- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Az ott izzo lampahoz jo, de a MOC3021 nagyon nem szereti az induktiv terhelest. (Meg amugy a halozati zavarokat, tulfeszultsegeket sem. Az adatlapon, ha jol emlekszem van javasolt r-c snubber, azt nem hagynam el.) A MOC3051 sokkal jobb ilyen szempontbol. (Persze, sokkal dragabb, es van olyan eset, amikor mar az sem eleg.)
-
gyapo11
őstag
Fázishasítással megy a venti? Ha igen, akkor OK, de lehetne nullátmenet figyelés nélkül is vezérelni, mondjuk fél másodperces ütemben kapcsolgatni 0-100 % közötti kitöltési tényezővel, aztán majd a vetilátor integrálja. Az adott ventilátorral megnézve valószínűleg érdemes emelni az induló értéket, 20-tól vagy 40-től is indulhat a hasznos tartomány. Egy nullátmenetes MOC meg egy triak. Trafós táppal teszteltem, tökéletesen kapcsolgatja. A minimális bekapcsolási idő 10 ms, fél másodpercben 50 félperiódus van, tehát 2 %-os a felbontás.
-
bacus
őstag
A megoldásod műdödik, de nem túl elegáns.
Itt van egy link
Ezt többszörösen megépitettem, teljesen jól működik. Neked csak arra kell figyelned, hogy induktív a terhelés, tehát plussz egy elleneállás és a kondi is fog kelleni. (a második lépésben ott van a kapcsolási rajz induktiv terhelés esetére)
A kód picit bonyolultabb, talán nem alap már az interrupt miatt, két lábat használ, a nehézsége, hogy nem egyszerű tesztelni hiba esetén (egy hibás megépítésnél).Itt egy másik link
Az első rész megegyezik a fenti linkkel, de van ott egy analóg vezérlés is egy 555 IC-vel, ami azért figyelemre méltó. A vezérlést itt is adhatja az arduino, de itt mindössze az egyik pwm kimenetet kell használnod, a dimmert könnyű letesztelni, mert a bemeneti vezérlést arduinotól függetlenül is lehet tesztelni. -
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Én egy nagyon kezdő arduinos vagyok,nemrég érkeztek meg a cuccok nagyrésze,még csak annyit csináltam hogy 1-2 ledet villogtattam,meg egy 4 csatornás relésort kattogtattam megadott sorrendben,szóval az alapok alapjait próbálgattam,és az elektronikában sem vagyok valami nagy szakértő.
Egy projekt miatt próbálkoznék arduinoval,sörkollektor komplett vezérlését oldanám meg vele.Hőmérséklet függvényében szeretném a levegőt befújó ventilátor fordulatszámát is szabályozni. Itt meg is akadt az egész,ugyanis 230Voltos 50Wattos a venti,és arra nem jöttem még rá hogy hogyan tudnám ezt kivitelezni.
Illetve egy ötletem támadt,de hát nem tudom hogy az járható út lenne vagy totál baromság.
Szóval adott egy arduino nano egy 4csatornás relésor és egy PWM motorszabályozó elektonika amivel most szabályozom a motor fordulatát.
Akkor amire gondoltam. Kiforrasztom a PWM szabályzóból a potit,megnézem az értékét,azt elosztom 4-el. A negyed értékekkel megfelelő ellenállásokat veszek és a panelről a poti kimenő feszültségét kábellel kivezetem és a 4 csatornás relésor mindegyik reléjéhez bekötöm,a relé másik pontjára meg a negyedérték ellenállását kötöm. Az első reléhez egynegyed érték ellenállást,a második relére kétnegyed érték,a harmadikra háromnegyed értéket majd ezeket visszakötöm a PWM szabályzó poti feszültség bemenet helyére. Ha valamelyik relé behúz akkor annak az ellenállásán keresztül kapja meg a feszültséget,így olyan mint ha poti egy bizonyos állásban lenne.
Így meg tudnám valósítani a 230 voltos venti fordulat szabályzását 4 fokozatban.
Működne így a dolog szerintetek? -
nagyharcos
csendes tag
Sziasztok!
Segítségek kérnék. Egy vezérléshez lenne szükségem 4 szint mélységű menüre. A menü vezérlését rotary encoderrel kellene megoldani. Az encoder gombja megnyomásakor felfüggeszteni a futást és a menübe lépni, ahol a megadott változóknak kellene új értéket adni (45 változó - 5 különböző típus). Persze nem ingyen. Készítettem egy táblázatot:
https://www.dropbox.com/s/tr1xim1zehw0g6p/Men%C3%BC%20elemek.xls?dl=0
A program többi része már lassan kész lesz, de ezzel nem boldogulok. Nézegettem hasonló videokat, példákat, de úgy tűnik ehhez kevés vagyok sajnos
.
A megjelenítő egy 4x20 -as lcd lenne, mega 2560 meghajtással. A többit privátban a "vállakozóval" megbeszéljük
.
Szóval vállakozó kedvű programozót keresek: nagyharcos@freemail.hu. Kalandorok kíméljenek!
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2583 üzenetére
Sajnos nem segitett.
Marad az oreg Lenovo a tesztelesre... ami eleg... nyogve nyelos.
Koszonom, hogy probaltatok segiteni! -
r4z
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy Arduino Uno R3, amire a következő perifériákat kötném:
- prototype shield
- 38KHz infra adó és vevő
- RGB SMD LED
- HC05 bluetooth modul
- később esetleg egy I2C OLED kijelző is kerül rá, jelenleg nem kellA kérdésem a következő: az USB port elég lesz a táplálásukhoz, vagy szerezzek inkább egy külső tápot is?
-
-
tvamos
nagyúr
Probalom hasznalni az MIT App inventor 2-t, HC-06-tal, de most az van, hogy nem tudom hozzaadni a Trusted Devices-hoz, es egyaltalan nem mukodik. (A regi Android 4.1 telefonomon menne ugyan, de ott meg maga az App Inventor docog.) Nem tud erre valaki megoldast?
Ja, Sony Experia Z3 a telefon. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2575 üzenetére
En az LTSpice-ot hasznalom, szuro meretezeskor is. Nem kell szamolni, csak probalkozni. Ha berajzolod a chip belsejeben levo S+H aramkort, akkor azt is kiprobalhatod, hogy fog a valosagban mukodni az aramkor. Nagyon erdekes egyszer kiprobalni az ilyesmit, es bar megy vele az ido...
[link]
Ha letekersz az utolso elotti lapra, akkor ott a franko![link]
Ez jobb leiras, hasznald inkabb ezt. -
gyapo11
őstag
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #2577 üzenetére
Termeszetesen vannak ugrasok, meg lengesek, a mintaveteli szabalyoknak megfeleloen a legmagasabb frekvencias osszetevovel kell szamolni. Ha van egy motor driver, ami 8kHz-en megy, es arra egy induktiv terheles megy, (motor,) akkor ott eleg nagy lesz a legmagasabb frekvencias osszetevo. Erdemes ramerni szkoppal, es utana elgondolkodni, hogy mit hogy. En par szaz kSPS-sel szamolnek, ha nem szurom a jeletlegalab masodfoku analog szurovel.
csak a múlttal összeadva-átlagolva kapható használható érték az ugy megteveszto lehet.
(#2575) DrojDtroll
Ezt nezd meg: [link] Tok viccees. -
gyapo11
őstag
De ha nagy ugrálások vannak a jelben, akkor a mintavétel önmagában használhatatlan, csak a múlttal összeadva-átlagolva kapható használható érték. A kondi viszont eleve nem is engedi a nagy lengéseket, egyből integrálja, tehát bármikor olvasható, és az érték használható. Vagyis a felhasználás jellege sem lényegtelen a módszer kiválasztásakor.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2575 üzenetére
Szoftveres atlagolas nagyon jo, a mintaveteli szabalyok betartasaval.
-
DrojDtroll
veterán
Hogyan tudom kiszámolni, hogy egy potiról olvasott érték simításához milyen kondira van szükség?
Jobban járok a szoftveres átlagolással?
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #2572 üzenetére
Mit értesz azon, hogy nagyobb?
Mérnöki gyakorlatban nem nagyon mondjuk ezt, vagy ha igen akkor azt is hozzá mondod , hogy mihez képest.
-
DrojDtroll
veterán
Nagyobb áramfelvételű dc motorokat ezzel tudnám-e vezérni?
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2570 üzenetére
Alapvetoen igazad van. Csak annyit akartam mondani, hogy az Arduino nem TTL kompatibilis jelszintekkel dolgozik.
Egy ilyen output stage-bol, kulso felhuzo ellenallas nelkul, biztosan nem jon ki a tapfesz, megha elvileg, a specifikacio alapjan ki is johetne.
A lenyeg, hogy erre a kompatibilitasra nem biznam az eletem: az arduino is hallja a modult, pedig 3v3, biztosan tennek felhuzo ellenallast a kimenet, es az 5V koze. (Ha ugyis 5V tolerans, ki kell birja.)
-
Pontos adatok a témával kapcsolatban annak akit érdekel:
Az Arduinoban lévő atmel chipek határértékei:308. oldalA TTL-nél a tól-ig értékek:
Bemenetnél:
Magas: 2V-5V
Alacsony: 0V-0.8VKimenetnél:
Magas: 2.7V-5V
Alacsony: 0V-0.5VA CMOS-nál:
Bemenet:
Magas: 3.5V-5V
Alacsony: 0V-1.5VKimenetnél:
Magas: 4.95V-5V
Alacsony: 0V-0.05VGyakorlati tapasztalat:
Az arduino elvileg 3.5 fölött lát high-t, valójában pl az NRF24L01+ modulok 3V3 feszültségen kommunikálnak, de 5V toleránsak. Így ha kimarad a level shifter, akkor nem romlik meg, és az arduino is hallja a modult, pedig 3v3. -
Tankblock
aktív tag
igazad van, 8-9éve volt utoljára hogy ebbe belemélyedtem volna, csak az utóbbi időben frissítem a tudásomat. Eddig egy Ambilight ot hoztam össze, és egy ESP8266 csináltam webservert websockettel, meg eg ultrahangos távolságmérővel játszottam.
A következő terv egy "weather station" amihez a szenzorok és a napcella itt pihennek mellettem. Várom a maradék alkatrészeket, hogy kikerüljön használatra....
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #2566 üzenetére
Nem, a TTL magas szintje kevesebb a tapnal. (Ha jol emlekszem, olyan 3.5-3.8v lehet, de nem 100%) Az Arduino CMOS, azon viszont majdnem a tap a kimeneti magas szint.
(#2565) dave0825 válasza razorbenke92 (#2564) üzenetére
Szerintem azt nezd meg, meg van-e a tapja a HC-05-nelk! -
Tankblock
aktív tag
válasz
dave0825 #2562 üzenetére
nincs mit, és köszönöm a többi fórum társnak is a segítséget.
igen az arduino TTL logikát használ, azaz 5 V fog a lábain kapcsolni ha magasba vált. Ha a túloldali logika nem viseli el akkor jön az a jelenség amit tapasztaltál, egy darabig működget aztán meg jó esetben csak azt látod hogy nem megy, rossz esetben meg füst.
Ezért írtam több helyen, hogy inkább fizetek pár forinttal többet egy webshopnak és nézem előbb a véleményeket, esetleg a többlet dokumentációt, mint vakon beleugrani valamibe. Olyan terméket alapból nem szoktam venni, ahol van megalapozottnak vélt rossz vélemény, és túl kevés a leírás is. Javaslatom, hogy nézz körül, mert lehet h nincs leírva, de attól még lehet hogy nem viseli el a magasabb feszültségértékeket. Banggood, v Gearbest v... ezen helyeken lehet olvasni, esetleg kész projectet megnézni, vagy kritikát olvasni a hiányoságokról. Tudomh többe kerül mint az eBay. Valamit valamiért.
-
dave0825
őstag
válasz
razorbenke92 #2564 üzenetére
Ja éééértem, köszönöm Neked is, tvamos-nak is, és Tankblock-nak is. Összerakom a level shifter-t, és megnézem megy-e még.
-
-
DrojDtroll
veterán
0-50v
0-36v
0-24v
0-12vIlyen tartományokhoz milyen feteket javasoltok?
Motorokat kellene vezérelnem ahhoz kellene.
-
dave0825
őstag
válasz
razorbenke92 #2558 üzenetére
és (#2560) Tankblock:
3.3V-ot kötöttem rá a Vcc-re, a GND-t a földre, a Tx-et az Rx-re, az Rx-et a Tx-re. Nem használtam 5V-ot sehol. Vagy csak én nem tudom, hogy az Rx-Tx az 5V fesz.-szel kommunikál?
-
DrojDtroll
veterán
Mennyi idő telik el két pwm érték kiírása között ha azok különböző lábakon történek, és a kódban a két parancs között nincs semmi?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
dave0825 #2557 üzenetére
Hello
Igen.....
Én szeretem ha tisztán azt kapja az eszköz amit kell. Ugyanígy vagyok az ESP8266 projecteimmel is.
3V3 kell akkor azt külön tápvonalon kapja föld közösítéssel. Ha 5V 3V3 között kell kapcsolat akkor level shiftert használok. Raspberry végett ugyanez.Igaz így is sikerült 2 Arduino nanot megsütni, miközben méregettem a próbapanelt valahogy összeérhetett táp és föld, vagy egyébb vezeték... némi füst lett a vége.... szóval ez benne van a prototípus építésben szerintem. Ezért hívom hobbynak és nem hivatásnak....
-
skul0
aktív tag
válasz
razorbenke92 #2558 üzenetére
Én sem használtam ilyet ESP8266 Rx-nél, meg is adta magát. Azóta rendeltem ilyen szintillesztőt és az új ESP is úton van.
-
-
-
gyapo11
őstag
Több gépem van, most a Samsung NX1100-hoz gondoltam, de kábel cserével bármi vezérelhető gépet meg tudok hajtani. De olyat is hallottam, hogy valaki kivezette az exponálógombra forrasztott drótokat, és azzal vezérelte a gépet. Ezze a Samsunggal az a gond, hogy nem lehet kívülről tápot adni neki, az akku meg nem bírja csak pár órát, erre majd ki kell találnom valamit. Van olyan gépem, aminek van tápcsatija, de az persze nem vezérelhető.
Az a lényeg, hogy mindenféle jellel lehessen indítani, fénnyel, vakuval, hanggal, optokapuval, finoman lehessen állítani a késleltetéseket, timelapse-et is tudjon, és minderre az arduino pont jó. Vannak gyári megoldások, de vagy drága, vagy nem tud mindent, vagy teló kell hozzá, és különben is hol marad az élvezet. -
gyapo11
őstag
Ha kikapcsolom nem kell látni. Timelapse üzemmódban ugye először beállítgat az ember időket, aztán otthagyja akár napokra, ilyenkor fölösleges a fogyasztás. Ha rá akarok nézni, akkor arra az időre bekapcsolom a háttérvilágítást.
Megnéztem a 16x2 meg a 20x4 kijelzőket, lehet hajtani 5 vezetékkel vagy i2c modullal, külön kapcsolható a háttérfény, szerintem ezek jók nekem. Az oled nagyon kicsi, mindig föl kellene kapkodni a szemüveget, mert enélkül nem látnám. -
Tankblock
aktív tag
válasz
dave0825 #2548 üzenetére
Hello
Voltage Level shifter volt bekötve a Tx-Rx lábakon? Azt nem írja hogy TTL tűrő lenne. A HC-06 nál írja h az.
Nem melegedett? Esetlegesen érdemes lehet a Vcc-t külön megtápolni, és csak a földet közösíteni. A Tx Rx csatornákra meg levelshiftert tenni....Webáruházból szeretek inkább rendelni, mert ott a véleményeket lehet látni, esetlegesen pédákat a megvalósításra.
[gyapo11]
Oled: [OLED] igaz a háttérvilágítás nem kapcsolható, de kiválló a kontraszt, kevés miliamperrel is beéri. Meg lehet oldani h gombnyomásra bekapcsoljon....2 soros LCD [LCD] itt meg lehet oldani egyszerűen háttrévilágítást is.
Remélem segítettem
-
gyapo11
őstag
Tervezek egy fényképezőgép távvezérlőt, és úgy érzem nem lehet nélkülözni a kijelzőt, nyomógombbal-kapcsolóval és ledekkel már nem OK. Még nem próbáltam ilyet, melyiket ajánljátok?
Kijelzés exposzám 1-9999 (4 karakter), időköz 1 s-18.2 óra (6 karakter) meg még pár jelzés, valószínűleg a két soros is elég, sebesség nem kritikus. Viszont a háttérvilágításnak kikpacsolhatónak kell lenni a fogyasztás érdekében. -
dave0825
őstag
Üdv. Használ, vagy használt már közületek valaki ilyen HC-05 bluetooth modult? És működik is? Az a helyzet, hogy Tx, Rx, Vcc, GND, Key pin ardura kötve (3.3V-ra a Vcc és a Key is), és nem tudom párosítani a telefonomhoz. Valamikor (pl. most) meg sem találja a telefon a modult, múltkor megtalálta, beírtam az alap 1234 jelszót, és kiírta a teló, hogy nem tudja párosítani. Ha AT parancsokkal próbálom, akkor eszerint próbálva az AT+INQ után egy jó fél perc után egy OK-ot kapok, de semmi mást, tehát nem találja meg a telefont sem. Valamikor a sima AT parancsra sem reagál semmit. Próbáltam, hogy közben bekapcsoltam egy bluetooth-os hangszórómat, hátha azt megtalálja, de azt sem.
Valakinek valami ötlet?
-
bacus
őstag
válasz
razorbenke92 #2542 üzenetére
Köszi a választ. Ez találtam a tiedhez hasonlót.
-
Lehet. Az usb is a soros programozókat használja, szóval soros porton nem biztos hogy sikerrel jársz, ha az usb nem ment. ICSP programozóval kellene próbálkozz. Találsz rá tutorialt a neten, hogyan tudsz pl uno-ból icsp progamozót csinálni.
bacus:[link] én ilyet használok. Ennek ugyan a venti a markolatában van, de szerintem nagyon kényelmes vele dolgozni. Sokkal kényelmesebb, mint a vastag levegős csövet is tekergetni magad után. Kicsit ugyan 10k fölött van, de tényleg nagyon szépen lehet vele dolgozni, és kényelmesen.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Van egy Mega2560 kártyám. A legutoljára feltöltött program fut rajta tökéletesen, de új programot nem tudok rátölteni az USB porton keresztül. Van-e lehetőség az USB port megkerülésével programot feltölteni rá. "Pl. soros porton keresztül."
köszi. -
bacus
őstag
Egy kis tanácsért fordulnék valakihez, aki használ forrólevegős pákát. Elég rég óta szeretnék venni, de nem szeretnék 50e (vagy ennek a többszörösét) erre költeni, ugyanakkor el nem tudom képzelni, hogy a jófogáson hirdetett 11900 - 29000 forintos kütyük mennyire használhatóak.
Nem kell két funkciós, azaz van mellette jó pár pákám, leginkább egy wsp80-t nyúzok most, az smd beforrasztásoknál nincs is gond, viszont, ha mégis le kell forrasztani valamit, akkor az sok esetben az alkatrész halálát is jelenti
Van 120l/perc , de van 240l/perc levegőhozamú is. Nekem már az első se tűnik kevésnek, 100- (450) 480 fok közötti hőmérséklet, szűkitők.
Ami az én elképzelésem, hogy minél kisebb legyen a kézben lévő rész, tehát az aminél a pumpa a nyélben van, sztem nem jó.
( 10e forintért van ebayről olyan aminek a vezérlése is a nyélben van, azaz nincs is külön "doboz", de hogy mennyire használható, afelől vannak kétségeim. Főleg aki egy vékony filctoll nyélhez szokott. Már az lr-21, tcp páka is idegen..)Gondolom nem ez a legjobb topic erre, de hátha.
-
Danex
addikt
Már évek óta mennek a ledszalagok egy gyári RF vezérlőről, csak ugye annak limitáltak a vezérelhetőségei ezért váltanék az arduino vezérlésre.
Tudom, hogy 17m nem táplálható be rendesen, ezért kb 2*7m meg kb egy 3m rész van kialakítva.
Hobby elektronika topicban rákérdeztem mit ajánlanak.
-
bacus
őstag
Persze nem irta milyen led szalag, de feltételezem, hogy nem az egyedileg (v. Hármasával) cimezhető darab, és akkor a led szalagokon rajta van a korlátozó ellenállás. X cm-ként vágható, toldható. Pont azért ott, mert azok az egységek párhuzamosak. Fix feszültség kell neki. Ezt meg lehet szaggatni, a fényerö szabályzók mind pwm elven mennek. Gondolom ezt szeretné, csak arduinoval.
Amire figyelni kell, hogy 17m nél nem lehet egy oldalról betáplálni, mert a teljes áram átmegy az első pár cm-en. Ezt nem biztos, hogy kibirja a vékony vezetőcsik hosszú távon.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2534 üzenetére
Akár jó is lehet... ez dual full-bridge driver, tehat 4 kimenete van, és 2A-es.
A te motorod bipoláris, vagy unipoláris? Elég a 2A? -
zka67
őstag
Szia, a tranzisztort felejtsd el, főleg ezzel a hűtőbordával. Kb. 3mp-et bírna.
Használj inkább teljesítmény-MOSFET-et. Ha megfelelő típust választasz és megfelelő nyitófeszültséget tudsz adni neki, akkor talán még hűtőborda se nagyon fog kelleni rá.
A lényeg az, hogy minél kisebb belső ellenállású típust válassz, ez az Rds(on) paraméter. Nyitófeszültségnek határeset az 5V, én inkább 10-12V-ot adnák neki, ami újabb alkatrészeket jelent.
A Hobby elektronika topikban szerintem kapsz tanácsot mind típusra, mind pedig kapcsolásra is.
-
DrojDtroll
veterán
5 fázisú stepper motor tervezek beinditani.
3db ilyen a legegyszerűbb megoldás rá?
-
Danex
addikt
Arduino-s RGB vezérlőt terveznék csinálni, alkatrészeknek ezek szerintetek megfelelőek?
7,2W/m-es a led szalag, 17m
tápegység 180W iparia vezérlőnek mega lenne viszont a lényeg, hogy milyen tranzisztor kéne.
Én ilyenekre gondoltam: TIP 35 C, meg ilyen hűtőbordára [link] .
Mire lehet még szükség szerintetek?
Előre is kösz!
-
lappy
őstag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem mert a következő problémát nem tudom megoldani.
A feladat az lenne hogy van 1 kimenetem amin kiküldöm 74ls595-el majd ezt szeretném visszaolvasni 74ls165-el. A következőket küldöm ki egyesével csak egyszer 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 bitmintát ezt olvasnám vissza egyesével.
Ha csak az 595 vagy 165 használom akkor működik is egyedül, de a kettőt együtt már nem tudom összehozni. És még azt szeretném, hogy amikor megjön az első kiküldött adatom azt tárolja el . Majd jön a második ezt is tárolja el és így tovább a 8. adatig és ha ezek egyeznek akkor jelezze ezt ki egy LCD-n.
Példa:
kimenet: bemenet: tárolás/kiírás
1 ...........1............ 10000000
2 ...........2............ 11000000
4 ...........4............ 11100000
8 ...........8 ............11110000
16 .........16.......... 11111000
32 .........32........... 11111100
64 .........64 ...........11111110
128 .......128.......... 11111111 -
tibi-d
tag
válasz
soldi3r #2529 üzenetére
Szervusz!
A digitális technikában 4 féle logikai rendszer létezik. Van pozitív tápfeszültségű, és negatív tápfeszültségű. Mindegyikben létezik pozitív, és negatív logika. Az, hogy pozitív, vagy negatív a logika az dönti el, hogy az aktív állapot (1) milyen feszültségi potenciálon valósul meg. Pl. ha a tápfesz 0V-(+5V) akkor pozitív tápfeszültségű a rendszer, és ha a (+5V) jelenti a logikai 1-et, akkor beszélünk pozitív logikáról. Ha a (0V) akkor negatív logikáról. Hogy a helyzet ne legyen ennyire egyszerű, van még a nyugalmi áram fogalma, ami még jobban összezavarja a dolgokat. Ez annyit jelent, hogy nyugalmi helyzetben, amikor a logikai állapot "0"-a, akkor folyik-e áram, vagy sem. De szokták ezt úgy is értelmezni, hogy ha a rendszerben minden hibátlan, akkor folyik a nyugalmi áram, és ha bármi hiba, vagy esemény következik be, akkor szakad meg az áramkör és vált logikai állapotot. Ekkor beszélünk nyugalmi helyzetben zárt, vagy nyitott áramkörről. A fenti dolgokat a tervezés fázisában kell figyelembe venni, az események kiértékelése, feldolgozása során. Volt "szerencsém" negatív tápfeszültségű rendszerben negatív logikával, nyugvóáramú rendszerben működő berendezést üzemeltetni évtizedeken keresztül. Mondanom se kell, hogy a nagy "Szovjetunió" terméke volt. Egyébként előszeretettel szokták keverni ezeket a logikákat egy berendezésen belül is, bár ez nem szép, és szerencsés az üzemeltetőre nézve. Ha a berendezés egy"fekete doboz", akkor teljesen mindegy mi van benne. -
tvamos
nagyúr
-
soldi3r
veterán
Koszonom szepen! Szoval akkor ez nem valami Arduino szabaly.
-
gyapo11
őstag
válasz
soldi3r #2524 üzenetére
Talán még abból az időből ered, amikor az npn tranzisztorok gyártása egyszerűbb volt mint a pnp-ké. Az npn-t pedig fölhúzó ellenállással jó kinyitni, és testre húzással lezárni.
Ha tápot kapcsolna a nyomógomb, akkor egy ellenállással több kellene, mert nem lehet a bázist a tápra kapcsolni, viszont kellene lehúzó ellenállás is. A lehúzó ellenállás nem lehetne nagyon kicsi, mert akkor nem tudná eléggé felhúzni a nyitáshoz a nyomógombbal sorbakötött ellenállás. Ha meg elég nagy a lehúzó, akkor szivárgás, koszolódás, pára miatt könnyebben ki tudna nyitni a tranyó, hamis jelet adva ezzel.
Az alacsony aktívnál viszont bármekkora felhúzó lehet, mert a nyomógomb közvetlenül a testre zár kb. 0 Ω-os ellenállással. -
soldi3r
veterán
A lenti kepnel mi a logika abban, hogy a kapcsolo nyitott allapotaban van 5V-on a bemenet?
PLC-nel a 24V-ot (jellemzoen) akkor kapcsoljuk, ha megnyomodik a nyomogomb. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2520 üzenetére
Igen, ez több mint valószínű, hogy jó lesz. Ez + az Arduino.
-
soldi3r
veterán
válasz
DrojDtroll #2520 üzenetére
Ugyan nincs odairva, de szerintem ez egy STEP/DIR DC szervo vezerlo lesz. A hobby motorok szinte kizarolag ilyenek.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2518 üzenetére
Az oké, de milyen fordulatszám? Amúgy, a szinuszos meghajtáshoz, szerintem lassú lesz az Arduino. Szenzor? Milyen?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2516 üzenetére
Miért kéne? Ha a sin - 127-től megy 127-ig, es hozzá adsz 128-at, akkor jó lesz. Egy kondival le kell venni a dc-t.
A kérdés inkább az, hogy mekkora frekvenciát akarsz a kimeneten, illetve mekkora torzítást engedsz meg. -
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #2515 üzenetére
Közben rájöttem, hogy nem. Az alsó félhullámokat külön porton kellene kiírni. Így 6 pwm port szükséges nem három.
-
DrojDtroll
veterán
Korrekt ez a háromfázisú jel generálás?
const uint16_t sinTable[] = {
0x7ff, 0x823, 0x846, 0x86a, 0x88e, 0x8b1, 0x8d5, 0x8f9, 0x91c, 0x93f,
0x963, 0x986, 0x9a9, 0x9cc, 0x9ee, 0xa11, 0xa33, 0xa56, 0xa78, 0xa9a,
0xabb, 0xadd, 0xafe, 0xb1f, 0xb40, 0xb60, 0xb81, 0xba1, 0xbc0, 0xbe0,
0xbff, 0xc1e, 0xc3c, 0xc5a, 0xc78, 0xc95, 0xcb2, 0xccf, 0xcec, 0xd08,
0xd23, 0xd3e, 0xd59, 0xd73, 0xd8d, 0xda7, 0xdc0, 0xdd8, 0xdf1, 0xe08,
0xe1f, 0xe36, 0xe4c, 0xe62, 0xe77, 0xe8c, 0xea0, 0xeb4, 0xec7, 0xeda,
0xeec, 0xefe, 0xf0f, 0xf1f, 0xf2f, 0xf3f, 0xf4d, 0xf5c, 0xf69, 0xf77,
0xf83, 0xf8f, 0xf9a, 0xfa5, 0xfaf, 0xfb9, 0xfc2, 0xfca, 0xfd2, 0xfd9,
0xfdf, 0xfe5, 0xfeb, 0xfef, 0xff3, 0xff7, 0xffa, 0xffc, 0xffd, 0xffe,
0xfff, 0xffe, 0xffd, 0xffc, 0xffa, 0xff7, 0xff3, 0xfef, 0xfeb, 0xfe5,
0xfdf, 0xfd9, 0xfd2, 0xfca, 0xfc2, 0xfb9, 0xfaf, 0xfa5, 0xf9a, 0xf8f,
0xf83, 0xf77, 0xf69, 0xf5c, 0xf4d, 0xf3f, 0xf2f, 0xf1f, 0xf0f, 0xefe,
0xeec, 0xeda, 0xec7, 0xeb4, 0xea0, 0xe8c, 0xe77, 0xe62, 0xe4c, 0xe36,
0xe1f, 0xe08, 0xdf1, 0xdd8, 0xdc0, 0xda7, 0xd8d, 0xd73, 0xd59, 0xd3e,
0xd23, 0xd08, 0xcec, 0xccf, 0xcb2, 0xc95, 0xc78, 0xc5a, 0xc3c, 0xc1e,
0xbff, 0xbe0, 0xbc0, 0xba1, 0xb81, 0xb60, 0xb40, 0xb1f, 0xafe, 0xadd,
0xabb, 0xa9a, 0xa78, 0xa56, 0xa33, 0xa11, 0x9ee, 0x9cc, 0x9a9, 0x986,
0x963, 0x93f, 0x91c, 0x8f9, 0x8d5, 0x8b1, 0x88e, 0x86a, 0x846, 0x823,
0x7ff, 0x7db, 0x7b8, 0x794, 0x770, 0x74d, 0x729, 0x705, 0x6e2, 0x6bf,
0x69b, 0x678, 0x655, 0x632, 0x610, 0x5ed, 0x5cb, 0x5a8, 0x586, 0x564,
0x543, 0x521, 0x500, 0x4df, 0x4be, 0x49e, 0x47d, 0x45d, 0x43e, 0x41e,
0x3ff, 0x3e0, 0x3c2, 0x3a4, 0x386, 0x369, 0x34c, 0x32f, 0x312, 0x2f6,
0x2db, 0x2c0, 0x2a5, 0x28b, 0x271, 0x257, 0x23e, 0x226, 0x20d, 0x1f6,
0x1df, 0x1c8, 0x1b2, 0x19c, 0x187, 0x172, 0x15e, 0x14a, 0x137, 0x124,
0x112, 0x100, 0xef, 0xdf, 0xcf, 0xbf, 0xb1, 0xa2, 0x95, 0x87,
0x7b, 0x6f, 0x64, 0x59, 0x4f, 0x45, 0x3c, 0x34, 0x2c, 0x25,
0x1f, 0x19, 0x13, 0xf, 0xb, 0x7, 0x4, 0x2, 0x1, 0x0,
0x0, 0x0, 0x1, 0x2, 0x4, 0x7, 0xb, 0xf, 0x13, 0x19,
0x1f, 0x25, 0x2c, 0x34, 0x3c, 0x45, 0x4f, 0x59, 0x64, 0x6f,
0x7b, 0x87, 0x95, 0xa2, 0xb1, 0xbf, 0xcf, 0xdf, 0xef, 0x100,
0x112, 0x124, 0x137, 0x14a, 0x15e, 0x172, 0x187, 0x19c, 0x1b2, 0x1c8,
0x1df, 0x1f6, 0x20d, 0x226, 0x23e, 0x257, 0x271, 0x28b, 0x2a5, 0x2c0,
0x2db, 0x2f6, 0x312, 0x32f, 0x34c, 0x369, 0x386, 0x3a4, 0x3c2, 0x3e0,
0x3ff, 0x41e, 0x43e, 0x45d, 0x47d, 0x49e, 0x4be, 0x4df, 0x500, 0x521,
0x543, 0x564, 0x586, 0x5a8, 0x5cb, 0x5ed, 0x610, 0x632, 0x655, 0x678,
0x69b, 0x6bf, 0x6e2, 0x705, 0x729, 0x74d, 0x770, 0x794, 0x7b8, 0x7db,
};
void setup() {
pinMode(11, OUTPUT);
pinMode(10, OUTPUT);
pinMode(3, OUTPUT);
}
void loop() {
for(int i=0; i<360; i++) {
analogWrite(11, sinTable[i]);
analogWrite(3, sinTable[(i+120)%360]);
analogWrite(10, sinTable[(i+240)%360]);
delay(1);
}
} -
napis
újonc
Köszönöm szépen fiúk , így most már OK.
-
stopperos
senior tag
Ma megjött a motor shield és két bi-polar stepper (NEMA-17 méretben). Eddig nagyon tudják a dolgukat.
-
Tankblock
aktív tag
ha jól látom akkor ezt csakis állapotgép implementálással lehet átlátható módon megcsinálni.
Azért fog a program 20 ms után lekapcsolni, mert mindig vizsgálod az időkülönbséget. A millis() fv a bekapcsolástól eltelt idő, így 20 ms után mindenképpen kikapcsol.A kikapcsoláskor is vizsgálni kellene, hogy mi volt az állapotgép és az előző eltárolt értéket megváltoztatni vagy az állapotgépet változóit megváltoztatni.
-
gyapo11
őstag
Nem látom, hogy miért kapcsol le amikor nem kellene, de a 20 mp-es lekapcsoló if valahogy nem OK. Mert az mindig igaz lesz, ha már egyszer megnyomtad a 20 mp-es gombot. Ezért aztán már nem is marad égve a lámpa akkor sem, ha a sima bekapcsolást nyomod meg, mert a millis növekszik, a LastRecieved5-öt meg nem nullázod, csak akkor ha 20 mp-es gombot nyomsz.
Tehát kellene egy változó, mondjuk 20mpON, ebbe 1-et írsz, ha a 20 mp-es késleltetés gombot nyomtad, és az if-be ezt is beleteszed:
if(20mpON==1 && (millis()- LastRecieved5 > 20000))
Aztán amikor igaz lesz, akkor kikapcsolod a ledet, 0-át teszel a 20mpON változóba, így már nem fog többször végrehajtódni az if, legközelebb csak akkor, ha megint megnyomtad a 20 mp-es gombot, és a 20mpON változóba megint 1 kerül. -
napis
újonc
Sziasztok !
Tv távirányítóval szeretnék működtetni egy lámpát . Van egy bekapcsoló gomb , egy 20 mp-re bekapcsoló gomb , egy kikapcsoló gomb . Mind a kettő bekapcsoló gombra 20 mp világit a lámpa . Köszönöm a segítséget .#include <IRremote.h>
int LED_PIN5 = 6;
int RECV_PIN = 9; // IR Recieverlong LastRecieved5 = 0;
IRrecv irrecv(RECV_PIN);
decode_results results;void setup() {
irrecv.enableIRIn(); // Start the receiverpinMode(LED_PIN5, OUTPUT);
digitalWrite(LED_PIN5, LOW);Serial.begin(9600);
}void loop() {
if (irrecv.decode(&results)) {
long int decCode = results.value;
Serial.println(decCode);if (results.value == 1231202147){
LastRecieved5 = millis();
digitalWrite(LED_PIN5, HIGH); // lámpa 20mp bekapcsolás
}if (results.value == 1573292232){
digitalWrite(LED_PIN5, HIGH); // lámpa bekapcsolás
}if (results.value == 2021858786){
digitalWrite(LED_PIN5, LOW); // kikapcsolás
}irrecv.resume(); // Receive the next value
}if (millis()- LastRecieved5 > 20000) {
digitalWrite(LED_PIN5, LOW);
}
} -
napis
újonc
g
-
soldi3r
veterán
A txplore.tv honlapjan akcios (volt) az Arduino tanfolyam. $10-ert mertek, lehet erdemes neha visszanezni oda ha valakit erdekel.
-
skul0
aktív tag
Üdv ismét!
Szintén egy ESP8266-os kérdésem lenne.
Összesen 6 szenzor értékét szeretném átküldeni soron porton Uno-ról az ESP-re, majd a Blynk app segítségével megjeleníteni. Két Uno közt sikerült is megvalósítani, a "Receive" Uno a Serial monitorra szépen kiírta az értékeket helyesen. Ugyan ezt a sketchet az ESP-re töltve már közel sem volt ilyen rózsás a helyzet, a telefonon össze vissza ugráltak az egyes szenzorok értékei az alkalmazásban, egyetlen szenzorral viszont tökéletesen működik.Küldő oldal:
int Sensor1 = int(kollektor_temp);
int Sensor2 = int(tartaly_temp);
int Sensor3, Sensor4, Sensor5, Sensor6;
ESPserial.print('H');
delay(20);
ESPserial.print(Sensor1, DEC);
ESPserial.print('J');
ESPserial.print(Sensor2, DEC);
ESPserial.print('J');
ESPserial.print(Sensor3, DEC);
ESPserial.print('J');
ESPserial.print(Sensor4, DEC);
ESPserial.print('J');
ESPserial.print(Sensor5, DEC);
ESPserial.print('J');
ESPserial.print(Sensor6, DEC);Fogadó oldal:
void loop()
{
Blynk.run();
if (Serial.available() > 0)
{
if (Serial.read() == 'J')
{
}
else
{
Sensor1 = Serial.parseInt();
Sensor2 = Serial.parseInt();
Sensor3 = Serial.parseInt();
Sensor4 = Serial.parseInt();
Sensor5 = Serial.parseInt();
Sensor6 = Serial.parseInt();
}
delay(100);
}
Blynk.virtualWrite(1, Sensor1);
Blynk.virtualWrite(2, Sensor2);
Blynk.virtualWrite(3, Sensor3);
Blynk.virtualWrite(4, Sensor4);
Blynk.virtualWrite(5, Sensor5);
Blynk.virtualWrite(6, Sensor6);
}Mi lehet az oka, hogy két Uno közt működik, de az ESP-vel nem? Előre is köszönöm szépen!
-
Köszönöm szépen
Igen, ezért is rendeltem ilyeneket, igy megoldott a projectemhez is és a tesztekhez is a 3.3V és a próba panelbe is bele szúrhatóViszont most láttam Adafruiton hogy amit én szeretnék (dht szenzor és WiFi adatok minimál weboldalon megjelenítéssel) megcsináltár aruino nelkül is, egyszerűen egy rövid kódot fel töltöttek a ESP modulra és kész.
[link]
Én meg ezért rendeltem egy marék nano-t...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest