 3. sorban: =HA(B9=1;eredeti_képlet; "")
A 4. sorban: =HA(B9=2;eredeti_képlet; "")

[ Szerkesztve ]

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#30600) Melack


Melack
veterán

Shared Excel sheet esetén megoldható, hogy egy felhasználó csak read-only jogot kapjon hozzá?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.