Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3251) Walter_White válasza ReSeTer (#3250) üzenetére


Walter_White
senior tag

Persze hogy vállalnak, vállalniuk kell, (pontos árat sajnos nem tudok mondani de szerintem olyan 2-5.000Ft-ig terjedhet. Szervizfüggő. Esetleg ahol vetted oda is vissza lehetne vinni. Viszont hivd fel őket elötte, de szerintem ha csak a lapot viszed a dobozaban ugy is megcsinaljak. Amugy 2-3 perces müvelet max 5 ha nem elfoglalt a szerviz szerintem meg is varhatod.

[ Szerkesztve ]

(#3252) chester91


chester91
senior tag

Sziasztok!

BIOS-ban kezdtem volna neki a frissítésnek, de hiába nyomok rá, hogy kezdje, nem reagál rá. Egy Gigabyte H61M S2PV Rev2.2-ről lenne szó. Gigabyte honlapján azt láttam, hogy elviekben kettő frissebb verzió is elérhető, nekem egy 2013-as van, ha jól emlékszem, ami a honlapon a legrégebbi ehhez a laphoz. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném. Egyik kérdés: van-e értelme ezzel foglalkozni? Másik: ha az első kérdésre igen a válasz, akkor mi lehet a probléma, ami miatt nem akarja elindítani BIOS-ból a frissítést.

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#3253) Walter_White válasza chester91 (#3252) üzenetére


Walter_White
senior tag

Szia. Bios frissítés elött érdemes CMOS Resetet tolni (minden alapon legyen) - az a biztos.
Viszont Frissíteni csak akkor érdemes ha nem megy az alaplap valami új hardverrel, amivel mennie kellene-(mivel másik gépen\gépben normálisan müködik) vagy ugyan így mint ReSeTer -nél (előző hozzászolásokban) furcsán viselkednek a hardverek... (persze ezt hibátlanokra értem)
Máskülönben én nem frissíteném. - mert 1. Rizikós- elenyésző ez a %, de benne van a pakliban (Szünetmentes, stb.. stb..)
2, általában új CPU-k vásárlása elött kell eszközölni, ha a jelenlegi Bios nem támogatja.
3, Stabilabb Ramkezelés (ha valami oknál fogva valami furcsa anomáliákat tapasztalsz- új de hibátlan ramoknál)
Máskülönben felesleges- ha stabil a gép, és minden úgy működik ahogy szeretnéd.
---
Illetve ahogy nézem: a legfrissebb BÉTA bios (én bétát nem tennék soha- csak legvégső esetben) és csak Csúcs kártyákkal való kompatibilitáson javít.
a másik a 2013/02/27-es ott pedig Bios beállításokkal kapcsolatos\ vmi beállítási problémát orvosol..

[ Szerkesztve ]

(#3254) chester91 válasza Walter_White (#3253) üzenetére


chester91
senior tag

Köszönöm a választ! Azért gondolkodtam el rajta, mert az elmúlt hetekben néha összeomlott a win10, valamint indokolatlan módon túl pörgött a proci használat, üres járaton is képes volt 70-80-100%-on pörögni. Persze, ez csak egy G2020-as, de lakótársam laptopját ám ennél is gyengébb darab van, es sosem megy üres járaton 40% fölé. A másik, hogy Gépházból gyári beállításokra vissza rakom a win10-et, hátha szoftveres a hiba. Inkább utóbbira gyanakszom.

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#3255) Walter_White válasza chester91 (#3254) üzenetére


Walter_White
senior tag

Amugy ha a Bios rakoncatlankodik az mar az elejen kiderült volna szerintem, nem csak most az utobbi par hetben. En is inkabb szoftveres gondra gondolnek elsőkörben. Nekem volt mar olyan hogy Windows 7, es folyamatos kékhalalok egy feltelepitett driver miatt, és az is csak 1 honapra ra jött elő.. Nem kiserletezgettem, ugyis mar elegge lestrapalt volt a rendszer, ujratettem es a hiba megszünt. Proci venti maxon pörgését valoszinüleg amiatt lehet hogy valami program, folyamat, esetleg virus, jobban megdolgoztatja hőfok megugrik és a venti szabalyzas is.
Képesek a programok Furcsa dolgokra, pl Firefox. Nem lattam még egy ennyire kis programot ami képes lett volna 6 megnyitott ablaktól megenni a 16GB memoriabol 15gb-t.....

(#3256) chester91 válasza Walter_White (#3255) üzenetére


chester91
senior tag

Valami fura az biztos, lássa nyomok egy alaphelyzetbe állítást, aztán meglátjuk. Csak mivel ujra kell pakolni a programokat, nem sok kedvem van most hozza :D mondjuk sikerült egy kisebb vírust beszedni, mert a munkához IE kell, es az konkrétan annyi adwaret tartalmaz, hogy használhatatlan, csak arra nem emlékszem, hogy ez előtte is fennállt e, vagy csak most jött elő...majd írok, ha elvégeztem :)

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#3257) MrDerekas


MrDerekas
addikt

Helo! Van egy giga (G41M Combo) alaplapom amin nem tudok bios-t frissíteni, mert: Ha bármely usb portra betolok egy pendrive-ot, akkor lefagy abban a pillanatban, hogy elkezd bebootolni/tölteni a bios. Tehát usb meghajtóról nem tudom flashelni sajna. A kérdésem az, hogy a bios flashelő állományt (ami eredetileg ugye pendrive-ra van kitalálva) kiírom CD-re akkor onnét tudom frissíteni a BIOS-t, mondjuk mentés nélkül? Vagy kell valami trükközés a CD-re, hogy maga a flash progi bootoljon?

[ Szerkesztve ]

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3258) gama78gmus2h


gama78gmus2h
csendes tag

Clevo p170 sm laptopom videókártya biost szeretném frissíteni.
gtx765m vga kariról van szó.
Elöre is köszönöm a segítséget.

(#3259) gama78gmus2h


gama78gmus2h
csendes tag

Ezzel miért nem megy a gtx 765m videókártyám? :S

http://www.techpowerup.com/vgabios/146097/clevo-gtx765m-2048-130227.html

most csak a prociba integrált van
Segítsetek visszahozni!

(#3260) poffsoft válasza gama78gmus2h (#3259) üzenetére


poffsoft
addikt

vissza kell írnod az eredetit, amit ugye flash előtt elmentettél backupba...

plusz amúgy ha jól mondja gugli, akkor a lapitopi moddolt bios is kell a kártyád meghajtásához + a kártya moddolt bios.

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#3261) Attici


Attici
őstag

Segítség!!!! :R
Egy régi PC Chip M950HLU V3.3-hoz keresek BIOS-t, hogy rendesen kezelje a procit amit beleraktam.
A manualja semmit sem ír a frissítésről, és indításkor sincs flash menu sem.F8-ra a boot menü jön be.
Semmit sem találok hozzá. Miféle alaplap ez?

"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."

(#3262) poffsoft válasza Attici (#3261) üzenetére


poffsoft
addikt

egy 478-as via chipsetes alaplap, gugli kb. 1M találatot dobott, biosostól...
valószínű ami bios lesz, a biost egy dos bootlemezről kell flashelni.

amúgy, honnan veszed, hogy van olyan bios update, amivel lekezeli a procidat?

[ Szerkesztve ]

(#3263) Attici válasza poffsoft (#3262) üzenetére


Attici
őstag

Mert itt azt írja, hogy a 2.4 GHz, 512K, Socket 478, Northwood-ot a 030423s BIOS támogatja.
Innen le is töltöttem, de szarik rá. DOS-ból sem indítja el. :N

"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."

(#3264) rrio


rrio
csendes tag

Sziasztok!

Alaplap: MSI G41M-P28

Olyan problémám lenne, hogy a gépem egy újarindítást követően nem ad életjelet! Körültekintően átnéztem a lehetőségeket, és arra jutottam, hogy a BIOS mehetett tönkre. A gyártó weblapján talált instrukciókat követve, a laphoz tartozó biost letöltöttem, penddive-ra felmásoltam. Ezt követően sikerült az M-flash nevű recovery-t elérni. Itt lehetőség volt a bios frissítésére, ezt meg is tettem. Ezután a gép újra indult, sikerült bejutnom a windows-ba... Eléggé happy voltam! Sajnos nem tartott sokáig a boldogságom, mert újraindítást követően már nem töltött be a bios.

Amit próbáltam:

A megfelelő bios letöltése, átnevezése AMIBIOS.ROM-ra, home+ctrl billentyűket lenyova boot floppy-ról, pendrive-ról, CD-ről. ( külön-külön természetesen :) ) Egyik sem sikerült! A bios csippet kegyetlenül a lapra forrasztották, tehát nem cserélhető. :((

Indításnál a képernyő sötét, nincs "beep", a billenytűzet ledei nem villannak fel.

Egyetlen dolog látszik működni, az a DVD író.

Van esetleg tippetek a probléma megoldását illetően? :F Minden észrevételt szívesen veszek.

(#3265) MrDerekas


MrDerekas
addikt

Nekem kétféle esetben volt ilyen jelenségben részem. Egyik verzióban maga a processzor adta meg magát (ez három esetben történt két amd athlon és egy intel procival), másik esetben az alaplap (ez két esetben egy Foxconn meg egy Abit lappal). Elöregedett és annyi lett neki. Hol elindult, de inkább hol nem. Jó lenne ha lelnél a közeledben egy (akár pici) szervizet, ahol esetleg egy teszterrel le tudják ellenőrizni, működik e a lapod. Mondjuk akár egy harmadik eset is lehet, amikor is a táp adja meg magát és annak a vezérlése össze-vissza dobálja a feszültségeket és/vagy nem is adja le a teljesítmény a pc felé. De ez csak merő találgatás részemről. Ha a BIOS chip sérült, azt esetleg valami mester kiforrassza, újraírja és vissza forrassza, bár ez lehet nem egy költséghatékony megoldás lesz :(

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3266) rrio válasza MrDerekas (#3265) üzenetére


rrio
csendes tag

Értem, végignyálaztam a fórmokat, gyanítom, hogy csere lesz a vége. Minden hibalehetőséget kizártam már, vgigteszteltem minden alkatrészt, a bios a ludas.

Köszönöm a válaszod! :R

Üdv.

(#3267) poffsoft válasza Attici (#3263) üzenetére


poffsoft
addikt

el is opvastad, mit kell csinálnodm
kicsomagoltad az sfx-et?
mit jelent, hogy szarik rá?

[ Szerkesztve ]

(#3268) IstvánLászló válasza poffsoft (#3267) üzenetére


IstvánLászló
senior tag

Szia! (#3267) poffsoft Tiszteletem ez úton is, korrekt infókat adsz de a kolléga mindent másképpen gondol.

Bocsánat hogy beleszólok most a beszélgetésetekbe. :) :R
Az alaplap manualja semmit sem ír??
A bios frissítéséről, ez érdekes dolog mert benne kellene legyen mert nem titok.
A kedves kollégánk valószínűleg nem is ellenőrizte le, gépének a bios-át amit alaplapja boott.nál ír is ki betűk és számokat és verziószámot is.
Jelenleg még most működik gépe míg el nem flesseli a biost gépében.
Beidézném idézőjelben, "mit jelent, hogy szarik rá", eszt a kolléga-tudhatja de én sem tudom pontosan mire is gondolhat, de próbálok segíteni azért.
A lényeg hátha nekünk mind a ketten amit mondjuk is most talán elhiszi amit mondunk.
A verziószámot a bios-ét mit talált le is írja idézem, "Northwood-ot a 030423s BIOS támogatja.", igen de kérdéses??
A miértre a válasz ha kérdeznéd te és kolléga is.
Az egy dolog hogy alaplapja boott.nál írt ki verziószámokat és azokat le ellenőrizte e?
A lényeg hogy ez komoly hiba mert ha nem tette-meg esetleg, szerencsés esetben mint most is.
A bios nem engedi felül írni magát mert védett az ellenőrző összege, kollégánknak nagy nagy szerencséjére.
A lényeg nem stimmel a kiszemelt bios verziójával és ellenőrző összegével és ezért nem engedi flesselni magát a bios.
Remélem tudtam segíteni is.

[ Szerkesztve ]

Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.

(#3269) Attici válasza poffsoft (#3267) üzenetére


Attici
őstag

+(#3268) IstvánLászló
Jelenleg a gépen egy 2003.04.23.-ai 1.21.12-es AMIBIOS van.
Ezen a linken megtaláltam az alaplap drivereit BIOSát és kézikönyvét. Vigyázat az Anti-Malware beleköt a linkekbe, de nincs ott semmi!
Ha gondoljátok, akkor nézzétek át, én nem találtam a BIOS frissítéséről semmit sem.A BIOS egy 030423s.exe file aminek ZIP ikonja van.
Kicsomagolva egy 030423S.rom fájl lesz belőle.
BAKKER! :W Míg írtam jöttem rá, hogy lehet, hogy a rom neve a 030423s a dátumot (2003.04.23) takarja és nem a verziószámot??? És már eleve akkor az van fent? :B
De akkor miért kezeli 1,2GHz-esként a 2.4GHz-es procit? :F
Egyébként amikor DOS-ból akartam indítani a 030423s.exe-t, akkor "this program cannot be run in DOS mode" hibaüzenet volt. A 030423S.rom indításakor pedig "Bad command or file name"/I].

"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."

(#3270) poffsoft válasza Attici (#3269) üzenetére


poffsoft
addikt

ha valami frissített bios lenne, nem first release lenne a comment, szóval nem ezt a romot keresed.
az aminf 3.42 is kelleni fog, az a dos alapú flashelő prog.
ez is a bejegyzésből látszik.
keress rá az "ami dos flash" vagy az "aminflasf"-ra gugliban.

szerk: afuwin win alól is megcsinálja.

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#3271) poffsoft válasza Attici (#3269) üzenetére


poffsoft
addikt

nincs szükséged bios frissítésre, mivel jól látod, nincs frissített bios.
Hogy a 2,4 cpu-t miért látja 1,2-nek, azt passzolnám.

[ Szerkesztve ]

(#3272) Zozzz2000


Zozzz2000
tag

Sziasztok. Van egy Asus GENE VII alaplapom, amin olyan biosvan amit már az Asus oldalrol is töröltek. (1604) . :F . Szerintetek érdemes lenne frissítenem?

(#3273) MrDerekas válasza Zozzz2000 (#3272) üzenetére


MrDerekas
addikt

Az attól függ, mit akarsz vele. Meg, hogy egyáltalán miért kellene frissíteni... Ha már a support oldalon se van hozzá érdemi és javított/fejlesztett bios, akkor mire lehetne frissíteni? Elavult és kész. Sajna ez van. Ha esetleg mókolt bios-t lelsz hozzá, arra azért figyelni kell, hogy tartalmaz-e olyat, amiért neked azt érdemes lenne felhasználni ;)

[ Szerkesztve ]

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3274) Zozzz2000 válasza MrDerekas (#3273) üzenetére


Zozzz2000
tag

Szia. Van hozzá újabb több is , de ezt a 1604 es sorszámut ami nekem van rajta ezt törölték gondolom anyira félresikerült vagy mi? Azért ezt a lapot még senki se hivta elavultnak :B

(#3275) MrDerekas válasza Zozzz2000 (#3274) üzenetére


MrDerekas
addikt

Akkor a kérdés nem is kérdés. Frissíteni kell. (Kissé félreértettelek :R )

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3276) cdm12


cdm12
tag

Sziasztok!
Van egy Asrock 960GM VGS3 FX alaplapom. Szeretném frissíteni a biost. Még nem csináltam ilyet , és csak szeretnék tanácsokat kérni , ah esetleg volt valakinek hasonló alaplappal dolga , mire érdemes figyelni stb ?

(#3277) Ribi


Ribi
nagyúr

Foglalkozik valaki BISO chip újraírással?
BIOS frissítésbe beledöglött a gép és most egyáltalán nem indul el.
K10N78FullHD lap.

(#3278) MrDerekas válasza cdm12 (#3276) üzenetére


MrDerekas
addikt

Arra kell figyelni, hogy ne legyen közben áramszünet ;) Nagyon nem lehet elszúrni, ha a leírás szerint csinálod. Jutubon meg tömegével vannak ilyen bemutató videók, tutoriálok. Odafigyelve kell csinálni és nem kapkodva, akkor nem lehet baj 99%-ban. Az egy százalék az ördögé. Az eredeti vagy régi bios-t mindenképp mentsd le magadnak, ha mégis becsúszna valami gixer. Szerencsére már a gyártók is rájöttek, hogy ezt az egykor legkényesebb műveletet, mára leegyszerűsítsék. Kevesebb gariztatással van így dolguk, nekik is.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3279) Ribi válasza cdm12 (#3276) üzenetére


Ribi
nagyúr

Ne windows alól frissíts. Én most viszem a gépet BIOS újrahúzásra.
Ha mégis win alól, akkor minden programot, antivírust és miegymást kapcsolj ki.

(#3280) Majlor90


Majlor90
újonc

Sziasztok

Mpstanába a windows 7 nem tölt be csak a bioos itán bal felső sarokba villg a kurzol wincseszter csere volt memori tester volt windows ujrahizása volt szerintetek bios frissítése segíthet van h a 8 resetelésre tölti be csak az oprendszert

(#3281) panses


panses
aktív tag

Sziasztok!
Bedobom ide is, hátha...

VGA csere miatt Biost kellett frissítenem a lapomon. Az óta kb. 10 indításból 8-szor, egy hosszú síppal indul a gép. Mi a franc baja lehet? A leírás szerint ilyenkor minden teszt rendben, de eddig minden gépem(ez is) egy rövidet pittyent... :R

"Az élet nem habostorta elvtársak"

(#3282) MrDerekas válasza Majlor90 (#3280) üzenetére


MrDerekas
addikt

Első körben lemez hibára, win rendszer fájl hiányára, boot sector hibára gyanakodnék. Mivel többszöri resetelés utám mégis betölt, feltételezhető, hogy az alaplap és/vagy a vinyó adatkábele a hibás. Amikor csak a kurzor villog, előtte felpörög-e a vinyó (főlag ha ssd :D )? Mert ha nem pörög, akkor a vinyó tápkábele vagy akár a táp is lehet gond. Millió oka lehet. Alkatrészcsereberével tudnád szűkíteni a hiba forrását. (Esetleg egy mindenféle mókolás nélküli, hivatalos MS telepítővel kellene megpróbálkozni a w7 feltelepítéséhez)

(#3281) panses Ennyi info alapján táltos aki megmondja a tutit neked :)
A lapod kézikönyve mit ír az egy hosszú sípolásról? Lehet szimplán valami beállítás nem tetszik neki a default bios beállításoknál. Lehet valamit engedélyezni/letiltani kellene... Lehet a frissítéstől tanult meg hosszan fütyülni.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3283) panses válasza MrDerekas (#3282) üzenetére


panses
aktív tag

Hülye, kis érzékeny lelkületű Gigabyte lap!!! Kihúztam a Blutooth sticket az előlapi USB-ből és jó lett... :W

"Az élet nem habostorta elvtársak"

(#3284) MrDerekas válasza panses (#3283) üzenetére


MrDerekas
addikt

Nemrég én is egy Giga lappal szívtam itthon. Flashelni kellett volna a biost, de bármit dugtam usb-re kifagyott tőle. Kissé a saját farkába harapó kígyó esete volt. Lényeg, hogy helyre jött neked is ;)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3285) Majlor90 válasza MrDerekas (#3282) üzenetére


Majlor90
újonc

Szoval hdd csere megvolt 4x4 gb memorim van cserélgetése egyesével valo használata hdd kabel csere megvolt home premium és ultimate verzióju telepitőket probáltam eböl az ulitimatet a laptopom 4 éve használja semilyen gond nélkül.... Biost visszaálítottam alapbeálításokra, az ssdm pedig m.2 foglalatú 3 napjavn meg a hiba elötte is fent ált és ha csak az van benn akkoris megvan.

(#3286) MrDerekas válasza Majlor90 (#3285) üzenetére


MrDerekas
addikt

Hasonló jelenséget produkált nekem anno az MSI GX620X laposomra telepített Vista oprendszer. Nem bírta az eredetiség varázslatot :DDD
Érdemes volna egy frissítést adni a biosodnak, ám a jelenség miatt javasolnám valamelyik szervizet. Igazából továbbra is csak tippelgetni tudnék, annak meg nem sok jelentősége van.
(Esetleg egy pontos típussal közelebb juthatnánk a lehetséges megoldáshoz)

[ Szerkesztve ]

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3287) Majlor90 válasza MrDerekas (#3286) üzenetére


Majlor90
újonc

Alaplap egy rampage 5 extrem biosa v. 0802 e
A procim egy intel i7 - 5820k
Igazábol nagyon sokat gyüjtöttem és én épitettem szoval ja nem olyan problémája van amit csak a gyárto tud megoldani addig én csinálnám meg ügye ennek a lapnak 2 biosa ia van... Ma regel első inditrásra nemindult reset biosbol verziosámot kiirtam és után elindult. Nemértem mi a baja windows ba nemlehet valami naplofájl ami szerepela gond? Az alaplapon van leddes kibakijelző de az szerint nincs gond...

[ Szerkesztve ]

(#3288) MrDerekas válasza Majlor90 (#3287) üzenetére


MrDerekas
addikt

Hangsúlyozom, hogy nem tudom mi lehet a hiba. Az msi notim esetében konkrétan az activator okozott gondot. Ugyanis az msi és az ms közös, de nem publikus megoldása volt az, hogy hacktivált rendszerrel nem tudott elindulni. Tehát bios szépen betölt, végigjátssza amit kell, majd rendszertöltésnél jött a végtelenítés. Valamint lehet hogy alapból korlátozták a deszkád kompatibilitását (ehhez utána kellene olvasnom, csak most nem igazán van időm. Talán holnap, ha időm engedi kockulok kicsit. Esetleg az alaplapos topicban is kérdezhetsz, mert ez a rész eléggé kihalt.) Összegezve masszív rendszer hibának tűnik, de akár driver is okozhatja. Próbáld meg csökkentett módban indítani. Ez elég sok szutykot nem indít, így lehet a rendszertöltés is gond nélkül lefut. Ha ez így van, akkor érdemes win8-8.1-10 rendszerrel is tenni egy próbát. Elég jó a géped és aránylag gyorsan újra tudod rakni. Gondolom még nem "laktad be" a friss rendszert és nem kell piszmogni a mentegetésekkel. Egy próbát mindenképp megér. Ha csökkentett módban problémamentes, akkor jöhet a tiszta install és egyesével feltenni a drivereket, mindegyik után újraindítva a gépet. Ezzel kiszúrhatod ami a gondot okozza és rendszervisszaállítással másik driverrel esetleg kiküszöbölheted a hibát. Piszmogós feladat, de megoldás kell, mert ez így nem jó.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3289) bandras0226


bandras0226
aktív tag

Van egy Asus Maximus Gene VI lapom amin szeretnék BIOS-t frissíteni. Letöltöttem a CAB fájlt majd átneveztem. Kikapcsoltam a gépet majd USB kulcs bedug, ,,gémkapcsosgomb" megnyom, majd várunk amig a gombvilágítás ki nem alszik.
Na most ez reggel óta világit. Ilyen sokáig tartana?

Miért lakik mindenki pont azon a bolygón, amelyiken én???

(#3290) MrDerekas válasza bandras0226 (#3289) üzenetére


MrDerekas
addikt

Kizárt, hogy eddig tartson. Jó helyre dugtad az usb-flash meghajtót? (Elvileg csak egyetlen porton keresztül tudod frissíteni) Még keresek, de az biztos, hogy nem tart eddig.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3291) bandras0226 válasza MrDerekas (#3290) üzenetére


bandras0226
aktív tag

A frissítőgomb meletti usb oszlop legalsó portja. Visszakapcsoltam a gépet, még mindig a 0711 van rajta. Az usb fat32-őn van.

Esetleg Windows 10 alól nem lehetne valahogy? Azt sem értem hogy hogyan frissít ha kikapcsolom a gépet. :F

[ Szerkesztve ]

Miért lakik mindenki pont azon a bolygón, amelyiken én???

(#3292) MrDerekas válasza bandras0226 (#3291) üzenetére


MrDerekas
addikt

A lapodat többféle módon is tudod frissíteni. Win alól nem ajánlott, de lehet. Van rá hivatalos program. De akár a BIOS menüjéből is tudod updatelni. A kézikönyv le is írja lépésről-lépésre, így azt tudod alkalmazni.
Na most megfogtál... Kikapcsolt gépet nem lehet frissíteni. Most nincs előttem a doksi, de nem úgy van hogy lekapcsolod, usb bedug, indít és ROG gomb megnyom? (Lehet hülyeséget írok, viszont én biztos így estem volna neki :) ) Viszont oda dugtad ahova kell. Én a bios menüben elérhető frissítési opciót javaslom. Azok általában nem tévesztenek, és lehetőség van az eredeti bios mentésére is akár.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3293) MrDerekas válasza bandras0226 (#3291) üzenetére


MrDerekas
addikt

Lejárt a szerkesztés... :(
A kézikönyv (chapter 3) 3-56-tól a 3-61 oldalig mutatja be többféleképpen a bios frissítését. Válassz egyet ;)
Ebből néztem ki

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3294) bandras0226 válasza MrDerekas (#3293) üzenetére


bandras0226
aktív tag

Megvan! Ott csesztem el hogy csak simán megnyomtam a gombot. Nem megnyomni kell, hanem addig nyomva tartani amíg nem kezd el villogni. Pár másodperc múlva abba hagyja a villogást, akkor ki lehet venni az usb-t. Utána bekapcsolásnál meg kell várni amíg elszámol 100%-ig és kész is van.

Miért lakik mindenki pont azon a bolygón, amelyiken én???

(#3295) MrDerekas válasza bandras0226 (#3294) üzenetére


MrDerekas
addikt

Bódottá :D :C
Lényeg, hogy sikerült. ;)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3296) Xarina


Xarina
aktív tag

Az Asus P5B deluxe alaplapomon biost frissítettem, majd beleraktam egy Xeon L5420-at. Sajnos, amint beléptem a biosba, azonnal kifagyott. (Viszont ha nem léptem be, akkor látszólag minden hibátlanul működött. A Cpu-Z felismerte a xeont, látta az új utasításkészleteket, futottak a gépen a programok, látszólag hibátlan volt minden). Tanácsolták, hogy próbáljam meg az egyel régebbi biossal. A régi proci alatt felraktam a régebbi módosított biost az alaplap EZ-flash programjával. Látszólag sikeres volt, a telepítés rendben lezajlott de újraindulás után kifagyott a gép az alaplap logójánál. Csináltam egy bios resetet, majd bekapcsolás után felpörögnek a ventik, indul a gép, a monitor is életre kap, de kép nem jelenik meg rajta semmi, közben a ventik leállnak és magától újraindul a gép és ez ismétlődik a végtelenségig.
Beraktam a xeon procit, de azzal is ugyanezt csinálja. Vagy kifagy a bejelentkező képernyőn vagy elindul, leáll és újraindul állandóan.
Sajnos nem működik a bios visszaállítás sem. A leírás szerint rá kell tenni egy fat32-es pendrive-ra a biost (a gyári legújabbat tettem rá). majd a gépnek érzékelnie kellene, hogy hibás a benne lévő bios és automatikusan telepíti a pendrájvról.De itt el sem jut addig. Ill. nekem nem bios frissítés közben lépett fel a probléma, hanem a sikeres bios frissítés után, mikor újraindult a gép. Így szerintem a lap nem is tudja, hogy baj lenne a biossal.
Van valakinek valami ötlete, hogy mit csináljak? Esetleg van valaki Baja, Bácsalmás környékéről akinek van xeon vagy valami 775-ös processzora egy próbára, hogy azzal elindul-e a gép?

(#3297) MrDerekas válasza Xarina (#3296) üzenetére


MrDerekas
addikt

Igen, sajna a moddolt bios is rejt kockázatot. Elemet esetleg még kiveheted (tápot is kihúzni) legalább öt percre, aztán hátha... Ha esetleg Baján jársz, van pár bolt ahol le is tesztelik neked kispénzért. Sajnos nem ugrik be melyik az a bolt (egyben szerviz is) mert jó rég nem volt dolgom egyikkel sem. De valahol a központi távolsági buszmegálló (a régi) közelében a Kossuth utca elején. Illetve ha befele sétálsz ott, balra az első utcában is van egy kis szaküzlet, ahol laptopokat is javítanak. Egy próbát megér szerintem. Pár éve egy ötszázasért (amit pironkodva kért el a szaki) két alaplapot is letesztelt nekem.
Esetleg ha fejből tudod melyik gyors gomb a bios flash (már ha van ilyen ehhez a tipushoz) akkor azt is megpróbálhatod. (Most lusta vagyok utánakeresni, bocsi)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3298) sanyek2


sanyek2
senior tag

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha frissítem a BIOS-t, a gyári legalacsonyabb verziószámúról a jelenlegi legfrissebbre, akkor az magában foglalja-e az addig kiadott összes hibajavítást?
Csak mert elég sokféle frissítés van, a méretük a fájloknak nem nő, és a telepítési módja is más-más.
Ahhoz hogy a legfrissebb legyen az UEFI-m, egyesével mindet végig kell csinálnom?

(#3299) Xarina válasza MrDerekas (#3297) üzenetére


Xarina
aktív tag

Elemkivétel volt már párszor meg cmos reset is. Erről a gyorsgombról nincs szó a lap leírásában, de a neten kutatva azt találtam, hogy az F2-t kellene megnyomni és akkor egy usb eszközről frissítené a biost. De el sem jut addig. Vagy kifagy a kezdő képernyőn vagy indítás után rögtön újraindul a végtelenségig.

(#3300) MrDerekas válasza sanyek2 (#3298) üzenetére


MrDerekas
addikt

Elvileg az utolsót kell. Ugye a frissítés teljesen felülírja a régebbi verziót, így nem marad semmi a régiből, tehát nem patcheled, hanem gyakorlatilag újra írod a frissítéssel. Ergo értelme nincs végigmenni a listán, mivel minden verzió önmagában a teljes bios és tartalmazza (tartalmaznia kell) az összes addigi javítást. Nekem is asrock lapom van, és a legutolsó frissítést tettem fel.

(#3299) Xarina Akkor marad a tesztelés. Ha nincs szerencséd akkor elszállt a bios és szaki kell, aki neked újra írja. Várj még hátha kapsz segítséget itt, mert én nem éppen a szakgárdában vagyok.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.