2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

486 teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

SX, DX, DX4, 5x86 Cikk azoknak, akiknek mond valamit és azoknak is, akiknek nem...

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek, értékelés

Tesztek

A tesztek nagy részét a retró hívők és az idősebbek biztosan ismerik, de a fiatalabbak miatt bemutatnám őket pár mondatban.

Landmark 2.0 - Egy 286-os AT-hoz hasonlítja a processzorunkat. Ha nincs coprocesszor (FPU) emulálja azt. Az emuláció természetesen lassú, ahogy az SX-nél látható.

Landmark 2.0 [MHz]

Checkit - A Dhrystones a CPU integer teljesítményére épít. Ezzel szemben a Whetstones (1972, Algol 60) a lebegőpontos egységet terheli.

stones, nagyobb érték a jobb

Coretest - Merevlemez teszt. Szintetikus, de elég jó támpontot ad. Az elérési sebességet nem adom meg, mert minden esetben azonos 8.9ms-ot mért átlagos és 2.2ms-ot track-to-track elérésre. Jól látható, hogy az eredmény mennyire függ a processzor FSB-től. Az értékek anno fenomenálisak lettek volna, de ma lassan egy nagyságrenddel tudnak többet a meghajtók.

transfer [kb/s]

3DBench - Forgó betű, kocka számítógép, a 3DMark sorozat elődje. FPU-ra nem támaszkodtak, mert a 386-ok korában ritka volt, mint a fehér holló. A DOS korszak végén a gyorsabb gépeknél érdekes jelenségeket tudott produkálni.

3DBench [fps]

NDD - Norton Disk Doctor. Ez az egyik nem szintetikus teszt. A doctore számos alkalommal orvosolta az összekuszálódott FAT táblát és kereste a badblockokat a merevlemezen. 250MB-os partición futott a teljes surface scannel nehezített teszt.

NDD - [sec]

Doom 1.9 demo - Ez is valós teszt. Szerintem legalább akkora sikernek örvendett, mint napjainkban a Modern Warfare 2. Az igazsaghoz hozzátartozik, hogy nem nagyon volt konkurencia. Talán csak a szőke fickó, aki már nem tér vissza közénk...

Doom [fps]

Wintach - Egy 386DX20-hoz hasonlíthatjuk a gépünket. Mivel nem volt kéznél win 3.1 driver, így elég gyengék az eredmények. Ettől függetlenül a processzorok rangsorát jól mutatja. Akkor még a windows, nem a 3D gyorsítás volt a main stream. Csak kevés embernek volt 3D kártyája.

Wintach

Értékelés

Nincs mit értékelni. Nyúzhattam volna még, de nem akartam bántani az "öreget".

A win 95-98 talán még élvezhető sebességgel futna, de semmi előnyét nem élvezném. A win95-ös játékokhoz még az 5x86 is kevés lenne, az annál öregebbekhez meg elég a DOS. Linuxxal sem vesződtem, de ha lesz egy kis időm előkaparok egy potato-t. Hangkártya nélkül az mp3 is kimaradt a szórásból. Minden esetre én élveztem. :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.