- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2019-02-28 11:06 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
a pure arch linixon a systemd-logind kezeli le a fedél lecsukását. De be lehet állítani hogy ne kezepje az ignore paraméter beállításával az /etc/systemd/logind.conf-ban. Nincs megfelelő action, mert van suspend, hybernate, poweroff, hybrid-suspend és kész. Olyan nincs hogy simán kapcsolja le a kijelzőt ha lecsukom. Az xfce4 power managerben szintén nincsen ilyen.
[link] ezt láttad màr? Úgy tűnik, nincs igazi megoldás a problémádra.
-
samujózsi
senior tag
Hellósztok!
Tegnap vettem észre, hogy a laptop (dell laizude e6430) amikor lecsukom a fedelet akkot a rendszer nem kapcsolka ki a kijelzőt. Arch up to date rendszer. logind.confban ignore a lidswitch és xfce4 DE van felrakva. A power managerben minden opció van csak épp az nem hogy kapcsolja ki a kijelzőt lehajtáskor. Rommá turtam a fórumokat a google-el meg mindent és nincs negoldás egyelőre. systemd-udevd nem látja ha lehajtom a kijelzőt mert gondoltam irok rá udev szabájt. Gondoltam egy általános figyelővel futtatok egy scriptet de ott meg engedély megtagadva ha olvasni akarom hogy a lid le van-e csukva...
win 8.1 alatt lehajtom kikapcsol a kijelző...
Előző laposomban HP elitebook 2530p-n is kikapcsolta a kijelzőt ugyan ezzel a rendszerrel de itt nem. Ötlet?Azt az ignore lidswitch-t hogy érted?? Nem azt kellene beállítani valami megfelelő actionre?
-
samujózsi
senior tag
Itt már csak az a kérdés, hogy mi a fenének kellett az az -r kapcsoló...
Ok nélkül nem szoktam ilyesmit, de ez az egész csak egy teszt volt, hogy fel tudom-e tenni EFI-s gépre az arch alaprendszert, utána meg kipróbáltam, hogy megy-e rajta a docker.
Hogy ehhez minek kellett system user? Ötletem sincs.
A lényeg, hogy akkor legalább ilyen szinten nincs komolyabb gond vele.
-
samujózsi
senior tag
Biztos, hogy nem csináltam ilyet.
Mondjuk az is érdekes, hogy a usermod nem csak a user id-t írta át, de a home alatt a fájlok tulajdonosát is.Szerk: megvan egy régebbi állapota a VM-nek, -r (alias --system) kapcsolóval hoztam létre valamiért a userem, azért kapott 1000 alatti UID-t.
Hogy miért kellett a -r, azt már nem tudom. Valami oka biztosan volt, de ennek már végképp nincs nyoma a history-ban. -
samujózsi
senior tag
Nem tudom, KDE-t elég egyszerű felvarázsolni. Ha megvan az Arch alaptelepítés, akkor utána a bebootolt alaprendszeren lenyomatsz egy pacman -S plasma parancsot, ez beránt minden függőséget, SDDM, KDE, X.org. Ezután meg systemctl enable sddm és systemctl start sddm parancsokkal indítod az SDDM-et, illetve teszed be automatikus indulásba.
Ilyen GUID problémába még nem futottam bele soha. Régen inkább arra kellett vigyázni, hogy a KDE5 Wayland session-re defaultol (Fedorán, és Kubuntun is), és ezt nem szerette néhány GPU driver, ami a Waylanddel nem volt kompatiblis. De ahogy nézem, ezt már megoldották, mert a Wayland sessionhöz fel kell tenni a külön plasma-wayland-session csomagot. Ha kellenek a KDE-s alkalmazások, akkor a kde-applications csomagcsoportot is telepíteni kell.
Az Arch inkább akkor munkás, ha valami minimalista WM-et teszel fel, ami tényleg csak WM, semmi panel, háttérképkezelés, semmi alkalmazásindító, se téma, se ikonok, se automount, se semmi az ég adta egy világon, így mindenről neked kell gondoskodni egyenként, meg configfájlokat hegeszteni az összeshez, mire komplett DE-vé csiszolod. De még ez is játszi könnyedségű ahhoz képest, mintha ugyanezt Gentoo-n akarnád csinálni, vagy Linux From Scratch-ből.
De szerintem KDE-vel vagy Gnome-mal nem érdemes nagyon Archot telepíteni a gyorsaság miatt. Maximum a rollingság miatt. Ugyanis hiába pici és gyors az Arch, ha felszögel az ember bloat DE-ket, akkor már semmiképp nem lesz sok sebességelőnye előnye egy Ubuntu, Kubuntu, Mint Cinnamon, stb.-hez képest. Mondom, egyedül a rolling modell miatt érheti meg ezekkel használni.
Az Arch, Gentoo előnye akkor jön ki igazán, ha minimalista rendszert építünk belőle, mert akkor duplán lesz gyors a többi mainstream, DE-s disztróhoz képest. Alapvetően erre találták ki őket. Azért is követik a KISS alapelvet.
Szerintem az eggyel korábbira próbáltál válaszolni.
Amire válaszoltál, abban épp azt írtam, hogy nem a telepítéssel volt gond, csak az uid nem tetszett neki, amivel a userem felvettem. Viszont miután évek óta nem használtam kde-t, nem tudtam, mire vár az sddm. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Nem driver gond volt. A "zseni" kis fejlesztőknek hála az általam hozzáadott usert 1000 alatti UID/GID párral vette fel a rendszer, a felrakott sddm meg csak akkor foglalkozik 1000 alatti userekkel, ha külön kérem. Mondjuk ez nem magyarázat arra, hogy a jobbra nyílra kattintva miért crashelt minden alkalommal a rendszer, de sajnos anélkül töröltem a vm-et, hogy a logokat átnéztem volna.
Hát hogy is mondjam, nem lett túl szimpi az Arch az eddigiek alapján. Az egyetlen tényleges pozitívuma az, hogy pici és gyors. De amit szopni kell vele egy működő rendszerhez, az nekem nem biztos, hogy megéri.
-
samujózsi
senior tag
Na, már unom: kvm-ben futó minimal telepítésű arch-ra hogyan lehet feltenni egy működő X szerver+KDE+sddm triót?
Próbáltam virtio-s, meg asszem, QXL vga-t, de egyikkel sem működik.
Ja, UEFI-s a virtuális gép, nem tudom, ennek van-e jelentősége. -
samujózsi
senior tag
Valamit csinált, de nem települt, rákerestem és még ezt " sudo pacman -U google-chrome*.tar.xz " hozzá írtam és így telepítette. De Chrome is problémás lehet, mert van olyan fórum, ahol nem tudok belépni a FireFoxon meg igen.
A Chromium meg gyakorlatilag a gmail-en kívül kiléptet mindenhonnan bezárás után. Megcsináltam az előzmények törlését, állítólag ez segít, de nem... Lehet még egy régebbi kernelre a 4-14-re kell váltanom, de majd holnap
Én kipróbálnám, hogy a chromium által használt profilt átnevezem (~/.config alatt van valahol, azt hiszem) és megnézném, hogy tiszta lappal indítva is csinálja-e.
A kernel nem hinném, hogy beleszól, inkább valami adatbázis sérülésre tippelnék. Firefox sqlite adatbázisokat használ, ott volt rá példa, hogy index újragyártás, vagy egy vacuum parancs segített helyreállítani ilyen rejtélyes hibák után...
De ez tényleg csak amolyan megérzéses dolog részemről.
Akár bug is lehet. Vagy valamit sikerült elállítani. -
samujózsi
senior tag
Lehet mellélőttem a Manjaro-val, kiléptet az összes fórumon, gmail-ből, van olyan fórum, ahol csak a Firefox-al tudok belépni a Chromium-on nem, HBO GO sem fut,
hát nem vagyok valami vidám. Chrome nem telepíthető, vagyis egyszerűen nem.2016-ból találtam olyan hibákat, amik hasonlítanak a panaszodra.
Én bugra tippelnék, de tényleg csak tipp.
Apropó: a géped órája jól jár? (Vagy kérdezték már?) -
samujózsi
senior tag
Pedig ott a második kép is. A lényeg az, hogy csak ennyit találtam a cookie témában.
Én olyanról tudok a beállítások közt, ami kilépéskor töröl. De az következetesen töröl olyankor.
-
samujózsi
senior tag
Ez csak a manuális törlés. Ha ráböksz az adatok törlése gombra, akkor törli az utolsó órában keletkezett history bejegyzéseket, sütiket, cache tartalmakat. A második kép nem jelenik meg.
Semmi köze ahhoz amit írtàl. -
samujózsi
senior tag
Úgy néz ki, hogy a kernel cseréje, megoldotta a problémát az 5.4.6-2 volt rajta és ezt váltotta a 4.19.91-1, ezen rögtön felajánlotta a több kijelzős módot a HDMI kábel csatlakoztatásakor. Sajnos a TV-nek alacsonyabb a felbontása csak HD-Ready, így teljes kijelzős módban a film két oldalából, aljából levág egy-egy darabot.
Kernelt még nem mertem eddig cserélni, így volt némi para.Viszont van egy másik problémám, hogy a gmail fiókomból és más fórumokból időnként kijelentkezik a Chromium, holott a Pepperminten ez nem volt szokás, de az évekkel korábban használt Manjaronál sem emlékszem lett volna ilyen. és még a nyomtatót ki sem próbáltam...
Nem az történik a chromiummal, hogy időnként, ha nem zárod be rendesen, akkor minden cookie-t elfelejt?
Nekem egy időben a google chrome csinált valami.ilyet, szerintem bugos volt. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Na de én honnan tudjam mi kell nekem? Lehet nem nekem való az Arch, mert itt elöbb tudni kell mit akarok és hogyan?! Mert olyan mélységében nem ismerem a rendszert. pl. A wiki egy eldugott zugában olvastam véletlenül azt is, hogy az os-prober csak akkor veszi észre a többi oprendszert, ha fel van csatolva. Ezt is most tanultam meg.
Próbálom az ilyen apró (tudás)szilánkokat egy egységesz egésszé formálni, de nagyon nehéz. pl. a telepítő videók/leírások többsége elavult, nekem meg szükségem lenne egy szájbarágósabb leírásra. Egyrészt azért, hogy meglegyen a sikerélmény, hogy működik, másrészt megtanulhassam belőle, hogyan működik. Viszont amikor ilyen mellékvágányra futok(vagy inkább szakadékba) az elég frusztráló...
Az EFI-ről ne is beszéljünk, még hátra van a feketeleves. Lassan kihal alólam a BIOS-os laptopom, és az UEFI lesz a következő nagy falat.Neked sem való¹. Ehhez kell nem kevés alapismeret, a doksik precíz olvasásának, megértésének képessége és türelem. Utóbbiból elég sok. Ha van időd és kedved kísérletezni, tanulni olyan dolgokat, amikre vélhetőleg két telepítés közt nem lesz szükséged, akkor érdemes foglalkoznod vele.
Egyébkén valószínűleg jobban jársz bármelyik egyéb, elterjedt disztróval.¹ Én pár évtizedig ilyesmiből éltem, de elég hamar eljutottam oda, hogy nekem sem való. Öreg vagyok bohócnwk, ahogy mondaninszokták. Használninakarom a gépet és rendszert, nem hackelni.
-
samujózsi
senior tag
Arra gondoltam, hogy ha feltettem a base linux linux-firmware csomagokat, akkor minden szükséges dolog meg lesz a használathoz.
Ezért próbáltam dhcpcd nélkül, hogy már van benne "gyárilag" egy működő megoldás.
A /etc/systemd/network/20-wired.network fájlt azért hoztam létre, mert nélküle nem éleszti fel azt az interface-t. Perze lehet ezt is másként kellene alapból, de a wiki telepítőjét annyira megnyírbálták, hogy az alapján egy angolul 8sem) értő kezdő simán kihagyja a bootloader telepítését.Most vettem észre az elején a bekeretezett részt:
The installation image enables dhcpcd
Hát de baszki akkor ha nem is base-be, de a linux-ba illene betenni!
Holnap nekiugrok megint de talán okosabban
Arch egyértelműen nem kezdőknek van kitalálva, ellenben a FreeBSD-t közelítő színvonala van a doksijának.
Más kérdés, hogy én egyszerűen adtam neki egy fix címet ip address paranccsal és felhúztam a dhcpcd csomagot. A jelek szerint feleslegesen.
-
samujózsi
senior tag
A Gentoo topik újra fog éledni, úgy gondolom. Egy darabig úgy gondoltam, hogy ha egyszer olyan szintre érek, ami már elfogadható számomra. Az az Arch tiszta telepítés lesz, viszont a Gentoo-s tapaszatlataidból azt szűröm le, hogy oda fogok kilyukadni a legvégén, amit sok évvel ezelőtt über geek-nek gondoltam. Amikor valaki már Gentoo Linux felhasználó.
Az über türelmes, nem über geek.

-
samujózsi
senior tag
Hm. Asszem, a systemctl disable volt a megoldás.
Épp az a poén benne, hogy alapvetően a kutyának se kell, de mégis erőszakoskodik a drága.
Beletörődtem, hogy a systemd oprendszer az oprendszerben., már nem harcolok ellene, csak szimplán utálom
-
samujózsi
senior tag
Arch-on még nem futottam dns problémába, de ubuntun hasonlókkal nyűglődök hosszú ideje. A dhcp ad neki egy dns-t, de lokálisan a systemd resolvert használja mindenki, az meg hol foglalkozik a dhcp-n kapott szerverrel, hol nem. Úgy tűnik, ez systemd hülyeség.
Sajnos nem emlékszem, hogy kerültem ki a dolgot, de valami systemd konfigba kellett belepiszkálnom. -
samujózsi
senior tag
Igen, nekem ez már elsőre ilyen volt, szóval számomra az a meglepetés, hogy van akinek meglepetés

Mondjuk első körben anyáztam egy sort miatta, dehát fapados telepítő, legyen meg az öröme.Szerk: ja, bocs, látom, más is megírta...
-
samujózsi
senior tag
Nyugi, ezeket a disztrós meg linuxos neveket senki nem tudja kimondani, még Amerikában sem. Össze vissza Díbiön-öznek meg Júbántuznak a Debiön és Úbuntu helyett, ahogy mondani kéne. Vagy a Gnome-ót hol Nóm-nak, hol Gnóm-nak, hol gö Nóm-nak mondják. Még maga a Linux név sem egyértelmű, mert a legtöbben a bevett Linöksz-ként ejtik, de lehet Linuksz-nak és Lájnöksz/Lájnuksz-nak is ejteni, Linus angolosított neve alapján.
A Gentoo-t és sokszor Gentó-nak mondom, pedig Dzsentú-nak kéne. Ez állítólag valami gyorsan úszó pingvinfajtáról kapta a nevét, de nagyon gyanúsan a Gen2-őt lehet beleérteni. A Mate sem Máte, sem nem Mé(j)t, hanem Ma Té.
De például a Wine-t is vine-nek mondom rossz megszokásból, mikor ~vájn-nak kéne.
Wine... Summer wine...
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Mondjátok, az Arch Linux neve mit jelent?
Tegnap véletlenül egy magyar wikit sikerült megnyitnom és bevallom férfiasan, meglepett, hogy a -val/-vel ragozásnál így írták, hogy Arch-csal... ugyanis azt nem tudtam, hogy ez önálló szó, azt hittem, valami rövidítés (archive, architecture stb.) és magamban következetesen h-val mondtam... eddig.
-
samujózsi
senior tag
Te tudod.
Rendszerindítás után a grub átadja a vezérlést a kernelnek,
azután u.úgy nem fog semmi erőforrást. Arch-on grub-git-et használok,
uefivel, mert a jelenlegi vasamnak az kellett. Lefordult, fél éve egyszer sem
kellett ránéznem. Itt jön be amit írtam. Csak azért, hogy minimalista rendszerem
legyen, minimalista bootmanagerrel, nem fogok napokat-heteket
szívni minden frissítéssel, meg fordítgatással. A gépet használni
akarom, nem OS fordításra meg optimalizálásra akarom használni
az időm 30-40%-ában. Ha neked erre van időd, legyen. Használok
MBR-t, UEFI-t vegyesen, évek óta. Laptopon nálam általában titkosított
fájlrendszer van, sima uefi boot már ezen elhasal. Nason raid van, azon is
elhasal. Egy Linux rendszer konfigurálása így is sok idő,
felesleges önszivatásnak tartottam az arch-ot is debian után,
de érdeklődő vagyok.
Úgyhogy gentoo nálam sosem lesz.
Inkább próbálok fejlesztgetni a magam szintjén, és amit tudok
átadni a közösségnek. (ami kevés időm erre jut)
Szép estét neked, béke.Sohase mondd, hogy
végesoha!
Pár éve ugyanezt mondtam az arch-ra. Mert semmi szükségem rá, a legkisebb gépemen is elmegy legalább a Debian.
De győzött a kíváncsiság.
Szóval lehet még neked is gentoo-d
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Mi az a "menü nélkül működik"? Nem értem,
grubot nem raktál föl? Esetleg direkt?
Rakj föl egy grubot, megoldódnak a
"macerás módosítani a kernel paraméterein"
gondjaid.# pacman -Sy grub
# mkdir /boot/EFI
# EFI=`fdisk -l |grep EFI |cut -d' ' -f1`
# mount $EFI /boot/EFI
# grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI --bootloader-id="Arch Linux"
# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgKb. ennyi.

Úgy emlékszem, az efi önmagában is képes valami menüfélét adni, ha több bootolható partíciót vagy kernelt adok meg neki.
Na ez nincs.
Egyébként efistub van használatban. -
samujózsi
senior tag
Tűzfal (na jó, elsősorban packet filter) céljára mit szokás használni arch linuxon?
Ubuntun ott a ufw (sokáig azt hittem, UFW=Ubuntu FireWall
), máshol a firewalld-t szoktam látni. Arch-on van valami ajánlott, amire a disztribúció fejlesztői jobban ráfeküdtek? Vagy tökmindegy mit használok? -
samujózsi
senior tag
Elvileg, amiket írtál, azokat jól csináltad pedig. A hiba abban lehet, amit nem csináltál lépésként. Azt viszont nem értem hogyan kapsz UEFI shellt. Ha nem is bootol a cuccos, akkor is egy bootmenüt kéne visszaadnia, hogy válassz másik bootmeghajtót.
Próbálj meg kézzel, Esc megnyomására előhívott UEFI-ben, rámenni a Boot Manager menüben az EFI internal shellre. Ebben kézileg kezdesz megint navigálni:
fs0:
vmlinuz-linux initrd=initramfs-linux.img root=PARTUUID=bla-bla rwÍgy mit ad vissza?
Valamit mégis kihagytam/elrontottam.
Aludtam rá egyet, most újra megcsináltam, így (igaz, menü nélkül) működik.
Viszont így bootnál tényleg macerás módosítani a kernel paraméterein. -
samujózsi
senior tag
Elvileg, amiket írtál, azokat jól csináltad pedig. A hiba abban lehet, amit nem csináltál lépésként. Azt viszont nem értem hogyan kapsz UEFI shellt. Ha nem is bootol a cuccos, akkor is egy bootmenüt kéne visszaadnia, hogy válassz másik bootmeghajtót.
Próbálj meg kézzel, Esc megnyomására előhívott UEFI-ben, rámenni a Boot Manager menüben az EFI internal shellre. Ebben kézileg kezdesz megint navigálni:
fs0:
vmlinuz-linux initrd=initramfs-linux.img root=PARTUUID=bla-bla rwÍgy mit ad vissza?
Nincs boot manager. Feljön az a jellegzetes efi "menü", amiben csak ESC-t nyomhatsz, majd kapsz egy shell promptot, ahol minden üres, még gyökérkönyvtár sincs. Tehát az fs0: után a cd \ sem működik.
-
samujózsi
senior tag
Ja, hát ezt ne is a Google-lel oldd meg, hanem az Arch Wiki telepítési útmutatóját kövesd, és azon kívül az EFISTUB szócikkét. Fontos, hogy lépésről-lépésre kövess mindent.
Nem szabad összeguglizott blogcikkeket használni helyette, azokban lehetnek helytállótlan és elavult lépések, megoldások. Sőt, régen az Arch Wiki-vel is vigyázni kellett, mert két telepítési leírás is volt rajta, egy részletes, Installation Guide címen (ez mindig ott van), meg egy getting started (vagy mi volt a címe) gyorstalpaló kezdőknek, utóbbiban velősebben volt összefoglalva a telepítés menete, de cserébe tele volt olyan elavult infóval, amit a részletes útmutatóban már javítottak, vagy frissítettek.
Miután a wiki alapján nem ment, akkor próbáltam a google-t
-
samujózsi
senior tag
Ez a KVM EFI nálad pontosan mit takar? Én a QEMU-t -enable-kvm kapcsolóval használom és OVMF Tiano Core UEFI firmware-rel. A Gentoo-t szépen bootolja EFI stub boottal, Archot még nem próbáltam rajta.
Azok a lépések kritikusak, amiket írtam. Különösen az initramfs generálása, amit minden kernelfrissítéskor és kernelcserekor meg kell lépni. Frissítéskor a pacman megcsinálja neked, de ha kézileg cserélsz kernelt, mert pl. saját magad által fordítottat használsz, akkor kézzel kell leküldenek az mkinitcpio-t.
Nagyjából azt, amit te használsz, csak képtelen vagyok megjegyezni a nevét.
Ubuntu server 18.04 nekem is simán felment rá, sajnos a félhülye google kereső képtelen volt az "archlinux kvm efi" + pár hibára utaló kifejezés keresésre érdemi találatot adni.
-
samujózsi
senior tag
EUFI bootnál nincs olyan, hogy egy lemez bootolható-e vagy nem. Nincs olyan boot flag, mint MBR-nél. Az UEFI nem a bootflaget keresi, hanem a FAT32-re formázott EFI partíciót, és az azokon lévő binárisokat.
(#6389) samujózsi: Archon nekem sem megy az EFI stub boot, amit te akarsz használni, pedig jól csinálod, én is így próbáltam, és nekem sem ment sehogy sem. Viszont az EFI systemd boot az alig más ettől, és az simán megy Archon, ha az érdekel, abban tudok segíteni, úgy UEFI-val még egyszerű bootolni, úgy, hogy nincs GRUB.
Egyébként EFI stub bootnál azt ellenőrizzed, hogy a kernel a -l "\vmlinuz-linux" binárissan induljon, és a paraméterek így add át neki: -u "initrd=initramfs-linux.img root=PARTUUID=bla-bla rw".
Illetve még fontos, hogy chroot környezetben, felcsatolt boot partíció után lefuttasd az initramfs-t generáló scriptet:
mkinitcpio -p linuxMaga az efibootmgr a nevével ellentétben nem bootmanager, csak egy bejegyzést tesz az UEFI-be, elhelyezve az UEFI RAM-ben egy egy soros bootbejegyzést. De ilyet sok UEFI-ben kézzel te is tudsz csinálni, efibootmgr használata nélkül is.
Valami hiányzik a leírásból vagy a kvm efi nem teljesen bugmentes, illetve az is lehet, hogy valamit nem olvastam el, amit el kellett volna.
Egyszer majd újra megnézem. -
samujózsi
senior tag
hülye vagyok az UEFI-hez, de azt tudom, hogy jellemzően akkor vág ki az EFI Shellbe, ha nincs jobb ötlete, mert nem tud semmiről bootolni
de a Wiki idevágó oldalának a Mount the partition részében lesz szerintem a kulcs, de azt nem tudom, hogy a felsorolt scenariok közül melyik illik rád
illetve ha chrootból dolgozol, akkor kétszer is csekkold le mindenhol, hogy a majdani élő rendszernek megfelelő elérési utakat vettél fel mindenhol
Na jó, ahogy mondani szokták, öreg vagyok már bohócnak... maradok a megszokott ubuntu-debian vonalon.
Annyit nem ér az arch, amennyit szopni kell vele, hogy EFI alatt bootoljon.
Pedig régen szinte mindenhez az arch wikit használtam. De ez...
Másolgassak innen-oda, írjak szkripteket, nehogy egy kernel update után elkefélődjön valami és kizárjam magam a rendszerből, meg a 'som tudja... na nem, ezt meghagyom annak, akinek van sok ideje.
-
samujózsi
senior tag
hülye vagyok az UEFI-hez, de azt tudom, hogy jellemzően akkor vág ki az EFI Shellbe, ha nincs jobb ötlete, mert nem tud semmiről bootolni
de a Wiki idevágó oldalának a Mount the partition részében lesz szerintem a kulcs, de azt nem tudom, hogy a felsorolt scenariok közül melyik illik rád
illetve ha chrootból dolgozol, akkor kétszer is csekkold le mindenhol, hogy a majdani élő rendszernek megfelelő elérési utakat vettél fel mindenhol
Hát eddig úgy gondoltam, hogy a lényeges dolgokat megcsináltam, de most újra nekifutva, lehet némi igazság abban amit írsz.
Valahogy nagyon nem úgy néznek ki a könyvtárak, ahogy ubuntu és debian alatt megszoktam (gondolok itt a /boot és a /boot/efi tartalmára - lehet, hogy ezt át kéne újra gondolni
) -
samujózsi
senior tag
??
Ezt a wikiben meg tudnád mutatni?
Grubhoz vagyok szokva, csak most valami egészen minimál rendszert akartam volna.Az EFI saját menüjében ("BIOS") turkálva, nekem úgy tűnik, mintha nem látná az EFI partíció tartalmát. Lehet, hogy az
mkfs.fat -F32 /dev/sda1nem volt jó?
-
samujózsi
senior tag
Vajon mit rontok el?
KVM guest, EFI-vel nehezítve. Felrakok a virtuális diszkre egy friss arch linuxot a wiki alapján, annyi eltéréssel, hogy a diszket három partícióra osztom:
/dev/sda1 - EFI partíció, fat32-re formázva
/dev/sda2 - /boot - ext3-ra formázva (arra az esetre, ha majd grub-ot használnék)
/dev/sda3 - / - ext4A fentieket bemountolom a /mnt alá, pacstrap /mnt boot linux linux-firmware
Megcsinálom az fstab generálást, meg a többi apróságot.
arch-chroot /mnt
Felrakok még egy efibootmgr-t.
Kilistázva látszólag minden OK.
Felveszem a frissen telepített rendszer kernelét is (ezt nem tudom bemásolni, mert csak grafikus konzolom van és már rég eltűnt)
reboot
Kapok egy EFI shellt és senki többet.
Egyetlen fájlrendszert sem lát. Illetve az FS0 megvan, de annak sem látja a tartalmát.Hogy lehetne rendbe tenni ezt a nyomorultat?
Életemben nem volt dolgom archlinux-szal...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Visszahozzák a legjobb gaming CPU-t – és még mindig veri az újakat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Túra és kirándulás topic
- Renault, Dacia topik
- AliExpress tapasztalatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Warships
- Eredeti játékok OFF topik
- Szentjánosbogárral venné fel a versenyt a Macbook Neo ellen az Intel
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD AMD 9060XT 16GB Montech XR TG fehér 750W
- Eladó egy Xiaomi 11t pro 256/8 snapdragon processor
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- 27% - ÚJ Samsung Odyssey G5 S27FG506SU QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- Honor Magic 8 Lite 256GB 8GB RAM Midnight Black Megkímélt állapotban 2029.04.04-ig garanciával
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

hát nem vagyok valami vidám. Chrome nem telepíthető, vagyis egyszerűen nem.

Pár éve ugyanezt mondtam az arch-ra. Mert semmi szükségem rá, a legkisebb gépemen is elmegy legalább a Debian.

BoB