- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Mert érdemes a legszűkebb jogosultságokat kiosztani, azokat, amik épp hogy elegendőek. Persze a 755-tel sincs semmi baj. A lényeg, hogy ne 777, mert az egyes esetekben túlzás lehet. Persze nem a világ vége. Kivéve rekurzívan. Nyilván mindenkinek a saját rendszere a saját vára, olyan jogosultságokat oszt a fájlrendszeren, amit akar. Amiket én írtam, az csak ajánlás (chmod helyett chown, chmod XXX helyett u/g/o+r/w/x), meg default (644, helyesen valóban 755).
Épp ilyen ajánlás szokott lenni, hogy sudo/doas esetén nem engedni kell az összes futtatási jogot és onnan fekete listázni, hanem fordítva, mindent tiltani (alapból így van), és csak fehér listás alapon megengedni ezt-azt, főleg, ha jelszó nélküli futtatásról van szó.
Sőt, tovább megyek, az Arch Wiki még a chown-t se ajánlja a chmod helyett, mármint felcsatolt fájlrendszeren, helyette a mountolásnál ajánlja az umask megfelelő beállítását, ami pl. nekem sem áll kézre, sose tudom a maskértékeket fejből meghatározni, meg megjegyezni a számokat, pedig ez a legajánlhatóbb, ilyenkor tulajdonba vétellel sem kell szórakozni.
-
Frawly
veterán
Ha az Arch Wiki systemd-boot cikke alapján csinálod, akkor nem kell GRUB-ot sem telepíteni. Az UEFI/EFI bootnak pont az a lényege, hogy az UEFI már önmagában is egy bootmanager, nem igényli további bootmanager feltételét.
Az egyébként önmagában nem baj, ha 9,3 MiB maradt csak az EFI partíción. Ráfért, aminek rá kell. Úgyse történik rá sok írás, sok olvasás, mindegy mennyi szabad hely van rajta.
A HDD kivétele szerintem azt okozta, hogy 1-2 UEFI boot opció mögött a meghajtó elérhetetlenné vált, és ilyenkor sok UEFI BIOS automatikusan törli a bootbejegyzést az UEFI-ből.
-
Frawly
veterán
Nem kell még egy EFI partíció. Nem is lehet belőle egy lemezen egynél több. Használd a Windows EFI partícióját. A Wikire nem kell hallgatni, nekem 100 MB-on elfér nem csak az Arch, hanem régebben mellé fért a Windows EFI is. Ezt a 250-500 megát azért ajánlgatják ilyen linuxos wikikben, mert nem tudják hogy milyen disztróhoz lesz, Debian/Ubuntu-vonalon pl. be tudnak rá halmozódni a régi kernelek, meg azt se tudják, hogy hány OS-t használsz multibootban, és biztos, ami biztos alapon overkill EFI partícióméretet ajánlanak.
-
Laszlo733
aktív tag
Szia !
A Win10 -re kell tenni a boot -ot, csak azt ne formázd elég a 100MB az ugye fat32:
Így állítsd be, ha nem kell Home könyvtár:
Win -es fat32 szekesztés boot efi katt, plusz esp és boot -ot külön ráteszed
A többit ext4 és formázhatod
Ha kell swap, akkor a ext4 helyett kiválaszot a swap -et / nem tudom hogy mivel telepítesz/, külön ráteszed a swap -et pl 4GB
A gyökér / kiválasztod, majd külön ráteszed, hogy root mehet neki az összes maradék hely
Utána mehet az install és OK lesz. -
Frawly
veterán
Ez amúgy milyen laptop volt? Meg melyik 4-es kernelág konkrétan? Mert elég hihetetlennek hangzik, hogy akármilyen 4.x-es kernel teljesen inkompatibilis legyen egy komplett géppel. Még ha valami GPU driver vagy hasonló terén nem is stimmel, akkor is szoktak rá lenni kerülőmegoldások. De örülök, hogy megoldódott végül.
(#6577) Lenry: szerintem egyedül vagy, de nem a napi frissítés miatt, mert az normális, hanem pikaurt nem használnak sokan, akik használnak is, azok is főleg csak az AUR-os csomagokhoz. Persze a pikaur is alkalmas a feladatra. Én pacmannal frissítek, az AUR-os csomagokat ritkábban frissítem (a forráskódból pörgetés miatt), ahhoz yay-t használok.
Egyébként nem kötelező Archon a naponta frissítés. Sőt, akár káros is lehet, mert belefuthatsz két frissítés közötti felemás állapotba, meg nagyon friss bugokba, amiket néhány óra alatt javíthatnak. Biztonságosabb néhány naponta frissíteni.
Én is naponta szoktam egyébként, bár mostanában alig van időm a gépre, ezért csak 3-5 naponta. uby mindig csesztet, hogy nem foglalkozok a Gentoo-val, de tényleg nincs rá időm, az Archra is egyre kevesebb. Az a mázli, hogy Archra nem kell sok időt elégetni, mert az mégis bináris disztró, meg azt már ismerem.
-
Frawly
veterán
Ez ilyen, Archon nem lehet azt, hogy csak 2 évenként frissítesz. Ez nem Debian, CentOS, meg Ubuntu LTS/Mint. Rollingnál nagyobb a pörgés, azért egy min. 3 havonta nem árt frissíteni a leglustábbaknak sem, nagyon szélsőséges esetben talán 6 havonta sem túl késő, de azzal már nem rizikóznék, mert már bőven oroszrulett szintje. De aki rollingot használ, az pont azért használja, mert friss verziókat akar, ők meg frissítenek min. hetente, de van, aki kb. naponta, mert így tudják kiélvezni az előnyét.
Aki tényleg nagyon lusta, meg fél frissíteni, az tegye fel a felsorolt konzervatív, kiadás alapú disztrókat, ott simán évekig húzhatja, hogy csak 1-2 évenként frissíti. Mert az Arch-vonal tényleg a legjobbabb, csak nem való mindenkinek. Nem, nem azért, mert nincs installer, hanem teljesen laikusoknak, akiknek a böngészőből folyik ki a Zinternecc, meg a PC egy elképzelhetetlen fekete mágia, amit a Nyílászárók hajtanak, azoknak nagyon nem ajánlott. Mondom, még a Manjaro sem, hiába felhasználóbarátnak van beállítva.
Ez kb. olyan, mikor sok fiatalt bead anyu-apu mérnöknek meg informatikusképzésre, és eleve tudják, hogy nem jók matekból (nem, nem azért, mert hülye, csak nem ez érdekli, sose volt meg hozzá a hajlama, affinitása) meg hasonlókból, de azért megrizikózzák és próbálják végigszenvedni, hátha átmennek. Valóban van is néhány, aki sikerrel jár, vagy mert össze tudja magát kapni, vagy mázlija van, de ezt ilyen alapon nem lehet mindenkinek ajánlani. Vagy pl. aki tudja, hogy lusta meg nem jó fizikum, az ne testnevelési főiskolával próbálkozzon.
Ha nálad nem ez az eset áll fenn, akkor vedd úgy, hogy nem neked szólt a hsz-em, ebben az esetben meg inkább azt ajánlom, hogy kézi csomagolgatás, meg keyringezés helyett telepítsd újra az egész rendszert, jobban jársz, tiszta lappal indítasz.
-
töröld az
/etc/pacman.d/gnupg
mappát, aztánpacman-key --init
pacman-key --populate archlinux
egyébként pedig tessék Wikit olvasni. erre a hibára is van ott leírás -
frissítsd:
gpg --recv-keys 0x8D8172C8
itt tudod megnézni, hogy kihez melyik kulcs tartozik
vagy
gpg --refresh-keys
és akkor az összes kulcs frissítve lesz -
spammer
veterán
Köszi, de közben megtaláltam (linkeltem is) a guideline-t, miszerint a home-ba nem pakolunk cuccot. Persze magamnak ettől még csinálhatnám, ahogy tetszik, de jobb követni a szabályos utat, már csak azért is, mert ha később meg akarja osztani az ember (akár githubon, akár AUR-ban), akkor ne kelljen újra variálni vele.
-
spammer
veterán
Elvileg amik hivatalos repókból vannak, azok simán frissítésre kerülnek (azaz lecseréli őket a pacman). De én még a scriptet sem futtattam, szóval okosságot nem tudok mondani, KDE ügyben meg pláne nem. Viszont a hivatalos fórumon lehet, hogy van téma erről, illetve a redditen is van egy thread [link]. KDE esetén akár több, mint 300 csomag is érintett lehet most, és lehet, hogy lesznek gebaszok, szóval olyankor frissítsetek, amikor van időtök foglalkozni vele, ha netán nem menne minden flottul.
-
-
haddent
addikt
Már egy ideje linux 4.2 -őn vagyok semmi gond vele
Linux archey 4.2.1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Sep 22 06:57:07 CEST 2015 x86_64 GNU/Linux -
ztsoft
őstag
Le késtem a szerkesztést. A kijelző hibáról csak ennyit találtam, ez ugyan az, mint ami korábban volt, nem javították.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU HANG: ecode 3:0:0x7d7fffc1, in Xorg [411], reason: Ring hung, action: reset
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] stuck on render ring -
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
Amit eddig észre vettem, hogy a 4-es kernelnél valószínű memória szivárgás van. Böngészés (Firefox) közben hiába zártam be egy lapot, nem csökkent a lefoglalt memória mérete, még akkor sem állt vissza teljesen, ha be zártam a böngészőt. Furcsa is volt, mivel induláskor 600 - 650MB volt a RAM fogyasztás. Pár oldal (Facebook, Youtube, stb) látogatás után már 1,5GB lett. Böngésző bezárás után alig ment 1GB alá. Az LTS kernellel viszont lehet látni a különbséget már lap bezáráskor is.
Marad az LTS kernel.
Valószínű ez okozta a kép szétesést is, mivel a videokártya osztott memóriát használ, és össze vesztek rajta.
-
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
Át néztem a logokat. Csak egy bejegyzést találtam a hibával kapcsolatban:
Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::Device::Changed()
Az UPower tökéletesen megy, megy az alvás, aksi jelzés is. Kézzel tudom állítani a fényerőt.
upower -d
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/line_power_ACAD
native-path: ACAD
power supply: yes
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.40 CEST (39 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
line-power
warning-level: none
online: yes
icon-name: 'ac-adapter-symbolic'
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1
native-path: BAT1
vendor: ACER
model: Primary
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.41 CEST (38 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: charging
energy: 39,3828 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 41,4474 Wh
energy-full-design: 44,4 Wh
energy-rate: 12,1323 W
voltage: 12,308 V
time to full: 10,2 minutes
percentage: 95%
capacity: 93,35%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charging-symbolic'
History (charge):
1428167980 95,000 charging
1428167970 96,000 discharging
History (rate):
1428167981 12,132 charging
1428167980 14,574 charging
1428167971 4,662 discharging
1428167970 1,798 discharging
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDevice
updated: 2015. ápr. 4., szombat, 19.19.41 CEST (38 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
battery
present: yes
state: charging
energy: 39,3828 Wh
energy-full: 41,4474 Wh
energy-rate: 12,1323 W
time to full: 10,2 minutes
percentage: 95%
icon-name: 'battery-full-charging-symbolic'
Daemon:
daemon-version: 0.99.2
on-battery: no
lid-is-closed: no
lid-is-present: yes
critical-action: HybridSleepValakinek ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Diablo 3
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mobil flották
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Honda topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged