- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- leslieke: leslieke farmerzsebe
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Hurrá!
Sikerült megdöntenem a rekordomat.
Becsszó nem én voltam! Ezt a fájlrendszert vagy 10 éve a média lejátszó hozta létre! Tutibecsszó, hogy nem torrenteztem rá.root@fedora:~# e2fsck -fn /dev/sda1
e2fsck 1.47.0 (5-Feb-2023)
1. lépés: inode-ok, blokkok és méretek ellenőrzése
2. lépés: könyvtárszerkezet ellenőrzése
3. lépés: könyvtárkapcsolatok ellenőrzése
4. lépés: referenciaszámok ellenőrzése
5. lépés: csoport összefoglaló információinak ellenőrzése
/dev/sda1: 13175/183148544 fájl (77.3% nem összefüggő), 260929065/732566272 blokk
root@fedora:~# -
Három módja is van, hogy módosítsd a forrásokat.
1.
sudo nano /etc/apt/sources.list
2.
sudo apt edit-sources
3. Valamilyen GUI felületről (Discover, Gnome Software, Synaptic, stb.)
Nálam így néz ki, ez a sablonos Stable forma, amiben nincs benne non-free cucc a firmwaren kívül (BME tükörszerver):
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
A deb-src tudtommal akár el is hagyható, ez a szoftverek forráskódja, ami inkább csak fejlesztőknek kell.szerk.: tévedtem, muszáj beletenni.Hivatalos dokumentáció sources.listhez: [link]
Ahogy bambano írta, a Bookworm különválasztotta a non-free-ből a non-free-firmwaret. Bullseyeban még csak sima non-free van elvileg.
Ha kell a backports is, akkor plusz két sorba alájuk:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware
Hivatalos dokumentáció backports használatához: [link]
-
Vladi
nagyúr
óhogya halálfa...fa... izé halálfaluba má... oké, kösz jól vagyok.
az nem soruce.list hanem sources.list
de a kérdés még mindig adott:
root@k10:~# apt install nomacs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
nomacs csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „nomacs” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
root@k10:~#mér nem tudom feltenni a nomacs programot, elivleg a tárolóban van. Nem most kéne a contrib csatonra? vagymi...
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem akkor beszéljük meg, hogy legalább Linuxszal kapcsolatosan a pcforum.hu nevű szennylapról nem linkelünk semmit, mert csak okvetlen és szakmaiatlan fröcsögés, dezinformáció terjesztés található ott a témában. Ne támogassátok őt azzal, hogy egyáltalán kattintotok a linkjére, nem érdemli meg.
-
Friczy
senior tag
Kicsit becsapósak a verziószámok. A linux-image-amd64 verziószáma nem egy az egyben halad az aktuális kernelverziószámmal. A 12.3 ráadásul nem a kernelverzió, hanem az aktuális Debian verzió.
A linux-image-amd64 (ez a kernel metacsomag, apt upgrade-kor ez húzza magával az aktuális kernelt) verziója (jelenleg) 6.1.64-1, és ez függ a 6.1.0-14 kerneltől
Depends: linux-image-6.1.0-14-amd64 (= 6.1.64-1)
Én épp tegnap frissítettem az egyik rendszeremet, és már ez van rajta, de még nem indítottam újra, ezek után nem is fogom, megvárom, amíg javítják.Illetve azóta kijött a frissebb verzió:
linux-image-amd64/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1]
linux-libc-dev/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1] -
Az lenne a sok, ha mondjuk hetente többször kellene vele foglalkoznom, hogy stabil és biztonságos legyen.
bambano: Ilyen esetben az unstable-ből felrakott csomag onnan fog frissülni, vagy hogy oldom meg a frissítést?
Eddig nem foglalkoztam debian-on ilyesmivel, szóval bocs a láma kérdésért.
A biztonsági frissítések miatt viszont jobbnak tűnik ez a verzió, szóval akkor ezt járom körbe. -
retardalt
csendes tag
-
Vladi
nagyúr
A 48% az soknak számít?
root@k10:~# fsck.ext2 /dev/sdb2
e2fsck 1.47.0 (5-Feb-2023)
/dev/sdb2 was not cleanly unmounted, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sdb2: 226432/59744256 files (48.4% non-contiguous), 166078861/238947328 blocks
root@k10:~# -
Ja az előbbieket most a friss MInt-en csináltam, valamelyik Debian-on nem is volt ilyen szolgáltatás, másikról régebben levettem, még 11-es korában. Pont ma frissült azon a 6.1-es kernel gond nélkül.
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ systemd-analyze blame
2.330s fwupd.service
936ms systemd-binfmt.service
708ms systemd-timesyncd.serviceubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.503s (kernel) + 2.270s (userspace) = 6.773s
graphical.target reached after 2.230s in userspace.Megnéztem Debian 12-n, itt csak ez a fw.update tartja fel a bootot, nem hiszem, hogy kell az nekem oda....bár 6,7-ből úgysem szedne le 2,3 secundot.
-
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-5.15.0-79 linux-headers-5.15.0-79-generic
linux-image-5.15.0-79-generic linux-modules-5.15.0-79-generic
linux-modules-extra-5.15.0-79-generic
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
apt apt-utils libapt-pkg6.0 libsmbclient libwbclient0 python3-samba
samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-javascriptcoregtk-4.1 gir1.2-webkit2-4.0
gir1.2-webkit2-4.1 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libjavascriptcoregtk-4.1-0
libtiff5 libwebkit2gtk-4.0-37 libwebkit2gtk-4.1-0 linux-generic
linux-headers-generic linux-image-generic linux-libc-dev
13 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 10 nem frissített.Debianon most nem találtam, de Mint-en most is vannak visszatartott csomagok. Kicsit nézelődve arra gondolok, hogy mióta ez bekerült az apt mellé, azóta csinálja...
APT External Installation Planner Protocol (EIPP) - version 0.1
A var/log/apt-ban fedeztem fel az
eipp.log.xz
fájlt, eddig ez nem volt.(#10345) Rowon
Super! Jól fog ez működni, nem egy új valami, de most már ne is figyelgesd Gnome Software és társai appokat és célszerű lenne az Indítómenü-ből kivenni minden vackot, ami jelzi a frissítéseket, de amúgy is érdemes azt kimazsolázni, csomó service indul a rendszerrel alapból, amire nincs is szükség.
-
urandom0
senior tag
Nem így van.
Nem maga a flatpak a veszélyforrás, hanem a maintainerek meg az adminok hozzáállása. Ha Debian alatt ugyanilyen nemtörődöm hozzáállás lenne a maintainerek részéről, az sem lenne biztonságosabb.
Az a történet például megvan valakinek, amikor a Void Linux csapat vezetője hónapokra eltűnt, és egyedül neki voltak meg a core repók kulcsai? Egyedül ő fért hozzá a Githubhoz (meg az egyik fő domainhez, az IRC-hez...). Ezen idő alatt a userek egy szál biztonsági frissítést nem kaptak.
Ezek mind emberi hibák, amiket ki lehet küszöbölni. De nem a flatpak hibájából erednek."tehát egyre kisebb az emberi erőforrás igénye egy csomagolási eljárásnak, miért is kell dobni"
Nem kell dobni, senki nem akarja dobni a natív csomagokat. Egyébként flatpak csomagokra is ugyanúgy fel lehet állítani egy automatikus csomagolási pipeline-t, ahova betolják a forráskódokat és egyéb erőforrásokat, és a végén kipottyan a csomag (a Flathub pontosan ezt is csinálja).
"Miért kell a népet egy tipikusan windowsos agyhalál elé terelni?"
A flatpak pont nem Windowsos, nincs is a Windows-ban olyan, ami hasonlítana rá.
"Leterakni az alkatilag ellenálló rendszert potenciális veszélyforrással???"
A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal, nem sandbox-ban futnak a programok, az X nagyon sok disztróban még mindig rootként fut, létezik az LD_PRELOAD típusú agymenés, ami jobb helyeken évtizedek óta tiltva van... egy átlagos desktop Linux disztró egyetlen okból biztonságosabb, mert nagyon kevés Linuxra írt vírus létezik, azok is jellemzően a szerveroldalt támadják.
Ha most én bejuttatnék valahogy a gépedre egy keyloggert, hogyan vennéd észre? Gondolom, vírusírtót nem használsz.Másrészről alapvetően a flatpak épp, hogy ellenállóbb tud lenni (ha rendesen meg van csinálva), mint a natív csomagok, mert alapvetően egy natív csomagból indított program bármit megtehet, amit te is, míg flatpak esetén legalább le lehet korlátozni, hogy mihez férhet hozzá. Persze, lehet korlátozottabb user nevében futtatni a programokat, meg van SELinux, Apparmor, stb., de ezeket néhány programok kívül egyik sem használja alapértelmezetten.
-
Vladi
nagyúr
Na még mindig csomagkezelő és gyors mirror a téma:
talátalm a netselect-apt programot. Ez az ftp.bme.hu-t mondja, hogy a leggyorsabb nekem. Generál is nekem soruce.list -et, de az eredetiből egy csomó midnen nincs benne.
Úgyhogy az eredetiben átírtam a címeket bme-sre, kivéve a security updatet, mert azt az eredeti program se írta át. Úgy fest működik.
Elvileg a bmés ftp szerveren fenn van midnen ami a hivatalos sezrvereken is, nem? -
Én a SyslinuxOs Debian12-re épülő Mate verzióját tettem fel. Pöpec volt. Tegnap éjjel kipengettem magamnak. Pár dolgot leszedtem, meg telepítgettem hozzá. Hajnal 4-kor mondtam azt, hogy most kész, frankó és holnap, azaz ma majd csinálok belőle egy linux live build konzervet, hogy szokás szerint a RAM-ba tologatva tudjam használni. De mégegyszer utoljára újra indítottam, hogy lássam milyen kóser és azóta csak addig jut el, hogy beírom a greeterbe a usert és a passwördöt és utána farkasszemet nézek a szép fogaskerekes kék háttérképével és nem lép tovább. :( Ez a helyzet most hogyan gyógyítható?
-
jimmy399
senior tag
Én is betettem a plusz sort, ártani nem árt, meg legalább eltűntek a "Possible missing firmware for..." figyelmeztetések az initramfs generáláskor.
Ami viszont érdekes, hogy hddtemp kikerült a repókból a 12-ben, így vissza kellett tennem a 11-eshez készült .deb fájlt...
(Ahogy olvastam nem volt karbantartója vagy valami ilyesmi így kiszedték a 12-ből... [link] ) -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Elvileg rilíz van, a letöltési linkek mégis 11.7-re mutatnak.
-
Apollyon
Korrektor
Ha nem raksz fel UI-t, akkor elvileg el kell férnie.
A kiadásokról annyit, hogy akkor lesz új, "amikor kész van". De kb 2 évente szokott kijönni új debian, a következő valszeg majd olyan 2017 tavasz körül. Oldstable-t nem érdemes használni mert csak korlátozott ideig volt rá sec. update.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
& Friczy
Köszi a válaszokat.)
Ahogy nézem, új kernel verziónál elég csak a patch -t letölteni az .orgról majd azt felhegeszteni.
Így elsőre nem semmi melónak tűnik a kernel-package -dzsel mókolni, és lehet nincs is sok értelme. Na de azért is jó linux, mert lehet customizálni
-
cekkk
veterán
-
cekkk
veterán
Természetesen fel lett csatolva, aztán rá lett másolva 1.7 tera adat, és azt írja 0 szabad hely, amikor töröltem belőle akkor sem változott semmi. Egy mappa lett megosztva rajta
Nem kidobtam a parkba a fákközé
De egyébként szerinted ha nem csatoltam volna fel, akkor hogy látnám, hogy nem mutatja mennyi a szabad hely
Nem a vinyót nem látom a csatoltak között, hanem a szabad helyet rajta
-
McSzaby
őstag
Na, sikerült beállítani a sudo-t,bár nem volt kis szívás. sudoval mindent elérek, de a roottal még mindig nem enged be. Megadtam minden jelszót. Egyébként valami adt betöltési hibát ír ki a betöltéskor. Kettőnek lehet köze egymáshoz? adt start parancsra csak FAILED szócskát kapom pirosan...
-
törölt tag
(9000) XML olvasó létrehozási hiba: :
Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
at jarinstaller.XMLParser.parse(XMLParser.java:68)
at jarinstaller.XMLParser.parse(XMLParser.java:76)
at jarinstaller.MainLogic.loadParams(MainLogic.java:135)
at jarinstaller.MainLogic.<init>(MainLogic.java:66)
at jarinstaller.JarInstaller.exec(JarInstaller.java:57)
at jarinstaller.JarInstaller.main(JarInstaller.java:40)Lehet hogy az a gond hogy 1.5-ös java van fent és 1.6-os kellene?
-
bambano
titán
Ahhoz, hogy pontosan kiderítse, mely csomagokból van fent olyan verzió, ami nem felel meg a lennynek, és ezekre a csomagokra mik dependálnak még, majd ezeket megfelelő dependecia sorrendben downgradelje, mindenképpen olyan szintű tudást és scriptelési képességet feltételez, amihez szükséges munkát nem biztos, hogy érdemes belefeccölni a problémába.
De mindenki a saját szerencséjének a pogácsa...
-
A ./configure parancsra a következő üzenetet kapom:
"bash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár"
Szóval amióta új kernelt raktam fel, azóta olyan dolgok váltak elérhetetlenné, ami korábban meg volt. Akkor most mit tegyek fel?
A synapticban megnéztem a gcc-t, azt jelzi, nincs feltelepítve. Mikor kijelölöm telepítésre, akkor meg CD-ről akarja telepíteni. Ezt hogy lehet megkerülni? (Nincs most a közelemben a CD.)
Iletve ilyen gcc272 meg gcc2.95 stb-ket kilehet jelölni, de a gcc 4.1-et (a legagyobb verziószámút), csak cd-ről akarja telepíteni.
-
bambano
titán
csakhogy a leírásban azt is mondják, hogy az a prefix ugyanaz kell legyen, mint amivel a gnome alapcuccokat konfigurálták.
Egyébként 2.8-as evolution is kell hozzá a leírás szerint, úgyhogy szerintem etch-en nem fog menni, még lenny-n se biztos.
A doksiban benne van az is, minek kell fentlennie a buildeléshez, ezt kár a gugliból találgatni.
-
TakkerX
aktív tag
köszi,a dev nem votl feltéve, azt hiáyolta csak.
most lefutott, csak valamikor közben ezt irta ki:Please add the files
codeset.m4 gettext.m4 glibc21.m4 iconv.m4 isc-posix.m4 lcmessage.m4
progtest.m4
from the /aclocal directory to your autoconf macro directory
or directly to your aclocal.m4 file.
You will also need config.guess and config.sub, which you can get from
ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/config/.ez a config.guess, meg ez a config.sub megvan a program forrásának könyvtárában, de ezt a /aclocal -t hol találom?
-
TakkerX
aktív tag
kernel:
qgypd100:/home/takacs# uname -a
Linux qgypd100 2.6.25-2-486 #1 Fri Jul 18 17:03:35 UTC 2008 i686 GNU/Linuxa másik kettő:
qgypd100:/home/takacs# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 72
model name : AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-60
stepping : 2
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy ts fid vid ttp tm stc
bogomips : 1601.03
clflush size : 64qgypd100:/home/takacs# cat /proc/meminfo
MemTotal: 906492 kB
MemFree: 45656 kB
Buffers: 99992 kB
Cached: 371708 kB
SwapCached: 20 kB
Active: 459824 kB
Inactive: 309248 kB
SwapTotal: 2152700 kB
SwapFree: 2152500 kB
Dirty: 10100 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 297368 kB
Mapped: 83064 kB
Slab: 37540 kB
SReclaimable: 24864 kB
SUnreclaim: 12676 kB
PageTables: 2504 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
CommitLimit: 2605944 kB
Committed_AS: 662548 kB
VmallocTotal: 122564 kB
VmallocUsed: 21480 kB
VmallocChunk: 95484 kB
HugePages_Total: 0
HugePages_Free: 0
HugePages_Rsvd: 0
HugePages_Surp: 0
Hugepagesize: 4096 kB -
-
Forest_roby
őstag
varazslatos?!?!
nem tudom, hogy ebben a mondatban mi olyan erthetetlen ??? ---> ''semmilyen bill kombinaciora nem reagal a gep....''
Egyebkent szerintem a Ctrl + Alt + F2 -t erdemesebb kiprobalni, meg a gdm indulasa elott, mert mint mondtam semmilyen bill kombinaciora nem reagal es ebbe beleertettem a Ctrl + Alt + F(x) -t is ( miutan elfeketedett a kepernyo )!!!
A gdm indulasa elott meg nem sikerul ablakot valtanom, mert olyan gyorsan betoltotti a rendszert a gep, egyszeruen lassu vagyok hozza...
Meg ami megoldas lenne, hogy egy live cd vel bebootolni es arrol modositanni az xorg.conf -ot, de az se megy mert most nem tudok beszerezni egy knoppix cd -t se egy joideig, szoval mindegy, majd otthon megoldom....
Azert koszi a hozzaszolasokat!
Csa, Forest!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Posta, csomagküldés
- Suzuki topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Witcher topik
- Milyen program, ami...?
- Filmvilág
- Milyen monitort vegyek?
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Samsung LH46EDDPLGC 46" FullHD LED Monitor
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest