Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4201) intuicio


intuicio
aktív tag

Sziasztok!
Az első és legfontosabb, Intel-es voltam, ezért még kicsit vakvágányon vagyok.
Vettem egy MSI MAG B550 Tomahawk lapot, és ebbe egy Ryzen 5 5600X menne bele.
Viszont olvastam valahol, hogy ez a lap gyárilag nem ismeri fel a processzort, ezért még mielőtt rá teszi az ember a procit a lapra előtte egy Bios update kell.
[MSI B550 Tomahawk BIOS]
Innen melyiket kell ehhez letölteni? Gondolom a legfrissebben is benne van ez a frissítés?
Köszönöm!
:R

(#4202) csabaspecial válasza Flash82 (#4166) üzenetére


csabaspecial
tag

igen, létezik, de csak dell gépek alatt, úgy tudom....

(#4203) Tomi_78


Tomi_78
tag

Sziasztok!
Az a problémám, hogy kaptam egy HP Compaq nx9010 típusú öreg, de még működő laptopot, aminek a BIOS-a jelszóval van levédve és erre az előző gazdája sem emlékszik.
Próbáltam különféle programokkal megnézni a jelszót, illetve végül törölni a BIOS-t, de úgy látszik, a jelszót az EEPROM-ban tárolja, tehát a BIOS "felejtetése" hatástalan ebből a szempontból.
Most az jutott eszembe, hátha egy teljes BIOS firmware frissítés egyúttal törölné a jelszót is?
A HP honlapján találtam egy WinFlash nevű programot - gondolom ezzel lehetne elvégezni a műveletet. Valamint van ott egy DVD/CDRW firmware update is - ez lenne a fájl a BIOS frissítéshez? Akkor eddig csak egy ilyen jött ki?
A laptop BIOS-a egyébként Phoenix 4.0 Release 6.0.
Tehát a kérdés, hogy BIOS-jelszó kinyírás ügyében jó-e ez a flash update-es ötlet? És ha igen, akkor a képen látható szoftverecskék jók-e hozzá?
Előre is köszönöm a segítséget!

(#4204) Bobcat35


Bobcat35
csendes tag

Szeva!

MSI B450-A Pro Max lap frissítés után több feszt ad alapból a procinak 1 tizeddel, mint a régi biosnál! Pont hogy kevesebbet kéne, nem? Ki melyiket használja?

(#4205) Tamas1982.1


Tamas1982.1
tag

Sziasztok. MSI B350M Mortar Arctic lap a legújabb BIOS-szal tudja kezelni a Ryzen 3600 procit? A supportnál erre a procira egy majd 2 éves beta BIOS-t linkelnek valamiért.

(#4206) Thrawn válasza Tamas1982.1 (#4205) üzenetére


Thrawn
félisten

A legutolsó béta BIOS-szal igen, kezeli. A 7A37vAKS dátuma 2020-07-09, az azért nem két éves.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4207) Tappancs2001


Tappancs2001
senior tag

Sziasztok! Az egyik számítógépemen található ASUS H97 M-E alaplapomon szeretnék egy bios frissítést végezni, hogy alkalmas legyen a benne található m2 csatlakozó nvme ssd-k fogadására. Sajnos elég régi (2015 elejei) a rajta lévő UEFI BIOS. A frissítésnél elég csak az alaplaphoz kiadott legutolsó BIOS verzióra frissítenem az alaplapot? Előre is köszönöm a segítséget.

(#4208) pendre54 válasza Tappancs2001 (#4207) üzenetére


pendre54
addikt

Szia!
igen, alap esetben elég a legutolsót feltenni, mert elvileg abban a korábbi dolgok is benne vannak. Viszont, a biztonság kedvéért, a legrégebbitől kezdve, haladva a legfrissebbig, olvasd el a BIOS-hoz tartozó megjegyzéseket, mert nagy ritkán lehet olyan, hogy egy frissebb verzió telepítéséhez, kéri valamelyik korábbi telepítését, de egyébként nem ez a jellemző.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#4209) Tappancs2001 válasza pendre54 (#4208) üzenetére


Tappancs2001
senior tag

Szia! Köszönöm szépen a segítséget. Egy ASUS H97 M-E bios-át szeretném frissíteni, hogy a benne lévő M.2. slot tudja kezelni az Nvme ssd-ket. Elég régi a bios rajta, és úgy néztem, hogy egy 2015-ös bios verziótól támogatja ezt a funkciót. Akkor a biztonság kedvéért erre a bios-ra frissítsek először? Ha esetleg hibaüzenetet kapok frissítés közben, az nem jelenti az alaplap tönkremenetelét. Elnézést a sok kérdésért

(#4210) Tappancs2001 válasza pendre54 (#4208) üzenetére


Tappancs2001
senior tag

Szia! Közben megnéztem az alaplapi bios verzióját, és rosszul emlékeztem, mert az elérhető legújabb (2016. áprilisi) van rajta.

(#4211) pendre54 válasza Tappancs2001 (#4210) üzenetére


pendre54
addikt

Szia!
mint írtam is, ha a legutolsó, 2016-os BIOS verziónál nincs olyan megjegyzés, hogy frissítés előtt kérné valamelyik korábbit, akkor szerintem a legújabbat rakd fel.
Hibaüzenet frissítés közben, az nem túl szerencsés, szerencsére én még ilyennel nem találkoztam, szóval én ez ügyben nem sokat tudok mondani. Arra az általános szabályra ügyelj, hogy a frissítés alatt ne hogy áramszünet lépjen fel, ezért arra az időre egy szünetmentes tápot próbálj valakitől kölcsön kérni, ha nincs, vagy vidd el hozzá a gépedet.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#4212) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Adott egy gigabyte H410M S2 alaplap és egy i3 10100F procit raktam bele de nincs kép,egy ismerősöm megnézte azt mondta szerinte azért van mert az alap bios F3 és a 10100F-nek F5-ös bisora van szüksége és hogy fel tudjam frissíteni kell egy másik processzor bel amit támogat az F3-mas bios.Tényleg nincs más megoldás vennem kell még egy procit biso telepítéshez aztán meg eladni?Nem sok kedvem van kiadni még + 15EFt ot.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#4213) The Goth válasza Pityu. (#4212) üzenetére


The Goth
tag

Gondolom most vetted a cuccot egyben, mert ha csak processzort cseréltél volna, akkor tudnád a biost is frissíteni a régivel.
Kezdjük azzal, hogy VGA van-e a gépben? Merthogy abban a processzorban nincs videovezérlő.
Ha nincs VGA akármilyen biost tehetsz rá, az nem fog képet adni.
Aztán ott van, hogy ha nincs kép, az ismerősöd, hogy nézte meg milyen bios van most rajta?
A gyártó weboldalán ott van, hogy F5-ös bios kell ahhoz a processzorhoz, ez tény. Vagyis amennyiben van VGA a gépben akkor tényleg a bios-t kell frissíteni, amit csak úgy lehet ha teszel bele egy F3-as bios kompatibilis processzort. Számtech boltok is vállalnak bios frissítést, nem kell venni hozzá másik procit, csak akad egy a környékeden ahova beviheted?

"A fények csábítóak, de a sötétség több izgalmat rejt"

(#4214) Pityu. válasza The Goth (#4213) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Szia,köszi de már megoldódott videókártya volt a probléma kaptam kölcsön egy öreg szart,aztán azt vissza vittem kértem kölcsön unokaöcsémtől egy gtx460-at azzal jó a lapon F5 bios ban gyárilag. Tegnap már telepítettem a gépre a windowst.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#4215) csabaspecial


csabaspecial
tag

Sziasztok!
Régi Dell gép BIOS-át szeretném frissíteni. Tavaly adtak hozzá ki új verziót. Sajnos nem sikerül nekem, pedig régebben csináltam már ilyet. Elindítom az alkalmazást Windows 10 alatt és kiír egy hibaüzenetet, hogy nem fér hozzá a flashez vagy mihez, ehhez hasonlót....

(#4216) bcl


bcl
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom, jó topicban teszem-e fel a kérdést, de remélem :)
Véletlenül felülírtam a biost az Intel management Engine FW-jével, szóval effektíve téglásítottam az alaplapot. (Gigabyte GA-Q87M-D2H)

A bios chip rá van forrasztva.

Keresek olyan valakit Szegeden, aki vagy meg tudná flashelni, vagy - a fenti Management Engine-nel szeretnék még kicsit kísérletezni - esetleg pár napra kölcsön is tudna adni egy ilyet. Vagy ráérne egy órácskát egy sörér' :)

Nem olyan veszett sürgős, de ha nem muszáj, nem várnék két hónapot, míg az Aliról ide ér a flasher :) (igaz, olyan 6 USD, szóval nem egy ökör ára)

Köszönöm!

(#4217) csabaspecial


csabaspecial
tag

Sziasztok!
Adott egy GA-H61M-S2V-B3 alaplap. Összeraktam egy házba egy I5 3570K-val, nem adott semmi képet sem. Kölcsön kértem egy I3 3220-at, azzal sem. Ezek 22nm-es procik. Vettem egy 32nm-eset, hátha nem az alaplap rossz, hanem nincsen frissítve a bios-a a legutolsó kiadottra. A kérdésem az,hogy a legelső bios óta kijött kb 7 vagy 8 frissítés. Ezeket egyesével kell lefrissíteni vagy elég csak a legutlsó felrakni?

(#4218) Thrawn válasza csabaspecial (#4217) üzenetére


Thrawn
félisten

Ennél az alaplapnál elég a legutolsót felrakni.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4219) csabaspecial válasza Thrawn (#4218) üzenetére


csabaspecial
tag

Köszi!

(#4220) viktorgtr


viktorgtr
csendes újonc

Sziasztok!
A minap kézhez kaptam az Oázisnál összerakatott gépemet! Az alaplapot ami egy B550 Tomahawk, BIOS frissitéssel kértem. Ez valószínűleg meg is történt a verziószám alapján.
Na most a probléma az az, hogy a BIOS-ban navigálgatva menüpontról menüpontra lépkedve egyszer csak lefagy a BIOS és nyilván nincs választásom RESET a megoldás!
Belépek megint a BIOS-ba másik menüpont, nem fagy de minden távolkelti irásjellel van irva az európai helyett, visszalépek, ide-oda navigálnék és megint fagyás!
Probléma szerintetek?
Az nyilvánvaló, hogy viszaviszem garóba ha már fizettem a frissitésért, vagy oldjam meg magam mert egyszerű(nektek) a probléma?(( nem vagyok egy antitálentum meg műszaki analfabéta csak pénzem nincs kisérletezgetni az alaplap életével)
Válaszaitokat köszönöm! További szép napot! :)

(#4221) pendre54 válasza viktorgtr (#4220) üzenetére


pendre54
addikt

Üdv!
Látom, hogy jó 10 napos téma ez nálad, de az én javaslatom.
Nekem ugyan már a tatárjárás óta, csak Asus cuccaim vannak, de szerintem az MSI-nél is működhet. "nyilván nincs választásom RESET a megoldás!" Ez konkrétan CMOS reset-et jelent, azaz vagy az elem kivétele 10-15 percre, vagy az erre szolgáló két tűn csavarhúzóval, vagy valami már fémtárggyal történő rövidre zárást jelent? Mert ha ezt még nem lépted meg, akkor első körben ezzel próbálkoznék.
Ha így is marad a probléma, akkor még megpróbálnám azt, hogy az eggyel korábbi BIOS-t felrakni a hagyományos pendrive-os megoldással , ami egy 2021 januári verzió, ha jól néztem az MSI oldalán. Ha ezzel a BIOS-al tökéletes minden, akkor nem piszkálnám egyelőre, használnám ezzel, amíg nem jön egy újabb verzió, és azzal újra lehet próbálkozni.
Persze, ha a régebbivel is gond van, akkor mindenképp gari.

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#4222) Novver válasza viktorgtr (#4220) üzenetére


Novver
senior tag

Az elem kivétele és a két szükséges pin rövidre zárása megoldás lehet, de én azt az alaplapot visszavinném.
Gyanúgy hogy corrupted a bios.

Life is a game... The game is my life!

(#4223) viktorgtr válasza viktorgtr (#4220) üzenetére


viktorgtr
csendes újonc

Köszönöm a válaszaitokat!
A gépet természetesen viszavittem rögrtön, rárakták a régebbi BIOS-t a probléma továbbra is fenn állt!
A hiba a monitor vagyis a TV miatt volt, ez egy kb 2011-es Panasonic plazma TV és nem iazán szerette az alaplap úgytűnik. Egy monitor vásárlással megoldódott minden probléma! Az új BIOS nem ment vissza azóta, én fosok tőle, hogy valami hiba csúszik miattam a folyamatba és akkor frizbizhetek a lappal! :D

(#4224) gazsintaor


gazsintaor
csendes újonc

Sziasztok van egy ASUS M4N78-AM V2 alaplapom. BIOS-t írtam rá ch341a-val, majd a gép nem indul. Még a szokásos 1 csipogás sincs meg. Próbáltam másik táppal, rammal, videkártyával. Próbáltam visszatenni a régi BIOS-t, azzal is ugyan ezt produkálja. CMOS reset meg volt.

Valakinek valami ötlet?

(#4225) Hulot


Hulot
tag

Keresek egy hozzáértő tagot aki megcsinálna nekem egy BIOS flashelést. Csak alaplapom van, Asrock Z370 Gaming K6.

(#4226) scineram


scineram
csendes tag

Sziasztok! Egy Asrock B450 alaplapon kellene BIOS frissítés újabb processzorhoz, de nincs nálam hozzá működő processzor. Eredetileg egy 2400G volt benne használatban.
Tippek hogy esetleg hol tudnám ez megcsináltatni, vagy megfelelő processzort kölcsönözni hozzá? A Rufusznál nem volt náluk készleten.

[ Szerkesztve ]

(#4227) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Sziasztok!
Van egy Gigabyte B550 Vision D alaplapom, melyen BIOS-t akartam frissíteni.
Egy működő konfigról van szó, minden alkatrész jó.
Korábban csináltam Asrock alaplapon már frissítést, bios-ból. Most gondoltam kipróbálom a giga saját, win-es programját. Meg kell tapasztalni mindent.
Először kiolvasta a bios-t (amit korábban azért lementettem ezzel a programmal), majd felülírta egyszer, majd valamiért elkezdte még egyszer írni. Viszont ez már nem ment végig, lekapcsolt a gép. (Áramingadozás elkerülése miatt szünetmentesre volt kötve, de az meg sem nyikkant.)
Miután visszakapcsoltam a lap elkezdte az öntesztet, majd a 22-esnél megállt. Ilyen nincs a kódlistában. Emellett a DRAM LED is világított.
Neten utánaolvasva egy visszafrissítés segített a bajbajutottakon hasonló hibánál. Van rajta Qflash gomb, de sajnos csak egy bios-os.
Azért próbálkoztam a ramok kivételével is. Ha egy volt benne, akkor is 22. Ha nem volt benne, akkor 0b. Ilyen kód sincs a listában.
Összerakott gépnél nem ment a Qflash, így kiszedtem mindent. Jelenleg csak a front panel kábelei vannak az alaplapra dugva, meg a 24 és 8 tűs tápcsatlakozó.
Pendrive a helyén, bár a foglalat nem fehér. Fat32, csak a gigabyte.bin fájl van rajta. F12, F13G és F13-mal is próbáltam. F10-es nem letölthető, pedig eredetileg az volt rajta.
Bekapcsolom a tápot, majd a Qflash gombot kb. 5 másodpercig nyomva a pendrive áramot kap. De a Qflash LED fel sem villan. És a pendrive LED-je sem villog, ellenben melegszik.
A táp ventilátora sem indul el, mint egyes videókban.
Vártam pár percet, de semmi. Próbáltam hosszabban nyomni a gombot, de semmi.
A korábbi bios-t azért nem próbáltam még feltenni, mert belső vinyóra mentettem (nem is értem, jól benéztem). De majd valahogy levarázsolom róla.

A kérdésem, hogy van esélyem életre kelteni a lapot vagy intézhetem garanciában?

(#4228) Sz_Imre válasza JulianSinulf (#4227) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

Szia!
"Jelenleg csak a front panel kábelei vannak az alaplapra dugva" - Kösd ki
csak a 24 tűs + 8 tűs legyen bedugva, proci se legyen benne.
Ja és nézd meg hogy a q-flash melyik usb foglalattal van jelölve.
Utána próba, ha utána sem, akkor egy másik pendrive-al megpróbálni, mert nem mindegyiket kedvelik pl. kingston nem igazán. Jelenleg milyen pendrive-od van? (usb2-3 és hány gb-os).
Ha lehetséges, akkor 2-4-8gb legyen, de ha nagyobb az sem baj.

[ Szerkesztve ]

(#4229) JulianSinulf válasza Sz_Imre (#4228) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Szia!
A hsz megírása után még foglalkoztam vele.
Minden kábelt lehúztam, még a wifi modult is kiszedtem a lapból. Levarázsoltam a régi bios-t is a HDD-ről, de nem ment.
Jó helyre dugtam, van felirat, meg azért a kézikönyvet is megnéztem.
A délutáni alvásból való ébredést követően épp nekem is a pendrive jutott eszembe. Lehet, hogy nem jó. Aztán te még meg is erősítetted ezt.
Egy Canyon 1 GB-os. Több, mint 10 éves. USB 2.0
Erről lementettem a régi bios-om egy linuxos gépre, az nem szemeteli rejtett könyvtárral a meghajtót. Majd megformáztam egy 8 GB-os Toshiba pendrive-ot. Ez is USB 2.0.
A procedúra azonnal elindult, ahogy megnyomtam a qflash gombot.
Ezen felbuzdulva rátettem a pendrive-ra az F13-as, legújabb bios-t.
Ezt is sikerült megcsinálnia és a fő dolgok beillesztése után el is indult a gép.
Mivel a procit még nem pasztáztam újra, csak az előzővel rányomtam a hűtőt, így rendszer nélkül, csak a bios-ban jártam, de az fut gond nélkül.
Mind a 4 memóriamodul megvan és az XMP is működik.
Tanulság: Win-ből többet nem frissítek.

Köszi a segítséget!

(#4230) Sz_Imre válasza JulianSinulf (#4229) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

Szia!
Örülök, hogy megoldódott a problémád.
Élnézést kérek, ha tudtad, hogy hova kell bedugni az usb-t. Csak biztosra akartam menni. :R
"Tanulság: Win-ből többet nem frissítek biost." - Pontosan! Sem most, sem régebben nem volt ajánlott win alól frissíteni (persze vannak kivételes esetek).

(#4231) PofaJenö válasza pendre54 (#4221) üzenetére


PofaJenö
senior tag

Szia
Látom írtad hogy Asus kedvelő vagy, nekem lenne egy kérdésem,konfigurációm lásd fent.
Biosba lépést követően kifagy,eddig jól ment de cseréltem VGA kártyát egy RX 570-re azóta csinálja lefagy Bios frissítés használna?

Lumia 820 --> Huawei P9 lite --> Samsung Galaxy S 9 --> Sony Xperia 5II --> Samsung Galaxy S 10e. --> Samsung Galaxy S 22.

(#4232) pendre54 válasza PofaJenö (#4231) üzenetére


pendre54
addikt

Szia!
Ahogy nézem, ez az alaplap nem épp mai gyerek már, az utolsó kiadott BIOS 2012. októberi. Amennyiben ez az utolsó verzió (1604-es) van a lapodon, akkor sok teendőt nincs ez ügyben, de ha nem akkor mindenképp próbáld meg a frissítést. A VGA-ra is a legutolsó driver legyen felrakva.
Esetleg, ha nem tudod, hogy milyen verziójú BIOS van az alaplapodon, mivel nem tudsz belépni, a Rendszerinformációval megtudod nézni.

Más ötletem nincs, illetve van az Asusnak egy kis segédprogija, amit elindítva, géprestart után, elvileg a BIOS-ba rak. Ezzel is tennék egy próbát, hátha. A progi, az Asus Boot Setting [link]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#4233) PofaJenö válasza pendre54 (#4232) üzenetére


PofaJenö
senior tag

:R
Köszönöm, pedig milyen jó alaplap volt anno, lehet megpróbálom.

Lumia 820 --> Huawei P9 lite --> Samsung Galaxy S 9 --> Sony Xperia 5II --> Samsung Galaxy S 10e. --> Samsung Galaxy S 22.

(#4234) Itachi82


Itachi82
aktív tag

Csá all!
MSI B450 TOMAHAWK MAX lapom van, hogy érdemesebb lefrissíteni a BIOS-t, sorban vagy mehet rá a legfrissebb? (van vagy 8 mióta meg van ) Előtte meg a legfrissebb AMD chipset driver (ez az AGESA lenne amúgy?) ? Gondolom a pendrivre-os módszer az igazi!?

[ Szerkesztve ]

(#4235) Sz_Imre válasza Itachi82 (#4234) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

Csá!

A lapodhoz ha ryzen 5 3600 procid van, akkor ezt használd:
7C02v37
- Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.6
Mert ez a legstabilabb zen 2-hez (amikor még olvastam). Az újak már inkább a zen 3 (5000) széria támogatás, hibajavítást tartalmazza. De ha a legújabbat akarod, akkor mehet a legfrissebb rá (igen támogatja a zen 2 3000 szériát).
Ezt nem tudom meg erősíteni, de ha a legújabb nem jönne be, akkor simán visszafrissítesz egy stabil bios-ra.

(#4236) Itachi82 válasza Sz_Imre (#4235) üzenetére


Itachi82
aktív tag

Igen Ryzen 5 3600 van benne. Jó lesz a stabil.
Még annyit kérdeznék, hogy - Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.6 - , ez benne van magában a 7C02v37 BIOS frissítésben, nem kell külön telepíteni frissítés előtt? (lehet hülye kérdés, de biztos ami biztos)

(#4237) Sz_Imre válasza Itachi82 (#4236) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

A 7C02v37 bios-ban benne tartalmazza -> Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.6.
A windowson az amd chipset driver legalább 2.10 verzió legyen, vagy újabb. De ezt érdemes bios frissítés előtt megtenni.

(#4238) Itachi82


Itachi82
aktív tag

Értem, így már világos.
Az AMD chipset driver-t már leszedtem tegnap.
Köszönöm szépen a segítségedet.

(#4239) Sz_Imre válasza Itachi82 (#4238) üzenetére


Sz_Imre
senior tag

Örülök, hogy segíthettem.
Majd azért jelez vissza, hogy sikerült. (kíváncsiságból)

(#4240) FaTHI


FaTHI
őstag

Van egy 6700Xt-m amihez leszedtem egy Biost mármint az alaplaphoz (Giga Z390 Intel 9900k) amiben lehet állitani a Resizable bar-t. Kérdésem érdemes felrakni, hoz valami töbletel?

[ Szerkesztve ]

(#4241) Itachi82 válasza Sz_Imre (#4239) üzenetére


Itachi82
aktív tag

Tegnap sikeresen frissítettem a BIOS-t, rendszer újra rakás után.
Köszönöm még egyszer azt infot. :)

(#4242) Gelmi


Gelmi
tag

Sziasztok!

Készülődöm a win 11-re ezért az alaplapomhoz (Gigabyte B450 AORUS PRO) vettem egy TPM modult.
(https://www.bestmarkt.hu/gigabyte-gc-tpm-20-modul-gigabyte-alaplapokhoz-p368113).

Mielőtt betettem volna az alaplapba a modult , sikeresen frissítettem a bios-t!
Ezzel nincs is gond!
A gond ott van hogy miután betettem a modult- A bios-ba nem tudok belépni.

Amikor indítom a gépet hiába nyomogatom a del gombot , képernyő fekete hátérel le fagy vagy beragad. Nem lehet tovább lépni.Csak a reset segít.

Ha indításkor nem nyomom a del gombot akkor simán indul a win 10.

De nekem ez így nem jó !
Szükségem van arra hogy belépjek a bios-ba hogy a boot sorrendet tudjam állítani !

Valaki adjon tanácsot hogy tudom ezt megoldani.

Segítségeket előre is köszönöm!

A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében!

(#4243) applause válasza Gelmi (#4242) üzenetére


applause
aktív tag

Biztos bele való a TPM. Én is beleraktam és jó, csak másként néz ki mint a [link] tied. plusz va a végén kiegészítés "S". Alaplapom B450M GAMING (rev. 1.x)

[ Szerkesztve ]

samsung A54 5G, Mercedes A150 2005, Dell Latitude 7300

(#4244) applause


applause
aktív tag

Ennyi fajta gigabytes van.
Meg kell nézni az alaplapon hány tüske van és hol található a vak bemenet.

[ Szerkesztve ]

samsung A54 5G, Mercedes A150 2005, Dell Latitude 7300

(#4245) Thrawn válasza Gelmi (#4242) üzenetére


Thrawn
félisten

Milyen processzorod van? Ha Ryzen 2xxx vagy újabb, akkor felesleges volt külön TPM chipet venned, mert ezekben a CPU-kban van beépített TPM 2.0.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4246) Gelmi válasza applause (#4244) üzenetére


Gelmi
tag

biztos jó modult vettem hiszen bele tudtam tenni!
És működik is!

A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében!

(#4247) Gelmi válasza Thrawn (#4245) üzenetére


Gelmi
tag

ilyen procim van: AMD Ryzen 7 3700X 8-Core

most így utólag próbáltam megnézni hogy van e benne tpm de nem találtam semmit róla!

A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében!

(#4248) Thrawn válasza Gelmi (#4247) üzenetére


Thrawn
félisten

Van benne, a BIOS-ban kell bekapcsolnod (Peripherals -> AMD CPU fTPM -> Enable).

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4249) Assimilator


Assimilator
őstag

Sziasztok!

Elnézést kérek ha nem ide való a kérdésem de nem igazán jöttem rá, hogy hova kéne írnom.

Szóval az a gondom, hogy néha magától elindul a gépem. De jellemzően csak akkor ha huzamosabb ideig nincs bekapcsolva. Mondjuk ha 20-24 órája nincs bekapcsolva akkor egyszer csak elindul. De van, hogy 10 óra után, vagy 2 nap után. Teljesen random. Valami rosszul lett bekötve? Vagy BIOS frissítés? Esetleg valami más?

Előre is köszönöm a segítésget!

(#4250) Gelmi válasza Thrawn (#4248) üzenetére


Gelmi
tag

Igazad van!
Van a Cpu-ban Tpm!

Akkor feleslegesen vettem Tpm modult! :(((

Közben a bios problémám is meg oldódott !
Videó kártyába be lett dugva a tv hdmi kábelje és az valahogy ott indításkor bezavart!

A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.