Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2201) LógaGéza válasza adatfalo (#2200) üzenetére


LógaGéza
addikt

BT-n se tudok kapcsolódni hozzá, mert a vezérlőprogi IP-t, és portot kér. Szerintem ebből Ethernet shield lesz, csak nem tudom melyik a jó... Megéri a drágábbat venni, vagy elég-e egy olcsóbb?
Boardból se tudom, hogy elég-e egy Nano, vagy tényleg Mega kell...

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#2202) Danex válasza LógaGéza (#2201) üzenetére


Danex
addikt

Én a W5100-ast venném, az olcsóval csak szenvedtem, hogy az interneten minden project a W5100-hoz van megírva és az nem működik az olcsón 1-1ben

(#2203) Alu


Alu
senior tag

Sziasztok!

Vettem egy Arduino Uno R3 panelt és lenne vele egy nagy problémám. Letöltöttem hozzá a gyári Arduino szoftvert (1.6.7.) és első pár alkalommal gyönyörűen felismerte és programozta a panelt, de pár alkalom után már a gép se látta az usb bemeneten, mint eszközt. Próbáltam a saját gépemen és még további kettőn a gyári szoftverrel. Próbálkoztam az 1.6.5. -el, majd az 1.6.0 -val, próbáltam leszedni külön usb drivereket, persze egyik se működött. Addig addig dugdostam, míg egyszer csak látta a panelt, felprogramoztam, kihúztam, bedugtam, de megint nem látta. Nekem gyanús, hogy az eszközkezelőben se látja a gép, mint ha rá se lenne dugva, viszont a panelen világítanak a ledek és a rajta lévő programot szépen lefuttatja. Nem tudom ez mennyire lehet lényeges, Magyarországról, egy elektronikai eszközökkel foglalkozó boltból rendeltem a panelt, igaz a webáruházban 2 féle uno -t találtam, de eltérés csak árban volt. Leírások, linkek és képek is azonosak voltak. Természetesen én az olcsóbbikat rendeltem, lehet, hogy ez valami kínai utángyártott darab?
Nektek volt már ilyen problémátok?

λŁƯ™

(#2204) Gergosz2 válasza Alu (#2203) üzenetére


Gergosz2
veterán

néha csinál ilyet, hogy lehúzod,bedugod és nem látja a fordító. Nem kell megijedni, segíteni szokott ha kihúzod majd újra bedugod.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#2205) LógaGéza válasza Gergosz2 (#2204) üzenetére


LógaGéza
addikt

Nekem is ez a hibám van, ha bedugom, akkor világít a LED rajta, de nem csatlakozik... Több gépen és több kábellel is próbáltam - mennyire könnyű kinyírni ezeket a kütyüket?

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#2206) Alu válasza Gergosz2 (#2204) üzenetére


Alu
senior tag

Nem csak a fordító, a gép se látja. Eszközkezelőben ott kellene lennie a com portoknál, mint csatlakoztatott usb eszköz, de nincs ott :(

λŁƯ™

(#2207) Tankblock válasza Alu (#2203) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Hello,

Azért a feszültségére érdemes egy pillantást venni. Én így jártam a USBtoSerial converterrel. Nem látta az eszközt ha rácsatlakoztattam a ESP8266 ra. Ha külön betápoltam a Wifi modult akkor köszöni szépen megy.
A kínai verziókhoz, meg van saját módosított driver általában.....

Release the Beast....

(#2208) Bazs87


Bazs87
tag

Sziasztok!

A fórum visszaolvasása még eltart némi ideig, de türelmetlen vagyok és lenne pár égető kérdésem.
Írtam egy etherneten kommunikáló termosztátot.
Az első gondom az ethernet server és a webserver hivatalos libekkel volt, ha külön használom/tesztelem működik, ha összeollózom a programrészeket nem stabil a működése. Találkozott már valaki ezzel a problémával?
Valami üti az SD olvasásomat is. 10-ből 6x nem veszi észre a kártyát ami az eth shield-be van dugva. Mivel ez megint csak lib és a kártyához hozzá sem értem az eltérő végkimenetelű események közt nem tudom hol keressem a hibát.
A 3. problémám, hogy a stabilan működő nano slave-k, amik handshake nélkül dobálják minden 100 érték után az átlagértéküket néha kifagynak, annak ellenére, hogy ha nincs connectelve addig ül egy while ciklusban és próbál csatlakozni, ameddig újra nem sikerül neki. Ha a mastertől elveszem az 5 voltot és úgy indítom újra általában helyreáll és megint megy a kommunikáció etherneten. (most hardveres resetet kap, ha több ethernet slave érték nem jön be bizonyos idő után - timeout)
Remélem érthetők a felvetett kérdések/problémák és valaki már találkozott velük.

A programok viszonylag nagyok, ezért nem copy-znám be ide őket 1 az 1-ben, de ha valakit érdekel szívesen átküldöm.

Köszi!
Bazs87

(#2209) zka67 válasza Bazs87 (#2208) üzenetére


zka67
őstag

Szia, igen, én is találkoztam ezzel a hibával, bár nem arduinon, hanem ARM uC-n, de a lényegen ez nem változtat, mert u.a. a könyvtárat írtam át az ARM-ra. Néha hülyeségeket küldözget a hálózatra, és aztán le is áll az ethernet vezérlő. Nem volt idegrendszerem hozzá, hogy megkeressem benne a hibát.

A megoldásom az volt, hogy kerestem egy másik könyvtárat, átírtam és azt használom, azzal abszolút nincs semmi gondom. Itt az eredeti arduinos könyvtár, kicsit másképp működik, de jóval egyszerűbb.

ethercard-master library

(#2210) Bazs87 válasza zka67 (#2209) üzenetére


Bazs87
tag

ez is működik a W5100-as shield-del? Úgy tudom ez az ENC28J60 libje, vagy eth server vagy webserver nincs is a minták közt. Ezeket a bővítéseket magadnak megcsináltad esetleg?

(#2211) zka67 válasza Bazs87 (#2210) üzenetére


zka67
őstag

Szia, én az ENC28J60-ast használom, és a közeljövőben nem is tervezem, hogy áttérek másra.

Egyébként vannak példák a webserverre is: rbbb_server, multipacket...

(#2212) Alu válasza Tankblock (#2207) üzenetére


Alu
senior tag

Köszi a tippet! 2 programozásig megoldotta a problémát, de aztán megint nem látta. Most meg az a win7 -es gép amin az a 2 programozás sikerült, az most nem találja a drivert, egy másik win8-as meg nem is látja, ha adok neki külön tápot akkor se.. :(

λŁƯ™

(#2213) Flashback


Flashback
addikt

RGBW101 ledek vezérlése mennyivel másabb mint a ws2812b ?

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#2214) LógaGéza válasza Flashback (#2213) üzenetére


LógaGéza
addikt

Ahogy nézem nem sokban, a Neopixel támogatja, itt át tudod nézni mi változott.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#2215) dave0825


dave0825
őstag

Üdv.

Most vettem egy autót használtan, és a kulcsán csak központi zár nyitás-zárás van. Olyanra gondoltam, hogy csináltatnék bicskakulcsot hozzá (simát kaptam hozzá, nem bicskát), de olyat, amin van csomagtartó-nyitó gomb is. Ez (elvileg) 433,92MHz-en működik (Opel Astra G), vagy 433, 434, mindenhol mást írnak, de 433 és 434 között, még nem próbáltam. Van is egy 433MHz-es vevőm, ezzel lehetne venni annak a gombnak a jelét, ugye? A vevőt most szereztem 100 ft-ért, még nem próbáltam ki, hogy működik-e, de rendeltem ebay-ről, hogy legyen egy biztosan működő is (bár az enyém nem ilyen, az téglatest alakú, fémmel burkolt, kb. 15cm antennával). Arra meg már programban nem nehéz megoldani, ha annak a gombnak a jelét vette a vevő, akkor mit csináljon a program (valami motorral, vagy valami mechanikával nyissa ki a zárat a csomagtartóban). Ugye? Nagyjából utánanézegettem, hogy elvileg 433MHz-es vevővel lehet fogni a jelét, itt egy videó róla.

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#2216) gyapo11 válasza dave0825 (#2215) üzenetére


gyapo11
őstag

A frekvencia önmagában nem elég, csak a rádiónak, az átküldött bitek kódolása is fontos, időzítések stb. De ha megy, és tudja dekódolni, akkor már könnyen meg lehet oldani a nyitást motorral-áttétellel vagy combosabb központizár motorral.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2217) dave0825 válasza gyapo11 (#2216) üzenetére


dave0825
őstag

Na, kezdésnek jó, hogy megoldhatónak bizonyul. :) Esetleg találni szerinted olyan megírt sketch-et, vagy csak library-t, amibe már be van programozva, hogy mindent tudjon dekódolni? A videón, amit fönt linkeltem, ott kódot is vesz, protokollt is, és bitek számát is. Bár azt nem látom, hogy alap library-t tölt-e be, és már veszi is a kódot, vagy valamit mókolt-e vele. Egyébként a 433MHz-es vevőn lehet hangolni, hogy mondjuk 433,92MHz-et vegyen, vagy az fix 433,0MHz csak?

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#2218) bacus válasza dave0825 (#2215) üzenetére


bacus
őstag

opelhez nem ajánlott a bicskakulcs, az inditózár elég nehezen jár a legtöbb opelben ahhoz, hogy a bicskakulcsot kinyirja. Én is akartam, de a riasztós lebeszélt, biztos neki van igaza. (igaz ott a riasztó programozásánál, van amikor 20x kell gyujtást adni és elvenni..)

A központizár nyitásakor a csomagtartó nem old? Nekem volt pár opelem, mindnek nyilt a csomagtartója a központizár nyitásával. (nem fizikailag nyilt, hanem a zár azt is nyitotta) Ezt egyébként a kulcs továbbforditásával mindenhol lehetett blokkolni. Azaz ha a csomitartóba bedugtam a kulcsot és még egy 90 fokot tekertem raja, akkor a központizárat kikapcsoltam.

Most egy omega van, amin nincs is gomb a csomagtartónak, csak belülről v. távlökővel nyitható, (ez állitólag nagyon biztonságos, mert a piros lámpánál nem tudják kirámolni), de szerintem sokkal több hátránya van mint előnye.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#2219) Danex válasza dave0825 (#2215) üzenetére


Danex
addikt

2011-es VW Jettánál nem tudtam dekódolni az távirányítót, a néhányszáz forintos RF adóvevővel

(#2220) dave0825 válasza bacus (#2218) üzenetére


dave0825
őstag

Azt hiszem, nekem is nyitja a központi a csomagtartót, igen. Csak gondoltam ha hátránya nem nagyon van, könnyebb már a kocsi felé menet kinyitnom gombbal magát a csomagtartót, mármint úgy, hogy föl is nyíljon Ezt úgy oldanám meg, hogy a csomagtartón a zár kézzel benyomását helyettesítené valami mechanika Arduino-ról vezérelve, majd onnan (mivel nem nyílik föl magától ugye, csak ha megemelem 30-40 centire) egy plusz teleszkóp nyomná föl a holtpontig, onnan meg már ugye a gyári 2 teleszkóp. Igazából kényelmi funkciót tölt csak be, hogy ha tele van a kezem, nehezen nyúlnék oda kulccsal, majd nyitnám föl kézzel, akkor kényelmesebb csak a gombot megnyomni. Vagy ha magát a gombot a csomagtartóról levenném, mert a központi úgyis zárja, az Arduino meg nyitná kulcsról, szóval nem is kéne oda kézzel nyitó, ahogy te is írtad, biztonsági okokból. Hátrány annyi lehet, ami szerintem a legnagyobb, hogy ha egyszer megadja magát az Arduino..... :F

Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99

(#2221) gyapo11 válasza dave0825 (#2217) üzenetére


gyapo11
őstag

Csak találgatni tudok, szerintem a frekvenciával nem lesz gond, nem hiszem, hogy olyan szűk sávszűrőt tennének a vevőbe, hogy párszáz kHz-cel odébb ne venné az adást. Inkább a dekódolás a kérdés.
Library kérdésre nem tudom a választ, még nem néztem ezt a témát.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2222) tvamos válasza dave0825 (#2220) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nekem is G Astra van, remélem, valami jó fajta kodolást használ, es nem tudod dekódolni, hiszen ebben az esetben csak az nem nyitja ki, aki nem akarja.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#2223) gyapo11 válasza tvamos (#2222) üzenetére


gyapo11
őstag

Amikor kódolást említettem soros átvitelnél, amilyen pl. a riasztó távirányító, akkor nem titkosításra gondoltam, hanem az egyes bitek átvitelének módjára. Hogy milyen csomagban, milyen elő és utó bitekkel, ellenőrző bitekkel, és hogy az egyes bitek átvitele milyen időzítésekkel és hány impulzussal történik. Ebben még semmi titkosítás nincs, de a vételhez pontosan ismerni kell ezeket.
Az már egy következő szint, hogy az így átvitt bitek mit tartalmaznak, pl. a "hello world" szavakat olvasható formában, vagy titkosítva "sd9f87df87s9d8f" amit valamilyen matematikai módszerrel dekódolni kell az olvashatósághoz.
Nem tudom hogy a riasztókhoz milyen titkosítást használnak, de a videón működött a dolog, tehát az arduino is ismerte a dekódoláshoz szükséges infókat.
Az autó ellopásához meg nem csak a titkosítás törése az út, hanem a scanneléssel összegyűjtött adatok és azok lejátszása.
Ezért is érdemes a saját készítésű rendszerbe is titkosítást vinni, arduino, jó nagy flash rom feltöltve véletlen számokkal, ugyanez a vevőben is, elvileg is törhetetlen (One Time Password).

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2224) tvamos válasza gyapo11 (#2223) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ertem amit irsz, meg azt is, amit en irtam. Gondolom a titkositas valamilyen kodolasi metodussal tortenik, mondjuk en eddig csak AES kodot hasznaltam. Persze, ha nem ez a terminusz teknikusz, akkor nyugodtan javits ki, mondom, en csak hasznaltam eddig.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#2225) gyapo11 válasza tvamos (#2224) üzenetére


gyapo11
őstag

Nem tudom mit használnak, sokféle titkosítási módszer van, mindegyik törhető, ha rövid a kulcs. Szóval az fontos, hogy hosszú legyen a kulcs, és akkor sok idő a törés.
Ennek ellenére a fix kód küldése nem jó, mert ha 1000 bites is a kulcs, és ezzel törhetetlen, magát a titkosított bitsorozatot egyszer lehallgatva megvan a nyitáshoz a kód. Tehát mindenképpen kell valami változás minden egyes nyitáshoz küldött kódban (ugrókód). És ha egy kód csak egyszer kerül felhasználásra a riasztó életében, akkor a lehallgatás értelmét veszti, ez az OTP. Itt viszont már nem is kell titkosítani, mert egy kód lehallgatásából semmilyen módon nem állítható elő a következő kód, a lehallgatott kód nem használható újra, ezért a törése elvileg lehetetlen, nincs mit törni, a véletlen számok között nincs összefüggés.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2226) Flashback


Flashback
addikt

Sziasztok

RF témában érdeklődnék kicsit.
Kis adatcsomagokat kellene nagy biztonsággal eljuttatnom kb100m távolságra. Úgy hogy akár egy embertömeg is a jel útjában állhat.
Melyik hullámsáv lenne erre a megfelelőbb 400,800mhz? 2,4ghz-et nem akarok az mostanság eléggé zavart freki...

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#2227) Gergosz2 válasza Flashback (#2226) üzenetére


Gergosz2
veterán

433mHz jó lesz, de a 800mHz-sel sem lesz gond. De mindegyiknél figyelned kell rá, hogy tegyél rá egy megfelelő méretű antennát, illetve az adód teljesítménye elég nagy legyen.

PL 433Mhz-es adók többsége negyedhullámos, egy 17 cm-es antennával megtoldva elég messzire tud közvetíteni. Olvastam, hogy valakinek sikerült 3 km-es távot is produkálnia, de 1km mindenképp menni szokott, ha 12V-ról járatod.

Ja és ha nagy biztonságot akarsz, akkor mindenképp valamilyen hiba detektálást és javítást is valósíts meg ismétlés, cheksum, CRC... .

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#2228) razorbenke92 válasza Flashback (#2226) üzenetére

Régóta vagyok PH-s és Arduinos is, hogy nem találtam eddig erre a topicra?

Ha esetleg az számít, az NRF24L01+ ugyan 2.4Ghz-en megy, de annyi klassz beépített tulajdonsággal ruházták fel, hogy nem kell tartani a zajtól.

Szerintem volna olyan biztonságos mint a 433MHz , és kevesebb vele a szenvedés (nekem legalább is a 433-as modulokkal nincs jó tapasztalatom)

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2229) tvamos válasza Flashback (#2226) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nekem 433-mon nem sikerült ilyesmi. (Elvileg akár mukodhetne is, nekem nem ment.) Ami viszont ment, aránylag stabilan, az a 2.4GHz-es Zigbee modul volt, bot antennával. (Az meg persze elvileg akár km-t is...)

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#2230) JozsBiker


JozsBiker
aktív tag

Sziasztok !

ESP8266 -ot szerintetek ráköthetem közvetlenül a számítógép soros ( nem USB, hanem a 9 pólusú canon ) portjára ?

(#2231) zka67 válasza JozsBiker (#2230) üzenetére


zka67
őstag

Szia, nem :)

Azonnal tönkre megy.

(#2232) JozsBiker válasza zka67 (#2231) üzenetére


JozsBiker
aktív tag

Akkor jó hogy nem kötöttem rá. Köszi.

(#2233) Gergosz2


Gergosz2
veterán

Megvan az Atmel tulajdonosa

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#2234) DeniL


DeniL
tag

Sziasztok,

6 nyomógombot "szimulálnék" a GND és 0-5-ig a digitális pinek összeérintésével. A 6 nyomógombot adott sorrendben kellene lenyomni, de ha ez nem így történik, akkor futás közben kellene visszajelzést adnia, hogy "elrontottad". Ne csak a végén ellenőrizzen, ha le lett nyomva mind a 6.

Elkezdtem többféleképpen, de már kezdem feladni és belefáradni. Remélem találok köztetek olyanokat, akik a helyes útra térítenek és segítségemre lesznek. Köszönöm :)

1.

#include <SoftwareSerial.h>
int button1 = 0;
int button2 = 1;
boolean button1_state = false;
boolean button2_state = false;
int mode = 0;
void buttoncheck1(){
button1_state = !digitalRead(button1);
}
void buttoncheck2(){
button2_state = !digitalRead(button2);
}
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(button1, INPUT);
pinMode(button2, INPUT);
buttoncheck1();
buttoncheck2();
}
void loop() {
while (mode == 0){
Serial.println("elso ciklus");
while (mode == 0){
delay(2000);
buttoncheck1();
if (button1_state==true) {
Serial.println("ez az elso");
mode = 1;
}
else {
Serial.println("rossz sorrend 1.");
}
}
}
while (mode == 1){
Serial.println("masodik ciklus");
while (mode == 1){
delay(2000);
buttoncheck2();
if (button2_state==true) {
Serial.println("ez az masodik");
//mode = 3;
}
else {
Serial.println("rossz sorrend 2.");
}
}
}
}

2.

#include <SoftwareSerial.h>
int ButtonPins[] = {0, 1};
int buttonState[] = {HIGH, HIGH};
int index;
int numberOfBUTTON = 2;
void setup() {
Serial.begin(9600);
/*for (int i = 0; i < numberOfBUTTON; i++) {
pinMode(ButtonPins, INPUT_PULLUP);
}*/
pinMode(ButtonPins[1], INPUT_PULLUP);
pinMode(ButtonPins[2], INPUT_PULLUP);
}
void loop() {
for (index = 0; index < numberOfBUTTON; index++)
{
buttonState[index] = digitalRead(ButtonPins[index]);
if (buttonState[index] == LOW) {
Serial.print((String)(ButtonPins[index]));
Serial.print(" elem");
} else {
Serial.println("rossz sorrend");
}
}
delay(2000);
}

3.

#include <SoftwareSerial.h>

int scheme[6];
int ints_read[6];
int but_state[6];

void buttoncheck(){
int i,j;

for(j=0;j<6;j++)
{
if(but_state[j] != digitalRead(j))
{
for(i=5;i>0;i--)
ints_read[i]=ints_read[i-1];
ints_read[0] = j+1;

}
but_state[j] = digitalRead(j);
/*Serial.print(ints_read[j]);
Serial.print(" ");
Serial.println(scheme[j]); */
}

}

int match_buttons()
{
int i;
int j;

for(j=0;j<6;j++)
{
if(ints_read[j] == 0)
return j;
if(scheme[j] != ints_read[j])
{
for(i=0;i<6;i++)
ints_read[i] = 0;
return -1;
}
}
return 6;
}


void setup() {
int j;
Serial.begin(9600);
for(j=0;j<6;j++)
{
pinMode(j, INPUT);
ints_read[j] = 0;
}
pinMode(6, INPUT);
}

void loop()
{

boolean match = false;

//gombok FORDÍTOTT sorrendben. A helyes lenyomási sorrend 2,3,5,4,1,6;
scheme[0] = 6;
scheme[1] = 1;
scheme[2] = 4;
scheme[3] = 5;
scheme[4] = 3;
scheme[5] = 2;

delay(2000);


while(true)
{
buttoncheck();
if(match_buttons() == -1)
{
Serial.println("rossz sorrend");
//Az eddig beöltött minta már törölve
}
if(match_buttons() == 6)
{
Serial.println("jó sorrend");
break;
}
delay(100);
}


}

(#2235) galilei01


galilei01
újonc

Van valami ötletetek rá, hogyan lehetne a mindenféle Serial.print() kiírásokat, melyek a soros portra kimennek, majd megjelennek IDE Serial monitorán, eltárolni egy átmeneti bufferba?
Valahogy a Serial.print() kimenetét, ami a soros TX bufferbe ír, hogyan lehetne meggyőzni, hogy a TX bufferbe kiírással egyidőben ugyanabban a sketch-ben lévő, egy másik bufferbe !! is !! berakjon minden általa kiküldött bájtot.

(#2236) softguner válasza galilei01 (#2235) üzenetére


softguner
csendes tag

Arra gondolsz amit a SoftwareSerial csinál?

[link]

(#2237) Pubszon válasza DeniL (#2234) üzenetére


Pubszon
veterán

Jut eszembe, a 0 és 1-et ne használd, az az RX és TX. Akkor jó használni, ha a soros kommunikációt nem használod.

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#2238) galilei01 válasza softguner (#2236) üzenetére


galilei01
újonc

Konkrétan a hw serial portra (akármilyen módon is ) kiküldött adatokról van szó, tehát az összes hw - tx bufferbe került adatról kellene egy "másolat" amit majd más irányba is ki kellene küldenem.
Éppen most találtam meg a HardwareSerial.cpp -t (Az arduino részeként, ami talán a főbűnös ebben) de hiába nézegetem nem jövök rá hogyan tudnám úgy megheckelni h a kívánt eredményt az aktuális sketch-ben elérjem.

(#2239) razorbenke92 válasza DeniL (#2234) üzenetére

A második egy nagyon elegáns megoldás. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy a for ciklus ne rohanjon kontrolálatlanul.

Az általad megírt verzióban ugyanis egy pillanat alatt végigfut, ennyi idő alatt nem végignyomni a szükséges gombokat.

Ha prellezésmentesek lesznek a gombok amiket használsz, akkor így menni fog:

#include <SoftwareSerial.h>
int ButtonPins[] = {0, 1};
int buttonState[] = {HIGH, HIGH};
//int index; ha globális a változód, a for ciklus csak egyszer fut, hacsak ki nem nullázod utána kézzel
int numberOfBUTTON = 2;
void setup() {
Serial.begin(9600);
/*for (int i = 0; i < numberOfBUTTON; i++) {
pinMode(ButtonPins, INPUT_PULLUP);
}*/
pinMode(ButtonPins[1], INPUT_PULLUP);
pinMode(ButtonPins[2], INPUT_PULLUP);
}
void loop() {
for (int index = 0; index < numberOfBUTTON; index++)
{
bool buttonPressed = false;
while(!buttonPressed)
{
for (int i=0; i<numberOfBUTTIN;i++)
{
if (!digitalRead(ButtonPins[i]) buttonPressed=true;
}
}
/*az fenti rész megoldja, hogy amíg te nem nyomtál semmilyen gombot, addig ne akarja ellenőrizni a lenyomott gombokat. Másképp akkor is ellenőrizne, ha nem nyomsz épp semmit.*/
buttonState[index] = digitalRead(ButtonPins[index]);
if (buttonState[index] == LOW) {
Serial.print((String)(ButtonPins[index]));
Serial.print(" elem");
while(!digitalRead(ButtonPins[index])){} //megakadályozza, hogy rögtön továbblépjen, mikor még a gombot nyomod
} else {
Serial.println("rossz sorrend");
break; //kiugraszt a for ciklusból, ha már egyszer elrontottad
}
}
delay(2000);
}

Így hirtelen ezt tudtam, lehet még benne hiba, de erre indulj el.
Majd tájékoztass :)

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2240) Bazs87


Bazs87
tag

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata ugrókódos 433 mhz-es távvezérléssel?
Az egymás után következő 4 kódot tudom olvasni a távirányítóról. Ha én küldöm arduinoról akkor is tudom olvasni, tudom a sorrendet, de a kapcsolgatható konnektort nem érdekli, hajthatatlan :D
Infrán led-sornál sikerült ugyanidáig eljutnom, de azt sem sikerül vezérelnem, csak olvasnom(pedig az még csak nem is ugrókódos).

2. kérdés: gmail üzenetküldés SSL-lel. Találtam sok mintát, próbálkoztam is vele, de előre nem sikerült jutni. Talán a lib nem ismeri az SSL-t, amivel próbálkoztam. Valakinek van esetleg működő megoldása?

Köszi!
Bazs87

(#2241) seatibiza


seatibiza
csendes tag

Sziasztok!
Tanacsot szeretnek kerni toletek, hogy az autoban mire tudnam hasznalni ezt a kutyut :)
Amikre gondoltam, ajtonyitaskor kijelzon megjelenjen melyik ajto van nyitva. Kulso, belso homerseklet kijelzes. Amire nemtudom, hogy jolenne-e, beallitok egy hofokot rajta es mikor eleri a belso homerseklet azt az erteket akkor lekapcsolja a futest. Amolyan digitalis klima szeru cucc vsak klima nelkuli autoba :)

[ Szerkesztve ]

(#2242) Bazs87 válasza seatibiza (#2241) üzenetére


Bazs87
tag

megfelelő tudással gyakorlatilag bármit. A kérdés, hogy te mit szeretnél pontosan.
Olvastam már diagnosztikát kiíró szoftverről is, ami szervízcsatin keresztül olvassa ki az aktuális motorparamétereket. Teljes autócomputerről, amin net is van, gps, hibakód értelmező, kiírja a gyorshajtásnál túllépéstől függően az esetleges csekk árát...
A dolog programozási-, elektronikai- és típusismeret kérdése, no meg hogy te mit szeretnél:)

(#2243) seatibiza válasza Bazs87 (#2242) üzenetére


seatibiza
csendes tag

Igazabol minel tobbet kiszeretnek hozni. Egy mk2 ibizam van. Szeretnek egy fullos fedelzeti computert kesziteni hozza :)

(#2244) gyapo11 válasza seatibiza (#2241) üzenetére


gyapo11
őstag

- Tempomat, csak a mechanikát kellene kitalálni, ami húzza a gázbowdent, de el is tudja engedni. Lehetne egy motorral meg csigával, de az nem tudja elengedni.
- Lopásgátló, amikor kiállok a kapu elé, és belülről zárom a kaput mindig ideges vagyok, hogy nem ugrik-e be valaki az autóba és elhajt. Leállítani nem akarom a hideg motort, jobb ha pöfög és kicsit melegszik. Erre gondoltam azt a régi ötletet, hogy valamilyen kártya, ha benne van minden OK, ha kihúzom alapjáraton megy tovább, de kuplungra vagy gázpedálra leáll. Ha kapuzárás közben meghallom hogy leállt a motor, akkor egy fa testápolóval már futok is ki beszélgetni. Itt az arduinonak csak annyi a szerepe, hogy nem egy kapcsolót kell billenteni, amit ki lehet figyelni, hanem pl. rfid kártya olvasó.
- Aztán tetszik még a késleltetett belsőtér világítás kikapcsolás, még a parkolófényt is bevonnám ebbe, a sötét garázsban elég az a kis fény a pakolás idejére.
- Fogyasztásra is jó lenne, de ahhoz kell egy átfolyásmérő, meg valahonnan a sebesség adatot levenni.
- Riasztó arduinos OTP kulccsal, és én infrában gondolkodok, nehezebb lehallgatni, mondjuk az OTP miatt fölösleges is, könnyebb megcsinálni, és amikor teszteltem teljesen jó érzékenysége és szelektivitása volt. Az egyedi riasztó, pontosabban indításgátló hatásosabb lehet mint a gyári. Csak zárni kell a motorteret, ennek a nyitását is vezérli az arduino. Egy 2.4 GHz-es modullal még át is jelezhet a távirányítóra, itt írta valaki nemrégen, hogy akár 1 km is mehet, de persze vezérelhet komolyabb átjelzőt is.
- Ablaktörlő fokozatmentes ütemvezérlés. Utálom, amikor nyekereg az alig nedves üvegen, a legritkább is túl sűrű, elég lenne sokszor a szemerkélő esőben fél percenként törölni. Egy potival szépen be lehetne állítani egy mozdulattal, kis kijelzőn kiírni a szünet hosszát másodpercben.
- Akkufesz kijelzés, esetleg árammérés. Ez utóbbihoz a söntöt úgy kell beszerelni, hogy az önindító árama ne menjen át rajta. Nekem Moszkvicsban volt ilyen analóg műszer, és szépen látszott az égő lámpák, fűtőmotor és alapjáraton pöfögés pl. lámpánál, hogy szívja kifelé a 10-20 ampereket. Az akku töltöttségére nem ad sok infót, de ha a töltéssel baj van, vagy egyéb extra fogyasztás bejön, az rögtön látszik.
- Sebességfigyelés, 50, 90, 130 átlépéskor jelzés, csak azoknak akik szeretnék betartani a sebességkorlátokat. Ezt a feladatot azért jobban ellátja a gps, de játéknak jó. Főleg ha a fogyasztás mérése miatt már amúgyis megvan a sebességjel.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2245) seatibiza válasza gyapo11 (#2244) üzenetére


seatibiza
csendes tag

Ezek jól hangzanak :) Ez is jó lehet, nemtudom mennyire kivitelezhető :F
[link]

Azthiszem elkezdem bújni az internetet aztán jövök a kérdésekkel :C

(#2246) razorbenke92 válasza gyapo11 (#2244) üzenetére

Nagyon sok éve dolgozom hardverrel is szoftverrel is (és talán pont azért mert ismerem őket) soha nem bíznék egy gázbovdent egy arduinora meg egy csigás motorra.
A riasztó meg a tájékoztató dolgok hasznosak, de anyagi vagy személyi biztonságot kockáztató módosításokat sokszor még autógyártók sem vállalják be csak úgy.
Ez csak a véleményem, nem akarok senkit befolyásolni.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2247) zka67 válasza gyapo11 (#2244) üzenetére


zka67
őstag

Szia, a mikrokontrollerek baromi érzékenyek a külső zavarokra. Gondolok itt elsősorban az autó gyújtótrafójára. Ha nincs megfelelően leárnyékolva és a táp megszűrve, akkor felejtsd el, hogy megbízhatóan fog működni.

Az ablaktörlőre szerintem a ford fiestában kitalálták a tökéletes megoldást: úgy működik, hogy bekapcsolod a szakaszos törlést, majd ki is kapcsolod. Utána amikor úgy látod, hogy törölni kell, akkor ismét bekapcsolod és megjegyezte az időt, ezután ebben az ütemben fog törölni.

(#2248) gyapo11 válasza razorbenke92 (#2246) üzenetére


gyapo11
őstag

Simán rá merném bízni. Persze csak akkor, ha az elengedés biztosított. Baj abból lehet, ha rátapos az arduino a gázra és koppig fölnyomja, viszont ha hozzáérek a gáz- vagy fékpedálhoz, akkor elengedi, és a hagyományos üzemmód visszaáll. Tehát az elengedésre kell biztonsági szempontból odafigyelni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2249) gyapo11 válasza zka67 (#2247) üzenetére


gyapo11
őstag

Érzékenyek, viszont könnyű szűrni a tápot. Viszonylag kicsi a fogyasztás, nem túl nagy kapacitású kondi is lesimítja a tüskéket. És persze nem a motortérbe kell tenni, és árnyékolni kell fémdobozzal.
Az ablaktörlő ütemre jó ötlet amit írtál, a változtatást nem tudom hogy megy, de ha erősödik vagy gyengül az eső, akkor is könnyen kell tudni változtatni az ütemen. Másrészt meg nincs visszajelzés, tehát ki kell várni a következő törlést, hogy érzékelhető legyen mire van most éppen állítva. De a gyakorlatban lehet hogy jól bevált.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#2250) zka67 válasza gyapo11 (#2249) üzenetére


zka67
őstag

Szia, a változtatás is ugyan úgy megy, mint ahogy leírtam. A törlés után kikapcsolod a szakaszos törlést, és amikor úgy látod, hogy most már törölnie kell, akkor visszakapcsolod, és ebben az ütemben folytatja. A visszajelzés te magad vagy: kicsit esik az eső, bekapcsolod a szakaszos törlést, aztán ki is kapcsolod, majd a törlés után, amikor úgy látod, hogy most már törölhetne, akkor visszakapcsolod és úgy hagyod, és megjegyezte az ütemet. Ha gyorsítani vagy lassítani akarod, akkor is ugyan ez a teendő. Pl. gyorsítani akarod, akkor látod, hogy már törölhetne, akkor csak ki és be kell kapcsolnod, mert az utolsó törléstől eltelt időt méri. Ha lassítani akarod, akkor kikapcsolod, és ha elég eső esett, akkor kapcsolod vissza. Remélem érthető vagyok :)

Én nagyon szeretem, sokkal jobb, mint a 2 fokozatú vagy potival állítható törlők, mert nem időt kell beállítanod, hanem az eső mértékéhez tudod igazítani a sebességet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.