- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
Hirdetés
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
qisqaqas #3541 üzenetére
Oké, lehet úgy is, billkombókkal, de akkor minek használsz Asztalt, meg úgy akkor általában KDE-t? Mert ha billkombózol, akkor tényleg feleslegesen eszi a KDE a gépeden az erőforrásokat, és használhatnál sokkal soványabb asztali környezetet / ablakkezelőt. Sima háttérképet nézegetni, meg billkombózni lehet azokon is, arra akár egy Openbox is bőven túl sok.
Azért örülök, hogy végül biztosan leesett
-
N0zer0
senior tag
Ezt a Folder View-os b4×4kodást én is utálom, annak ellenére, hogy ez már régóta így van a KDE-ben. Valóban logikátlan. Mi mást akarna bárki is az Asztalra, mint ikonokat? Ha nem azokat teszünk rá, akkor minek van egyáltalán? Digitális képkeretnek, vagy mi a tök ász? Lehet ez beleillik a gyurmafigurák gyurmalogikájába, de a legtöbb embert a sírba viszik az ilyen húzások.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3377 üzenetére
Kösz, hogy megnézted. Akkor ezek szerint c0pni fogok, semmiképp nem lesz 9 mega, vagy akörül.
@F34R: meg fogom próbálni a Frankenwm-et is. Screenshotokról nézve végül is szimpatikus, egy próbát akkor is megér, ha az erőforrásigénye nem ismert. A böngésző egy külön téma lesz, mivel az lesz a legnagyobb érvágás. Ilyen hulladék gépen a sok füles böngészés, meg a mainstream asztali böngészők alapból felejtősek.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3344 üzenetére
Elhiszem neked. Viszont Arch+awesome kombóhoz nagyon sok az a 105MB, max. 9 MB-nak kéne lennie az awesome-nak a tesztek szerint, plusz amit az alap Arch eszik, de annak is 100 alatt kéne lennie nagyon durván.
Még nincs meg a gép, de ha összejön, akkor ilyesmi lesz, ingyen vagy nagyon jelképes összegért ilyen hordozható gépet tudok csak szerezni. Nyilván, ilyen kevés RAM-mal csak úgy lehet gépet használni, ha mindenből ultra lightweight spéci programokat használsz, meg konzolnál alig combosabb ablakkezelőt. Nem is lehet tőle így rendes, desktopos, kattintgatós felhasználói élményt és sztenderd, kompromisszumok nélküli böngészést várni. Viszont egy ilyen gép mégis kenterbe veri a mostani alsó kategóriás mobilokat és táblagépeket.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3335 üzenetére
Elméletben, leírások szerint. Vagy ha nem awesome, akkor i3wm. Valami hasonló, ami ultra keveset foglal. 128 és 256 MB RAM mellett nem lehet vitézkedni. Az is igaz, hogy sokszor nem is az ablakkezelő foglal sokat, hanem az alkalmazások, de azokból is lájtosat választok majd, egyedül böngészőnél és office csomagnál nem tudom, hogy melyik az, amelyik lájtos, de még használható, a többinél tudok lightweight alternatívát.
-
N0zer0
senior tag
Meg én sem használok tiling wm-et. Igaz beszerzés alatt vagy egy olcsó pótnotebook vagy régi netbook, és arra bizony Archhoz awesome-ot vagy hasonlót teszek, de csak kényszerűségből, mert valószínűleg elég gyenge hw-e lesz, talán az Openbox vagy az IceWM is túlzás lesz majd rá, nem hogy KDE vagy Gnome. Ebben az esetben az erőforrások döntenek, nem az ízlés.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #3280 üzenetére
Ez nem csak a Wine-vel van így. 64 bites linux-rendszeren nagyon sok program (főleg, ha a 32 bites, és bináris) lehúzza a 32 bites libeket is, ezért van egy átlag 64 bites desktop rendszeren átlag kétszer annyi telepített csomag, mint 32 bitesen. Ezzel meg kell tanulni együtt élni 64 biten, míg ki nem halnak legalább mainstream desktopon a 32 bit only és kis RAM-os (<2GB) gépek.
Örülj, hogy csak 446 MB, vannak durvább esetek is.
-
N0zer0
senior tag
Na, akkor beszámolót kérünk a tapasztalatokról. Gyurmafigura most a kísérleti nyúl, ha kiszárad, szétrepedezik az új KDE-től, akkor másnak már nem kell feltennie
Bár egy vérbeli gyurmafigurától azt várná az ember, hogy már a KDE6 preanalfagammáját teszteli mostanra. A stable ág a gyengéknek való
-
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #2885 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj, felesleges bocsánatot kérni. Nem szabad hagyni, hogy az egyszeri rossz tapasztalataid kihassanak az értékítéletedre, mert akkor elfogultan állsz hozzá dolgokhoz. Egyébként a KDE meg továbbra is bugos, de nem bugosabb, mint akármelyik másik DE vagy WM. Erőforrás és memória az kell neki, de a mai Win7/8.1-hez szánt gépeknek már nem tétel egy teljes pompában használt KDE sem.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #2828 üzenetére
Én úgy látom, hogy neheztelsz a KDE-re, van vele rossz tapasztalatod és ekézed, kinagyítva visszavetíted rá az összes negatív élményed, és emiatt nem ítéled meg tárgyilagosan.
A hardverigénye sem vállalhatatlan, mai korszerű, legalább két magos, min. 4 gigás gépeknek meg sem kottyan, és ma már nem nagy összeg egy normális gép. 5-6 éves gépek is röhögve viszik, nem tétel nekik.
A Qt-s, meg KDE programok szerintem meg kifejezetten a legjobbak, sokkal jobb minőségűek, sokkal többet tudnak, mint a Gtk-s és GNU-s társaik. Valóban, nagyobb monstrumok, sok függőséget használnak, nagy a memóriaigényük, de jobbak is.
Továbbá a KDE-t érdemes mindig KDE-s disztróval próbálni, mert azokat sokkal normálisabban megcsinálják, mint ha csak feldobsz egy x. disztróra utólag egy KDE-t, bár még akkor is működőre lehet pofozni.
Ha nem annyira gyenge gépről van szó, én mindenkinek első körben szoktam is ajánlani a KDE-t, persze felhívom előre a figyelmet az árnyoldalaira és bugjaira is. Főleg frissen Windowsról áttérő embereknek ajánlható, mert hasonlít a felülete a Windowsra.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #2816 üzenetére
Szerintem meg a legrosszabb dolog, ami a Linuxszal történt az a Unity, az olyan ocsmány, hogy pariban van a Windows 8.x Metro/ModernUI felületével. A KDE4 valóban bugos, de nem bugosabb, mint a többi ablakkezelő. Valamint a Qt-s programok általában a legminőségibbek. Meg ha azt nézzük, a Gnome3-at is eléggé elcseszték. A Gnome2 volt jó, a MATE-tel ahhoz tértek vissza. A Cinnamon sem rossz. Az XFCE szintén jó lenne, de megint csak régóta áll a fejlesztése, meg annak is megvannak a bugjai.
Ha majd Linuxot telepítek újra, valószínű én sem fogok már KDE-zni. Nem rossz, meg vagyok vele elégedve, de nincs valami jó gépem, sem sok RAM-om (2GB, max. ennyit fogad a noti), és a KDE elég sok memóriát eszik. A csilivilisége hiányozni fog, de megleszek nélküle. Vagy Openbox, vagy Fluxbox, vagy IceWM lesz helyette, vagy ha addig sikerül megszokni a csempézős wm-eket, akkor awesome vagy valami hasonló. Persze a *box-ok vagy az IceWM azért igényesen lesz fent, Compton kompozittal, rendes transzparens ablakelemek, vetett árnyék, rendes ablaktéma, fasza háttérkép, rendes ikontéma, rendes összedizájnolva, hogy ne legyen fapados/lehangoló. Ha addig meg csempézős wm-re állok át, az viszont puritán lesz, annak az a lényege.
-
N0zer0
senior tag
Előjött ma egy újabb KDE-hiba. Helyesebben nem ma jött elő, de előtte nem figyeltem fel rá. Szóval olyan programoknál, amik lerakják magukat a tálca jobb szélére (paneltálca), az óra mellé, ha egyet kattintunk rájuk, egy kattintással elő kellene jönniük. Igen ám, de sokszor egy kattintásra nem jelennek meg, ha meg duplán kattint az ember, akkor megjelennek, majd újra leteszik magukat a paneltálcára. Úgy kell még egyszer egyet kattintani, hogy megjelenjenek végre. Szóval 3-4-et kell kattintani néha egy helyett.
Eleinte a Deluge játszotta el ezt régen. Akkor azt hittem, hogy az a szar. Csinálta a qBittorrent is, de még ekkor sem gyanakodtam. Ma már a DeaDBeeF is csinálta és a Spotify is, szóval ez egy általános bug. Valószínűleg az a hiba oka, hogy mikor egyet kattintunk a paneltálcára, akkor az csak a fókuszt veszi fel, de azt nem hajtja végre, amihez a kattintás szólt.
-
N0zer0
senior tag
Nekem szokni kellene, mert az én világomtól teljesen más, világ életemben Windowshoz (3.0 volt az első amit megismertem), KDE-hez és klasszikus GNOME-hoz voltam szokva (jó, a DOS-t, C64-et, 16-ot és C+4-et ne számítsuk ide), épp ezért még a Unity és a Mac is túl meredek nekem. Megy a vakon gépírás is, de a gépelésnél az egérre sokkal jobban rááll a kezem.
Szerintem igenis tanulni és szokni kell, hogy ráálljon az ember keze a tilingozásra, és arra, hogy ne egerezzen. Így is csak azért akartam esélyt adni neki, mert a leghaladóbb linuxerek legtöbbje ilyen wm-et használ, és az erőforrásigénye is ennek a legalacsonyabb, még az Openboxhoz képest is töredéke. Ezért éreztem úgy, hogy ez is egy fejlődési és továbblépési lehetőség, amibe akkor is érdemes belevágni, ha elsőre nem tűnik kecsegtetőnek.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2 #2777 üzenetére
Nem baj, így fejlődsz. Mindig kell újjal próbálkozni, új célkitűzéseket teljesíteni, egyre nagyobb szakmai tudást igénylő problémákat megoldani és egyre próbb szoftvereket használni. Részben ez is oka volt, hogy elkezdtem linuxozni, a Windowst nem csak a kinézete és a hülyeségei miatt untam, hanem azért mert éveken át ugyanazokat a programokat használtam, ugyanúgy beállítottam, és az egész semmi kihívást nem jelentett már, szakmailag vegetáltam és stagnáltam. Na meg az ember látókörét is tágítja, mert a Windowson túl is van élet, nem is akármilyen, sőt, én pont a windowsos világra mondom, hogy kívül van a valódi IT világán, konzumidiótáknak van, akik nem akarnak tanulni. Igaz, hogy a PC-k 99%-án fut, de ott van a sok hálózati és embedded eszköz, célhardver (pl. médiabox), okostelefon, táblagép, és akkor még a szervereket nem is említettük (ezen a területen a Win. Server nagyon kis százalékban van jelen), ezek többségén vagy Linux vagy más unix-like rendszer fut. A másik előnye, hogy a linuxos programok általában platformfüggetlenek, és javarészt minden OS alatt használhatók, még Windows alatt is. Így elég csak egy valamit megszokni, és az mindenhol rendelkezésre áll.
Szerintem ha nem áll bele az életem a földbe, még lett volna hová fejlődni. Ezért próbáltam ki mindig új dolgokat, és nem csak a linuxozást, de pl. tipográfia tanulásába, a LaTeX-be, majd a TeX-be is ezért fogtam bele, hogy ne legyek átlag ECDL-es Word-birka, és bizony nagyon megérte. Be volt még tervezve a vim megtanulása, Archra és BSD-re, tiling wm-re való átállás, de ezekből végül úgy néz ki, hogy semmi nem lesz, vagy legalábbis jó hosszú időre jegelnem kell ezeket a projekteket, pedig némelyikből le is futott már egy rész (vim, Arch terén félúton vagyok majdnem). Az embernek mindig fejlődnie kell, tágítania a látókörét. Olyan nincs, hogy valaki mindent tud, mindig lehet fejlődni, újat tanulni egy területen belül is. Pl. az archosok is tovább léphetnek Gentoora vagy LFS-re, a vimesek Emacsre, az emacsesek bináris kódszerkesztésre
, a tiling wm-esek a kizárólagos konzolhasználatra.
-
N0zer0
senior tag
Korrigálnom kell magam, a *muszály nem anyanyelvi, azaz idegen, mert még a palócok sem ejtik ly-os fonémával/hanggal, azaz [ʎ]-val. Az *ijen viszont anyanyelvi, és ennél fogja nem helytelen, tényleg ejtik [j]-vel.
-
N0zer0
senior tag
Így van, ez a helyesség, helytelenség maradi szemlélet, ami még sok száz évvel ezelőtti nacionalizmusban gyökerezik. A mai modern nyelvészet ezt a kategóriát elvetette (mint előíró kategóriát), a helyesség helyett arra koncentrál, hogy az anyanyelvűek hogyan használják tömegesen a nyelvet (leíró szemlélet). Sőt, egyes modern nézetek szerint az írás nem is része a nyelvnek, mert egyes országokban, egyes nyelveknél régen és most is sok ember írástudatlan (volt), illetve egyes nyelveknek helyesírásuk sincs (nem csak ilyen törzsi nyelvek, de pl. az angol nyelvnek sincs ilyenje). A nyelvet ugyanolyan jól tudják használni, mint a helyesírók. Tudom, ez elég meghökkentő szemlélet ahhoz képest, mint amit ilyen magyartanárnénik belénk vertek alsó tagozattól kezdve. A magyartanárnéniket, nyelvvédőket a nyelvészek ma már komolytalannak és károsnak tartják.
Az akór nem helytelen, de idegen, mert egyik magyar sem ejti ilyen hosszúsággal (viszont van nyelvjárás, amelyik az így-et igynek mondja, az irók is pedig lehet az írók megfelelője ugyanebben a nyelvjárásban). De a mög, jelenniök, mondhatnók, méndég, mindíg, pósta, ijen, muszály, vóna, licensz/liszensz, eggy, asztán, kálcium mind legalább olyan helyes, mint a helyesírás szerinti meg, jelenniük, mondhatnánk, mindig, posta, ilyen, muszáj, volna, licenc, egy, aztán, kalcium.
Ha valaki nem ír „helyesen”, azt csak azt jelenti, hogy egy technikai szabvány ellen vét, egy közmegegyezéses illemszabályzat, szokás ellen, és ezért tanulatlannak, primitívnek, hülyének bélyeghetik bizonyos körökben, de ez nem nyelvi kérdés, hanem társadalmi értékítélet és presztízskérdés.
Sőt, ha annyira rugózunk a /boot -ba kérdéskörén, akkor a helyesírási szabályzat szerint /bootba formában kéne írni, kötőjel nélkül.
Ha kellene is kötőjel ilyenkor, az előtte lévő szóközt a helyesírás nem érinti, a helyesírás csak az szóképeket (betűk, kisbetűs, nagybetűs) és írásjeleket (egybe/különírás, kötőjeles írás, pont, vessző stb. kitétele vagy elhagyása) szabályozza. Amit te kifogásoltál, azzal a tipográfia, nyomdászat foglalkozik, de egyrészt ennek a szakmának nincs hivatalos szabályzata, inkább csak egyes nyomdáknak vannak szokásai, meg kialakult egyfajta hagyomány, másrészt a tipográfiai szabályok inkább a köz számára történő publikálásnál fontosak, de magánhasználatkor kicsit durva lenne kötelezővé tenni. A helyesírás követése sem kötelező egyébként.
Egyik ilyen tipográfiai hagyomány pl. hogy a magyar nyomdászatban nem "..." formátumú idézőjeleket használnak, hanem „…”-jelet, azaz alul 99, felül 99 formájú jeleket, és ezt a legtöbb felhasználó nem tartja be, sem szövegszerkesztéskor (bár a Word és a Writer ki tudja cserélni), sem itt a fórumon, meg úgy általában a neten. Sokan elvétik azt is, hogy a vessző és a pont után nem tesznek szóközt.Így ni,pedig nem lenne szabad. Van egy csomó ilyen tipográfiai szokás, csak ezeket gáz lenne mind a fórumozók és magánemberek orra alá dörgölni, mert a többségét iskolában sem tanítják és a szabályzata sem elérhető, sem nem egységes.
@whbear: neked is viszont!
-
N0zer0
senior tag
Ez nem helyességi kérdés, inkább tipográfiai. Igazad van, hogy a /boot-ba jobb lenne. A fordító kolléga lehet nem akarta, hogy valaki "/boot-ba" mappát keresse, azért tett bele szóközt is.
Egyébként meg a helyesírás sem helyes, megtévesztő a neve. Sőt, nyelvi szinten a helyesség nem létezik, legfeljebb ha külföldi töri a nyelvet, az idegenséget eredményez, mert az anyanyelvűek nem úgy mondják. A helyesírás inkább csak egy ajánlási szabvány az egységes írásgyakorlat és a gördülékeny értekezés érdekében. Viszont azért, mert valaki nem a helyesírás vagy a sztenderd nyelvjárás szerint ír, attól még nem lesz helytelen.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2737 üzenetére
A belakás sem nehezebb. Mivel nem most kezdted a linuxozást, már előre tudod, hogy milyen ablakkezelőt és programokat akarsz használni. Még a csomagkezelője sem lesz új számodra a Manjaróhoz képest.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2733 üzenetére
Pedig nem nagy szám Archot telepíteni. Nálad nem zavar be titkosítás sem. Próbáld meg virtuális gépre telepíteni, ha gyors a neted, megvan az alaprendszer telepítése pár perc alatt, ezt begyakorlod néhányszor. Utána gyakorlod az alapvető belakást néhányszor. Utána nem lesz gond a fizikai gépen csinálni, kivéve, ha valamelyik fontos hardveredet nem támogatja az alaprendszer.
-
N0zer0
senior tag
Az ikonok visszahozására több módszer is van. A legegyszerűbb, hogy a panel szélességét állítgatom (plazma jelre kattintás), lecsökkentem, visszahúzom eredeti méretűre. Utána előtűnnek az asztali ikonok. A görgetősávot meg le-fel görgetem egy kicsit, és eltűnik az is.
A másik módszer, hogy a Rendszerbeállításoknál, a Kijelző és Monitor szekcióban, a Megjelenítési beállítások kategóriánál a 4 zöld nyilas ikonra kattintva lecsökkentem a felbontást, majd visszateszem. Ez is rendbehozza.
A bugot egyébként az okozza, hogy állítólag egy objektumban nem jól öröklődik egy eljárási tulajdonság, és emiatt a KDE tévesen érzékeli az asztal felbontását. Ilyenkor úgy érzi, hogy a függőleges felbontása az asztalnak 10000 pixel, és kiteszi rá az ikonokat, de az aljára, azért nem látszanak, és azért van a görgetősáv is. A KDE-fejlesztők viszont nem tudják reprodukálni a bugot. Persze sokan tapasztalják, küldik is a debug infókat és a bugjelzést, de a mai napig nincs megoldva a dolog. Mindig azt írják a fejlesztők, hogy az új verzióban javították, de épp úgy előjön. A felhasználók azt is kiokoskodták, hogy nem videókártya-függő, előjön Intelen, Nvidián, ATi-n, és minden disztróban benne van a hiba. A fejlesztők pedig azt gyanítják, hogy az asztali ikonok rácshoz igazításához lehet köze.
A másik idegesítő bugja a KDE-nek pedig feature. Ha leteszel egy alkalmazást, vagy az asztal megjelenítésére nyomsz (ami leteszi az összes alkalmazást a panelra), akkor az alkalmazás(ok) panelikonja kiszürkül, nem látszik a panelen, hogy milyen alkalmazások mennek. Nagyon idegesítő, és nem lehet kikapcsolni sem. Ezzel együtt kell élni. Más baj a KDE-vel nincs, szép, sok mindent be lehet állítani, csak ez az 3-4 idegesítő dolga van, de ezek már verziók és évek óta tanyát vertek.
Igazából én gyurmafigurára lennék kíváncsi, mert egy ideje a KDE5-öt próbálgatja, hogy abban benne vannak-e ezek a hibák.
-
N0zer0
senior tag
Ilyen néha nálam is van, és az sem segít, ha fel/le teszem a programot a panelra/tálcára. Illetve most nálam a napokban egy olyan bug jött elő kétszer egymás után, hogy elindítottam egy progit, és az egérkurzor alján ott pattog az ikonja animációban, miközben betölti. Viszont hiába indult el a program, órák múlva is pattogott az animáció, beragadt. Úgy kellett kijelentkezni, majd be, és letiltani ezt a feature-t.
Sokszor előfordul az az elhíresült KDE bug is, hogy mikor bejelentkezek, akkor üres az asztal, eltűnnek az asztali ikonok és az asztal jobb szélén egy görgetősáv van. Persze, van ellenszer az ikonok azonnal visszahozására, de idegesítő, hogy minden x. indulásnál ez fogad. Ráadásul ezek a bugok már évek óta benne vannak a KDE4-ben, és képtelenek voltak javítani.
-
N0zer0
senior tag
Bár a gyomlálás nálam is 0,3%-ra vitte le a prociterhelést (pedig minden 3D-effekt fullra be van nyomva), szóval volt értelme, de a memóriaéhség nem sokat csökkent. Mondjuk így is karcsúbb már egy Unityhez vagy GNOME3-hoz képest.
-
N0zer0
senior tag
Wall-hacker Bear felé az lenne a tanácsom, hogy cserélgesse a fontokat. Nyugodt szívvel lehet kísérletezni, mert a beállítások bármikor visszarakhatók defaultra. A képernyőre mindenképp talpatlan betűtípus ajánlott, olyan, ami kicsi felbontáson is jól néz ki (Sans Serif, Free Serif, Ubuntu font, DjVu Sans, Tahoma, Verdana, Oxygen Sans). Egyedül szövegszerkesztőben és hosszabb szöveghez nyomtatásban jó a talpas.
Az is jót szokott tenni KDE alatt, ha az élsimítást lowon van, ilyenkor nem rosszabb minőségű, hanem vastagabbak a betűk és könnyebben olvashatók. High-ra téve már nagyon vékonyan jelennek meg a fontok.
Ezt a homi Oxygen-témát ezzel az buzilila Elarun-háttérrel is ki lehet nyomni a rákba, mert szvsz. nagyon ótvar, sokan emiatt nem szeretik a KDE-t, azt hiszik, hogy csak így tud kinézni, ahogy alapból kijön. Az alattad publikáló cinnamonös kolléga köves háttere pl. sokkal jobb, vagy válogatsz az interfacelift.com oldalról, egy ilyen hátteret felteszel sötét vagy világos, de lehetőleg átlátszó ablak- és asztaltémával, az egész sokkal jobban fog kinézni. KDE-re van egy rakat téma, eléggé Darwin-díjas az alapértelmezettet használni. Végül, ha már vannak, effektekkel is meg lehet pakolni, még a GMA945 is kibírja a mosottan átlátszó, tekergő és ki-be csúszó ablakokat, a sarokból nyíló asztalelőnézeti képet, ha több asztalt használsz, akkor a 3D-s ablakváltó kocka is must-have. Érdemes kihasználni, hogy nincs az ember a Májkrémszaftos Nyílászárók korlátozottságához kötve, és már 2014 van.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2617 üzenetére
Szerintem nagyon gyorsan váltsál Archra, mert különben míg élsz, ezzel fog csesztetni
Ünnepek között még én is lehet megpróbálom, ha működésre tudom bírni Arch alaprendszer alatt a mobilstickem.
-
N0zer0
senior tag
Meglehet, hogy tényleg kell neki a KDE. Bár én már minden OS alatt Double Commanderezek. Ezt találtam az összes Commander-klón között a legjobbnak, ráadásul van Qt-s és Gtk-s verziója is.
3 dolog hiányzik csak belőle nekem:
1) nem tudja alkönyvtárak fájljait ömlesztve megjeleníteni (Total Commander alatt Ctrl+B)
2) nem tud egy kattintásra átnevezni (csak kettőből lehet megoldani), nem nagy szám, apróság, de idegesítő
3) X másodpercnél hosszabb művelet után nem tud hangjelzést adni (hasznos, ha hosszabb művelet befejeződésére vár az ember, akkor csinálhat mást, és értesülni fog róla, ha elkészült a művelet).Ezek azok, amiket a Total Commander tud. Esetleg a DC-nek még az FTP-zője primitívebb egy kicsit, de nekem elég. Még a Total Commander pluginjeit is megeszi, és ismeri az összes tömörített formátumot és többszörösen betömörített archívumokat is normálisan kezel. Soha semmi gondom nem volt vele egyik rendszer alatt sem. A Krusader és a GNOME Commander sose nyerte el a tetszésem. Még mc-t használok, ha csak akkor, ha gyorsan konzolban kell valami, vagy távoli konzolozni kell.
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #2229 üzenetére
Pedig nem nehéz kiejteni az Enlightenment-et: magyarosan en lájt(ö)nmönt, esetleg: én/ön lájt(ö)nmönt (az é rövid), és azért írom két szóban, mert a hangsúly nem a szó legelején van. Az (ö) kihagyható, meg úgy általában ezek az ö-k olyanok, mint mikor nem tudjuk, hogy mit is akartunk mondani: öööö, hát, öööö, ilyenkor valójában nem igazi ö-t mondunk, hanem csak egy ö-szerű hangot (svá). Ha így sem menne, akkor fokozatosan kell próbálkozni: light - light+en - lighten+ment - en+lighten+ment.
A jelentése pedig szójátékon alapul, mert fordítható megkönnyebbítés-nek (alacsony hardverigény) és megvilágosodás-nak (mármint hogy ez egy milyen fasza felület és milyen jó használni a minimalista koncepciójának megfelelően) is egyszerre. Nem ördöngösség.
-
N0zer0
senior tag
Látom megint a tiling WM-es hívők lelkivilágába gázoltam, szokásomhoz híven
Engem a világból ki lehet kergetni vele, már ránézésre égnek áll tőke a hajam, egyszerűen eleve a látványa morbid egy ilyen WM-nek. Ennyi erővel lemehetnénk addig, csak konzolokat használunk. Vagy még azt sem, hanem a prociba abakuszszerűen visszük be az 1-esekkel és 0-kkal a gépi kódot.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2203 üzenetére
Olyasmi, mint az awesome, tilingos, a képernyő osztódik négyzetekre, mozaikokra, nincsenek ablakok. Mazochista linuxos veteránoknak való, Windowsról jött, és kezdőbb felhasználóknak inkább azt ajánlom, hogy maradjanak a népszerűbb, ikonos, ablakos, tálcás, kattintgatós ablakkezelőknél.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #2116 üzenetére
Ja, én is az SMPlayerrel tolom, egész kényelmes és barátságos felületet húz az mplayer fölé. Kicsi az erőforrásigénye is (mármint a mögötte futó mplayeré), a legkisebb szerintem, ami létezik. Nálam csak ezzel folyamatosak az 1080p-s videók, gyenge gépem van. VLC alatt már szaggat, pedig a VLC sem rossz, de több erőforrás kell neki, meg itt-ott bugos tud lenni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2061 üzenetére
Jó, mivel így beszóttá, nem osztom meg a konzervpornó gyűjteményem, pedig én kirakom az 1. asztalra, mint Chuck Norris. Vagy megosztom, de csak Sambán, amit konfigolhatsz napestig
Inkább angolozzál, különben a Lizzy2 nem hív meg elálló kisujjas teázásra.
Különben meg csak kényszerből tengődök konzerves dobozként, ahogy meglesz a 800. hsz, úgy cseréltetem le az avatart sajátra, hogy csak ropog.
-
N0zer0
senior tag
Hát, hallod, te is gyanús vagy nekem, hogy így vágod a részleteket, lehet te meg kéklufipornót rejtegetsz a 542864. virtuális asztal legsarkában, amihez még le is kell görgetni
Sőt, magyarázná az Openboxot is, azért azt rakod fel, mert nem akarod elvenni az erőforrásokat eme kényes dolgok elől.
-
N0zer0
senior tag
Igen, kezdésnek én is az LXDE-t ajánlom, azt kell megtanulni konfigolni, ha belejön az ember, akkor úgyis azon fogja kapni magát, hogy már nem is az LXDE-t konfigolja, hanem az Openboxot, és elég neki ez, LX-es körítés nélkül.
Még mindig nem csináltam meg a titkosítást, amiben segítettel, pedig kíváncsi vagyok rá, de most még pár hétig durván el leszek havazva, költözés, új meló. Viszont előbb-utóbb sort fogok rá keríteni, majd megírom a fejleményeket.
-
N0zer0
senior tag
Szerintem meg pont hogy nem kell minden disztrónak külön topik. Sokkal nyomonkövethetetlenebb a sok kis topik, kevesebben olvassák, a témák és a hozzászólások elvesznek a témalistában. 1-2 nagyobb megatéma bőven jobban követhető, és nagyobb az esélye, hogy valaki benéz, és válaszol az egyik témában. Linux, aztán kész. Jó, lehet, hogy egy pacmanos kérdés nem fogja érdekelni az aptitude-os tábort, de sok vizet nem zavarna.
Ennek a sok topikos felbontásnak akkor lenne értelme, ha 98% lenne a Linux részesedése, és sok disztrónak lenne kb. egyenlő felhasználói tábora.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1831 üzenetére
A régi avatarod jobb volt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #1798 üzenetére
Az internetes rádiókat lejátssza a Clementine, csak valami csomag hiányzott nálam is hozzá Kubuntu x64 alatt, már nem emlékszem, hogy melyik, de valami gstreamer plugin, azt feltettem, és jó lett (Linux Mint alatt meg alaból vitte a Clementine). Ubuntus fórumon találtam anno a megoldást. A netes rádiókat viszi az mplayer, SMPlayer és a VLC is.
Megnéztem a terminál historyjét: gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer1.0-plugins-good gstreamer1.0-plugins-ugly gstreamer1.0-libav gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamers-soup soup media-plugins gst-plugins-mad csomagokat tettem fel, nem mindet találta meg, nem mind hiányzott neki, csak az egyik, de utána ment Clementine-nel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #1739 üzenetére
Nekem Kubuntu alatt semmi bajom az új Skype-pal (4.3.0.37), megy rendesen, hang és kamerakép is van. Igaz én nem csomagkezelőből telepítettem, hanem binárist töltöttem le hozzá. Meg én így használtam már a 4.2-eset is:
env PULSE_LATENCY_MSEC=60 LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /elérésiút/skype-4.2.0.13/skype -
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #1726 üzenetére
Tényleg lehet pedig, hogy a fájlnevek vannak valami buzi kódolással létrehozva, és te hiába állítgatod magadnak a kódolást szabvány latin2-re, meg unicode-re, akkor sem jó.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #1675 üzenetére
A neten több helyen is azt olvastam, hogy jó a pendrájvra az Ext2, de az Ext4 még jobb, csak le kell tiltani a naplózását, meg az accesstime rögzítését.
Nyilván, ha Windows is szóba jön, akkor FAT32, fájlkorlátnál exFAT, ha meg Windows telepítő is van a pendrive-on, akkor szigorúan NTFS, mert arról a legjobb a telepítés. Egyébként használtam több pendrájvot is NTFS-sel és semmi bajuk. FAT32-vel sem volt, de az pl. sok kicsit fájl írásánál túlzottan belassul, meg ott a 4 gigás méretkorlát. exFAT-ot viszont soha nem használtam, de a leírások alapján jónak tűnik.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1663 üzenetére
A FAT32 nem támogatja a 4GB-os és annál nagyobb fájlokat, nem a készülékedben van a hiba. Formázd át NTFS-re, de ha már Linuxon vagy akkor inkább mindenképpen valami linuxos fájlrendszerre, mondjuk én Ext4-et tennék rá, de lehet erre jár valaki szaki, aki tud jobb linuxos fájlrendszert külső HDD-re, ami engem is érdekelne.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #1651 üzenetére
Nemsokára én is beröffentem az rTorrentet, most az jön sorra tesztelésügyileg.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1600 üzenetére
Pedig jó a KDE. Igaz az a legerőforrás-éhesebb, de cserébe a legjobban néz ki, meg a legjobb alkalmazások is Qt-sek általában. Én úgy vagyok vele, hogy a mai gépeknek nem tétel, meg 2014-ben egy alkalmazás nézzen ki valahogy (Aero, homályosított átlátszóság, ragyogásos és homályosítási effekt, árnyékok, tekergő, mozgatás közben deformálódó ablakok, 3D-s asztal- és feladatváltó, 2D-s mozaikos asztaláttekintő, érzékeny sarkok és képernyőszélek, maximum csicsa), azért meghatározza a gép előtt töltött idő közérzetét, szerintem kár megrekedni a 90-es évek Win9X szintű puritánságánál.
Az Xfce nekem nem jön be, nagyon fapad, akkor inkább LXDE, vagy széthekkelt Openbox. Egyébként majdnem áttértem most LXDE-re, de nem tudtam megoldani, hogy a tálcán az alkalmazásoknak normális színű sávja legyen, meg az asztalra sem tudtam tetszőleges ikont kitenni, meg a startszerű menübe beleműteni, csak ezért váltottam vissza KDE-re. Amúgy az LXDE-t is szépen megcsináltam, szép háttérkép, szegély nélküli futurisztikus aerós árnyékos ablakok (Compton-nal), transzparens tálca (csak blur nem volt rajta). Mondjuk a Gnome3, Cinnamon, MATE sem rossz, csak nem csicsásítható annyira. Végül is minden ablakkezelő és asztali környezet használható, egyedül a Unityt rühellem nagyon, bár lehet az is használhatóbb lett, mióta nem erőltetik a menüsör képernyő tetejére küldését, meg meg lehet hackelni, hogy a normális oldalon legyenek az ablakgombok, esetleg az alkalmazásindítót is a képernyő aljára lehet gyógyítani.
A KDE-nek csak 4 idegesítő tulajdonsága van:
1) kavarás az asztal- és mappanézettel
2) nem lehet letiltani, hogy az egérgörgő ne váltogassa a tálca fölött az ablakokat
3) nem lehet letiltani, hogy az asztal mutatása gomb hatására, és az ablakminimalizáló gomb használata után nem szürküljenek ki az alkalmazások tálcaikonjai (nagyon idegesítő, nem látszik, hogy mi fut)
4) néha eltűnnek bejelentkezés után az ikonok, és csak egy idióta gördítősáv van az asztal szélén, persze vissza lehet trükközni, de idegesítő, és már 3. éves bug, amit a fejlesztők képtelenek megfejteni, nem tudják, hogy a kód melyik része okozza. -
N0zer0
senior tag
A telepítés ment, ez alapján a leírás alapján csináltam. Ha nem lett volna ez a LUKS LVM, szerintem az alaprendszer is elindult volna, de ha már linuxozok, és lemondok bizonyos windowsos előnyökről, akkor viszont cserébe a linuxos vívmányokról nem mondok le. Mondom, ha nem hiszed el, hogy nem indul így az alaprendszer, akkor próbáld meg virtuális gépen, dinamikus lemezzel (elég 4 gigával kipróbálni), pár perc alatt meggyőződhetsz, hogy nem megy.
Mondom, a géppel sincs baj, sima BIOS-os, 1 HDD, szabvány ICH8 SATA vezérlő, semmi RAID, semmi UEFI vagy ilyen bonyolító szar. Persze, nem speciális Arch-hiba, a Mint sem vitte.
Pedig ezeket a leírásokat is kipróbáltam:
http://blog.philippbeck.net/linux/archlinux-install-encryption-lvm-luks-grub2-69
http://lowentropymusings.wordpress.com/2012/08/25/installing-linux-mint-13-on-an-encrypted-lvm/ -
N0zer0
senior tag
Lehülyézést meg csak attól fogadok el, aki legalább virtuális gépen megcsinálja leírás alapján (nem, nem, ilyen egyéni, titkos fogások kizárva, rendesen, a hivatalos wiki szerint gondoltam, meg a legújabb arch dual lemezképpel), működőre, hogy aztán be is bootol neki a telepített alaprendszer.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #1576 üzenetére
Szerintem meg pont, hogy nem az én hibám. Betűre pontosan csináltam meg a leírásokat, angol sem volt akadály, értettem is, hogy mit csinálok. Ezen a ponton túl lámaságra nem fogható. A gép sem szar, minden hardvere megy alap kernellel, tiszta lappal, tiszta HDD-vel kezdtem neki a műveletnek. A telepítés ráadásul rendben is ment, sehol egy hibaüzenet, lépésről lépésre végrehajtva, a LUKS és az LVM is rendben létrejött, mountolni lehetett (illetve a Mint LVM-jét felhasználva is megpróbáltam). Csak a boot után kezdte el a baromságait. Biztosan jól titkosítok, egy cryptsetup -y luksFormat /dev/partíció mappernév parancson, meg mount /mappernév /mnt dolgon nem lehet mit elrontani, persze nem mintha a leírás alapján a pvcreate, vgcreate és hosonló egy soros szösszenetek olyan bonyolultak lennének. Azt persze megértem, hogy a kedvenc rendszert védeni kell a faneknek körömszakadtáig, de nem éri meg.
Mondom, a Mint sem bírta, pedig az grafikus telepítős, nagyon gyanús, hogy az Ubuntu is megfeküdt volna tőle. Pedig még nem is bonyolítottam meg rendesen, mert a legegyszerűbb felállásban toltam: 250MB-os titkosítatlan Ext2 boot, maradék HDD egyben titkosított LUKS partíció, benne egyetlen fizikai volume, benne egyetlen volumegroup, benne három logikai volume (root, swap, home). Már ezt nem lehetett kivitelezni, aztán ezt még bonyolítani is lehetett volna, ha mindenből több is van.
Csak azt nem értem, hogy akkor minek van LVM meg ilyen szarok, ha a telepítőknek ennyire beletörik a bicskája.
-
N0zer0
senior tag
Nagyon csalódtam az Arch Linuxban is, meg a többi Linuxban is.
Újratelepítettem a korábbi Mint16-os rendszerem, de ezúttal úgy, hogy nem csak 1-2 adatpartíció volt titkosítva, hanem az egész lemez (LUKS), rajta LVM (nem szándékozok már többet Windowst rakni a gépre). A disztróbeli választásom az Archra esett. Meg is csináltam a titkosítást, LVM kialakítását, Arch-telepítést, a hivatalos leírás alapján is, meg egy másik alapján is. Rendben települt is minden, mindkét esetben, de bootkor a GRUB nem tudta elérni a titkosított fizikai LVM partíciót, nem kérte be a jelszót, végül feladta a root csatolását. Szóval bukta.
Nekiestem Mint 16-tal majd 17-tel. A Minteknek van is egy ilyen telepítési menüpontja, hogy egész lemez titkosítása LVM-mel. Ez működik is, de gányolt, egy logikai volume-be teszi a rootot, home-ot, én már nem tudom átszabni adatvesztés/újratelepítés nélkül, semmilyen beleszólást nem enged a rendszer, csak így hajlandó megcsinálni automatán.
Próbáltam Mint 17-tel kézzel megcsinálni a titkosítást és az LVM-et, csatolási pontokat (ez megint működik is), de a telepített rendszer nem indul bootolás után. Próbáltam úgy is, hogy hagyon az LVM-ezést, csak sima partíciókat használok titkosítva (kivéve a titkosítatlan boot partíció), de úgy meg a Mint16 és 17 telepítője már az elején beleáll a földbe, nem megy tovább a partíciónálási résznél, ilyen ???? ????? kiírású párbeszédablakot dob fel, nem lehet eltüntetni, hiába nyomkodom az Ok gombját.
Szóval maradt az alap Mint 17, LUKS LVM, egy logikai volume a root, home (pofám leszakad, hogy milyen amatőr automata megoldás). Hiába gányolás, nem lehetett máshogy kivitelezni a mai telepítőkkel. Nem hinném, hogy Fed Dórika vagy a Debillány telepítője vitte volna.
Majd lehet szó az Arch-ról, ha csinálnak neki rendes telepítőt (ha más nem Text User Interface-eset), meg alapból fogja kezelni rendesen a titkosított LVM-et, és szépen be lehet neki állítani, hogy melyik logikai volume mekkora legyen, mik legyenek a csatolási pontok, és ehhez állítja be működőképesre a GRUB-ot. Addig ez csak hobbistáknak jó ez az Arch titkosítatlan alap rendszerre, de komolyabb dologra élből felejtős. Persze az Arch védelmére legyen mondva, hogy ezzel az alap feladattal a többi telepítő sem birkózott meg. Pedig a LUKS és az LVM is évek óta támogatott minden kernelben és minden főbb disztróban, a telepítőknek mégis gondot okoz, mintha sci-fi űrtechnika lenne.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1506 üzenetére
Pedig a te géped 3-5x olyan erős, mint az enyém (Tesco gazdaságos lapos, alacsony órajelű dual celerongy, 2 giga 667-es RAM, ócska Intel 3100-as lassító, ami még a rendszermemóriából is levesz), és bőven mennek rajta a legújabb linuxok is. A te gépeden süvítenie kéne még a legtelepakoltabb Linux rendszernek is (Debian, Mint, Fedora), KDE-vel, teleeffektezve. Ráadásul az Intel is ritka szar drivereket tud csinálni, Windows és Linux alá is.
Mondom, nálad a nyílt ATi driverrel lesz baj, szerintem fel kell tenned a zártat. Mondjuk ebben nem sokat tudok segíteni, mert ATi kártyával (5770-es) egyszer ubuntuztam, de akkor pont nem volt vele semmi baj, nem kellett semmit feltennem hozzá.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1503 üzenetére
Ez pedig nem rossz gép. 2003-as BIOS? Ez a proci kapásból újabb, mint 2003-as.
Az ATI Mobility Radeonra gyanakszok, milyen drivert használsz hozzá?
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1503 üzenetére
Egyáltalán nem nyírja ki, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem biztos, hogy megmenti. Mondom, hardveres megszakítást generál, így az OS kap jelet, hogy vészleállás várható. Az más kérdés, hogy mennyit segít, de mindenképp többet, mint az áramforrásból kitépés.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #1499 üzenetére
Milyen géped van? Mert nálam a FF alapból 15 tabbal megy, meg nyitva van még 2-3 program legalább (Qbittorrent, Double Commander, Kate, meg még sokszor valami, pl. SMPlayer HD-s videókkal), és nem fagy meg, nem fogy el a 2GB memória (amiből még az integrált VGA is levesz). A Flash-videók persze néha szaggatnak (néha nem, főleg akkor, ha a 3D KDE/Compiz effekteked hotkeyvel letiltom, de ez sem garancia), de ha kiteszem teljes képernyőre, akkor hibátlanul mennek, le nem tiltott 3D effektekkel is.
A konnektorból kihúzás pedig az egyik legdurvább, amit a géppel tehetsz, annál már csak az lenne károsabb, ha vízzel locsolnád, vagy felnégyelnéd baltával. Eleve a tápnak sem tesz jót. Sokkal jobban jártál volna a hard resettel, az legalább megszakítást is generál, úgy tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest