Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1751) dave0825


dave0825
őstag

Akkor akit érdekel: Arduino + Infra vevő

Nekem INNEN jött az ötlet, ez alapján csináltam a fönt említett kapcsolást is, és korábban is ezt használtam a betűs órám összerakásakor. Itt mindent írnak, hogy mi kell hozzá. Én TSOP12 infrát használtam eddig.

Mondjuk most nézem, hogy a 100uF-os kondi nekem lemaradt, az lehet probléma? :B
Amúgy én inkább arra gondoltam, hogy valami zavar mehet a relé jelére, és bekapcsol tőle. Nem hiszem, hogy ha valami zavarná az infrát, akkor pontosan azt a hexa kódot veszi, amivel működésbe kéne lépnie, úgyhogy szerintem nálam most inkább a relével lesz gond.

[ Szerkesztve ]

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1752) Danex válasza dave0825 (#1751) üzenetére


Danex
addikt

De a relé behúzásához kell vagy 0,1A ekkora zajnak meg nem igazán kéne lenni, illetve ha zaj lenne akkor csak egy érzékelhetetlen időre húzná be.

De serial monitoron írasd ki mit kap az infra és nézd meg, nálam teljesen véletlenszerű jelek jöttek mikor semmi infrát nem használtam.

(#1753) tvamos válasza Gergosz2 (#1743) üzenetére


tvamos
nagyúr

Banggood.com, meg a geekbuying.com is jó. De nekem már volt bajom mindkettőn. Alkatrészeknél meg volt olyan is, hogy a Lomex-ben olcsóbb volt.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1754) tvamos válasza dave0825 (#1751) üzenetére


tvamos
nagyúr

Optikai low pass filter nekem segített régen, amikor ilyet csináltunk. ( Olyan... Pirosas barnás műanyag volt.) Amúgy a fénycsövek nagyon zavarták.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1755) gyapo11 válasza dave0825 (#1751) üzenetére


gyapo11
őstag

Nem látom a kapcsolást, amit megcsináltál. Találtam a neten persze, de nálad melyik van? Amit én láttam, abban van tápszűrés is, meg plusz felhúzó ellenállás is.
Mindettől függetlenül nehéz elképzelni, hogy egy villanykapcsolás befütyül egy hexa kódot az infravevőbe. Bentebb lesz az ok, amiért meghúz a relé.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1756) dave0825 válasza Danex (#1752) üzenetére


dave0825
őstag

Igen, nekem is jöttek véletlenszerű jelek, mikor semmit sem csináltam, csak figyeltem a serial-t. Viszont arra, hogy pontosan az a jel jöjjön, amivel teljesül az if, arra azért elég kicsi az esély, ahogy gyapo11 is írja.

gyapo11: a kapcsolás úgy néz ki, hogy van egy telefontöltő, ezt a 230 táplálja, ugyaninnen megy a relé egyik lábára vezeték, a telefontöltő kimenete megy a buck-ra, annak a kimenete pedig az infrára, az Arduino-ra és a relé bemenetére. A relé egyik érintkezőjére, mint írtam, a 230 megy (a fázis), másik érintkezőjére pedig a lámpa egyik "lába", a lámpa másik lába pedig a 0 pont. Az infra és a relé sincs egyik sem szűrve semmi kondival, vagy ilyesmi. Az infra vevő magára a lámpára van szerelve, hogy jobban nézzen ki, hogy a lámpa felé van tartva az irányító föl-le kapcsoláskor. A táp, az Arduino, a relé eés a buck mind egy10x10-es dobozba vannak építve a falon, innen megy az infrára föl a lámpához kb. 4m vezeték (vékonyak eléggé, mert gondolom (tanulva a múltkoriból) nem kell sok áram az infrának, így lehet vékony is). Telóról így tudtam leírni, hogy néz ki a kapcsolás.

tvamos: már nem is csak a konyhai neontól kapcsol be, hanem ahogy írtam, a tv-m távirányítójától is 1x (igaz, a konyhai eset is csak 1x volt), vagy legalábbis pont akkor történ, ha nem is amiatt...

Amúgy olyan szokott lenni, hogy ha kint a konyhában, vagy a konyha előtt valaki lámpát kapcsol, én meg zenét hallgatok 5.1-en, akkor pattannak/reccsennek egyet a hangszórók, ezért is gondoltam valami zavarra, amiről újraindulhat az Ardu, de már mint írtam, megakadályoztam az induláskori relé behúzást, viszont 1x azóta is csinálta az öntudatra ébredést.

[ Szerkesztve ]

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1757) gyapo11 válasza dave0825 (#1756) üzenetére


gyapo11
őstag

Erre gondolok: link
A 100 Ohm-4.7 mikro párost pont a tápzavarok ellen írja. A több m vezeték a vevőre nem tudom okozhat-e gondot, meg kellene nézni szkóppal a vevő kimenetén meg az arduino bemenetén is a jelet. Áram nem sok folyik, emiatt elég a vékony vezeték, de van induktivitása meg kapacitása is, és mivel a meghajtás a vevőtől nem túl kis impedanciás (33 kOhmos felhúzóellenállás van benne), ezért könnyen torzul a jelalak. De lehet, hogy ettől még kiválóan veszi a jelet, és más okozza a bekapcsolásokat.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1758) tvamos válasza dave0825 (#1756) üzenetére


tvamos
nagyúr

Akkor software!

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1759) tvamos


tvamos
nagyúr

Tudnátok library instalálásban segiteni? Az a gondom, hogy itt van egy kis gép, magyar lubuntu van rajta, es az Arduino framework nem hajlando feltenni a libeket. Azt mondja, hogy nem lehet a névben, és az elérési utban szoköz, vagz ékezetes betű... de nincs! Lehet ezzel tenni valamit?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1760) amate válasza Gergosz2 (#1748) üzenetére


amate
csendes tag

Igen, valahogy a plotly könyvtár nincs rendben. Ezt találtam, de még nem sikerült megoldanom.

Ha esetleg valaki tud olyan hasonló részletes leírást, ahol ilyen netes adatmegjelenítés működhet, azt szívesen kipróbálnám, nem ragaszkodom a plotly-hoz, csak ezt találtam elsőre, amit értettem is :B
Arduinoval ismerkedés csak a célom.

[ Szerkesztve ]

(#1761) tvamos válasza tvamos (#1759) üzenetére


tvamos
nagyúr

Megoldottam.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1762) dave0825 válasza gyapo11 (#1757) üzenetére


dave0825
őstag

Megpróbálom, kedden veszek kondit, ellenállásom talán van, de veszek azt is, aztán meglátjuk. Venni tökéletesen veszi az Arduino a jelet, akárhányszor megnyomom a távirányítót, minden jelet vesz, nem hagy ki egyet sem; olyan van, hogy nem nyomok semmit, és random jelet is vesz, de arra, hogy pont azt, amit kell, arra 0,00000596% esély van. :) Szóval mondhatjuk, hogy nem a pár random jel a gond.

tvamos: a programot följebb írtam, megnézhetitek, hogy van-e benne hiba, de nem sok mindent írtam bele, amit elronthattam volna.
Ez az eredeti, ami a library-ban van:

#include <IRremote.h>

int RECV_PIN = 11;

IRrecv irrecv(RECV_PIN);

decode_results results;

void setup()
{
Serial.begin(9600);
irrecv.enableIRIn(); // Start the receiver
}

void loop() {
if (irrecv.decode(&results)) {
Serial.println(results.value, HEX);
irrecv.resume(); // Receive the next value
}
delay(100);
}

Itt ugyanazt csináltam, mint a följebb is linkelt videón, viszont a szűrés kimaradt, azt megpróbálom majd (bár ő 100uF-os kondit használ, gyapo11 pedig 4.7-esről küldött linket, nem tudom, melyiket érdemesebb, szerintetek?)

[ Szerkesztve ]

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1763) gyapo11 válasza dave0825 (#1762) üzenetére


gyapo11
őstag

Van a vevőben egy agc, ami jel nélkül fölnyomja az erősítést, és az egyéb fényeket meg az elektromos zavarokat fogja kiküldeni, az arduino meg vagy tud belőle valamit dekódolni vagy nem, ez esetleges. Viszont az erős távirányító jelet persze hibátlanul feldolgozza.
Az rc szűrő a táp felől érkező zavarjelet nyomja el. Nem tudni mit csinál a tápod az ilyenekkel, én járattam napokig usb-s dugasztápról (nem ir vevőt, hanem órát) és nem tévesztett egyszer sem. Az lm2596 150 kHz-en megy, van ideje korrigálni a tüskéket, de meg kell nézni szkópon.
A kondi méretet nem tudom, ha nagyobb, akkor hosszabb ideig tudja táplálni az áramkört amíg pl. negatív irányú csúcs van, viszont a nagyobb induktivitása miatt nagyobb méretű tüskék tudnak áthaladni rajta. Esetleg egy nagyobb elkó és egy nagyon kis induktivitású 100 nF-os kerámia párhuzamosan.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1764) dave0825 válasza gyapo11 (#1763) üzenetére


dave0825
őstag

Okés, értem, megpróbálom majd, köszi. Szkópom nincs, így azzal nem tudok vizsgálgatni. :/

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1765) zka67 válasza dave0825 (#1747) üzenetére


zka67
őstag

Szia, pont erről beszélgettünk a minap egy Új-Zélandi barátommal, aki ezt írta: Mains + relays + microcontrollers are not easy bedfellows. ami magyarul: A hálózati feszültséget, reléket és mikrokontrollereket nem egyszerű egymással összehozni.

Az egyenáramú relékben a tekercs eltárolja az energia egy részét, ami a meghúzásához kell. Amikor megszakítod a tekercs tápját, az visszaadja a benne levő energiát, azaz "visszarúg". Ezt egy párhuzamosan kötött diódával szokták kivédeni, pl. így: [link]

A mikrokontrollerek érzékenyek a tápfesz ingadozásra, amit kiválthat pl. egy relé meghúzásakor fellépő áramlökés, ill. az elengedésekor keletkező túlfeszültség. Továbbá a relék lábai elég közel vannak egymáshoz, a 220V-ot illik megfelelő távolságban elvinni a tekercset meghajtó vezetékektől.

Szóval a mikrokontrollerek tápját illik megszűrni egy tekercs-kondi kombinációval, amit már te is csináltál. Filléres alkatrészek, mégis szinte minden amatőr kispórolja ezeket az alkatrészeket.

Viszont nálad ennek ellenére szerintem más lesz a gond. Az arduino library-k sem tökéletesek. Én az infra vevőkhöz csináltam egy kis áramkört, egy olcsó atmel mikrokontrollerrel, az soros vonalon kiköpi nekem a kódot, vagy azt, hogy "REPEAT", ha nyomva tartod a gombot, és nem kell foglalkozom vele a továbbiakban, hogy hogyan és miért működik egy infra vevő. Mert működik, nem téveszt, én írtam a programját.

(#1766) dave0825 válasza zka67 (#1765) üzenetére


dave0825
őstag

Köszi a magyarázatot, értem. Akkor szerinted is először egy tekercs-kondi kombóval próbáljam meg kiküszöbölni a problémát? Jó lesz az, amit az órámnál is használtam? 10uH, 100uF

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1767) zka67 válasza dave0825 (#1766) üzenetére


zka67
őstag

Szia, ezt a két alkatrészt semmiképp ne spórold le egyetlen áramkörnél se. A "buck" is elég egyenetlen tápot ad, a működéséből következően. De ez szerintem nem fogja megoldani a problémádat, mint írtam.

(#1768) dave0825 válasza zka67 (#1767) üzenetére


dave0825
őstag

Okés. Egy próbát megér, hátha... De akkor a 10uH és 100uF jó lesz? Meg az mindegy, hogy mihez rakom közelebb, vagy távolabb (infrához vagy Arduino-hoz)?

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1769) tvamos válasza dave0825 (#1768) üzenetére


tvamos
nagyúr

Te, mintha ezt mar egyszer atragtuk volna, nem?
En megis azt mondom, hogy szerezz be egy regi TV-rol, vagy mas infra tavos cuccrol egy infra ablakot, (optikai szurot, ami a lathato fenyt, meg az uv-t kiszuri,) es probald ki azzal is. Ingyen van, csak egy kis utanajaras.
Csendben azert megjegyeznem, hogyha a szoftver olyan atom stabil lenne, akkor a halozati zaj ugyan olyan valoszinuseggel okozhatna hibas talalatot a bejovo adatban, mint az optikai zavar... + labjegyzetben megjegyeznem, hogy szamomra ez a gyengesege az egesz Arduino rendszernek. Nem tudod, mit csinaltnak a lib-k, nem tudod, hogyan. De tenyleg, nem ekezni akarom az Arduinot! En is hasznalom, hobbira, otthonra, magamnak, mert gyorsan lehet haladni.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1770) zka67 válasza dave0825 (#1768) üzenetére


zka67
őstag

Igen, de kisebb ellenállásút vegyél, mint a múltkor, azaz nagyobb áramot elviselni képest. Az 1-3A közöttiek már jók.

(#1771) dave0825


dave0825
őstag

Köszi mindkettőtöknek, megpróbálom mindegyik megoldást. Amúgy ma hajnalban/reggel is világított, nem tudom miót, meg nem nézem meg hány óra volt, de szerintem akkor még senki sem kapcsolt villanyt kint, én meg alvás közben pláne nem tv-t.

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1772) zka67 válasza dave0825 (#1771) üzenetére


zka67
őstag

Szia, tudnál küldeni egy linket az infra vevő könyvtárhoz? Megnézném, hogy hogyan is működik, mert szerintem abban lesz valami bug. (Tudod, én nem foglalkozom arduino-val, viszont mikrokontrollerekkel igen)

(#1773) dave0825 válasza zka67 (#1772) üzenetére


dave0825
őstag

Ezt használom, megköszönném, ha megnéznéd. Én belenéztem, de mintha kínaiul lenne. :B

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1774) zka67 válasza dave0825 (#1762) üzenetére


zka67
őstag

Szia, amikor magától kapcsol a lámpa, milyen értéket ír ki a PC?

(#1775) dave0825 válasza zka67 (#1774) üzenetére


dave0825
őstag

Hát azt nem tudom, mivel egész nap nincs rákötve a gép, és van, hogy 3 naponta kapcsol csak föl magától. :F
Esetleg olyat tudok, hogy beírom programba, hogy írja ki Serial-ra az infra vett hexa-kódjait, és amikor bekapcsol a relé, azzal egy időben induljon el egy millis(), és ha esetleg nem is lennék itthon, amint tudom rádugom a gépre, és megnézem, hogy mi volt (leszámolva a jelenlegi időből a millis()-t).

[ Szerkesztve ]

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#1776) gyapo11 válasza tvamos (#1769) üzenetére


gyapo11
őstag

Nincs akadálya, hogy a libraryt végignézze valaki, megvannak a források. Persze tudni kell programozni azon a nyelven. Sőt, meg is lehet írni bármilyen programot libraryk nélkül is. Nem lesz gyors és könnyű munka.
A debugolást se nagyon segíti, bár egy ilyen ritkán jelentkező hiba nem is a könnyen debugolhatók közé tartozik.
Rátennék egy pc-t és a tápot fölvenném a hangkártyával, így utólag megnézhető, hogy mikor milyen zavarjel volt a tápon. Az arduinoval logolnám a relé meghúzás idejét, és összevetném a kettőt. Ha táp eredetű a gond, akkor kiderülne. Ha nem táp, akkor arra gondolni se merek, hogy a kimenet úgy vált H-ba, hogy a program nem vezérelte, ez súlyos hw hiba lenne. Vagyis be kell tenni minden változáshoz egy soros portra írást, és azt is logolni kell a pc-vel, a rekordban rögzítve az összes változó értékét. Valahol egy hibásan lefutó if van, amit igaznak értékel, pedig nem az.
Ha mégis hw hiba a tápon bejövő tüske miatt, akkor nem lenne megoldás a kimenet minden loop ciklusban megerősítése? Minden ciklusban kiírni a pinbe. Így lehet a relé kontaktusoknak még záródni se lenne ideje, máris jönne az újabb L.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1777) zka67 válasza dave0825 (#1775) üzenetére


zka67
őstag

Márpedig ha nem tudjuk, hogy milyen kódot kap, akkor elég nehezen fogunk rájönni a hiba okára. De van egy sejtésem: szerintem az utoljára vett kódot küldi vissza néha valamiért a library, egy OK-val. Próbáld meg törölni a result.value értékét miután kiolvastad, ha jó volt a kód, ha nem. Így nem marad benne véletlenül sem.

(#1778) artiny


artiny
őstag

ARDURINO - melyiket vegyem ebayrol, olcson akarom, mi kell meg hozza?
pl kondenzator,fenyerzekelo stb.

kábel és breadboard már van. és ketto lepteto motorom.
Legelsonek azt akarnam elerni,hogy pl a feny szerint forogjon egy kis motorral a micro fénykollektor.

(#1779) tvamos válasza artiny (#1778) üzenetére


tvamos
nagyúr

Banggood.com-on vannak frankó kitek, pislants rá!

(#1776) gyapo11 válasza tvamos (#1769) üzenetére
Semmi képpen sem szeretnék egy olyan frameworkben tökörészni, ami nem ide, és debug sincs.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1780) Gergosz2 válasza artiny (#1778) üzenetére


Gergosz2
veterán

Ebayen szerintem a legolcsóbb, Aliexpresszen van a legnagyobb kínálat, de általában egy kicsit drágább. Ott van még a BG, amin kevesebb a kínálat, de szoktak jó akciók lenni. Aztán persze még van kismillió másik oldal is.

Én kezdésnek nem egy kit-et vennék, hanem összeszedném magamnak ami kell. Egy uno elég lesz, aztán vegyél ellenállás sorozatot is. Pl. ebayen szokott lenni vagy legalább is volt, mert én vettem, 2560db ellenállás 10$-ért. Ha motort akarsz vezérelni akkor vegyél egy motorvezérlőt. Elvileg egy l293 vagy l298d is elég lenne, de inkább valami újabbat vegyél. Ezek régi, de jól működő TTL -es darabok, de a legnagyobb hátrányuk, hogy nagy a veszreségük mert ~2v esik rajtuk.

Aztán vehetsz még jumper cable-t is, nem árthat. Ajánlok itt dupont male-to-female csomagot, mert az nagyon hasznos a shieldekhez. Sima dugdozóst is vehetsz, de én manapság inkább telefonkábelt használok. Ez egyeres, tömör (solid core), 22 AWG-s vagy vastagabb szokott lenni. Otthon ilyet találsz pl. a bejövő telefon kábel formájában, dsl kábelnek is csúfolják.

Aztán kondi csomagok is vannak dögivel, kis nyomógombot is ajánlok ( tactile button,) mert bemenetnek mindig jó lesz.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#1781) artiny válasza Gergosz2 (#1780) üzenetére


artiny
őstag

Motorvezerlom már van és kábelek is.

Gondoltam hogy ezt megrendelem:electronic parts

Arduino kozul viszont nem tudom melyiket, ehhez mit szolsz: ATmega328P CH340G UNO R3 - azt hiszem ezzekel az elejen egy kis gond van,driver ugyben ha azt akarom hogy mukodjon az arduino kód íro progival...de viszont mar vannak fent driverek kinai oldalakon amivel mukodesre lehet birni...
vagy fontos hogy ilyen nagyobb darab csip legyen rajta,mint a ez:
UNO R3 ATmega328P ATmega16U2

Tápnak mit használtok? elemmel vagy usb keresztul ?

(#1782) gyapo11 válasza artiny (#1781) üzenetére


gyapo11
őstag

Csomagban mindig olcsóbbak a cuccok, csak lesz egy halom fölösleges is. Ha meg mindig azt veszed, ami éppen kell, akkor mindig várni kell rá, előfordulhat, hogy mégsem pont az kell.
Az uno szerintem is jó választás, mert mehet rá a shield is, bedugós dróttal is lehet tesztelni, és nem sokkal drágább, mint egy nano.
Tápnak usb-s dugasztápot használok, amivel a telót töltöm.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1783) DougButabi válasza artiny (#1781) üzenetére


DougButabi
tag

Én ugyanebben a cipőben jártam mint Te, csak úgy beledobáltam a kosárba ami eszembe jutott.
A mostani tapasztalatom, illetve amit kifelejtettem akkor, de tudom ajánlani:

ch340-estől nem kell félni, van driver.
breadboard mindenképp, mert alap. picit is nagyot is.
+1 nano, hogy tudd tesztelni az RF átvitelt
RF kit, ha már van nano-d.
Mindenféle kábel (male-male nem elég, male-female, female - female) készülj mindenre, sose lehet tudni.
Ellenállások, mert ez kell alap szinten is.
Ez is kell-het, én egy hónapja nem kötöttem be az RTC-met, mert nem lehet rádugni a breadboard-ra. (persze ha lenne male-female kábelem....)

Most ez jutott eszembe, de a lista bővül sajnos...

(#1784) Pubszon válasza Gergosz2 (#1780) üzenetére


Pubszon
veterán

Most kipróbáltam, hogy 50 méter (25 oda, 25 vissza )UPT kábelen mi történik az 5V-os jellel.
25 méterre vezettem el egy gombot.
Szépen visszajött ahogy kell, 10KOhm-os felhúzó ellenállást használva.
Össze hasonlítom még analóg bemeneten is, hogy mennyit esik a fesz a 20cm-es dupon kábelhez képest.
Csak érdekességképpen írtam le. :)

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#1785) DougButabi válasza Pubszon (#1784) üzenetére


DougButabi
tag

Ha már tapasztalat:

Hétvégén teszteltem DS18B20-at 15,10 és 5 méteres UTP kábellel. 15 méteren simán ment, úgyhogy megtoldottam a 10 méteressel is akkor sem volt gondja a plusz csatlakozás ellenére sem.

Egy 30 cm-es kábelen lévő ugyanolyan mérővel hasonlítottam az értéket, lehet pár tized fokkal másképp mér egy hosszú kábelen, de azért hibahatáron belül volt. Pontosan nem tudom megmondani, mert a kezemtől mindig felmelegedett, és elég lassan követi le a hőmérséklet változást.

Kipróbálom majd DTH22-vel is.

(#1786) tvamos válasza artiny (#1778) üzenetére


tvamos
nagyúr

En ezt vettem a gyereknek: [link]
Minden jo.
Az ellenallasok labai kicsit vekonyak, es neki nem eleg ugyes a keze hozza, amugy jo.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1787) DougButabi


DougButabi
tag

rf antennára van ötlet?
Tegnap tök pöpecül összelőttem két arduinot egy breadboard-on. Szóval nem túl nagy távolságon.
Éles használathoz tennék rá antennát, csak nem tudom a sima jumper kábel jó e hozzá? Mert az van otthon.

(#1788) artiny


artiny
őstag

Akkor egy ilyen is fog kelleni? USB for Arduino

(#1789) Gergosz2 válasza artiny (#1788) üzenetére


Gergosz2
veterán

why?

Itt van pl ez, és még kábelt is kapsz hozzá [link]

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#1790) gyapo11 válasza Gergosz2 (#1789) üzenetére


gyapo11
őstag

Vagy itt van ez microusb-vel és van otthon 3-4 kábel hozzá.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1791) lorumLaci


lorumLaci
tag

sziasztok!

seeeduinoval vannak tapasztalatok?

kaptam egy Seeeduino Ethernetet, hozzá egy UartsBee-t, de nem tudok rátölteni semmit az IDE-vel. :F

Használ valaki ilyet?

(#1792) lorumLaci válasza lorumLaci (#1791) üzenetére


lorumLaci
tag

fyi:

Korábban a Programmere-eket, probálgattam de semmi eredmény.
Most viszont rátaláltam erre az oldalra, és úgy tűnik, hogy Arduino Dueminalove 328-ként felismeri. :U
...Én Arduino ethernet-ként próbáltam...

[ Szerkesztve ]

(#1793) gyapo11


gyapo11
őstag

Új arduino: link
Intel Curie chip, benne BT modul, 384 kB flash, 80 kB SRAM, 6 tengelyű giroszkóp és gyorsulásmérő, akkutöltő, 30 $, 2016 első felétől.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1794) gyapo11


gyapo11
őstag

Thor pörölye pro minivel: link
Akkuk, elektromágnes, ujjlenyomat olvasó és pro mini.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1795) tvamos válasza gyapo11 (#1793) üzenetére


tvamos
nagyúr

Mar regebben is olvastam errol az Arduino 101-rol... majd meglatjuk, hogy vegul nekunk mennyiert adjak, es akkor majd meglatjuk, hogy ez, vagy a Raspberry Pi Model A+.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1796) Flashback


Flashback
addikt

A projektemet kapcsolókkal vezérlem. Egyszerűen egy analóg portra rá van kötve és minden gombhoz más-más ellenállás érték van. A gombokat kivéve minden I2C buszon megy.
Hogy tudnék létrehozni olyan egyszerű kapcsolást ami mondjuk I2C buszon vissza adná az ellenállás értékét?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#1797) gyapo11 válasza Flashback (#1796) üzenetére


gyapo11
őstag

Kell egy i2c-s a/d konverter, ami az ellenállásokkal létrehozott feszültségértéket adja az arduinonak.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#1798) Flashback válasza gyapo11 (#1797) üzenetére


Flashback
addikt

Oké és hogy keressek rá? Van valami ajánlásod esetleg?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#1799) Andreas2 válasza Flashback (#1798) üzenetére


Andreas2
tag

Egy tipp:
CJMCU-ADS1115 16Bit ADC Development Board Module
I2C, 16 bit, max. 860 SPS, 4 "normál" vagy 2 differenciális bemenet, tápfeszültség 2,0-5,5V.

Adatlap
Arduino könyvtár

(#1800) gyapo11 válasza Flashback (#1798) üzenetére


gyapo11
őstag

Tapasztalatom nincs, de a google önti a találatot, pl. ezt.

Így kerestem: i2c a/d converter

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.