- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Retro - műanyag fehérítés
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #705 üzenetére
Nehéz ez a magyar nyelv nem?
A nehezen hihető nem jobb lett volna, mint a far-fetched?
-
cocka
veterán
válasz Zsolt,72 #589 üzenetére
Mint írtam, az enyémet 2019-ben állították ki, a rokonomét meg 2023-ban. A lovak ugyanúgy állnak, gyakorlatilag minden ugyanaz, kivéve az EU-s zászlót. Meg nyilván, hogy én nem adtam ujjlenyomatot..
De az arckép jobb oldalán nekem is ott van az "ujjnyomat szimbólum gravír" a közepén egy Magyarországnak kinéző valami.
Szal. kinézetben a 2016-2021 közti és a 2021 után kiállított az EU-s zászlót leszámítva UGYANAZ!
-
cocka
veterán
válasz rednifegnar #683 üzenetére
Hülyeség. Az Őpostájuk egy webes szolgáltatás, amibe emaillel is be lehet jelentkezni. Az elektronikus feladást meg inkább hagyjuk, amikor egyszer akartam ilyet egy fél óráig ment a matek, hogy mit és hogy meg üzletvezetőt hívtak. És akkor még nem volt olcsóbb, most nem tudom mi változott azóta. De amikor lebeszél az alkalmazott róla, mondván nekik az sokkal több adminisztráció. Mondom jó, akkor maradunk a papíralapnál. Inkább fizetek egy kicsivel többet egy levélfeladáskor, csak skippeljük már a 30 perces pöcsölést, mert nem értenek hozzá. Úgy mond én voltam az első, aki ilyet kért. Utána még poénkodott a csaj, hogy nem akarok máskor is jönni, hogy "rajtam" gyakoroljon. Haláli viccei vannak.
-
cocka
veterán
Én saját PIN kódot állítottam be. Eleve úgy kezdődik, hogy a "személyazonosító igazolvány kódkártya" című kártyán szereplő aktiváló PIN kód csak egyszer használható és nyilván meg kell változtatni.
Nálam a regisztrációs kód eleve okafogyott volt, mert már rég megcsináltattam az ügyfélkaput, mielőtt az elektronikus személyit megkaptam volna.
A PUK kód meg egyelőre minek, ha tudom a PIN kódot?Az elektronikus aláírás kódkártyát nem is tudom használtam-e, elvileg a másik PIN kódot is beállítottam. De hogy a visszavonási jelszó mire is jó, főleg így a tanúsítvány lejárta után, már nem tudom.
-
cocka
veterán
Mert akkora trágyadomb az egész, hogy ha már elektronikus személyi meg ha már vett az ember kártyaolvasót, akkor szerintem jogos elvárás lenne, hogy akkor az e-személyis programban frissíteni lehessen azt a ki...-ott tanúsítványt és ne kelljen 2 évente (most már múlt idő) emiatt személyesen befáradni.
Meg azt se értem, hogy miért hagynak magánszemélyeknek bizonyos igénylési lehetőségeket, ha utána közlik, hogy ez inkább csak cégek vagy vállalkozók számára fontos. Érthetetlen.
Lassan eljutunk oda, hogy egy-egy ilyen személyes találkozás alkalmával sem az ügyfél, sem az ügyintéző nem fogja tudni, hogy mit kezdjenek egymással, azonkívül, hogy nézik egymást.
-
cocka
veterán
2020-ban sikerült komoly ellenállást leküzdve kierőszakolnom a rendszerből egy elektronikus aláírásos személyit.
Érdekes, asszem én is 20-ban kértem és nekem nem kellett erőszakolgatni. Akkor ügyintézőtől függ?
új szolgáltató áll az aláírási szolgáltatás mödött
Eddig úgy tudtam, hogy a NISZ Zrt.
Amúgy slusszpoén, a webes ügysegéd e-személyis résznél van néhány kattintható menüpont, első tétel: elektronikus aláírás igénylése (kb. ez az egy az, amire nem lehet rákattintani )
-
cocka
veterán
De van. 2019.
OK köszi.
Viszont ezektől a kötelező dolgoktól mindig frászt kapok, mert a kötelezés mindig valamilyen simlit feltételez a háttérben. És ugye ez sok esetben nem is alaptalan.Magyarországon 2016-ban vezették be a chippel ellátott személyi igazolványt, ettől kezdve aki akarta, az ujjlenyomatát is rögzíthette az adathordozón, de ez eddig opcionális volt.
Ez azért vicces, mert akkor ezek szerint létezhet olyan személyi, amit 2016-2021 között adtak ki és az igénylő rögzíttette az ujjlenyomatát is. Következésképp: Ez megintcsak nem indokolja, hogy miért kellett az ÚJ személyi bevezetése után 5 évvel még ÚJABB személyit elkezdeni terjeszteni.
a tagállamok által kiállított nemzeti személyazonosító igazolványok biztonsági szintje jelentősen eltér, és emiatt magas a hamisítás és az okmányokkal való visszaélés kockázata.
OK, tehát EU-s ökörség. De ha ez így van, 2016-ban miért nem konzultáltak az EU-s nagyfejűekkel, hogy megfelelő lesz-e ez így a későbbiekben? És ha mondjuk az EU korábban ébredt volna fel, akkor már 2-3 év múlva réginek minősült volna az "új" személyi?
Például egy bűncselekmény felderítéséhez – mondta Schiffer András.
Magyarul előzetes rabosítás, hogy később ha netán egyezik valaki máséval is az ujjlenyomatod (hát hiszen tudjuk, hogy ez annyira azért mégsem egyedi), akkor azonnal vádolható legyél. Tudom erre kicsi az esély, de nem zárható ki teljesen!
De ebben az esetben is csak és kizárólag a gyanúsított ujjlenyomatát használhatják.
Értem én, hogy először van gyanúsítás és aztán ujjlenyomat-keresés, de azért (az előzetes ujjlenyomatadás okán) bárki élhet a gyanúval, hogy először keresnek ujjlenyomtatot, hogy aztán valakit gyanúba keverjenek. Az egy izgalmas kérdés lehet, hogy vajon mi történik akkor, hogyha megtalálják egy olyan helyszínen az ujjlenyomatodat, amelynek adott időpontban a közelében sem jártál? Így akár rád verhetnek egy életfogytiglant is, függetlenül attól, hogy közöd nincs az egészhez?
Ha pedig valamely állami szerv jogtalanul használja az adatbázist, az maga is bűncselekményt követ el.
Hagyjuk már! Mintha a rendőrség még soha semmilyen bűncselekményhez nem asszisztált volna vagy nem tett volna úgy, mint akinek nincs tudomása bizonyos bűncselekményekről.
Itt a jogosulatlan adatkezelés és a hivatali visszaélés esete merülhet fel, persze kérdés, hogy ezt az állampolgár az állammal szemben mennyire tudja majd bizonyítani – mondta a Népszavának Schiffer András.
Semennyire. És itt a kör bezárult. Ezért nem kéne kötelező jelleggel kérni. De ha valahogy sikerül kitrükköznöd az ujjlenyomatadós mizériát, akkor is csak 1 évre kaphatsz igazolványt. 1 év múlva újraindul a cirkusz.
-
cocka
veterán
válasz Zsolt,72 #597 üzenetére
a régin nincs CAN azonosító szám
Ezért gondoltam, hogy azt hiszed 2016 előtt kiállított személyim van. Ezen ugyanis van CAN.
És volt bármi hír arról, hogy miért volt indokolt 2021-ben újabb igazolványt terjeszteni? Vagy jó magyar szokás szerint ez is fű alatt történt?
Egyébként ha jól számolok, a régi kártyás személyik is idén járnak majd le, szóval jövőre elvileg már mindenkinek csak chipes személyije lehet.
-
cocka
veterán
válasz Viktor0610 #596 üzenetére
Gyakorlatilag ugyanúgy néz ki az enyém is, mint a felső, csak nincs EU-s zászló.
Illetve felül a Hungary felirat és a borítékjel (vagy mi az) között egy halovány HUN felirat szerepel.
Tippre az alsó meg a chip nélküli, tán 65 év felett kiadható, az illető haláláig érvényes személyi.
-
cocka
veterán
válasz Zsolt,72 #589 üzenetére
Az enyémet 2019-ben adták ki, nálam is van gravírozott ló. Összesen 7, ebből 4 Magyarország délkeleti, keleti és északkeleti részén. A maradék három kb. a bal felső sarokban, abból az egyik valamilyen sötét ló. Az apokalipszis lovasai.
Négy Magyarország is van az előlapon: Egy nagy, ahol az adatok vannak és amin a 4 ló van. Egy hologram a nagy arckép jobb felső sarkában, egy másik láthatóbb hologram a jobb alsó sarokban, amelyben 3 különböző színű kisebb Magyarország van (ezt egynek veszem, mert gyakorlatilag egymásban vannak).
ujjnyomat szimbólum gravír,
Az melyik részén van?
Szerintem ti azt hiszitek, még 2016 előtt kiállított személyim van, legalábbis a leírásból ítélve:
A fő kérdésem pedig ez volt:
A 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?Erre nem kaptam egyértelmű választ. 2016-tól minden igazolvány chipes. A kérdés tehát arra vonatkozott, hogy a chipesek kinézetében történt-e változás 2021-től kezdve?
-
cocka
veterán
válasz Gabonetta #569 üzenetére
Úgy érted, a 2016-2021 közt kiadott személyik másképp néznek ki, mint a 2021-2024 közt kiadottak?
És mik ezek a különböző vizuális elemek? Mert ugye ha lejárat vagy kényszer miatt újat kell csináltatnom, a régit automatikusan elveszik, tehát összehasonlítási alapom se lehet. (max. ha beszkennelem a régit)
Mellesleg nem tudom a régit miért kell feszt elvenni, mintha nálam nem lenne biztonságban, meg mintha nem lenne rágravírozva egy lejárati dátum vagy mintha nem lehetne a kinézetéből arra következtetni, hogy mikori.
A 2001-2016 közt kiadottak még normálisan néztek ki. Kisebb képpel, összességében szebb designnal. Ezek a mostani babakék fakó szarok, óriási képpel, mini adatokkal szerintem senkinek nem tetszenek, még tán a tervező(k)nek se.[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz Mr. Elliot #530 üzenetére
Kizárólag akkor elég, ha magadnak váltasz ki gyógyszert. Ha más gyógyszerét váltod ki, kötelező a saját személyid és az illető TAJ száma. (ez meg tapasztalat)
-
cocka
veterán
válasz Mr. Elliot #526 üzenetére
csak leugrottam a többiekhez.
És hogy élted túl?
-
cocka
veterán
válasz Gabonetta #507 üzenetére
Boldogabb új évet!
Aztán 16-a után legalább ezen az oldalon:
https://ugyfelkapu.gov.hu/ (direkt nem linkesítem, hogy lássa mindenki!)
be lehet majd lépni sima ügyfélkapuval ügyfélkapu+ regelése miatt vagy esetleg méltóztatnak meghagyni az e-személyis bejelentkezést, aminek a megszüntetését SEMMI nem indokolja?!
-
cocka
veterán
másrészt az ujjhegyérzék pontosabb visszajelzést ad neki
Ja, csak gondolom egy sima butamobilon ez nehezebb, mint egy normál billentyűzeten, ahol még pöckök is vannak az F-en meg a J-n, hogy anélkül is tudja hogy áll a keze, hogy látná.
megfelelően tudják használni az egeret és a billentyűzetet.
Igen, mert amit írtam, hogy sokkal valószínűbb, ha egy billentyűzeten lenyomsz egy gombot, akkor az a karakter fog megjelenni, amit lenyomtál és annyiszor, ahányszor lenyomtad, míg érintőn ez erősen kétséges.
-
cocka
veterán
A durva az, hogy még akár úgy is előállhat, hogy nem tud, hogy lát ugyan, de béna a keze.
Ha viszont kifejezetten a vakságra vagy gyengénlátásra gondoltál, az még kiváltható esetleg valódi billentyűzettel, ha ismeri a tízujjas vakírást. Az mondjuk kétségtelen, hogy egérrel könnyebb a navigálás, billentyűzeten hatmillió tabot kéne nyomni.Most mondok egy egyszerű példát: okostelefon Android... total commanderben fájllista scrollozása érintőn egy agyrém, USB-C-n keresztül rádugott egérrel meg hopp a görgővel pontosabban lehet le-fel mozogni vagy adott esetben az egérrel pontosabban megragadni a görgetőcsúszkát és máris nem kell fél napig keresni a fájlokat.
-
cocka
veterán
Hát ez az Android emulátor mindig ingoványos talaj, mert anno elkezdtem használni az egyik banki appot droid boxon. Egy ideig ment, aztán a frissítésekkel végleg elqrták.
Utána egy másik banki appnál még el lehetett nyomni droid boxon is a rootolt, módosított szoftver blablát, ma már ehelyett kilép. De emulátorral jó sokáig ment, aztán már nem megy azzal se.
És nem tudom kinek mennyi kedve van ahhoz, hogy állandóan ezt a fajta macska-egér játékot játssza, hogy na most vajon mikor melyik frissítéssel teszik tönkre adott emulátoron a működését egy valóságközeli appnak.Ahogy korábban is írtam már talán ide is... egy életet nem lehet bugos, hiányos appokra alapozni.
-
cocka
veterán
Én nagyjából értem, hogyan kell használni és tudom is kezelni az érintőképernyőt, de rohadtul felidegesít, mert a magabiztosságot vagy nem is tudom mi erre a megfelelő szó, egyszerűen rontja.
Ha nem pontosan találom el a nagy ujjaimmal az adott dolgot, akkor máris nem az történik, amit akartam. Vagy egyszerűen nem történik meg, aminek kéne, hogy mondjuk csak 5. alkalommal méltóztatik megnyílni valami stb..Úgy fogalmaztam meg ezt magamban, hogy minél jobban egyszerűsíteni akarnak egy beviteli eszközt, annál nagyobb az esélye, hogy végül nem azt viszed be vele, amit szerettél volna. Ez a bizonytalansági faktor csak nő.
Nekem e szerint a skála a következő:1. billentyűzet
2. egér
3. érintőképernyő
4. (ez már valami levegőben kalimpálás lenne)Aki szerint a 4. a legegyszerűbb lenne, az kérdezze meg Illényi Katicát mennyire könnyű tereminen játszani.
Pl. egérrel se használok soha drag & dropot, mert ha véletlenül nem az történik, amit szerettem volna, akkor lehet nyomozni, hogy egyrészt mi történt (jó esetben láttad is), másrészt mit nyomtál, hol és hogyan engedted el stb.. gyakorlatilag utólag kideríthetetlen, főleg ha adott funkciót nem szoktál úgy használni, tehát tapasztalatod sincs róla.
-
cocka
veterán
És mi indokolja az ujjlenyomat adását a törvényben? Mert ésszerű okot nem tudok rá.
Hát ami törvényes az korántsem biztos, hogy emberileg is vagy logikailag is érhető és elfogadható.Tehát egy ujjlenyomat kiválthat egy okostelefont az ilyen azonosítós esetekben? Mert akkor TALÁN hajlandó lennék adni, csak nem tudom miért akarják ennyire beazonosítható módon tudni mindenáron, hogy ki vagyok, ha mondjuk a saját EESZT-mre akarok ránézni.
Tudom az az alapvetésük, hogy én aki bejelentkezek a saját ügyfélkapummal az EESZT-be vagy bármi egyéb kormányzati cuccba, nem én vagyok, hanem valaki más helyettem.
De állítólag ezt annak kéne bizonyítania, aki ezt vélelmezi. Amíg ez nincs bizonyítva, addig miért én adjam meg 20-féleképpen, hogy én vagyok én (és te vagy te, akkor ki a hülye én vagy te)? -
cocka
veterán
-
cocka
veterán
Webes ügysegéd e-személyi részét próbáltam betölteni és ezt kaptam ajándékba:
Valaki tudja, hogy ez mit jelent?
-
cocka
veterán
válasz Mr. Elliot #433 üzenetére
Ja, mert ha jön egy admin vagy moderátor és kitöröl olyat is, ami nem érdemelt volna törlést, akkor is érti mindenki, hogy miről volt szó ugye?
Nem ez lenne az első eset. -
cocka
veterán
válasz Janika--1982 #430 üzenetére
Mert olyan fantasztikus ez a fórum, hogy a hozzászólásodat még az elküldésétől vagy a szerkesztésétől számított mittomén 20 percig sem törölheted.
-
cocka
veterán
Kissé zavaros nekem ez a kommunikáció:
Több okmányért is díjat kell fizetni fizetős lesz a személyi igazolvány is, ami mindeddig illetékmentes volt. Az ingyenesség akkor marad fent továbbra is, ha a korábbi állandó személyazonosító igazolvány érvényességének lejárta miatt új okmányt kell igényelni, vagy ha 14. életévét be nem töltött kérelmező személyazonosító igazolványt igényel.
Nagyon sokan lesznek érintettek azonban amiatt, hogy 2025 január 16-tól megszűnik az Ügyfélkapu néven ismert belépési megoldás
Helyébe az Ügyfélkapu+ lép, illetve a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) alkalmazása lesz használható. Az új megoldásokhoz azonban oly módon lehetséges a regisztráció, ha valaki rendelkezik aktivált eSzemélyi igazolvánnyal. Vagyis a regisztrációra egyelőre csak a 2021. 06. 23. után készült okmányokkal van lehetőség.Mi a jó isten az az "aktivált" személyi?
Az enyém 2019-ben lett kiállítva, van aktivált e-azonosítás szolgáltatásom rajta és a PIN kódot is tudom.Közben volt egy ilyen is:
Most akkor mi köze van a 2021-es dátumnak ehhez?
-
cocka
veterán
Ha jól emlékszem az a bankos az OTP (nem a bank, csak a ONE TIME PASSWORD)-volt nem TOTP (time based otp). Az annyiban más, hogy a kódok nem függnek időtől és csak a sorrendjük adott.
A CIB hard tokenről van szó egyébként. Állítólag időhöz is kötve van. Szóval valószínűleg time based, mert azt mondják, ha ritkán használod vagy túl gyakran, elállítódhat az időszinkron.
-
cocka
veterán
Akkor már legyen fizikai kulcs
Egy bizonyos banknál is lehet még tokeneket használni. Ez lenne a nyerő itt is.
Azt se vágom, hogy maga az e-személyi egy kártyaolvasóval (akinek már van és nem majd lesz) miért nem lehetne megoldás, miért kell ezt is kukázni?
Január 16-tól vajon az e-személyi kliens című program se fog működni?
-
-
cocka
veterán
Nem így értem.
Lehet, hogy kevesen használták, de az a kamu része, hogy ez indok arra, hogy meg lehessen szüntetni, azt ami jól működik és alternatívát biztosíthatna azoknak, akik hallani sem akarnak hol mi DÁPokról vagy pláne okostelefonokról. Így értettem.Hát nem is értem, miért 2.1-es ennek a csúcsappnak az értékelése.
-
cocka
veterán
És IDOMSOFTék nem akarják közölni, hogy mi a szándékuk az állítólag full biztonságos e-személyis bejelentkezéssel? Azonkívül, hogy megszüntetik, mert az nem egy opció, ha állítólag olyan biztonságos.
Meg gondolom bizonyíték se nagyon van arra, hogy a kártyaolvasós e-személyis bejelentkezés kevésbé biztonságos, mint a DÁP app.
-
cocka
veterán
válasz Viktor0610 #250 üzenetére
És az hogy van, hogy az egyre biztonságosabb rendszerekben egyre több lesz a csalás is? (na meg a csalódás is)
-
cocka
veterán
-
cocka
veterán
Szerintem a többségnek nem a bevezetésekkel van gondja, hanem a meglévő belépési módszerek kivezetésével.
Mint ahogy korábban is írtam, 2016-ban állítólag a legmodernebb biztonsági cuccnak volt titulálva az e-személyi és a mögötte lévő infrastruktúra... most hirtelen 8 évvel később miért kuka?Mi az a biztonsági alapkövetelmény, ami miatt az e-személyi már nem mondható biztonságosnak? Főleg, hogy nem is nagyon hangoztatják, hogy a meglévő igazolványokat biztonsági okokból cserélni kéne újabbakra.
-
cocka
veterán
Ott kefélték el ezt a sztorit alapból, hogy extra jogosultságokat kapcsoltak a jogosítványokhoz.
Mondjuk én azt se értem, hogy ha az ugyfelkapu.gov.hu-n akarsz bejelentkezni, akkor miért kizárólag csak ügyfélkapuval és ügyfélkapu+-szal lehet belépni, e-személyivel miért nem?
De asszem a 4-5 bejelentkezési mód közül az EESZT-nél ill. NEAK-nál is csak 3 érhető el.
-
cocka
veterán
Majd jöhet mellé a kötelező személyi is
De hát kivezetik az e-személyi használhatóságát is, ha jól értem. Miért is nem tudok majd bejelentkezni e-személyivel az ügyfélkapuba, amit eddig megtehettem? És 2016-ban azzal a szöveggel vezették be az új személyiket, hogy ezek mögött a legmodernebb biztonsági rendszerek vannak meg hogy mennyire sokoldalú ám ez a kártya. Nem annyira vettem észre.
Ráadásul az öregek ügyeit a könyvelő ismerős intézi, neki is megvannak a felhasználónevek és jelszavak, így ő belépkedett és minden flottul ment
Hát pont emiatt volt valami hőzöngő cikk erről, hogy milyen problémákat fog okozni ez a könyvelőknek.
Lesz még ezzel k..va sok anyázás meg telefonba ordibálás már előre látom.
Ez tuti biztos! Kivéve, ha esetleg elhalasztják.
Az, hogy fejlődni akarnak oké, de ennek nem kéne a már bevált dolgok megszűnésével járnia. Veszélyes a felhasználónév+jelszó páros? Akkor tegyék biztonságosabbá, de ne így.
Mondjuk például őrizzék meg az e-személyis belépést. Én anno kaptam ajándékba egy kártyaolvasót, de állítólag 13k egy darab, tehát elvileg nem lehetetlen kifizetni, viszont ha kirúgják mögüle a szolgáltatást, akkor ez is csak porfogó lesz.
Fun fact: legutóbb amikor hónapok után bedugtam az e-személyit az olvasóba, valami random frissítés jött rá. Magát az e-személyi klienst is szökőévente egyszer frissítik.Nemrég kaptam egy ügyfélkapus emailt, amiben kérnek, hogy változtassak jelszót, mert december végén lejár.
Az emailben egyéb szintén appos marhaságokat ajánlgatnak, az egyik ilyen rész:"A lakcímváltozás bejelentését követően a személyazonosító igazolvány elektronikus tárolóelemén könnyedén frissítheti a címét az új lakcímfrissítő szolgáltatással, melyhez segítséget nyújt az új eSzemélyiM mobilapplikáció."
Szóval az e-személyin elektronikus chipjén tárolva van az emberek lakcíme is? Mióta? Hol a francban van ez a "lakcímfrissítő szolgáltatás"?
És a sima e-személyi kliensben miért nem oldható ez meg? -
cocka
veterán
Persze persze opcionális a használata, de azért csak nem kéne 1 bitessé butítani a lehetőségeket: azaz vagy feltelepíted az okostelefonodra a DÁP-ot vagy személyesen papír alapon ügyintézel.
A desktop platform miért nem opció? Vagy az is lesz majd?
Elvileg már beszéltük, hogy lesz valami csak weben is használható autentikátor cucc, hogy aztán ebből lesz is-e valami, az más kérdés. -
cocka
veterán
válasz Foglalt név #195 üzenetére
Ez főleg azoknak poén, akiknek már nem volt kötelező az orosz. Nulláról megtanulni oroszul...
-
cocka
veterán
A megosztásról jut eszembe:
Az ország egyik különösen "vonzó" megyeszékhelyén működő sürgősségi osztályon az óriási "recepciós" pultnál 1 darab asszisztens foglalkozik a betegek fogadásával, ebből adódóan állandó jellegűek a hosszú sorok és kb. mindenki füle hallatára kell elmondanod, mekkora balfasz marhaság miatt jöttél épp a traumatológiára.
A másik vicc, elromlik a sorszámosztó, teljesen nyilvánvaló, hogy mikor, mert az óra is lefagy vele együtt, de szarnak bele és miután ezt megtudják, az óriási teremben várakozókat a nevüket üvöltve szólítják.(Egyébként meg kicsit durvára vetted ezzel az idevágott 21 db külön hozzászólással.)
Kinek a hozzászólásáról éppen mi jutott eszembe.
-
cocka
veterán
válasz lomposfarkas #153 üzenetére
Régi magyarország.hu-t kukázták. Az új rendszer hozadéka, hogy semmit nem találsz meg. A régiben még volt esélyed.
Amikor átalakult, lementettem magamnak egy pár szolgáltatás linkjét, hogy ne kelljen keresgélni.
-
cocka
veterán
válasz Foglalt név #143 üzenetére
Miért, az oltasd már be magad, különben kirúgunk nem hangzott úgy?
-
cocka
veterán
Tudtommal a háziorvosi rendelőben már a lőtéri kutyát nem érdekli a TAJ kártya, mivel egy random személyi bemutatásával ki tudja keresni az adatbázisból, hogy mi a TAJ számod, ill. hogy érvényes-e meg hogy fizetve van-e a járulék. (meg elvileg amúgy is ismer)
Szakrendelőben meg ha meg tudod jegyezni a saját TAJ számodat, szerintem bemondani is elég, ha van nálad személyi. A többi alkalommal meg kb. semmilyen okmány nem kell, mert milliószor rajta lesznek a nyomtatott papírokon az adataid. -
cocka
veterán
válasz johnywalker #117 üzenetére
Akkor lesz sírás, ha nem biztosítanak alternatívát a mobilappok mellett.
-
cocka
veterán
válasz adlersson #87 üzenetére
https://eszemelyi.hu/letoltesek/
Hát ez elvileg úgy működik, hogy összekötöd az olvasót a géppel, elindítod az e-személyi klienst, ha mindent ellenőrzött meg esetleg update-elt, akkor utána jöhet az ügyfélkapus bejelentkezés vagy KAÜ-s, ott kiválasztható, hogy e-személyivel akarsz belépni, megadod a PIN kódot és utána megjelenik egy ablak, ahol bepipálja, hogy milyen adatokat fog kiolvasni a kártyáról az adott honlap, azt leOKézod és utána ugyanúgy műxik, mintha sima ügyfélkapus bejelentkezést végeztél volna.
Hogy ez miért kevésbé biztonságos, mint a DÁP használata azt mondjuk nem teljesen értem, miután 2016-ban az e-személyik lettek a legmodernebb technológiának kikiáltva. Hogy ezekkel aztán majd mindent lehet. Ja mindent lehetNE, csak a kutya se használja vagy azért, mert nem tudja hogy kell vagy azért, mert tudja, de nem akarja használni, mondván: többlet adminisztrációval jár. (magyar posta true story)
-
cocka
veterán
(Újabb e-személyiken már van NFC is, nem kell bedugni a bankkártya olvasóba.)
Tudtommal soha nem létezett olyan kártyaformátumú személyi, ami chipes volt, de nem NFC-s.
Csak olyan volt ezelőtt, aminek teljesen más volt a designja, de abban se chip, se NFC nem volt.Engem inkább az csesz fel a gyógyszertáras okosságnál, hogy míg a számítógéphez csatlakoztatott kártyaolvasó e-azonosításhoz kér egy 6 jegyű PIN kódot, addig a gyógyszerész csak elveszi lecsippantja és ott nem kell PIN kód. Hát mi ez a kettős mérce?
-
cocka
veterán
egy központi weblapon már csak azt kéne kiválasztani mint a sorszámhuzásnál a kormányablakban, hogy egészségugy, pénzugy vagy milyen területre akar valaki intézni
Jut eszembe, akkor majd a plusz vagy DÁP nélkül a kormányablakokba se lehet időpontot foglalni? Na az szép lesz!
-
cocka
veterán
arra gondoltam, hogy pl. adóellenőr ne tudjon kutakodni az egészségügyi adataid között,
Erre lett volna az a mese, hogy az e-személyi egy kis "mikroszámítógép", ami képes komplex jogosultságkezelésre, így attól függően enged hozzáférést különböző adatokhoz, hogy melyik szerv, hatóság olvassa a kártyát.
-
cocka
veterán
-
cocka
veterán
csak ugy bedobva a postaládába, hogy onnan aztán bárki ki is tudta volna emelni.Ez aztán a felhasználo védelem.
Szerencsés esetben nem a PIN borítékkal együtt érkezik. PIN hiányában meg használhatatlan a kártya, mivel amíg nem aktiválod és nem végzel egy chip & PIN tranzakciót, addig az NFC része sem működik. És nem, digitalizálva sem fog működni, mert az első tranzakciónak mindenképpen PIN-esnek kell lennie, az mindegy, hogy ATM-nél vagy POS-nél!
Az átlagpolgár aki nem csinálja rendszeresen nem fogja tudni mit hol keressen és hogyan csinálja mert nem logikus és konnyen kitalálhato rendszer.
A régi magyarország.hu logikus volt, ez az új nyomába sem ér!
-
cocka
veterán
Ja csak az email fogadásához szükséges eszközök beszerzésére már volt kb. 26 év, annyi idő alatt meg azért ilyen évtizedes alapszolgáltatás használatát és működését illett volna elsajátítani. Mint ahogy pl. az IRC-re is volt kb. hasonló mennyiségű idő, de min. 24 év. És az email meg az IRC 26 év elteltével is működő szolgáltatások és nem kell hozzájuk űrtechnológiai megoldás. Egy filléres szarral is lehet már emailt küldözgetni. LOL (Bár ma már talán nincsenek internetes hívószámok.)
az elektronikus aláírás használata...
Azzal csak az az aprócska gond van, hogy 2 év alatt lejár a tanúsítvány és tudtommal csak személyesen lehet megújíttatni.
-
cocka
veterán
válasz Hieronymus #27 üzenetére
Vannak kivételek például a kották és könyvek esetében tiltott vagy erősen korlátozott a másolatkészítés joga.
Pedig anno a 90-es években a hangszeres órákon ez volt a default, hogy a tanár odaadja a fénymásolatot a diáknak (nyilván ha az eredeti kottája nincs meg). A másik fele viszont az, hogy a kották akkor is, most is brutál drágák, arról nem beszélve, hogy nem is mindenhez könnyű hozzájutni és nemcsak az ár miatt.
-
cocka
veterán
És mint minden kötelezö erőltetett dologra negativan fog a lakosság válaszolni, mert fél a változástol az ujtol az ismeretlentől.
Nekem nem az újdonsággal van bajom, hanem azzal, hogy mindent okostelefonos appokba próbálnak erőltetni akkor is, ha amúgy nem is lenne rá szükség, mert mittomén nem használ giroszkópot vagy GPS-t stb..
Meg állítólag majd lesz valami webes hitelesítő, de ez miért csak ilyen "TALÁN" kategória? Miért nem reális alternatíva azoknak, akik rühellik az okostelefont?mint amikor mindenféle pletykának és összeeskuvés elméleteket gyártanak
Hát nem zörög a haraszt, ha nem fújja a Pegazus szele.
-
cocka
veterán
csak nem mindegy, hogy van eszköze hozzá vagy használni is tudja.
Meg az sem mindegy, hogy milyen eszköz az, amit használni is tud. (vagy legalábbis tudott eddig)
Mert ha esetleg a PC-t valaha tanulta kezelni és emlékszik még dolgokra, akkor talán ez sem olyan ördöngösség.
Viszont ha eleve olyan Androidon fut csak a DÁPjuk, ami miatt kénytelen új telefont is venni, akkor már egyből más a helyzet.
Hol van az előírva, hogy köteles vagy (2-3 évnél nem régebbi) okostelefont venni?de még arra sincs sok gondolata, hoyg azoknál amiket lát azt ne higyje el és utána gondoljon,
Nem gondolata nincs, hanem ideje, mert az információdömping miatt nem ér rá semmire se, csak a fogyasztásra. (amúgy a helyes írásmód: higgye)
-
cocka
veterán
Szóval aki továbbra is PC-ről vagy laptopról akar ügyfélkapuzni, az szarjon sünt?
Jópofa különben, hogy csomószor, amikor látszólag semmi sem indokolja, hogy kizárólag okostelefonra legyen elérhető valami, szarnak a sima webes fejlesztésre. Vagy ha éppen foglalkoznak is vele, korlátozott funkcionalitással.
Nem tudom melyik agyhalott szerinte fekete-fehér a világ. A be kell mászni személyesen és a csak okostelefonon intézek mindent közt azért még van pár fokozat.
Otthon elintézNÉM PC-ről pl. e-személyivel, amivel szintén nem lehet majd bejelentkezni. De nemrég néztem meg, hogy működik-e még az e-személyi kliensprogram és az e-azonosítás részhez frissítés is jött.
Mondom most akkor megszűnik az e-személyi használhatósága vagy frissítjük a tanúsítványt? Döntsük már el baszki!
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Horgász topik
- Marvel Snap
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...