- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Mondjuk 154 torrentnél is ré kéne nézni.
Ha van sok ramod, akkor tegyél be még 2-t és kész. Nekem a htpc-ben is 4 van, de ilyen max 2-t használ el belőle. -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Én ezt nem értem. Töröltem a partíciót, csináltam egy ext4-et. Bemásolatam a cuccokat. Aztán lagol egy csomó film Így ráküldtem az fsck-t. Már egy óraja csak a hibákat javítja.

-
Vladi
nagyúr
A 48% az soknak számít?

root@k10:~# fsck.ext2 /dev/sdb2
e2fsck 1.47.0 (5-Feb-2023)
/dev/sdb2 was not cleanly unmounted, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sdb2: 226432/59744256 files (48.4% non-contiguous), 166078861/238947328 blocks
root@k10:~#Hurrá!
Sikerült megdöntenem a rekordomat.

Becsszó nem én voltam! Ezt a fájlrendszert vagy 10 éve a média lejátszó hozta létre! Tutibecsszó, hogy nem torrenteztem rá.
root@fedora:~# e2fsck -fn /dev/sda1
1. lépés: inode-ok, blokkok és méretek ellenőrzése
2. lépés: könyvtárszerkezet ellenőrzése
3. lépés: könyvtárkapcsolatok ellenőrzése
4. lépés: referenciaszámok ellenőrzése
5. lépés: csoport összefoglaló információinak ellenőrzése
/dev/sda1: 13175/183148544 fájl (77.3% nem összefüggő), 260929065/732566272 blokk
root@fedora:~# -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
óhogya halálfa...fa... izé halálfaluba má... oké, kösz jól vagyok.
az nem soruce.list hanem sources.list

de a kérdés még mindig adott:
root@k10:~# apt install nomacs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
nomacs csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „nomacs” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
root@k10:~#mér nem tudom feltenni a nomacs programot, elivleg a tárolóban van. Nem most kéne a contrib csatonra? vagymi...
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
namármost... az van, hogy siekrült elvarázsolni az apt-ot. Momentán nem frissít semmit, nem telepít. Így fest, elvileg ez a telepített:
# See https://wiki.debian.org/SourcesList for more information.
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm main non-free-firmware
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security/ bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security/ bookworm-security main non-free-firmware
# Backports allow you to install newer versions of software made available for this release
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main non-free-firmwaremod: pl ez történik:
root@k10:~# apt-cache search rtorrent
root@k10:~#
-
Vladi
nagyúr
Szerintem akkor beszéljük meg, hogy legalább Linuxszal kapcsolatosan a pcforum.hu nevű szennylapról nem linkelünk semmit, mert csak okvetlen és szakmaiatlan fröcsögés, dezinformáció terjesztés található ott a témában. Ne támogassátok őt azzal, hogy egyáltalán kattintotok a linkjére, nem érdemli meg.
az elhallgatással én nem értek egyet. Elvileg az az elv, hogy szóba kell állni az idió.... izé a más véleményen lévőkkel. Igaz, hogy olyan, mint Tiszát gereblyézni...
Annyi, hogy egy debian topikban tökéletesen felesleges, inkább a linux offba.
(#10473) cigam:
Nem báncsák szögíny linkszot.... hazug propagandát terjesztenek. A kettő nem ugyanaz. Rendsen olyan érzésem van már, mintha ez itt egy politikai topik lenne. Tök olyan a hangulata.... ennyit arról, hogy visszavonulok a kulturális térbe.

-
Vladi
nagyúr
Khm... [link] és nem ez az első botlás, bár nem Debian specifikus.
Ugyanakkor lehet a testing csapat sem futott bele, az első bugreport is csak dec.9-én érkezett, ha jól láttam.
Szokták volt mondani, a lónak is 4 lába van, mégis megbotlik.
No meg a rutinosabbak nem azonnal szoktak frissíteni, várnak 1-2 hetet vele, amíg kibújik a szög a zsákból (ha van benne)."A napokban újabb bizonyítékát kaphattuk annak, hogy hova vezethet az, ha valaki bedőlve a Linux hamis marketingjének elhiszi,"
baszki mintha a pesti srácokat olvasnám.

(#10463) Friczy:
Köszi a magyarázatot.

Nekem ez továbbra is nettó kultúrsokk.
azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg. 
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Otthoni szerver célra próbált valaki már debian testing-et?
Azért agyalok rajta a stable helyett, mert a qbittorrent-nox frissítései hoznak néha hasznos dolgokat.Azért merek ilyesmiben gondolkodni, mert kritikus adat nem lesz a gépen, és nagyon minimál funkcionalitása lesz a gépnek:
1.) torrent,
2.) nfs share,
3.) iptables
3.) ssh serverEnnyi.
Mik a tapasztalatok?
Milyen gyakran jönnek rá frissítések? Mennyi admin munkára számítsak?
Torrent leállítása, service-ek restart-ja reboot, stb.
Azért kérdezek elöbb, mert ha egyből vállalhatatlannak tűnik a plusz meló, akkor nem bántom a stable rendszert próbaképpen.Köszi!

Szerintem teljesen jó. Admin munka? Felteszed a frissítést és restartolsz.
De mi számít neked vállalhatatlan plusznak? Amíg összerakod addig izgalmas. Utána unalmas. -
Vladi
nagyúr
Azért óvatosan azzal a Slim-mel....
The SliM project has been abandoned (last release was 2013), and is not fully compatible with systemd, including logind sessions. Consider using a different Display manager or startx.
The project has not been continued since 2013. [link] [link]
Igaz a Debian foglalkozik vele legalább. [link]
van egy ilyen. Egyébként netbsd-n már az 1.4 a default.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
A 48% az soknak számít?

/dev/sdb2: 226432/59744256 files (48.4% non-contiguous), 166078861/238947328 blocks
root@k10:~#nohát ha valakit érdekel a megoldás az oda-vissza másolás lett. Főleg, hogy a hardweres cuccaim között találtam egy bontatlan 1 terás vinyát.

Most van helyem szarásig, minden fájlrendszer ext4 de le is ellenőrzöm.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
A 48% az soknak számít?

root@k10:~# -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Még mindig nem vágom ezt a kernel frissítés dolgot.
Volt egy bugom, de azt már megcsináltam.Most
apt-get dist-upgrade
feltett egy frisebb kernelt. Akkor azt ezzel kell frissíteni? De ez nem a kövi stabil kiadásra kéne, hogy frissítsen?
Ezt íjra:
oleg@k10:~$ uname -a
Linux k10 6.1.0-11-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.1.38-4 (2023-08-08) x86_64 GNU/Linux -
Vladi
nagyúr
Megnézed a szolgáltatások listáját, aztán meg a rövid leírását is, ha mégse tiszta valamelyik, rákeresel. Ha nem kell, inaktiválod, néha igen hasznos tud lenni!
systemd-analyze blame
systemctl list-unitsitt a példa:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze blame
8.586s grub-initrd-fallback.service
6.441s NetworkManager-wait-online.service
1.035s systemd-udev-settle.service
598ms blueman-mechanism.serviceNetworkManager-wait-online.service-ra általában home usernek semmi szüksége, viszont látod mennyit tol rá a bootidőre! Nyilván célszerű kilőni onnan.
Ják....
service network restart
Egyébként 6-os kernel van, érzem elleszek ezzel a problémáva.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Azt írja:
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64kernelt direkt nem frissít?
-
Vladi
nagyúr
Fura hibám van. Időnként nem bootol be a gép, csak failsafe módba tesz. Ami hibát közöl az az, hogy
/dev/sdb2-n nem talál normális ext4 fájlrendszert. Ami nem meglepő, mert az nem is az:Model: ATA SAMSUNG HD103SI (scsi)
Disk /dev/sdb: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 21,5GB 21,5GB primary ext4
2 21,5GB 1000GB 979GB primary ext2fstabban így szerepel:
/dev/sda1 /mnt/temp ext4 defaults 0 0
/dev/sda2 /mnt/tartalek ext4 defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/backup ext4 defaults 0 0
/dev/sdb2 /mnt/adatok ext2 defaults 0Ez két 1 gigás hdd. Szerintem az történik, hogy nem mindig ugyan úgy nevezi a rendszer. tehát egyszer sda és sdb másszor pont fordítva.
Jó tudom használjak uuid-t, de akkor is fura.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nem így van.
Nem maga a flatpak a veszélyforrás, hanem a maintainerek meg az adminok hozzáállása. Ha Debian alatt ugyanilyen nemtörődöm hozzáállás lenne a maintainerek részéről, az sem lenne biztonságosabb.
Az a történet például megvan valakinek, amikor a Void Linux csapat vezetője hónapokra eltűnt, és egyedül neki voltak meg a core repók kulcsai? Egyedül ő fért hozzá a Githubhoz (meg az egyik fő domainhez, az IRC-hez...). Ezen idő alatt a userek egy szál biztonsági frissítést nem kaptak.
Ezek mind emberi hibák, amiket ki lehet küszöbölni. De nem a flatpak hibájából erednek."tehát egyre kisebb az emberi erőforrás igénye egy csomagolási eljárásnak, miért is kell dobni"
Nem kell dobni, senki nem akarja dobni a natív csomagokat. Egyébként flatpak csomagokra is ugyanúgy fel lehet állítani egy automatikus csomagolási pipeline-t, ahova betolják a forráskódokat és egyéb erőforrásokat, és a végén kipottyan a csomag (a Flathub pontosan ezt is csinálja).
"Miért kell a népet egy tipikusan windowsos agyhalál elé terelni?"
A flatpak pont nem Windowsos, nincs is a Windows-ban olyan, ami hasonlítana rá.
"Leterakni az alkatilag ellenálló rendszert potenciális veszélyforrással???"
A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal, nem sandbox-ban futnak a programok, az X nagyon sok disztróban még mindig rootként fut, létezik az LD_PRELOAD típusú agymenés, ami jobb helyeken évtizedek óta tiltva van... egy átlagos desktop Linux disztró egyetlen okból biztonságosabb, mert nagyon kevés Linuxra írt vírus létezik, azok is jellemzően a szerveroldalt támadják.
Ha most én bejuttatnék valahogy a gépedre egy keyloggert, hogyan vennéd észre? Gondolom, vírusírtót nem használsz.Másrészről alapvetően a flatpak épp, hogy ellenállóbb tud lenni (ha rendesen meg van csinálva), mint a natív csomagok, mert alapvetően egy natív csomagból indított program bármit megtehet, amit te is, míg flatpak esetén legalább le lehet korlátozni, hogy mihez férhet hozzá. Persze, lehet korlátozottabb user nevében futtatni a programokat, meg van SELinux, Apparmor, stb., de ezeket néhány programok kívül egyik sem használja alapértelmezetten.
Nekem nincs meg, én red hat vonalról jöttem. Ott főállásúak csinálják még a fedorát is. Tehát nem tud csak úgy eltűnni.

Egyébként meg helyettesítés is lehetséges, mivel nyílt az egész rendszer, így elvileg nem kellene gondot okoznia.
Bármi ami nem repó alapú az nekem windowsos. Kész. Felteszel valamit 3rd partit ami felteszi neked a 3 rd parti cuccokat. Ez nagyon messze van a repótól.
"A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal"
Ne fárassz.... szerintem nagyítóval kellene ilyeneket keresni. De most megint 20 évesnek érzem magam.
-
Vladi
nagyúr
Azért ez a cikk...gondolom érzed te is, hogy van azért benne ferdítés, igaz? Azon problémázik, hogy egyes flatpakos programoknak van írási joga a /home-ba. De a natívan csomagolt programok közül gyakorlatilag mindegyiknek van, és még kikapcsolni sem egyszerű. Flatpak esetén legalább egyszerűbb letiltani, van rá GUI. Egyébként elég hülyén nézne ki, ha a Gimp nem tudna írni a /home-ba. Akkor hova menti a user a képeit?
Az, hogy valaki meg nem frissíti a saját maga által kezelt, csakis a saját felelőssége. Ne már a Red Hat meg a flatpak hibája legyen az, ha a maintainer tojik a frissítésre. Ennyi erővel megkérdezhetem azt, mi van, ha a natív deb-es git csomag marad foltozatlan a tárolóban? Akkor az ÖSSZES ettől függő program lyukas marad.
Ez a cikk kicsit olyan "belekötök az élő fába is" jellegű."a saját maga által kezelt"
Na hát ez itt a fő proléma! A linux például attól lett az ami, hgoy van neki csomagkezlése. Ami egy oltári találmány, gyakorlatilag a felhasználó legprofibb kiszolgálása amit el tudok képzelni. most, hogy brutálisan nagy lett a számítógépek teljesítménye, minden is automatizálva lett, tehát egyre kisebb az emberi erőforrás igénye egy csomagolási eljárásnak, miért is kell dobni? Miért kell a népet egy tipikusan windowsos agyhalál elé terelni? Leterakni az alkatilag ellenálló rendszert potenciális veszélyforrással???
-
Vladi
nagyúr
Na még mindig csomagkezelő és gyors mirror a téma:
talátalm a netselect-apt programot. Ez az ftp.bme.hu-t mondja, hogy a leggyorsabb nekem. Generál is nekem soruce.list -et, de az eredetiből egy csomó midnen nincs benne.
Úgyhogy az eredetiben átírtam a címeket bme-sre, kivéve a security updatet, mert azt az eredeti program se írta át. Úgy fest működik.
Elvileg a bmés ftp szerveren fenn van midnen ami a hivatalos sezrvereken is, nem?
-
Vladi
nagyúr
Az én igényeim azonosak az okos kérdés elvével. Ha részletesebben írod a kérdést, azonnal tudunk jó választ adni.
(#10273) bambano:
flatpak és társaitól feláll a szőr a hátamon... de lehet még a borostám is.
-
Vladi
nagyúr
antix user van itt esetleg? A 12-es debianra épülő most kikderült bétát érdemes már telepíteni?
-
Vladi
nagyúr
Ühüm... "As non-free firmware has been moved to its own component in the archive, if you have non-free firmware installed it is recommended to add non-free-firmware to your APT sources-list."
-
Vladi
nagyúr
Nemlehet. 2 nap alatt annyit szoptam, mint előtte 10 év alatt.
A redhat 1 mozdulattal kirúgta az összes cpu-t amit 2013 előtt gyártottak. Debian meg nem tud normálisan csinálni egy releaset.
Egyébként van kb 1 délutánom egy héten megcsinálni a gépemet. Már most 6 hónapja kész kéne lenni. Sebaj, még 2 hét csúszás.

-
Vladi
nagyúr
Ühüm... azért engedtessék már meg nekem előljáróban annyi kritika, hogy azért ez nem egy profi hozzállás.
Mármint debianéktól. akkor ne ígérje be a release-t ha nem tudja tartani. Régen az volt a duma, kiadják ha kész. Kész? kész. Kiadják? nem.Fedorán az megy már 20 éve, hogy ha kiadás nap van, akkor beírják, hogy gmt+1 május 1.-én. Kész. Előtte 2 nappal a mirrororokat már beélesítik, és automatizálva nyílik a kiadás könyvárja pontban az adott időben.
Egyébként jópár éve még játszottunk a fedorás srácokkal olyat, hogy kiadás előtt 1-2 nappal már lestük a mirrorokat hátha valamelyik "véletlenül" nyitva maradt.
Persze amikor még votlak fedorás srácok. 
Na most végre elérhető. Dejó. 1 hét múlva lesz legközelebb időm telepíteni. Viszont torrentre nincs seed. Most beálltam seedelni. Igaz csak 1 verziót, de ez milyen már?

Mi a franc történik a linux világában? 48 óra alatt a 2 legrégebbi disztró szerepel le nálam.

-
Vladi
nagyúr
Ühüm... azért engedtessék már meg nekem előljáróban annyi kritika, hogy azért ez nem egy profi hozzállás.
Mármint debianéktól. akkor ne ígérje be a release-t ha nem tudja tartani. Régen az volt a duma, kiadják ha kész. Kész? kész. Kiadják? nem.Fedorán az megy már 20 éve, hogy ha kiadás nap van, akkor beírják, hogy gmt+1 május 1.-én. Kész. Előtte 2 nappal a mirrororokat már beélesítik, és automatizálva nyílik a kiadás könyvárja pontban az adott időben.
Egyébként jópár éve még játszottunk a fedorás srácokkal olyat, hogy kiadás előtt 1-2 nappal már lestük a mirrorokat hátha valamelyik "véletlenül" nyitva maradt.
Persze amikor még votlak fedorás srácok. 
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Ez ilyen lts verzió lesz? Elvileg 5 évig támogatott? Akkor azt már kivárjuk, vasárnap akkor telepítem.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nokérem!
Elkezdtem nézegetni, a firmwares telepítő meglett, talán még usb install is menni fog.
Kérdés: minimum install - kb egy cron meg egy digitemp kell majd - befér 1 gigára?
Másik: van valami összefoglaló táblázat a kiadásokról, életciklusról stb?Valamit ne merjetek cikizni, gondoltam kipróbálom.

-
Vladi
nagyúr
Nem gondoltam volna, hogy ekkora szó váltás követi a kérdésemet.
Egyik ok amiért elkezdtem új rendszeren gondolkodni.
[link]Másik okom, szeretnék php és egyéb webes dologgal foglalkozni.
Vettem is egy könyvet ami ezzel foglalkozik.
2013-as kiadás, szépen mindent leír, lépésről lépésre.
Belefutottam olyanba hogy, említ egy config fájlt a könyv, de az nem található a megadott helyen és keresésre sem adott eredményt.
Vagy egy másik esetben ugyan megtaláltam a fájlt, de a sor amit kerestem egy teljesen másikban volt.
Kicsit olyan ez nekem, mintha az ubisok szét darabolták volna több kisebbre.
Minden megvan, csak szétszedve. Ez kezdőként nem szerencsés.
Itt hozzátenném, hogy a program főverzió számok azonosak a gépen és a könyvben.A könyv nem említ konkrét disztrót? Ami alapján írja. Esetleg azt kellene feltenned.
-
Vladi
nagyúr
Centos-en is adnak ki kernel javításokat időnként. Bekerülnek új hardver támogatások is pl.
-
Vladi
nagyúr
Lehet, csak ez esetben alig van értelme. Esetleg vannak package maintainer ambícióid?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vladi
nagyúr
Már fordítottam kernelt még anno wheezyre, aztán rájöttem hogy telepíteni is lehet újabbat backportsból

De amikor áttértem utóbbira, akkor egy nagyobb frissítésnél (7.4 => 7.5) lecserélte a kernelt is 3.14-ről 3.16-ra, azóta az van. Ezért is lepett meg hogy még mindig 3.16-nál tartanak Jessienél is, és hogy ez az egyetlen.
Viszont, ha make install-lal fordítok, arra jön biztonsági frissítés, vagy nem?
Mert ha nem, akkor gondolom már csak ezért is célszerűbb az általad javasolt alapján eljárni. Igazából azt szeretném, ha sikerül felhegeszteni a 3.18-at, akkor max biztonsági frissítések jöjjenek, de verzió váltás ne. Ezt is meg lehet oldani?
"Viszont, ha make install-lal fordítok, arra jön biztonsági frissítés, vagy nem?"
Jön, jön, csak gyakran kell mékinstallolni.

Erre van a disztribútor. Ha megy a kerneled és stabil - márpedig megy és stabil - akkor használd azt! Azt frissítik biztonságilag i.s -
Vladi
nagyúr
Öhm, annyiban volt másabb, hogy ott nem csomagokat, hanem programokat mutatott. Tehát nem csomagok alapján kellett telepíteni, hanem előre elkészített csomagok voltak.
Ezt most totál nem értem.

Lehet valamilyen másik csomagkezelő volt, nézd meg a synapticban hogy milyeneket lehet még telepíteni.
link ez? mert a synapticon kívül más guis csomagkezelőt én nem talltam debianra. Kivéve ha a yumexet fel tudod tenni.

-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Full kezdő vagyok linuxból, úgyhogy ha hülyeséget kérdeznék, akkor nézzétek el nekem. Most telepítettem debian 7.0.0-t és emlékszem, hogy még a 6.0.5 ben volt egy olyan prgram, amivel programokat lehetett telepíteni. Nem a synaptic és a csomagkezelő volt, hanem egy grafikus felület ablakos rendszer, ahol kategória szerint lehetett programokat választani.
Valaki ismeri ezt a programot vagy hasonlót?
A válaszokat előre is köszi!a synaptic az pont ilyen. Nem jó?

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Mint kiderült nem vagyok nagy Linux guru mar az elején elakadtam a telepítésben. Egyik ismerősöm haverja szerver építéssel és karbantartással keresi a kenyeret és vele csinaltattam meg a gépet. Nagyon korrekt és rendes embernek ismertem meg, kifizetem a munkáját és utánna meg volt egy két dolog nem ment elsőre. Ezért kinyitottam neki a routeren a 22 portot az ő tanácsára hogy elérje a gepet és tudja javitani, mert az első indulásnál nem működött minden megfelelően ezért nyitva is hagytam neki a portot.Közben meg hozza csaptam a vnc nek az 5900 és a torrentnek a 9091 portot mert a munkahelyéről is próbálhatam feszegetni a gép határait. Az uriber nagyon jól megcsinálta kevés pénzből azt hozta ki amit a 100e Ft Netgear Nasom soha nem tudott. Itt jött képbe a betörő mert valaki péntek este úgy gondolta hogy beszopat valakit, ha mar nincs jobb programaja péntek este 10 óra után. Én csak szombaton reggel vettem észre hogy valami nincs rendbe mert nem fut a torrentem gondoltam vnc keresztül újraindítom. Próbáltam belépni a vnc-be amihez a root adatok kellettek de sajnos mar nem engedett be. Szóltam egyből a srácnak rendes volt mondta hogy nyissam ki ujra 22 portot és megcsinálja, ő nem szólt hogy nem lessz ideje ezért sajnos megint hibát követtem el és nyitva hagytam a portot és láss csodát vasárnap este 10 kor megint vendégem volt egyből hívtam a srácot hogy ő van a gépen mondta hogy nem egyből bezártam a portot de a htopban a vadmin (ipcim)minidig ott futott 5 perc után meguntam és újraindítottam a gepet. Ma pedig a csekély linuxos tudásommal és a ti segítségetekkel próbáltam visszacsinálni a gepet, de sajnos nem ment. Most veszem fel ujra kapcsolatot a sráccal hogyha lessz ideje ami sajnos nem sok van akkor csinálja meg ujra. Szerintem ssh-n kersztul jott be mert a RealVNC 256-bites kodolasaval eltartott volna egy kis ideig amig feltori. Röviden és tömören ennyi a történetem, és meg mindig nem fogom fel hogy mivel érzi magát többnek hogy betört a gépem be
. Jo tanács kent ajánlom neki hogy fogjon magának egy csajt aki leköti a szabad idejét
(és hogy ne találjak meg
)Akkor vond le a tanulságokat.
Ne csüggedj, ismerek olyan linuxos gurut, aki most ebből él és ő is így kezte, hogy felnyomták az 1. szerverét. 
Ilyen kommon portot, hogy 22 ne hagyj nyitva. Mindent állíts át olyan portra, ami nem közismert. Itt a lista. Van sok üres, azokat használd. Mert ez általában úgy megy, hogy egy x számítógépről a neten egy szofver nézegeti a többi gépet, hogy nézzük melyik port nyitva, mondjuk: 22. hopsz nyitva. Na próbáljunk benézni...

Ami ip-t írtál, az alapján meg lehet találni a szerver gazdáját, lehet egyszerűen azt is felnyomták. Arra meg egy másik felnyomott gépről jelentkeztek be stb. stb. Még telefonszámot is találsz, hívd fel és szólj, hogy ez van. Utánanéznek. Lehet egy előfizető volt olyan okos, hogy benéztek hozzá.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Na most teszem fel fedora 17 alá.
Azt nem írják, hogy 32-es, vagy 64-es a cucc. Felteszem mindkettő függőségeit:wxpython dev csamoagok, wxgtk dev, python-imaging dev csomagok. Félmillió függőség semmi gond.

src könyvtárban erre:
python setup.py build
lefordul.Most jön a fejvakarás, mert elvileg 64 bitre fordított, de 3 különböző sweastrology.so fájl van.

Najó, ha 64, akkor az. A /src/Morius/SWEP/src/linux/64bits könyvtárból másoltam a sewastrology.so fájlt a
/usr/lib64/python2.7/lib-dynload könyvtárba. Egyrészt, mert a 64 bitest fedorán itt találom, mármint a megosztott libeket a user programokhoz, másrészt meg csak itt volta dynload könyvbár.
Lássuk:
python ./morinus.pyMegy.

Te mi az, hogy solar, meg ilyenek?

Meg különben is! Mindek neked asztrológia program?

Maitreya-t is tudom ajánlani. De egyébként nem csoda, hogy kínlódsz vele, a két leírás egyikse se írja le
korrekten, hogy mit kell csináli.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok,
Szeretnek ujra egy kis segítséget kérni, történt egy kis baj a debian szerveremmel. Sikerült megcsinálom a conkyt erre most hétvégén valaki nagyon unatkozott és feltörte a szerveremet ( szakad volna az anyjaba a feje
) és megváltoztatta a root jelszavamat. Tegnap este megint próbálkozott úgy hogy bezártam a nyitva hagyott portot a routeremen, és meg is valahogy elérte ezt kihúztam a gépből a LAN kábelt. User kent meg be tudok lépni, terminálból meg tudom változtatni valahogyan a root jelszót? Olyan program is érdekelne ami kicsit biztosabbá teszi a gépet ami nem engedi hogy ilyen könnyen betorjenek. Jo nem volt olyan nehéz jelszavam de megis eltörölték, pedig volt benne nagybetű szám stb.. 10 karakterből állt a jelszavam. Előre is köszönöm a segítségetHagyd a jelszót. Keresd inkább a hibádat, hogy hogy tudott bejönni. Ha megvan akkor vagy javítsd, vagy húzd újra. Inkább az utóbbi, mert ha bejött és van root jelszava akkor már az övé a gép.
-
Vladi
nagyúr
A fordítás megtörténik? elvileg igen. Utána még egy függőséget be kell másolnod, mielőtt indítod:
Morinus/SWEP/src/Linux32/sweastrology.so
ha ezt nem találod meg, akkor tuti nem jól fordult.
-
Vladi
nagyúr
Ma egy erdekes jelensegre lettem figyelmes. Ujrainditottam a Transmission klienst, es bizony elfelejti a beallitasokat
mindig default beallitasokkal indul ujra... toroltem a config fajlokat de semmi. Volt reinstall is de nem segitett. Eddig tokeletesen megvoltunk.transmission-gtk 2.77 (14031)
Persze valszeg ez: Debian Sid
Sima userként indítod el? Vagy csak démon? Nézd már meg, hogy van -e konfig fájlos kapcsolója.
-
Vladi
nagyúr
A su az felhasználót vált. Ha nem írsz utána semmit, akkor rootra akar majd váltani.
Az apt-get az a csomagkezelő program, utána írni kell, hogy mit csináljon.Telepíteni csak root joggal tudsz. Tehát így már érteni fogod mit írsz.

sudo egy köztes megoldás, akkor használhatod, ha a userednek adsz részleges root jogot. Ekkor a sudo azaz super user do parancs után írhatod, hogy mit akarsz. Ekkor is kér jelszót, de nem rootot, hanem a userét.
-
Vladi
nagyúr
Természetesen fel lett csatolva, aztán rá lett másolva 1.7 tera adat, és azt írja 0 szabad hely, amikor töröltem belőle akkor sem változott semmi. Egy mappa lett megosztva rajta

Nem kidobtam a parkba a fákközé

De egyébként szerinted ha nem csatoltam volna fel, akkor hogy látnám, hogy nem mutatja mennyi a szabad hely
Nem a vinyót nem látom a csatoltak között, hanem a szabad helyet rajta 
Okés. Csak nem volt egyértelmű a helyzet, ezért kérdeztem vissza. Így jobban érhető, látod a válasz is meglett.

-
Vladi
nagyúr
Jó rendben. Formáztad. De hol van most?

Felcsatoltad? Megosztottad? Mit csinátál vele?Vagy csak simán a polcra feltetted.

-
Vladi
nagyúr
Nem haragszunk.
recovery mód. Gondolom 1-es futási szint.
Akkor:passwd paranccsal adsz a rootnak jelszót. Utána már tudsz kérni terminálban root jogot:
su - -
Vladi
nagyúr
"Amint beírok valami hitelesítési hibát ír ki."
Pontosan mit? Lehet más itt a gond. Hogyhogy recovery módban telepítesz? -
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Következő a problémám: Felraktam a Debian 6.0-t Vmware-be,hogy gyakoroljam a Linuxot. Felraktam,akkor még beengedett roottal, de a második indításnál már nem. Az alap felhasználóval beenged bármikor. Gondolom ez azért van,hogy nehezebben lehessen törni a rendszert és ezért nem enged roottal dolgozni. Szóval azt szeretném kérdezni,hogy hogyan tudnék átruházni root jogot, vagy root jogot adni az alap felhasználómnak, az az magamnak?? Lényegében root elérésre lenne szükségem valamilyen módon.
sudo a kifejezés amit keresel.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Remélem nem leszek nagyon "leszúrva", de nem tudom, hogy hol kérjek segítséget.
Szóval az iskolában van egy olyan tárgyam, amin Debian linuxot tanulunk, de sajna nekem nem mennek a dolgozatban kiadott feladatok megoldásai, ezért keresnék olyan valakit, aki nagyon ért hozzá és tudna egy-másfél órát segíteni dolgozat írás közben.
Tudom nem szép dolog csalni, de eddig amit felvettem tárgyat meg is tudtam csinálni, ezzel meg nem boldogulok, hiába próbálom megérteni nem sikerül, pedig szükségem lenne arra az 5 kreditre, ami jár érte.
Előre is köszönöm a segítséget
Mennyit fizetsz?

Nem szép dolog ez így. Gondolom közel a vizsgaidőszak. De ha látod, hogy nem megy, akkor miért nem korábban kértél segítséget? Tanulni nem szégyen, de hasznos.

Hint: ilyen helyzetben nem nagyon lesz már segítséged.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Szerintem kezdőknek is oda lehet adni. Pl. Ubuntut szokták mondani, hogy kezdőknek vagy Windowsról jövőknek való, na de ott is egy rakás dolog miatt a terminálba kell menni. (sőt, Ubuntus időszakomban állandóan gond volt valamivel, ami miatt terminálban kellett matatni)
Összehasonlítva, átlag használathoz itt sem kell több terminál használat, mint Ubuntun, márpedig ettől félnek az emberek.
A srácnak én is debiant mondok, nem fog tőle megijedni. Vagy arch ilyen célokkal.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Valószínűleg nem.
Hol lehet ezt beállítani?@Bambano: Nagyon is lehetséges. Lehet, hogy végig ez volt a hiba. Javaslat?
nem folytam bele ebbe a hálózat-sagaba. bocs.
ha dhcpvel kapod az ip-t akkor elvileg kapsz rendesen dns címet is. -
Vladi
nagyúr
Mitől lehet az, hogy csak a google-t és 1-2 debian oldalt hoz be Konquerer és az Iceweasel böngésző? Bármi mást akarok megnyitni egyszerűen semmi nem történik. Ja és ami még fontos lehet: a ping csak ip címekkel fut le, domain neveknél azt írja ki: ismeretlen host.
Nem megy a névfeloldás. A dns szerver címe be van állítva jól?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Itt a sodo ily módon való default használatára céloz.
(#3052) Vitus:
Inkább csomagkezelővel kellett volna csinálni.

-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Volna egy kis gondom, az abevjavát szeretném feltenni, de nem akar összejönni.
Ez rpm csomagos, átalakítottam rootként alien-el deb-es csomagra, de mindig valami hibát ír amikor feltenném.
Egyébként kpackage-val is ua. a helyzet.
Én vagyok a béna vagy lehet hogy nem fog felmenni?
Valaki telepítette már az abevjava progit debian 5.0-ra?Mi az a hiba amit kiír?
Van egy elég bő leírás róla. -
Vladi
nagyúr
Ahhoz, hogy pontosan kiderítse, mely csomagokból van fent olyan verzió, ami nem felel meg a lennynek, és ezekre a csomagokra mik dependálnak még, majd ezeket megfelelő dependecia sorrendben downgradelje, mindenképpen olyan szintű tudást és scriptelési képességet feltételez, amihez szükséges munkát nem biztos, hogy érdemes belefeccölni a problémába.
De mindenki a saját szerencséjének a pogácsa...
Azt tudja, hogy kb mikor tette fel a rossz csomagokat. A logból nem derül ki, hogy mit kell leszedni? Legalább is én ezt csinálnám, ha összekutyulnám a repókat.
A csomagokban benne van, hogy melyik debian verzióhoz tartozik? -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Közben vizsgálódtam.
Először is fel kellett raknom az Xterm-et.
És elég jó esélyt látok rá, hogy a gnome-ot fel kell raknom újra.
Tegnap én balga, grafikus felület alól futtattam egy apt-get upgrade-et, és valószínűleg ez volt a legnagyobb hiba.Tehát a kérdés, hogy tudom leszedni a komplett gnome-ot?
És utánna hogy tudom újra felrakni?
Egyesével kell leszedegetnem és felpakolnom a csomagokat, vagy van ettől egyszerűbb megoldás is?Keresd meg a csomagkezelő logját. /var/log szerintem ott lesz. Nézd meg, hogy miket tettél fel.
Na azokat szedd le.
Rakd rendbe a forrás listákat, és utána frissíts.Nem tudom, van -e valami csomag csoportosítás debianon, ha van, azzal próbálkozz teljes gnomot leszedni.
Nem tudom most megnézni, de másik topikban volt már szó a --purge kapcsolóról apt-get esetén. Az leszedi az esetleges beállításokat is?
-
Vladi
nagyúr
Ismét ugyanaz a hiba. Valami hiányozna?
debian: /home/xpod/Desktop/wlan/b43-fwcutter-011# make CC=gcc
gcc -Os -fomit-frame-pointer -std=c99 -Wall -pedantic -D_BSD_SOURCE -DFWCUTTER_VERSION_=011 -c -o fwcutter.o fwcutter.cmake: gcc: Command not found
make: *** [fwcutter.o] Error 127
debian:/home/xpod/Desktop/wlan/b43-fwcutter-011#Csomag fenn van?
Nem kellene még ide egy ./configure ? -
Vladi
nagyúr
Szia!
Összegyűjtöttem már sok olvasnivalót, van debian szekció is.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Értem.
A leírásban adatnak prefixet. Utána configure-t futtat, úgyhogy szerintem lehet neki adni.TakkerX!
Nézd már meg ezeket a csomagokat (és persz -dev ha van), hogy fenn vannak -e:
gettext, gnulib, libglib2.0-dev. [google mondta, nem biztos, hogy ez a híja.]
Vagy nézd meg ezen az útvonalon:
/usr/share/aclocal
és másold be kézzel. -
Vladi
nagyúr
köszi,a dev nem votl feltéve, azt hiáyolta csak.
most lefutott, csak valamikor közben ezt irta ki:Please add the files
codeset.m4 gettext.m4 glibc21.m4 iconv.m4 isc-posix.m4 lcmessage.m4
progtest.m4
from the /aclocal directory to your autoconf macro directory
or directly to your aclocal.m4 file.
You will also need config.guess and config.sub, which you can get from
ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/config/.ez a config.guess, meg ez a config.sub megvan a program forrásának könyvtárában, de ezt a /aclocal -t hol találom?

Egyenlőre nem próbálsz meg egy sima
./configure --prefix=/usr
-rel forgatni?
-
Vladi
nagyúr
szeretnék lefordítani egy forrást, itt egy útmutató hozzá: [link]
De ennél a résznél elakad:
./autogen.sh --prefix=/usr
ezzel a hibaüzenettel:
checking for EDS_UI... configure: error: Package requirements (libedataserverui-1.2 libglade-2.0 libgnomeui-2.0) were not met:
No package 'libedataserverui-1.2' found
Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
installed software in a non-standard prefix.
Alternatively, you may set the environment variables EDS_UI_CFLAGS
and EDS_UI_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
See the pkg-config man page for more details.pedig:
qgypd100:/home/takacs/Desktop/src/evolution-scalix# dpkg -l "libedataservergui*"
No packages found matching libedataservergui*.
qgypd100:/home/takacs/Desktop/src/evolution-scalix# dpkg -l "libedataserverui*"
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Cfg-files/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name Version Description
+++-=========================-=========================-==================================================================
ii libedataserverui1.2-8 2.22.3-1 GUI utility library for evolution data serversmondjuk én azt sem tudom mi ez a prefix rész? ./autogen.sh --prefix=/usr
sosem csi náltam ilyesmit, de kellene nekem ez a program, netem meg nem találtam deb csomagot.
amúgy ez hogy is van? ha emgvan a forrás akkor miközben fordítódik lesz eldöntve, hogy miyeln verziójú Evolutionhoz jó? vagy mi?Keress rá azért arra a csomagra. Kell a -dev csomagja is ha van!
A prefix azt jelenti, hogy a /usr útvonalra települ. /usr/lib, /usr/bin stb. -
Vladi
nagyúr
kernel:
qgypd100:/home/takacs# uname -a
Linux qgypd100 2.6.25-2-486 #1 Fri Jul 18 17:03:35 UTC 2008 i686 GNU/Linuxa másik kettő:
qgypd100:/home/takacs# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 72
model name : AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-60
stepping : 2
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy ts fid vid ttp tm stc
bogomips : 1601.03
clflush size : 64qgypd100:/home/takacs# cat /proc/meminfo
MemTotal: 906492 kB
MemFree: 45656 kB
Buffers: 99992 kB
Cached: 371708 kB
SwapCached: 20 kB
Active: 459824 kB
Inactive: 309248 kB
SwapTotal: 2152700 kB
SwapFree: 2152500 kB
Dirty: 10100 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 297368 kB
Mapped: 83064 kB
Slab: 37540 kB
SReclaimable: 24864 kB
SUnreclaim: 12676 kB
PageTables: 2504 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
CommitLimit: 2605944 kB
Committed_AS: 662548 kB
VmallocTotal: 122564 kB
VmallocUsed: 21480 kB
VmallocChunk: 95484 kB
HugePages_Total: 0
HugePages_Free: 0
HugePages_Rsvd: 0
HugePages_Surp: 0
Hugepagesize: 4096 kBBizony ide másik kernel kell. Kvázi a fél gépet nem látja. Van egy csomó, majd a debianosok megmondják melyiket érdemes felrakni.
A csomagkezelőt használd, azzal keress rá a kernel szócskára. Majd indítsd újra azzal. [Valamelyikkel. Ez passz.]
Csomagkezelő: synaptic
Ha nincs fenn akkor tedd fel rootként:apt-get install synaptic
Utána nézd át a kimeneteket megint.
-
Vladi
nagyúr
hello,
az lenne a problémám, hogy a gép amire feltettem egy Debian/lenny-t, a 2 giga ramból csak 1 et lát. keresgéltem netem, de nem igazán találtma megoldást, vagy nem igazán értettem

mit lehet ezzel tenni? mondhatni meglehetősen kezdő vagyok a témában

azt lehet tudni, hogy a két processzormagból megvan-e neki mindkettő? vannak kétségeim...
amugy lshw-val megvan midnkét giga:
qgypd100:/home/takacs# lshw -C memory
*-firmware
description: BIOS
vendor: Hewlett-Packard
physical id: 0
version: 68YTT Ver. F.05 (04/26/2007)
size: 128KiB
capacity: 960KiB
capabilities: pci pcmcia pnp upgrade shadowing cdboot bootselect edd int13floppy720 int5printscreen int9keyboard int14serial int17printer acpi usb ls120boot smartbattery biosbootspecification netboot
*-cache:0
description: L1 cache
physical id: 5
slot: Internal L1 Cache
size: 128KiB
capabilities: burst internal write-back unified
*-cache:1
description: L2 cache
physical id: 6
slot: Internal L2 Cache
size: 512KiB
capacity: 512KiB
capabilities: burst external write-back unified
*-memory
description: System Memory
physical id: a
slot: System board or motherboard
size: 2GiB
*-bank:0
description: SODIMM Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
product: HYMP512S64CP8-Y5
vendor: AD00000000000000
physical id: 0
serial: 00002152
slot: DIMM #1
size: 1GiB
width: 64 bits
clock: 667MHz (1.5ns)
*-bank:1
description: SODIMM Synchronous 667 MHz (1.5 ns)
product: HYMP512S64CP8-Y5
vendor: AD00000000000000
physical id: 1
serial: 00006152
slot: DIMM #2
size: 1GiB
width: 64 bits
clock: 667MHz (1.5ns)Hali!
Ott viszont látja!
Nézd már meg, hogy milyen kernel van fenn.uname -a
Meg azt, hogy minek látja a processort:
cat /proc/cpuinfo
és
cat /proc/meminfo
Illetve tedd fel a htop programot, az elég jól mutatja, hogy mit használ a debian a gépből.
Lássuk. -
Vladi
nagyúr
Szerintem ugyan úgy az első elég. A többi plusz csomag, amit a netről is beszerezhetsz.
Szerintem i386, VladimiR szerint meg amd64.

-
Vladi
nagyúr
Akadt egy kis gondom a lenny-vel.
Az update-manager felajánlotta, hogy frissíthetem a kernelt 2-6-24-1-re amit meg is tettem.
Erre rebootnál már nem töltötte be az ipw3945-ös wifi drivert.
Megpróbáltam megint telepíteni de a csomagkezelő nem talált ilyen csomagot pedig
a sources-list-ben benne van a leírás szerinti contrib és non-free hely is.
Ilyenkor mi a teendő?Gondolom kéne kernel modul frissítés. ipwxxx hogy lett telepítve? Ha forgattad, akkor itt az ideje az ismétlésnek. Ha csomagból, akkor meg szidod a disztribútort.

-
Vladi
nagyúr
Dirrrr... csörömp,csörömp... rezignált arckifejezéssel új billentyűzetet elővesz...

Nem hiszem, hogy gondot fog okozni. Nekem egy év működés után 10 megás a /var/log könyvtáram. De időnként tömöríti is a régieket. *.log.X.gz. Ezeket időnként törölheted, ha szaporodnak.
-
Vladi
nagyúr
Sambánál milyen könyvtárban érdemes létrehozni a megosztott mappákat?
Vagy lehet egyszerűen a / alatt? Sima security=share megosztás.
Valamint azt is kérdezném, hogy melyik log file-okat érdemes karbantartani mert hallottam olyat, némelyik úgy meghízik hogy bezavarja a rendszert.Csak mint érdekesség: A laptopomra feltettem a Lenny testinget és gyönyörűen muzsikál, találtam leírást a wifi-hez amivel teljesen egyszerűen be lehetett lőni az inteles wlan kártyámat amit ubuntu 7.10 és 8.04 alatt sem sikerült.
Mellesleg sokkal stabilabbnak tűnik nekem mint az ubuntu 8.04 bár tudom hogy az még csak beta de a debian meg még csak testing./home/user/valami
vagy
/mnt/valamiLog hízik? 10 Gigára?

Na azért a debijány az mégis csak debijány.

-
Vladi
nagyúr
Üdv Uraim!
Szeretnék itthonra egy samba szervert összerakni debian alapon. Már feltelepítettem a 4.0-át illetve felraktam a webmin-t is.
Mondjuk lennének olyan mappák, hogy filmek, zenék, doksik stb.
Azt meg tudom csinálni, hogy mindenki lássa őket de a jogosultságokkal vannak problémáim. Milyen jogokat kell beállítani ahhoz, hogy mindenki tudjon írni-olvasni a mappákban ill. létre tudjon hozni mappákat stb. Úgy szeretném megcsinálni, hogy ne kelljen felh.név-jelszó ahhoz, hogy hozzáférjenek a cuccokhoz.
Olvastam samba doksikat de valahogy nem mentem el rajtuk, kellene egy-két élőerő
akik válaszolnak a felmerülő kérdéseimre.Cikk. Mondjuk kiveszed a jelszót. De annak meg nemsok értelme.
-
Vladi
nagyúr
Hi!
Értem én is erre gondoltam elsőre, ezért ironizáltam a brilliánssal ha nem esett volna le.
A kérdés az, hogy a netinstall cdjébe nem e lehet annyira belenyúlni, hogy lekezelje az usb-t? És hogyan? Igen tudom, hogy egyszerűen betehetném a cd-t a gépbe míg felrakom, vacakolhatnék lemezekkel vagy kereshetnék más distribet de ez nem megoldás a 21. században.
Olyan mintha nem indulna a kocsim egyből vennék bele egy új motort. 
Vitus
A debiannak van vagy 100 féle telepítése módja. Próbálj meg egy 1 cd-set. Tuti van. Abban elvileg már vannak egyéb kernelek is.
Bár én nem vok debijány guru. Nehogy má én okoskodja itt.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Linux jogok - ismét
Üdv!
Lenne 1 kérdésem. 1db 160 gigás vinyóm van.
df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatl. pont
/dev/hda1 49G 18G 32G 36% /
tmpfs 125M 0 125M 0% /lib/init/rw
udev 10M 88K 10M 1% /dev
tmpfs 125M 0 125M 0% /dev/shm
/dev/hdc 4,4G 4,4G 0 100% /media/cdrom0
/dev/hda5 100G 70G 31G 70% /D
fstab: (részlet)
/dev/hda5 /D vfat rw,user,auto 0 2
A problémám az, hogy a /D -t csak a root tudja írni. Csináltam azt, hogy umount /D chmod 777 /D aztán megint mount, visszaváltoztatja a jogokat, hogy csak a tulaj (root) tudja írni. Lehet h. az a baj, hogy ezt a FAT32-t még XP-vel hoztam létre?
Kösz:
GáborAz a baj, hogy fat nem bírja lekezelni a jogokat. Ezért az fstabban kell jelölni.
Pl: /dev/hda /D vfat defaults,rw,users,uid=12340
Ahol az uid a usered azonosítója.
/D helyett javaslok egy /mnt/d -t.
Ajánlott irodalom: [link] -
Vladi
nagyúr
Hi!
Notebookomra telepitettem egy debian etch -et, a rendes telepito cdjevel, mert bar van net, de csak wireless, igy a netinstall ki volt zarva....
Szepen feltelepult, egyszer reklamalt, hogy nem tudja a nerol letolteni a biztonsagi frissiteseket, de ezt leszamitva minden szepen ment...
Szepen feltelepult rendszeremet el szerettem volna inditani, az elejen szepen ment is minden, de amikor a graf feluletet toltotte volna be a gep a kep elfeketedet es semmilyen bill kombinaciora nem reagal a gep....
Nem tudom mi tevo legyek. Tudnatok segiteni?
Elore is koszi
Forest
ui.: AMD 64bites procira tervezett debiant telepitettem.
[Szerkesztve]Hály!
Tipikus. Grafikus felület hiba. A linkelt leírásban is arról szól az eszmecsere.
''semmilyen bill kombinaciora nem reagal a gep....''
ctrl+alt+F1-et próbáltad? Mert az varázslatos.
Nyit neked egy terminált és ott már be is jelentkezhetsz, és beállíthatod ami neked kell. 
Jah igen, még valami: szerintem se telepíts x64est.
[Szerkesztve] -
Vladi
nagyúr
van széles net, de csak kb. 10GB-os partíciót szeretnék rászánni, amíg kezdő vagyok linux-ba, addig muszály mellette egy nagyobb partíción fent lennie az xp-nek hogy tudjak dolgozni...
1. akkor az első egy esetleg az első kettő CD elég?
2. ha már itt tartunk tudnál segíteni abban hogy hogy csináljam meg azt hogy a gép bootoláskor megkérdezze, hogy melyik oprendszert töltse be? (valaki azt mondta hogy magától megcsinálja de ...)Most uláni fogsz, de ha ilyen kérdéseid vannak akkor korai még neked a Debian.

Ismerkedésnek javaslok inkább egy könnyebbet, pl: Ubuntu. Az már majdnem Debian.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- AliExpress tapasztalatok
- Yettel topik
- Építő/felújító topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Apple MacBook
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5152, 100% AKKSI
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- PlayStation 5 (Slim) Digital Edition - 825GB
- HP Zbook 15u G3 - 15,6" FHD kijelző, i7 6500U, 16GB RAM, 256GB SSD, FirePro W4190M 2GB, számla
- Samsung Odyssey G7 S28AG700NU IPS Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / FreeSync / G-Sync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De amúgy én is arra gondoltam, hogy a 4 gigás modult teszem bele. Kis gép, csak egy memória foglalat van benne.

Persze Vladi bácsinak senkise szólt... 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ne csüggedj, ismerek olyan linuxos gurut, aki most ebből él és ő is így kezte, hogy felnyomták az 1. szerverét.