Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz WaterWawe #3165 üzenetére

Csepptálcába megy, az még nem is lenne vészes, kiöntöm. Ami kellemetlenebb, amikor nem mindig folyik vissza az összes víz, a maradékot pedig tolja felfelé a zaccfiókba, ahol megáztatja a pogácsákat. De nem mondom, hogy ez is tragikus lenne.

Mostanában nekem rá van rögzítve a bojlerre egy multiméter hőérzékelője, amit kivezettem a gépből, hogy használat közben ellenőrizzem a hőmérsékletet, miután cseréltem egyes alkatrészeket.

A megfigyeléshez hozzájárul (de azt már korábban megoldottam), hogy egy kis hangjelzőt kreáltam a fűtőbetétre, ami halk, nem zavaró, zizegő hanggal indikálja nekem, hogy mikor kap feszültséget a fűtőbetét.

A fűtést a processzor szakaszosan kapcsolgatja, PID-vezérlés elvét követve, hosszabb-rövidebb időre. Így igyekszik minél jobban stabilizálni a hőfokot 92 °C-ra.

A hőtehetetlenségek miatt azonban legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül mindig stabilan tartani. Van olyan jelenség is, amikor felfűtött és egy időre kikapcsol. Ha ekkor rányitom a vizet, szinte azonnal reagál és rákapcsol a fűtés. Tehát így valóban lehet forszírozni, ha a processzor "elfelejtene" visszakapcsolni (valójában nem felejt, csak a saját termisztora még nem érzékelte a hűlést).

Meg amikor egy adag főzése lement, lejjebb hűl a bojler és látom, mikorra fűt vissza, csak akkor indítom a következő főzést.

Úgyhogy eddig a fűtést indikáló zizegő hang is elég hasznosnak bizonyult, de még jobb lenne beépíteni egy fix hőmérőt is, amin mindig látnám a pillanatnyi hőmérsékletet.

Új hozzászólás Aktív témák