- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Tamás88: Még mindig itt tartunk jelenleg...
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Arc összefoglaló szerkesztés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jackal2
senior tag
válasz
Skimaster #398 üzenetére
Nem használtam, mert egyelőre azt gyakorlom, hogy milyenek legyenek a beállítások. 15 percnyi vidim van, full állatorvosi ló, szar a gimbal mozdítás, kivakul a kamera, nem jól láttam az élőképen, mit veszek, stb.
Az előre programozott dolgokat egyébként mind meg tudod csinálni kézzel, ha ügyes vagy, de majd a gyakorlat magától hozza ezeket. Mondjuk egy panorámát lehetett volna nyomni, hogy a kamera hogy kezeli a fényt, illetve hogy változnak az iso/expo értékek attól, hogy magától forog és nappal háttal van meg nappal szembe kerül
Mondjuk a zászlót meg lehetett volna helixben forgatni pl...
-
Geller72
veterán
Találtam egy cikket, amiben a következőket írják:
"A P mód a legoptimálisabb – ilyenkor a Spark önmaga pozicionálásához a beépített GPS modult és a szenzorait (pl. kameráját, infravörös érzékelőjét) használja. Ilyenkor az intelligens repülési módok elérhetőek, és az akadályelkerülési rendszer is be van kapcsolva. A P mód a legbiztonságosabb, legstabilabb repülési élményt biztosítja, viszont szükséges hozzá az erős GPS jel.
Ha ez a jel nem elérhető, akkor a “jármű” ATTI módba vált. Ez akkor is megtörténik, ha túl sötét van a szenzoroknak – ilyenkor csak a barométert használja a drón a magassága megállapításához, és a tereptárgyakat sem fogja kikerülni. ATTI módban nem érhetők el az intelligens repülési módok sem. Amikor módot vált a drón, azt egyértelműen látni fogjuk az eszközünk kijelzőjén, ilyenkor reptessük óvatosabban!
A Sport módot nem ajánlom azoknak, akiknek nincs megfelelő mennyiségű tapasztalatuk. Ilyenkor a drón csak a GPS-t használja pozicionáláshoz, az akadályérzékelő-rendszer ki van kapcsolva és az intelligens repülési módok sem érhetők el."
Nos, valami hasonlótól tartottam...
-
Jackal2
senior tag
Hollókő DJI Spark távlatból.
-
Elég érdekes dologba futottam ma bele és gondoltam bírom ide, hátha hasznos lesz az infó.
Szóval, fotózni eddig nem nagyon fotóztam a Mavic Proval, inkább csak videóztam. Eddig jpeg-re volt állítva és gondoltam ma lövök fentről pár képet RAW-ba.
A képeket a gépre másolva a Windows a DNG-t 940x540-ben jeleníti megA drónon a beállítos között semmilyen opciót nem találtam, csak, hogy 4:3 vagy 16:9, de maga a felbontást nem lehet állítani.
Na mindegy, gondoltam Instagramra jó lesz kicsiben és megnyitottam Ps-ban... ami viszont 12 Mpx-ben nyissa meg
Azt hittem csak a Windows nagyon hülye, de Linux és macOS is így kezeli.
Tudja valaki, hogy ez miért van?
Szóval simán jól átdolgozható DNG kapni, csak Ps-be kell megnyitni és utána onnét a kívánt méretbe/formátumba lementeni.
-
Geller72
veterán
..szerintem lefele is van vizuális szenzor, nem akadályelkerülő, mert egyedül a gps-re támaszkodva ilyen pontosan megadni a magasságot még baroval is minimum necces.. ez a Phantomban ultrahangos szenzorként szerepel. Külön fel is hívják rá a figyelmet, hogy ennek megfelelően mire kell vigyáznunk a használatakor. Pontosan ezért kell látnia, amihez fény kell. De ez csak két méter alatt számít..mondjuk pont landoláskor..
. Nem ismerem a Sparkot, te többet olvastál róla, nem tudom, hardveresen mi más és mit spóroltak ki belőle még.. De az biztos, hogy mobilról, wifin keresztül még egy 5 forintos gépet sem irányítanék/vennék. Soha nem is volt és nem is lesz ilyen gépem.
-
Jackal2
senior tag
Ok, lehet rosszul fogalmaztam, bontsuk szét a folyamatot, plusz a Sparkon egyetlen kis szenzor van elöl, ami véd, szóval nálatok, ahol kb. minden irányban mindenféle védelmi megoldás van, ott más a szitu.
Kizárólag a Sparkra vetítve:
- normál, P módos repülésben van tárgyelkerülés elől, máshol nincs
- S módban biztosan kikapcsolja, DE, például a földfelszínt ekkor is követi, mivel van magasságtartás, de vajon mekkora szögig? Tehát egy 45 fokos dombnak nekimegy, vagy "felmegy" rajta?
- ha benyomom az RTH-t és P módban voltam, akkor visszajön 30 méter magasan (vagy amire beállítod), ekkor előre működik a tárgyelkerülés. Ugyanez igaz S módra is, mert az RTH felülírja
- ha az RTH közben tárgy kerül elé, akkor megáll (elvileg, még nem mertem kipróbálni)
- ha az RTH végén LAND módba kerül, akkor kikapcsolja a szenzorokat, de ez a Spark esetében nem számít, mert lefele egyébként sem tárgyelkerül, de írja is, hogy leszálláskor lekapcsolja, legalábbis ha kézzel indítod Az egy jó kérdés, hogy ha lenne lefele szenzor és RTH-ban szállnék le, akkor mi történne? Na ezt mondja meg az, akinek van olyan gépe, amin van ilyen szenzor. -
twine
veterán
CSak ismétlem önmagam,,,"nem mertem mondani"....mostmégpedig azért nem mert ugye én Phantommal "operálok", sparkot, airt, meg még csak képeken láttam....
Ezért nem tudom, hogyan működhetnek a különböző repülési módok "nálad"...
Így nem is merek "beleszólni"...botorság lenne tapasztalat nélkül...Abban viszont biztos vagyok , hogy amit írtál,
"hogy az RTH-nál nem működnek a szenzorok"Az valahogy nem így működik...logikátlan...a szenzoroknak pont ez kellene hogy legyen a lényege...
Hogy a GPS-t, és a szenzorokat kihasználva, majdhogynem autonom rendszerré alakulva önmaga haza tudjon jönni, úgy hogy közben ne csapodjon úgy "a falnak" mint a légy a szélvédőnek...Ezt derítsük már ki,,érdekelne....GO-ban elvileg látod szerintem ha leuti a szenzorokat RTH.ban....
SZerk:
"Ráadásul land közben kikapcsolja a szenzorokat,"Akkor ez már meg is van...besz@rás...
ennek mennyi értelme van? értem én hogy lefelé nincs neki "sonar",,,de miért kell lekapcsolni a többit? érthetetlen számomra....De abban mindenképpen egyetértünk, és már többször hangoztattam is....
ÉN drónt fizikai "kontroller" nélkül tuti soha nem vennék....
Te be is bizonyítottad miért ne.....MÁS:
Kovács ANdrás PÉter is nagyon élvezi a gesztus vezérlést , és hogy belépett a "drónos táborba"... -
Jackal2
senior tag
válasz
Geller72 #388 üzenetére
Érdekes, én nem mertem megvárni, mi lesz ha leszáll a fára, lévén a Sparkon csak előre van tárgyelkerülés, viszont sokkal gyorsabban jön vissza mint normál repülés közben, olyan sport módosan...szóval akkor ezt minek hívják?
Ráadásul land közben kikapcsolja a szenzorokat, azt az app is írja.
Nyilván, user manual elolvasása az első, de azért lehetnek olyan helyzetek, amik nincsenek benne, pl. Sport módban repülök, nyomok az appról egy RTH-t, mielőtt visszaérme a drón, az app kifagy, ki tudom-e venni a távról az rth gomb segítségével rth-ból a gépet? Megáll-e pause ra a drón ha már rth-ban van? Stb...
-
Geller72
veterán
"a szájukba kellene rágni, hogy sport módban nincs tárgyelkerülés, hogy az RTH-nál nem működnek a szenzorok"
-Ezt a kettőt azért látványosan szedjük külön, mert megzavarhatja a kezdőket. Tehát a mondat úgy hangzik helyesen, hogy "Ha a gép sport módban van, akkor nincs tárgyelkerülés. Normál esetben RTH-nál van." Twine írta és tesztelte pont ki, hogy ha sport módból nyom egy RTH-t, akkor SEM sport módhoz tartozó sebességgel jön vissza a gép, tehát a sport mód akkor deaktív. Ebből is az következik, hogy a Dji mérnökei (jogosan) nem akarták megkockáztatni azt, hogy egy RTH esetén kikapcsolt szenzoroknál baromi nagy esély van a visszatéréskor ütközésre a tereptárgyakkal, azaz ezt nem lehet megoldani sem érzékelők kikapcsolásával, sem olyan sebesség mellett, ami indokolná a sport módot.
Tehát alapból, repülési módoknál sport módban nincs akadályérzékelés és kikerülés, szenzorok nem aktívak, de RTH-nál igen, és ott a sport mód nem aktív.
"a szájukba kellene rágni.."
-Ezért mondom, hogy az első az legyen, hogy elolvasom a user manualt. Erre viszont nem kényszeríthetsz senkit, és a legtöbben szerintem nem is olvassák el, hanem rögtön repülni akarnak. Ha ebből viszont gond lesz, az egyértelműen user error, és a felelősséget simán át lehet tolni a dji-ról a userre - jogosan. Ez addig még nem akkora gáz, amíg csak törik a gép, de ha emberek sérülnek meg csak azért, mert a felhasználó nem olvas és nincs kellő információja, az sokkal nagyobb gond. Nem hiszem, hogy nagyot tévednék, ha azt mondom, hogy a jövőben meg fognak szigorodni a vásárláshoz, tartáshoz való jogok. Ha máshogy nem, a forgalmazókat fogják kötelezni bizonyos szabályok, törvények betartására, betartatására. Hasonló probléma, mint amikor látod az úton a biciklist és pontosan tudod, hogy a büdös életben nem látott kresz könyvet, és maga a csoda, hogy még él.
.
-
Jackal2
senior tag
válasz
Geller72 #375 üzenetére
Nem a WiFi technológia behatóbb ismeretének a hiánya miatt következett be a probléma, hanem én vállaltam túlzott kockázatot, ez nem a gép hibája volt. Ahol a jel megszakadt, oda végig volt rálátás, egyenes vonalú mozgást végeztem, nem volt közöttünk semmilyen akadály, ennek ellenére megtörtént, ami fura, de a CE ezek szerint ennyit tud.
Lehetett más oka is, például valamilyen fém tárgyról verődött a jel, esetleg ami felett elrepültem az árnyékolt le valahogyan, nem ez a lényeg. Hanem az, hogy én tisztában voltam a kockázattal, és nem pánikoltam be annyira, hogy lezuhanjak, de megvolt a rizikó. Ha tudatosabban választottam volna meg a felszállási helyet - csak nem volt ilyen - akkor az RTH jól működött volna, szóval végső soron ezt a DJI jól megoldotta. Sőt ha jól emlékszem, a szoftverben arra is van lehetőség, hogy áthelyezzük és ne a felszállási hely legyen a végállomás.
A tanulság a következő: ha a BNF verziót vettem volna meg, és az app nem reagált volna, elvesztem a gépet, a saját "hülyeségem" miatt. A távon viszont ott vannak a fizikai gombok, megnyomod, csókolom, nem beszélve a sokkal nagyobb hatótávról.
Ez viszont két dolgot feltételez és vár el a felhasználóktól:
- sokkal tudatosabb, mélyrehatóbb ismerete a drónnak és szoftvernek, például olyan dolgokat sokkal inkább a szájukba kellene rágni, hogy sport módban nincs tárgyelkerülés, hogy az RTH-nál nem működnek a szenzorok stb.
- a távirányítónak nemcsak hatótáv növelő szerepe van, hanem biztonsági is - csak az rosszul nézne ki a sajtóanyagban -, és az sem mellékes, hogy az ember tud-e úgy alapból bármilyen drónnal repülni vagy sem, ugyanis a sok elektronikus segédlet kiváltja ezeket a képességeket. Nagyon könnyű ám hozzászokni, és teljes mértékben megértem azokat, akik nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megtanulják az alapokat.Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy ha egy akciót elindítok mondjuk a távról, akkor lehet-e negálni az applikációból és fordítva? Vajon akkor is lesz-e anomálisa, illetve tudják-e egymást ütni az azonos funkciók, a szerint, honnan aktiválod őket?
-
Amarton
tag
válasz
Alabástrom #383 üzenetére
Az applikáció flight logja még azt is mutatja, hogy milyen figyelmeztető üzenetek jöttek és mikor mennyire nyomtad a karokat.
Azokból nem lehet látni semmit? -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #383 üzenetére
Mindegy, egyelőre "a mérnökség elemzi a táv log-ját", kivárom, mit mondanak...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Geller72 #378 üzenetére
Én sem tervezem hagyni magam, egyértelműen nem user error. (Konkrétan írja a kézikönyv, hogy lehet vele beltérben repülni, és nincs semmi kikötés, csak a propvédő ajánlás. Az meg, hogy nem reagált a távra, és nem tudtam elkerülni a plafoncsiszolást, megint nem az én hibám...
Csak az a kérdés, hogy elhiszik-e nekem, hogy úgy történt, ahogy mondom... Pláne, hogy jelenleg problémák vannak a PC kapcsolattal is, se firmware frissítés, se log kiolvasás nem megy... Ha nem tudják kiolvasni a logot, akkor annyit látnak, hogy egy kezdő user a második napon sérülést csinált és nem megy a drón... Magyarul ha akarják elfogadják garanciásnak, ha nem, nem. -
válasz
Alabástrom #377 üzenetére
Ha a logot kiolvassák, szoftveres hiba, akkor cserélik. Pláne ha gari is van...
-
Geller72
veterán
válasz
Alabástrom #377 üzenetére
Na most, ha ez mondjuk kint történik és fent vannak a prop védők, de mégis bemegy egy kombájn alá, akkor is te lennél a hibás? Nem hinném, hogy én így gondolnám. És ezt pont így mondanám meg nekik is. Ha beleköt, akkor abba fog, hogy beltérben minek szálltál fel automatán. Bár erre meg azt mondom, hogy ha ez gond, akkor tegyék bele a szoftverbe, hogy nincs GPS, akkor ne is szálljon fel. Pölö.. Mondjuk automatán, persze. Én nem hagynám magam.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #376 üzenetére
Ja, bocs, egyvalamit nem az előírások szerint csináltam - nem tettem fel a propellervédő rácsot. A kézikönyv szerint beltéri repüléshez ajánlott feltenni. Erre rámondhatják, hogy úgy kevesebb vibráció meg por lett volna...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #308 üzenetére
Több napja küzdünk a DJI supporttal, hogy életre keltsük az Air-t, de semmi siker. Most azzal próbálkozok, hogy fizessék vissza az árát, bár erre őszintén nem látok esélyt. Örülhetek, ha egyáltalán garanciában megjavítják...
És itt jön a kérdés - van tippetek, tanácsotok, hogy mit csináljak vagy ne csináljak, hogy növeljem az esélyeimet? Komolyan félek, hogy még rám verik a javítási költségeket...Röviden ismét a story:
drón megjött, első nap kinti repülés, minden faxa.
Második nap nappali közepén terveztem lebegni vele, hogy a kamerával ismerkedjek (két-három éve repülök játékdrónokkal a családbeli gyerekekkel, úgyhogy inkább a kamera az újdonság). Felszáll, majd drón csak emelkedik rendületlenül, távra semmit nem reagál. Mikor már a plafonon igyekezett átfúrni magát, akkor megfogtam kézzel és kikapcsoltam. Azóta nem csatlakozik a távhoz, plusz időnként spontán újraindítja magát. Már a DJI support is kifogyott az ötletekből, hogy mit lehetne még kipróbálni...
Elvileg mindent az előírások szerint csináltam, de a drón szemmel láthatólag meg van karcolódva (a plafon nyert), meg ha kiolvassák a logot (ami jelenleg szintén nem megy), akkor láthatják, hogy valami ütközés történt. Gondolom belül is poros, mert porzott rendesen a plafon. Szóval ha akarnak, kibújhatnak a gari alól... -
Geller72
veterán
Alap hálózati szabály, hogy wifi esetén hasonló esetben a fizikai rálátás hiánya teljes megszakítását eredményezheti a kommunikációnak. Az alföldön 40km-et is átlőttünk, ha volt fizikai rálátásunk "egymásra", hálózati eszközökkel. Abban a pillanatban, hogy egy fenyőfa belelóg a képbe, ez esélytelen, de már ennek a töredéke is. Az is baj, hogy ha nem is szakad meg teljesen a kommunikáció, olyan mértékben instabil a jel, hogy egy teljes megszakítást követő kommunikációs újracsatlakozás kell ahhoz, hogy megint legyen adatkommunikáció. Ez főleg eltérő, de még szabványos eszközök esetén is lehet simán olyan LAG (időveszteség) hogy már késő.
Ezért nem tartom semmire a wifis kommunikációt drónok közt és addig nem is lesz ilyen kisebb dji kütyüm, amíg ez nem lesz azon a szinten, amit megkíván a kommunikáció. Raceres vonalon még az analóg jeltovábbítás is sokkal biztonságosabb, a késleltetési ideje pedig összehasonlíthatatlanul jobb és maga az eszköz is pontosabb még akkor is, ha összevissza legózott REC-et kötsz a gépedre. Részemről teljesen érthetetlen, hogy a Dji-nál hogyan mertek egyáltalán ilyen eszközöket kiadni a kezükből??! Tele vannak a fórumok az újabb dji drónok elvesztéséről, rommá töréséről szóló sztoriknak. És itt most tök mindegy, hogy abban a user mennyire hibás, mert az eddigi dji drónoknak az volt a fő vonzereje, hogy bízol benne, mert ha valami történik, arra van beállítható esemény, terv, megoldás, azaz FAIL-SAFE. A mostani újabb drónokat is azért vették meg sokan, mert az van a köztudatban, hogy a legprofibb consumer gépeket gyártó cég, biztos nem lesz baj. Erre mobilos wifi-s kommunikáció, appokkal megoldva. Az eszem megáll, komolyan.. -
Jackal2
senior tag
Megvolt az első para helyzetem a DJI Sparkkal, elkezdtem feszegetni a határokat, a szerencsém az, hogy van raceres tapasztalatom, különben már tengeralattjáró lenne, nem drón.
Néhány tapasztalatot viszont szereztem, pl. hogy RTH-ban sport módban van a drón és nagyon kevés az a 10 mp amíg visszaér, főleg ha egy fa alatt állsz és srégen szálltál fel a víz fölött, tehát nem aktívak a tárgyelkerülő szenzorok, nem tud a drón leszállni, maximum a fa tetejére...
Az első 5 cancelt nem fogadta el az RTH-ra és elkezdett ereszkedni, aztán a hatodikra igen, utána simán visszahoztam a víz fölött manuálisan, de már bent volt a csoki a gatyában. Sosem gondoltam volna, hogy egy fa koronája ennyire le tudja árnyékolni a jelet, viszont nem tudom mi lett volna, ha nem Fly More combóm van, hanem sima és nincs távom. Szóval egy okkal több, ami miatt azt kell venni, hogy legyen egy fizikai gomb, amit para esetén nyomkodni lehet.
Tanulságos volt, az tuti.
-
martinkeet
aktív tag
Drónfotó pályázat
Duna fölött, városban...bennem van a hiba?
Én kilométerek megyek autóval (az alföldieknek üzenem, hogy jól gondolják meg a vásárlást), hogy biztonságosan, lakot területen kívül röptessek.
Ezek szerint ha kicsit bátrabb lennék, városban is probálkozhatnék? -
Amarton
tag
válasz
d.tiborz #368 üzenetére
25fps esetén 1/50-et kell beállítani zársebességnek.
Ha nagyobb a fény és 1/50 zársebességnél túlexponált lenne a felvétel, akkor a megfelelő ND szűrővel lehet csökkenteni a bejutó fényt.
Szép motion blur effect alakul ki, és nem vibrál a kép.
Ha nincs ND szűrő, akkor célszerű 60fps-el felvenni, itt már nem tűnik fel, hogy nincs motion blur. -
czanga
őstag
Sziasztok.
Van konkrétan olyan topiclakó, akinek van tapasztalata Phantom 3 Standard-ről Spark-ra, de inkább Mavic Air-re váltva?
Én is eladtam a P3S-t, Mavic Air-t vennék, és nem repülnék messzire, de azt azért szeretném, ha azt a szintet hozná (de inkább többet), mint a P3S-em az 1,7,5 (asszem) stabil firmware-rel.
Ennyi pénzt kiadnék, akkor fontos lenne, hogy stabilabb kapcsolat legyen a táv és a madár közt, a video downlink de nehezen találni olyan tesztet, ahol konkrétan ezeket hasonlítják össze.Előre is köszönöm, ha valakinek van tapasztalata és megosztja velem.
A Spark-ot elvetettem a gimbal miatt, a repülési távolság miatt, de már magam sem tudom volt e értelme az ARS üzlet megnyitói akcióját szkippelni'.
-
Zalaym
tag
No ma megjött a várva várt Mavic Pro-m! Karácsony nekem idén már nem is kell.
Ez valami eszméletlenül király cucc!
Megnéztem róla szerintem szinte az összes bemutató videót, tesztet, kicsomagolást... de erre nem számítottam. Olyan minőségi a gép, hogy besz@rás. Az alap csomagot vette, de rendeltem külön egy akkut, így hamar feltöltöttem mindent és már ki is repültem őket ma... kétszer.
Az első kettőt az a DJI Go 4-el, a második kört meg Litchi-vel FPV-nézetben VR szepüveggel. (telefonberakós Xiaomi VR Play) A teló amúgy egy Xiaomi Redmi 3S, tökéletesen viszi mind a két programot, csak sajnos a VR-hez kicsi a felbontása, nagyon látszanak a pixelek. A céges telóm egy S7 EDGE, majd tesztelem azzal is.
Csináltam persze néhány videót is, ultragagyik lettek, de a képminőség megint leverte az államat. 55"-os UHD tévén kristálytiszta, tűéles kép.
Az egyetlen negatívum, hogy a videókat visszanézve egy zavaró vibrálást látok a képen, de ez csak menet közben jelentkezik, ha megállok, azonnal rezzenéstelen tűéles a kép. Tehát a gimball szépen teszi a dolgát.
Ez nem is remegés, hanem olyan, mintha vibrálna kicsit a kép. de nem is mindig az egész, inkább a kép alján vettem észre. Majd csinálok róla valami vágott anyagot és felteszem, hogy megnézzétek.Volna erre ötletetek, hogy mi lehet?
-
twine
veterán
Nem mondom, hogy soha nem volt még problémám, de nagyon kevés... Ami már itt a topicban is elhangzott... Csak úgyanazt tudom javasolni, én mindig így kezdem a repülést:
Telefon memóriábol mindent kilovok, majd restart.... Miután újra indult, csak azután kapcsolom a gépet,és a kontrollert...és a Go-t...
Nem mondom,hogy mindent feluliro jotanacs,de hátha....
Persze ha így fagyott ki a cumo, akkor cumi -
Jackal2
senior tag
Megvolt az első negatív tapasztalatom a Sparkkal, illetve a DJI GO appal. Kétszer úgy kifagyott, hogy magával rántotta a MIUI-t is, és a telefon restartja tudta csak helyrebillenteni a rendet, elég brutkó volt. Még jó hogy Fly More van nálam, nem a sima, mert akkor lett volna jajgatás.
-
Misi1979
őstag
"anno" bebop2 skycontrolleréhez ilyen árnyékolókat adtak gyárilag.. visszasírom
-
twine
veterán
Igen igen, hallottam róla...látni még nem láttam....csupa jókat mondanak róla,,,
Majd egyszer talán sikerül kézbe venni....kicsit szkeptikus vagyok,mert ez napsütés,amit pld. Most Pesten tapasztalok,,illetve nyáron egy mezőn,,,ahhoz valami Uber durva matt kijelző kell,bitang fényerővel...
Nem lehetetlen,,,de ritka
Láttam párszor terepen dolgozni profi cuccos (inspire és tsai) csapatot,ahol látszik,hogy nem spóroltak a technikan,,de ott is ilyen giga hosszú arnyekolokat használnak a kijelzőikre...."rendszerint" ipad Air-en...viccesen is néz ki az a nagy "piramis" a technikan amibe néznek a srácok -
Van gyári árnyékoló
Dobna valaki linket, nem találom a DJI oldalán.
Up!
Közbe megtaláltam
-
twine
veterán
Van gyári,,,igen....szeretnék jó régóta egy olyat én is...de nekem pld pont c0pás....
Mert egy Xiamoi Redmi note3SE-t használok, aminek asszimetrikusan el van tolva a töltő csati....
A DJI árnyékolóján a nyílás meg középre van helyezve...
Én meg bevallom 5rugóért nem veszek meg egy árnyélolót úgy hogy aztán még én "sufnituningoljak" rajta valami snicerrel!
Igy "kartonozok" én is...
Majd ha egyszer lecserélem a telefont, és "kompatibilis" lesz a gyári árnyékolóval a következő, akkor megveszem....total90-el egyetértek...a nyári napfényben szerintem is mindegy milyen kijelzőt nézel egy mezőn..."Semmit" nem fogsz látni....
-
Ha erősen napfényes az időjárás, akkor vehetsz akármilyen jó telefont, nem fog lényegesen jobb lenni. Nekem Note 8 meg iPhone X van, haveri körben van HTC U11, OnePlus 5T... és mindegyiknél hasonlóan problémás.
Én fogtam egy darab karton papírt, a két végén behajtottam, ezzel árnyékot csinálva és boldogság van
-
Jackal2
senior tag
Kérdés: Xiaomi Note 4-et használom a Sparkhoz, és tökéletesen hibamentes a működés, de nem elég nagy a fényereje. Tipp arra, hogy milyen kellően fényerős, nem túl drága, nem Apple terméket használjak a jelenlegi kiváltására?
-
válasz
Skimaster #342 üzenetére
Szerintem nincs ez túllihegve, csak hülyén van megoldva. A bejelentés maga nem vészes, de az, hogy meg kell adnod a kordinátákat, hogy hol akarsz repülni teljesen marhaság. Inkább lenne app, ami muttaja, hogy itt meg ott nem lehet, a többi meg mehet.
Pl. most augusztusban megyek haza és fogalmam nincs merre fogok az országon belül utazni...A másik, hogy az engedélyt 30 napra lehet kikérni és utána újat kell csinálttani. Ez minden egyes esetben 3000 forint, ami elsőre nem sok, de ha egész évre akarod, akkor 12x3000 forint nem baráti. Mondjuk még mindig jobb mint ausztria... ott éves engedély van 360 euró és anélkül nem repülhetsz. Ha meg természetvédelmi terület, akkor extra. Mondjuk az Magyarországon is extra, 18k forint.
Viszont a bünti 2 milláig mehet...
-
Amarton
tag
válasz
Skimaster #347 üzenetére
USA-ban egy kicsit lazábban kezelik a rádiós sugárzás mértékét, így ott nagyobb teljesítmény is megengedett.
A nagyobb teljesítmény nagyobb távolságot eredményez. Ez az FCC mode.
Európában azonban a CE szabály érvényes és gyakorlatilag sokkal kevesebb dB megengedett.
Próbáljuk egy kicsit a hatótávját a drónnak megnövelni, ami Air esetén 5.8Ghz-en 500m helyett 4000m.
Ezért sokan FCC módban használjuk.
A legutolsó IOS GJI GO4 appban valamit benéztek, mert az egyik feature az lett, hogy kevesebb figyelmeztetés fog megjelenni a kijelzőn. Ennek okán már az FCC->CE visszaváltó kérdés sem jelenik meg.
Szóval, ha a drónomat kölcsön adom és mondjuk egy Androidos eszközzel repül az USA-ban, majd vissza kerül hozzám, akkor gyakorlatilag FCC módban marad, mert az új DJI GO4 appal nem tudom vissza kapcsolni CE módra, mert nem teszi fel a kérdést.
Nekem jó így, mert "hivatalosan" is FCC módban tudom használni -
Jackal2
senior tag
Ilyen portable drone holder and charger van valakinek DJI Sparkhoz? Nekem nagyon bejön, gyakorlatilag egy akksi másfélszeresébe kerül és kapásból két akksit tud tölteni, szóval inkább vennék ilyet, mint akksikat.
-
Skimaster
senior tag
válasz
lalapapa55 #344 üzenetére
Persze ez egyértelmű...ezért is vicc ez az engedély.
Urak majd valaki leírhatná pontosan ezt az FCC-CE mód ide-oda műveletet.
-
-
Skimaster
senior tag
válasz
lalapapa55 #339 üzenetére
Vidék más mint Pest,én vidéken városon kívül szigorúan,de kis túlzással bárhol felszállok,de volt már, hogy a városban is (Duna-part) felszálltam és a rendőrök csak csodálták a jószágot,semmi gondjuk nem volt vele.Szerintem túl van lihegve ez a drónnal felszállok 15 percre és engedély kell történet.Nem egy Mig-el akarok felszállni.Persze lehet hogy csak addig nagy a pofám még meg nem büntetnek...
-
martinkeet
aktív tag
Van valakinek tapasztalata a DJI Goggles féle VR-ral?
-
válasz
lalapapa55 #339 üzenetére
Olvass utána [link]
Hivatalosan sehol sem szabad repülnöd engedély nélkül. -
válasz
Geller72 #332 üzenetére
Nem olyan vészes ez, mint aminek hangzik.
Az igénylőlapot le lehet online tölteni, befizetni is lehet online. Ezeket utána el lehet postán, de akár e-mailben is el lehet küldeni és kb. egy héten belül reagálnak. Max akkor problémáznak ha valamit rosszul adtál meg vagy ilyesmi.
Én augusztusban megyek megint Magyarországra és arra az időre kértem engedélyt. Probléma nélkül ment a dolog -
Amarton
tag
Igen tudom. Ha valaki véletlenül lakott területen repül és ráesik egy új A8-as Audira. Hiába van felelősség biztosítás a drónon, a biztosító nem fog fizetni, ha nem volt érvényes légtérhasználati engedély.
Így a drón tulajnak ezt saját zsebből kell kifizetni, aminek akár elég csúnya vége is lehet.Ezért kell ésszel és körültekintően használni, mert a felelőségbiztosítás magában max a rendőrnek jó mutogatni.
-
Geller72
veterán
válasz
lalapapa55 #316 üzenetére
..elolvasod a használati útmutatót az utolsó betűig...ez a legelső..
Ha a hivatalos utat nézem, fel sem szállhatsz eseti légtérhasználati nélküllll..
..és ha úgy nézzük, magánszemélyként ilyen megszerválni nem egy kánaán..
Azaz elsőnek egy egyesületbe kell(ene) tömörülnöd. Erre jó a DOE. Ahol lesz egy egyesületed, akik intézik az engedélyeket (is).
Elvileg légtérhasználati a felszállás előtt tervekkel, koordinátákkal 30 nappal felszállás előtt benyújtva, 3000 ft illetékkel együtt. Az egyesületben ez sokkal jobban működik, ők megkérik neked, sokkal, de sokkal rugalmasabb. Ha otthon sokat repülsz, gyakorolsz - mondjuk - erre is van trükk, hogy arra ne kelljen ezt folyamat eljátszani..Ebben az egyesületben van lehetőséged kötelező biztosítást kötni. ami nélkül megint nem szállhatnál fel.. Szal nem az a legfontosabb, hogy felszállj.
.
-
Jackal2
senior tag
Honnan érdemes DJI Spark akkut venni? Nem csusszan át a vámon BG-n?
-
Jackal2
senior tag
Ez nem látszik offline, ezért nem találtam meg, de megnéztem kb. 5 órányi tutorial videót, hogy semmi ne maradjon ki.
Tudja a tripod módot, de még nem jöttem rá, mire tudnám használni, ok, hogy belassul meg még stabilabb, de egyébként is az
Viszont a képek 4:3 a videó meg 16:9? Meh....egy super viewt csinálhattak volna kisebb felbontással, hogy nyitónak lehessen használni.
-
Jackal2
senior tag
válasz
Teréz Atya #325 üzenetére
Ezt én is nehezen vettem volna észre a Sparkon
-
twine
veterán
Én nem mertem mondani,amikor ezt serelmezted,mert soha nem volt a kezemben spark,vagy air, de igen, a Phantom és a Go4 együtt "képes ilyesmire"
Más:nem tudom neked van e tripod mód? Azzal is szépen be tudod lassítani a gép mozgását...ugyanazt tudja mintha a gain-el és expoval jatszanal és finomtanal a "karokon", csak itt egy gombnyomásra történik mindez....én imádom....hasznos amikor egy statikus álló témát kell rögzíteniSzerk:
De akkor "jól átnézted" te is a "Go-t" -
Jackal2
senior tag
Haha, a DJI gondolt arra, amire én nem: lehet állítani a gimbal vezérlő érzékenységét, így sokkal jobb felvételeket lehet készíteni. Agyam eldobom, de tényleg.
-
ratam23
aktív tag
Sziasztok!
Dji sparkhoz szeretnék akkut venni illetve olyan töltőt amivel egyszerre akár 3 akksit is tudok tölteni. Valakinek van ezekkel kapcsolatban tapasztalata? honnan érdemes venni, nyilván minél kevesebbe kerül annál jobb
Külföldi rendelés is szóba jöhet illetve személyes tapasztalatra is kiváncsi vagyok kinek melyik jött be. Nagyon köszönöm!
-
válasz
lalapapa55 #320 üzenetére
Én alapból sport móddal indítottam... a szobában. Pár virágnak annyi lett
-
válasz
lalapapa55 #318 üzenetére
Igen, de azon belül a beállításokban van egy extra pont... azt hiszem leszabályoz 30 m magasban és 250 m távolságnál.
-
válasz
lalapapa55 #316 üzenetére
Szia,
Letöltöd az appt, majd azon keresztül beállítod a gimbalt. Ha kell, akkor frissítesz. Aztán repülsz
Van kezdő mód, érdemes azzal kezdeni és NE a szobába otthon próbálkozz, hanem a szabadban.Biztosítás és légtérhasználati engedély beszerzése, valamint a repülési szabályokkal tisztába lenni.
Magyarországon egyébként nincs hivatlos drón törvény, ezért a légi objektnek számít és azok a szabályok is vonatkoznak, mint a többi légi járműre... persze a méret az itt behatároz pár dolgot és nem ugyanaz vonatkozik rá mint egy A380-ra -
lalapapa55
csendes újonc
Sziasztok!
Kaptam egy Mavic Pro-t és meg szeretném kérdezni,hogy mik a kezdő lépések az első repülés előtt?
(a táv,akkuk,telefon feltöltve az app is letöltve,regisztrálva.) -
arghoska
tag
válasz
Geller72 #311 üzenetére
Igen ezt a videót láttam én is csak sajnos én nem látom azt a gimbal menüt az appban. Annyit látik h gimbal status N/A. Ugyan ez a micro sd mintha benne se lenne,. Pc megformáztam már többször is. Ma visszaküldöm a duplitecnek. Ha cserélik a gépet akkor a dji care biztosításommal mi lesz? Az új gépre át lehet vinni? Vagy ezt az egészet a care-rel kéne intéznem?
-
-
Jackal2
senior tag
A Spark frontján lévő érzékelő milyen elven működik? Gondolom nem infravörös, mert az nem lenne túl hatékony napsütésben, viszont nem is ultrahangos, akkor hogy működik pontosan? Fénykép alapú mintavételezéssel? Nem találom ezt az infót a hivatalos oldalon.
-
Geller72
veterán
válasz
arghoska #309 üzenetére
DJI Tutorials - Mavic Pro - Gimbal Settings.
Kártyát formázd meg. Vagy, ha nem tudod sehol megformázni és esetleg Lexar kártyát kaptál, akkor valszeg ki is dobhatod a kukába.
-
Geller72
veterán
válasz
Alabástrom #308 üzenetére
Hatalmas hiba volt beltérben automatán felszállnod. Gondolom, már rájöttél. Lehet belterezni, de full manuálban. Eleve úgy felszállva.
-
arghoska
tag
Sziasztok! Vettem egy mavic pro-t, frissítettem a gépet is és a kontrollert is, de a gimbal sehogy se tudom állítani az alkalmazáson belül nincs ilyen ikon. A hozzáadott sd kártyát se látja. Szerintetek mi lehet a gond? Androiddal próbálkozok...
-
Alabástrom
senior tag
Help please!
Tegnap volt az első repülésem az Air-el, minden rendben volt. Ma inkább a kamerával akartam ismerkedni, úgyhogy a nappali közepén terveztem lebegni vele egyhelyben, és csak a kamerával foglalkozni. Felszállás, majd az Air csak emelkedik, emelkedik, nem áll meg 1,2m-en, ahogy tegnap kint tette. Nyomom neki a távon a süllyedést, semmi... Bármit csináltam a távon, semmi... Már a plafonról csiszolta a festést, úgyhogy megfogtam kézzel és kikapcsoltam.
Azóta nem csatlakozik sem a távirányítóhoz, sem csak simán wifivel a telefonhoz... Amiket eddig próbáltam:
- minden kikapcs és bekapcs, aksicsere.
- sima RC remote linking folyamat, azaz DJI Go-ban követve a lépéseket, de a végén, amikor a drónon nyomva kell tartani a funkciógombot (a led a drón hátulján) csippanásig, akkor nem csippan, app-ban timed out...
- QR kód lefotózásával linking -> nem megy
- bepötyögöm a telefonon a drón wifi ssid-jét -> nem megy
- közvetlen wifi kapcsolat telefonnal -> nem megy
(nem is lát semmilyen DJI wifit a telefonom, nem tudom, kellene-e látnia...)
- camera view sincs
- firmware frissítés DJI Assitant 2-vel -> bármelyik verzióra akarom frissíteni, failed
- factory reset DJI Assistant 2-vel -> első pár próbálkozásra failed, majd egyszer csak successful, de nem tapasztalok semmi változást (amúgy érdekes, hogy a DJI Assistant 2 jelenlegi fw verziónak V00.00.0000-t ír. Ez a factory reset előtt is így volt, meg azóta is.)
- fórumon volt, akinek ilyen hibát megjavított a fake GPS-es FCC-re állás, úgyhogy most próbáltam, de nekem nem
- szintén fórumon volt, akinek az USB debugging bekapcsolása oldotta meg, nekem az sem.Nincs több ötletem... Nektek valami?
Vissza garanciában?ja, fórumon emlegettek valami két (vagy három?) csippanásos wifi resetet, de nem jöttem rá, mire gondolnak alatta. Ti tudjátok? Ez lenne a seggén lévő gomb nyomvatartása?
-
Geller72
veterán
Nem megvédeni akarom őt, de ahogy említette is, nem filmes szakiknak alkották azt a gépet, hanem olyan lelkes amatőröknek, akik esetleg elviszik magukkal hétvégére egy délután túrázni, ott csinálnak vele 3x10 perc vidit, vagy 15x2 percet, aztán otthon rátolják gépre és kiteszik facséra, instára, egymásnak küldözgetik, esetleg megnézik egy fhd tv-n. Nekem mondjuk már eleve nem lenne opció az 1080p mellett az alacsony fps. Amatőröknek, a fenti esetekben (is) viszont bőven jó.
. Nekem is hiányzik egy olyan gép, ami hordozhatóságban hasonló méretű, de tudásban egy p4 pro körül van.
. Tudom, hozzam be a bilit.
-
Amarton
tag
Az összes fényképezőgép úgy működik, hogy középszürkét érzékel.
Ha valami nagyon fehér, vagy fekete, akkor az becsapja a fénymérőt. Ezért van expo kompenzáció, ha nem manual módban repülsz.
Az a gáz a sparkban, hogy nem lehet cinema vagy d-log profillal felvenni és utómunkázni.
Alapból elég nagy kontrasztal dolgozik. -
Jackal2
senior tag
válasz
_X10Dead_ #296 üzenetére
Nah, akkor erre reagálva, elvittem egy ÉLES tesztre (nem a szokásos "életmód blogger" teszt, hanem a hozzáértőbb, de kezdő fajta), vagyis toltam vele egy 20 km-es Kék Túra szakaszt. Felengedtem egy túristaház mellett a bazaltorgonákhoz, úgy hogy fölöttem végig erdő és fa takaró volt, és elküldtem a sziklákhoz, kb. 200 méterre. Igaz, lombkorona nem volt, de teljesen stabil volt a cucc, csak ugatott, hogy jaj a hatótáv. CE-ben volt, nem modoltam FCC-t meg semmit, az egy másik történet. Szépen visszahoztam manualban, majd land, tök stabil, nagyon szépen tartja a pozíciót (bárminél jobban, amit eddig láttam, beleértve a P3 szériát is).
Másik akksi teszt, szigligeti várorom, szélfutta rész, a várbástya mögül kirepülve, hogy tolja meg az áramlat. Sírt, hogy jaj nagy a szél, vigyázzak, kicsit még bóklásztam olyan 90-100 méter magasan, semmi, lehoztam, mert bizti ami bizti, ismét atom stabil volt, jel egyszer sem szakadt, igaz ezek ilyen 200 méteres távok (ahonnan jellemzően az emberek az ilyeneket felveszik és nem 7 KM, meg hasonlók). Megpróbáltam nekirepülni egy háznak, hogy mi történik, észre veszi-e, igen, 5 m-nél hisztizni kezd, 3-nál dühöng, de ennyi, kár hogy csak előre tudja.
Odaadtam laikusoknak is, teljesen jól elnavigálnak vele. Eddig nagyon pozitív az összkép, erre az akku dologra oda fogok figyelni.
Néhány egyéb érdekesség, mind pozitív, mind negatív oldalon:
+ az üzemidő valós, tényleg elmegy 15 percet, de ilyenkor azért már kicentizted a dolgokat, de túrára ez tök elég
+ a Fly More combos töltő nagyon jó, 3 akksi 50 perc, repülési idő így 3x15, ez 45, majdnem 1:1 arány
+ nagyon kényelmes vinni, észre sem vettem, hogy ott van, ellenben a termoszok, az ásványvíz, stb. sokkal jobban zavart, szóval ilyen freetime activity-hez tökéletes
+ finomak a kezelőszervek, pedig volt már pár táv a kezemben (egy kivétellel, ezt lejjebb)
+ az 1080p kép tök jó, mondom ezt úgy, hogy vagy 30 akciókamerát teszteltem az elmúlt 2 évben, szerintem a régebbi GoProk szintjét hozza ezen a felbontáson.
+ szerintem egyáltalán nem szélérzékeny, bár nem sok tömege van, igaz, nem is nagyon stresszeltem, mikor esne le
+ a sportmód vicces, verettem vele jobbra-balra, és jól láttam, hogy átállítja a gimbalt és fordítja az irányba, amerre repülsz?
+ NAGYON intuitív minden, és könnyen kitalálható, illetve tetszik, hogy mindent szét lehet állítgatni az EV-től az ISO-ig- egyetlen kezelőszerv nem tetszik, és ez pont a kameraállító oldalgörgő, nekem nem elég finom, vagy még csak nem szoktam meg. Sokszor felkapom vele a kamerát lefele nézetből, emiatt túl gyors lesz a kép és szarul néz ki
- a hatótáv eléggé véleményes, voltam már vele 320 méteren, rálátással, de szakadtam már meg 80-on is, igaz takarásból. A gondom itt leginkább az, hogy ha át akarok repülni egy szilárd test fölött, ami alatt állok, akkor tuti megszakad (tipikusan pl. egy vár ilyen lesz), szóval az Okkusync-es dolgok, meg a nagy hatótáv tényleg sokat érhetnek
- én ugyan nagyon túlértékeltnek tartom a hatótávot, de az tény, hogy az üzemidő+hatótáv+kamera szentháromság adja el a drágább modelleket, amiben ez a leggyengébb modell
- én látom az oldalfordulásnál a képen a rángást, a harmadik tengely hibája miatt, olyan mintha picit csíkos lenne tőle. Nem vészes, de látszik (de még így is sokkal jobb, mint a többi akciókameránál)
- kicsit sokat ugat a jelerősség gyenge dolog kapcsán, hogy állítgassam be az antennákat, ami azért idegesítő
- a fénymérés: ha olyan részen videózunk ahol van egy kontrasztos csík (pl. fekete sziklák, felhős fehér ég), akkor bizony tud érdekes dolgokat csinálni. Például sötétebb lesz a kép a fénymérés hibája miatt, mint szeretném, ha meg az EV-t emelem, akkor a fehér részek lesznek csúnyákAdvanced flight módos JEDI-zést nem próbáltam még, erdőben szerintem az kontraindikált, de az még hátra van, de majd egy réten játszom vele.
8 akksi után eddig ennyit fejtettem meg a gépből, de nem akarom elkapkodni a verdiktet, még kitolok pár akkut, mielőtt azt mondom, ez ilyen vagy olyan, és például a fenti fényképezős hibákat gyakorlattal tuti lehet javítani.
-
qpakcovboy
őstag
Tegnap szerencsére volt időm repkedni több helyszínen. Tényleg jelentős a javulás fcc módban. Illetve talán azt ismsikerült megfejtenem, hogy miét csak akkor látja a távirányító wifijét a teló, vagy a tablet, ha másodszorra kapcsolom be.
Feltűnt hogy a dji go 4 alkalmazásban a korábbi bénázásom miatt két felhasználó van (vricsinfo, illetve vricsinfo-spark), viszont nem tudom törölni az egyiket.
Ebben tudnatpk tanácsot adni?
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Elemlámpa, zseblámpa
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Zalman N4 EVGA 450W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest