Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-07-06 07:34:25

LOGOUT.hu

Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz. :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1011) csakb válasza nagybá (#1010) üzenetére


csakb
őstag

"Gondolom a ködös dologhoz már komolyabb eszközök is szükségesek, viszont, ha simán, nyomvonal nélkül szeretném lefotózni a csillagokat, milyen módszert ajánlotok, hogy szépen lehessen látni? :)"

Ha azt szeretnéd, hogy ne mozduljanak be a csillagok, akkor követni kell a mozgásukat. Erre találták fel az óragépes távcsőállványt. A másik lehetőség, hogy sok rövid expót készítesz (kikísérletezed, hogy az adott gyútávnál és objektumnál mi a leghosszabb expó, amivel még nem mozdul be), és mondjuk összerakod őket a DeepSkyStacker-rel. De ez zajosabb végeredményt ad, mint ha vezetett felvételt csinálnál hosszú expókkal.

Az asztrofotózás amúgy igen drága és nagyon időigényes hobbi, baromi lapos tanulási görbével. Ráadásul jó messzeire kell utazni a nagyobb városoktól, hogy ne legyen fényszennyezett az ég.

Ha jobban érdekel a dolog, itt egy jó leírás az alapokról:

[link]

Ez meg az egyik legjobb hazai asztrofotós, Éder Iván cikke a témában:

[link]

"Ui.: és, ha tudtok tanácsot a WB beállításához, azt is szívesen hallom :)"

A napfény szerintem jó kiindulásnak. Dolgozz RAW-ban, és akkor utólag több a mozgástered.

Gázködökhöz meg nincs igazán jó WB DSLR-rel, mert ezek többsége 656 nm környékén sugároz a legerősebben, amit a DSLR-ek infrablokkoló szűrője majdnem teljesen levág. A komoly asztrofotósok ezért szokták kiberhelni a gyári szűrőt a gépükből.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.