- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os Sata SSD teszt. (Blue)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #4643 üzenetére
nincs értelme több szakiránynak.
mivel akkor elvileg 2 diplomát kéne kapnod, ezért használod el az államilag finanszírozott (van még ilyen?) féléveket. ergo nem tudod elvégezni az MSct, csak ha fizetsz (1 félév 250 ezer..). és amúgy is baromság
szerintem bscs diplomával már tudsz tanítani. de pl hívd fel a TOt és megmondják..
vagy lesz lassan nyílt nap, gyere. -
nickwearby
tag
válasz
Matthewus #4580 üzenetére
szerintem itt:
http://info.etr.elte.hu/info/doc/TVSZ_IK.pdf -
proof88
addikt
válasz
Matthewus #4571 üzenetére
nem egyszerűbb a mélboxpontinfpontelteponthu ??? vagy ez nem ugyanaz?
-
nickwearby
tag
válasz
Matthewus #4549 üzenetére
Hegyvári a legjobb!!!!
Ha van még szabad hely nála,
feltétlenül hozzá menj!Annyira jól magyaráz, hogy csak az nem tanulja meg nála, aki
bele se néz.
A zh-k előtt tart konzultációt,
azt ki ne hagyd, mert NAGYON hasznosInteraktívak az órái (legalábbis az elején, amíg bőven van idő),
de nem idegesítő,
mert tényleg arra megy rá, hogy teljesen megértsd az anyagot. -
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3963 üzenetére
3x olvastam el a HSZed és -valszeg a szövegértelmezési problémáim miatt-, tényleg nem értem.
viszont marha kíváncsi vagyok (tényleg), szóval kifejtenéd, h
-miért kéne magát szégyellnie?
-azzal ugye tisztában vagy, h a múlthoz képest (3 év akár) harmad olyan könnyű lett az egyetem ? neeeem volt ilyen matalap meg mittomén, hanem 1. félév anal logika bevprog bevmat. akkor mihez kezdtél volna ? nagyon úgy értelmezem, h saját magaddal állsz ellentmondásban a hsz -eidben.komolyan kurvakíváncsi lettem, h Te az ELTE proginf -et hogy szeretnéd változtatni. komolyan, nagyon. kérlek írd le, hátha tanulhatunk belőle.
-
labqabi
csendes tag
válasz
Matthewus #3947 üzenetére
Sziasztok!
Már egy ideje passzívan olvasgatom a fórumot, de most már nem bírtam tovább magamban tartani a véleményemet.
Az első bejegyzéskor még azt hittem, h amiket írogatsz, azok csak ilyen fél-önostorózó, fél-szatirikus megjegyzések... de már látom, hogy _nem_
hmmm...
Kicsit valóban szomorú, ha tényleg úgy látod, hogy a progalap, matalap és társai túlzottan megterhelik a tisztelt kollégákat; meg, hogy nem gyakorlati tudást adnak; meg, hogy irreálisan magas a követelményszint (azért a tiszta levegőjű anal 8-10-ről meg a Gonda-féle bevmat 3-ról talán pár progmatos tudna mesélni
)
Én szégyellem magamat, de nem értem, h ezek után mik az elvárásaid a jelenlegi hazai felsőoktatással szemben! Komolyan nem! Örülnék, ha megírnád
-
Mawyx
őstag
válasz
Matthewus #3947 üzenetére
Azért valahogy csak egyetemista vagy még, tehát nem lehet olyan elkeserítő a helyzet, csak téged nagyon bánt, ami nem sikerül. Ne csak azokat emeld ki, fogadd el és menj el még egyszer, pótra, uvra stb-re.
Még 2004-ben írtam egy levelet egy fölsősnek, azt mondták tőle lehet infókat szerezni, bármi van, keressük. Sajnos az én levelemet már nemtalálom, de képzeld el a legnagyobb rinyát, amit életedben hallottál és szorozd be 10zel, na, azt zúdítottam ráHogy lehet ennyi órára figyelni, órarendet se tudok összeállítani, ennyi anyagot elolvasni se lehet, nemhogy megtanulni, nem hogy figyelni nem tudok órán, de símán lemásolni se tudom, amit felvéstek a táblára, stb stb.
Az ő válaszát bemásolom, hátha jóljön:
"Tárgy: Don't Panic!
Hali!Az egyetem valóban nem piskóta, de ha az ember ésszel és magabiztosságal
áll hozzá, könnyű felfalni! A tárgyak nem elvégezhetetlenek! Én úgy
gondolom, ha teszem azt, egy BTK-sát beültetnék egy tárgy előadására és
gykorlatára, kezébe nyomnék egy érthető jegyzetet, simán levizsgázna és
nem értetlenül biflázná be a dolgokat. Nem a levegőbe beszélek, ezt egyszer
eljátszootam egyik barátommal. Beültünk az egyik legvéresebb előadásra, és
a végén ő segített megérteni az anyagot!
Az eleje a legnehezebb, az elhatározás. Nem hazudok, az elején fogsz
néhány tárgyból bukni. De ez kell ahhoz hogy később ötösökkel távozz Alex
a hentes elől! AzELTE nem könnyű de ne add fel apró akadályok miatt!
Álltalában ott szúrják el a dolgokat az emberek, hogy rosszúl tanulnak.
Nekem 2 évembe került rájönnnöm az egyetemi tanulás ízére. Lásd kiskapuk
;o). Másik nem vagy egyedül, ezer és egy féle képpen tudsz segítségért
folyamodni.
Szóval, ne add fel, adj magadnak 1-2 félév eséjt, és meglátod hogy nem
lehetetlen. Sőt, egyre jobban fogod élvezni hidd el!
Én is átmentem ezen 2 évvel ezelőtt, és sokidőbbe telt míg
kilábaltam belőle. Most pedig már 2 kar egyetemi életére figyelek a
tanulás mellett, és idén elértem hogy 3-as volt a legrosszabb
vizsgajegyem.Tehát, összeszűkült szem, morcos tekintet, acél betétes bakkancs, és menj
tépdd le az arcukat!!! >Üdvözlettel: xy "
Szóval akkor összeszűkült szem, morcos tekintet, acél betétes bakkancs, és menj
tépdd le az arcukat!!! -
-
snow.man
tag
válasz
Matthewus #3937 üzenetére
Úgy látom, lassan egyedül maradsz a véleményeddel.
Az egyetemen tényleg nem fognak semmit alád tenni, senki nem fog könyörögni, hogy tanulj, mindenki magára van utalva. Az oktatók munkáját lehet szidni, de szerintem felesleges, sok tárgyat más sem tudna jobban megtartani. Aki már egyetemen oktat, az valószínűleg nem buta ember és a szakmájában otthon van. Persze az ismeretek átadásával és a tanítási hatékonysággal lehetnek gondok, de senki sem tökéletes. Ahogy én látom, a nagyon kevés és rövid órákon azért próbálja mindenki a maximumot hozni. Nem csoda, hogy csomó mindent nem értesz meg, hiszen mondjuk egy gyakon nagy a rohanás, nem is nagyon van idő ott megérteni, de egy jó jegyzet alapján otthon leülve ki lehet silabizálni. Nekem is nem egy olyan tárgyam volt, amiből egész féléven át egy kukkot sem értettem, mindig csak körmöltem a táblára felírtakat (némelyek táblára gyorsabban írnak, mint én papírra), órán figyelni sem tudtam, de zh-k előtt otthon mindig megértettem a nagyját.
Abban van némi igazság, hogy jóval kevesebb egyetem is elég lenne. Pont múltkor hallottam, hogy Angliában valami harmadennyi felsőoktatási intézmény van, mint nálunk, pedig jóval fontosabb és nagyobb ország. De gondolom ott az a teória, hogy kevesebb egyetem legyen, de azok nagyobb létszámmal. Náluk szinte minden egyetem elte méretű vagy még nagyobb. A vidéki kis főiskolákat nálunk is meg lehetne szüntetni, ott kb. semmit nem kell küzdeni egy diplomáért. Meg különben is, egy Szarvas vagy egy Békéscsaba méretű városba minek felsőoktatási intézmény? Ha már infó szakokról beszélünk, nemrég hallottam, hogy pl. a dunaújvárosi főiskolán az infó majdnem büfé szak. Vizsgaidőszakban alig van vizsgájuk, mert majdnem mindenből megajánlott jegyet kapnak, az anyag meg sem közelíti a nagy egyetemekét, stb. Tehát valóban lehetne tömbösíteni a felsőoktatást, csak ezzel meg az a baj, hogy a nagyobb városok (Bp, Debrecen, Szeged, Pécs) már lehet, hogy nem bírnának el még nagyobb egyetemet, még több hallgatót.
Ergo a megoldás valóban az is lehetne, hogy kevesebb embert vesznek fel. Nem is kell olyan régre visszatekintenünk (20-30 év), amikor ez még működött. Aki akkor bekerült a felsőoktatásba, az valószínűleg el is végezte az adott szakot. Ráadásul akkor valóban egy minőségi rendszer volt, a diploma értéke is nagyon jó volt, stb, stb, nem kell tovább ragozni. Ez a tömegesítés nekem sem túl szimpatikus, de mint előzőleg már írtam, valóban vannak hibái a hazai felsőoktatási rendszernek (melyiknek nincsenek?)...
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3942 üzenetére
hidd el, tényleg nem jól látod. ezt egy általam igen nagyra becsült leendő oktatód fejtette ki, addig én se így láttam:
egyetemre mindenki fel kell venni. egyrészt az egyetem érdeke pénz miatt (állambácsi), másrészt -ahogy pont Te említetted- nincs egységes oktatás középiskolákban. ergo lehet úgy elhasalsz matek emelted / akármin, ahogy kell, de egyetemen -ahol önállóan kell főként dolgozni- ott meg össze tudod magad szedni.
valamilyen szinten talán a kreditesdinek is ez a lényege.másik mondás, amiről Ti lemaradtatok, nincs már ilyen oktatótok: nem mindenkiből lesz programozó (nekem lesz papírom, mégse leszek sose az, már beletörődtem).
egyetemet is talán picit rosszul látod. itt nem fognak alád tolni az égvilágon semmit soha. amit tanulni kell zhra és főleg vizsgára, azt magadtól. lehetne diszkrét matekot tartani 3* ennyi órában, az se lenne elég. ergo vagy leülsz otthon és addig rágod, míg meg nem érted (/be nem magolod), vagy szimplán ennyi. és diszkrétet sehol nem tudod kikerülni, az mindenhol szórótárgy.
programozni itt _nem_ fognak megtanítani. nem és kész. ha programozni akarsz, át akarsz menni a beadandókon, akkor van n+1 doksi / segítség NETen, tessék használni. programozáshoz gyakorlás kell, arra ott nincs idő. oké lenne, de akkor a szint lenne a 0 -n. tényleg ezt szeretnéd ?
igen kevesebb egyetem kell, de nem vagyok benne biztos, h ezáltal minőségibb lenne a képzés. 1. évben talán, amikor tényleg nem lehet csinálni semmit gyakon, mert 90% úgyis megbukik félév végére, de aztán úgyis csak az marad bent, aki amúgy is maradt volna. szóval nem igazán látom mit is szeretnél belőle kihozni.
minőségibb oktatás (=keményebb?). akkor 600ból nem 40en diplomáznánk idén, hanem 10en ? csak nekem sántít ez a gondolat ?nem akarlak megbántani, -azért is van a végén- de:
- számalapon excel, word ?! nanehogymártitkárnőtképezzünk.
- matalaphoz is írtam egy szépet, de inkább azt nem hagyom bent. a lényeg, h matalapnak nem szabad gondot okoznia. -
skoda12
aktív tag
válasz
Matthewus #3940 üzenetére
Szerintem jogos, hogy nehezítik a progalap évfolyamzh-t. Az előző félévben a nehézségi szintje nem érte el az info emelt érettségi prog feladat nehézségét. Most ehhez vedd hozzá, hogy számalapból az első zh-n excel meg frontpage feladatok voltak, és hogy állítólag ezen a helyen egyetemi szintű programozó képzés folyik. Kicsit paradox, nem? Én a számalap helyébe is visszahoznám a régi progkört. A matalap tényleg alap, semmi olyat nem kértek, amit érettségin ne kérhetek volna. Diszkrét matek tényleg nehéz, de mindenhol vannak szórótárgyak, ha nem lennének és tömegesen végeznének a hallgatók, akkor elértéktelenedne a diplomájuk.
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3937 üzenetére
szerintem sincs igazad.
qrvára nincs százalék, hogy most ennyit meg kell buktatni. de egyszerűen nem is kell ennyi ember, mint amennyit felvesznek (nyilván a pénzért) és így kiszóródnak. sztem pont nálunk vannak jófej és segítőkész tanárok, akik leadják az anyagot. miből is nem adtak le olyat, amit később számonkértek (légyszilégyszi ne programozással gyere) és nem lehetett megtanulni ? sztem max a logikád tudnád mondani..
nyilván első év szopás, túl kell élni. ezilyen. de sztem _direkt_ senki se akart meghúzni. hallgass át BMEre egy félévre, megtanulod milyen amikor _meg akarnak húzni_.
a másik részre pedig csak annyit, h egy egyetemi tanár nem csak oktat. baromira semmi értelme összehasonlítani másokkal. teljesen más a két felsorolt példa.
-
snow.man
tag
válasz
Matthewus #3931 üzenetére
Szerintem csak az szidja ennyire a magyar felsőoktatás rendszerét, aki nem igazán boldogul benne. Persze, nem azt mondom, vannak hibái, de azt nem az egyetem szabályozza, hogy elvégzed-e a szakot az előírt félév alatt vagy sem. Minden tárgyból megvan a minimum követelmény, ha azt nem teljesíted, nyilván meghúznak. Nem ülnek le minden hallgató teljesítését átnyálazni és mindenkit direkt megbuktatni legalább egy tárgyból úgy, hogy biztos ne férjen bele a mintatantervbe, ez azért abszurd lenne...
-
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3913 üzenetére
egyszerű minker.
a legbutább módszer:
végigmész a két válogatott adatsoron (>1, <800), kivonod egymásból az N -eket és ahol az abs a legkisebb, az a jó neked.megvalósítani STL -el marha egyszerű (2 list mondjuk, amibe pakolod a >1, <800 N -jeit + iterátorokkal végigrohansz rajtuk párszor). de ha nem tudsz estéelül(
), akkor se olyan bonyi.
ez a legegyszerűbb és a leglassabb.
ezt gyorsíthatod, hogy figyeled az aktuális minimumot és mivel N szigmon nő, ezért ha ezt túllépi, akkor ugrasz egyet az első adaton.
ezt tovább gyorsíthatod, ... -
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3826 üzenetére
kezdjük hátulról:
3 hiányzás engedélyezett. azt, h ezt betartják-e az teljesen tanárfüggő, meg kell keresni.
mondjuk nem teljesen értem, h 'csak előadás van' és 'megtagadható a gyakjegy'. akkor most melyik ?ööö, igazad van ebben szinte teljesen, ez egy ilyen régi eltés hagyomány, h elméletből több van lényegesen. az értelmére még mi se jöttünk rá teljesen, de ez van.
diszkmatot meg lehet érteni, de baromi sokat kell rajta agyalni. annyit, amennyit vizsgaidőszakban nem tudsz. ajánlom Neked is, hogy vedd fel Farkasnál (A -soknak tart, B -n elfogadják), Ő magyaráz. ott is baromi nehéz követni, de nem lehetetlen. Járait én se bírtam, 1-2 óráján voltam max bent, elég volt.
ha máshogy nem megy, seggeld be (diszkmat 1 -et én is seggeltem, 2 -t 2-3 hét alatt megértettem, mivel 3. félévben vettem már fel akkor). de ha hétről hétre elolvasod (jó vicc, tudom) és filózol rajta pár órát mindig, akkor azért leesnek a bizonyítások.
anal szörnyűbb lesz, mert ott tényleg érteni kell a bizeket. diszkmatnál még ki lehet ezt kerülni okosanjog és közgáz ? mai világban ? mindenhez.
tfh céget akarsz alapítani (nem olyan nagy elképzelés ez ma már), tfh van egy terméked amit el akarsz adni és a markettingesek meg át akarnak b*szni (huhúú, ez még gyakoribb), stbstb. jó tudni, h egy cég hogy működik (amiben dolgozol akár), jó tudni milyen jogok vonatkoznak rád/a szoftverre (nézd meg az amerikai pereket pl), stbstb.
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3823 üzenetére
"/Mutatja az is hogy 75% megbukott diszkrét matekból, ott nem csak velünk van a baj, hanem a tanárral is.../"
ez csak annyit mutat, h 50% alkalmatlan a szakra és sose lesz diplomája, a maradék 25% -nek meg elsőre nem ment.
marha nagy a keretszám, valahol el kell kezdeni szórni őket, felesleges tartani.
-
bbazsy
őstag
válasz
Matthewus #3823 üzenetére
később máshogy fogod ám látni a dolgokat, ha nem szóródsz ki.
pl jog meg közgáz marha hasznos, később.
nem mind1, h tök hülye vagy ezekhez és úgy vernek át, ahogy akarnak, vagy van némi fogalmad róla és talán úgy nempersze lehet nem első félévben kéne, az igaz.
diszkrét sajnos az leülős és megtanulós, főleg az 1. ha ezt nem csinálod meg, akkor nem mész át és kész. akárkinél megbuksz, nem tanárfüggő
(és megnyugtatásképp: ez szegeden is így van).
(azt pedig nem hiszem el, h nem lehet leülni és begyakorolni a komplex számokat, halmazokat, relációkat meg mittomén mi volt még ott. könyv teljesen jól használható (komplexnél főleg). igen, valakinek 1, valakinek 5 nap, de csak úgy lehet akkor is - nálunk 2en mentünk át 30ból..).de anal, logika, valsz, stat is ilyen lesz, ha nem nehezebb
és máshol se lesz sokkal jobb ám, max könnyebb (!=jobb). nézegettük, erasmus intézmények között elég magasan áll az ELTE oktatás ügyileg. ha kíváncsi vagy, majd mesélhetünk mi van kint..
-
bbazsy
őstag
-
-
nickwearby
tag
válasz
Matthewus #3206 üzenetére
Én Töröknél voltam,
de következőnek fix, hogy nem hozzá veszem fel....Az órái nagyon interaktívak .. próbálnak lenni,
ehelyett nálunk többnyire érdektelenségbe fulladt,
és rengeteg volt a holt idő;
volt olyan, hogy a dolgozatfeladatokkal ment el egy egész óra.Elég vontatott, de családias hangulatú órái vannak, mivel mértéktelenül toleráns;
ha a hangulat jobban segít a tanulásban,
próbáld ki,
de ha a gyakorlat és az előadás anyagából szeretnéd összeszedni a tudást a zh-kra, nem ő a legmegfelelőbb rá. -
Mawyx
őstag
válasz
Matthewus #2772 üzenetére
Az én listám ez, aztán a többiek majd jönnek megzutyulni
Anal1 Csörgő, ha István és nem Piroska (utóbbit nem ismerem, de tudom, hogy van ilyen nevű)
Diszkrét: Rácz soha semmiképp, olvass vissza a topicban
Fnyau Veszprémi
Progi Papp-Varga, ha lelkes magyarázatos óra kell, ha vágod és szarsz rá, akkor Kőhegyi, mert őt se sok minden érdekli, csak fusson a program.
Új hozzászólás Aktív témák
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged