- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
- tatabike: Vinted - ahol debilnek néznek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- Rap, Hip-hop 90'
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2019-02-28 11:06 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
Ne nézegesd:-) Csináld. Telepíts. Colomb leírását, én is olvastam. Személyes javaslatom az lenne, ha lehetőséged van rá, próbáld ki az összes arch telepítő scriptet, mindegyikből tanulni fogsz, és a végén a hivatalos arch telepítőddel zárd a sort. Mindenhol lehet hiba, a lényeg az, mire élesben telepítesz képben légy, és tudd mit csinálsz. Azért ajánlom a scriptek használatát, mert közben rájössz a hiányosságukra, a hiányosságok javítására, és mindeközben kipipálhatsz egy arch telepítő lépést, amit már megtanultál. Jelenleg a neten magyarul Colomb leírása a legjobb. Kalandra fel, ha lehet a vboxot kerüld, éles telepítésből gyorsabban és többet tanulhatsz. Archra fel:-)
jogos .-) köszönöm!
hétvégére lepucolom a laptop-ot és nekilátok szombaton .-) -
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
Az Arch-ot javaslom, de nem egyszerű elsőre. Hát nem egy facsipesz.

Esetleg nézz youtub-ot, vagy használj scriptet. Akkor a desktopig csak válaszolgatni kell, de itt azért nagyon lehurrognak, meg hát nem összeegyeztethető az Arch filozófiával. Ellenben könnyen lesz egy tuti linuxod, és nem veszi el a kedved a telepítés. Idővel megtanulod. Nagyon sok jó ötlet van benne, és működik. Ez fontos.
Később megérted.amit F34R írt, azon megprószálok elindulni .-)
(#3194) Istju:
nekem kva-ra nem megy az angol ,-D
annó felszenvedtem 2003-ban egy debian-t, itt a PH!-n segítettek át mindenen.
sound, vga, net, xwindow, lilomeg előtte is telepítettünk redhat-ot, debiant, ...
meg mégelőtte feltoltam egy sun solaris-t a MMX 200 MHz-s gépre 98-ban
meg a nagygépen hackintosh van ... egyszerűnek tűnik ... most már, de két hónap volt asszem ... ,-D és ott is végig persze a PH!-tól függtem ...csak menni fog tán ez is .-((((
-
rii
nagyúr
(#3181) F34R:
ez nagyon hasznos, köszönöm .-)(#3183) Brogyi:
csak szeretnék egy olyan Linux-ot, amit fel tudok tenni
… és ami nincs úgy megbuherélva, hogy hiába kapok itt segítésget, a Manjaro-ban valamit nagyon átműtöttek …. a LINSSID nem megy fel ...(mert havernaál azonnal felszaladt a Kubuntu, csak aztán úgy belefagyott .. ) Nálam ugye a Manjaro library-je sz,rakszik valamit ... szüval hiába megy fel könnyen, ha utána meg ilyen ... akkor megpróbálok inkább jobban ráfeküdni az install-ra)
-
rii
nagyúr
Persze, értettem én pontosan és egyet is értek jó részt veled. 
hozzáfűzés mégis van:
"ha segítséget akarsz kérni, aki komolyabb szinten használja, az angolt tol (legyen szó Linux-ról"Ez így lehet, bár van itt pár Linuxos topik (Linux - abszolút kezdőknek! például cc. 36 ezer hsz.), ahol azért a kezdők elég jó magyar nyelvű segítséget kapnak, jelentős részben az itteni arcoktól is.
Ráadásul a disztrók jelentős része magyar nyelven elérhető, OSX- ről nem tudok mit mondani, meg a mai y, z generációról sem. Talán jobb is. 
Azt azért elismerem, hogy a gugli keresés 95 %- ban angol nyelvű találatot hoz, így aki nélkülözi eme nyelv ismeretét, teljesen az említett kezdők fórumaira van utalva.
a post-om természetesen -és lehet hogy sajnos- elfogult volt az elektronikus eszközök magyar nyelven való kommunikációja terén ....
két régebbi nokia telefononom is (e51, e52) kikapcsoltam a magyar nyelvet azonnal ...meg így szocializálódtam ... dos 5.0-tól kezdve ...
.-) -
rii
nagyúr
Igazad van! Magyarországon magyar anyanyelvű népeknek? Ezt tényleg nem értem én sem.

Francos tescoba is angolul kéne mindent kiírni, nagymama úgyis csak három dolgot vesz, tejet, kenyeret, eztazt. Ha valamit nem talál, a dolgozók is csak angolul beszéljenek hozzá!
Vagy - Magyarországon, magyar anyanyelvűeknek legyenek elérhetők a dolgok akár magyarul is?
Merhogy' a ló túlsó oldaláról nézve újra lesz egy új túlsó oldala? Ami a régi?
szeirntem Te is tudod, hogy nem a nagymamákról beszéltem. .-)
de amúgy nekik is felesleges, hiszen kint van a firefox ikon, meg a skype ikon oszt mi kell még? ,-Dazt nem bírom, mikor 20 évesek nyavajognak lustaságból, -nem a magyar nyelv iránti tiszteletből, szeretetből - hogy mééé nem magyaaaa'a óesiksz?
ha segítséget akarsz kérni, aki komolyabb szinten használja, az angolt tol (legyen szó Linux-ról, vagy az összes 3D, DTP-s, grafikai (illu, PS) programokról)
és hozd szinkronba amit ő magyaráz, azzal amit Te látsz. nameg az írott irodalom is angol programokról szól ... előző munkahelyen a ügyvez ócsósága miatt a magyar Adobe Creatíve Suite csomagot vette meg, 4 dobozt ... dobhatta ki a kukába ...

meg szerintem a számítástechnika nyelve az angol - mondom ezt úgy, hogy egy épképzláb mondatot nem tudok elmondani ...
és amit bob.zxr mondott: Photoshop - multiply- "szendvicspozitiv" - fannnntasssztikusss ,-)
-
rii
nagyúr
köszönöm!
akkor amint lementettem a laptopról mindent, nekiszaladok az arch-nak meg a debian-nak
amikor bob.zxr segített a manjaro-linssid-vel kapcsolatban, rájöttem h túl szép a Linux rendszer, megérdemli, hogy az ember megtanulja.a másik gépen meg egyelőre marad a manjaro. addig is legyen valami, ami mukodik
-
rii
nagyúr
Én valahol örvendetesnek tartom hogy komolyabb disztrók csak angolul érhetők el. Kevesebb barbárhack kerül howto-ba és társai. Szerintem az angol nyelvet legalább dokumentációolvasás szinten érdemes elsajátítani ha az ember nem épp beginner friendly disztóba vágja a fejszéjét. Ha valaki kevésnek érzi a bugyuntut akkor nyilván van neki szakmai érdeklődése, ha pedig van neki akkor legyen olyan kedves és tanulja meg az angolt egy minimális szinten. Ha valaki naprakész szeretne lenni ezekkel az infókkal akkor a nyelv legalább alapszintű ismerete megkerülhetetlen.
Gentoo régebben úgy döntött hogy kiszórja a fordításokat a rendszermagból. Ha hibát kapsz akkor rákeresel és konzisztensebb eredményeket kapsz. Ha a fordítást próbálod visszatenni angolra akkor már nem biztos hogy megkapod azokat a találatokat amik relevánsak számodra. Úgy gondolom több itt az előny mint a hátrány; pedig kétségkívül utóbbiból is van szép számmal.
az OS-t mindenképp csak angolul... utálom, amikor magyarul akar gagyarászni ... telefonom is angol ... azt a 3 menüt amit használok ... hackitost is tolhattam volna maygarba' ... de neeeem .... nem is értem, egyesek miért erősködnek, hogy az OSX magyarítva legyen ...
havernak is kikönyörögtem, h ne magyarul, hanem angolul nézzük már a Linuxát.
azzal réveltem, hogyha gebasz van, és aki segít, az angolul fogja mondani ....
(#3167) bob.zxr:
2003 óta doglozom budapesten ... volt hogy havi 160 munkaóra mellett még 100 óra túlóra ... most, 36 évesen úgy értem, egy életre kidolgoztam magam
.... sokszor este 10-11-12, hajnal 1kor mentem haza ... és 10-re bent kellett lenni ...még a 3D-t, illustrator, PS-t se tudtam tanulni, ami érdkelne .-)
szóval nehéz téma ez a kva angol ...lehet h azért megpróbálom az arch linux-t feltenni ...
végólis annó red hat-ot is pakoltam fel .... meg a debiant is sikerült többször is ... persze hogy segítéséggel ... de sikerült ... és ott semmmi nem volt automatizálva ... mindent be kellett lőni ...
.-/ -
rii
nagyúr
Az Arch linux-ot ajánlom

Azt ajánlom akkor térj át, ha van egy kis időd és beszélsz angolul.
Ha igen, csakis a hivatalos wiki-t követve rakd fel!
Abból tanulsz, abból látod mennyi lehetőség van, abban van magyarázat, vannak további linkek ha valamit nem értesz. Úgy tudni fogod, mit miért teszel fel, látni fogod hol tudsz keresgélni a későbbiekben ha valamit nem tudsz.
és ha az angol nem igazán megy, akkor .... ?
.-(az arch miben tér el a debinántól és annak dselect-es "álom"világtól?
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
próbáltam indítani a linssid.-t de még mindig nem akar mukodni .-)
linssid: error while loading shared libraries:
libicui18n.so.54: cannot open shared object file: No such file or directoryde amit írtál, az felment .-)
-
rii
nagyúr
jajj'dehogy ugyanmár ... .-)
sőt ... hát ... én köszönöm a segítséget .-)
nekem is utam volt hétvégén brinyóval, utánfutóval, ki vidékre, ma hajnal 3kor értem haza
4kor fekükdtem ,-D 9.30kor riadtam fel ,-Daz install lemenent f.szányosan .-)
kiíírta, hogy lib32 installed .-) -
rii
nagyúr
ja mint a dos 5.0 nevű 300-500 kilobyte -os program ban volt ,-D
jogos!
köszönöm .-)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-(#3143) qisqaqas:
54 nincs .-/
csak 52libicui18n.so.52
libicui18n.so.52.1 -
rii
nagyúr
Felraktam virtuál gépre a Manjaro-t. Base-devel-t én sem tudom feltenni egyből (tovább nem is foglalkoztam vele), de más függőségi hiba miatt mint ami neked volt
Nemtom mit művelnek Manjaro-éknál 
Mindenesetre nézd meg a frissítés után fel tudod-e rakni amit akartál (mert nekem felment):
yaourt -S linssid --noconfirmHa nem akkor tovább bogarászunk, de addig is megcsináltam neked a csomagot, amit már fel tudsz rakni és tudod használni: [link]
Így tudod felrakni: # pacman -U ./linssid-2.7-2-x86_64.pkg.tar.xz
(feltéve hogy abban a mappában van a terminál, a ./ jelentése: jelenlegi könyvtárban)asziszem a /usr/bin-be tette (asszem ez az a default a futtatható állományoknak)
és eszonyga:
[root@machine bin]# ./linssid
./linssid: error while loading shared libraries:
libicui18n.so.54: cannot open shared object file:
No such file or directory
[root@machine bin]#csak ezt tanátam .-)
vagyis jobban mondva nem találtam semmi használhatót -
rii
nagyúr
Felraktam virtuál gépre a Manjaro-t. Base-devel-t én sem tudom feltenni egyből (tovább nem is foglalkoztam vele), de más függőségi hiba miatt mint ami neked volt
Mindenesetre nézd meg a frissítés után fel tudod-e rakni amit akartál (mert nekem felment):
yaourt -S linssid --noconfirmHa nem akkor tovább bogarászunk, de addig is megcsináltam neked a csomagot, amit már fel tudsz rakni és tudod használni: [link]
Így tudod felrakni: # pacman -U ./linssid-2.7-2-x86_64.pkg.tar.xz
(feltéve hogy abban a mappában van a terminál, a ./ jelentése: jelenlegi könyvtárban)most értem haza melóhelyről ...
.-)amit csináltál pkg.tar.xz-t ésa parancssort amit írtál, felment .-)
(5/8) installing qt5-svg [###############################] 100%
(6/8) installing libxkbcommon-x11 [###############################] 100%
(7/8) installing iw [###############################] 100%
(8/8) installing linssid [###############################] 100%
Optional dependencies for linssid
sudo: privilege escalation to use wireless tools [installed]de lehet h még nem executable?
mert benne is van a xwindow menüjében, de nem indul még .-) -
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
baja van, de moost már más mint korábban .-/
[root@machine ~]# pacman -S base-devel
:: There are 26 members in group base-devel:
:: Repository core
1) autoconf 2) automake 3) binutils 4) bison 5) fakeroot 6) file 7) findutils
8) flex 9) gawk 10) gcc 11) gettext 12) grep 13) groff 14) gzip 15) libtool
16) m4 17) make 18) pacman 19) patch 20) pkg-config 21) sed 22) sudo
23) texinfo 24) util-linux 25) which
:: Repository multilib
26) lib32-flexEnter a selection (default=all):
warning: gzip-1.6-1 is up to date -- reinstalling
warning: m4-1.4.17-1 is up to date -- reinstalling
warning: pacman-4.2.1-1 is up to date -- reinstalling
warning: sed-4.2.2-3 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: locale-info: requires glibc=2.19
[root@machine ~]# -
rii
nagyúr
báziskulcs .-(
már az első lépésnél elhasalt .-(
[root@machine ~]# pacman -Rdd libltdl
error: target not found: libltdl
[root@machine ~]#ha ennek vége, -bár kéne illu meg 3d meg PS-t tanulnom, de - eskü h megtanulom méllyebb szinten a Linux-ot .-)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó PC játékok - sok ritkaság!!!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- iPhone 13 128GB 89% (1év Garancia)
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2023 M2 8GB 256GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 27% - GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti EAGLE OC ICE SFF 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 8GB I 250GB I DVDRW I HDMI I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Persze, értettem én pontosan és egyet is értek jó részt veled. 
Ráadásul a disztrók jelentős része magyar nyelven elérhető, OSX- ről nem tudok mit mondani, meg a mai y, z generációról sem. Talán jobb is.