Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:46:22

LOGOUT.hu

ASUSTO NAS összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1801) carbapenem


carbapenem
tag

Üdv,
valakinek sikerült már LG Magic Remote-ot megtanítani Asustor NAS távirányító funkciókra? keresőben nem találtam, ha volt már, meaculpa....
thx

(#1802) xrvman válasza Gawamatsu (#1799) üzenetére


xrvman
őstag

Ha meglenne az asustor photo gallery 2 apk, menne a manual install.
Amondó vagyok nem kínlódok vele. Az androidhoz is két különböző tartalmú, ám azonos verziójú 2.4.7.apk-t tudtam leszedni.
Megy fel a hármas és talán beteszik annak lehetőségét, hogy ne a home mappán belül hozza létre, hanem tetszőlegesen létrehozott Photo Gallery mappába mentsen.
Korábban írta donat_sz, hogy adminként nem lát bele a más home mappájába. System adminként se?

(#1803) donat_sz válasza xrvman (#1802) üzenetére


donat_sz
senior tag

Adminkent bele látok a home mappákba, de rsyncnel nem elérhető a home mappa szinkronizalasa, mikor mentést csinálnék róla.

(#1804) xrvman


xrvman
őstag

Sziasztok!
NAS azt jelzi, hogy LAN1 was unplugged majd 5 másodperc múlva LAN1 was plugged in. Tavaly novemberben kezdte.
Mitől lehet?
"2021.03.10 17:24[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.10 17:24[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.08 07:59[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.08 07:59[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.07 17:35[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.07 17:35[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.07 17:04[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.07 17:04[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.07 00:30[Regional Options] Successfully synced from the NTP server.
2021.03.06 12:31[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:31[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:31[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:31[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:29[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:29[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:28[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:27[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:22[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:22[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:14[Network] LAN1 was plugged in.
2021.03.06 12:14[Network] LAN1 was unplugged.
2021.03.06 12:08[System] System starts."

(#1805) Csabex válasza xrvman (#1804) üzenetére


Csabex
őstag

Szia. Dobálja a kapcsolatot a routered szerintem. Szolgáltatói, vagy saját?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1806) xrvman válasza Csabex (#1805) üzenetére


xrvman
őstag

A router saját. Asus RT-AC66U B1.
Előtte szintén egy UPC / Voda box van, abban régebbről maradt (Wi-Free miatt) router mód, ott állandó IP a routerem felé és DMZ.
PC - játék alatt se látok szakadást, semmi olyasmit, hogy megszakadna a kapcsolat.

(#1807) Csabex válasza xrvman (#1806) üzenetére


Csabex
őstag

Nem lehet akkor valami gebasz a dupla routing miatt? Ugye a WiFree már megszűnt, lehet nem ártana egy modem mód a CB-nek. Valamiért dobálja a kapcsolatot az tuti, de csak a nasét ezek szerint, ha minden más rendben működik. Nincs valami tűzfal szabály valahol esetleg?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1808) donat_sz válasza xrvman (#1804) üzenetére


donat_sz
senior tag

ha megtalálod okát szólj mert ettől szenvedek én is hónapok óta! Van hogy napokig semmi, aztán egy nap többször is előjön. Többnyire akkor érzékelem (lehet hogy máskor is van), mikor Kodin nézek videót (sambán keresztül)
szerk: neked milyen NAS? nekem AS5304.

én most link aggregation-ben vagyok, de előjött egy sima kapcsolat esetén is, így az LA-t mint hibaokot kizáram, és csinálja mindkét interfésszel :W :W :W

de lekértem már a linux logokat is, abból se lettem okosabb.. pl ilyenekkel van tele:

2021-02-27T17:50:17.614136+01:00 D0N1S kernel: [2187308.641925] bond0: link status definitely down for interface eth0, disabling it
2021-02-27T17:50:20.853474+01:00 D0N1S kernel: [2187311.968336] r8125: eth0: link up
2021-02-27T17:50:20.895020+01:00 D0N1S kernel: [2187312.008962] bond0: link status definitely up for interface eth0, 1000 Mbps full duplex
2021-02-27T17:50:27.274011+01:00 D0N1S kernel: [2187318.387947] bond0: link status definitely down for interface eth1, disabling it
2021-02-27T17:50:27.274040+01:00 D0N1S kernel: [2187318.387957] bond0: first active interface up!

[ Szerkesztve ]

(#1809) Csabex válasza donat_sz (#1808) üzenetére


Csabex
őstag

Érdekes jelenség nálad is... Te is Vodás (UPC) vagy? Egyébként a link down ugye az már egy dobott kapcsolatot jelent, tehát a hiba nem a nasban lehet, hanem a mögötte lévő routing eszköz(ök)től... Ha jó az ip konfig és nincs ütközés, akkor esetleg még egy dns csere sem ártana a szolgáltatóiról a google félére (8 v 4). A modemed/routered logjában mit találtál, azt nézted?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1810) donat_sz válasza Csabex (#1809) üzenetére


donat_sz
senior tag

Nem, nálunk a Telekom szolgáltat.
Ami az IP-t érint, ütközést kizárnám. A NAS-nak dedikált IP-je van és osztani másik tartományból osztok.
A DNS-t egy Pi Hole intézi. Lehet ezzel volna a gond?

A siwtchen/routeren nem néztem még egy időbe a hibát. (ráadásul a routeren a sok korlátozott IoT miatt tű a szénakazalban, de a következőnél próbálom a NAS - switch - router trio logját összevetni.

(#1811) ugyes válasza donat_sz (#1810) üzenetére


ugyes
aktív tag

Nekem kb. 2 hónapja volt hasonló. Szerintem újraindítottam és csak 1 csatlakozót hagytam közvetlenül a routerben és azóta nem jelentkezik (+ ADM frissítés is volt).

(#1812) xrvman válasza donat_sz (#1808) üzenetére


xrvman
őstag

Nekem AS5202

csabex2007: Nem állítottam semmi tűzfal szabályt, a modemet akkor átteszem modem módba... bár nem hiszem hogy az osztana szorozna.
Viszont ha a routerem megbuggyanna, akkor még ott van a lehetőség szinte azonnal a CB-be bedugni az eszközöket, mert modem módból vissza csak a szolgáltató tudja visszatenni.
CB wifijeit kikapcsoltam, a routerem kapott állandó IP-t, azt DMZ be tettem. Mintha nem is létezne, nem zavar wifiben sem.

[ Szerkesztve ]

(#1813) donat_sz válasza xrvman (#1812) üzenetére


donat_sz
senior tag

az hozzá tartozik, hogy nálam van azért tűzfal szabály.

az összes média lejátszásra használt eszköz külön vlanon van és a nas pedig egy másikon. adott port, adott címre tud csak átnézni a médialejátszó a nas-hoz és ott is felhasználói hozzáféréssel van még kontrollálva a tartalom hozzáférés.

érzékelni a hibát akkor szoktuk, amikor valamelyik lejátszás közben megakad a film majd újra bufferel. nem mindig látható a probléma, van hogy hetekig nem látjuk, van hogy egy tartalom viszont kvázi elakad és nem tudsz továbbmenni.
viszont ilyenkor ha ránézek a sys info log fülére, akkor látszik, hogy több is van mint amennyit mi érzékelünk. ráadásul azért nem kötöm egyértelműen csak ehhez, mert vannak olyan hibanapló bejegyzések, amikor tuti nem néztünk semmit, mert már aludt a család.

(#1814) Csabex válasza xrvman (#1812) üzenetére


Csabex
őstag

Hidd el, hogy javulhat a dolog, mert ott már van egy routing része a dolognak ahol megtérdelhet néha... Nem lehet a fehér CB-t modem módból házilag visszatenni? Furi, mert mintha annak idején állítgattam volna és nem kellett hozzá üfsz. Nekem most az 1000-es net miatt az Arris fekete csoda van, de azonnal átrakattam modem módba, mert a saját szoftvere kuka... Port triggering beállításánál hibaüzit dobott folyamatosan, aztán meguntam és a technikus aki kijött az is tanácstalan volt, szóval... Egyébként javult a dolog, hogy a CB wifit kilőtted és fix ip-t kapott a router?

donat_sz: Bizony bizony, okozhat néha gebaszt a Pi Hole, itt is írnak róla. Nem tudod nélkülözni pár napig egy teszt erejéig egyébként?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1815) xrvman válasza Csabex (#1814) üzenetére


xrvman
őstag

Fix IP kezdetektől, vagyis évek óta, Wifi kilövés most, pár hete, hónapja, hogy a Wi-Free megszűnt. Tehát ez érdemi változást nem hozhat.
Novemberben talán IP Kamera volt üzembe helyezve, Surveillance Center lett telepítve és FTP szerver lett engedve. Mert a kamera úgy töltötte fel a képeket.
Surveillance Centert 2 hete kikapcsoltam, kamerát is kivettem most a hálózatból. FTP szervert most kikapcsolom.

(#1816) xrvman válasza xrvman (#1815) üzenetére


xrvman
őstag

Nos, megtörtént, a film megállt lejátszás közben, sőt ki is lépett a főmenübe a médialejátszó. (LAN1 unplugged.)
Nektek az AiMaster App fel van telepítve a telefonotokra?

(#1817) Csabex válasza xrvman (#1816) üzenetére


Csabex
őstag

Ezek szerint akkor nem segített sem az SC, kamera meg FTP megszüntetése sem...
Azt elfelejtettem kérdezni, hogy a CB logjában mit látsz? Ott látszik, hogy dobálja a kapcsolatot, vagy T3 timeoutokat dob?

AiMaster nekem telefonon és tabon is fel van telepítve, minden ok vele, mi a kérdés?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1818) donat_sz válasza Csabex (#1814) üzenetére


donat_sz
senior tag

ma az eszközök beköltöztek egy rack szekrénybe, így az állítgatások közt kivettem a pihole-t a dns szerepből, beraktam a 8.8.8.8-at helyette. a köv pár napban tesztelem. ennyit megér :)
köszi a tippet!
Más, ma a NAS (és a teljes hálózat - router/switchek/ap -) ma kapott egy cyberpower ups-t is. szépen fel is ismerte, be is állítottam az időben eltolt lekapcsolást :)

(#1819) xrvman válasza Csabex (#1817) üzenetére


xrvman
őstag

A NAS az Asus routerbe van bedugva és a Médialejátszó is az Asusba. Ennek ellenére a CB-ben nézzem meg a logot?
Szerk: A CB-ben nem látok logot.
Hát csak próbálom kiszűrni, hogy nem hardverhiba a NAS részéről, mert az AiMaster nem e okozhat galibát, de ezek szerint nem.

[ Szerkesztve ]

(#1820) xrvman válasza xrvman (#1819) üzenetére


xrvman
őstag

Közben meglett:
[kép]

(#1821) Csabex válasza xrvman (#1820) üzenetére


Csabex
őstag

Ott van... Az a T3 timeout ranging az nem túl jó... Nem ártana bedobni a modem értékeid a Vodás topikba, mert a srácok pikk - pakk megmondják, hogy jók-e. Olyan mintha zajbetörés volna a feltöltési ágon a logok alapján.

szerk.
A CB bridge módban van? Ha nem, akkor azt rakd át, mert a dupla NAT miatt is lehet nem kis galiba... Sosem jó két router egy hálóban, hacsak a második nem AP-ként funkcionál.

[ Szerkesztve ]

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1822) xrvman válasza Csabex (#1821) üzenetére


xrvman
őstag

Nem merem átrakni a CB-t modem módba, mert utána nem tudtam belépni. Ha elmondod miként tudok a modembe belépni akkor, ha átteszem modem módba, akkor megcsinálom. Mondjuk ezt a kérdést feltettem a Vodás topikban is. Képet betettem oda is.
Mindent ami Asustor nashoz, Asus routerhez kapcsolódik, leszedtem a mobilomról, többek közt a AiMastert, aztán tegnap újraindítottam a NAS-t. Most belenéztem webes felületről és még nem volt azóta lan unplugged / plugged, de nem akarom elkiabálni. A délutánt még megvárom, meg még pár napot.

(#1823) robi1979


robi1979
aktív tag

Sziasztok!

A "milyen nast vegyek" topikból irányítottak ide. A kiszemelt nas egy Asustor 5202t az Emby miatt. Új helyre költöztünk, itt csak Magentás LTE-s mobilnet van 75/15. Ehhez adnak egy modemet, router kombót 2db lan porttal. Valószínű CGNATom lesz a szolgáltatónál. Asusnál milyen lehetőség van külső NAS elérésre NAT mögül?

"NAT mögül a Synology NAS-ok elérhetőek synology quickconnect (web alapú) megoldással. Az Asustor topikjába kéne megkérdezni, hogy NAT mögül elérhető-e az eszköz távolról."

[ Szerkesztve ]

(#1824) Csabex válasza xrvman (#1822) üzenetére


Csabex
őstag

Miután modem módba raktad a 192.168.100.1 címen éred el. A saját Arris modemem is így érem el ezen a címen. Várjunk még pár napot akkor, mert ez tuti, h nem hardver hiba. Ha sűrűn van T3 a CB logban, akkor valami nem stimmel... Esetleg a csatikat megnézheted nem-e lazult ki valamelyik az osztóknál, mert az is okozhat anomáliát állítólag.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1825) Csabex válasza robi1979 (#1823) üzenetére


Csabex
őstag

Szia,

Szerintem ez-connect (szintén web alapú) megoldással működni fog. Itt olvashatsz bővebben a témáról és a kapcsolódási típusokról. Kocsiból (androidos HU) az appon keresztül elérem a NAS-t úgy, hogy a telefonom a hotspot, viszont böngészőből még nem próbáltam, de holnap kíváncsiságból megpróbálom.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1826) xrvman válasza Csabex (#1824) üzenetére


xrvman
őstag

CB modem móddal tényleg várok még.
Ám újra megkérdem, ha a NAS az ASUS routerbe van bedugva, és nem a CB-ba, milyen összefüggés van a plugged unplugged esetén a CB vel? Miért a CB-ben kell nézzem a logot?

(#1827) Csabex válasza xrvman (#1826) üzenetére


Csabex
őstag

Azért, mert a CB a fő szolgáltató, tehát ő az akinél ha nem megfelelő a jelszint a koaxon, akkor dobálja a kapcsolatot, ezáltal az utána lévő routing eszközök is folyamatosan dobálhatják. Jelszintekről nem dobtál be a srácoknak screenshotot a vodás topikba, hogy megmondják jók-e vagy sem az értékek, mert az osztókon és csillapítókon is sok múlik.

szerk.

Elnézést :R , most láttam, hogy dobtál be, épp átnéztem a topikba.

[ Szerkesztve ]

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1828) xrvman válasza Csabex (#1827) üzenetére


xrvman
őstag

Ah, köszi :R

(#1829) donat_sz válasza donat_sz (#1818) üzenetére


donat_sz
senior tag

sajnos egy nap után máris dobálta a hiba üzeneteket :((( :((( :((( pi hole visszamegy, mert úgy tűnik nem ez lesz a megoldás :(

(#1830) xrvman


xrvman
őstag

Most szólt nekem hogy új ADM verzió érhető el:
3.5.5.RFC3
[https://www.asustor.com/service/release_notes]
Egyelőre várok vele.

Plugged/unplugged még nem volt.
Ám megnéztem a logot, előzőleg 3 nap telt el, hogy újra csinálta. 2021-03-10 -- 2021-03-13

(#1831) donat_sz válasza xrvman (#1830) üzenetére


donat_sz
senior tag

én már felengedtem, egyelőre változást nem látok

(#1832) ugyes válasza xrvman (#1830) üzenetére


ugyes
aktív tag

Én is várok, mert a legutóbbi nem ment fel simán.
Kérdés: mindkét LAN be van kötve nálad?

(#1833) xrvman válasza ugyes (#1832) üzenetére


xrvman
őstag

Csak az egyik, a LAN1.

(#1834) Gawamatsu


Gawamatsu
Topikgazda

Hali,

az üj ADM ma jött ki. Nálam a ClamAV nem frissít azóta.
Automatikusan eddig sem frissült, de most már manuálisan sem.
Új verzió még nincs belőle, lehet csak azt is meg kell várni.
Mondjuk vírusom még szerencsére nem volt, meg gyorsabb is ha a gépre be van mountolva a share és onnan van scannelve, de akkor is!

Viszont a processzorhasználat csökkent.

[ Szerkesztve ]

(#1835) ugyes válasza Gawamatsu (#1834) üzenetére


ugyes
aktív tag

Végül nem vártam sokat, ma feltettem. Most néhány perc alatt simán felment, szemben az előzővel.
Én nem érzékelek változást. Ugyanakkor 5% alatti a szokásos terhelés, kivéve ha a Roon vagy a Plex dolgozik rajta. Szóval nem igazán venném észre.

(#1836) ugyes válasza xrvman (#1833) üzenetére


ugyes
aktív tag

Én úgy emlékeztem, hogy nálam akkor jött elő, amikor mindkettő aktív volt közvetlenül a routerbe (CB) dugva +RR mód. Most kipróbáltam újra, de ok. Áttettem ALB-be, de eddig nem dobta el azt sem.

(#1837) MaCS_70 válasza ugyes (#1832) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nálam ez az első ADM-frissítés, ami során nem kellett lebattyogni a pincébe és kézzel újraindítani a NAS-t.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#1838) Gawamatsu válasza MaCS_70 (#1837) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

Olyan nekem sosem volt. Nincs is pincém, meg nem is ott van a NAS (mert nincs pincém), és mindig szépen újraindult amikor kellett.

Mondjuk minden felesleges alkalmazást el is távolítottam róla (nem csak le van tiltva).

(#1839) ugyes válasza Gawamatsu (#1834) üzenetére


ugyes
aktív tag

Egyet vettem észre: a vinyóim nem mennek aludni. A frssítés előtt elég sokat pihentek, mert elég időszakos a használatuk, de most semmi.

(#1840) Gawamatsu


Gawamatsu
Topikgazda

Másik vírusirtó kellene.
Az Avast megszűnt, a ClamAV nem frissül.
Nem tudom milyen Linux az ADM és milyen apk-t kellene telepíteni, ami nem kamu program.
Az Asustor support fórumon sem találtam semmit.
És igen, a network scan gyorsabb, megbízhatóbb, de jó lenne egy belső is.

(#1841) ugyes válasza ugyes (#1839) üzenetére


ugyes
aktív tag

Azonkívül, hogy azóta nincs diszk hibernáció, vagy 3-4C-vel magasabb is hőmérséklete mind a NAS-nak, mind a diszkeknek. De most már láthaom Farenheitben is ezt....

(#1842) xpert


xpert
csendes tag

Hi

(#1843) Gawamatsu válasza xpert (#1842) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

Ez nem cset, nem hi és várunk válaszra :)

(#1844) xpert válasza Gawamatsu (#1843) üzenetére


xpert
csendes tag

Nem tudom mashogy, hogyan lehet feliratkozni a forumra, ezert koszontem be offba :)
Vettem egy ilyet ezért olvasgatni fogom ezt a forumot is.

(#1845) Csabex válasza xpert (#1844) üzenetére


Csabex
őstag

Üdv a fórumban :) Melyik modellt vetted? :)

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#1846) xpert válasza Csabex (#1845) üzenetére


xpert
csendes tag

Üdv, mindenkinek. :)

AS3202T

(#1847) gekkoXT válasza xpert (#1844) üzenetére


gekkoXT
senior tag

Itt tudsz menteni egy fórum témát!

[ Szerkesztve ]

(#1848) xpert válasza gekkoXT (#1847) üzenetére


xpert
csendes tag

Köszönöm!

(#1849) HUNRookie


HUNRookie
csendes tag

Sziasztok

Van egy AS6204T-m, 4 db 3 TB-s WD RED-del RAID10-ben, nagyjából 3-4 éves lehet. Eddig nem volt gondom, de tegnap jött egy rendszerüzenet:

[Disk] There is a media error on sector 105420872 of the slot 2 disk!

Közben lefutott egy SMART quick scan, hibát nem talált, badblock keresés elindult.
(Ezek automatizáltan most futnak.)

Kérdésem, szerezzek be egy új lemezt, vagy ez még gyógyítható?

(#1850) Csabex válasza HUNRookie (#1849) üzenetére


Csabex
őstag

Szia,

Nekem is egy WD RED 6 Tb dobálja ugyanezeket a hibákat random havi 1-2 alkalommal, de nem foglalkoztam vele, mert akkor válhat kritikussá ha elfogy a tartalék terület amire áthelyezi a hibás szektorokat, de az is lehet, hogy csak valami adatátvitel gubanc fordul elő, mert a SMART résznél nálam is minden ok. Egyelőre még figyelmen kívűl hagytam.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.