Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8001) vargalex válasza itg (#8000) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

Mindhárom eszközön ugyan az a kód fut? Ezt a doksit érdemes egyébként elolvasni. Konkrétan arra a részre gondolok, hogy az ESP8266-on alapban engedélyezett a Modem sleep mode kliens módban, ami ugye lekapcsolja a WiFi modult 2 DTIM Beacon intervallum között, ha nincs rajta forgalom. Nyilván, ha ilyen állapotban ping-eled, akkor előbb fel kell, hogy ébressze...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#8002) itg válasza vargalex (#8001) üzenetére


itg
tag

igen, tök egyformák a kódok.
köszi a doksit, este megnézem.

(#8003) ZTE_luky


ZTE_luky
aktív tag

Sziasztok! egy kis asztali díszt szeretnék elkészíteni arduino rendszerrel, WS2812B szalaggal. Az ötletet a Budapseti Grand Club-ból vettem, ott nagyon megtetszett egy 6szögekből kirakott fal. A Koncepció (kép) nem más mint kis lécecskéket fából össze fogok ragasztani amiknek a hátoldalán lesznek az egy egy levágott led darabok, és ezek egy hátlapot (szintén fa) fognak megvilágítani. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban. szerintetek ez az elhelyezés (kép) ledek szempontjából jó, valamint homogén lesz, egyenletesen fogja megvilágítani a hátlapot? sajnos csak egy egy fér a lécre, és oldalasan meg nem lenne szép a kivitelezés hogy háttal összeragasztanám a két szalagot és oldalra világítanak ki, mert az oldalról látszana, és szemet szúrna.

Másik kérdésem a ledek bekötése. Most kezdtem el arduinoval foglalkozni ,ezért teljesen kezdő vagyok. Ezt a bekötést sikerült összehoznom (kép) , elnézést akinek nem átlátható vagy egyértelmű. a lényeg hogy balról jobbra szeretnék egy "hullámot elérni" szóval függőleges irányban egyszerre és uygan oylan színűen kéne világítania a ledeknek. csak a zöld színű kábel (adat) bekötése érdekelne. ahova kis x-eket rajzoltam az lenne az INPUT, ahol nincs az az OUT.

Harmadik és legfontosabb kérdés a kód. Nem nagyon tudok kódot írni, ezért mindenképp megfelelne egy már kész kód, amit csa letöltök magamnak. hasonó programot találtam azthiszem a FASTLed könyvtárban, viszont annak a programnak csak egy része kellene nekem. Eleve ne világítson semmi kb pár másodpercig és egy futó szivárvány induljon meg periodikusan balról jobbra, de úgy hogy ahogy halad előre a vége halványodik és telejsen eltűnik. és ezt egy végtelen loop-ba kellene h csinálja. Köszönöm a tippeket, ha valaki találkozott hasonló kóddal és megosztaná velem :) Elnézést a furcsa megfogalmazás miatt, vagy a hülye és totál értelmetlen ötletekért és kérdésekért, kezdő vagyok és a segítségeteket kérnem :) Köszi!

(#8004) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Sziasztok!

Van egy motorvezérlő amire egy joystick van kötve. A vezérlés szépen viszi jobbra balra a motort, de nekünk ez kevés. Meg kellene oldani, hogy a joystick egy arduino-ba legyen kötve, és az arduino emulálja le a potmétert, a vezérlő felé.

Hogyan lehetséges ez?

(#8005) robohw válasza DrojDtroll (#8004) üzenetére


robohw
aktív tag

BME, villamosmérnöki kar. :)

My own programming language: http://www.robomax.online

(#8006) Janos250 válasza ZTE_luky (#8003) üzenetére


Janos250
őstag

Nekem tetszik.
Ha a hullámot akarod, akkor - szerintem - jó a bekötés is.
Mindenképpen ESP32-t javasolok.
Ha gondolod, tehetek fel működő komplett programot, ami a tutorial céllal készültek egyike, csak még nem volt időm a dumát is megírni mellé. A célja miatt jól el van benne különítve minden, ha egy pici lövésed is van a programozáshoz, akkor megérted, és változtatni is tudod.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8007) Janos250 válasza robohw (#8005) üzenetére


Janos250
őstag

Na, azért ne túlozzunk! Ahhoz, hogy ezt a programot megírja, nem feltétlenül szükséges például, hogy tudjon jó puskát írni a mikro-makro teszthez :)

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8008) ZTE_luky válasza Janos250 (#8006) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

köszönöm szépen a választ! ÉS az gond lenne ha már megvettem midnent és egy
Nano V3.0 ATmega328P CH340G 5V 16M Micro-controller Arduino
ilyen kütyüvel képzeltem el? :) vagy mivel tud többet a tiéd? :)

köszönöm az nagyon hasznos lenne, nem tudom mekkora fáradtság egy ilyen program elkészítése, ezért senkitől nem várom el hogy írja meg helyettem :) Igen biztosan eligazodnék rajta, nem ismeretlen számomra a programozás, csak LED-ekkel járok még új cipőben :)

(#8009) Janos250 válasza ZTE_luky (#8008) üzenetére


Janos250
őstag

Na, arra sajnos nem jó, mert speciálisan az ESP32 regisztereinek a közvetlen használatával van megcsinálva a ledet kezelő része, viszont az a lényeg. Állítólag a FASTLED talán a Te controllereden is elmegy, azt nem tudom. A WS2812 programozása elég macerás, mert elég pontos időzítések kellenek. Én már nem akarok ráállni annak a régi controllernek a programozására. Azt a kezelő programot Teasüti bogarászta ki, és pofozta át a saját igénye szerint. Ha erre jár, majd az ő véleményét vedd figyelembe.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8010) gyapo11 válasza DrojDtroll (#8004) üzenetére


gyapo11
őstag

Az arduino nem tud úgy viselkedni, mint egy potméter, ami egy változtatható feszültségfüggetlen ellenállás.
Azt tudod csinálni, hogy amit a potméter vezérel, azt feszültségvezéreltre kell alakítani, és az arduino 0-5 V között már elő tud állítani feszültséget, akár a potméterről leolvasva a pillanatnyi állását is.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8011) ZTE_luky válasza Janos250 (#8009) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

értem. hát végülis egyáltalán nem téma, mert ahogy nézegetem ebay-en kb 1k az ára, annyit simár megér hogy jó legyen :) köszi a segítséget meg az ajánlást, ha nem sikerül arduino-val akkor beszerzek egy ilyen kis kütyüt :) Amúgy tudnál küldeni róla linket? Amúgy te nem is ajánlod akkor már az arduino nano-t? Mert engem igazán csak a ledek érdekelnek, és most szeretnék belemélyülni a digitális ledekbe, akkro te mit javasolsz mivel induljak el, mi a legegyszerűbb és leglátványosabb kontroller?

[ Szerkesztve ]

(#8012) Janos250 válasza ZTE_luky (#8011) üzenetére


Janos250
őstag

"ha nem sikerül arduino-val akkor beszerzek egy ilyen kis kütyüt"
Arduino rendszerbe gyártott lap sokféle van, többféle kontrollerrel.
Az ATmega328P egy elég régi típus, elég lassú, kicsi a memóriája, de vannak, akik kisebb feladatokhoz kedvelik, mert már 500 Ft körüli áron is beszerezhető. Én az ESP32-t szoktam ajánlani, én azt kedvelem. Ezt is Arduino rendszerben használjuk, az ára 1500 Ft körüli.
Például:
https://www.ebay.com/itm/ESP32-ESP32S-CH340G-CP2102-2-4GHz-Dual-Mode-WiFi-Bluetooth-Module-Antenne/263307790295?hash=item3d4e5e07d7:g:ogsAAOSwq4VaOPmF
Arra kell vigyázni, hogy ESP-WROOM-32 legyen rajta az a szögletes fém borítású hibrid, mert most elterjedt, hogy 1000-1200 Ft-ért árulnak régebbi, ESP8266 lapokat,
de ESP32 néven. Az átverés, a fényképeken a feliratot kitakarják.
Az ESP32 kettő maggal, sok memóriával rendelkezik, 240 MHz-el jár

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8013) ZTE_luky válasza Janos250 (#8012) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

aha, értem, köszönöm szépen ,így már sokkal tisztább :) de ha arduio rendszeres ez is meg az is , akkor nem ugyanolyan írt kóddal működik? és gondolod hogy ehhez a kis rendszerhez szükség lenne az enyémnél komolyabb kontroller kell?

(#8014) tvamos válasza DrojDtroll (#8004) üzenetére


tvamos
nagyúr

Veszel digitális potenciométert, és azt hajtod az arduinoról. Pl: [link]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#8015) Janos250 válasza ZTE_luky (#8013) üzenetére


Janos250
őstag

"ha arduino rendszeres ez is meg az is , akkor nem ugyanolyan írt kóddal működik?"
De, az alapvető dolgok ugyanazok, mert arduino ez is, az is. Viszont az egyes kontrollerek mások, ezért ha akarja az emberfia, akkor kihasználhatja a specialitásait. Az eredeti arduino "szabvány" definiál egy csomó függvényt, konstanst, amit ha valaki illeszt az arduinoba egy másik kontrolleres lapot, azokat "kötelező" megírni rá. Viszont azokra az újabb tulajdonságokra, amik az eredeti arduinóban nincsenek, arról nem szól a fáma, hogy azokra mit írjunk meg. Az ESP32-nek van néhány újdonsága, pl. az úgynevezett RMT (remote controller), ami ennél a kontrollernél jelent meg, és a WS2812-höz nagyon jól jön. Na, én ezt a spécit használtam élvezkedésként.
"gondolod hogy ehhez a kis rendszerhez szükség lenne az enyémnél komolyabb kontroller kell?"
Én úgy tippelem, hogy elegendő a nano is. Csupán azt mondom, hogy a FASTled programot nem használtam, abban nem tudok tanácsot adni, hanem majd azok, akik ismerik.
Egyébként azt hiszem, egyre kevesebben használják a régi lapokat. Ezt abból gondolom, hogy az elfekvő nano készletemből úgy gondoltam, áruba bocsátok párat, hátha jól jön valakinek, amit én nem használok. Hetekig hirdettem itt, de nem kellett a kutyának se, végül egy valakinek kellett egy darab 500 Ft-ért. Le is vettem a hirdetést, mert ennyi pénzért a macerát se éri meg. Ellesznek a fiókban a többi kacat között. Pedig egyszerűbb dolgokra valóban jó, csak aki MOST vesz lapot, az már korszerűbbet vesz, mert alig drágább

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8016) Teasüti válasza ZTE_luky (#8003) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Egy-egy alatt egyetlen pixelt értesz lécenként? Biztos, hogy ilyen kicsiben szeretnéd megépíteni?
Ha már lúd, akkor legyen kövér! :D Én akkorára méretezném minimum, hogy a szalagok vágási pontjai pont kiadják a lécek hosszúságát. 12V-os szalagnál hármasával vannak csoportosítva a ledek, 5V-osnál ugye darabonként vágható. Én több pixelt raknék egy lécre, de te tudod. Vagy vennék 120 led/méter szalagot. Függ a fal távolságától is, minél közelebb rakod, annál jobban elkülönülnek majd a pixelek. Pl 5 cm vagy kisebb légrésnél már elgondolkodnék a nagyobb sűrűségű szalagon.
A másik érdekes dolog meg a ledek sorba fűzése lesz. Mondjuk nem fizikailag, hanem leprogramozni a random helyeken lévő pixelek animációját. Ehhez kell majd vmi táblázat, ami a sorba kötött pixelek sorrendjét vmi 2D-s mintázat alapján rendezi át, lehetőleg oszlopokba és sorokba rendezve a könnyű animálásért.
A Nano több mint elég erre a feladatra, az időzítéssel nem kell foglalkozni, azt a könyvtár megoldja.
Viszont azt tudni kell, hogy Atmel328p-n csak szoftveresen egy ún. bit-bang technikával lehet meghajtani a szalagot, ami amúgy teljesen jól működik, viszont az egyik mellékhatása, hogy kikapcsolt megszakításokkal tudja csak frissíteni a szalagot. Ez azt jelenti, hogy amíg adatküldés van, addig nem tud fogadni semmilyen beérkező jelet. Vagyis a távirányítás nem fog működni, amíg animál. Ezt csak megkerülni lehet az animáció szüneteltetésével, amíg beolvassa a beérkező parancsot a proci.
Használhatsz kedved szerint FASTled, Adafruit könyvtárakat, amikhez tonnányi tutorial található. De vannak ezeken kívül még más könyvtárak is. Én egy ún. FABled-et használtam előszeretettel, mivel teljesen sallangmentes és csak a megjelenítéshez szükséges kódot tartalmazza, így nagyon kicsi és gyors a kódja.
Ezzel a könyvtárral én 300 db ledet (5 méter szalag) programoztam dupla pufferrel minimum 30 fps-el.
A színkerék animáció nem egy komplex függvény, még a fade-in fade-out effekttel sem, így én amondó volnék, hogy a Nano-val könnyedén meg tudnál hajtani akár 1000 pixelt is.

[ Szerkesztve ]

(#8017) JAGER 10


JAGER 10
tag

Sziasztok!

Nem tudom ez a megfelelő topic-e számomra, de mivel Arduino-val szeretnék kommunikálni, ezért ide írom.

Van egy Arduino Mega 2560 lapom, egy RFID olvasóm, egy RS232-TTL átalakítóm és egy vonalkód olvasóm.
Az RFID olvasó és a vonalkód olvasó RS232 interfésszel rendelkezik. Az RFID olvasó Tx oldalán -7V-ot, a vonalkód olvasó Tx oldalán pedig -6,7V-ot mérek. Ez eddig rendben van.

Ha az RS232-TTL átalakító RS232 felőli oldalára semmit sem kötök, akkor a TTL felőli Tx oldalán 0V van, a Tx LED világít. Gondolom ezzel még nincs probléma.

Ha az RS232-TTL átalakítóra az RFID olvasó kimenetét kötöm, akkor az átalakító TTL felőli Tx oldalon +5V-ot mérek. A kommunikáció működik. Ez a rész rendben.

Ha viszont az RS232-TTL átalakítóra a vonalkód olvasó kimenetét kötöm, akkor az átalakító TTL felőli Tx oldalán marad a 0V és a Tx LED is világít.

A +12V egy "normális" tápegységgel van előállítva. A +5V-ot az átalakítónak és a vonalkód olvasónak egy LM7805C típusú feszültség stabilizátorral állítottam elő. A GND pontokat fizikailag összekötöttem.
Van ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Esetleg a stabilizátor?

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#8018) Janos250 válasza Teasüti (#8016) üzenetére


Janos250
őstag

"A másik érdekes dolog meg a ledek sorba fűzése lesz. Mondjuk nem fizikailag, hanem leprogramozni a random helyeken lévő pixelek animációját"
Azt megoldotta, beszámozta a ledeket a feltett rajzán, és ha hullámot akar, akkor az jó, egyetlen jelvezetékről lehet meghajtani mindhárom ágat.

Kiváncsiságból belenéztem a FABled dolgaiba. Annak a használata valóban egyszerű. :)

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8019) Janos250 válasza JAGER 10 (#8017) üzenetére


Janos250
őstag

Az utolsó ábrán tényleg csak egy vezeték megy az RS232 oldalra? Biztos, hogy a föld közösítés máshogy megoldva?

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8020) JAGER 10 válasza Janos250 (#8019) üzenetére


JAGER 10
tag

A középső képen, ahol működik a kommunikáció is csak egy vezeték megy az RS232 oldalra, csak megtévesztő, hogy még rajta hagytam a vezetéket, de nincs bekötve.
A +12V és +5V feszültségek sorkapcsokra vannak kivezetve, ahol a GND-ket vezetékkel összekötöttem.

[ Szerkesztve ]

(#8021) ZTE_luky válasza Janos250 (#8015) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

értem, köszönö mszépen :) szerintem elindulok a már meglévő dolgaimmal, aztán idővel ha szépen fejlődgetek, beszerzek egy általad említett kicsikét is:) Igen a remote ctrl nagyon csábító, de ehhez a projekthez nekem nicns szükségem erre :)

Re: Teasüti

"Egy-egy alatt egyetlen pixelt értesz lécenként? Biztos, hogy ilyen kicsiben szeretnéd megépíteni?
Ha már lúd, akkor legyen kövér! :D Én akkorára méretezném minimum, hogy a szalagok vágási pontjai pont kiadják a lécek hosszúságát."

Igen, ne haragudj a pontatlan megfogalmazásért. a kis szürke téglalapok, egy-egy pixelt ábrázolnak. hát a léc 50mm ugye, és 3om pixel kiférni ágásra, de akkor nagyon kevés helyem lenne forrasztani, így inkább max 2-nél maradnék. sűrűbb lednek nem látom értelmét, mert fényerővel és szórással sztem nem lesz gond.

"12V-os szalagnál hármasával vannak csoportosítva a ledek, 5V-osnál ugye darabonként vágható. Én több pixelt raknék egy lécre, de te tudod. Vagy vennék 120 led/méter szalagot. "

5V-os szalagot használnék. ha két pixelt raknék midnen lécre? mert az kijönne mindenhol kivéve a bal és jobb széleket. ami hiányozhat az alul fölül a szél, ahol nincs hely ledet rakni.

"Függ a fal távolságától is, minél közelebb rakod, annál jobban elkülönülnek majd a pixelek. Pl 5 cm vagy kisebb légrésnél már elgondolkodnék a nagyobb sűrűségű szalagon."

igen, nem nagyon szeretném h elkülönüljön. 3-4cm lesz szerintem, ha oylan távolságban már szépen elszórná a fényt. arra is kellhet a sűrűbb? egyáltalán nem gond, és akkor vennék olyat őszinte véleményre lenne szükségem :))

"A másik érdekes dolog meg a ledek sorba fűzése lesz. Mondjuk nem fizikailag, hanem leprogramozni a random helyeken lévő pixelek animációját. Ehhez kell majd vmi táblázat, ami a sorba kötött pixelek sorrendjét vmi 2D-s mintázat alapján rendezi át, lehetőleg oszlopokba és sorokba rendezve a könnyű animálásért.
A Nano több mint elég erre a feladatra, az időzítéssel nem kell foglalkozni, azt a könyvtár megoldja."

ehhez a részéhez nem nagyon értek. úyg gondolod egy telejsen amatőrnek problémát okoz ez ilyen kód megírása?

"Viszont azt tudni kell, hogy Atmel328p-n csak szoftveresen egy ún. bit-bang technikával lehet meghajtani a szalagot, ami amúgy teljesen jól működik, viszont az egyik mellékhatása, hogy kikapcsolt megszakításokkal tudja csak frissíteni a szalagot. Ez azt jelenti, hogy amíg adatküldés van, addig nem tud fogadni semmilyen beérkező jelet. Vagyis a távirányítás nem fog működni, amíg animál. Ezt csak megkerülni lehet az animáció szüneteltetésével, amíg beolvassa a beérkező parancsot a proci."

ez egyáltalán nem lesz probléma, nincs szükségem erre :) egy adott kódot rátöltenék és az menne az örökkévalóságig :)

"Használhatsz kedved szerint FASTled, Adafruit könyvtárakat, amikhez tonnányi tutorial található. De vannak ezeken kívül még más könyvtárak is. Én egy ún. FABled-et használtam előszeretettel, mivel teljesen sallangmentes és csak a megjelenítéshez szükséges kódot tartalmazza, így nagyon kicsi és gyors a kódja.
"

szerintem akkor majd rálesek ezekere, valószínű hogy ksni fog a projekt, mert fontosabb dolgaim adódtak, csak mondom tudjam mivel állok szemben :) ha minden igaz kb 1 hónap múlva a kódon kívül minden meglesz :) igazság szerint a kódtól félek legjobban :)

(#8022) DiceBlade


DiceBlade
aktív tag

Sziasztok!
Van egy NodeMCU ESP8266, amit univerzális távirányítóként szeretnék használni.
Rákötöttem egy KY-005 infra adó modult így:

TV ki/bekapcsoló kódját próbáltam vele küldeni, de sajnos nem reagál rá a tv néhány cm-ről sem.
Az lehet a gond, hogy a board-om GPIO-i 3.3V-osak? Hogyan tudnám "debugolni"?
A hő és páratartalom mérőm is 5V-os de arról sikerült olvasni.

[ Szerkesztve ]

(#8023) Tankblock válasza DiceBlade (#8022) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Hello

Ha tippelenm kellene, akkor vagy nem az a helyes kód,
vagy nem 38kHz van feltéve. Van-e esetleg vevőd? akkor be lehetne olvasni, hogy mit ad ki a távírányító magábal, majd azt visszajátszani.

Release the Beast....

(#8024) mhegedusmh


mhegedusmh
újonc

Hali, egy ESP8266-01 modullal szivunk sokat (3db-ot is probaltunk), de az AT parancsokra mar nem valaszol... Flashelni 1x sem sikerult... 3.3V-5V logikai szintillesztovel kotottem ossze az FTDI32 usb-soros chippel. Any idea? :)

(#8025) Janos250 válasza DiceBlade (#8022) üzenetére


Janos250
őstag

Ilyesmik miatt nagyon jó, ha van az embernek egy ilyen:
https://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB-Logic-Analyzer-24MHz-8-Channel-Compatible-to-Saleae-ARM-FPGA-M100/272337085235?hash=item3f688e2333:g:RNcAAOSwPCVYBD2b

Egy vevővel és ezzel meg lehet nézni, mit ad a távirányító, és mit ad ez a szerkezet.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8026) Janos250 válasza mhegedusmh (#8024) üzenetére


Janos250
őstag

Ő használta:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_7557-7557.html

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8027) Tankblock válasza mhegedusmh (#8024) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Hello,

Típus? Lábak a megfelelő helyre vannak a bootkor húzva. Milyen Firmware szerettnél letölteni?

Release the Beast....

(#8028) DiceBlade válasza Tankblock (#8023) üzenetére


DiceBlade
aktív tag

Hello

Vevővel olvastam be a kódot:
Encoding : NEC
Code : 20DF10EF (32 bits)
uint16_t rawData[71] = {9040, 4502, 580, 566, 560, 564, 558, 1666, 582, 566, 558, 566, 558, 566, 560, 566, 558, 566, 558, 1666, 582, 1664, 582, 564, 558, 1666, 582, 1666, 580, 1668, 582, 1666, 580, 1668, 580, 566, 556, 566, 560, 564, 556, 1668, 582, 564, 558, 566, 558, 566, 558, 566, 560, 1664, 580, 1666, 582, 1666, 582, 564, 558, 1666, 580, 1666, 582, 1666, 582, 1664, 580, 40234, 9014, 2278, 560}; // NEC 20DF10EF
uint32_t address = 0x4;
uint32_t command = 0x8;
uint64_t data = 0x20DF10EF;

Arra sikerül is kiíratni szöveget ha újra ugyanaz a kód érkezik a távirányítótól.
38kHz van beállítva küldésnél

#define IR_TV_POWER 0x20DF10EF
irTransmitter.sendNEC(IR_TV_POWER, 32);

Más értékkel még valóban nem próbálkoztam, futok majd vele egy kört, köszönöm szépen! :R

(#8025) Janos250
Első projektem, egyelőre csak a szükséges dolgokat rendeltem meg, utánanézek mire is jó ez. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#8029) Pulsar


Pulsar
veterán

Sziasztok,

van ez a standard kínai kis sárga motorom, rajta hasonló tárcsával:

milyen szenzort lehet ehhez használni, hogy encoderkét tudjam használni?

(#8031) Aryes válasza Pulsar (#8029) üzenetére


Aryes
nagyúr

Encoderként nemigen fogod tudni használni, mert ez csak sebesség visszajelzésre alkalmas, ahhoz viszont elég egy ilyen filléres résopto. 3mm-es kell, ha jól emlékszem. Ezt használom én is, Kínából rendeltem egy marékkal. Lehet, hogy ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni, de igazából nincs rá szükség, mert a forgási irányt te állítod be.

(#8032) // Chaka // válasza mhegedusmh (#8024) üzenetére


// Chaka //
tag

Elsőként USB-TTL konverterrel érdemes vele bíbelődni. Ha a konzolból kiadott parancsokra sem reagál, akkor nagyon halott. 1-2 éve én is 5V/3.3V szintillesztőt használtam volna, de nem jött be a dolog. Nem biztos, hogy a szintillesztő miatt. Pár napja 3.3V-os mikrovezérlővel használom, és pompásan működik az adatcsere a PC-s alkalmazás és a mikrovezérlő 32byte-os táblázata között.

Több ezer telefonszámot tudok fejből, csak azt nem tudom, hogy melyik kié.

(#8033) tvamos válasza Aryes (#8031) üzenetére


tvamos
nagyúr

Miért ne lehetne? Két szenzor kell hozzá, fizikailag megfelelően elhelyezve.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#8034) _q válasza ZTE_luky (#8011) üzenetére


_q
addikt

(#8035) Janos250 válasza tvamos (#8033) üzenetére


Janos250
őstag

A kíváncsi népség kedvéért azt is tegyük hozzá, hogy "rotary encoder" néven keresse a neten.
Pl.
https://www.youtube.com/watch?v=v4BbSzJ-hz4
https://www.youtube.com/watch?v=dPBKTZw_xi4

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8036) tvamos válasza tvamos (#8033) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ha itt lejebb gorgetsz, leirja, hogy kell elhelyezni a ket szenzort. [link]
De ha nincs hely, akkor tavolabb is el lehet oket helyezni. Midket szenzort uzembe kell helyezni, az egyiket rogziteni, a masikat meg addig allitani, amig azt nem latod a szkopon, amit a kepen latsz. [link]

(#8035) Janos250 válasza tvamos (#8033) üzenetére
Igen, nem artott volna, ha elobb teszem be az okossagot. Csak mobilrol hamar feladtam... Kozben megeloztel. :)
Rotary encoder, megpedig az incremental fajtabol.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#8037) Aryes válasza tvamos (#8033) üzenetére


Aryes
nagyúr

Én is ezt írtam, hogy magamat idézzem: "ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni".

De igazából nincs rá szükség egy ilyen smart car-nál, mert jellemzően nem nagyon szokták a kereket kézzel forgatni, hogy az irányt fel kelljen ismerni. Ezzel az áttétellel lejtőn sem tud visszagurulni magától, legfeljebb csúszni, a kerék csúszását viszont nem lehet vele detektálni. A forgásirány meg eleve programból van szabályozva, így mindig lehet tudni, merre forog a kerék, elég csak a tényleges sebességről visszajelzést kapni (ezeknél a motoroknál nagyon véletlenszerű, hogy milyen sebességgel forog, egy sima egyenes vonalú gördüléshez is erősen szabályozni kell a meghajtást).

Janos250: írtam Neked privit.

[ Szerkesztve ]

(#8038) Pulsar válasza Aryes (#8031) üzenetére


Pulsar
veterán

köszönöm, és neked is mprrpm :R
Én igazából arra használnám, hogy tudjam mennyit fordult a kerék.

(#8039) Aryes válasza Pulsar (#8038) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ha találsz hatékony algoritmust az egyenes futás meg a fordulás szabályzására, szólj! :)

(#8040) Janos250 válasza tvamos (#8036) üzenetére


Janos250
őstag

Mellesleg az a baj, hogy azon a kis kocsin ami lyuk van, abba csak egyetlen egy fér el, de az legalább pontosan passzol bele.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8041) tvamos válasza Janos250 (#8040) üzenetére


tvamos
nagyúr

Oke. Biztosan meg lehet azt is oldani, ha akarja valaki.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#8042) DiceBlade válasza DiceBlade (#8028) üzenetére


DiceBlade
aktív tag

Kód gond volt, setupban elmaradt az irTransmitter elindítása :B
Köszönöm a válaszokat! :)

(#8043) Pulsar válasza Aryes (#8039) üzenetére


Pulsar
veterán

Csak a számolás nem elég? :)

(#8044) fecske13 válasza _q (#8034) üzenetére


fecske13
tag

Mi a különbség az általad linkelt és Janos250 által linkelt [link] lap között? Mindkettőn látszólag ESP-WROOM-32 van, de már a lábszámok sem egyeznek.

"Az a lényeg, egészség legyen, meg kerozin a repcsibe."

(#8045) Janos250 válasza fecske13 (#8044) üzenetére


Janos250
őstag

Többféle lap van. Amiken ESP-WROOM-32 van, akkor semmi lényeges különbség nincs köztük.
Amiben különbözni szoktak pl. hogy hány GND láb van, meg hasonlók, továbbá a lábak mellé írt "név", mert nem mindig egyformán nevezik a lábakat. Ezért én többnyire a GPIO sorszámmal és nem a nevével adom meg a lábakat, hogy ha egy másik lapot választok ki, ne tekintse ismeretlennek a lábak elnevezéseit.

Hangsúlyozom mégegyszer, hogy ha a képen ki van takarva annak a fém burkolatos százlábúnak a felirata, akkor az bizony többnyire ESP8266, nem 32. Persze az se rossz, de a párszáz Ft különbség ellenére a ESP32 SOKKAL többet tud, ma már nem éri meg ESP8266-ot venni. A 8266 programjai is futnak a 32-n is. A 8266-nak én egyetlen előnyét látom: fizikailag kisebb a kevés lábszám miatt, ezért ha picike helyre kell bepasszírozni, akkor az a 8266-al könnyebben megy.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#8046) _q válasza fecske13 (#8044) üzenetére


_q
addikt

Ahogy Janos250 is írta hasonló.szinte ugyan az a pin kiosztás eltérő minimálisan Nekem dizájnosabbnak tűnik amit linkeltem, illetve olyat vettem én is így mondhatni tesztelt verzió.

[ Szerkesztve ]

(#8047) robohw válasza Aryes (#8037) üzenetére


robohw
aktív tag

Hát azért fordulatszám mérésre, megtett távolság kiszámítására jól jöhet. Az sem véletlen, hogy a lehetőség adott.

My own programming language: http://www.robomax.online

(#8048) Aryes válasza robohw (#8047) üzenetére


Aryes
nagyúr

Miről beszélsz?

(#8049) Aryes válasza Pulsar (#8043) üzenetére


Aryes
nagyúr

Persze, hogy nem, valahogy be is kell építeni az eredményt a motor sebességvezérlésébe.
:)

(#8050) fecske13 válasza Janos250 (#8045) üzenetére


fecske13
tag

Köszönöm a válaszokat (Janos250, xboy89).

Akkor úgy tűnik ezek nem "csereszabatosak" mint pl. egy nano vagy uno.
Azon akadtam fenn, hogy az egyiknek 8-al több lába van.

"Az a lényeg, egészség legyen, meg kerozin a repcsibe."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.