- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
válasz
spammer #3841 üzenetére
Nem nyert..
de újabb fejlemény.
Ha eltávolítom a networkmanager-pptp csomagot, akkor egyből szerkeszthető lesz a beállítás.. nyilván a pptp dolgok már kikerültek belőle.Egyéb más beállítás ami nem a pptp-n alapul, szerkeszthető (openvpn, l2tp) csak ezzel meg nem megy a céges háló
-
_Dumber_
őstag
válasz
spammer #3839 üzenetére
Közben gondoltam másra..
Volt pár frissítés még a múltban, hogy figyelmeztetett a rendszer, hogy nem elég neki az adott dologhoz a gépen lévő jogosultság..Ami után írtad az előző hsz-edet, akkor godoltam egyet.
Indítottam egy root sessiont grafikus felülettel.. és láss csodát rootként felcsatlakozik és szerkeszthető is.
Szóval a jogosultságbeli problémám lesz.. csak hogy hol -
totron
addikt
válasz
spammer #3828 üzenetére
Értem a működést és az okokat. Különben nem kell személyes/rendzer elleni támadásként megélni, csak ez nekem visszatetsző. Ha nem futsz bele, akkor lásd: (#3825) PandaMonium. Már rég volt fent, elég csak 1x megadni az adott fejlesztő kulcsát, utána nem? Azt hiszem. Nincs köze, nincs köze, jó. Akkor úgy kérdezem, hogy egyéb disztróknál miért nem ez a módi és itt miért így van megoldva?
Mondjuk netinstallkor volt az, hogy alap dolgokat szerettem volna felrakni és hát nem mindegyik kulcs volt csípőből elérhető. Kutakodni kellett rendesen, meg még volt 2x-es, 3x-os gixer is vele, egy része megoldódott, másik nem, ezeket már törölte az agyam. Rá lehet húzni persze, hogy usererror, meg nem foglalkoztam vele eleget (de, még többet is), de milyen az már, hogy egyéni aláírásokért félórákat kell túrni a netet? Meg eleve.
-
totron
addikt
válasz
spammer #3824 üzenetére
Készséggel elhiszem neked. Minden egyéa diszt esetében csak elvétve, itt meg lépten-nyomon ebbe fut az ember. Baromira nem érdekel ki akarja épp sztároltatni magát, nem keresek idolokat. Ettõl eltekintve jó. Csak gondoltam váltunk pár szót a jelenségrõl, ki hogy látja.
-
whbear
senior tag
-
ztsoft
őstag
válasz
spammer #3796 üzenetére
Köszi az ötletet, vissza is tettem a 3.14-es LTS kernelt.
@jimmy399 Nem tudom Te melyik disztribúciót használod, Arch alatt már csak 4-es kernel van (ha csak le nem tiltod a frissítést). Amúgy már 4.2.1-nél jár a stabil verzió: [link]
@haddent Jó neked! Nálam a hardver nem díjazza.
-
agy73p
senior tag
válasz
spammer #3731 üzenetére
Köszi és Neked is colomb2!
Jogosultsági problémák miatt nem tudtam megoldani a javasoltakat, viszont grafikus felület indulása helyett (mert nem indult el a nyomorult) a nano-ban végül tudtam szerkeszteni az fstabot. Hidd el, nekem nekem ez is siker, két órámba került, mire megoldottam.... De nem untatom itt az Archosokat, át is ruccanok a Manjaro topicba. -
törölt tag
válasz
spammer #3700 üzenetére
Nem azt nehéz kiválasztani, hogy milyen programokat használok, hanem inkább azt, hogy milyen esetleges lib-ek vagy egyéb függőségek kellenek, hogy működjön midnen rendesen, ahogy a kolléga írja: legyen hang, menjen a BT, meg ilyesmi.
A Manjaro alapból egy könnyű megoldást kínál erre, bár ott meg rengeteg felesleg van, mivel nekem nem kell Steam, Wine meg egy rakás más csomag, ami az alap telepítésben benne van.
Tényleg szeretném annyira átlátni a dolgot, hogy én ki tudjam választani a szükséges dolgokat, de jelenleg a csomagok feléről sem tudom, hogy mit csinál pontosan, és ezen nem segítenek sokat azok a fél soros leírások, amiket mellékelnek hozzájuk a repóban... -
BoB
Topikgazda
válasz
spammer #3700 üzenetére
A motorháztető alatti dolgokra nem gondolsz?
Egy ubuntun neked felteszik azokat a csomagokat amik szükségese, pl.:
blutooth átvitelhez, exfat kezeléshez, mtp protokoll telefonhoz, hangerőszabályzó, beállító pulseaudióhoz (meg egyáltalán pulseaudio, azt sem húzze be alapból egyik sem, ami kell ha fel akarja venni a desktop hangját), kernel-headers zárt videó driverekhez, a megfelelő 32 bites csomagok mert kiderül nélküle x játékban nincs hang, egyéb library ha xy-t akarsz használni egy adott programban, stb stb stb.
Merthogy ubuntun ha felteszel valamit alapból felmegy az összes opcionális függőség is, míg Arch-nál nem. Jé, mindjárt van kismillió csomag különbség. Neked kell megnézni mindegyiknél milyen opcionális kell neked még.
Ezeket mind neked kell megtalálni, és egyáltalán nem olyan programok, mint vlc mer' azon szeretek filmet nézni csak megtalálom és rendben vagyok. Ahoz hardveres gyorsítás kell? Milyen kártya van? Ahoz milyen csomagok kellenek a gyorsításhoz? Ja hogy mindjárt fel kell még csomagot tenni mellé.
Ezeket mind megoldják helyetted egy ilyen előre elkészített disztrón.
-
BoB
Topikgazda
válasz
spammer #3695 üzenetére
De, kell válogatni csak nem annyit.
Egy asztali környezet nem egy disztró. Nem elég kiválasztani a plasma meta csomagot 'oszt jónapot.
Nekem alaptelepítéshez 88 csomag van megadva, ebből 1, azaz egy a KDE: plasma-meta.
(és nincs benne olyan csomag, amit másik behúzna függőségként)Ha meg nem kell a teljes KDE, pontosan ugyanott vagy mintha nem használnál egy teljes DE-t.
sheratan: javaslom indulj el az arch wiki alapján, úgyis jön majd megától amikor fel kell rakni valamit. Azt meg feljegyzeteled egy fájlba, később egy parancsal fel tudod rakni az összes csomagot ha kell.
-
whbear
senior tag
válasz
spammer #3695 üzenetére
Az mitől lehet, ha kijelölök egy szöveget a double commander nézőkéjében, mindegy milyen kódolással, nem jelennek meg helyesen az ékezetes betűk beillesztve a chromiumba. Játszottam utf8, ISO kódolással de hiába. Ha ugyanezt a szöveget a geanyben jelölöm ki akkor jó. Csak az a megoldás hogy a geany az editor és viewer? A system locale utf8 en us. Találkozott már valaki ezzel?
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #3656 üzenetére
Most en is, de 1024x768 volt kezdesnek (nem sokat nott
). Awesome, akkor meg zenburn temaval.
-
qisqaqas
senior tag
válasz
spammer #3656 üzenetére
Openbox configgal kapcsolatban egyet kell értsek.
Van i3-gaps is amikor néha láthatod a háttérképed egyes részleteit.
Designoltam egy szép hátteret i3hoz és nem látom sűrűn.
Jelenleg fHD-n tolom, de régebben 1024x600 volt a szükségállapot. Azóta nem tudtam elengedni az egy gombbal minden a helyére takarodik dolgot. :3
Clusterssh tilingon pedig egy álom. Berakom őket egy konténerbe és egyszerre látom hol tart 20-40 szerver frissítése.
-
vinibali
őstag
-
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #3588 üzenetére
Akkor nem fogok kétségbe esni.
Viszont kérdésem lenne. Az Arch-on az fstabban megadtam egy samba megosztást, amit a boot során a systemd nem csatol fel. Failed-del elbukik a kísérlet, csak terminálból megy a mount -a paranccsal, miután teljesen elindult a rendszer. Ja igen és a dhcpcd is elhasal ip kérése közben valamiért... Ez miért? A dhcpcd-vel kap dhcp segítségével routerrel vezetékes hálózatról ip-t... -
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #3586 üzenetére
hú, ez elég bomyolultnak tűnik, de lehet majd rászánom magam. Nekem is volt backup a teljes rendszerről, sőt mind a három oprendszerről, de pont ezen a merevlemezen voltak rajta azok. Bár éppen beszerzés alatt van egy 1 TB-os verzió egy Western Digitalból, remélem tovább húzza, mint 1 év.
Már alíg várom, hogy ismét nekieshessek az Arch telepítésnek, bár kb 1 hónapja telepítettem, de már kb sokmindent el is felejtettem, hogy oldottam meg. Na mindegy. Amúgy mellesleg jó nehéz a lemez... így kézbe fogva 2 kg felé tendál a súlya, az SSD-hez képest kb nehézbombázó xDJa ugrott az a pár virtuális oprendszer is ami a virtualboxban volt... :S
-
ztsoft
őstag
válasz
spammer #3569 üzenetére
Most fel tettem az LTS kernelt (3.14.45-1), itt is vannak érdekes dolgok
kernel: Notice: NX (Execute Disable) protection cannot be enabled: non-PAE kernel!
kernel: [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignoredjún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR variable ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: E0000-FFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: D0000-DFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: C0000-CFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: A0000-BFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: 00000-9FFFF write-back
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR fixed ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR default type: uncachablejún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: corrected configuration.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: probably your BIOS does not setup all CPUs.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: your CPUs had inconsistent variable MTRR settingsA BIOS-ban nem lehet semmit állítani a CPU-val kapcsolatban, nem sivalkodik érte, tökéletesen felismeri (leírás szerint is lehet használni).
Eddig nem volt újraindítás bejegyzés a logban, majd meglátjuk.
@whbear: ez (failed to get cgroup) nálam is szerepel boot-oláskor, mind két kernelnél.
-
-
spammer
veterán
válasz
spammer #3565 üzenetére
Oké, systemd/logind/NetworkManager bug lesz:
Slow suspend with systemd 220
FS#45450 - [systemd] 5 second delay between pressing power button and suspend
logind: system sleep request always exhausts the full timeout #360Remélem javítják és gyorsan jön az update.
szerk: kipróbáltam, ha stoppolom a NetworkManagert, akkor lelövi 2 mp alatt, szóval fasza kis bug.
-
wopi
aktív tag
válasz
spammer #3559 üzenetére
Ahh, megvan a hiba. Annyira sötét nem vagyok, hogy ez a parancs ne ment volna, bár ezt nem tudhattad.
Az volt a gond, hogy az eth0, ami nem is eth0 néven szerepelt, nem akart magától DHCP-zni. Végül sikerült rájönnöm, megoldanom, és fel is ment az említett csomag.
Köszönöm!
Egyébként azért fejlődőképesnek érzem magamat, mivel az arch telepítése simán ment, bár a grub utána rescue módban indult csak. Végül ezt is sikerült megoldani.
-
attilav2
őstag
válasz
spammer #3523 üzenetére
Ezt kell beírni a sudoers-be és akkor mindig a nano-t hívja meg a visudo:
# Reset environment by default
Defaults env_reset
# Set default EDITOR to nano, and do not allow visudo to use EDITOR/VISUAL.
Defaults editor=/usr/bin/nano, !env_editorHa a felhasználó .bashrc-jébe akarod beállítani akkor ez kell:
export EDITOR=nano visudoInnen vettem:
[https://wiki.archlinux.org/index.php/Sudo#Using_visudo] -
korobi
aktív tag
válasz
spammer #3442 üzenetére
nem sikerült a yaournak, volt egy fura függőségi probléma, ütközött egy csomaggal mondom szedle, erre a végén bedobja hogy az a csomag függősége neki... mondom ez hogy?
na végül visszatettem egy 1.16 felment a catalyst-total, beírtam a modulhoz amit kellet, stbstb, és többé nincs grafikus felületem
kezd a p..... tele lenni a 2 kártyás notebookokkal, meg a vsync-el...
kénytelen leszek valami DE visszatérni openbox helyett, bár az ati kártyát még semmi alatt nem sikerült berugnom... -
zsambek
aktív tag
válasz
spammer #3432 üzenetére
Végül abban maradtam magammal, hogy el tudok odáig jutni, hogy van egy Xfce-s Arch-om, de tovább már nem akarok menni. Tényleg valami kezdőbb disztróval kell kezdenem. Most felrakok egy Mint-et, aztán meglátjuk mikorra érek el odáig, hogy be merjek vállalni egy Archot.
Köszönöm azért a segítségeiteket
,
-
zsambek
aktív tag
válasz
spammer #3430 üzenetére
Ha minden igaz meg tudtam csinálni network CLI-vel.
A következő kérdésem az lenne, hogy milyen DE-t használjak?
Illetve, hogy tudom beállítani azt, hogy rögtön a DE-be jelentkezzen be, ne kelljen azzal szórakoznom, hogy először belépek a userembe, és mondjuk xfce-nél startx-vel tudjam elindítani a DE-t
-
zsambek
aktív tag
válasz
spammer #3428 üzenetére
Miért van az, hogy ahogy a videóban kéri, (sudo systemcl enable NetworkManager) megcsinálom, viszont utána nem csatlakozik fel alapból a Wireless hálózatomra, sőt. Miután kiadom a wifi-menu parancsot, nem hajlandó felcsatlakozni semelyik hálózatra se, mivel a Job for netctl... failed hibát dobja.
-
zsambek
aktív tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3377 üzenetére
Kösz, hogy megnézted. Akkor ezek szerint c0pni fogok, semmiképp nem lesz 9 mega, vagy akörül.
@F34R: meg fogom próbálni a Frankenwm-et is. Screenshotokról nézve végül is szimpatikus, egy próbát akkor is megér, ha az erőforrásigénye nem ismert. A böngésző egy külön téma lesz, mivel az lesz a legnagyobb érvágás. Ilyen hulladék gépen a sok füles böngészés, meg a mainstream asztali böngészők alapból felejtősek.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #3375 üzenetére
Oké, nyomtam egy friss startx-et, most 18 MB-tal indult az awesome egy terminát és htopot nyitva. Szóval oké: egy teljesen friss, nagyjából üres rendszeren, konfigolás nélkül lehet, hogy megvan az 9 MB.
De ezt a fogyasztást nyilván nem tudja megtartani.
(#3376) F34R: a Spotify-t (is) Dbus-on keresztül irányítom.
De ha lesz időm rá, akkor jobban rá fogok feküdni az optimalizációra, meg a felesleges cuccok kipucolására.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3344 üzenetére
Elhiszem neked. Viszont Arch+awesome kombóhoz nagyon sok az a 105MB, max. 9 MB-nak kéne lennie az awesome-nak a tesztek szerint, plusz amit az alap Arch eszik, de annak is 100 alatt kéne lennie nagyon durván.
Még nincs meg a gép, de ha összejön, akkor ilyesmi lesz, ingyen vagy nagyon jelképes összegért ilyen hordozható gépet tudok csak szerezni. Nyilván, ilyen kevés RAM-mal csak úgy lehet gépet használni, ha mindenből ultra lightweight spéci programokat használsz, meg konzolnál alig combosabb ablakkezelőt. Nem is lehet tőle így rendes, desktopos, kattintgatós felhasználói élményt és sztenderd, kompromisszumok nélküli böngészést várni. Viszont egy ilyen gép mégis kenterbe veri a mostani alsó kategóriás mobilokat és táblagépeket.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3335 üzenetére
Elméletben, leírások szerint. Vagy ha nem awesome, akkor i3wm. Valami hasonló, ami ultra keveset foglal. 128 és 256 MB RAM mellett nem lehet vitézkedni. Az is igaz, hogy sokszor nem is az ablakkezelő foglal sokat, hanem az alkalmazások, de azokból is lájtosat választok majd, egyedül böngészőnél és office csomagnál nem tudom, hogy melyik az, amelyik lájtos, de még használható, a többinél tudok lightweight alternatívát.
-
qisqaqas
senior tag
-
qisqaqas
senior tag
válasz
spammer #3307 üzenetére
Elsősorban: a termite VTE-t néztem régebben, de ennyire jó nem volt. Ez marad.
(itt is xfce4 terminált váltott le.
ohmyzsh még erősen fekete folt nekem. Dolgozom rajta. Mindenesetre ígéretesnek tűnik.
rangerban még barátkoznom kell pár cuccal. Szintén szuper cucc.Amin viszont hasraestem: mindegyikőtök használ valami féle tiling wm-et. Nem hittem volna hogy ennyire népszerű. Egyedül az awesomewm egérrel ablak cibálós művelete az amit hiányolok az i3-ból, meg tegnap óta az egérgombok bindjait, de ezt debuggolni fogom. Listát egyelőre nem fogok adni. Radikális átalakításon fog átesni a desktopom.
Köszi a tippeket mindenkinek!
-
F34R
nagyúr
válasz
spammer #3285 üzenetére
Regen volt fent ugy kb egy eve, elotte rendszeresen hasznaltam. Nekem a pcmanfm-el egyetemben kezde el osszefosni magat, akkoriban felvaltha hasznaltam oket marmikor tudtam. Utanna talaltam ra a spacefm-re, de az annyira nem jott be. Most meg semmit, vagyis csak command line only. A kerdesedre a valasz IGEN.
Es azt hiszem, mar ha jol emlekszem, hogy ki kellett kapcsoljam a kepek elonezetet (preview) mert valami gebasz volt a libekkel es emiatt allandoan kilepett. -
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3280 üzenetére
Ez nem csak a Wine-vel van így. 64 bites linux-rendszeren nagyon sok program (főleg, ha a 32 bites, és bináris) lehúzza a 32 bites libeket is, ezért van egy átlag 64 bites desktop rendszeren átlag kétszer annyi telepített csomag, mint 32 bitesen. Ezzel meg kell tanulni együtt élni 64 biten, míg ki nem halnak legalább mainstream desktopon a 32 bit only és kis RAM-os (<2GB) gépek.
Örülj, hogy csak 446 MB, vannak durvább esetek is.
-
qisqaqas
senior tag
-
qisqaqas
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
spammer #3266 üzenetére
Kernel probléma volt, felraktam az LTS kernelt (Linux arch 3.14.41-1-lts) és megy a touchpad.
sudo pacman -S linux-lts linux-lts-headers
sudo mkinitcpio -p linux-lts
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgJó, hogy órákat képes vagyok szopni ilyenekkel, és kiderül, hogy nem is én szúrtam el valamit, és feleslegesen erőlködök 100 dolog végigpróbálgatásával.
No mindegy, legalább megy.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest