Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:46:22

LOGOUT.hu

ASUSTO NAS összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2101) ugyes válasza rjy08 (#2099) üzenetére


ugyes
aktív tag

Erről tudod letölteni szerda éjjelig. Szólj, ha hosszabbítani kell.

(#2102) rjy08 válasza ugyes (#2101) üzenetére


rjy08
tag

Köszönöm szépen!
Ezzel gond nélkül működött. Érthetetlen számomra, a frissebb verzióval ez miért okozott hibát.

(#2103) ugyes válasza rjy08 (#2102) üzenetére


ugyes
aktív tag

Vannak még megválaszolatlan kérdések az életben...

(#2104) rjy08 válasza ugyes (#2103) üzenetére


rjy08
tag

Van bőven :/

(#2105) MaCS_70


MaCS_70
félisten

A problémám a következő:

A 3102-esem nem bír újraindulni. Ha menüből akár csak újraindítást kérek, akár frissítés fut le, a NAS lefagy egy olyan állapotban, amikor az 1,3,4 LED folyamatosan, a 2. vibrálva ég.

Ilyenkor a gomb hosszú nyomásával kikapcsolom, majd ezután újabb gombnyomásra simán elindul, de szoftveres rebootra mindig elakad. Ez azért nagy gond, mert az élete nagy részét emberektől távol tölti egy üres vidéki házban...

És ezt másfél éve a mindenkori legfrissebb FW-rel csinálja.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#2106) ugyes válasza MaCS_70 (#2105) üzenetére


ugyes
aktív tag

Érdemben nem fogok tudni válaszolni. Egy esetleges ok: egy fórumon az asustoros MariaDB-re panaszkodtak, hogy ha az aktívan fut, akkor a leállítási/újraindulási idő nagy. És igaz, mert mióta újratettem a NAS-t MariaDB nélkül, azóta másodpercek alatt leáll, majd feláll.

(#2107) MaCS_70 válasza ugyes (#2106) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm -- de sajnos nem ez a gond.

Egyrészt, mert nincs MariaDB fent, másrészt, mert szerintem teljesen leáll az újraindítás. Fél napot már vártam rá, az szerintem elég kifagyásgyanús... :)

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#2108) Gawamatsu válasza MaCS_70 (#2107) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

Volt valakinek szintén ilyen baja itt és megoldást talált. Nem néztem vissza kis és mi, de emlékszem foszlányokra.

(#2109) Gawamatsu válasza MaCS_70 (#2107) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

(#2110) czaki


czaki
tag

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. A napokban üzemeltem be egy AS3302T NAS-t és szeretném a VPN szervert bekonfigurálni úgy, hogy a NAS internetkapcsolatát használva böngészhessek a VPN kilens csatlakozása után. Hiába állítom azonban be a redirect gateway opciót, nem működik rendesen a dolog. :F Korábban a routeren futott a VPN szerver de levenném a terhet róla és az ASUSTOR eszközre bíznám ezt a feladatot.

Van valami amit esetleg benézek illetve van más konfigurációs lehetőségem, mint amit a NAS kezelőfelülete biztosít? A letöltött kliens konfigurációs fájlt tudom szerkeszteni, de a szerveroldalit nem látom, plusz nem tudom miért, de az OVPN app a telefonomon a kliens kulcs hiányára panaszkodik (csak egy asustor.ovpn és ca.crt fájlt kapok a NAS-ról egy tömörített fájlban). Köszönöm előre is! :)

(#2111) czaki


czaki
tag

A másik kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg olyan Plex alternatíva, ami ingyenes és van hozzá Samsung Tizen és Android alkalmazás? Szimpatikus a médiakatalógus, az viszont nem, hogy mobilról nem tudok semmit nézni előfizetés nélkül.

(#2112) belashx válasza czaki (#2111) üzenetére


belashx
senior tag

A Plex nálam ingyenes, és androidos boxon fut a kliens.
Nincs mókolás, bár lehet tabletnek ismeri fel a boxot.

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#2113) czaki válasza belashx (#2112) üzenetére


czaki
tag

Én mobilról akartam videót elindítani a saját media centerből, belső hálózatról, akkor kaptam az üzenetet hogy castolni hibátlanul lehet ingyen, de a telefonomon videót lejátszani csak Pro előfizetés mellett lehet. Emiatt keresek valami alternatívát, furcsállom hogy ez így van. :U

(#2114) ugyes válasza czaki (#2111) üzenetére


ugyes
aktív tag

Emby vagy Looksgood (AiVideos mobilon -Asustor saját). Emby bizonyos részei szintén fizetősek. Én Plexet használok, ezért inkább olvasmányaimból tudom, mint tapasztalatból.
A Plex mobilra ~1500Ft egyszeri díj vagy normál előfizetés.

(#2115) donat_sz válasza czaki (#2113) üzenetére


donat_sz
senior tag

az aidata appal felcsatlakozom a nasra es egy video filet elinditva rogton streamen jon. Ez gyari app, nem fizetos.
A gyari openvpn klienssel regebben nekem is volt gondom ezert vegul hagytam (raspberry wireguard intezi helyette).
En androidon a kodi-ra eskuszom, nfs-en megosztott videókkal remekul mukodik. 3 tv-n 3 kulonbozo videot is kenyelmesen kiszolgal.

(#2116) czaki válasza ugyes (#2114) üzenetére


czaki
tag

Köszönöm! Közben utánanéztem újból, amit én Pro funkciónak gondoltam az a Plex Pass, de arra nincs szükség a mobilon, elég egy egyszeri aktiválás amit te is írtál. Tesztelem egyelőre melyik válik be és ha a Plex marad, akkor aktiválom, ezen ne múljon. De havonta nem fizettem volna érte, annyit azért nem ér. :)

Az Embynek utánanézek, a Looksgood és AiVideos kombót próbáltam de nem volt annyira szimpatikus, olyasmit keresek ami allrounder és az összes eszközömön ugyanazt tudom futtatni.

(#2117) czaki válasza donat_sz (#2115) üzenetére


czaki
tag

Nem sikerült rájönnöm mi a gond a VPN szerverrel a NAS-on belül. Teszek majd később egy próbát de egyelőre a routert üzemeltem be erre a célra, az szerencsére hibátlanul működik. Van más VPN szerver opció mint a gyári a NAS-ra?

(#2118) rjy08


rjy08
tag

Sziasztok!
Újabb boldog órákkal örvendeztetett meg a NAS, mindezt tette hajnali 2-kor.
Csipogásra ébredek, a nappaliban üzemelő AS1002T a ludas. Látom, egyik led pirosan világít.
Baljós árnyak gyűlnek a fejem fölé, miközben próbálok magamhoz térni az alvásból. Telefont nézem, semmi riasztás, belépek a NAS felületére, az ég világon semmi infó. Elkezdem nézegetni a menüpontokat, a naplóban megtalálom, hogy az egyik (de nem tudni melyik) HDD hőmérséklete abnormális. Nyilván az autora állított ventilátor szabályzás mi a jó büdös francnak kapcsolna magasabb fokozatra, szépen pörög tovább alapjáraton. Megnézem a tároló kezelőben a két lemezt, ugyanolyan hőmérsékletet mutat mindkettő, mint szokott. A csipogást nem tudom kikapcsolni, csak vijjog tovább. A beállítások közt kivettem a pipát a hibajelzésből, ekkor hagyta abba. A ventilátort maxra raktam, 1 óra elteltével 1 fokot ment lejjebb mindkét lemez. A LED továbbra is pirosan világít. Csináltam egy biztonsági mentést mindenről, aztán lekapcsoltam.
Én még nem találkoztam ennyire semmirekellő eszközzel. Ha éppenséggel egy olyan helyiségben üzemeltetem, ahonnan nem hallom, hogy valami bánata van, olyankor mi van?
Értesítések bekapcsolva mobil appon és mail szolgáltatón keresztül is.
Synology NAS-oknál jön az értesítés, a vijjogás lekapcsolható a webes felületen, ahol jól láthatóan közli az emberrel, hogy valami gond van. Még azt is megmondja jól behatárolhatóan, hogy mit csináljak.
Az már csak hab a tortán, hogy a hibás smart adatokkal megjelölt lemezt visszaküldve a szerviz azt mondta, nincs neki semmi baja. Tehát még erre is fals adatot adott a NAS.
Eddigi tapasztalataim, és a fórumban olvasott érdekes jelenségek után úgy érzem, nem merem a továbbiakban rábízni az adataimat erre az eszközre. Kénytelen leszek több pénzt áldozni egy nevesebb gyártó termékére, amit eleinte direkt el akartam kerülni.
Végezetül szeretnék elnézést kérni a folyamatos problémákkal tarkított bejegyzéseim miatt, bízom benne, nálatok problémamentesebben üzemelnek ezek az eszközök.
ui.: Ugyanitt eladó a fentebb megnevezett eszköz! :D :)

(#2119) ugyes válasza rjy08 (#2118) üzenetére


ugyes
aktív tag

Fontos a bizalom. Ettől függetlenül írnék a gyártónak (vagy a forgalmazónak) a problémáidról. Ha garanciális, akkor akár cserélhetik is. Ha nem, akkor esetleg egyéb megoldást kaphatsz.
Ha beleolvasol más fórumokba, akkor másutt sem feltétlenül szebb a kép. Szóval manapság kicsit nehezebb NAS-t venni, mint korábban.

(#2120) Csabex válasza rjy08 (#2118) üzenetére


Csabex
őstag

Egy ilyen hiba miatt nem biztos, hogy feltétlenül a gyártót kell okolni... Első körben ki kellene deríteni a pontos okát, mert lehet, hogy éjszaka lehetett egy tüske a tápellátásban és az is elképzelhető, hogy az ADM nem kultiválta, ezért szoftver hiba is lehet...
Célszerű egy szünetmentest rakni elé, nálam is ez van pontosan az ilyenek miatt.
Nem akarom hypeolni, de nekem amióta írtam az első hsz-em a topikba (2019-05-06 21:13:38), na kb azóta üzemel 0/24-ben úgy, hogy a torrent állományom mostanra majdnem 500 körülire dagadt és megy a folyamatos seed. Fordulnak elő ilyen galibák bármilyen gyártónál és bármilyen területen, hiszen tökéletesség nem létezik sehol a világon, de ahogyan ugyes is írta felettem, helyedben én is írnék a gyártónak vagy forgalmazónak akár ha még él a gari...

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#2121) rjy08 válasza Csabex (#2120) üzenetére


rjy08
tag

Természetesen nem okolom a gyártót, én egyedül ezzel a termékkel nem vagyok megelégedve. Nem írtam, de UPS-re van kötve a NAS. Sajnos nincs már rá garancia, és egyelőre nem igazán van kedvem még a gyártóval is megküzdeni. Gondolom, rám zúdítana a kedves ügyintéző egy halom protokoll előírás szerinti kérdést, mint pl. "újraindította már az eszközt?"
Megpróbálok először jobban utánajárni a kiszemelt típusnak. Első körben a Synology háza táján nézek körül. Sajnos folyamatosan tapasztalom más eszközöknél is, hogy nem azt kapja az ember, amit elvár. Lehet, csak az én karmám ilyen, de nálam ez gyakori. :)

(#2122) ugyes válasza rjy08 (#2121) üzenetére


ugyes
aktív tag

Ha megírod, hogy azon már túl vagy, akkor nem tesznek fel ilyen kérdéseket. Néha azért egy-kettő próbálkozik, de alapvetően nem jellemző.
Kb. 10-20 perc kitölteni a bejelentőt, attól függően, hogy milyen részletezettséggel írod le a problémádad.

(#2123) Csabex válasza rjy08 (#2121) üzenetére


Csabex
őstag

Neeem, itt nem ilyen jellegű ügyintézésre kell számítani. Van olyan is, hogy eszkalálják a problémát egy mérőknek akár és te vele lépsz kapcsolatba, vele kommunikálsz. Velem így történt az elején, mert valami nyűgöm volt és így ismertem meg online egy supportos mérnököt akinek már a saját belsős email címén kommunikáltunk, semmi support vagy egyéb ilyesmi nem volt közben. Egyébként a karmával is igazad lehet, mert van egy ilyen ismerősöm aki rengeteg háztartási cikket gariztatott azért mert csak úgy egyszerűen elromoltak nála ok nélkül :)

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#2124) HUNRookie válasza HUNRookie (#2021) üzenetére


HUNRookie
csendes tag

Ha esetleg más is belefutna...

EFRX már nem kapható, EFZX nem szerepel a kompatibilitási listában, ezért WD4003FFBX lett.

Hot Swap simán ment, egyesével cserélve, először a 2. majd a 4. lemez.
A RAID újraépítése kb 5 órát vett igénybe, egyenként (5,5 TB adat).

(#2125) orbinyrk válasza GD (#1407) üzenetére


orbinyrk
újonc

Én tapasztaltam. Van rá megoldás?

(#2126) Gawamatsu


Gawamatsu
Topikgazda

Tegnap jött új ADM, felment minden probléma nélkül.
Igazi újdonság vagy engem érintő frissítás nem volt.

(#2127) ugyes válasza Gawamatsu (#2126) üzenetére


ugyes
aktív tag

Ma tettem fel. Semmi extra, ahogy írtad.
A leírás szerint sérülékenységek foltozása volt a fő tartalom. A júniusi Qnap támadás és annak visszhangja óta jobban ügyelnek erre. Egy 3rd party app fejlesztővel leveleztem, mert valamiért megállt a programja és ő mondta: csak azért kellett módosítania a programot, mert külön rászóltak. Megértésem szerint olyan téma miatt, amelyben legfeljebb szőrmentén volt érintett a programja.

(#2128) ugyes válasza ugyes (#2127) üzenetére


ugyes
aktív tag

Annyi változást azért tapasztaltam, hogy a memóriakezelés jobb lett. Legalábbis nálam.
Eddig 40% felett volt normál üzemben, most 25-30% közötti. Ugyanazon programok, alkalmazások mellett.
S talán a Roon-t sem engedi el annyira, bár még nem telt el 1 hét sem az újraindítás után: 1GB alatt van RAM igénye, a korábbi 2,4GB helyett (4 hét folyamatos NAS működés után ~65%-ös volt a teljes igénye. Mi lett volna, ha nem bővítem a memóriát.....)

(#2129) Gawamatsu válasza ugyes (#2128) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

Ezt észre se venném.
A 2GB-ot 16-ra bővítettem, mert épp volt felesleges.
De kb soha nem ment 1.5 GB fölé. Mindent bepufferel és nem használja.

(#2130) donat_sz válasza Gawamatsu (#2129) üzenetére


donat_sz
senior tag

ahogy én néztem (felületesen) korábban valahol 1-1,5GB közt fogyaszt nálam a rendszer az elérhető memóriából (4GB). Amint docker konténereket a NAS-on futtattam (ma már RPI-n vannak) akkor a memória igény jelentősen megugrott, volt hogy 3 GB felé is ment.

Ez alapján azt gondolom, nagyon nem mindegy kinek mely alkalmazások aktívak a NAS-on. Felhasználás kérdése, hogy elég-e az 1/2/4 vagy még több GB RAM.

(#2131) serenity133


serenity133
csendes tag

Sziasztok!

Érdekene Asustor NAS EZ sync szolgáltatásáról a véleményetek.
Nekem van egy nagyon bosszantó tapasztalatom ami nem tudom, hogy csak nálam fordul elő vagy ez egy erős bug ebben a megoldásban.

A jelenség a következő:
Adott egy asztali PC és egy notebook. A cél amire ugye ez a szolgáltatás is való lenne, hogy az asztali PC és notebook-on is a szinkronizált mappában ugyan azok a fájlok és mappák lássam, lekövessék az ebben a mappában történő változásokat a készülékeken.
EZ sync-el szinkronizált mappába az asztali gépről felmásoltam a fájlokat és mappákat amiket ezután szépen fel is töltött a NAS-ra.
Ezután bejelentkeztem a notebookon is. Oda szépen letölötte a NAS-ról a fájlokat.
Mind két esetben a szinkronizáció kétirányúra van állítva.
Ha a be van kapcsolva mind az asztali PC mind a notebook rendeltetés szerűen működik és szépen lekövetik a szinkronizált mappákban és fájlokban történő változásokat.
Ha viszont valamelyik gép ki van kapcsolva már más a helyzet.
A példa kedvéért legyen, hogy az asztali gép be van kapcsolva a notebook nincs.
Ha kitörlök mappákat az asztali gépen akkor ezt a változást felszinkronizálja a NAS-ra, eddig rendben.
Ezután ha bekapcsolaom a notebookot akkor ahelyett, hogy ezt a változást leszinkronizálná a notebookra fogja a mappákat és feltölti a notebookról vissza a NAS-ra.
Ha fájlokban történő tartalmi változásokat rendben elvégzi.
Ha átnevezem a mappát akkor letölti az új névvel majd a régi névvel feltölti a mappát.

Másnál is jelentkezik ez a jelenség? Esetleg tudtok erre megoldást?
Előre is köszönöm a válaszokat.

(#2132) ugyes válasza serenity133 (#2131) üzenetére


ugyes
aktív tag

Ez a jelenség a DataSync-nél is az kb. utóbbi 1 hónapban. Itt egyirányú a kapcsolat a felhőből a NAS felé, de a felhőből törölteket megpróbálja visszatenni.
Szerintem volt egy ADM frissítés, ahol ez elmászott. Írj a támogatásnak, hátha kiderül bug vagy feature.

(#2133) donat_sz válasza serenity133 (#2131) üzenetére


donat_sz
senior tag

tudom, nem közvetlen megoldás a problémára, de arra gondoltál, hogy a nas-ról mappelj fel mindkét gépen az adott mappát/meghajtót? így mindkettővel oda dolgoznál direktben és nem lenne szinkronizációs kérdés. ezt ha nem otthonról dolgozol egy vpn segítségével könnyen meg is oldhatod, hogy úgy lássa mindig otthon vagy.
én ez-sync helyett ezt a megoldást használom.

(#2134) rjy08 válasza ugyes (#2132) üzenetére


rjy08
tag

Synology NAS drive client-nél van egy olyan opció, hogy a helyileg törölt fájlok újra letöltésre kerülnek a NAS-ról. Igaz, ez elvileg arra értendő, ha a szinkronizálási feladatot újra csatlakoztatják, azonban volt már ugyanez a jelenség egyik kollégánál. Nála segített a beállítás átpöccintése a másik opcióra. Nincs ilyen beállítás az Asustor klienseknél?

(#2135) ugyes válasza rjy08 (#2134) üzenetére


ugyes
aktív tag

Itt nincs. Egyetlen lehetséges opció, hogy ha az eredeti fájlt törölték, akkor az ne törölje a másikat.

(#2136) meszipeti


meszipeti
aktív tag

Sziasztok!
Ezzel mit lehetne csinálni?
Volt, hogy egy óra alatt 30 ilyen üzenet jött. Nem szeretném, ha feltörnék a nasomat.

Pár napra letiltottam a ruteren a nast, nem fért hozzá senki, igaz én sem, de amint engedélyeztem, újra elkezdtek jönni az üzenetek.

"A játék az nem játék"

(#2137) ugyes válasza meszipeti (#2136) üzenetére


ugyes
aktív tag

Pl. kikapcsolod az sftp szolgáltatást. Vagy más portra helyezed.
Az összes ip címet külön felveszed a tiltottak közé, beleértve az egész tartományt.
Nálam tavasszal volt ilyen hullám.
Az ssh-t is tiltsd le.
Lépj be pc-n az ADM-be és nézd meg a logok között, hogy milyen felhasználóval próbálkoznak. Az admin felhasználót tiltsd le, de előtte csinálj egy másikat admin jogokkal. Az admin nevében futó programokat is tedd át az újra, még a tiltás előtt.

(#2138) Gawamatsu válasza meszipeti (#2136) üzenetére


Gawamatsu
Topikgazda

Feltenni a Geo IP database-t, letiltani az összes kontinenst ahonnan nem fogsz belépni, majd ADM Defenderben (Settings) Auto Blacklist beállít (x idő alatt y rossz belépés esetén tiltja az IP-t.
Ki lehet választani a szolgáltatásokat amiket figyeljen.

(#2139) meszipeti válasza Gawamatsu (#2138) üzenetére


meszipeti
aktív tag

Köszi, ezt már korábban megcsináltam, de így is jöttek a próbálkozások.

"A játék az nem játék"

(#2140) meszipeti válasza ugyes (#2137) üzenetére


meszipeti
aktív tag

Úgy néz ki sikerült, sftp-t és az admin belépést is letiltottam. Köszi a segítséget!

"A játék az nem játék"

(#2141) Gawamatsu


Gawamatsu
Topikgazda

Én azt vettem észre, hogy a kamerák 0 méretű fájlokat rögzítettek.
Tuti az ADM frissítés baszta el, mert semmi más nem változott.

Nem is bírtam rávenni, hogy rendesen rögzítsen.
Eddig SFTP share-be ment, adtam neki egy újra próbát. Semmi.
mondom akkor legyen sima FTP (a különbséget nem vágom, mind1 is).
Akkor sem ment.
Majd elkezdtem bekapcsolgatni az alapon felül funkciókat SSL/TLS - semmi, majd FXP ami nem tudom mi, de kezdett méret lenni és azóta is van.

(#2142) MaCS_70 válasza Gawamatsu (#2141) üzenetére


MaCS_70
félisten

Milyen kamerákat használtok?

Én éppen Reolinkeket tervezek beszerezni, pár típusuk rajta van a kompatibilitási listán -- akkor, gondolom, az azoknál komolyabbakkal sem lehet kardinális probléma.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#2143) poli27


poli27
veterán

az ezconnectes elérés nem megy kb 1-2 hónapja nekem, másnak működik?

(#2144) ugyes válasza poli27 (#2143) üzenetére


ugyes
aktív tag

Én nem használom, mert amikor bekapcsolt volt elég sok támadás ért.
De az EZ-Routernél is volt valami, mert nekem ki-be kapcsolt random, de a UPC router nincs a támogatottak között, így a support finoman lepattintott.

(#2145) donat_sz válasza poli27 (#2143) üzenetére


donat_sz
senior tag

biztonsági okokból én se használom

(#2146) MaCS_70 válasza donat_sz (#2145) üzenetére


MaCS_70
félisten

Én sem ajánlom senkinek az ilyen elérést. Csakis VPN-en keresztül!

A qnaposok tudnának mesélni... :(

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#2147) donat_sz válasza MaCS_70 (#2142) üzenetére


donat_sz
senior tag

reolinkből mit tervezel? a nas-t tervezed mint Survilance center használni?
ha majd megvan a tapasztalatidat kérlek írd meg!

(#2148) imis


imis
senior tag

volna egy kérdésem:
vettem egy samsung tv-t (Tizen rendszer), nem tudom a NAS-t beállítani rajta, hogy filmet tudjak nézni a nasról. Régi samuval és lg-vel nem volt ilyen gondom.
(NAS lehetőség van a források között,de beállítási lehetőség nincs)

(#2149) Kicsirics77 válasza imis (#2148) üzenetére


Kicsirics77
veterán

Dobd fel a nas-ra a minidlna-t nálam is csak így működik új samu tv tizen os-el.a régi samu tévém anélkül is látja.

.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--

(#2150) ugyes válasza poli27 (#2143) üzenetére


ugyes
aktív tag

SFTP szolgáltatás (+ a portok) be van kapcsolva?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.