Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• jimmy399
    senior tag

Ha a windosból átméretezed a C: partíciót egy picit kisebbre, majd Gparteddel move-olod hátrébb , akkor utána meglehetősen nehéz a 16 megabájtos MSR partíciót hátrébb tolni, ezután tudnád megnagyobbítani az EFI partíciót, de félő, hogy mindezek után még BCD boot javításra lesz szükség. Járható út , de nehéz. Én már egyszer korábban megcsináltam így valahogy. Ha van elég időd , akkor újratelepítéssel elegánsabban könnyedébben meg lehet csinálni. Gparteddel csinálsz a GPT diskre 3 partíciót , az első egy akkora partíció amekkorával nagyobbra szeretnéd majdan növelni az EFI partíciót. Ezt formázd meg mondjuk ext2-re. A második partíció akkora legyen , amennyi helyet a windowsnak szánsz. A maradék helyet foglald le a linuxnak és formázd ext4-re például. Most töröld a második partíciót. Szállj ki a Gpartedből. Most indítsd a windows telepítőt és mutasd meg neki a szabad helyet, hogy oda parancsoljon befáradni. Már van egy működő windowsod. Most a live linux Gparteddel töröld az első ext2-es partíciót. Move-old előre a 399, vagy 400 megabájtos, vagy mittomén mekkora recovery partícióját a windowsnak. Terjeszd ki az EFI partíciót. Szállj ki. Próbáld bebootolni a windowst. Vagy sikerül vagy nem. Ha nem sikerül , akkor BCD bootjavítás kell és menni fog a vindows. Most következhet izlésed szerint a linux telepítése az eredetileg harmadik partíció helyére.

Így néz ki a lemez partícionálása:

sda 8:0 0 465,8G 0 disk
    ├─sda1 8:1 0 300M 0 part windows Helyreállítási partíció
    ├─sda2 8:2 0 100M 0 part /boot vagy EFI partíció
    ├─sda3 8:3 0 128M 0 part Microsoft reserved partition
    ├─sda4 8:4 0 444,7G 0 part /home/jimmy/Windows_mount
    └─sda5 8:5 0 20,5G 0 part / Arch_root

Mi van, ha az sda4-ből lekicsinyítek 1 gigabájtot, azt megformázom fat32-re, beállítom EFI partíciónak és az sda2-t átmásolom rá, és hozzáadom a sda3-hoz, vagy ha az nem megy akkor sda2-sda3-at hozzáadom az sda4-hez, így lesz egy új EFI partícióm, és nem is kell tologatnom semmit sem. Újratelepítést már eljátszottam teljesen párszor, mert ez az eltolásdi, meg partíció kiterjesztősdi lemezkéből nem sikerült jól, mert rohadt lassú lett a rendszer, egy 64 Gb-os ssd-ről klónoztam át a dualboot-ot és belssulások voltak, pedig az alignment jó volt, de mégsem.

Új hozzászólás Aktív témák