- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
válasz
Dr. Szilikát #3198 üzenetére
Kicsit off lesz, de erre hol találtál utalást?
úgy tűnik, hogy a Laica Kávé & Tea filter lényegében a klasszikus Brita rokona, aminek ismertetőjele, hogy állandó / kizárólagos vízivásra nem javasolt, mert az alkalmazott ioncserélő gyanta olyan szinten kiveszi a Ca / Mg ionokat. -
#85578752
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #3198 üzenetére
És ott van még az Oscar párna, ami nálam nem annyira vált be, mert vízköves maradt mellette a gép. Nátriumos vagy talán kevert gyantás lehet, mert nem lehet regenerálni. Persze van aki a kevertet is szétválogatja sóoldattal és úgy regenerálja...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jambiyya #3196 üzenetére
Eddigi infók arra utalnak, hogy 95 liter után kellene jelezni a gépnek és 3 hónap után akkor is cserét javasol az AquaClean leírása, ha a gép nem figyelmeztetne.
Ennek oka egyébként általánosan ismert, hogy az aktív szenes betétek 3-6 hónap után már nem biztonságosak mikrobiológiai szempontból, még ezüsttel impregnálva sem.
Amúgy érdekes, hogy bár a lényegi technikai infókat szinte a sorok közül kell kiolvasni, de úgy tűnik, hogy a Laica Kávé & Tea filter lényegében a klasszikus Brita rokona, aminek ismertetőjele, hogy állandó / kizárólagos vízivásra nem javasolt, mert az alkalmazott ioncserélő gyanta olyan szinten kiveszi a Ca / Mg ionokat. Ezek jellemzően a H+ ionra cserélő gyanták (sósavval regenerálható).
Az AquaClean egyik eldugott utalásából leszűrhető, hogy az viszont nátriumra cserél (ezek a konyhasóval regenerálható gyanták) és nem is vesz ki minden vízkövet (de nem azért, mintha nem tudná, hanem szándékosan moderált képességű), ennek oka feltehetően a gyártó által vállalhatatlan ízhatás.
Mármint azt nem merik vállalni, hogy teljesen kivenni a vízkövet, amitől sokan azt mondhatnák, hogy ez a gép szar kávét főz, ami pedig rossz hírét keltené.
Ugyanakkor, jobban utánanézve, a Laica Universal, illetve Classic betétől állítják, hogy nem savasít annyira, ezáltal tartós fogyasztásra is javasolt. Illetve egyik leírásban eldugva még a nátriumra is utalnak, ha valakinek az problémás lenne.
Tehát, ha így nézzük, a gyári AquaClean betét inkább a (nátriumos) Laica Universal / Classic rokona, nem pedig a (savas) Kávé & Tea filter rokona. Utóbbi pedig jobban véd a vízkövesedés ellen, csak nem biztos, hogy minden ínyencnek annyira megfelel.
http://www.zoldabc.hu/custom/zoldabc/image/data/aaterm%C3%A9k/Laica_Bi-Flux_szurobetet_osszehas.pdf
-
ToBeY
nagyúr
Ha szűrt vizet használok a géphez, akkor szükséges az aquafiltert cserélgetni a gépben?
-
dm1970
aktív tag
Sziasztok!
Nem rég volt szó róla, belinkelném ide is: [link]
Akinek Philipse van mennyire tapasztalja a jelenségeket?Köszi dm
-
mvkly
senior tag
válasz
Voice24 #3185 üzenetére
Köszi! Ahhoz képest, milyen sok a panasz a vízhasználatra, ez tényleg alig valami. Már azt hittem, vagy fél litert kinyom kávé előtt/után a véleményeket olvasva. Konkrétan volt olyan barista teszter, akinek ez volt a fő érve a DeLonghi ellen (pedig szerinte is finomabb kávét főzött, mint az akkor vele szembe állított Philips).
Valószínű, hogy egy 21.117-es lesz a végén. Kancsó+betét is kiválasztva, vízkőoldót a DM-ben veszek majd. Tömítőgyűrűt ezer helyről be lehet rendelni, már csak a megfelelő szilikonzsírt keresgélem.szerk.: Aztán lehet, hogy a 250.31SB is befigyel mégis. Az a Doppio nem hangzik rosszul és az ezüst szín is bejövős.
-
mazsi70
senior tag
Sziasztok !
Nem feltétlenül a topikhoz tartozik .
Érdemes ezt megvenni :
[link]
Vagy inkább tesztcsíkot vegyek ? -
Gaben360
senior tag
Aki épp kávékeresésben vagy tesztelésben van, annak ajánlanám a Lavazza Crema E Aroma kávét.Kimondottan automatákba való, mindenhez is jó, café cremától a lattéig.
Kellemes krémes barna crema, nem savas, nem savanyú, kissé kesernyés csokis utóíz.
Nekem bejött. -
dethroner
veterán
Ha már belekezdtem a Brita szűrő élettartamának és a szűrési hatékonyságának a tesztelésébe, gondoltam megcsinálom a picobaristo kávéerősség tesztet is, még ez is folyamatban van
Egyenlőre azt már tudom, hogy leggyengébb fokozaton 10, második fokozaton 13gramm kávét darál le, legerősebb fokozaton pedig 17grammot.
Ha belegondolok hogy a karos presszó gépekhez alap kávénak 7grammot szokás őrölni, nem kicsit túloznak ezek az automata főzők. -
Voice24
őstag
Ezeket a típusokat nem tudom, de a 23.460-as biztosan nem használ el sok vizet az öblítéshez. Bekapcsoláskor saccperkábé 60-80 ml-t, kikapcsoláskor meg kb. 30-40 ml-t. Azt gyanítom, azért van a bekapcsoláskor a nagyobb mennyiség, mert azzal nagyjából átmelegíti a rendszert.
Én is Laica Biflux kávé+tea szűrős vizet használok, a tartályba helyezett szűrőt én teljesen elhagytam. -
mvkly
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi 2 gép között vacillálok, a topic és más fórumok, tesztek alapján a DeLonghi felé húzok a Philips/Saeco-val szemben. Főleg a könnyebb tisztítás és a talán tartósabb használat miatt.
A 250-es elvileg a 21.117 utódja, újabb készülék. Az 1-2 plusz ficsőrt leszámítva ez jelentheti azt is, hogy szerkezetileg is frissítették, vagy a 2 gép belseje megegyezik? A DeLonghi összehasonlítása alapján pl. a régebbiben van "új, halk daráló", a 250-esnél ez kiikszelve. Bár a honlapjuk nincs a helyzet magaslatán, elég megnézni a használati útmutatókat.Lenne még pár kérdésem:
- Gyári vízszűrőt kiválthatja egy Laica+kávés betét?
- Sok a panasz a sok vizet használó tisztításra be- és kikapcsoláskor. Mégis mennyi az a sok, a tartály fele, negyede?
- Kerámia helyett acél őrlővel darál, ennek van tényleges hátránya? Kopni gondolom nem kopik annyira, hogy 1-2 éven belül elhasználódjon, heti 30-35 kávé mellett. -
viktorhu
veterán
válasz
dethroner #3181 üzenetére
Nekem nem füstölt 3 perc után sem, de ez nagyon mennyiségfüggő a mikróban, de nem érte meg a macerát, jó nem lett tőle a kávé. Nekem is a mantaro volt egyébként az. Nem örültem még ennyire, amikor elfogyott egy csomag kávé. Most a lidl bellarom espresso barista áll tesztelés alatt, erősebb de kellemes pörkölés, szeretjük.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #3180 üzenetére
Nálam kicsit jobb lett tőle a Bellarom Bio, de azóta nem próbáltam így feltámasztani döglött kávét, csak amikor fél évig egyfolytában ugyanaz a pörkölési dátumú volt csak elérhető, szerintem a készlet negyedét én hordtam el. Aztán jöttek a saját pörkölések, a Crema, meg mikor mi került előtérbe.
-
dethroner
veterán
válasz
viktorhu #3180 üzenetére
Ez a tévében reklámozott mantaro kávénk van most, ami savanyú. Ma kellett utánöntenem a gépbe, és feltűnt hogy a sötét pörkölésű szemek között több nagyon világos is van. Beraktam egy kis tányérnyit a mikróba és kb 20 mp után füstölni kezdett. Ez így nem járható út sajna, meg az is gáz szerintem hogy ilyen durva pörkölési különbségek vannak egy zacskón belül. Valahogy ezt a divatmárkának tudom be
-
viktorhu
veterán
válasz
#85578752 #3150 üzenetére
Én kétszer kipróbáltam. Egy tányérnyit mikróztam. Elsőre egy perc, a perc végén kezdett pattogni, így adtam neki még egy percet, akkor már lehetett érezni a sült olaj szagát. Második alkalommal adtam neki három percet, nem égett meg, de érezhetően tovább pörkölődött, a mikróban meg kifejezetten kellemetlen szagot hagyott napokig. Annyira nem lett jó az eredmény, visszatértem ahhoz, hogy vagy jó gyárilag valami a géphez, vagy nem.
-
#56816198
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #3177 üzenetére
"2 hét bőven elegendő a penészgombák szaporodásához"
Ezt meg tudom erősíteni, sajnos. Annak idején, 2016-ban egy ideig a használati utasítás szerint hetente tisztítottam a PicoBaristo főzőegységét, azután 10 naponta. Ekkor még nem találkoztam penésszel, csak akkor, amikor 2 hetes ciklusra váltottam.
Vissza kellene állnom a sűrűbb tisztításra...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
bbsofficial #3175 üzenetére
2 hét bőven elegendő a penészgombák szaporodásához, hiszen a párás, alig szellőző környezet és táptalaj adott, hőmérséklet is kellemes hozzá. Úgyhogy ezt én nem szoktam kivárni, hacsak nem felejtem el véletlenül.
Egyik régi Saeco utasításban láttam (lényegileg azonos főzőegység), hogy minden nap végén vegyük ki és öblítsük le meleg vízben.
Ezt mondjuk túlzásnak találom, hacsak nem céges használatnak van kitéve a gép. Otthoni használatnál 1-2 hetente lezuhanyzom, éjszaka megszárad, ennyi csak.
-
rigoberto
őstag
válasz
bbsofficial #3175 üzenetére
Nálam is penészesedik.
-
bbsofficial
aktív tag
Sziasztok!
Az mennyire van rendben, hogy az 1200-as Philipsen napi 1/max. 2 kávé rendszerességű használatkor a zacctartály alja kb. 2 hét alatt el kezd penészesedni? A pogácsák szárazok, a tartályban nem áll víz.
Szintén 2-3 hete tisztítottam a főzőegységet, mellette a gépben már megjelent a fehér penész a leeső, kevés zacccsomókon.
-
jambiyya
őstag
válasz
WaterWawe #3171 üzenetére
Köszi.
Még valami: egy idő után fura hörgő hangot ad kávéfőzés közben.
Ilyenkor kiveszem a főzőegységet, folyóvíz alatt átöblítem (kávészemcsék és kevés kávézsírt hoz le a víz), és utána nincs hörgő hang.
Aztán eltelik kb. egy hét, és megint. Lehet hogy így jelzi a heti takarítás szükségességét?
Olyan, mintha a kis kávészemcsék miatt pici tömítetlenség lépne fel és eresztene pici gőzt...érzésre. -
WaterWawe
őstag
válasz
jambiyya #3170 üzenetére
Az nálam is olyan, viszont az szerintem nem rozsda, hanem a pipa cső tömítésének színe / maradványa. Ha megnézed ahova becsúszik a tölcsér a gépben ott lesz egy piros színű tömítéssel ellátott cső.
Dr. Szilikát: Wow, hát ez elég profinak hangzik.
Nekem annyi szerencsém van, hogy a barátnőmnek jobban ízlik az elsőnek főzött kávé, szóval próbálom úgy időzíteni a kávézásaimat amikor ő is kér, és ő kapja mindig az elsőt.
A gond csak akkor van, ha egyedül vagyok otthon és szeretnék kávézni, de próbálok még ezzel játszani, hátha. Egyelőre mindenféle ilyen moddolástól elzárkózom, de ki tudja idővel még mi lehet. -
jambiyya
őstag
A főzőegység szélén belül mi az a drapp színű tölcsérszerűség? Fura rozsdás színű lerakódás van a belső felén.
-
dethroner
veterán
-
dethroner
veterán
A kávé erősség állítás mit szabályoz? Lehetséges hogy a darált kávé mennyiségét? Most mértem le a pogácsákat, kivétel nélkül mindegyik 17gramm, ami elég durva szám, tekintve hogy egy presszó kávéhoz a karos gépek általában 7grammot használnak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
WaterWawe #3165 üzenetére
Csepptálcába megy, az még nem is lenne vészes, kiöntöm. Ami kellemetlenebb, amikor nem mindig folyik vissza az összes víz, a maradékot pedig tolja felfelé a zaccfiókba, ahol megáztatja a pogácsákat. De nem mondom, hogy ez is tragikus lenne.
Mostanában nekem rá van rögzítve a bojlerre egy multiméter hőérzékelője, amit kivezettem a gépből, hogy használat közben ellenőrizzem a hőmérsékletet, miután cseréltem egyes alkatrészeket.
A megfigyeléshez hozzájárul (de azt már korábban megoldottam), hogy egy kis hangjelzőt kreáltam a fűtőbetétre, ami halk, nem zavaró, zizegő hanggal indikálja nekem, hogy mikor kap feszültséget a fűtőbetét.
A fűtést a processzor szakaszosan kapcsolgatja, PID-vezérlés elvét követve, hosszabb-rövidebb időre. Így igyekszik minél jobban stabilizálni a hőfokot 92 °C-ra.
A hőtehetetlenségek miatt azonban legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül mindig stabilan tartani. Van olyan jelenség is, amikor felfűtött és egy időre kikapcsol. Ha ekkor rányitom a vizet, szinte azonnal reagál és rákapcsol a fűtés. Tehát így valóban lehet forszírozni, ha a processzor "elfelejtene" visszakapcsolni (valójában nem felejt, csak a saját termisztora még nem érzékelte a hűlést).
Meg amikor egy adag főzése lement, lejjebb hűl a bojler és látom, mikorra fűt vissza, csak akkor indítom a következő főzést.
Úgyhogy eddig a fűtést indikáló zizegő hang is elég hasznosnak bizonyult, de még jobb lenne beépíteni egy fix hőmérőt is, amin mindig látnám a pillanatnyi hőmérsékletet. -
WaterWawe
őstag
Egy tapasztalat / gondolat a "nem elég forró az első kávé Philips gépeknél" témához. Ugye értem, az őrölt kávé módban átöblítés gondolatát, viszont ezzel még több víz megy a csepptálcába, illetve a zacctartó is hamarabb "telik meg" (vagyis a gép gondolja azt).
Azzal próbálkozom, hogy őrölt kávéfőzés helyett engedek ki egy kis extra forróvizet a főzés előtt. Most az első két próbálkozás után érezhető volt némi javulás, de majd szeretném konkrétan a második kávéval összehasonlítani, hogy mennyire áll közel / távol tőle. Meg azzal is próbálok még játszani, hogy mennyi vizet kell kiengednem a kávé előtt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rigoberto #3160 üzenetére
Általában ökölszabály az aktívszenes víztisztítóknál, hogy 3 hónap után már nem biztonságos, baktériumok szaporodhatnak benne. Ezüstadalék ezt 6 hónapra kiterjesztheti (kivétel a reverz ozmózis háztartási víztisztító, mert az lefolyóba tereli a baktériumokat, ott 12 hónapig is maradhat a szénbetét).
Ha megnézünk egy AquaClean utasítást, az ezüst szerepel benne (ami elvárható és megszokott ebben a műfajban), valamint:
Replace the AquaClean filter at least every 3 months or at machine request.
Másik doksi:https://www.download.p4c.philips.com/files/e/ep1220_04/ep1220_04_dfu_aen.pdf
Tehát 95 liter után narancs villogó jelzés figyelmeztet a szűrőcserére. A jelzés egy idő után megszűnik akkor is, ha valaki nem cseréli. Ezután is lehet cserélni természetesen, de akkor már vízkőmentesítéssel együtt. Legalább 3 havonta cserélni javasolja a AquaClean betétet akkor is, ha a gép nem jelezne.Természetesen én sem állítom, hogy 3 hónap után megöl, a bojler hője egyébként is fertőtlenít. Az előtte lévő hideg szakaszokon (vízpumpa, csövek stb.) elvileg szaporodhatnának baktériumok, ahol a klór hatása sem érvényesül, mert az aktív szén kivette. De a gyakorlat eléggé kiszámíthatatlan.
Az első linkből levonható mellesleg még az is, hogy e betét ioncserélő gyantája nem H+ ionokra cserél (ami az ivóvizes eszközöknél megszokott és savasít is), hanem nátriumra cseréli a Ca/Mg ionokat. Ha nem is mindet, mert az ízhatás miatt nem veszik ki belőle teljesen a vízkövet.
-
WaterWawe
őstag
válasz
rigoberto #3162 üzenetére
Hányasra van állítva? Így tudod megnézni. Én megmértem első beállításkor a vízkeménységet és 0-ra állítottam. Még 40%-on van az Aquaclean és november eleje óta megy a gép, napi 4 kávéval átlagban.
-
rigoberto
őstag
Hello all.
A philips 1200asomba már több mint 1 éve benne van az AquaClean vízszűrő, de még mindig nem sikit, hogy cserélni kéne..
Ez normális?
Mondjuk mindig szűrt vizet kapott.. -
hula
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #3158 üzenetére
Igen, nekem is ez jön le, amit írsz, de érdekes módon homályos utalás van arra, hogy főzés előtt is lehet módosítani, de lehet, hogy csak félreértem a megfogalmazást. Mindegy, ez van. Köszi
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, mit mond erre, aki ismeri is a gépet személyesen, de akár a magyar vagy angol leírást nézem, ugyanazt írják: ezt a beállítást nem tárolja a gép.
Tehát ez a "coffee strength", ami az őrlemény mennyiségét állítja 3 fokozatban (gondolom).
Vízmennyiséget lehet tárolni.
-
hula
csendes tag
Sziasztok! Van egy újdonsült felújított Jura c5 gépem, minden nagyon rendben, egy dolog zavar. A kávé erősségét csak a főzés elindítása után, darálás közben lehet módosítani? Mindig közben kell tekergetni, különben a leggyengébbet főzné, nekem meg mondjuk a normál lenne defaultban jó. Nem mintha nem bírnám ki, csak furcsa. Szét gugliztam már az agyam, nem találok erre semmit.
-
Palesztin994
aktív tag
Ha valakinek kellene thermo-s pohár (pl. amilyen a képeimen van) innen jó áron tudtok szerezni.
-
Palesztin994
aktív tag
Szia! Nekem is itt ajánlották a pico baristot. Szerintem hibátlan gép, sehol nem tudnék belekötni, igaz csak pár napja használom. Sajnos már fogy mindenhonnan, 1-2 jó üzletben van még, én philipstől vettem 144-ért, ami ajándék volt. Ez elvileg egy jó üzlet, ha érdekel.
Itt vannak képek, ha érdekel milyen kávékat csinál, amúgy asszem 10 félét tud.
Latte
Cappuchino
Espresso -
Palesztin994
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #3153 üzenetére
Köszi szépen mindkettőtöknek!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Palesztin994 #3151 üzenetére
Sőt, a Británál le is volt írva valahol, hogy a betét alatti részben megálló víz célja éppen a folyamatos nedvesen tartás, így tud hatékonyan működni. A baktériumok esetleges szaporodását ezüstadalék védi ki, a megadott időtartamon belül legalábbis. Ugyanakkor ne tegyük ki napfénynek, hőhatásnak.
Noha a Brita sem zárja ki, hogy elutazás esetén a vizet eltávolítva, majd a betétet lazán visszatéve hagyjuk kiszáradni, de akkor később ismét át kell áztatni és kétszer öblíteni, mintha először aktiválnánk a betétet.
Egyébként szerintem kávés témákban a háztartási vízkezelés ilyen alapvető tudnivalói nem igazán mondható offtopiknak, hiszen annyira szorosan hozzátartozik:
- Ízhatások befolyásolása.
- Gép vízkövesedése.
- Gépek beépített víztisztító betétei a kancsók betéteivel azonos elven működnek (aktív szén + ioncserélő gyanta + ezüstadalék).#3134 dethroner
Esetleg, amit a topikleírásban láttam, hátha lehet még kísérletezni:
"Jól beállított szemcseméret mellett könnyen szabályozhatjuk a kávé keserű-savanyú egyensúlyát rövidebb vagy hosszabb őrléshossz kiválasztásával, ezt általában kávéerősség, aroma beállításnak hívják automata gépeken és 1-5 kávészemmel jelölik. Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. "
-
#85578752
törölt tag
válasz
Palesztin994 #3151 üzenetére
Szabad, erre van tervezve.
-
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Picit lehet offos téma, de máshol talán mégkevésbé kapok rá választ. Szóva, szabad a vízszűrőkancsót így teletölteni, vagy nem jó, ha folyamatosan áll a vízben a szűrőbetét? -
#85578752
törölt tag
válasz
dethroner #3149 üzenetére
Nem éri meg mikrózgatni, a tesco-s mikrónk nem bírta a kiképzést, nem hiszem hogy a kávé hevítgetéstől, de lehet hogy közrejátszott. Egy perceket próbáltam 100 grammonként, elég forró tud lenni, vigyázni kell mert kigyulladhat. Inkább normális kávé kell. Sötétebb pörkölésekkel édesebbeket főz, a savasok jók lattéhoz.
Mire megszoknám a Bialetti Milano-t, el is fogy 250 g, a zacskó fele. Ez egy sötét, füstös pörkölés, a Buono-tól, egyszer ki lehet próbálni, de nekem jobban bejön a Lidl Bellarom Crema, tejjel. Meg mindig van valami egyszer kapható kis szériás cucc, olcsón meg lehet úszni így a kávézást.
És nekem még mindig erős ez a majdnem-presszó is, pedig leggyengébb aromán 25ml, 150ml tejjel indul a reggel. Lehet durvábbra kéne venni az őrleményt, akkor is ha nulla lesz a crema. Tejjel mindegy, mokkából is működik a cappuccino.
Dallmayrrel nekem nem volt jó élményem, karossal más, úgy megjön a crema ia, ha friss, elég jó kávé. -
dethroner
veterán
válasz
#85578752 #3146 üzenetére
Köszönöm, de ezek mind olyan macerás dolgok, reggel amikor munkába indulás előtt van 2 perc egy főzésre és meginni, nem pöcsölnék
A megmikrózás viszont jó lehet, de van tipped mennyi időre szabad berakni? Gondolom csak pár másodpercre.
Meg az előző kávé amit ebben az automatában főztük ez a [Dallmayr] volt, ezt nem éreztük savanyúnak, de ez a [Mantaro] nem komálja az automata gépet.
Indul a nagy kávévadászat -
#85578752
törölt tag
Delonghinál legalább ki lehet kapcsolni az energiatakarékosságot, talán ez is egy különbség, de az is gond szokott lenni, hogy másképpen viselkedik egy éppen öblített gép mint ami melegen állt, fel kell töltenie az előáztatáshoz újra a vízrendszert, kevesebb szokott lenni a lefőzött adag ha csak úgy ácsorog egy ideig, mint ha át van öblítve vagy épp be van kapcsolva.
De azért nem rossz így sem a Philips, ha hagyom hogy szóljon amikor kell, a legrosszabb esetben három cappuccinoból a másodiknál szól, hogy ürítsem a zacctartályt vagy elfogyott a víz. A gyári 40ml-es presszóval viszont nem tudok megbarátkozni, maradtam a 25-nél, legfinomabb őrleménybeállítás mellett. -
#85578752
törölt tag
válasz
dethroner #3141 üzenetére
Bekapcsoláskor gőzölök egyet, ez átmelegíti a kazánt, ha öblít is utána, stabilabb marad a hőfok.
Őrölt módban, kávé nélkül, üresen átfőzéssel a főzőegységet melegítheted át.
Nyomásfokozó változtatással lehet lassítani a lefolyáson, de fanyarabb lehet tőle a kávé.
Vizes szűrőpapír korongot a főzőegység fém filterére felcsapva szintén lassulhat a lefolyás, ráadásul kiszűri a keserűséget okozó kis szemcséket, egy fokkal tisztább ízeket ad, de macerás minden főzet előtt felrakni. -
Voice24
őstag
Bár a korábbi ajánlásaimra nem jött semmi reakció, vélemény, tapasztalat, most megint ajánlok egy újdonságot az olcsokave.hu kínálatából: Erről van szó, árban sem vészes, és mind szemre, mind ízre nagyon jó a végeredmény.
-
Palesztin994
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #3142 üzenetére
Szia, köszi szépen! Én tisztogatom, ahol lehet. A zacctartalyba gyönyörű pogacsakat rak 3-4es (1es a leggyengebb, 12-es a legerősebb) orlofokozaton. Víz nem megy felre sehova, ahogy láttam, de igyekszem mindent mosni, amit kell, mielőtt "raulne" a kaveolaj. Van amugy karbantarto keszletem, abban olajeltavolito is. :)
-
You!
újonc
Sziasztok. Nagyjából 250 ezres büdzsével keresnék egy kompakt, új, minőségi gépet végre hétköznapi használatra(presszók, capuccinok, napi 2-6). Ennek fényében egy Delonghi Dinamica Plust-t néztem ki így elsőre... mennyire jó az irány szerintetek?
A Philipsekkel nincs jó tapasztalatom a kávé minőségét illetően, a Jurákat pedig eléggé túlárazottnak érzem, 300 alatt nem is találok hasonló tudással... próbálni meg nem is tudtam még sehol.
Valakinek valami konkrét tipp, vagy ajánlat valami másra?
Delonghi vonalon egy karos Dedica + Delonghi örlő révén vam tapasztalat... ha a Dinamica Plus hasonló minőséget produkálna kávé és tejhab terén is, elégedett lennék teljesen!
Kedvezményre várok/vadászok, mert nem a legjobb ára van a gépnek most. Gondoltam, ha már úgyis várnom kell a vásárlással, akkor jobban felmérem a konkurenciát, és nem kapkodom el. Hol érdemes nézelődni? Pesten hol lehet próbálni is pár gépet?
Köszi a tippeket! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Palesztin994 #3137 üzenetére
Sőt, zuhanyzással még alaposabban tisztítható. Valaki mondhatná ugyan, hogy erős zuhanyzás a zsírzást is leviheti, de szerintem a szilikonzsír elég jól ragad, vagy lehet pótolni is.
Ráadásul ez annyira kopásálló konstrukció, hogy amelyiket egyáltalán nem keni a gazdája, az is csak végzi a dolgát rendületlenül. Nem azt mondom, hogy mindenki hanyagolja el, csak érezzük, hogy mennyire igénytelen a szerkezet, amit egyébként főzőegységnek neveznek az angol és német leírások is. A magyar forgalmazó / fordító terjesztette el a "központi egység nevet", nekem úgy tűnik, hogy csak saját kitaláció alapján. (Szerintem a gép processzora / panelja "központibb" egység, de kinek, hogyan tetszik jobban.)
Amint látom a képeden, ezeknél már tisztán műanyagból készül az alsó szűrő. Voltaképpen mindegy is, sőt valószínűleg megkönnyíti az öblítővíz visszafolyását a csepptálcába.
Korábban volt itt szó a zacctartályba ürített öblítővíz problémájáról, amit okozhat a fémszűrő alatt beálló kávézsír is, amit időnként tisztítani kell.
Akinek gondja van a zacctartályba ürített vízzel, esetleg nem árt ellenőrizni: ha a főzőegységet leteszem és vizet öntök a hengerbe, annak lent szabadon vissza kell folyni, akkor jó.
-
Palesztin994
aktív tag
válasz
WaterWawe #3138 üzenetére
köszi szépen! igen, kiráztam, tök szaraznak tűnt, de akkor derül ki, hogy mégse. :)
Megpróbáltam a hosszan nyomást, az volt az első ötlet, de nem pont, ahogy írtad, megpróbálom így is.
A gépet amúgy másmódon nem kell karbantartani, ugye? Még a vizkoszurot kene cserelni, de szurt vizet rakok bele. -
WaterWawe
őstag
válasz
Palesztin994 #3137 üzenetére
Igen, minden részét érheti víz, csak szárazon tedd vissza. Nincs benne elektronikus alkatrész. Miután elöblítetted érdemes lehet megforgatni rendesen, hogy mindenhonnan kicsorogjon belőle a víz.
Az én Saecomon, ha hosszan nyomod pl a Cappucino gombot, akkor elkezdi enegedni a tejet és ahol leokézod, azt a mennyiséget eltárolja és legközelebb annyit fog (Cappuccino esetén) engedni tejből. Utána nyilván ugyanez a kávénál.
-
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Csak most sikerült eljutni oda, hogy lefőztem az első kávét a pico baristoval. Nekem nagyon tetszik, ugyanabból a kávéből (szerintem) sokkal jobbat csinált, mint az alap philips series.
Két kérdésem volna. Az egyik, hogy a képeken látható cucc ugye elvileg a központi egység, amit vízzel kell öblíteni kb. hetente és szilikonozni havonta? Minden részét érheti víz, ugye, csak szárazon kell visszatenni?
A másik, hogy lehet állítani, hogy pl. mennyi legyen a latténél a tej és a kávé? A 410milis lattés pohárba elég kicsi adagot csinált (annyit, amennyi a képen van), utánanézek még később, hogy lehet állítani, de hátha valaki le tudja írni, és akkor könnyebb lenne a dologom. -
WaterWawe
őstag
válasz
dethroner #3133 üzenetére
Kisebb az oldalfala és keskenyebb a szája. Az előző is hasonló alakú volt de az 35cl-es (kb. Dupla ekkora). Kissé magasabb, de jóval szélesebb volt.
Arra tudok gondolni, hogy mivel szélesebb volt, ugyanaz a habmennyiség nagyobb felületen terült el. Most pedig a kisebb felület miatt jobban betömörül. (Sosem voltam jó fizikából
).
-
-
dethroner
veterán
Mi a búst lehet kezdeni, ha savanyú a főzet?
Karossal ha ilyen volt, apróbbra őröltem és lassabban ment át, és jó lett.
De már az 1-es fokozaton van a saeco őrlője és így is savanyú. Kétféle kávéval próbáltuk eddig. -
nyikszi
őstag
válasz
zavatar #3120 üzenetére
Szia! Nem tudom, én nem vennék 10 éves konstrukciójú gépet. Vagy a fene tudja, lehet bevált és még mindig árulják
Ezt neked kell eldöntened. Nekem is DeLonghi van, teljesen meg vagyok elégedve vele. Melóhelyen Philips van, de sokat megy szervizbe, igaz legalább 10-15-en használják.
-
WaterWawe
őstag
Elképzelhető, hogy a csésze befolyásolja a hab minőségét?
Végre beszereztem rendes (18 cl-es) Cappuccino csészét és mintha egy pár lépcsőfokot feljebb ugrott volna minőségben a hab. Értem ezalatt, hogy nagyobb / több, keményebb lett. Lehet csak beképzelem ezért kérdezem, hogy ez lehet simán a csésze érdeme? Más nem változott azóta. -
AttiMM
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #3113 üzenetére
#3113Dr. Szilikát
Köszönöm a hozzászólásaidat, hasznosnak találom!
Igen, eldöntendő kérdés, hogy a vízkőoldás gyakoriságát akarjuk-e csökkenteni (akkor minél lágyabb víz lesz a cél, vagy akár desztvíz használata), vagy vagyunk-e annyira ínyencek, hogy megérezzük, az ennyire lágy víz vs. valamennyire lágyított, de az íz miatt akár visszapótoló szűrőbetétet. Jelenleg még úgy gondolom, hogy egy karos gép esetében sok-sok tapasztalattal és kifinomult érzékszervekkel már meg lehet különböztetni a két módszert. Hogy automata géppel készült kávénál is így van-e, azt nem tudom.
A gépeken a vízkeménység beállítás valószínűleg csak a lágyításra figyelmeztetés idejét tolja ki, semmi más hatás nincs.#3111dethroner
Ez is hasznos volt, köszönöm. Akkor érdemes gyakrabban cserélni a betétet...
(Én is eléggé alapos vagyok, de ennyire pontos litereket még nem tudtam mérni a szűrőkancsóval. Használjuk kávéra, teára, levesre - nyilván nem mindig csak én - így aztán inkább csak becslésem van, hogy mennyi víz megy keresztül rajta 1 hónap alatt... gratulálok, hogy Neked sikerült!)
-
zavatar
csendes tag
Sziasztok! Az alábbi három alapgép közül a DeLonghi felé hajlok az egyszerű nyomógombos kivitel, a kávé- és vízmennyiség a tekerőgombos állíthatósága miatt. Emellett ezt ismerem személyesen is, mert pár napja ilyen géppel kávézunk a munkában. A másik két gépet személyesen nem ismerem és ezért érdeklődöm, hogy vannak -e olyan tulajdonságai, paraméterei a Saeco-nak vagy a Philips-nek ami jobb vételé, ajánlottabbá teszi ezeket a DeLonghi-val szemben?
DeLonghi ESAM 3000.B (Ár: MM-ban 95 e Ft)
Philips EP2221/40 (Ár: Alza 112 e Ft)
Saeco Lirika RI9840/01 (Ár: Kávégépbolt 120 e Ft) -
dethroner
veterán
válasz
viktorhu #3115 üzenetére
Kb a Philips is beárazza a saját AquaClean szűrőjét azzal, hogy a használata mellett ugyanúgy végezni kell manuális vízkőmentesítést. Én csak arra utaltam, hogy a szűrő használat közben folyamatosan veszít a hatékonyságából, naiv dolog abban hinni, hogy az AquaClean szűrő megvédi a gépet.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #3110 üzenetére
Az RO víz jó, vannak barista víz receptek, szódabikarbóna éa magnézium hozzáadásával, azokból a keverékekből is kicsapódhatnak ásványi anyagok, a kávégép nem örül neki, az ízeket illetően nincs konkrét összehasonlítási tapasztalatom, elfogadtam, hogy kell ásványi anyag a vízbe, hogy fel tudjon venni szárazanyagokat a kávéból, de el tudom képzelni, hogy a nyers desztvíz/RO víz is jó, majd a kávéból kerül bele annyi ásványi anyag, amennyi kell...
-
WaterWawe
őstag
válasz
dethroner #3111 üzenetére
Papíron az EU-ban betiltották az ólom csövek ivóvíz szállításra való használatát is. Ehhez képest gyakorlatilag a mi 110 éves társasházunkban (és még sok másikban a városban) még azokon kapjuk a vizet. Bár konkrét koncentrátumot nem mértem, de volt egy felmérés egy ólommérgezés veszélyesség térképpel, ahol a legpirosabb zónába tartozunk.
Természetesen van komoly víztisztítónk (nem kancsó) és annak a vizét használjuk a minden fogyasztásra szánt dologhoz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gaben360 #3112 üzenetére
Mint általában ezeknél a gépeknél, hogy ne ismételjem magam, inkább link:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3024-3024.html
Jut eszembe, előző válaszomnál akartam írni, csak végére elfelejtettem: akit érdekel (tesztelés, kísérletezés), adott mennyiségű vizet elfőzhet egy rozsdamentes edényben, amiben a meszes maradék jól látszik, abból is lehet következtetéseket levonni, a vízkőképző hatásra vonatkozóan.
-
Gaben360
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #3110 üzenetére
Én ezek közül a sima Bi-Flux-ot használom.
Szerintem a Xelsis-nek majdnem mindegy milyen vizet adok, mert ígyis-úgyis visszaszámol és kéri a vízkőmentesítést. -
dethroner
veterán
Ne ringasson hamis biztonság érzetbe a vízszűrős kancsó se.
Nálunk Pécsen nagyon durván kemény a víz, ezzel tisztában vagyok. Évek óta használunk vízszűrőt, néha Brita, néha Tesco saját márkásat. A vízforraló kevésbé vízköves, de nem tökéletes az eredmény.
A saeco tesztcsík 4 piros jelet dobott a csapvízre, nem lepődtem meg, beállítottam a gépen a legkeményebb vizet, annak ellenére is, hogy soha nem fogok csapvizet önteni a gépbe, mindig szűrt vizet fog kapni. És ugye ott van a gépben a philips saját szűrője is.
A Brita azt írja egy ilyen szűrőbetét 1hónap vagy 100 liter víz szűrésre alkalmas. Nem hagyott a kíváncsiság nyugodni, ezért vettem egy [tesztet] amivel tesztelem a szűrő hatékonyságát. Na a meglepetés már a csapvíznél ért, a teszt a német skála szerinti 37-es összkeménységet mutat, holott 35-ös érték felett nem lenne szabad szolgáltatni a lakosságnakMindegy, lépjünk túl ezen. Mivel a Brita szerint 100 liter vízhez jó egy betét, ezért minden átfolyt litert 1%-nak számítottam, amikor a szűrőbetét elhasználódását vizsgáltam. A teljesen új Brita betét 4-es szintre vitte le a vízkeménységet. Ezután számoltam az átfolyt víz mennyiségét, és eddig 3 alkalommal rámértem a szűrt vízre. Az eredmény így néz ki. 10 liter után 8-as keménység, 35 liter után 11--es keménység, 86 liter után 33-es szint. Ez az utolsó véleményem szerint már a használhatatlanságát jelzi, holott a gyártó szerint még az élettartalmából hátra van 14 liter. Tehát eddig 100 literig engedtem át egy szűrön, de ezt mostantól jócskán 80 liter alatt fogom megszabni. Nagyjából 3 liter víz átfolyása 1 egységgel növelte a vízkeménységet.
Az egésznek a lényege, hiába hatékony egy szűrő, a használat közben a hatékonysága folyamatosan csökken, ezért ezt gondolom aki megengedheti magának, a gyártói ajánlásnál gyakrabban cseréljen szűrőbetétet, és/vagy használjon 2 lépcsős szűrést. -
Dr. Szilikát
őstag
De az nem azért van, mert a De'Longhi nem képes olyan vízszűrőt gyártani vagy gyártatni a beszállítójával.
Ezt valami nagyon komoly ínyencek bemérték a tesztlaborban, hogy a kalciumot és magnéziumot (gyakorlatilag) teljesen eltávolító betétek nem adnak olyan jó ízű kávét, ami egy komoly géptől elvárható lenne.
A Brita és hasonló víztisztítók ioncserélői a Ca, Mg ionokat H+ ionra cserélik, ezáltal a vizet savasítja. Ezek egyébként sósavval regenerálható ioncserélő gyanták.
Hasonló:
--------------------------------------------------------------------------
LAICA Coffee & Tea Bi-flux vízszűrőbetét
A tea és kávé szerelmeseinek a LAICA kifejlesztett egy olyan speciális szűrőbetétet, amivel még kellemesebb ízű és aromájú tea, kávé készíthető.
A LAICA legújabb, "kávé és tea" bi-flux szűrőbetétjét használva a forró italokhoz optimális lágy vizet kaphat, amely kihozza a kávéban, teában szunnyadó legtöbb természetes erőt, és még kíméli is a konyhai gépeket – legyen szó akár egy kávéfőzőről és minden olyan háztartási eszközről, ami forró vízzel, vagy gőzzel használatos (vasaló, gőztisztító) – hiszen jelentően csökkenti a vízkő képződést.
Ezt a vizet azonban nem javasoljuk a palackolt víz alternatívájaként nagyobb mennyiségben fogyasztani.
------------------------------------------------------------------------
Tehát a nagy marketinges szöveg végére kihozzák ugyanazon (nem) ajánlást, amit régen a Brita oldalán is olvastam, ha jól rémlik. Ittam is egy ideig a Brita vizet, mondhatni teszteltem magamon kizárólagos fogyasztásra, de hosszabb távon nem is jött be. Ha jól tudom, kávés ínyencek sem szeretik.Ha megnézitek, ez a cég is gyárt állandó fogyasztásra való szűrőt, de az kevésbé lágyítja a vizet:
A De'Longhi DLSC002 betétről annyit találtam, hogy a víz kalciumtartalmát "stabilizálja".
Láthatóan igyekeznek megkímélni a parasztot a bonyolultabb információktól, de a talányos fogalmazás valószínűleg arra utal, hogy a keménységet csak részlegesen csökkenti, fenti okokból kifolyólag és szándékoltan.
Végére megjegyezném, magam nem tartom ínyencnek, hiszen automata gépem reverz ozmózis víztisztítóval itatom, aminél nagyobb bűnt ember bizonyára nem követhet el a kávék világa ellen.
De engem annyira nem érdekel ez a része jelenleg, gombnyomásra butítson, ne kelljen a karos géppel pancsolni, az máris jó.
-
#56816198
törölt tag
Én nem egy mostani mérés, hanem a több évi tapasztalatom alapján meg tudom erősíteni a teszted végeredményét. Ennek kapcsán itt írtam a saját gyakorlatomról. A teszted igazolja azon véleményemet, hogy a gyári szűrőkhöz képest a speciálisan erre kifejlesztett kancsós vízszűrőbetétek nem csak gazdaságosabbak, hanem hatékonyabbak is a vízlágyításban.
-
AttiMM
csendes tag
VÍZKEMÉNYSÉG / VÍZLÁGYÍTÁS
Vettem súlyos 1090 Ft-ért 6 db vízkeménység-tesztcsíkot (itt), és végre megmérhettem a vízkeménységeket a lakásban. Meglepő lett az eredmény!A 0-tól 5-ig terjedő skálán mérnek ezek a tesztcsíkok, itt az értelmezés:
A sima csapvizünket 3,5-nek mondanám, azaz a meglehetősen kemény és kemény között:
A De'Longhi víztartályba helyezett gyári vízszűrője ebből 1,5-ös eredményt tud csinálni, ami számomra kissé csalódás!:
És végül íme a Brita kancsóba helyezett legolcsóbb Tesco gazdaságos Oval vízszűrő (Aqua Optima), ami egyébként gyanúsan gyorsan átengedi a vizet:
azaz kb. 0,5-ös értékre tudta lágyítani a csapvizet!Ha nincs messze az Oktogon, ugorjatok be Ti is a Conrad-ba, és mérjétek meg, hogy nálatok mi a helyzet!
Ez alapján azt mondanám, hogy ha lejárt a De'Longhi gyárt vízszűrőjének a tervezett 2 hónapja, akkor kiveszem, nem is veszek bele újat, hanem egy vízkőoldás után már csak kancsóból fogom teszkós vízzel feltölteni, és így járunk a legjobban (a kávéfőző és én).
-
arcsin
senior tag
SENCOR SES 7010NP + Termosz LT4052 CUP - "MDW2HU71" kóddal 82 392 Ft
-
#85578752
törölt tag
válasz
WaterWawe #3105 üzenetére
Mik vannak...
Most már ki kell próbálnom egy kakaót, manuális habosítóval... Tchibo tejhabosítóval egész jó habos kakaót lehet csinálni, ami elvileg a lehetetlen határát súrolja, mégis sikerül, kitartó keveréssel. Anélkül a finom por szétcsapja a buborékokat. Na így sincs olyan sok, de azért habos.Régebben voltak fent Frei cafés receptek, a marrokkói tejeskávét megcsináltam párszor onnan, a lényeg hogy ráhinted a kakaót a presszó tetejére (a crema benedvesíti de fent tartja), és magasról, 20-25 centiről öntöd rá a gőzölt tejet. Szerintem finom. Csak egy árnyalatnyit kakaós beütésű, semmi túlzás. Leopárd vagy inkább hiénamintás lesz tőle a latte teteje.
-
WaterWawe
őstag
Korábban kérdeztem, hogy lehet-e kávé szirupot önteni a tejhabosítóba. Nos jelentem lehet, sem a gépet, sem a habosított tej állagát nem befolyásolja (nem meglepő módon). Ellenben nekem nem igazán jött, be az egész cappuccino édesítőszer ízű lesz tőle.
-
nyikszi
őstag
válasz
inkubator #3093 üzenetére
Tej teszt: Én simán a kávégép gőzölőjét használom. A tapasztalatom az, hogy baromira mindegy hány %-os tejet és hány fokosat használok, van amikor így sikerül, van amikor úgy
Van amikor a 3,5-ből nagyon szépet sikerült és van amikor gyakorlatilag alig lett habos, de ugyanez a 1,5-essel is. De szerencsére ritkán kell vele szórakoznom, ha vendégek jönnek akkor, de ugye a pandémia miatt nincs vendégeskedés egy ideje. Még nagy ritkán forró csokihoz szoktam csinálni, ha a család megkívánja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- BestBuy topik
- Házimozi haladó szinten
- Automata kávégépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Marcona Socket AM5-ös deszka érkezik a Maxsun gondozásában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Új, csomagolássérült Catler KM 8020 konyhai robotgép - 2 év bolti garival! -
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009 ÁRCSÖKKENÉS, amíg a kiszemelt megvan
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged