Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AttiMM
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
#3113Dr. Szilikát
Köszönöm a hozzászólásaidat, hasznosnak találom!
Igen, eldöntendő kérdés, hogy a vízkőoldás gyakoriságát akarjuk-e csökkenteni (akkor minél lágyabb víz lesz a cél, vagy akár desztvíz használata), vagy vagyunk-e annyira ínyencek, hogy megérezzük, az ennyire lágy víz vs. valamennyire lágyított, de az íz miatt akár visszapótoló szűrőbetétet. Jelenleg még úgy gondolom, hogy egy karos gép esetében sok-sok tapasztalattal és kifinomult érzékszervekkel már meg lehet különböztetni a két módszert. Hogy automata géppel készült kávénál is így van-e, azt nem tudom.
A gépeken a vízkeménység beállítás valószínűleg csak a lágyításra figyelmeztetés idejét tolja ki, semmi más hatás nincs.#3111dethroner
Ez is hasznos volt, köszönöm. Akkor érdemes gyakrabban cserélni a betétet...
(Én is eléggé alapos vagyok, de ennyire pontos litereket még nem tudtam mérni a szűrőkancsóval. Használjuk kávéra, teára, levesre - nyilván nem mindig csak én - így aztán inkább csak becslésem van, hogy mennyi víz megy keresztül rajta 1 hónap alatt... gratulálok, hogy Neked sikerült!
) -
AttiMM
csendes tag
VÍZKEMÉNYSÉG / VÍZLÁGYÍTÁS
Vettem súlyos 1090 Ft-ért 6 db vízkeménység-tesztcsíkot (itt), és végre megmérhettem a vízkeménységeket a lakásban. Meglepő lett az eredmény!A 0-tól 5-ig terjedő skálán mérnek ezek a tesztcsíkok, itt az értelmezés:
A sima csapvizünket 3,5-nek mondanám, azaz a meglehetősen kemény és kemény között:
A De'Longhi víztartályba helyezett gyári vízszűrője ebből 1,5-ös eredményt tud csinálni, ami számomra kissé csalódás!:
És végül íme a Brita kancsóba helyezett legolcsóbb Tesco gazdaságos Oval vízszűrő (Aqua Optima), ami egyébként gyanúsan gyorsan átengedi a vizet:
azaz kb. 0,5-ös értékre tudta lágyítani a csapvizet!Ha nincs messze az Oktogon, ugorjatok be Ti is a Conrad-ba, és mérjétek meg, hogy nálatok mi a helyzet!
Ez alapján azt mondanám, hogy ha lejárt a De'Longhi gyárt vízszűrőjének a tervezett 2 hónapja, akkor kiveszem, nem is veszek bele újat, hanem egy vízkőoldás után már csak kancsóból fogom teszkós vízzel feltölteni, és így járunk a legjobban (a kávéfőző és én).

-
AttiMM
csendes tag
válasz
Palesztin994
üzenetére
akkor már áruld el lécci, hogy hol találtál itthon!

-
AttiMM
csendes tag
válasz
bendi007
üzenetére
Köszönöm, és örülök a típustársaknak! (nem volt olcsó, de nem bántam meg!)
A "legnagyobb negatívum"-mal kapcsolatban: azért nem írtam ezt, mert bizony be lehet kapcsolni távolról!
Csináltam sok képernyőmentést, nézd meg:
Ugyanakkor távolról bekapcsolni max. csak az előmelegítésre jó szerintem. Hiszen úgyis átmossa a rendszert, amihez állandóan kell alá egy bögre (vagy megy a tálcába, de akkor hamar megtelik), tehát a cappuccino-s csészédet úgyis oda kell tenned, nem? ;-)Az általam írt 3 negatívummal kapcsolatban az elsőre (nem meleg a csészemelegítő): konzumpro tanácsára kikapcsoltam az energiatakarékosságot, így már bizony rendesen meleg, ahogy kell!
A másik kettő (karcolódik a tálca és bizonyos esetekben béna a tejkiadócső): Te mit gondolsz?
Illetve még az, akinek ilyen készülék van? (mondjuk a tejkiadócső szerintem kb. azonos mindegyik LatteCrema gépnél...) -
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
Köszi a válaszokat. Igen, én is erre gondoltam, hogy ki tudja hűteni, de igazad van: ahhoz át kell folyatni a vizet rajta, ahogy írod is, hogy a Philips csinálja - na, ez nem csinál ilyesmit.
Felfűtött bojler: jogos, a Gaggiát én is 15 perccel előbb bekapcsoltam, hogy átforrósodjon minden része
Tesztcsík csak egy db volt a csomagban, azt el is használtam. Hol lehet ilyet kapni? De akkor sem értem teljesen: a belső vízlágyító szűrő opcionális dolog (ennél is úgy írják, hogy ha van hozzá, akkor hogyan installáljuk), de a vízkeménységmérést a csapvízhez írják. Vajon van annyira okos, hogy tudja, hogy van benne telepített vízlágyító szűrő, és az az eredeti 3-ból mondjuk 1-es keménységre lágyítja, és akkor annyival ritkábban kell vízkőoldást végezni?
Kíváncsi lennék, hogy a Brita mennyire lágyítja a vizet, és ha azzal öntöm fel, akkor a beépített szűrő azon még tud-e tovább lágyítani? -
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
* A minimális kávémennyiség 20 ml - ez pont jó egy ristrettohoz
Az applikációban ml-re beállítható, a készülék kijelzőjén csak egy csúszka jelzi, illetve ha ott állítjuk be a mennyiséget, akkor ugye elindul a csapolás, és amikor megállítod, annyi lesz. Hm, adtál egy ötletet: kipróbálom, hogy ha nagyon hamar leállítom, akkor lehet-e 20 ml alá menni.* Őrlésfinomság: 1-7 között állítható feles lépésekben (tehát 13 fokozatunk van), és a 7-es a legdurvább, 1-es a legfinomabb őrlemény.
* Kétbojleres a gép, igen. Kipróbálom a tesztedet, mi lesz belőle?
Az egybojleres gépek hideg tejjel kezdik a gőzölt tej hozzáadást? Azt gondoltam, hogy csak annyi a különbség, hogy többet kell várni, mert annak az egy bojlernek kell kiszolgálnia mindkét funkciót.
Amúgy pedig: a legtöbb esetben az automata kávégépek először a gőzölt tejet teszik a pohárba, és arra csapolják a kávét. Ennél speciel be lehet állítani fordítva is (írtam is róla), de a többinél hogyan viselkedik egy egybojleres gép? Alaposan felfűti a gőzhöz, tejhabot adagol - utána a kávéhoz már alacsonyabb hőmérséklet kell, hűteni mindig gyorsabb, mint fordítva (bejön a hideg víz). Tényleg nem tudom, mi a gyakorlati különbség az egy és kétbojleres gépek között. (A Gaggia Classic is egybojleres, annak elég szerény volt a gőzteljesítménye (két személy részére már nagyon figyelni kellett, hogy elég legyen a gőz a tejhabhoz), de ez nem biztos, hogy pusztán az egybojleresség miatt volt (lehet, hogy csak túl kicsi a kazán).)* Energiatakarékosság kikapcsolható a beállításokban (alapból be van), most kipróbáltam: nekiállt ezerrel fűteni. Gondolom, úgy állandóan forrón tartja a bojlert, de jó ez nekünk? Megspórolunk néhány mp-et, cserébe növeljük a villanyszámlát és a vízkőképődést (és talán csökkentjük a fűtőszál élettartamát).
-
AttiMM
csendes tag
De'Longhi ECAM 370.95T – Dinamica Plus
Egy héttel ezelőtt végre megvettük a vágyott készüléket!
Ezelőtt már sok-sok éve Gaggia Classic karos kávéfőzőt használtam, de már belefáradtam a reggeli tejhabosításba a cappuccinohoz, és ősszel eldöntöttem, hogy automata kávéfőző lesz! Egy ideig a Philips reklámok hatására úgy gondoltam, hogy az lesz a megfelelő, de itt a fórumon megtudtam (kösz, konzumpro!), hogy ha fontos a kiváló minőségű tejhab, akkor inkább a DeLonghi LatteCrema rendszert válasszam.
Először a 23.460, később a 350.55 volt az a típus, amin alaposabban elgondolkoztam, de közben már láttam a 370.95 típust is, és tudtam, hogy az az igazi: modern, látványos, testreszabható, „okos” kávéfőző, a kütyümániásoknak (mint én) ez lenne való, csak hát az ára…! 2-3 hónapja vártam, hogy lejjebb menjen az ára, most volt az Euronics-ban De’Longhi árleszállítás, így nem vártam tovább.Első benyomások:
* Nagyon gyorsan és egyszerűen üzembehelyezhető, és már alapbeállításokkal is jó kávét főzött (Pellini Espresso Bar kávénk volt itthon, nekünk a karos Gaggi Classic-kal nagyon bejött!), de hallgattam a tanácsokra, így az első 5 főzetet egyszerűen kiöntöttem, és csak a hatodikat kóstoltam meg, és eléggé rendben volt!
* Itt rögtön van egy kérdésem, kíváncsi vagyok, erről mit gondoltok: A készülékhez ugye mellékelve van egy vízkeménység-mérő csík, előírás-szerűen meg is mértem a csapból kifolyó vizet (3-as keménység a 4-es skálán, nem lepődtem meg). Ezután a leírás szerint telepítettem a víztartályba a mellékelt „vízlágyító” szűrőt. Végül a készüléken állítsam be a vízkeménységet. Nade álljunk meg: a csapból kifolyó víz keménységét (ami 3-as), vagy a szűrő által lágyított víz keménységét (ami nem tudom, mennyi, mert már elhasználtam az 1 db. csíkot)? (és még Brita kancsót is használunk, ami szintén lágyít, vajon milyen lehet, ha a Britából töltöm fel a víztartályt, amit még tovább lágyít a beépített szűrő?)Tapasztalatok 1 hét után: Nagyon pozitív!
* Tetszetős a teljesen grafikus, színes érintőképernyő – ez nem csak egyszerűen jól néz ki, hanem pl. olyan funkcionalitást is ad, hogy a gyakrabban választott italok előre kerülnek az első képernyőre, hogy ne kelljen lapozni.
* Az őrlés kifejezetten csendes, a Philips gépek hangosabbak (a karoshoz használt Graef CM 800 meg pláne nagyon hangos). Az őrlőn egyébként nem nagyon állítottam, gyárilag azt hiszem 3-ason volt (a 7-ből), én 4-esre állítottam.
* A kávékhoz gyárilag beállított vízmennyiségek nagyon hosszúak voltak, túl vizes főzetet csinált (eszpresszo 80 ml???, cappuccinoba 110 ml kávé???), első dolgom volt ezeket alaposan lejjebb venni, így sokkal jobb lett.
* A kávé intenzitása 1-5 között állítható. Nekem a 3-as teljesen megfelelő, a 4-es már sok. Páromnak 1-esre kellett vennem, neki már a 2-es is „túl kávés” volt.
* Tetszik, hogy többféle italt kipróbálhatok! A megszokott cappuccino és eszpresszó mellett szeretem a duplo+ -t, de pl. a hosszú kávét úgy készíti, hogy őrlés után lefőz mondjuk 10-15 ml-t, utána vár, megint egy keveset, megint vár, így vagy 10 kis lépésben készül el a bögrényi ital, ami teljesen más ízélmény, mint egy americano (eszpresszó vízzel felhigítva ).
* A tejhabkészítésben valóban mester a LatteCrema rendszer! Fokozatmentesen állítható a tejhab sűrűsége (keménysége) a sima forró tejtől egészen a kemény tejhabig – mi kb. középállásban szeretjük, ez a microfoam-nál kicsit keményebb hab, de ha a középtől kicsit lejjebb vesszük, akkor lattearthoz is használható folyékony habot kapunk.
Tejes használat után gőzzel kitisztítja a tejhabkészítő rendszert, persze a tejtartályt és a belelógó szilikoncsövet nem – ezeket néhány naponta érdemes alaposan kimosni.Beállítások:
* A készülék 3 felhasználóhoz tud különféle beállításokat megjegyezni, plusz a 4. (Vendég) a gyári beállítás. A gombokkal mindegyik italhoz be lehet állítani az intenzitást és a vízmennyiséget, de ennél sokkal több mindent lehet beállítani a telefonos applikációban, merthogy az is van hozzá!Telefonos alkalmazás:
* Ez a kávéfőző már a modern kor terméke, „okos” eszköz, ami a telefonos alkalmazással részletesen beállítható és vezérelhető.
* Az alkalmazás letöltése után magyar nyelvű rendszeren az egyes italokhoz csak a kávé erőssége jelent meg, mint állítható paraméter. Nem értettem a dolgot, mert láttam képeket, ahol mást is be lehetett állítani. A telefon nyelvét angolra állítva megjelent a kávé mennyisége is. WTF???. Ezután eltávolítottam az alkalmazást, visszaállítottam magyar nyelvre, majd újra feltelepítettem – és most minden állítási lehetőség megjelent és hibátlanul működik is. Ki érti ezt?
* Gyárilag 16 ital van a kínálatban (OK, ezek között van a forró víz és a forró tej is), és mindegyik szinte minden paraméterében testreszabható a kiválasztott profilhoz: kávé intenzitás, vízmennyiség, tej(hab) mennyiség. A kávé (inkább a kioldás) hőmérséklete is állítható, de figyelmeztet, hogy ezzel az összes kávé hőmérséklete változni fog – kicsit úgy gondolom, hogy ha nagyon akarták volna, meg tudták volna oldani, hogy mindegyik kávéhoz más kioldási hőmérséklet tartozzon…
* Új italok is létrehozhatok egyéni beállítás szerint, itt még a kávé és a tej sorrendjét is be lehet állítani: pl. próbaképpen csináltam olyan cappuccinot, ahol az eredetinek megfelelően először a kávét csapolja a csészébe és csak utána engedi a rá a tejhabot: az első tapasztalatom még nem az igazi: összekeveredik a két alkotóelem, és a hab is kávés lesz. Először csodálkoztam, hogy nem volt ristretto a gyári receptek között, de azután könnyedén létre tudtam hozni egyet, és most már van!Negatívumok:
* A csészemelegítőnek szinte semmi hatása nincs: néha talán langyos, de forró még sosem volt.
* A krómtálca karcolódik, ami azért fura, mert semmi éles, karcoló dologgal nem érintkezett sosem: kerámiacsésze, üvegpohár, duplafalú fémbögre sima aljal, puha, nedves törlőkendő – egy porszemcse nem sok, annyi sem érte sosem, és néhány nap után már látható vonalkák vannak rajta. Érthetetlen.
* Béna a tejkiadó cső. A kifolyó hossza kb. 4 centis tartományban állítható, de hosszabbítani (lefelé húzni) nagyon nehéz, tapad a gumi a műanyagra, és csak kínlódik az ember, míg végül kiesik a felső lyukból, ahová csatlakozik. A felső rövid vízszintes és az ahhoz csatlakozó lefelé irányuló csövek csatlakozásánál (a képek között az egyiknél ránagyítottam) nem forgatható (max. 1 mm-t lehet rajta csavarni), de én úgy emlékszem, hogy az üzletben kipróbálva rendesen forgatható volt a cső a csatlakozásnál. Így jelenleg csak a felső csatlakozásnál tud egy kicsit forogni, ezzel a cső alját kissé jobbra-balra lehet állítani, de a készülék háza felé, illetve főleg attól elfelé nem mozgatható.
Ez azt eredményezi, hogy ha nagyon alacsony és kicsi a csésze, amit a kávékifolyó alá teszel, akkor képtelenség a tejkiadó végét a csésze fölé állítani (espresso macchiato). Valamit alá kellene tenni, de az már sufnituning.
Ha viszont nagyon nagy a pohár, ami éppen csak befér a kávékifolyó alá, akkor a tejkiadó vége beleütközik a kávékifolyó állítókarjába.Lásd a fényképeket: [link], holnap teszek fel hozzájuk kész kávés, cappuccino-s képeket is.
-
AttiMM
csendes tag
Csak hogy feldobjam kicsit a téli hangulatot: a régi Gaggia karos főzőmmel ilyen elképesztően krémes kávét csapolok a Pellini Espresso Bar kávéból:
egy kis tejjel felhúzva (egészen durva, ahogy a crema így is megmarad):

Ajjaj! Fogok én ilyen kávét főzni a De'Longhival??? Biztos, hogy le akarom cserélni a karost???
-
AttiMM
csendes tag
válasz
Gaben360
üzenetére
Előrebocsájtom, hogy jelenleg nincs automata kávéfőzőm (remélem, nemsokára lesz!), Gaggia Classic-ot használok. Nemhogy próbáltam, hanem egyenesen a legjobb kávénak tartom ebben az árkategóriában, pedig sokfélét próbáltam már. Tehát a sima karos kávéfőzön olyan vastag, sűrű krémes, sötétbarna cremája van, hogy öröm nézni és kóstolni. Bárki megkóstolja, mindenki odavan érte.
Sajnálnám, ha automata kávéfőzőn ugyanez a jól bevált kávé nem működne. Szóval szerintem kísérletezz tovább bátran (ha már megvetted, ne dobd ki). -
AttiMM
csendes tag
Az első tapasztalataim: látszólag jól illeszkedik a helyére a Brita kancsóba, bár hiányzik az az érzés, mint a Brita gyári szűrőnél, hogy belenyomom és még pár mm-t lehet beljebb nyomni egyre nehezebben. Ezt belenyomom és fixen megakad.
Határozottan (legalább 2x) gyorsabban folyik át rajta a víz. Ez előny, ha az idő a fontos, hátrány, ha a minél alaposabb szűrés a fontos. Csak remélni tudom, hogy nem azért folyik át gyorsan, mert valahol mégsem illeszkedik pontosan a helyére és mellette megy el a víz (a Británál ezt tapasztaltam, ha nem nyomtam be eléggé, de itt hiába nyomom beljebb, nem változik), és nem is azért, mert gyengébb a szűrési képessége. Na, majd meglátom a gyakorlatban.
Más tapasztalat, aki régebb óta használja? -
AttiMM
csendes tag
Brita vízszűrő kancsóhoz többen ajánlottátok a Tesco Aqua Optima betétet. Én nem vagyok egy Tescoba járó ember, de az internetes kereséseim alapján úgy tűnik, hogy már nem kapható ilyen néven szűrőbetét. Viszont kapható ez, ráadásul akciós!

Ez vajon azonos az általatok használt Aqua Optima betéttel?
Ha igen (vagy ha nem), elég kedvező áron van, talán érdemes lehet most bevásárolni belőle.
(kivéve, ha azt mondjátok, hogy ez csak egy gyenge utánzat és a belsejében csak szivacs van...
)
A kb. 2 ezer Ft/db árú eredeti Brita Maxtra betétekhez képest ez vajon mennyivel tud kevesebbet? Mi a tapasztalat? -
AttiMM
csendes tag
válasz
WaterWawe
üzenetére
Ja, irodai kávéfőző? az újonnan vett automata készülék tejhabosítójában lévő szívócső nem lett rendesen kitakarítva és néhány hét múlva sárgás-fekete penészes lerakódások voltak benne. Azután már soha, senki nem használta ezt a funkciót. És másik munkahely, másik iroda: detto.

-
AttiMM
csendes tag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
A tej szavatosságát nézted már?
-
AttiMM
csendes tag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
szerintem a főzőegységről írták azt. A tejes cuccot muszáj mosószerrel, különben ott marad a zsír és romlik.
Ha még nem találtad meg ezt a videót: hátha tud mutatni valami hasznosat:
https://www.youtube.com/watch?v=TlbQozSb-l8
Főleg, ha lenyitod a leírást, ahol további 4 videója van erről a készülékről. -
AttiMM
csendes tag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
Köszi, tök jó, hogy leírtad! Ha lesz még új tapasztalás, ne tartsd magadban!
Tejhab: amit a DeLonghi jobban tud: a mikrobuborékos tejhab, ami hab, de mégis folyik - a többieknél nagyobb buborékok lesznek, ami miatt kemény lesz a hab, mint a borotvahab - OK, van, aki éppen ezt szereti.
Itt egy jó kis videó a LatteCrema beállításokról: https://youtu.be/itbXESoKztQ?t=140 -
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
jaja, igen, azokat olvastam. Az öblítés gomb a menüben van... valóban gyakran kell külön használni? Elvileg öblít főzés előtt és után is, nem?
Közben nagy nehezen kiderítettem, hogy az ESAM 420-nak kisebb a víztartálya: 1,4 l - szemben a 350-es 1,8 l-ével. Mindezt úgy, hogy maga a készülék 4 cm-vel szélesebb és vagy 8 cm-vel magasabb is! Fura dolgok ezek. De a legcsúnyább, hogy a De'longhi oldalain totál pontatlan adatok vannak, különösen az összehasonlításokban. Oda kéne mennem dolgozni, és végre megérteném a kávéfőzők hiarchiáját, előnyeit, hátrányait - és a nagyközönség elé tárnám, mert így baromi nehéz választani!
Amúgy a nagyközönség szerintem bemegy a MM-ba, az asszony kiválasztja amelyik szemre megtetszik neki (főleg a színe alapján ugyebár!), és már viszik is a pénztárhoz. K-ra nem érdekli őket, hogy hány bojler van benne, vagy mekkora nyomás, vagy a LatteCrema rendszer: feltekerik maximumra, nyilván az a jó, azt hadd szóljon!Más: a 350-es tejtartályát tényleg nem ajánlatos mosogatógépbe tenni? Ír erről a Guide?
És még egy: a tejhab kifolyó-cső az mennyire állítható, ha egyáltalán? szöge, hosszúsága? -
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
Hm... kétségtelenül nagyon jó ár. Apró bibi, hogy nincs raktáron.
Tudását tekintve elég hasonló az ECAM 350.55-höz, amivel Te már rendelkezel. Van bármi infod a különbségekről? -
AttiMM
csendes tag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
Gratulálok hozzá! Majd kérek beszámolót!

-
AttiMM
csendes tag
Ha valakit érdekel, most az igen szép és jó DELONGHI ECAM370.95.T Dinamica Plus most relative jó áron kapható itt.
(a korábbi összefoglalómból kimaradt, hogy ennek üvegből van a tejkancsója, ezért az egész tejes cuccot mosogatógépbe teheted - a műanyagosoknál ezt nem írják, nem tudom, valaki megpróbálta-e, bírja-e?) -
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
Az említett ESAM420.40 ill. ESAM420.80 gépek azok, ahol jobb oldalon van a tejtartály a víztartály előtt. Ez talán kevésbé praktikus (bár a hétköznapi használatban szerintem ritkán fordul elő, hogy gondot okoz).
Hogy melyiket? igazából a Dinamica ECAM 350.55 tökéletesen megfelelő lenne nekem (örülnék egy akciós árnak!). Ugyanakkor a Dinamica Plus ECAM 370.95 lenyűgözően szép a színes grafikus kijelzőjével (és a telefonos alkalmazással). Valójában erre mondhatnám azt, hogy a mai modern kornak megfelelő a dizájn és a tudás. A korábbiak a monokróm kijelzővel azért csak egy régebbi kor termékei. Ugyanakkor amivel többet tud (pl. hogy 3 userprofil +1 a vendégnek) már nem tudnám kihasználni, a 350.55-nek is van 2 userprofilja, az nekünk pont elég. De ha hirtelen sok pénz üti a markom, akkor bemegyek a bótba és hazaviszem.
-
AttiMM
csendes tag
De'Longhi iránt érdeklődő kollégáknak:
Srácok, én már több napot eltöltöttem a neten, hogy megértsem a DeLonghi kávéfőzők elnevezése, számozása, tudása közötti különbségeket, de még mindig nem látom át igazán, és már kezdek belefáradni. És akkor most csak a 200e körüli készülékeket vizsgáltam, ez alatt és fölött is vannak még bőven. Az a sejtésem, hogy műszakilag ezek kb. ugyanazok (kivéve a bojlerek számát), a kezelőpanel mérete, elrendezése, a gombok (már mindegyik érintős) száma és elrendezése a különbség, ezek talán nem annyira életbevágó dolgok. Az már lehet szempont, hogy mennyire személyre szabhatók az egyes italok, 2, de akár 3 személyre is külön-külön, minden italfajtára.
Hátha valaki nem tudja az alábbiakat: (amennyire sikerült megértenem):
- ECAM/ESAM/ETAM: ECAM, ESAM olcsóbb, egy bojleres, a másik kettő dual bojleres, ETAM a csúcskategória. A második bojler a tejes italokhoz való gőz előállításánál jön jól, bár az egybojlereseknél alkalmazott Rapid Steam technológia is 10 mp után már gőzt szolgáltat.
- SZÁMOZÁS: 2016-ban váltottak számozási rendszert: korábban XX.YYY volt, az azóta kiadott modellek már XXX.YY számozásúak. Ebből az a lényeg, hogy ha XX.YYY számozású készüléket nézünk (pl. 23.460), akkor az biztosan 2016 előtti modell, ami nem feltétlenül rossz, de a modernebb kezelőpanel és testreszabhatóság inkább az újabb modellek sajátja.
- MODELLCSALÁDOK: kb. ez a pozicionálási sorrend: Magnifica ---> Eletta/Autentica (kb. azonosak, Autentica keskenyebb) ---> Dinamica ---> PrimaDonnaNéhány készülék, ami itt mostanában felmerült, és aminek próbáltam utánanézni: (körülbelüli ár szerint növekvő sorrendben)
- Magnifica ECAM 23.460: 150e – 1 felhasználói profil: azonos beállítás az összes italra (tehát nem italfajtánként külön-külön!), hosszúkás kezelőfelület a készülék elülső részén, 2 soros szöveges kijelző, tekerőgomb (kár, hogy ezt elhagyják az újabbaknál)
- Autentica ETAM 29.660: 180e - dual bojler, keskenyebb, de hátsó víztartály, széles kezelőfelület a készülék felső részén, 2 soros szöveges kijelző
- Dinamica ECAM 350.55: 210e - 2 felhasználói profil minden ital, minden paraméterének elmentésére, hosszúkás kezelőfelület a készülék elülső részén, 4 soros, finomabb pixeles szöveges kijelző
- Eletta ECAM 44.660: 215e - széles kezelőfelület a készülék felső részén, 2 soros szöveges kijelző
- Dinamica ECAM 353.75: 250e - 2 felhasználói profil minden ital, minden paraméterének elmentésére, hosszúkás kezelőfelület a készülék elülső részén, 4 soros, finomabb pixeles szöveges kijelző
- Dinamica Plus ECAM 370.95: 260e - hosszúkás kezelőfelület a készülék elülső részén, full színes grafikus kijelző, 3 felhasználói profil minden ital, minden paraméterének elmentésére, telefonos távvezérlés
- Eletta ECAM 46.860: 264e - széles kezelőfelület a készülék felső részén, grafikus italgombok, 3 soros szöveges kijelzőNa, a végére csak találtam egy összehasonlító táblázatot néhány főbb modellről itt (bár az új modelleket nem tartalmazza!), mellékelem.

-
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
Alapvetően a 200 is sok nekem egy 350.55-re, ezért várok valami jó kis akcióra (mondjuk 160-ért). A 160-hoz képest a 260 pedig már elég nagy különbség.
Aztán lehet, hogy a 350.55 nem fog lejjebb menni, és akkor kénytelen leszek kiadni a 200-at.
Aztán lehet, hogy nyerek a lottón, vagy csak simán elborul az agyam, és mégis kicsengetek 260-at egy 370-ért. Ki tudja?
-
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
A tekerőgombot sokan hiányolják - ez megint olyan érthetetlen dolog, valami jól működik, erre lecserélik.

Ez a ESAM420.40 felkeltette az érdeklődésemet! Milyen különbséget láttál a 350-hez képest?
Próbáltam ECAM350.55-tel való összehasonlítást keresni, de nem sikerül. Az átlagára és a számozása alapján (bár ezt a DeLonghinál sosem lehet tudni) újabb és/vagy feljebb pozícionált terméknek gondolnám, illetve a DeLonghi oldalakon ehhez odateszik a New matricát és valóban 2020-as modellnek tűnik, szemben a 350-es sorozattal, ami 2018-as modellel - szóval lehet, hogy ez váltja le a 350-est? Valakinek van erről infoja?
Persze főként a különbség érdekelne, miben tud többet (esetleg kevesebbet?) a 350-hez képest? Maga a készülék nagyobb, nehezebb a 350-hez képest és szerintem nagyobb a tejtartálya is.
Mert amit belinkeltél, ott csak egy 10-essel drágább, szóval ha újabb, jobb modell, akkor érdemes lehet rajta elgondolkozni (mármint másnak, pl. nekem!
) . -
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
Gratulálok hozzá! A kezeléséről: mennyire jól működnek az érintős gombok? (szemben a régebbi fizikai gombokkal?)
Találtál valami olcsóbb, akciós árat valahol, vagy megvetted a mostani 200+ -os áron? -
AttiMM
csendes tag
válasz
WaterWawe
üzenetére
Szerintem sem. Ha a tej visszafelé bejutna a gép belsejébe, az már önmagában komoly gondot okozna, hiszen ott rohadna, büdösödne, ráégne - kvázi csak szervizben lehetne rendbehozni. Ahová a tej normális használatnál juthat, oda a szirup is kerülhet - elmosogatni ugyanúgy kell.
Más kérdés, hogy a szirupos tej ugyanúgy habosodik-e? De ezt majd megmondod.
-
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
A friss pörkölést értem - izgalmasan változik a hét alatt!

A bolti kávét (ahogy írtam is), nem hagyom a zacskóban, hanem kisebb adagokban légmentesen lefagyasztom, és amikor kiveszem, akkor is légmentesen tárolom.
De ha jól zár a fedél ahogy mondod, akkor OK, legfeljebb csak félig öntöm.
Mármint akkor, ha végre lesz valami rendesebb akció a 350.55 Dinamica-ra...
Feltétlenül szólj, ha tudsz! -
AttiMM
csendes tag
-
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
Erről jut eszembe egy kérdés: én eddig a GC-s kávéfőzéseimkor mindig csak annyit kávét mérek az őrlőbe, amennyit éppen meg is őrlök, a többit egy légmentes üvegben tartom (a 250 g-ból, amit az előbb kifejtettem), hogy ne menjen el az aromája. Ha majd automata kávéfőzőm lesz, akkor hogyan oldom ezt meg? Biztos nem öntöm tele a kávétartályt, hogy azután napokig ott dögöljön, amíg el nem fogy!
-
AttiMM
csendes tag
válasz
viktorhu
üzenetére
Én a kilós kávékat 25 dkg-s adagokra kimérem, simítózáras zacskóba öntöm, arra egy másodikat húzok, majd egy harmadikat is (a levegőt persze jól kinyomva) és lefagyasztom.
Amikor egy elfogy, akkor este előveszek egy újat, reggelre rég kienged és mehet.
(tudom, hogy vitatott ez a módszer, de nekem bevált, és főleg nem tudok jobbat) -
AttiMM
csendes tag
válasz
this_is_why
üzenetére
Szóval black friday-re FELárazták 160-ról 200-ra??? Milyen kis ügyesek!
(szerintem akár meg is lehetne támadni ezt az eljárást valahol...) No, ha elmúlnak a BF-napok/hetek, akkor lehet, hogy visszaesik 160-ra! (amúgy meg azért hülyék, mert 160-on elvittük volna a teljes raktárkészletet, így meg rajtuk maradt a nagyja).
Mi a különbség az ECAM és ESAM-ok között?Kávé: nekünk a GC-ben nagyon bejött a Pellini n 82 Vivace - még ha nem is 100% arabika, de intenzív, testes, aromás, keserűségtől mentes kávé. Próbáltad?
-
AttiMM
csendes tag
válasz
üzenetére
170-ért meg is vettem volna... :-) Most nézem, hogy 2016-ban jelentek meg ezek az "új" modellek, lehet, hogy tényleg lesznek újak? De akkor inkább lefelé kellene mennie a régiek árának, hogy azokat is megvegyék.
Csak magunknak lesz, tudunk várni (már kaptunk magunktól egy hasonló árú soundbar 5.1 szettet...
) -
AttiMM
csendes tag
konzumpro : köszönöm a válaszod. Ezek után már csak Delonghi LatteCrema-t nézek, mivel páromnál csak a tejhabos finomságok jöhetnek szóba.
Van a 23.460-as típus, ami 150e körül kapható sok helyen, illetve nekem jobban tetszik az utódja a 350.55, főleg azért, mert az újnál minden italt egyesével testre lehet szabni ráadásul két felhasználó részére is külön-külön. Cserébe ez 200 körül van legolcsóbban, ami az olcsóbbik 1/3-ával több.
Hacsak valaki rá nem beszél, hogy a 23.460 is tökéletesen megfelelő lesz nekem.
Ha valakit még érdekel a DeLonghi Dinamica sorozat egyes tagja közötti különbségek, itt egy alapos összehasonlítás.
-
AttiMM
csendes tag
Sziasztok! Úgy tűnik, most mindenki automata kávégépet akar vásárolni! :-)
this_is_why kollégához hasonlóan GC + Graef vonalról szeretnék váltani, mert már belefáradtam a reggeli/délutáni cappucino-gyártásba :-)
Páromnak tehát cappuccino az igénye lágy kávéízzel és azzal a microfoam-mal, amit én gőzölök neki - míg jómagam napközben inkább erős eszpresszót iszom.
Most meg tudtuk kóstolni egy Philips LatteGo 2200-zal készült italt: az eszpresszó OK, de párom túl buborékosnak találta a tejhabot a cappuccinója tetején (a mennyiség OK).
Olvasom, hogy erre a célra a Delonghi LatteCrema alkalmasabb - ugyanakkor a Philips LatteGo rendszere a könnyű tisztíthatóságával szerez előnyt. Mennyire nehézkes a Delonghi LatteCrema tisztítása? Naponta, vagy minden tejes főzés után kell tisztítani?
Előre is köszönöm a segítséget, ötleteket!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 mini Red Kompakt méret, nagy teljesítmény 256 GB Használt,szép állapot, 100%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4025
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Csináltam sok képernyőmentést, nézd meg:

Ki gondolta volna!