Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4301) Draco13


Draco13
csendes tag

Sziasztok!

Lenne egy problémám:
Van egy Olympus C-720-as fényképezőgépem körülbelül 4 éve és kb. másfél éve kezdett el előadni egy érdekes hibát:

Készítek vele 1-4 képet aztán a következő képnél vagy már a fókuszálás közben vagy a kép rögzítése közben "lefagy", néha ha vakuzni akarok a vaku "kibillentése" közben és a töltési idő alatt "fagy" le, nem reagál egyik gombra sem, aztán ha megnyomom a kikapcsoló gombját és nem csinálok vele semmit pár perc múlva kikapcsol. Ezután ha újra bekapcsolom megint tudom használni "pár kép" erejéig

Mi lehet a probléma? Van úgy, hogy be sem tudom kapcsolni, aztán gondol egyet és tökéletesen működik.

Előre is köszönöm a segítséget.

(#4302) Emb3rke


Emb3rke
tag

Sziasztok!

Még elég kezdő vagyok a témában, de azt szeretném kérdezni, h érdemes-e fordítógyűrűt beszerezni makrózáshoz vagy maradjak a közgyűrű + esetleg előtétlencse kombinációnál?
A fordítógyűrűvel állítólag elég extrém makrofotókat lehet készíteni, viszont azt hallottam, h iszonyat szenvedés egy éles képet összehozni.

(#4303) ottkar válasza Emb3rke (#4302) üzenetére


ottkar
addikt

Hát nézd egy fordítógyűrűvel pld 28mm-es optikával egyből 2:1-es leképezést kapsz. Persze itt az AF megszűnik és a MÉ is kicsi lesz de makróoptikánál se lesz nagyobb. És a blende is kézzel kezelhető. Viszont ezt 20ezer alatt megkaphatod mig egy makróoptika a legolcsóbb is 70-90 ezer. Komoly közgyűrűsor is 40 körül.A DCR 250 is jó eredményt ad. A fordítógyűrűs megoldás nagyon jó minőséget ad amúgy. Ugyanis egy optika megfordítva jobb képet ad mint normál állásban, ezért is találták ki.

[ Szerkesztve ]

(#4304) BEE válasza Draco13 (#4301) üzenetére


BEE
addikt

A C-725-öm produkált hasonlókat, de kiderült hogy az aksik rosszak.
Ezek a gépek még sokat fogyasztanak, ha csak az egyik aksi hibás,
már lekapcsol a gép.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#4305) BEE válasza Emb3rke (#4302) üzenetére


BEE
addikt

A fordítógyűrűs makrózás elég macerás dolog, mert nagyon kicsi lesz a
tárgytávolság és a mélységélesség.
Szinte kizárólag állvánnyal tudsz jó képet készíteni.
Sokkal jobban jársz egy DCR-250 előtétlencsével.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#4306) Draco13 válasza BEE (#4304) üzenetére


Draco13
csendes tag

Az aksiknak semmi baja, az apám fuji 5500-val tökéletesen működnek.
Plusz ez már a második garnitúra aksim, az elsővel is csinálta, de azok akkor már haldokoltak, utána vettem ezeket.

(#4307) D4rkm4n


D4rkm4n
őstag

Az érdekelne, hogy ha külföldről szeretnék rendelni fotózáshoz tartozó dolgokat, akkor a rendelt áruért hogyan tudok fizetni, illetve milyen plussz költségekkel kell számolnom?

Pl. a Canon EF 50mm f/1.8 II. jelenlegi dollár eladási áron (154Ft) számolva beszerezhető innen mindössze 13.860Ft-ért, míg kis hazánkban a minimum 20-22.000Ft-ot elkérnek érte.

Milyen jogcímen kell még felárat fizetni és kb. mennyit míg ideérne?

[ Szerkesztve ]

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#4308) madgie válasza D4rkm4n (#4307) üzenetére


madgie
titán

50 USD minimum a szállítása (calculate shipping) és valószínűleg még vám+áfát is fizetnél rá. Ez pont az a tétel ami nem éri meg :D

(drágább obit esetleg megéri így venni...)

(#4309) Degeczi válasza D4rkm4n (#4307) üzenetére


Degeczi
nagyúr

postaköltségeta linked is írja, azzal már önmagában majdnem 21e - és semmi nem garantálja, h átcsúszik a vámon, így még pár % vámot, és 20% áfát számolj rá = felejtős...

(#4310) Degeczi válasza madgie (#4308) üzenetére


Degeczi
nagyúr

:C

(#4312) VINIKOR


VINIKOR
senior tag

Canon PowerShot A630-at vennék: [link].

(#4313) Szoles válasza Szoles (#4216) üzenetére


Szoles
senior tag

Nincs valami ötletetek, hogy milyen program tud dekonvolúciós élesítést? (a RawTherapee-n kívül) Guglival semmire sem jutottam. :O

(#4314) lajszer


lajszer
tag

Hali!
Olyan problémám lenne:
Van egy Sony Handycam DCR-DVD110-esem, tetem bele Sony-DVD-RW-t tökéletesen felvesz rá és tökéletesen le is játsza a pc és az asztali dvd-lejátszó is!
Aztán vettem hozzá TDK DVD-RW-t amire felvett a kamera saját lejátszóján le is játsza a jeleneteket! Viszont a PC nem is meri fel a lemezt, az asztali lejátszó meg ahogy berakom kidobja...
Mi lehet a probléma?

Köszi! L.

(#4315) philoxenia válasza lajszer (#4314) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Itt is próbáld megkérdezni, esetleg itt is.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4316) New Life


New Life
aktív tag

Sziasztok!
Egyik ismerősömnek beleesett egy buli alkalmával egy pohár sörbe a digitális fényképezőgépe, akkor beszart, de kiszáradt és most úgy néz ki, hogy "megjavult", csak nagyon ragadnak a gombok meg a tekerők rajta.
Tudna valaki mondani olyan helyet, ahol kitisztítanák neki, vagy esetleg itt a fórumon foglalkozik valaki ezzel?
Köszi a segítséget!

NL

Egy jó gépész csak egy lyukat ismer, a többi furat.

(#4317) BLiNk3r


BLiNk3r
senior tag

Üdv!

Milyen paramétereire kell figyelni egy digitális fényképezőgépnek, hogy az [ez a megoldás] elérhető legyen vele (éles téma, elmosódott háttér). Ha jól tudom, a mélységélességgel, és a blende értékkel kapcsolatos a dolog, de még biztos van valami, mert az én Canon A510-es gépemmel nem tudok ilyet lőni legalacsonyabb blende értéknél sem, viszont low-end FujiFinePix gépeknél ez minden további nélkül megy?

(#4318) ottkar válasza BLiNk3r (#4317) üzenetére


ottkar
addikt

Ezt csak DSLR-el lehet megcsinálni. Ha megnézed az exifet F 1,2 -vel és 85 mm-es fókuszú direkt portréhoz készített objektívvel készült.
Hasonlót lehet F4-el is csinálni de akkor legalább 300 mm-es objektív kellene. De ilyen eredményt kompakttal nem lehet semilyen módon csinálni a kis gyújtótávolság miatt.

[ Szerkesztve ]

(#4319) philoxenia válasza BLiNk3r (#4317) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát ilyen szintű háttérmosást csak DSLR-től remélhetsz szerintem. A linkelt kép ráadásul mark-II-vel készölt, arra meg az obik se a legolcsóbbak szoktak feltéve lenni./ hogy megerőszakoljam kissé a magyar nyelvet :DDD /
A Te gépeddel a legjobb eredményt úgy érheted el, ha mondjuk portré módban fotózva a modell mögött minél messzebbre keresel hátteret, a modellt meg mondjuk árnyékolod egy nagyobb kifeszített textillel talán...Azonkívül ne fényes délben, hanem reggel, vagy este próbálj képet csinálni a modelledről. De igazából ilyen szintű portrét /technikailag gondolom/ nem tudsz kompakttal csinálni.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4320) ottkar válasza BLiNk3r (#4317) üzenetére


ottkar
addikt

Ha kompaktnál beállítanád a 4-es blendét és a 300mm-es equivalens gyújtótávolságot ilyen mélységélességet akkor sem kaphatsz mert az equi gyújtótávolságnál csak a képszög lesz azonos de a MÉ egyáltalán nem.

(#4321) ottkar válasza BLiNk3r (#4317) üzenetére


ottkar
addikt

Mellesleg ez a 85 mm-es F 1,2-es optika 1800 dollár és FF érzékelőre készült a kép, a minőségét eszerint nézd.

(#4322) rumos14


rumos14
nagyúr

sziasztok, kocanyelven meg tudnátok mondani, hogy mi az a depth of field preview DSLR gépeken? illetve a Canon 450D-n van egy olyan mód az üzemmód tárcsán, hogy nagy mélységélesség, vagy vmi ilyesmi. ez mire jó, nem csak a blende értéktől függ a mélységélesség? köszi

(#4323) zsity válasza rumos14 (#4322) üzenetére


zsity
tag

A DOF preview beugrasztja a blendét a beállított rekeszértékre, így a keresőben tudod ellenőrizni, hogy a kész képen mekkora lesz a mélységélesség.
A másikat nem tudom, de valszeg az egy olyan programautomatika lehet ami törkeszik a helyzethez képesti legnagyobb blende alkalmazására.

(#4324) lajszer


lajszer
tag

Hali!
Olyan problémám lenne:
Van egy Sony Handycam DCR-DVD110-esem, tetem bele Sony-DVD-RW-t tökéletesen felvesz rá és tökéletesen le is játsza a pc és az asztali dvd-lejátszó is!
Aztán vettem hozzá TDK DVD-RW-t amire felvett a kamera saját lejátszóján le is játsza a jeleneteket! Viszont a PC nem is meri fel a lemezt, az asztali lejátszó meg ahogy berakom kidobja...
Mi lehet a probléma?

Köszi! L.

(#4325) BLiNk3r


BLiNk3r
senior tag

Köszönöm a gyors válaszokat!
Nem konkrétan a linken látható megoldásra gondoltam (azt sejtettem, hogy a kompaktoknál a csövön egyszerűen nem fér ki ilyen fotó), hanem csak úgy általánosságban. Tehát hogy maga a fotózott személy különüljön el a háttértől egy éles-homályos kontraszt segítségével (számomra az most nem lényeg, hogy ilyen brutális kontraszt legyen a kettő között).

Akkor ha jól értem, a fényképezőgép blende tartománynak kell minél bővebbnek lennie lefelé (tehát az alacsonyabb értékek felé). Mi egyéb fontos még? (ez a gyújtótávolságos téma nem igazán világos)

Amit még említettem: több olyan alsókategóriás fuji digigéppel készített fotót láttam már, ahol ez a megoldás látszott - viszont az is igaz, hogy azokon a fotókon messzebb volt a háttér (pl. dombon ülő pár, háttérben fenyőfák).

(#4326) philoxenia válasza BLiNk3r (#4325) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát igazából kompakttal, ha nem tudsz beállítani megfelelő hátteret, akkor marad az utómunka, körberajzolni a témát és a hátteret programmal mosni.
A kompaktok mélységélességtartománya általában túl nagy sajnos.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4327) ottkar válasza BLiNk3r (#4325) üzenetére


ottkar
addikt

Ha az adott képet egy 30mm-es optikával csinálták volna akkor nem lenne ilyen nagy a háttérelmosás. Ha 200 körülivel akkor meg laposabb lenne a kép, ami az arcnak nem tenne jót. Portréhoz nem véletlenül használják már közel száz éve a 85mm-es optikát. Az is a neve portréobjektív.

(#4328) philoxenia válasza philoxenia (#4326) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Itt a legtágabb rekesszel ilyen. Csak akkor lehet igazán hátteret mosni velük, ha makrózol, de az meg portrénál nem jön szóba.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4329) ottkar válasza rumos14 (#4322) üzenetére


ottkar
addikt

Van minden gépen olyan hogy tájkép program ahol a gép a lehetőséghez képest a legjobban szűkíti a blendét a legnagyobb MÉ elérésére.

(#4330) ottkar válasza BLiNk3r (#4317) üzenetére


ottkar
addikt

És ne felejtsük el hogy itt van egy derítő vakuzás ami a fényes háttár miatt elengedhetetlen volt.

(#4331) zsity válasza ottkar (#4329) üzenetére


zsity
tag

Upsz, itt a pont. Én pont az ellenkezőjét írtam.

(#4332) rumos14 válasza zsity (#4323) üzenetére


rumos14
nagyúr

ööö az elejét nem értem teljesen, de sebaj.
látom, másnak is megmozgatja a fantáziáját ez a mélység téma. nos bennem meg pont az merült fel, hogy fasza folog, hogy lehet homályosítani a hátteret, de az ember ugye néha azt is szeretné, ha csak "túristafotóz" hogy az egész kép éles legyen. gondolom alacsony (Fkevés) blendével ez is megoldható.

(#4333) eddie17


eddie17
addikt

Sziasztok.
Repülőből, hogy érdemes fotózni(tudom nem lehet elvileg, de sutyiba talán)?
Milyen beállítást érdemes használni? Késő délutáni repülés.
Ha hülye a kérdés, én kérek elnézést.

(#4334) philoxenia válasza rumos14 (#4332) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Pont fordítva. :) Minél szűkebb a blende, annál nagyobb a mélységélesség.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4335) zsity válasza rumos14 (#4332) üzenetére


zsity
tag

Nos...:)
Ugye alapállásban teljesen nyitva van a blende amikor komponálsz, élességet állítasz stb., majd amikor exponálsz akkor ugrik be a blende az előre beállított F értékre. A DOF preview-val még exponálás előtt be tudod ugrasztani a blendét egy pillanatra, így a keresőben látod, hogy mekkora lesz a mélységélesség.
Pl. van egy F3.5-ös objektíved amivel F11-en szeretnél majd fényképezni. A keresőben ilyenkor a mélységélességet a 3.5-ön keresztül látod (tehát pl. adott téma mögött is 1-1 méter lesz éles - tudom, hogy nem pont így aránylik, csak a példa kedvéért) a DOF preview-val beugrik a blende az F11-es értékre és látod a keresőben, hogy hogyan változik a mélységélesség, azaz azt fogod látni a keresőben, hogy a téma előtt és mögött is pl. 3-3méter lesz az éles tartomány.
Az egész kép élességéhez pedig pont, hogy Fnagy kell. Mármint számszerűen, mértben pedig kicsi rekesz. :))

szerk.: remélem azért nem zavartalak össze a végére teljesen...:))

[ Szerkesztve ]

(#4336) philoxenia válasza eddie17 (#4333) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nem hülyeség, gyakorlatilag lehet, csak időjárásfüggő. Ha már felszállt a gép, akkor nem nagyon szólnak érte, bár ez meg személyzetfüggő is.
Nagyon időjárásfüggő a dolog, ha felhős az ég, akkor semmit nem tudsz a felhőkön kívül fotózni, mert a felhők fölött repül a gép gyakorlatilag, bár pár gönyörű felhőfotót azért lehet csinálni. Fontos, hogy ne süssön direkt szembe a nap, tehát számold ki, merről fog sütni a menetirányhoz képest, és úgy próbálj -persze ablak mellé- ülni, hogy nagyjából a hátad mögött legyen a nap.
Ha tudsz esetleg polárszűrőt próbálhatsz tenni a gépre, az segít az ablak tükröződését kiszűrni, meg az esetleges párát is.A lényeg az, hogy a beállításnál a fókusz a távolban legyen, ha van manuális, akkor végtelen nagyjából, ha nincs, akkor tájkép mód. A blende is minél szűkebb annál jobb./Persze csak amit még fényerővel bír a gép. :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4337) eddie17 válasza philoxenia (#4336) üzenetére


eddie17
addikt

Na akkor örülök, hogy nem kérdeztem blődséget.
Remélhetőleg nem lesz sok felhő. Irány nyugat lesz és délután 4körül indulok, akkor már elég nyugatisa szöget vesz fel a nap, de hát ha jó lesz:)
Polárszűrő nem tudom, hogy felrakható-e a gépemre, meg nem is tudom mennyibe kerül:)
Van manuális fókusz, tehát az megoldott, hogy végtelenre állítsam. Blende ha jól emlékszem max F13.5-ig van skálázva. De lehet nem jól mondom :F (ha egyáltalán ez a blende, de szerintem igen:) )
Záridővel mennyire bánjak csínyán? Mert ott nem nagyon akarok állítgatni, mert az feltünő(ha olyan a személyzet, hogy nem engedi, mint ahogy írtad is).

(#4338) philoxenia válasza eddie17 (#4337) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Gyakorolj keveset előtte otthon üvegen keresztül. Persze ne számíts túl jó képekre, de emlékképeknek nagyon jók lesznek.A gép jobb oldala alkalmasabb lesz szerintem a fotózásra mint a bal.A képek inkább kicsit sötétebbek legyenek, mert utólag a sötét részekből több információ csalható elő, mint a kiégett részekből.Milyen géppel repültök? Charter, vagy menetrendszerű, esetleg fapados? A fényképezőgéped milyen?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4339) eddie17 válasza philoxenia (#4338) üzenetére


eddie17
addikt

Szerintem a fapados(wizzair).
Azon belül, hogy milyen fajta gép, arról fogalmam sincs.
A fényképezőm egy sokat szidott Fuji S5800.
Folyamatosan gyakorlok vele, de még nagyon kezdő vagyok e téren, most kezdem megérteni azt a sok szakmai kifejezéseket, amiről eddig azt sem tudtam mi az.

(#4340) philoxenia válasza eddie17 (#4339) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Wizz-zel voltunk Krétán, a fényképezőgépért nemigen szóltak, legalábbis a mellettünk lévő szlovákoknak, a mobilt viszont mindenáron kikapcsoltatták, ha észrevették, "repülő módban sem" mondták. Gyakorlatilag sok napra kell készülnöd, mert ha nincs felhő, akkor lenn is süt, ha van, akkor meg fölötte lesztek. Csinálj sok képet, ha teheted, a repülés után is szelektálhatsz. Sokszor úgyis próba-szerencse a dolog. A légifotók nem utasszállító gépen készülnek amúgy sem. Jut eszembe, volt valaki, aki "bekéretkezett" a pilótafülkébe a gépével, de nem tudom, ismerős volt-e, vagy csak pofátlan. :D

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4341) eddie17 válasza philoxenia (#4340) üzenetére


eddie17
addikt

Igen mondják, hogy ott nem annyira háklisak erre. Mobil persze, hogy off, még ha nekem is van fligh mode. Igen, nap mindenképp lesz, de azért megpróbálom elkerülni:D Persze kattingatok amíg nem füstől a gomb:D
Tudom, hogy nem ott készülnek, de jó érzés vissza gondolni rá, egy téli estén, és megnézni a képet, még ha rossz is lett.
Na ha nem volt ismerőse, akkor volt bőr az arcon:D

(#4342) philoxenia válasza eddie17 (#4341) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Hát gyerekeket be szoktak pár percre engedni, de felnőttet.... De gyanús , hogy ott látta először a személyzetet. :D Mindenesetre eleinte úgy mozgott, mintha szabadnapos pilóta lenne, de később ez gyanússá vált. ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4343) eddie17 válasza philoxenia (#4342) üzenetére


eddie17
addikt

:D
Azért ha leszállt a gép, onnantól lesz még érdekes a fotózás:)
Na köszi szépen a válaszokat, remélem tényleg sikerül egy-két jó kép.

(#4344) Zozzant válasza eddie17 (#4333) üzenetére


Zozzant
addikt

Lehet fotózni, fényképezővel, azért nem szól senki és nem tilos. Arra kell ügyelni hogy ne az ablakra fókuszálj.

mod: ha leszállt a gép tájékozódj (keress tiltó táblát vagy nemzetközi nyelven), pl. Krétán a reptéren tilos fotózni.

mod2: csomagfeladáskor az ülőhely kiosztásakor ablakhoz kérj helyet! Ha nem oda kérsz simán belülre kerülsz.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#4345) drkbl válasza eddie17 (#4343) üzenetére


drkbl
őstag

Légy éber, némelyik ablak eleve párás - én olyat fogtam ki.
Csak annyit kértek, a gépet és a legénységet ne fotózza senki - ez azt hiszem, érthető is.

[ Szerkesztve ]

(#4346) eddie17 válasza Zozzant (#4344) üzenetére


eddie17
addikt

Ok, gondolom a végtelen fokusznál ez nem fordul elő.
Reptéren nem akartam még lelőnek... Ha nem az utána lévő egy hetes élmény túrára.
Mindenképp erősködni fogok, hogy ablak mellett legyek amúgy ketten megyünk, csak nem lesz ebből gond.

drkbl: Igen az tényleg érthető, hogy Őket ne fotózzuk. Hát remélem nem lesz párás :F

[ Szerkesztve ]

(#4347) New Life válasza New Life (#4316) üzenetére


New Life
aktív tag

Senki sem tud segíteni vagy rossz topicba írtam? :F

Egy jó gépész csak egy lyukat ismer, a többi furat.

(#4348) ottkar válasza New Life (#4347) üzenetére


ottkar
addikt

A Camera Kft foglalkozik fényképezőgépek szervízelésével.

(#4349) philoxenia válasza eddie17 (#4346) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Ami még számít, eleinte nem, később előfordulhat az is, hogy jegesedni kezd az ablak. A Wizz-nél az ablak melletti hely leginkább a tolakodáson múlik, kifelé menet nem is konkrét helyre szólt a jegyünk. Aki egyedül utazik az általában az ablak mellé ül, aki ketten, abból legalább az egyik.Mire felszálltunk, addigra már nem is volt, nemhogy ablak mellé, de egymás mellé sem három helyünk.
Ha valaki már ül a kiszemelt helyen, akkor mosoly és erőszakosság, pofátlanság és könyörgés segíthet az utastárssal szemben.. :D Esetleg bizonyos időre kell helycserét kérni az illetőtől. :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#4350) New Life válasza ottkar (#4348) üzenetére


New Life
aktív tag

kösz az infót.

Egy jó gépész csak egy lyukat ismer, a többi furat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.