- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spuri2000
senior tag
Sziasztok!
Kis segítség kellene.
150 mm x 150 mm-es gerendát szeretnék meggyalulni, de a legtöbb kézi gyalu kése csak 80-82 mm-es.
Hogyan szokták ezt megcsinálni otthoni körülmények között? -
martong
tag
válasz
Winner_hun #31022 üzenetére
Igen elvileg így képzelem én is, de hogyan? Belülről kis csavarok vannak?
-
martong
tag
válasz
Winner_hun #31017 üzenetére
Szia,
Nem teljesen világos, hogy hogyan kell ezt a szerkezetet állítani.
kerestem Googleban, de nem találtam jobb képeket.
2 db-ot teszel a fiókba ilyenből? -
matta2003
tag
válasz
thomgrande #31018 üzenetére
-
thomgrande
tag
válasz
matta2003 #31016 üzenetére
Gratulálok ez elméleti szinten egy nagyon jól átgondolt szerkezet. De.
Ahhoz hogy ez működjön szerintem az oldallapon levő síntartó furatokat cnc-vel kéne megcsinálni. Ezek a sablonok csak akkor működnek pontosan ha minden elem tized pontos, különben a sok kis eltérés össze adódik. A helyén való felrakás ahogy Winner_hun is írta szerintem célravezetőbb.
Ha megcsináltatod akkor annyit javasolnék hogy az alsó lapra és erre a lapra is csinálj két furatot. Ebbe beleakasztod a pillanatszorítót és tudod rögzíteni ez előlapot biztonságosan.
Sok sikert hozzá. Majd a gyakorlat bizonyítja hogy jó-e.
Azt hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni azt pedig csak a megrendelő tudja. Annak függvényében hogy mire használja. Illetve a készítő majd javaslatot tesz (ha korrekt) hogy erre ez az anyag nem alkalmas. Így hogy leírtad mire lesz használva így a bútorlap is jó lenne csak a méret nem az igazi. 32mm a legközelebbi méret csak ezt ekkora felületen 29-re levékonyítani nem egy örömteli feladat.
Serintem ha normál 18 mm-es bútorlapra felszegelsz 11 mm-es fenyő léceket az is megteszi. Az ismeretségi körödben talán akad aki körfűrészen vág neked ilyen csikokat. -
Winner_hun
félisten
válasz
matta2003 #31016 üzenetére
Én ilyennel teszem fel az előlapokat:
A fiókot 5-ös fúróval kifúrom, oda megy a 4-es metrikus csavar ami belemegy az állítható vasalatba. Bemérem hogy hova kellenek a furatok, kifúrom, rárakom, helyszínen beállítom és kész is. Ha be van álltíva az előlap és 100%-os rögzítést szeretnél (a 2 beállító és a 2 fogantyú csavarján kívül) akkor rakhatsz még bele 2 reisser csavart.
-
matta2003
tag
válasz
thomgrande #31014 üzenetére
Mivel nem vagyok asztalos, csak szeretem a saját bútorainkat megcsinálni, így nem tudom, hogy mik azok a kritériumok, amelyeknek meg kell felelni, milyen adatokat kell megadni egy ilyen kérdés feltevése előtt.
A SketchUp-ot elég magabiztosan használom már, szóval megrajzolni megtudom azt, amit kitalálok.
Tulajdonképpen fiók előlap felhelyezéshez szeretném használni ezt a sablont (lehet, hogy nem is sablonnak kellene hívni, de nem találtam rá jobb szót. Segédeszköz, talán?)
A lap szélesség (29mm) fontos, mert ahhoz lenne igazítva a fiók széle 13mm a sín szélessége + 16 mm amit akarok, hogy rálógjon a 18mm-es bútorlapra (konyhaszekrény oldalán így 2 mm lenne a szélen). A "vájat" magassága (a 46 mm az nem fontos, hogy pont annyi legyen, csak a fióksín, amely már fenn van fiókbelső oldalán férjen el benne.
Itt van néhány kép is:
Egy bútorlapra csavaroznám fel. Valahogy így: KÉP1Aztán a fiók belsejét így raknám bele: KÉP2, közelebbről: KÉP3.
Odatenném a fiók elejét (KÉP4) és a széléhez illeszteném (KÉP5) és rögzíteném néhány csavarral.Én ezt a módszert találtam ki arra, hogy lehető legegyszerűbben tudjam megfelelő helyen rögzíteni a fiókelőket. Itt tart most a mutatvány: KÉP6, KÉP7
Szívesen tanulok, ha tudtok valamit javasolni.
Előre is köszönöm. -
thomgrande
tag
válasz
matta2003 #31013 üzenetére
Ne haragudj de én most csak kibicként érdeklődtem mert nagyon messze van Szeged. A bútorlapot ha a 29mm vastagság szentírás el kéne vetni. Ha 32mm is jó akkor hulladék munkalapból meg lehet csinálni. Egy sablon készítésénél azt is kell tudni milyen igénybevételnek van kitéve. Az anyagot úgy kell megválasztani. Szóval ez egy elég bonyolult dolog ahhoz hogy csak így válaszolni lehessen rá. A rajzod nagyon jó de ez csak a méret kérdése. Árajánlatot adni csak minden kritérium ismeretében lehet ( igénybevételek mechanikai kémiai) hogy később ne legyenek vitás kérdések.
-
matta2003
tag
válasz
thomgrande #31012 üzenetére
Bútorlapból is jó.
-
matta2003
tag
válasz
thomgrande #31010 üzenetére
Mint vevő kérdem.
Azt szeretném megtudni, hogy annak a darabnak, amelyet korábban linkeltem kb. mennyi lenne az ára, ha valakivel meg akarnám csináltatni. -
bim
veterán
válasz
Winner_hun #31005 üzenetére
Érdekes mert mi sem hallottunk róla. A kilátó tervezője világosított fel minket hogy ez a neve még az esőbeállóknál.
-
aszamóca
aktív tag
válasz
Winner_hun #31005 üzenetére
A gugli a stümő-ről (fa javító dugó) sem hallott. Én is csak a seregben egy Bökönyi társunktól.
-
bim
veterán
válasz
Winner_hun #31003 üzenetére
Zsalus deszkafedés.
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Szeretnék készíteni egy pergola szerű valamit, csak rendes teteje lenne, cseréppel, v. cserepeslemezzel. 6x3m es lenne, 6 tartóoszloppal. Azt szeretném kérdezni, hogy elég-e a 10x10 es gerenda oszlopnak, (fenyő), és, hogy ha lekezelem lent, akkor mehet-e a földbe, vagy kell a betontuskó+gerendapapucs?
-
epmd
tag
Vett esetleg valaki a Lidlben Parkside merülőfűrészt?
-
thyeby
őstag
válasz
Segnior_Barthez #30991 üzenetére
Linkelt videón minden fenyőből van. Ha keményfát alkalmazol, attól csak erősebbé teszed. Ügyelned kell ezesetben arra, hogy a nem kellően száraz keményfa még vetemedhet. A skicced alapján szerintem jó is lesz.
-
thyeby
őstag
válasz
daniel2121 #30990 üzenetére
Tapasztalataim alapján a vékony lazúr kültéren időtállóbb. (Mélyebben beivódik a fába.) A Xiladekor príma. Érdemes alapozni.
Kérdés, hogy milyen sűrűn gondolod átkenni? Vastaglazúrt 3-4 évente, vékonyat 5-8 évente. -
Segnior_Barthez
senior tag
Üdv Urak! Egy stabil, a kvalitásomat meg nem haladó pankot akarok készíteni
Ezt néztem ki. Úgy gondolom meg tudom építeni. Még egy kis satu, és egy alsó kézi körfűrész beépítése van tervben. Az asztal első tervét leskicceltem a videó alapján. Ezen még nem szerepel a fűrész helye. Kérdésem: Az első lépés váz szerkezete, és az asztal lapot kemény fából tervezem, a többi mehet fenyőből?
Nagy igénybevétele nem lesz, de 1m hosszú lábak és 65 cm szélesség fix, a hossza még nem eldöntött. Szívesen fogadok építési ötleteket. Kösz!! -
daniel2121
őstag
Olyan kérdésem lenne hogy nagykaput ami eléggé ki van téve az időjárásnak vékony vagy vastag lazúrral kell,érdemes lekenni? Azt mondják hogy beltérre vastag kültérre vékony javasolt de hallottam már vegyesen is első réteg vékony második réteg meg vastag lazúr.
-
emitter
őstag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani (privátban is jöhet) korrekt áron és minőségben dolgozó asztalost, Óbuda környékén?
Egy kis méretű konyhabútort szeretnék készíttetni kb. 1,5 hónapos határidővel..
Köszi! -
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Egyesével melyik webshopban lehet korrekt áron normál fúrószárakat kapni?
Köszi.
-
peppe79
senior tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Közben kiderült, hogy a mintaként említett szekrény nem is lengyel, hanem Délity Bútoros, és hogy ennél az ajtók nincsenek egy vonalban az oldallappal (a videón jól látszik):
http://www.home-max.hu/butor/country-jobbos-szekreny-r25-j
Ha ugyanígy készülne az enyém is, akkor az egyszerű közézáródó kivetőpánt megfelelne, a szokásos módon rögzítve.Ha viszont egy síkba kerülne az ajtó a "díszelemmel", akkor továbbra is a duplungolás lenne a legegyszerűbb megoldás, a kevésbé esztétikus "csík" toldással, vagy pedig teljes mélységben borítva, rázáródó kivetőpánttal.
Most már csak azt kell eldöntenem, hogy melyik lenne a szebb: ha egy vonalban futna az ajtó az oldalsó "díszelemmel", vagy egy picit mélyebben lenne...
-
-
AndrewBlase
senior tag
-
peppe79
senior tag
Valóban nem egy esztétikus megoldás, azért keresek más alternatívákat. Tök egyszerűen megoldható lenne egy közézáródó pánttal, aminek a kivetőpántja picit hosszabb. De lehet, hogy martong kolléga aszimmetrikus pántja is megfelelne. Esküszöm utánjárok, hogy hogyan oldották ezt meg az eredeti Country szekrényen!
-
peppe79
senior tag
válasz
AndrewBlase #30980 üzenetére
Az alsó felső-lapok mélységének egyeznie kell az oldallapokkal, mert a cél még mindig ez a szekrény.
Ha nem lenne a jobb és bal oldali "díszléc", akkor járható út lenne, de így... -
escsé
tag
válasz
peppe79 #30976 üzenetére
"egy keskeny bútorlapot vágatok, felcsavarozom a korpusz belső felére, és erre a bútorlap "csíkra" rögzítem a ráütődő kivetőpántot."
Szerintem nagyon nem szép a ilyen keskeny duplundolás.
Vagy teljes oldalas duplungolás kellene használni, ami anyag többlet, de esztétikus.
Vagy az előttem szóló AndrewBlase megoldása igen jól hangzik és szépen is mutatna. Egy a kérdés: a környezet engedi-e? -
-
peppe79
senior tag
válasz
_ntamas #30974 üzenetére
Nem pillérpántra lenne szükségem. Másképpen írnám akkor le, mert elsőre amúgy is hülyeséget írtam: vegyünk alapul egy teljesen átlagos, 18 mm vastagságú korpuszt, két oldallal + egy alsó és egy felső lappal. A szekrény teljes szélessége legyen mondjuk 400 mm. Erre kerülne egy 364 mm széles ajtólap, ami csak az alsó és a felső lap éleire fekszik fel, az oldallapok éleire nem (az ajtó méretéből adódóan).
A legegyszerűbb megoldás közben már eszembe jutott: egy keskeny bútorlapot vágatok, felcsavarozom a korpusz belső felére, és erre a bútorlap "csíkra" rögzítem a ráütődő kivetőpántot.
A másik megoldás az lenne, ha a "duplungolást" elhagynám, és a ráütődő kivetőpánt helyett közézáródó kivetőpántot használnék. De mivel az ajtó továbbra is az alsó és a felső lap élére feküdne fel, nem pedig a korpuszba kerülne, így a pánttalpat 18 mm-el előrébb kellene felcsavaroznom. Ehhez viszont egy olyan kivetőpánt kellene, amit nem hagyományosan 37 mm távolságra kell felcsavarozni, hanem attól nagyobbra. Találtam a neten egy olyat, hogy "kivetőpánt hosszú pipával", 601585 cikkszámon. De sajnos nincs róla fotó, sem pedig rajz.
Lehet, hogy elmegyek egy BRW üzletbe, és megnézem, hogy ezt hogyan oldották meg a lengyelek... -
-
peppe79
senior tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Egy ehhez hasonló szekrényt szeretnék összerakni, ahol az oldallapok élén egy-egy keskeny bútorlap lenne. Az ajtófrontot pedig ezekkel a keskeny lapokkal egy szintbe szeretném hozni...és itt kezdődik a probléma: a lapvastagság miatt 18 mm-el előrébb kerülne a kivetőpánt is, azaz 37 mm helyett 19 mm-re kerülne a pánttalp, ami szerintem nem OK.
Létezik olyan kivetőpánt (akár ráütődő, akár közézáródó), amelyiknek "hosszított" talpa van? Vagy Ti hogyan oldanátok meg ezt a problémát? -
pali923
aktív tag
-
thyeby
őstag
válasz
pali923 #30965 üzenetére
Igen, az ár/érték arányra gondoltam. Kicsivel megpótolod, sokkal jobbat kapsz. (Pl új Bosch GCM-et kínálnak jó ideje Debrecenben valami 110 ezerért. Vagy (igaz, ezt már nem lehet megismételni) új DeWalt DW702-t vásároltam 78 ezerért számlával, garanciával. Ég és föld a különbség, előtte épp az MLS 100-al dolgoztam - meg a matabó lézerkutjával, hogy a fene egye meg!)
Az meg, hogy mennyi a listaára?(Eredeti ára
)
Varga Laci, alias Madmax81 tanított ki, most felmondom a leckét:
Nézd meg ezt a Makita MLS 100-at a prospektusokban! Tíz évre visszamenőleg 75 ezerért kínálják akciósan. Robi öcsém épp 10 éve, épp ugyanennyiért vette épp ugyanezt, épp akciósan. Ha figyelembe vesszük az inflácijót, akkor az ára folyamatosan csúszik lefelefele-fele.
-
thyeby
őstag
válasz
Relux4 #30963 üzenetére
"Mivel még nem volt dolgom hasonló géppel, leírnátok, hogy pontosan mit értetek pontatlanság alatt?"
Oldalakat tudnék erről írni. Megpróbálom összefoglalni érthetően:
- Lebillented, és megmozgatod jobbra-balra. Mennyit kotyog? 1 mm nálam már soknak számít. Valamennyi kotyogása mindnek van, de a jobbakét kézzel, szabad szemmel nem érzékeled. Különösen igaz ez a kotyogás a kihúzható gépekre. A Festool Kapex-et néztem egy kereskedésben. Ára 400 ezer felett van, és az is kotyog. Annyit, hogy számomra ekkora kotyogás ennyi pénzért nem fér bele.
Mit jelent ez a kotyogás? Általában bütüt vágunk gérvágóval. A vágás mentén felszakadoznak a szálak. A fenyőt jellemzően könnyű így felszaggatni, a lucot kivált.- Szögek beállítása. A mai gépeket általában a gyakoribb szögértékekre egy kattintással be lehet állítani. Nos, ha ez a mechanizmus már gyárilag kotyogós, pláne eredendően pontatlan, pl 45° helyett 46,3°-ra reteszeli a gépet, akkor nyilvánvalóan lőttek a pontosságnak. Emlékeim szerint Soká fórumtársunk arról számolt be, hogy ugyan a gérvágója gyárilag pontatlan, mégis képes vele pontosan vágni. Ennek az az ára, hogy valahányszor megváltoztatja a vágás szögét, annyiszor újra kell kalibrálnia. Nos, egy kalibrálás eltarthat akár tíz percig is. Ez elég nagy macera, az embernek el is megy a kedve a munkától miatta gyakran. És vannak olyan szerencsétlenül összecsapott barkácsgépek, hogy kalibrálni se lehet, meg elállítódik munka közben.
- Barkácsgépek jellemzője lehet, hogy a függőleges nem is függőleges rajta. Tehát egyszerűen lehetetlen pont függőlegest vágni vele, mert a gép annyira össze lett csapva.
Van Güdém. Nem dicsekszek vele. Égett már le, kotyog, és életlen a vidia rajta, pedig néhány óránál nem ment többet. Egy ipari gépet már komoly, drága koronggal szállítanak, nem egy-két ezer forintos csúfsággal. A gérvágó egyik sarkalatos dolga a profi korong. Sem a Makita, sem a kék Bosch nem lesz életlen egy barkácsoló egész élete során soha. Nekem a DeWaltom már több tízezret vágott, most is tűéles. Ennyit egész életedben nem fogsz vágni.
Nyilvánvalóan van kockázata a használt gép vásárlásnak. Ha nem értesz keveset se hozzá, nem is javallott. Illetve hát kifoghatsz kifogástalant, de az valóban szerencse kérdése. Jómagam elég sok használt ipari gépet vettem már - épp ma is telefonáltam egy ilyen ügylet okán. Nagyon sok pénz maradt a zsebemben ahhoz képest, mint ha ezeket a gépeket boltból, garanciával vásároltam volna. Vettem régebben jónéhány barkácsgépet is. Mára jószerével egy sincs a műhelyben már belőlük. Iparit pedig még soha nem löktem ki. Egy használt ipari gépet gyakran be lehet szerezni még olcsóbban is, mint egy új barkácsgépet.
Tehát már komoly tapasztalattal merek bíztatni bárkit, hogy ha hosszú távban gondolkodik, inkább vegyen ócska iparit, mint csilivili Skilt, meg ződbosht.
Megértem, hogy félsz a használtpiactól. Ha bevállalós vagy, akkor viszont garantálom, hogy megtérül kockáztatni, és inkább használt, de igazi gépekkel felszerelkezni az idők során. Lesz jobb, és kevésbé jó vétel a repertoárban, de a gépek tovább fognak dolgozni, mint amíg élsz. A barkácsgépek garanciája előbb utóbb véget ér, aztán lassacskán elkezdenek lemorzsolódni, eltűnnek az életedből. Ezt úgy kell elképzelned, hogy már a fejlesztőknek ki van adva a tervezett elévülés. A barkácsgépek esetén egyértelműen. Precízen meg van tervezve, hogy hány üzemóra után mi menjen tönkre benne. És az garantáltan tönkre is fog menni.
Az ipari gépekre nem jellemző a tervezett elévülés. Illetve hát ott úgy néz ki, hogy modellt váltanak, és tíz év után megszűnik az alkatrész utánpótlás. Aztán megy, ameddig megy, javul, ahogy tud. Mint az autóiparban.Más kérdés, hogy tudod-e, mennyire van szükséged egy bármilyen gépre? Ha kiderül, hogy nem is fogod használni, akkor bármit veszel, az pénzkidobás.
-
pali923
aktív tag
válasz
Relux4 #30963 üzenetére
Majd a tapasztaltak talán hozzátesznek, nekem csak a Metabo ks210-zel van tapasztalatom. Annak az ütközőjén, aminek nekinyomod a munkadarabot, vannak ovális lyukak a beállításhoz. Azon a gépen ezeket a lyukakat meg kellett bővítenem, hogy tényleg merőlegeset vágjon. 90 fokos sokszor csak akkor lett a derékszög, ha a beállító tányér valahol 87 foknál volt. Ez még hagyján, mert ha így maradt volna, akkor így is lehetett volna pontos, de gyakorlatilag minden egyes vágás előtt ellenőrizni kellett, hogy milyen fokot is fogok vágni vele, mert állandóan elállítódott. Szerintem ilyesmikre lehet számítani gagyi gépnél.
Mellesleg meg sokan be tudnának számolni arról, milyen jól is jártak egy kiválóan működő, olcsón beszerzett használt géppel. Nem kell feltétel nélkül elzárkózni ezektől, csak alaposan körül kell járni, kitől és mit veszel.
-
Relux4
csendes tag
válasz
thyeby #30962 üzenetére
thyeby és pali923 köszönöm a további segítséget!
Mivel még nem volt dolgom hasonló géppel, leírnátok, hogy pontosan mit értetek pontatlanság alatt? Pl. mennyire pontatlan egy Güde kategóriájú gép mondjuk a Makita-hoz illetve az ipari Bosch-hoz mérten, illetve, hogy a pontatlanság miben mutatkozik? Valahogy nem visz rá a lélek, hogy használtat vegyek... ez biztos csak a saját hülyeségem. Meg oda vissza kb. 2 óra lenne az út, lehet azt is megspórolnám magamnak.Márk
-
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #30959 üzenetére
Ha már úgyis megszólítottál:
Valóban egy GCM 10J fűrészem van, ahhoz a bizonyos Metabohoz képest egy álom. Már azzal kezdődött, hogy nekiálltam, hogy beállítgatom a derékszöget, aztán hoppon maradtam, mert gyárilag jól vágott. Én meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek. Bár azért én csak barkácsolok, nem volt túlhajtva sosem. Azt is leírtam már, hogy a barkácsboltban, ahol vásárolok, éppen a szerviz miatt a kék Boscht ajánlják mindig Makita helyett.
Azért van ellenérvem is: amikor gérvágót kerestem, éppen egy nagy kék Bosch volt eladó, nem is messze innen, olcsón. Aztán kiderült, hogy a motor tengelye volt eltörve. Szerencsére az eladó bevallotta, így nem mentem el érte.
Vagyis egy használt gép azért mindig lutri. Abban a Boschban van egy házilag beépített lágyindító elektronika. Ez lehet gagyi és lehet zseniális. Lehet, hogy jó, hogy belenyúltak, de lehet, hogy oka volt annak is. Vagyis alaposan meg kell nézni, próbálni közelről, az biztos.
Az a Makita meg most eléggé le van akciózva - bár ahogy a Makita marketingstratégiáját ismerjük, az eredeti ár a mostani. -
thyeby
őstag
Nem is kell annak hajszálpontosnak lenni! Akár 1 mm luft is belefér a nútba. Padlónál nem annyira, mert fújni fogja a port, ha rálépsz, de fal burkolásnál mi történik? Semmise.
Hulladék deszkán, aminek a mérete egyezik az éles anyaggal, beállítgatod a gépet. Egy beállítással végigtolsz minden egyes darabot, mert az a nehéz, hogy a gépet kétszer pont ugyanoda állítsd vissza.
Ne félj, sikerülni fog, ha türelmes vagy. -
thyeby
őstag
válasz
Relux4 #30958 üzenetére
Hogy Te melyikkel járnál jobban, nem tudom. Ha nekem lenne most gyorsan szükségem egy gérvágóra, behumt szemmel a használt GCM-12-t választanám.
Megokolom:
Pontosabb, vágáskapacitása nagyobb, motorja erősebb. De még a fogás is sokkal jobban esik rajta, ha megfigyeled a felépítését.
Nem félnék attól, hogy behal. Mi tud egy gérvágón behalni? A forgórész leég. De attól a Makita szupergaranciája sem véd, ugyanis nyomban konstatálják a szervizben, hogy nem tartottad be a használati utasítást - nem pörgetted fel. Azért annak igen kicsi az esélye, hogy barkácsolóként megégeted. Azok szoktak ilyet tenni, akik időre naphosszat darabolnak.
Mi mehet még tönkre? A védőburok. Talán ez a leggyakoribb eset. Nálad ez is valószínűtlen, ugyanis nem rángatod időre a gépet. Van viszont egy gyanúm, hogy a fizetős javítás a drágább Bosch esetén olcsóbb lesz. A Makita híresen drágán javít.
Szénkefe. Nem fogod összeszarni magad, ha ezt kell kifizetned. Párezer forintos tétel. És elképzelhetőnek tartom, hogy amíg élsz, nem kell szénkefét cserélned. Ma már pazar jó szénkeféket gyártanak. S ha van kívül lehetőség a szénkefe cseréjére a gép megbontása nélkül, magad is megejtheted pár perc alatt a cserét. Úgy tudom, mindkét gépen kívülről cserélhető a szénkefe.
Van még egy elég gyakori dolog, ami hazavágja a legjobb ipari gépet is. Sok ilyen esettel találkoztam már, pedig banális hibát kell véteni hozzá. Leesik a gép az asztalról. Öntvény törés, vagyonok költése a javításra. Oda köll csavarni az asztalhoz/állványhoz, akkor soha nem történik ilyen.
Az MLS 100-al van személyes tapasztalatom. Igaz, majd ezer vágás után, de behalt a fékje. Egy elektronika csere oldotta meg szerencsére a garanciaidő utolsó órájában, de ha fizetős lett volna, úgy 8-10 ezret kértek volna érte. Mint a legolcsóbb ipari gép, az MLS 100 nem is a legprecízebb. Azért elég jól használható - a barkácsgépekhez mérten mindenképp. Olykor állítgatást, babusgatást igényel. Öcsém tíz éve használja. Jó sokat dolgozott már. Még mindig megy. De szeretné lecserélni valami jobbra. Van az asztalán egy inzertnek nevezett műanyag betét, amibe belemerül a fűrészkorong vágáskor. Nem tetszik benne, hogy ez mára már több, mint fél centi szélesre, talán úgy 8 mm-re szélesedett. Ez egyértelműen a pontatlanság indikátora. Nekem DeWalt gépem van, soksok ezer vágás után az inzertem rése jó, ha egy-két tizedet "szélesedett". A DeWalt a gérvágók kirája, csak azt már tényleg nem bírod megfizetni, ugyanis a legolcsóbb (DW707) nem is igazán eltalált gép, és még így is 120 ezret kóstál. Annyiba kerül kb a GCM-12 is újonnan. Igaz, hogy nem kihúzható, de sokkal eltaláltabb, ezt merem prognosztizálni.
A GCM-12-t személyesen nem ismerem. De nem láttam még leharcolt, megölt példányt. Ha az emlékezetem nem csal, pali923 fórumtársunk egy GCM-10-et zúgat jó ideje. Kérdezz rá, mik a tapasztalatai.
Lehet, hogy az akaszt majd meg, hogy amint néztem azt a hirdetést, a GCM-12-ért el kell menni személyesen. Ha messze laksz Galgamácsától, az plusz költséget jelent. -
Relux4
csendes tag
válasz
thyeby #30956 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Lehet sikerült jobb belátásra térítenetek.Tegyük fel, egy kicsit feljebb megyek az árral, a következő kettő közül melyikkel járnék jobban?
Bosch GCM12 (használt, gondolom itt benne van a pakliban hogy meghal és garancia nélkül a gatyámat rákölthetem) - Ha sikerül lealkudni akkor kb. 70- 75 000
vagy
Makita MLS100 (vadi új 3 év garanciával ami elég csábító és a Makita azért szintúgy a jobb nevek közé tartozik) - 75 000
Márk
-
thyeby
őstag
válasz
Relux4 #30951 üzenetére
Javaslom, hogy ha nem sürgős a gépvásárlás, próbálj kifogni inkább egy ipari gépet használtan. Példát mondok: Jó egy hónapja kínáltak 35 ezerért egy kifogástalan Elu gérvágót. (Majdnem meg is vettem.) Ez használtan is a sokszorosát éri használati értékét tekintve, mint bármelyik zsír új barkácsgép. Vagy megfelelhet neked egy használt Makita LS 1040, ha valóban olyan az állapota, amilyennek írja. A pillanatnyi felhozatal legszebb darabja egy GCM-12-es. Ha a meggcélzott keretet megtoldod még 30 ezer pénzzel, tartós és pontos ipari géppel dolgozhatsz amíg élsz. Tekintve, hogy ezt a gépet már jó ideje látom a használtpiacon, elképzelhető, hogy hajlani fog az alkura a tulaj, és hazaviheted akár 70 ropiért is.
A barkácsgépekkel nem az a baj, hogy nem bírják az ipari terhelést - persze, hogy nem bírják -, hanem az, hogy olyan pontatlanok, hogy nem lehet velük két egyforma alkatrészt készíteni.Bármilyet veszel is, minden fába merítés előtt meg kell várnod, hogy teljesen felpörögjön. Nagyon fontos a vágandó fát stabilan az ütközőnek szorítani. Sok gép végezte már a kukában - szinte felrobban, ha oda tudja ütni a fát az ütközőnek. Legfontosabb persze, hogy vigyázol a csülkeidre és a szemeidre.
-
aszamóca
aktív tag
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
Relux4 #30951 üzenetére
Alacsonyabb árfekvésben én az Einhellt vagy az Extolt ajánlanám. Nem a legalja, lehet velük dolgozni, ha nem napi 8 órában nyúzod őket, akkor kitartanak melletted.
Güde-t nem ajánlok, elég ócska, hamar beadja a derekát. (Elég, ha megnézed mondjuk a Vaterát, tele van rossz/hibás Güde termékekkel.)
A Powerplus meg amolyan teszkós kategória, csak barkácsáruház árulja (ha nem keverem valamivel). -
Relux4
csendes tag
Sziasztok!
Tervezek egy gérvágót venni otthonra és szeretném kikérni a véleményetek.
Sosem dolgoztam még hasnló géppel, max. manuálissal. A lényeg, hogy barkácsoláshoz kell, csak keveset lenne használva, leginkább puha fával való munkához. (A pontosság fontos de nem kell ipari minőséget nyújtania)
A keret nem túl nagy, maximum 50 000 forintot tudok rá költeni.
Olvastam, hogy a Makita, ipari Bosch, Hilti, AEG gépekkel nehéz mellé nyúlni, viszont ezekre sajnos nincs pénzem és abban sem vagyok biztos, hogy kihasználnám őket.
Alacsonyabb kategóriában láttam Güde, Einhell, PowerPlus, Extol neveket, viszont nem sok véleményt találtam róluk. A Metaboról olvastam sok jót meg sok rosszat is (hogy már nem olyan megbízható minőséget nyújt mint régen). Illetve a Bosch barkács kategória. Még 2009-ből találtam bejegyzéseket Güde fűrészekről, de azóta sok minden változhatott.
Ha valaki használ jelenleg ezek közül a márkák közül szerszámokat, netán épp gérvágót, akkor szeretném megkérni, hogy írja le tapasztalatait, illetve mindenki véleményét szívesen fogadom.Üdv,
Márk
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Ford topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- sziku69: Szólánc.
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- Futás, futópályák
- Politika
- További aktív témák...
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest