- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
quint
aktív tag
De ha kiba' gyorsan (például éppen fénysebességgel) szaladna ugyanabba az irányba, akkor külső szemlélőként az látnám, hogy a kezében tart egy 90 centis fénysugarat. Közben ő meg azt tapasztalná, hogy az a qva fény fénysebességgel távolodik tőle. Az Úr nagyon elbaltázta az univerzumunkat, remélem, hogy a többi jobban sikerült neki
-
Janos250
őstag
"FT232-es ic-k, tök mindegy RL"
Nekem más a véleményem ezügyben. Nálam egy marékkal van belőlük.Miért olcsó?
Miért kerül negyedébe az ugyanazon a gyártósoron ugyanabból az anyagból készült sportcipő, ha nem varrnak rá márkajelzést, mintha igen? Vagy a passat B3 órájában lévő LM7810 (valami elkódolt Volkswagen elnevezéssel) miért kerül kb. 3000 (háromezer) Ft-ba, amikor a szomszéd Mikronikában a kiscsaj 30 Ft-ért adja? Vagy miért kerül a hónapokkal ezelőtt sokat emlegetett táska négyszázezerbe? Vagy miért kerül egy nevesebb gyártó láncfűrészébe a márkaszervizben nyolcezerbe (!!!) egy csapágy, ami miatt inkább eldobtam a fűrészt. (Tudom, bármelyik parasztgyerek - mert nekik még több eszük maradt - tudta volna, hogy máshol kell csapágyat venni, de én akkor még nem tudtam)Más kérdés persze, hogy vannak szélhámosok, akik erre alapozva minden fekáliát eladnak jó pénzért.
-
Janos250
őstag
Miből gondolod, hogy az itthon 2-10-szeres áron megvásárolt nem ugyanaz a kínai? Ki gyárt itthon panelt? Amit az itthoni kereskedők mondanak az árujukról, az néha nagyobb hazugság, mint amit a kis kínaiak hazudnak. Pl. itt a prohardveren árul valamelyik társunk WiFi-hez 16 (!) dbi-s botantennát
Persze hogy ugyanaz a kínai, mint amit negyedéért megvehetsz az ebayen
A kínai RTC-ben nem ugyanaz a gyártmányú alkatrész van, mint az itthon árultban? Ha meg pontosítani kell, akkor úgyis tökmindegy. Persze attól még vehet bárki itthon is cuccokat, ha úgy dönt. Való igaz, hogy a kínai egy lutri, vagy azt tudja, ami rá van írva, vagy nem. Én is vettem már 100 nF néven 60 nanosat, digitális analizátor néven valami egész mást 3 ezerért, amíg rá nem akadtam a tényleg jó 1800 Ft-osra.
-
Zoja™
őstag
Ez elég komoly kapcsolás, el is mentettem, köszönöm szépen.
quint: Igazából az építés öröme miatt ejtett gondolkodóba az egész. Tisztában vagyok vele, hogy készen olcsóbban meg lehet oldani az egészet, de abban nincs meg az az érzés, hogy igenis én raktam nulláról össze.
-
gyapo11
őstag
Egyetértek a bejegyzéssel, ez nem a "ki csinálja meg nekem pénzért" fórum.
De azt is megértem, ha valaki éppen csak hallott az arduinoról, a mikrovezérlőkről, és ő maga nem akar foglalkozni vele, de szeretne mondjuk a télikertjébe egy fűtésvezérlést saját igényekkel, amikre gyári kész megoldás nincs, akkor fizetne érte, ha valaki megcsinálná.
Nem tudtok erre fórumot, hogy azt továbbítsuk neki? -
fpeter84
senior tag
Én az A7 néven futó GPS-el kombinált nagytesójával dolgoztam már, és abszolút elégedett voltam vele - nem sms hanem adatkapcsolatra használtam. Pár furcsaság volt a viselkedésében - jobban mondva a doksijától való eltérések - de ezt feltérképezve utána abszolút megbízhatóan tette a dolgát... Azthiszem ebben a topikban is írtam róla előbbre, ha visszanézel 2-3 hónapot biztosan meglesz, összefoglaltam hogy hogyan viselkedett nálam...
-
fpeter84
senior tag
A teljesség igénye nélkül pár perces ebay kereséssel ezeket találtam 1117 utótaggal: AMS, AP, AZ, L, LM, LT, NCP, REG, TLV, TS, ZLDO
És van amelyik mindenféle gyártók kínálatában megtalálható ugyanazon a néven eltérő specifikációkkal... A "leggyengébb" is meglett ami rémlett TS1117 néven, de van mindenféle abs.max rating köztük: 12,15,18,20V...
Túl biztosan nem terheltem, mert csak egymagában hajtott valami mikrokontrollert egy 12V DC fali tápról, és pár óra után azt vettem észre hogy kis amperszag és többé nem jön ki belőle semmi - a kontroller túlélte, utána ment időtlen időkig másik táppal. A fali tápot azóta is használom mindenfélére és másnak még nem ártott meg...
Továbbá kínai nano is ment már tönkre az autómban 1117-el, pedig 14.1-2V felett még sosem láttam a töltőfeszt akkor sem ha lehúzta kissé az állófűtés, normál esetben meg bőven 14V alatti az alap töltési állapot - bár ez tény hogy már erősen a határfeszegetés volt...
Azóta csak az említett 78Mxx családot használom autóban ha füstölős LDO, vagy más kapcsüzeműt ha nagyobb áramról van szó - igyekszem 1.5-2x túltervezni nehogy gond legyen hosszútávon...
-
fpeter84
senior tag
Most azt pont nem találom, de határozottan úgy rémlik hogy a sokféle gyártó sokféle doksijából az egyikben még 12V-os absolute max rating-et is láttam, de van 15 meg 18-at emlegető is - lehet az nem AMS1117 doksi volt hanem valami más 1117 - sok csippre úgyis csak ennyi van ráírva... Mindenesetre azóta hogy mindennemű túlterhelés nélkül egyszer alig több mint 12V-tól leégett nálam egy, azóta nagy ívben kerülöm ha 10V feletti betápról kell üzemeltetni valamit, akkor inkább egy 78Mxx amit akár 35V-al is meg lehet küldeni... 7.2V akkus vagy 9V fali tápos környezetbe már ok az 1117 is persze...
-
Teasüti
nagyúr
Szia!
Nincs véletlen arra vmi tipped, vagy vkinek vmi tippe, hogy miként tudnám megspórolni a középső három ismétlődő sort?case 30: //LED max brightness
lcd.print(F("Max brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmax);
break;
case 31: //LED min brightness
lcd.print(F("Min brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmin);
break;Van vagy 20 db ilyenem. Gondolkodtam goto-n, de azért ki-be ugrálni elég hajmeresztő volna (volt fak. prog. tanárom forogna a sírjában, ha televágnám a programot goto-val
). Más nem jut eszembe hirtelen. Illetve nem ismerem annyira a nyelvet, hogy van-e erre megoldás. Mondjuk egy dinamikus goto? Aminek egy változóban lehetne megadni hova ugorjon? Praktikusan a switch case változó szerint.
Köszi!Szétszedtem két külön switch-re, kettő között meg if-ben vizsgálom, hogy be kell-e szúrni e három sort.
-
fpeter84
senior tag
STLink-em van, azzal programozom. Próbáltam soroson is, de meguntam a macerát hogy ide-oda kell tenni a jumpereket és vettem hozzá programozót.
Azthiszem Janos250 #4191 és a Te hsz-ed rávilágít a problémámra: ha az IDE-ben a programozási módot sorosra tesszük, akkor letiltja a JTAG-ot valamint az USB-t és GPIO módba kerülnek a lábai. Ha viszont az STLink módot választjuk, akkor az összes JTAG-hoz köthető lábat elkapcsolja a GPIO módról (azt is amit egyébként nem használ a programozó), valamint itt találtam rá utalást hogy ekkor az USB-t is inicializálja valamennyire akkor is ha én nem teszem meg a programomban, így azok a lábak is átállítódnak. A futó programból regisztereket kapcsolgatva valószínűleg helyre lehetne tenni - elvileg ahogy nézem, a JTAG szabad lábait egyesével is vissza lehetne állítani, így talán működne az STLink és, meg a GPIO-k is. De végül nem húzhattam már az időt, átdrótoztam a PB5-6-7-re a vezérlést, így működik, tudok haladni.
Mindenesetre jó tanulság, hogy nyákgyártás előtt próbapados szakaszban alaposabban kell tesztelni a konkrét lábakat, és nem cserélgetni utólag a funkciókat
Amikor megjött az STLink, akkor ugyan felraktam a Keil-t mert kíváncsi voltam a realtime belső debugra, de valahogy nem kapott el a gépszíj - már túlzottan hozzászoktam ahhoz hogy megoldom a debugot sorosporton... A jövőben lehet adok még neki esélyt, de egyelőre az Arduino IDE hatalmas támogatottsága nagy előny, és haladnom kell a projektekkel, nem tölthetek időt azzal hogy még a környezettel is ismerkednem kelljen...
Néhánnyal lejjebb volt egy sleepmode-al kapcsolatos kérdésem - esetleg abban van tapasztalatod? Miért van az, hogy az összes példaprogram/library kizárja a loop-ot, a setup végén meghívja az alvást, és trigger esetén mindig újraindul a program. Olyat nem is tud, vagy csak nem találtam még, hogy onnan folytatódik a program ahol fel lett függesztve?
Az eddigieket köszönöm, a jövőben talán segít elkerülni az ilyen fél napos szívásokat
-
Teasüti
nagyúr
WOW!
MÁS
Uhm nem emlékszem rá, hogyan is kell két integer-be konvertált idővel számolni?
Mondjuk ki akarom vonni a 915-ből (9 óra 15 perc) a 845-öt. És 30 percet kéne eredményül kapnom.
Tudnom kéne nem csak azt, hogy egy adott időpont elérkezett, hanem azt is, hogy mennyi idő telt el azóta.
Kérhetnék erre tippet?Ok, percekben kell számolni, nem órában és percben. De buta vagyok.
-
tvamos
nagyúr
Koszonom!
A Connect under Reset segitett.
Mar csak azt nem ertem, miert tortent ez, mert nem hasznaltam ezeket a pineket, csak a LED-eket akartam bizgetni.Ennyi volt a "nagy" program, nem kene bizgeralja az SWDIO/SWCLK pineket:
void setup() {
pinMode(PD5, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(PD5, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
delay(1000); // wait for a second
digitalWrite(PD5, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW
delay(1000); // wait for a second
} -
tvamos
nagyúr
IAR J-Trace van a cegnel, az jo lesz gondolom... (Van valahol ST-LINK is, csak legalabb 1 eve nem hasznaltam, es nem tudom, hogy hol...) Illetve van masik, meg mukodo Nucleo-L053 is, ez jo lehet?
(#3954) Janos250 válasza tvamos (#3952) üzenetére
Van ceges regisztraciom.
Ez igy mar egy kicsit bonyolultnak tunik nekem, nem biztos, hogy van igy ertelme ezt eroltetni a frameworkot.Amugy, ha jol latom, az ST nagyobb szerepet akar vallalni az Arduino-ban, remelhetoleg, hamarosan benne lesznek a frameworkben a gyari ST board-ok.
-
World-Soft
senior tag
Szia!
Köszi a választ.
Ledeket, ventiket MP3-met szeretnék vezérelni külső környezet és gesztusok alapján.A ventilátorokra ezt tervezték nekem és ez lett megépítve:[link]
Más esetben ezek a hall szenzoros ventik csak nyűszögetek (5V-on ezek az alul áteresztő szűrők és társai sem mentek).
Tehát valószínű ennél mint kimenetnél kérdéses a fránya 5V. Fe akkor azt meg 5V toleráns lábon felhúzó ellenállással még mehet is?A projet: [link]
A ledek is vagy a IRLR 024 NPBF-el, vagy az IRLML 2502-el szeretném illeszteni (2-10 led egy körön tehát olyan 5V 400mA-is nem át ha jó és remélem tényleg olyat mondtak amik erre jók).
Minden led egyesével 5V-ra van leellenállásozva.A bekötés így jó?
[link]
Így fel tudom tölteni amit kell?Amit nem találtam meg, hogy az eszköz tetején a két jumper mi?
Ami kérdéses még:
- hogy lehet a lapot azonosítani? Illetve ezt tudtam SOS-ben szerezni itthon: [STM32F103-MS]
Ez a jelölés alapján nem tudom beazonosítani melyik.
Nem tudom van -e jelentősége, mert ha jól értem kell valami bootloadert először feltölteni (hol találom meg az ami ebbe kell?), utána meg a progit.- Melyek az 5V toleráns lábak? Az egész googlet véginéztem, de egyik pinout ábrán amin a sajátomat látom ott nem találom az 5V toleráns lábak mivel vannak jelölve. Tud valaki ilyet?
- A 407-es mérete és a két lap fogyasztása.. 407 az tetszene (bár nem találtam meg mit fogyaszt a 103 és a 407-es és sajna korlátozottak a powerbankos lehetőségek), de nem találok méretet, és nem tudom beférne -e valahogy.
Köszönöm már sokadjára minden építő segítséget nektek.
-
World-Soft
senior tag
Köszi szépen a sok hasznos információt.
Sajna a méreteit nem láttam sehol, mert nekem az a baj, hogy na az nincs.
Ez a projetKözépen az a két hosszúkás az egy olyan épített egység, mely az 5V-os PWM-et feldolgozza, és a MOSFET-nen pont ugyanakkor feszültséget az PWM nélkül kis 5V-os ventijeimnek ami kell. (ha jól értettem a tevézőt
)
Elvileg 'nincs veszteség'.
Na most itt lehet nálam a gond, hogy ha 3V a PWM, akkor az nem biztos, hogy nem úgy fog megjelenni, hogy a vetik fel, hogy 3V kiment, és akkor igazából el sem indul a venti.
A többi ilyen gyári egység talán tolerálná a 3V-ot is. (Talán még a DS1821+ -os hőszenzor is.)De ha jól értelek, akkor ha csak ez a kimenetem lenne a gond, akkor akár ezt a kisebb modulnál is meg lehetne csinálni (ha ez nem férne el)?
Mármint ezt a felhúzó ellenállást.
Sajna én SW-ben vagyok jártas, ezrét ugye jól értem, a kimenetet rákötöm nem csak egy 5V-ot kívánó egységre, hanem az összeköttetést egy 10K-s ellenálláson keresztül az 5V-ra is rátöröm?
És ezt csak az 5V-ot amúgy is toleráló lábakon lehet gondolom elvégezni.Nekem FTDI232-m van a Moni Pro-hoz. Még nem is használtam.
Nem tudom ez valamire jó -e ide.
Most csak annyit kéne tudnom SOS-ben, hogy az egység jó lehet -e, úgy kéne kialakítani a helyét amit most kell befejeznem, mert borítani kéne már. Utána már ráérek szórakozni, kitapasztalni a lelki világát. -
World-Soft
senior tag
Jajjjj jó kis C64....
Köszi a valaszod.
Sokat segít szerintem.
Amit nem találtam az a méret, mert azzal gondban vagyok.
Meg tudod esetleg mondani ha hasznaltal ilyet, vagy hogy, mert nincs hely. Van e ehhez hasonló méretben is? ([link])Illetve az érdekel, hogy mikor azt mondjatok, hogy 5v toleráns az mit takar?
Tehat elviseli? 5v eseten a magas es alacsony jelszinteket is jól ertelmezi? Esetleg 5v ki is szedhető valahogy belőle? (Ez utóbbi azert kerdés mert van egy egysegem ami 5v-ot kér és 5V-os pwm-re van szüksège a vezerleshez, mert ehhez lett kimondottan tervezve).Illetve azt már tudom hogy ezeknél valamit trükközni kell. Nem olyan egyszerű mint a nanonal a programozás, hogy usb rá, feltölt és kész.
De nem teljesen tiszta még.Köszi az infót, és ha a többire is tudsz mondani valamit azt is előre köszönöm.
-
tvamos
nagyúr
A melegedesnek 2 oka van. az egyik az ohmos ellenallason eso feszultseg okozta veszteseg, a masik a kapcsolasi veszteseg. Te (meg a tobbiek itt mind) csak es kizarolag az elsorol beszelgettek. Azt irtam, amig statikus a kapcsolas, ez a szamitas jo lehet, ha elkezditek pwm-mel hajtani, vegig kell gondolni ezeknek a nagy erteku ellenallasoknak a hasznalatat.
-
tvamos
nagyúr
No szoval. Amit te irsz, az a tordelhetos tuskesor. Ezt (ilyet) forrasztom az arduino shieldbe, es tudom bedugni az Arduinoban a huvelysorba. Nekem van ebbol egy osszemarekkal. Nem kell most tobb.
Az arduinomon most 3 shield lesz, stackelheto tuskesorral.
Olyan csatlekot keresek, hogy a kis TSSOP-PDIP konverter IC foglalatba dugodjon, es beferjen a ket shield koze, mert a felso shield-en lesz a kijelzo. (Meg amugy is olyan bunfordin nez ki a sima huvelysor + tuskesor + TSSOP-DIP converter. Meg most nincs kedvem a konvertert fixen beforrasztani egy tuskesorral.)
Szoval a Lomex 41-00-60-ba szeretnem bedugni, csak nem talalom a tesojat.
Amugy persze, ezt is tuskesornak hivjak, csak tuti van valami speci neve, hogy megtalaljam.
-
gyapo11
őstag
Nincs semmi, ha be kell tartanom gombnyomási hosszakat, csak szeretem, ha nem én alkalmazkodok a processzorhoz, hanem fordítva.
Csak el kell képzelni egy számológépet, ahol nem pikkpakk nyomogathatom a gombokat, hanem hosszabban, hogy bevegye a számokat, hamar földhöz vágnám. -
gyapo11
őstag
Ha én írok minden utasítást, amit a processzor végrehajt, akkor ez igaz. A megszakításokat, a soros port kezelést, és mindent. És még ez sem pontos, hiszen egy a=5; programsor valójában lesz vagy 20 gépi kódú utasítás, és ha hibát/időzítést kell keresni, akkor nem az a=5; és társai sorokban kell, hanem a gépi kódban.
Rágen, még a dosos időkben volt a turbo pascal meg a turbo debugger. A debuggerbe betöltve a pascal forrást, mellette mutatta a forrásból fordított gépi kódot, a futási időket, na az hibakeresés volt. Az arduinon a beszúrt sorokkal led villogtatás vagy soros portra írás, az nem hibakeresés, csak annak egy nagyon halvány lenyomata.
Arduinonál írok egy programot, amibe belinkelek egy halom libraryt, van egy bootloader. A soros portot nem bitenként billegtetem időzítve, hanem serial.print, én pl. még nem láttam azt a kódot, ami akkor fog lefutni, amikor ezt a sort hajtja végre és küldi ki a soros portra a byte-okat. Ha nem láttam, akkor hogy tudnék benne hibát keresni? Ha nem tudok hibát keresni, akkor honnan tudnám megmondani, hogy miért vesznek el adatok?
Vagyis amikor kiírom a soros portra hogy hello, akkor nem tudom mit csinál a processzor.
Ha a hex file-t visszafordítanám assemblyre, ugyanezt a libekkel is meg a bootloaderrel is, akkor láthatnám, hogy mit csinál a processzor, de addig nem. -
Pubszon
veterán
Van ilyenem itthon, csak az 5V-al működik. Nem tudom hosszú távra mennyire megbízhatóak.
Most arra gondoltam, hogy egy léptető motor driverrel 4 relét tudnék vezérelni és nem is drága.
Szerintem ez működne.
Jól gondolom? -
Teasüti
nagyúr
Na de mi az, hogy a programom épp mást csinál?
Ez hardveres UART, a fogadás már alapból megszakítással működik (USART_RX_vect?).
Ott kéne figyelnie a 60 bájtos pufferben, amíg a Serial.read() ki nem olvassa bármit is fogad bármikor.
A soros kommunikáció amúgy nem full duplex?(#3225) Gergosz2
Mi okból?
Pont az volna a cél, hogy a programfutás ne akadjon meg semmilyen várakozás miatt és mivel a loop() gyorsabb lehet a kommunikációnál, ezért a while(SErial.available() > 0) ha jól értem minden loop() ciklusban kiüríti a Serial puffert a message[] tömbbe és ez addig ismétlődik, míg a newMessage flag nincs beállítva az egyik feltétellel.
Hol a hiba a gondolatmenetben?Amúgy egy delay(1) pl. nem segített a hibán a Serial.read() előtt.
-
Teasüti
nagyúr
Köszi a segítséget!
Bevallom a doksiban keresni eszembe se jutott első körben, csak miután rámutattál a dologra.
Majd észben tartom, hogy egy óra gúglizás után talán nem ártana megnézni a doksit is.Más: végre működik a Lockup Detector-om!!
Ennyi az egész:#include <EEPROM.h>
#include <avr/wdt.h>
uint16_t report;
ISR(WDT_vect, ISR_NAKED)
{
register uint8_t *upStack;
upStack = (uint8_t *)SP+1;
report = (*upStack << 8) | *(++upStack);
eeprom_write_word((uint16_t *)500, report);
}
void setup() {
MCUSR = 0; // reset various flags
WDTCSR |= 0b00011000; // see docs, set WDCE, WDE
WDTCSR = 0b01101001; // set WDIE, WDE, and 8s delay
wdt_reset();
pinMode(13, OUTPUT);
Serial.begin(112500);
EEPROM.get(500, report);
Serial.print("Froze at: 0x");
Serial.println(report*2, HEX);
}
void loop() {
wdt_reset();
digitalWrite(13, !digitalRead(13));
delay(500);
if (Serial.available() > 0) while (1);
} -
Teasüti
nagyúr
Itt van megnyitva az adatlap az egyik lapon, 660 oldalas pdf. Azért csak úgy brahiból nem fogok nekiállni kiolvasni.
Referenciaként használom, de ahhoz tudnom kell mit keressek.
De akkor most meglesem az SRAM működését.Köszi a figyelemfelhívást! Így visszamentem a tutorial-hoz és közben már látom is, hogy a mutató deklarálásánál a típus nem a mutató típusa, hanem az adaté, amire mutat.
De azt a "8 bites tömböt" nem értem, amit írsz.
Úgy érted, hogy 8 bitből álló egység (bájt)?uint8_t *report = SP+1;
Ez visszaadja a stack utolsó elemét.
Az utolsó elemének a címét pontosabban, nem?
Az utolsó elem értékéhez ha jól értem, kell a dereference (*). -
DougButabi
tag
Megnéztem, tökéletesen az elvárt eredményt hozza, látszólag semmi hiba, mindössze nem küldi el az üzenetet:
Talán így jobban érthető, egy receiver arduino-n csak a második üzenetet kapom meg.
void loop
{
SendData("Hello");
delay(50000);
}void SendData(String Data)
{//Ez nem működik semmi pénzért
const char* rawdata = Data.c_str();
vw_send((uint8_t *)rawdata, strlen(rawdata));
vw_wait_tx();//Ez pedig simán elmegy
char *Uzenet;
Uzenet = "Hello2";
vw_send((uint8_t *)Uzenet , strlen(Uzenet ));
vw_wait_tx();}
-
tvamos
nagyúr
A Cortex-M4-es procikban már van beépített lebegőpontos egység is
Szerintem nincs mindenben. Ellenőrizni kell!5V-os 32 bites proci nem létezik
De van. Az NXP/Freescale procik között kell keresni őket: Kinetis E Series. -
Janos250
őstag
Az általam felsorolt procik/lapok Arduino frame-el is mennek. Nem profinak szerintem jobb az Arduino. Ahhoz a halom szenzorhoz/lapkára épített szenzorhoz, amit ebay-en OLCSÓN árulnak, természetesen bármelyik rendszer alatt lehet programot írni, de Arduino alatti programok a neten készen vannak, csak alkalmazni kell az objektumokat. Más kérdés, hogy én is most írtam egy sajátot a neten lévő egyik helyett.
De pl. WiFi WEB szerverként nem nagyon van ennél egyszerűbb, 1000 Ft árú megoldást, mint az Arduino ESP8266:
void setup(void)
{
WiFi.mode(WIFI_AP);
WiFi.softAP("neve","jelszava");
server.begin();
server.on("/", handle_index);
}
void loop(void)
{
server.handleClient();
}
Persze a handle_index függvénybe bele tenni kell azt a HTML kódot, amit küldeni akarunk, és ha mobiltelefonról akarunk valamit vezérelni, akkor pofonegyszerűen le tudjuk kérdezni a GET paraméterét és - mondjuk - bekapcsolni valamit.Egyes Arduino alkalmazásoknál, ha több szálon futtatsz programokat, a delay KELL (!) , mert ott ugrik át a másik szálra, nincs igazi time sharing jelenleg.
Természetesen perifériát nem pollozással, hanem interrupttal kezelünk, de kezdőnek először az alapokat kell megtanulni! Utána jöhet az interrupt.
Szóval, nem profiknak messzemenően ajánlom a pár óra alatt megtanulható Arduino rendszert.
Profik természetesen komolyabb rendszerrel dolgozzanak.
Én nem gyártok ipari alkalmazásokat. [Tudod, aki tudja csinálja, aki nem.... :-) ] -
tvamos
nagyúr
Az IAR is jo! Sot, neha meg jobb is.
Szóval amíg a delay a legfőbb utasítás, addig kár is próbálkozni az ARM vonallal...
Miert? A foprogram megy delay-el, minden masra, amit pontosan kel idoziteni, ott a megszakitas. Kulso, timer, stb. En is szokok ilyen programot irni, ahol kvazi delay-ben var a proci.No mindegy is, nagyon kenyelmes a framework... de az IAR EWB + STM studo is nagyon faja! Imadom, hogy milyen jol lehet folyamatosan monitorozni a belso valtozokat. Meg ilyesmi... kar, hogy a melohelyen most a Freescale/NXP vonalat nyomjak.
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm, a lehúzó ellenállás így már világos.
A feszosztó is kezd letisztulni; csak egy gondolat: a leágazás egyik szerepe a második ellenállással a közös GND volna? Az egyik projektnél láttam ilyet, ahol a motort egy 9V-os elem hajtotta és a negatív pólusát kellett összekötni a földdel. Bár magyarázat nem járt mellé, csak egy előírás, hogy több táp esetén ezt kell csinánié'. -
junhum
tag
Szia!
Én ezekben azt nem értem, (többek közt) hogy tutorialból ollózom össze (mert ennyire/se vagyok képes) és nálam nem megy.
Viszont sikerült megcsinálnom! Átírtam a serial.print-et lcd.printre és így kiírja. természetesen megadtam, hogy melyiket hova.
Most majd az jön, hogy vagy ússzon be a 3. adat vagy törölje és írja ki.
Nézelődöm tovább!
Köszönöm a segítséget!
-
TESCO-Zsömle
titán
Ilyet találtam kit-be is. Ami a gond: LCD nem jó. Nem fér bele a designba. Egyrészt mert kék, másrészt mert az erősítő függőleges kialakítású lesz, így vízszintesen nem fér bele.
Mindenképpen LED-soros visszajelzés kell.
Igazából azért érdeklődtem a nehézség iránt, mert semmi tapasztalatom és hozzáértésem nincs mikrokontrollerek terén.
-
mArZsi
tag
Köszönöm. Interrupt, gondoltam. RPi-re Pythonban írtam már egy vezérlőt, ha össze jönne Arduinora is alacsony szint és C diploma nélkül, akkor leváltanám. Mivel valójában nem kell linux meg HDMI, pár motor vezérléséhez. Tetszik, csak még új a pálya. Ebből eredően én a millis/micros és for ciklustól még nem váltam le a tekercsek meghúzásánál. AccelStepperrel meg leírtam a bajom, bár lehet ahhoz is én vagyok a kevés
Thread úgymond itt nincs és át kell hidalni valamivel. Konkrétabb code részletet vagy valami kiindulási pontot tudnál mondani? A4988 a driver, step, dir paraméterrel vezérelt Nema17-ek.
-
Köszönöm szépen
Igen, ezért is rendeltem ilyeneket, igy megoldott a projectemhez is és a tesztekhez is a 3.3V és a próba panelbe is bele szúrhatóViszont most láttam Adafruiton hogy amit én szeretnék (dht szenzor és WiFi adatok minimál weboldalon megjelenítéssel) megcsináltár aruino nelkül is, egyszerűen egy rövid kódot fel töltöttek a ESP modulra és kész.
[link]
Én meg ezért rendeltem egy marék nano-t... -
Azthiszem megértettem: Tömören röviden a led mindig lecsíp 24bitnyi infót és azt alapján beállítja magát a többit meg továbbküldi.
Akkor igazából a frissítés fogja meghatározni a maximális ledek számát egy "fűzéren".Mi van akkor ha egy led "kiég"? Az infó tovább tud menni vagy szakadás lesz?
-
-
-
Neoka
aktív tag
Köszönöm a segítséged. Igazán hasznos volt.
Akkor nem tőled kérdezem!!!!!
Hanem aki segíteni is szeretne.Az Aurdoinoról kb 1 hónapja hallottam először, most próbálom a programozását megismerni. Eddig csak más fórumokról, hazai és külföldiről próbáltam az általam használni kívánt programokat megérteni és használni. régen tanultam programozni C+-ban.
ha jól értem itt adom meg változókat, amiket használni szeretnék:
//Vilagitas
byte vilbeora;
byte vilbeperc;
int vil_be = vilbeora*60+vilbeperc;
byte vilkiora;
byte vilkiperc;
int vil_ki = vilkiora*60+vilkiperc;
byte vil_rele = 4;Nem biztos, hogy jól gondolkodtam, de én a void setup részben adtam meg az értékeiket. Ha később más időt akarok megadni, akkor változtatni tudjam.
digitalWrite(vil_rele, HIGH);
pinMode(vil_rele, OUTPUT);
vilbeora=22;
vilbeperc=04;
vilkiora=22;
vilkiperc=05;Itt akadtam el.
Hogyan tudom itt az aktuális időt megmondani neki?if ((aktido >= vil_be) && (aktido < vil_ki))
{
digitalWrite(vil_rele, LOW);
}
else
{
digitalWrite(vil_rele, HIGH);
}Gergosz2: Azért írtam ide, mert a PH-n eddig mindig jó fej és segítő emberekkel akadtam össze. Gondoltam most sem lesz másképp.
Köszi a tippet. Visszanézem azokat a beszélgetéseket. Hátha megtalálom és azokból kiokoskodom ami nekem kell.
Lehet annak aki nap mint nap benne van a programozásban, nem gond egy ilyen progit megírni. A tudásom megkopott már. Elég rég nem programoztam.tvamos: remélem részben választ kaptál ebből. Úgy gondoltam lesznek hasonló programok, program részek amiket átalakítva meg lesz az amit szeretnék.
-
Neoka
aktív tag
-
skul0
aktív tag
Szia!
Pár kezdő lépést, tanácsot tudnál mondani az ESP8266 használatával kapcsolatban? Én is nem rég tettem szert egyre, és még csak ismerkedő fázisban vagyunk.
Feltétlen szükséges a firmware frissítése? Blynk segítségével szeretném pár változó értékét figyelni egy Uno-n, eddig csak webserveres megoldások jöttek össze, több kevesebb sikerrel. Pár kezdő intelemre lennék kíváncsi, hogy milyen firmware, milyen library használata javasolt a gondtalan működéshez. -
JozsBiker
aktív tag
Köszi !
( Elég bornyú vagyok, nincs két hete hogy ajánlottam ezt az oldalt tanulmányozásra ENC28J60 -al kapcsolatban. Ha jobban megnéztem volna, a 18. rész épp a mostani kérdésemmel foglalkozik. ) -
tvamos
nagyúr
Em is nezegettem ezt a DSO138 a Banggoodon, de valojaban egyik sem jo semmire. Az egy csatorna miatt az a DSO138 szerintem abszolut semmire, a 2+2 csatornas DSO quad meg csak semmire nem valo, ebbol az utobbibol van egy. Nagyon jol tud jonni, hogy van neki doboza, mert nem esik bele semmi, nem pattan bele a muhely asztalon az ellenallas lab, ilyenek.
Mar ne erts felre, arra, amire jo, tudja hasznalni az, akinek van gyakorlata a meresekben, de akinek nincs, es ezek az egyetlen eszkozei, hat.... nagyon be tudja vinni az erdobe. Nekem 25 ev gyakorlattal sem orom hasznalni a DSO 203-at.
A kategoriaban az elso, amit en kepes vagyok hasznalni, az a BITSCOPE BS05U, de annak megint nincs hazacskaja, se kijelzoje.
(#2409) dave0825
Hat, en csak azt mondanam, hogy gyujtsel meg ra egy kis penzt, mert ez nagyon nem az az eszkoz, ami neked kell. Oke, azt ertem, hogy elvezet / orom osszeforrasztani egy DSO138-at, de utana hasznalni nem, a muszer meg legyen muszer, meres kozben ne azon kelljen gondolkodni, mit csinal, hogy kell hasznalni, hanem azon, amit mersz.
Én annyira nem vágom,
Es epp ez az, amiert jobb muszer kene! -
nyunyu
félisten
Nezegetem a 32U4 doksijat.
Ebben azt irjak, hogy bemeneteken a LOW ertek maximalisan 0.2Vcc-0.1V lehet, vagyis Vcc=5V-nel 0.9V
HIGH meg minimalisan 0.2Vcc+0.9V, azaz 1.9V1.4V egyik tartomanyba sem esik bele.
Meg az ellenallast is beneztem, valami 330 ohmos akadt a kezem ugyebe.
-
-
gyapo11
őstag
Értem. Akkor ha rövidíteni akarok, csak kikapcsolom és vissza, ha hosszabbítani, akkor kikapcsolom, várok és később vissza. Az jó benne, hogy az utolsó törléstől gyűlik az eső, és amikor szükségesnek látom, akkor az új időközt beviszem egy ki-bekapcsolással. Az meg rossz, hogy ha túl hosszúra akarom állítani, akkor csak úgy visszaáll defaultra. Sípolhatna vagy törölhetne egyet, jelezve ezzel, hogy túlléptem a maximális beállítható időt.
Majd ha csinálok arduinos ablaktörlővezérlést elgondolkodok ezen a lehetőségen is. -
gyapo11
őstag
Világosnak tűnik, tegyük át arduinora.
Bekapcsolom a szakaszos törlést. Egyet töröl, ha bekapcsolva hagyom, akkor valami default időközzel folytatja a szakaszos törlést. Ha bekapcsolás után 1-2 másodpercen belül kikapcsolom, akkor elkezdi mérni az időt. A következő bekapcsoláskor már úgy kezd szakaszosan törölni, hogy a mért idő lesz a szünet ideje.
Ha kikapcsolom az ablaktörlőt, akkor törli az időt és várja a következő bekapcsolást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux Mint
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- Robot fűnyírók
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- War Thunder - MMO Combat Game
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3090 Trinity OC 24GB
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest